Jump to content
Sign in to follow this  
jekill

2005-concediu In Spania

Recommended Posts

Aşa cum am promis, iată un jurnal în ediţie prescurtată şi revizuită al unui concediu minunat, de care vă doresc şi vouă.

Echipajul: nevasta, fiu-meu cel mic (ăsta-i un eufemism!) de 16 ani şi eu, şofer unic.

Bagaje: cât cuprinde, în limita portbagajului, dar astfel încât să mai văd şi eu prin lunetă.

Plecarea: 2 august la ora 12 (încă o dată s-a adeverit că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg). Am ajuns la Arad în jurul orei 20 şi am tras la o pensiune chiar la intrarea în localitate.

Pe 3 august (dimineaţa) am trecut graniţa cu uşurinţă la unguri (poliţistul de la frontieră nu ne-a întrebat de bani pentru că i-am arătat invitaţia tradusă şi legalizată), după care ne-a controlat poliţia maghiară de extinctor, vestă reflectorizantă, trusă medicală, triunghiuri reflectorizante. Drum bun, destul de bine semnalizat, multe radare până la intrarea pe autostradă. Cum am ajuns la Budapesta, s-a întunecat cerul şi a început să plouă. Am trecut la austrieci fără probleme, dar ploaia a început să-şi facă de cap (şi şi-a tot făcut până la Klagenfurt). Mulţumită suspansului în care am stat până în ultima zi datorită serviciului jumătăţii mele, nu am făcut nici o rezervare pe drum (mare greşeală!). Am remarcat că vigneta pentru 10 zile costă 7,60 euro la austrieci, iar la unguri „doar” 7 euro pentru 4 zile (şi ce autostrăzi au unii faţă de ceilalţi!). Motelurile de pe autostradă, la austrieci, fie erau foarte scumpe, fie erau ocupate, fapt pentru care am dormit în maşină în apropiere de Vilach (după acea noapte mi-am jurat în barbă că nu se va mai repeta).

Pe 4 august am pornit voiniceşte la ora 5:30 dimineaţă şi ne-am oprit în unei cazări în jurul orei 18 la Aix-en-Provence. Am găsit la marginea oraşului hotelul «Le Prieure». Am vizitat cât-de- cât oraşul (centrul vechi), am mâncat o pizza şi cam atât. Taxele pentru autostrăzi sunt mari la italieni şi foarte mari la francezi. Presemnalizarea ieşirilor de pe autostradă este făcută foarte din scurt la italieni (maxim 500 m).

Pe 5 august am pornit cu toata viteza spre Barcelona. Am ajuns acolo în jurul orei 14, după ce ne-am rătăcit bine prin Badalona (o localitate satelit). Atenţie! Autostrăzile cu plată sunt foarte bune, dar şi scumpe. Se poate intra în Barcelona şi pe N II (acesta-i un drum naţional care seamănă cu şoselele noastre, doar că este mai bine întreţinut). Am ajuns la hostal-ul unde ne-a făcut rezervare cumnată-mea (hostal este un fel de pensiune în Spania). Locaţia era excelentă, în apropierea Pieţii Spaniei.

Sfat 1: nu încercaţi să vizitaţi Barcelona folosind vehiculul personal pentru că veţi pierde cel puţin 2/3 din timp încercând să găsiţi un loc de parcare; plantaţi maşina undeva, iar deplasările se fac folosind reţeaua de autobuze (cu aer condiţionat) sau metroul. O călătorie cu autobuzul costă 1,15 euro/persoană, motiv pentru care este mai bine de cumpărat un tichet cu mai multe călătorii.

Sfat 1 bis: nu faceţi blatul că amenda e de vreo 40 euro; biletul poate fi cumparat si din autobuz.

Sfat 2: atenţie unde vă lăsaţi maşina: spaţiile marcate cu galben sunt interzise (riscaţi să nu o mai găsiţi după 2-3 ore), cele marcate cu albastru sunt contra-cost (la parcometru), iar cele marcate cu verde sunt gratis.

Sfat 2 bis: nu parcaţi în faţa ieşirilor din garaje (în cca 1 oră vine macaraua şi o ridică, iar amenda este destul de consistentă; dacă am reţinut bine, poate ajunge la 100 euro).

Ce ar fi de vizitat în Barcelona: [-X

zona portului şi acvariul (merită cu prisosinţa);

Rambla (un fel de bulevard cu un pasaj pietonal generos pe centru), unde pot fi întâlnite câteva din construcţiile lui Gaudi;

cartierul gotic şi catedrala;

catedrala (sau templul) Sagrada Familia (construită de Antoni Gaudi, dar neterminată);

parcul Guell şi locuinţa lui Gaudi;

Piaţa Spaniei şi colina Monjuic pe care se afla palatul lui Alfons al XII-lea, cu fântânile magice (de vizitat şi seara).

