Jump to content
Sign in to follow this  
Shenck

Scoli de Soferi

Recommended Posts

Cred ca e util un asemnea topic...

Am auzit la urtima intilnire ca urmeaza sa avem soferi noi. Emi esti pe faza ;) ?

 

Sa va spun ce am patit io cind am facut scoala: Intii am facut 8 ore cu un tzepar, care cerea cit la Ilioara dar timp de 8 ore eu NU AM ATINS VOLANUL, si ma cara dupa el cca 6 ore /zi ca sa-si faca toate treburile :(

 

La inceput am crezut ca asa e in 1-2 ora dar am vazut ca nu se schimba nimic nici in urmatoarele, am renuntzat la banii care-i dadusem pina atunci si am gasit o SCOALA, NU UN INSTRUCTOR PARTICULAR.

 

Avantajele unei scoli sint certe fatza de un instructor particular:

- mai multzi instructori

- mai multe masini

- chestie serioasa, organizata

 

 

Am facut scoala de soferi la QSERV (www.scoala-de-soferi.ro ) dar patronul d'acolo, Dragos, un tip cum mai rar gasesti isi face treba, e super corect si are si instructori compenetzi.

Scoala este in fatza la spitalul Panduri.Se pleaca de la scola, dar exista

posibilitatea contra cost sa fi luat de la munca si dus inapoi.

 

Ii recomand din toata inima.

Share this post


Link to post

Cred ca shi noi o sa-ti ascultam sfatul, deci Dragos...Multam

Share this post


Link to post

Noi facem cinste cu lamaitzele... 8)

Share this post


Link to post

Eu am avut bafta sa am un instructor care era si bun psiholog, si se "mula" dupa personalitatea elevului! In plus, o chestie pe care multi NU o mai fac, prima sedinta a fost IN POLIGON, sa vada care ce stie! majoritatea il iau pe elevul care nu a pus mana in viata lui pe volan si il arunca direct in trafic!

 

P.S. nenea instructorul a avut si eleve (una dintre ele fiind o prietena de-a noastra, de la care am si aflat de el, si care acum conduce superb!) si toate merg OK!

 

Deci: Stelian (Stelica, am uitat numele de familie...), scoala de soferi MENTOR, 0722-748.451. A, ca idee, examenul psihologic l-am dat pe bune, la sediul scolii, cu 2 psihologi, fise de examen si calculator!!!

Share this post


Link to post

Eu am avut parte de 2 "nene" (cum s-o scrie la plural?...). Primul nene, un Gheorghe, era în stare sa te omoare nu alta: "Ce dracu, asa se conduce masina? Masina este ca o curva, trebuie s-o iei cu binisorul!" sau "Unde dracu te duci ma, in bordura? Acolo vezi tu soseaua ? Uite-o colo, maaaaaaa!!!!" si paf, una dupa ceafa... Ehhh, o tempora! (asta era prin decembrie 1988). Imi venea sa plâng, nu alta, zbiera la mine, calca furios frâna, m-a "aruncat" din prima în trafic, îmi tragea volanul cu brutalitate, ma înjura, iar eu ma ambitionam, ma ambitionam, iar spre sfârsit începuse deja sa-mi spuna "domnu' Florin". Asa e viata! (din seria de 9 elevi numai eu am reusit sa iau carnetul).

Din 1992 n-am mai condus deloc, pâna acum în martie 2004 când l-am cumparat pe Bobita si, pentru siguranta familiei si a mea, mi-am luat niste ore de condus pe un Matiz la al doilea nene, un Nicolae, care era opusul celui dintâi. Nenea Nicolae ma mustruluia cu blândete, îsi ferea masina (era instructor particular) de incercarile si testarile cerberului (eu) care voiam sa ma dau mare sofer! L-am rugat sa ma "frece" cu poligon, cu trafic de "ora 16" (când tot poporul vrea sa ajunga acasa), cu urcari si coborâri pe serpentinele de la Mânastirea Dealu, cu opriri si porniri din rampa etc.etc.etc de parca eram nesatul! In fine, ar fi un roman de scris-spus referitor la peripetiile fiecaruia dintre noi in ale scolirii condusului. Si totusi, scoala adevarata am învatat-o cu Gheorghe cel bataus... (de exemplu, la semafor nenea Gheorghe spunea sa las totul la "liber" -ambreiaj, schimbator de viteza- iar nenea Nicolae spunea sa tin apasat ambreiajul cât timp dura culoarea rosie iar schimbatorul în treapta întâi). Cam atât pe ziua de astazi. O zi buna tuturor!

