Jump to content
Sign in to follow this  
Dr.Medic

Sistem De Franare Cu Abs La Kalos

Recommended Posts

Salut!

Deschid acest topic pt ca nu am gasit ceva referitor la problema pe care vreau sa o discut cu voi. Acum cateva zile, ma aflam intr-o parcare subterana cu o podea cam alunecoasa, iar din cauza asta a intrat in functiune ABS-ul pwe toate rotile la o franare violenta. Ideea e ca am reusit sa oresc masina doar cu frana de mana, daca as fi asteptat sa ma opresc doar cu frana de picior, ar fi fost prea tarziu.

Ceea ce vreau sa dezbat este daca cumva Kalosul a fost gandit cu un sistem ABS mai slab, sau asa se intampla la toate masinile: O data ce a intrat in functiune , ramane activ pana la oprirea completa, sau pana la ridicarea piciorului de pe pedala de frana. Lucrul acesta mareste distanta de franare, lucru care ma putea costa destul zilele trecute. Mi se parea util ca el sa iasa din functiune atunci cand roata prinde adarenta, si sa reintre daca o pierde iar, nu sa ramana activ pana la capat.

Ma intereseaza daca asta se intampla la toate sistemele ABS sau doar la masina mea.

Multumesc!

Share this post


Link to post

Ceea ce vrei sa spui este ca frecventa de franare nu este permanent calculata si nu se modifica pe parcursul unei franari?

Share this post


Link to post

da, la asta ma refeream

Edited by Dr.Medic

Share this post


Link to post
Ideea e ca am reusit sa oresc masina doar cu frana de mana

 

Sincer spun ca-mi vine greu sa cred asta. Nu spun ca nu s-a intamplat dar spun ca-mi vine mie greu sa cred. Eu cred sincer ca ti se pare. Ai mai avut masina cu ABS?

Share this post


Link to post

Dr.Medic, hai sa ne intelegem.

First of all: ce viteza aveai si de unde stii ca a intrat ABS-ul pe toate 4 rotile?

Second: spatele intr-o franare violenta nu face diferenta prea mare caci masina e 'in bot'. Ai ridicat cumva piciorul de pe pedala de frana?

Third: fa un test. Du-o la o viteza la care crezi ca ar intra ABS in cazul unei franari bruste pe suprafata pe care esti, scoate-o din viteza ca sa nu opresti motorul si infige-te in frana cu incredere. O sa vezi ca ABS-ul mai intra in functiune doar de 2-3-4 ori dupa ce au prins aderenta.

 

Singura regula este: NU RIDICA PICIORUL DE PE FRANA! Atat.

Share this post


Link to post

Sigur nu mi se pare. Motivul pentru care am tras frana de mana a fost ca mi-am dat seama ca e ineficienta franarea pe care o avusesem de cand a intrat abs-ul. M-am oprit in jumatate de metru dupa ce am tras frana de mana, masina decelerase f. mult si nu mai aveam viteza, dar ABS-ul paraia ca la inceputul franarii. Daca il lasam doar pe el pana la capat, indoiam o frumusete de Octavia. Asa m-am oprit la un centimetru de ea. Probabil ca am mai tras frana si din reflexul pe care il aveam de pe vechea mea dacie, la care spatele nu frana la fel ca si fata.

Share this post


Link to post

@Dr. Medic

Problema cred ca apare atunci cand simti in pedala ABS-ul si daca nu esti obisnuit cu el e posibil din reflex sa ridici piciorul de pe frana... Frana se apasa ferm si se tine pe pedala pana cand se termina de franat.

La mine cel putin ABS-ul a intrat cand roata a patinat si nu l-am mai simtit cand roata a avut din nou aderenta, in tot acest timp tinand ferm piciorul pe frana, deci este calculat in permanenta.

E chestie de obisnuinta si doar atat.