Din păcate nu am putut sta mai mult în Barcelona pentru că nu am găsit cameră liberă la un preţ acceptabil decât pentru 1 noapte. Ar mai fi fost de vizitat şi Parcul Zoo.

Aşa că pe 6 august, pe la ora 14, am plecat spre Lleida (Lerida pentru catalani) să ne întâlnim cu cumnaţii noştri. De acolo am plecat spre Huesca şi mai departe spre Ainsa, o mică localitate în Pirineii Aragonezi. Ne-am cazat într-un apartament închiriat cu 6 camere (5 dormitoare şi sufrageria) situat într-un bloc de la marginea localităţii (toată localitatea era centrată pe intersecţia a două străzi). Ainsa este situată la marginea unui parc naţional numit „Ordesa y Monte Perdido”.

Ce ar fi de vizitat [-X :

schiturile (ermita, cum le zic spaniolii) construite în sec. XI. Într-unul dintre ele era un efect sonor foarte interesant: dacă te aşezai într-o anumită poziţie cu spatele la altarul folosit de călugării vremii, iar la 5-6 m în faţa ta se aşeza cineva să îţi vorbească, vocea acestei persoane era amplificată şi se auzea ca şi cum ar fi venit din spatele tău;

valea Anisclo (acolo am văzut şi un pod construit de romani folosit de pietoni, dar pe care ar fi putut trece şi un car);

valea râului Barroso (râul izvorăşte din peretele unui circ glaciar înalt de cca 700-800 m);

Rezervaţia Naturală „Monte Perdido” de la Torla (o localitate aflată doar pe hartă în apropierea graniţei franceze), accesul fiind permis numai cu autobuzele rezervaţiei; aici trebuie urcat până la a treia cascadă, numită „Cola de caballo” (Coada calului, în traducere liberă); noi nu am ajuns decât până la a doua, „L’Estrecho” (strâmtoare sau strâmt);

de facut turism activ pe valea Anisclo, denumit (în traducere liberă) „coborârea în râpe”, cu instructor, cu costume de neopren; se face puţină speologie, puţin alpinism şi multă mişcare.

Pe 15 august am fost la Toledo unde am vizitat Catedrala, mezquita Cristo de la Luz (de fapt, o moschee transformată în lăcaş de cult catolic). Ar mai fi fost de vizitat sinagoga. Fiind sărbătoarea Sfintei Maria, am putut vedea şi procesiunea zilei şi am băut apă sfinţită.

Pe 16 august am ajuns la San Lorenzo de Escorial. Ne-am cazat şi am plecat la Segovia pentru a vedea cel mai mare apeduct roman din Europa (încă în picioare) şi pentru a gusta specialitatea zonei: cochinillo (purcel de lapte atât de fraged încât este tăiat cu farfuria).

Pe 17 august ne-am plimbat prin Escorial (un fel de Oxford al spaniolilor unde învaţă copiii regilor şi ai persoanelor cu mulţi bani). Mie mi s-a părut că semăna cu o închisoare-fortăreaţă. Tot aici mai este şi un impresionant muzeu, dar intrarea nu este decât 8 € de persoană.

Mai departe am plecat şi am vizitat Valle de los Caidos (Valea celor Căzuţi), aflat la vreo 15 km depărtare. Ni s-a spus că monumentul ar fi un mausoleu ridicat în cinstea celor ucişi în Războiul Civil. Complexul arhitectonic este săpat în munte. Mda, singurul amendament ar fi că se referă doar la luptătorii fascişti, cu atât mai mult cu cât aici sunt înmormântaţi Francisco Franco şi Juan Antonio (liderul politic al fasciştilor spanioli). Oricum, acesta ar fi cel mai mare mausoleu din Europa.

Noaptea am ajuns la Sevilla, unde locuiesc cumnaţii mei.

Ce ar fi de vizitat aici: [-X

Cartierul Santa Cruz (centrul vechi);

Catedrala (unde este înmormântat Cristofor Columb);

Turnul cu Giralda;

Grădinile Alcazar-ului;

Parcul de distracţii „Isla Magica”;

Podurile de peste Guadalquivir;

Piaţa Spaniei;

Parcul Maria-Luisa.