Share this post


Link to post

Scoala de soferi in UK:

- faci ore cu un instructor

- examen teoretic

- dai testul practic 40-50 minute tot cu acelasi instructor

- 2 manevre de executat, la alegere din urmatoarele 5: dat cu spatele "around the corner", sens giratoriu (au stiva giratorii in UK), oprire de urgentza (sa stii sa opresti brusc, daca apare un pericol neasteptat), parcare laterala sau parcare in "bay" (intre doua masini parcate, ca la supermarket)

- sunt 20 de categorii de maruntzisuri care te pot depuncta. La ei nu e cu puncte. Ai "dreptul" sa faci o greseala majora (din astea 5) sau 10 minore.

 

Pe mine m-a invatzat instructorul sa nu folosesc ambreiajul decat cand e cazul, si m-a bagat din prima in trafic (in prima zi am mers cu 80 la ora) ca sa prind "gust". Apoi, m-a tocat marunt. Am avut si un accident in perioada de instructzie, a intrat un camionagiu in noi, dupa ce a derapat 50 de metri (vina aluia, dar e cam descurajant sa ai accident la a doua sedintza de condus :heavydrinker: )

Share this post


Link to post

Scoala ACR de pe Jiului. acolo am facut acum 13 ani si a fost beton

Share this post


Link to post

Scoala la care am facut eu era particulara...zic era, pt ca am auzit ca nu mai exista.

In schimb haideti sa va zic cam cum mi-am luat eu carnetul...

 

1991 toamna tirziu... se cereau numai 10 ore, chestionarele le-am facut de vreo 3 ori, de mai greseam 1% din intrebari, am facut pe oltcit, cu cel mai batran instructor din Bucuresti, nu m-a stresat, dar m-a bagat direct in trafic (prin Pantelimon), la sala am luat 26, am luat si poligonul, am picat traseul nici nu mai stiu de ce (de prost, banuiesc). Urma sa dau din nou doar traseul, intre timp a tras o zapada zdravana, cu o zi inainte de examen s-a stricat oltcitu si la examen mi-au dat altu (nou noutz, e drept, mergea impecabil, dar nu eram obisnuit cu el), asa ca am picat din nou... si o vreme m-am lasat pagubas

1993 octombrie ... acum se cereau 30 de ore, asa ca mi-am luat diferentza (ca mi s-au socotit si cele din '91), in schimb nu se mai dadea poligon, de data asta am facut pe o dacie (proaspat adusa din ungaria), nici instructorul asta nu m-a stresat (era prieten cu tata :) ) , si am luat "din prima", ca sa zic asa... la sala am luat 25.

 

Din experientza mea si din ce am mai auzit si pe la altii... traseul propriu-zis e mai mult chestie de bafta. Adica sa ai bafta sa se scoale politaiul bine dispus in dimineatza aia!!!

Share this post


Link to post

O alta chestie faina, m-a invatat sa nu-mi fie frica de masina sau de ceilalti (nu ca mi-ar fi fost...) si sa schimb vitezele ori de cate ori e nevoie, dar si sa fac motorul sa ceara asta! mai mult, avea masina cu GPL si mergeam cand pe GPL, cand pe benzina. Apoi, avea boala ca in fiecare seara sa regleze altfel pedalele, si la fiecare sedinta aveai masina reglata altfel!!! Sa traiesti, nene Stelica!!!

 

Am avut si eu experiente neplacute cand am facut scoala prima data (prin 199si ceva, nu mai stiu), ca am facut-o la Armata (scoala din Ghencea de langa biserica), cu un maistru militar cu par grizonat... Ce sa va zic, inchipuiti-va un elev civil, pletos, barbos (cine m-a vazut sa stiti ca acum arat elegant!) venind dimineata la unitate, spaland(!) masina, etc, etc, si apoi in traseu! Nene, ala ma calca pe picior pe acceleratie cand vedea ca nu ma bag! Si mi-a zis ca am un caracter melancolic... Oricum , am invatat si de la el niste chestii, dar a fost mult prea dur pentru gustul meu...

Share this post


Link to post

Hehe! ca sa zic asa, am fost colegi de scoala ... si eu tot acolo am facut-o! in 1997, tot cu un maistru militar, mai batrinel, de inaltime medie spre mica ... zdrente m-a facut ala! tras de volan, urlat, apasat acceleratia peste mine, behait nemultumit cind luam o groapa ... si nu erau craterele de acum ... am niste sentimente foarte amestecate despre el, pe undeva il apreciez, dar nu pot sa uit cum ma fragezea la foc mic ... erau fete care coborau plingind din masina dupa ora cu el ...