Edited by MCojo

Share this post


Link to post

Am incercat de mai multe ori, si asta m-a facut sa pun problema aici. Nu am ridicat piciorul de pe frana, am asteptat sa se opreasca. E bine ca am scris, pt ca maine fac revizia de 1 an si o sa le zic si asta. Eu am avut incidentul in parcarea de la Cora Lujerului, unde sunt f multe semne de stop, iar pe jos e f neted si f mult praf.

Share this post


Link to post

Cred ca un test ar fi concludent. Din cate inteleg, tu nu ai ajuns la punctul unde sa ai aderenta, peste tot era praf.

Oricum, in anumite situatii ABS-ul nu te ajuta sa franezi mai repede. Principalul lui avantaj este ca poti vira, ceea ce banuiesc ca nu ai facut din moment ce aveai maneta de frana in mana si situatia era una neprevazuta.

Share this post


Link to post

Da, nu am avut unde sa virez, masina pe care era sa o lovesc venea cu viteza din stanga mea, perpendicular pe directia mea de mers.

Share this post


Link to post

În sfârşit o observaţie bună.

ABS-ul A FOST CREEAT PENTRU A PUTEA MENŢINE CONTROLUL TRAIECTORIEI ÎN TIMPUL FRÂNĂRII NU PENTRU SCĂDEREA DISTANŢEI DE FRÂNARE

Aici apare un efect ciudat pe care l-am resimţit şi eu la prima utilizare a ABS . Practic tindeam să slăbesc frâna atunci când îl simţeam - e ceva natural - reflex necondiţionat -.

POt exista momente când frânarea ar fi mai eficientă făra ABS , acestea fiind rare dar există, însă constructorii au considerat că în 98% din cazuri sistemul ajută. Există o probabilitate de 2 procente ca la tine să fi fost situaţia în care sistemul să interpreteze datele primite de la senzori prea "obiectiv" şi să fi luat hotărârea care a crezut că ar fi mai bună.

Sistemul a observat ruperea aderenţei şi a hotărât eliberarea roţii . După cum se ştie frânarea cea mai eficientă are loc atunci când roata are o turaţie puţin mai mică decât ar fi în mod normal însă calculatorul o interpretează ca blocare rezultând o eliberare a frânei în mod excesiv ce duce la creşterea distanţei de oprire.

ABS-ul este un sistem de departe PERFECT dar care în marea majoritate a cazurilor aduce beneficii. =D>

Share this post


Link to post

Problema asta apare la cei care nu au mai condus masini dotate cu ABS.Trebuie sa mentii frinarea sau sa maresti apasarea daca e nevoie.

Sfatul este sa te infigi in pedala sanatos de la bun inceput la frinarea pe suprafata cu aderenta scazuta (asfalt umed,zapada,gheata,etc).

Share this post


Link to post

Va multumesc pentru pareri, o sa tin cont de ele in viitor cu toate va asigur ca stiu cum se apasa pe frana chiar daca are sau nu ABS si conduc de multi ani. Ma interesa sa stiu daca o data ce a intrat in functiune, ABS-ul ramane activ pana la oprirea completa, sau pana la ridicarea piciorului de pe pedala de frana, sau reevalueaza permanent situatia.

Share this post


Link to post

Ca sa intre ABS-ul asa cum trebuie trebuie sa apesi cat mai brusc frana si cat mai la fund, sa tii piciorul pe ea pana cand masina se opreste.

Share this post


Link to post
Ma interesa sa stiu daca o data ce a intrat in functiune, ABS-ul ramane activ pana la oprirea completa, sau pana la ridicarea piciorului de pe pedala de frana, sau reevalueaza permanent situatia.

 

ABSul ramane activ pana atunci cand nu mai este nevoie de el si da, isi reevalueaza permanent parametrii de intrare. Asta nu inseamna ca intotdeauna ia deciziile 100% corecte dar, oricum, frana cu el este mai eficienta decat cea fara el (da, stiu, si aici e un procentaj de exceptii).