Se pot face excursii până la Granada (cca 250 de km), unde trebuie neapărat vizitat complexul Generalife (cunoscut mai mult sub numele de Alhambra, care este doar un palat); Atenţie! Biletele pentru a vizita Generalife se cumpără, cu puţin noroc, de la orice agenţie de turism; în apropiere de Granada se mai află nişte comunităţi numite „troglodite” (locuiţele acestora sunt săpate în munte sub forma unei mici reţele de încăperi); acestea pot fi vizitate, cu atât mai mult cu cât unele sunt acum mici hoteluri.

În apropiere de Granada se află Munţii Sierra Nevada (cca 3500 m altitudine; am ajuns cu maşina până la 3000). Nu seamănă absolut deloc cu munţii noştri pentru că sunt sterpi, iar solul este maro-roşcat.

Se poate merge până la Italica (în apropierea Sevilliei) pentru a vizita ruinele unei vechi comunităţi romane unde s-a născut cel care avea să fie la un moment dat împăratul Traian.

Se poate merge până la Antequera (lângă Sevilla) unde este un peisaj deosebit.

La cca 100 de km spre vest (plecând de la Sevilla) spre Huelva se poate ajunge la un alt Parc Naţional, Donana. În apropiere este o localitate, Almonte, în care se află un cartier, Matalascanas (omoarătrestiile, în traducere liberă), unde am făcut plajă la Oceanul Atlantic.

Pe 30 august am plecat spre ţară. Singura peripeţie a fost că pe şoseaua naţională N II (între Zaragoza şi Lleida), noaptea pe la ora 9, am întâlnit o anvelopă de camion culcată pe şosea (şosea cu o bandă pe sens) exact când îmi găsisem şi eu să îmi spăl parbrizul. Am luat-o în plin cu roţile de pe partea stângă. Nu am păţit nimic, cu excepţia unei pene de cauciuc pe spate stânga, pe care am depistat-o după vreo 50 de km, când am ajuns la hostalul unde aveam rezervare. Nici până azi nu pot să îmi explic cum a ajuns acea anvelopă acolo, în condiţiile în care circulau zeci, sute de tiruri în ambele sensuri, iar la cei din faţa mea (câteva tiruri cu un autoturism în coadă), aflaţi la cca 350-400 m depărtare, nu am observat nici o manevră de eschivă sau să fi frânat brusc.

La revizia tehnică am putut constata cu bucurie că nu au fost afectate în nici un fel suspensia sau direcţia (faptul că nu trăgea în constatasem şi eu până aici) :lavolan: .

 

P.S.

Ce nu mi-a plăcut:

faptul că preţurile alimentelor din România sunt cam la fel cu cele de acolo (cu excepţia pâinii şi a brânzeturilor, care sunt mult mai scumpe acolo);

faptul că spanioloaicele sunt de o urâţenie feroce (abia la întoarcere, în Arad, am putut să ne clătim şi noi ochii :osanale: ).

Share this post


Link to post

hehe .. ce vremuri: segovia, toledo, ordesa national park ... mi-ai readus imagini placute in memorie ... am fost si eu in 2002 .. super .. mai ales Ordesa (acolo am vazut o cascada despre care se spunea ca a izvorat de unde a lovit un erou de-al lor muntele cu sabia si l-a despicat, sa poa sa treaca in partea cealalta ... de asemenea se zicea ca e cea mai mare cadere de ape din Spania.. sau chiar europa daca imi amintesc bine.. desi nu cred ca stau prost cu memoria :P )

 

abia astept sa revad Spania .. o tara minunata...

Share this post


Link to post
... Spania .. o tara minunata...

... cu niste servicii DE KAKAO!

Am descoperit ca sportul lor national e datul clientilor afara din localuri, mai ales daca sunt straini!

Share this post


Link to post

:o fftopic: Poate ca nu ar trebui sa fim atat de categorici in afirmatii atunci cand generalizam. Si eu pot spune ca parerea mea despre francezi s-a deteriorat considerabil in acest concediu, mai ales dupa discutia de la Etaphotel de la Nimes (la intoarcere) sau dupa numeroasele intamplari care arata un dispret suveran fata de altii. Dar, la fel de bine, pot sa spun ca parerea mi s-a imbunatatit in urma contactului cu mai multi francezi la Aix-en-Provence (la ducere). Si acolo sunt oameni si oameni, la fel ca la noi.

Ce sa mai zic de agresivitatea ungurilor pe autostrada, cand ti se indeasa in fundul masinii (la 120-130 km la ora) de parca ar vrea sa-ti masoare noxele din mers, chiar daca nu ai cum sa-i faci loc retragandu-te pe prima banda?