Share this post


Link to post

Pai eu nu am luat carnetul atunci, am picat la sala ca nu invatasem... Oricum, mi-a folosit ce am facut cu el (cred ca e acelasi!!! Eu am facut pe o Dacie veche albastra, numar A-xxxx, 4 cifre) ca celalalt instructor m-a "frecat" doar putin in poligon, s-a prins ca ceva-ceva stiu...

Share this post


Link to post

Tot Dacie veche albastra ... sa vezi ca e acelasi mosh Scirnavie!

 

La penultima ora a mormait ceva printre dinti: "S-ar putea sa iasa sofer din tine!" ... m-a uns pe suflet; de parca-i parea rau ca a spus asta, ultima ora a fost un calvar, m-a tocat marunt.

 

La examen, spre imbarbatare, a spus ceva de genul: "Aaaaa, am rupt cuiul! dati cu capitanul Cutarescu, asta e dur de tot!" ... iti dai seama ce efect benefic a obtinut cu remarca asta ... mi-am adunat toate zemurile in mine si am mers cit am putut de bine, am luat, m-am dus la mosh sa-i multumesc (strict politicos, pe atunci il uram din tot sufletul!) si a zimbit (mai precis rinjit) ... atit! astia sint maistrii militari, nene, nu-i scoti din cazarma decit cu picioarele inainte! (©Lia Roberts). :P

Share this post


Link to post
Din experientza mea si din ce am mai auzit si pe la altii... traseul propriu-zis e mai mult chestie de bafta. Adica sa ai bafta sa se scoale politaiul bine dispus in dimineatza aia!!!

 

Nu e chair asa, chestie numai de de bafta. Cind am dat eu examenul a fost un politzist de care se auzea ca nu trecuse pe nimeni de nu'stiu cit timp. Am dat ultimul. Inaintea mea ii picase pe tozti. tipul caruia i-am fost martor si picase facusem scoala impreuna, el condcea chiar mult mai bine. L-a picat la o cedeaza trecerea, desi putea sa traca lejer i-a firinat.

 

Cu fata dinaite alta faza: o opreste la o cedeaza trecerea, nu venea nimeni si incepe sa o intrebe ce semn e si cu ce se maninca. Cind incep sa apara si sa se apropie pe strada alte masini ii spune bine e corect porneste, si ea a pornit... si el a picat-o.

 

 

Am dat si eu si l-am stersat atit de tare pe politzist, ma punea sa fac manevre neregulamentare si ii spuenam mereu ca legea spune ca...

 

L-am shocat la o cedeaza trecerea , nu trecea nimeni si m-am aplecat complet peste volan, incit m-a pus sa opresc si mi-a dat carnetu.

Aprop: maniac omu : a durat 25 min traseul. Altzi politisti in 5-10 min terminau.

 

De "pacalit" m-a pacalit doar o data cu o intorcere

si la 100m in fatza era o statie de tranvai am vazut ca e distantza suficenta pina la refugiu, numai ca pe partea cealalta mai era unu cam la 10 m :( 6pct penalizare.Inca 6 cu alta ocazie ca am dat semnal de drepta prea din timp. Ideea de baza: cu politistul in masina "n-ai timp sa treci" si astepzti cuminte sa treca totzi.

Share this post


Link to post

Eu am facut scoala in decembrie 98, belisim in constanta. Era un polei de toata frumusetea iar masina in cauza era o rasnitza din 1974 careia ii curgeau tablele. Cu instructorul am avut noroc ca il pocnise zdravan frate-miu inainte (facuse si el scoala si incercase instructorul sa-l urecheze la o greseala mai nasoala) deci era educat dinainte.

 

Examen: 24 dec. in ajun de Craciun, polei superb, iti faceai freza in el, cel mai tembel politist din ctza (am uitat cum il cheama)...meseriasul ma pune sa intorc dupa scuarul de tramvai in intersectie?!?... stiind smecheria m-am facut ca nu-l aud si am mers mai departe. Pina si-a debitat omul textele legendare ca el e agentul si daca el spune ceva trebuie sa fac chiar daca e interzis eu deja facusem o bucla pe niste stradute si revenisem la traseul pe care il vroia nenea politistul. Asa ca nu a mai avut ce comenta si mi-am facut 2 cadouri de Craciun: una bucata permis de conducere si una bucata Dacia Break cu 2 mii km la bord, veche de 4 luni de zile (vestita capshunika).