Data viitoare apasa frana cu incredere si nu slabi presiunea asupra pedalei sub nici o forma. Reactia oricarui sofer, si nu tine neaparat de exeperienta sau poate tocmai din cauza ei - adica condus masini fara ABS, este de a slabi presiunea asupra pedalei in momentul in care aceasta se revolta. De aceea s-au inventat AFU si ABS fara feedback in pedala. Noi nu le avem asa ca va trebui sa te obisnuiesti :P

Share this post


Link to post

Multam tuturor celor care mi-au raspuns, am primit raspunsul pentru care am deschis topicul. Ramane la alegerea moderatorilor daca mai e cazul sa ramana deschis subiectul sau nu.

Share this post


Link to post

am si eu o intrbare de baraj > :)

de exemplu...ati vazut voi masinile care spala asfaltul??(nu al spala pe tot din prima...ci pe protiuni de "o masina")

daca, masina se afla cu 2 roti(fata-spate) pe partea umeda...iar 2 roti pe partea uscata si franez brusc...masina o ia intr-o parte sau se duce in fata?? :scarpin:

Share this post


Link to post

Teoretic ar trebui sa se duca in fata, dar practic ramane sa incerci :) .

Share this post


Link to post

Păi să clarificăm câteva lucruri.

ABS-ul funcţionează până la o viteză minimă de aproximativ 10 Km/h şi nu până la 0 cum se crede.

ABS-urile pot fi cu 2 sau 4 canale . Cele mai vechi au 2 canale iar cele mai noi 4. La cele cu 2 canale roţile sunt frânate concomitent câte două. Faţa separat,spatele separat .Deci există posibilitatea ca la alunecarea roţii stânga faţă de exemplu să frâneze la fel şi dreapta (adică cu ABS-ul în funcţiune) însă nu se simte datorită aderenţei care nu se rupe la roata care nu alunecă.

La modelele mai noi ( cam după 96 ) Abs-ul are 4 canale independente şi anume fiecare roată poate frâna independent de celelalte (dacă pierde aderenţa sistemul poate acţiona numai asupra unei singure roţi).

Sper că am reuşit să vă mai luminez putin. :D

Share this post


Link to post

kalos-ul ce abs are ??

Share this post


Link to post

BOSCH 8.X cu 4 canale si senzor pe fiecare roata.

Share this post


Link to post

Ovi jer, in manual zice ca fata are canal separat pe fiecare roata, iar spatele este comun. Intr-adevar exista senzor pe fiecare roata, insa la spate chiar daca patineaza numai una, ABS-ul intra la amandoua.

Inca ceva, am fost azi la revizie si i-am pus sa-mi testeze ABS-ul si practic si pe testerul electronic. Se pare ca functioneaza normal si nu a avut niciodata vreo eroare pe care sa o fi inregistrat calculatorul.

Share this post


Link to post

Despre ce manual vorbesti tu?Singura masina daewoo fabricata vreodata cu circuit comun pe frina spate a fost tico :D .Kalosul are circuitul hidraulic primar in diagonala adica dreapta fata -stanga spate si stanga fata- dreapta spate.Fiecare traseu catre o roata are 2 solenoizi unul normal inchis altul normal deschis iar fiecare traseu diagonal are cate 2 acumulatori de lichid unul de inalta presiune si altul de joasa presiune.Deci apasa sanatos pedala de frina si lasa frina de parcare la locul ei :)

Share this post


Link to post

Uite in manual (pag 2-30) ce zice:"ABS opereaza prin controlul vitezei fiecarei roti in timpul franarii. Daca vreuna din roti este pe punctul de a se opri din rulare, computerul va actiona separat franele pe fiecare roata din fata si pe rotile din spate. In timpul functionarii sistemului ABS apare de obicei o usoara vibratie a pedalei de frana insotita de un anumiot zgomot."

de aici am dedus eu ca spatele e comun. Se poate sa fi dat un inteles gresit celor citite. Merci de explicatiile tehnice primite :)

Share this post


Link to post

E vorba de manualul de folosire al masinii?E o greseala sigur.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...