A nu se intelege ca vreau sa le iau apararea. Si la ei sunt stive de prosti, dar spre deosebire de Romania, un procent destul de important sunt ceva mai bine educati, in sensul ca stiu cum sa se poarte cu clientul (mai ales daca este vorba sa scoata si bani de la el).

Share this post


Link to post

Workin' on it! :>

Share this post


Link to post

Eu mi-am luat bilete in Costa Brava - Csta del Maesme la hotel Amaika...am dat avansul,dar acum sunt putin dezamagit doarece am auzit numai lucruri nasoale despre serviciile de acolo...sper sa nu fie asa... :)

Share this post


Link to post

Primul set de poze. Pentru inceput, coborarea in rape (turism activ).

coborarea_in_rape_echiparea.zip echiparea

coborarea_in_rape_inceputul.zip inceputul-coborarea pe tobogan

coborarea_in_rape_putin_alpinism.zip putin alpinism

coborarea_in_rape_putina_speologie.zip putina speologie

coborarea_in_rape_la_capat_de_drum.zip la capatul expeditiei

Cu casca galbena - Cosmin, baiatul meu cel mic

Cu casca rosie - Horia , nepotul nostru, varul lui Cosmin

Share this post


Link to post

Sejur in Pirineii Aragonezi: Parcul National "Ordesa y Monte Perdido".

Templul budist se afla la cca 150 de km de Ainsa, localitatea unde am avut baza.

in_pirinei.zip

pirinei_parcul_national_ordesa.zip

pe_valea_anisclo.zip

podul_roman_de_pe_valea_anisclo.zip

pirinei_la_ermite.zip

circul_glaciar_barroso.zip

pe_valea_raului_barroso2.zip

la_intrarea_in_templul_budist.zip

la_templul_budist1.zip

Share this post


Link to post

Templul budist (continuare). Interesanta filozofie au budistii.

Imagini de la Atlantic si din Sevilla Este (cartier rezidential in care locuiesc cumnatii mei, un fel de Drumul Taberei, dar mult mai frumos).

Valle de los Caidos este mausoleul inchinat fascismului spaniol: initial a fost construit pentru a comemora luptatorii fascisti cazuti in timpul razboiului civil, apoi au fost inmormantati aici liderii regimului fascist: Juan Antonio (liderul politic) si Francisco Franco (liderul militar). Acest mausoleu se afla la 12 km de San Lorenzo de Escorial (cca 50-60 de km de Madrid spre N-V).

Imagini si de la Escorial.

la_templul_budist.zip

la_templul_budist2.zip

apus_de_soare_la_atlantic.zip

sevilla_este.zip

valle_de_los_caidos.zip

la_escorial1.zip

la_escorial_2.zip

Edited by jekill

Share this post


Link to post

The archive is either in unknown format or damaged. Nu am putut deschide nici o arhiva.

Share this post


Link to post

Nici eu !!!...Ce naiba nu le-ai facut jpg-uri!?!

Share this post


Link to post

La mine merge! Am WinZip 9.0

Share this post


Link to post

Spania e frumoasa ( madrid, barc, valencia, toledo) insa duceti-va in Palma de Mallorca si Ibiza, e super, v-o spun din proprie experienta, esti in paradis. Continentul nu se compara cu insulele exotice ale Spaniei... putini romani, locuri super, apa albastra, porturi cu vase poleite in aur ( eu am vazut unul ancorat in larg al unui afacerist arab), mancare delicioasa, bauturi imbietoare, cluburi stilate, Intr-o noapte in Mallorca am intrat cred ca in vreo 15 cluburi, deoarece sunt asezate unul langa celalalt, cu bonusuri, dans pe masa, cocktailuri..hmmmmmmmm...intr-un cuvant UN CONCEDIU DE VIS!!!!!

Share this post


Link to post
Continentul nu se compara cu insulele exotice ale Spaniei... putini romani

nu-ti plac romanii?!

Share this post


Link to post

cand sunt in afara, sa stii ca nu ma dau in vant sa aud romana, ci limba pe care am invatat-o sau o invat! vreau sa fie ceva inedit care sa ma faca sa ma folosesc de cunostintele de lb pe care le-am invatat in scoala sau pur si simplu din placere ptr locurile respective!

Share this post


Link to post

am fost in concediu o saptamina in madrid...foarte frumos...vizitat o gramada de muzee, palate...iesit din oras doar pt vizitat toledo si escorial...a meritat

Share this post


Link to post

Toledo ..superb ...Si Barcelona nu-i vorba,..... impresia mea e ca Barelona e altceva decat Spania !!!...Cu totul altceva!!!

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...