 

Cam asta a fost dragiimoshului...

Share this post


Link to post

Dupa cum ziceam...Am terminat scoala si cu toate astea, mai fac ore de condus in fiecare vineri, ca imi plac la nebunie si pentru ca tipul cu care am facut este super si am devenit prieteni...Plus ca se mai relaxeaza si el cu mine, ca am fost un elev ascultator si silitor :) >- Acum 2 saptamani am fost la Oltenita :lavolan: Ma rog, doar 30 de km, dar a fost super!!! Desi nu m-a lasat sa merg mai repede de viteza legala, de ma depasau si celelalte Matizuri :(

 

Apropo de asta, eu am facut pe Matiz E, care m-a castigat de la inceput. Este foarte placut s-o conduci, e micuta, este simpatica ca design, nu e foarte rapida ca sa-ti faca probleme ca incepataor, e super! Facand aproape 40 de km in fiecare ora (vreo 20 si un pic pana acum), am exersat toate situatiile de trafic si ne-am descurcat ok.

 

Sigur, ca dupa ce am terminat-o si am luat nitel Hyundaiul familiei (Excel GLS 1992) si am mers cu 55 in a doua pe la mine pe straduta, alta a fost impresia...Dar, repet, e mult mai bine mai incet pt cineva care nu are experienta, ca de aceea sunt atatea accidente facute de pusti cu masini prea puternice!!

 

In rest, scoala a fost super OK, cu ore de legislatie foarte simpatice, cu testare psihologica pe bune, cu un instructor foarte bun si dragut si rabdator, cu care va pot pune in legatura cu mare placere (e tanar, 30 de ani, dragutel, are succes la doamne/domnisoare, ca de cand fac eu a avut 2 baieti doar :scarpin: ), deci totul ca la carte!

post-1364-1118818100_thumb.jpg

post-1364-1118818126_thumb.jpg

Edited by Reddog29

Share this post


Link to post

Va rog sa-mi recomandati si mie o scoala de soferi sau un instructor independent cu auto Daewoo Matiz. Eventual PM sa nu se considere publicitate. Multumesc anticipat.

Share this post


Link to post

Am vorbit cu fostul meu instructor si era tare suparat: se pare ca din toamna vor deveni obligatorii la scolile de soferi doar Loganurile si Matizurile. E vag off-topic ce zic, dar Politia vrea asta si este aproape aprobata treaba. Deja cei cu scolile care nu au astfel de masini incep sa se agite (sunt scoli cu zeci de Cielo de exemplu, azi am vazut chiar Kalos de scoala).

Share this post


Link to post

Dar oare care e explicatia Politiei???

Share this post


Link to post

Pai nu prea se dau explicatii... Ti se serveste aia cu "si in Germania se face numai pe x si y" si gata...

 

Revenind, uite o scoala OK si cu Matiz: http://www.dinu2000.com/

Share this post


Link to post

Orice ati alege, nu alegeti scoala de soferi TEO!

Prietena mea a facut la "VIP" ( cica tratament preferential- din parti)

Bataie de joc, instructorul nu a invatat-o nimic, pana in sedinta a 11-a a avut probleme la plecarea de pe loc. Nu tu parcari, nimic nimic. Il plus, foarte scarboase si secretarele...pff, niste oropsite analfabete.

teo=bani dati aiurea si ff multi nervi tocati.

 

Eu am facut la Dinu( pe Sebastian). Am avut noroc de un instructor de nota 10, f calm si ordonat. Din pacate, s-a mutat in alt oras, deh, femeile :D

 

dxr,stiu doar ca cel care l-a inlocuit era la fel un om de nota 10. Din pacate am uitat cum il cheama dar iti pot da nr. de masina, b-72-ssd. Eventual intrebi cine face pe ea daca te hotarasti la Dinu. E un om mai in varsta.

Edited by stryder

Share this post


Link to post

Mersi de informatii. Despre TEO am citit si eu pe net ca sunt nesimtiti.

Share this post


Link to post

Salut,

 

In Ploiesti imi poate recomanda si mie cineva o scoala de soferi serioasa sau eventual un instructor serios? vreau sa o bag pe sotie la inaintare si fiind de curand mutat in Ploiesti nu prea cunosc.

 

Multumesc.

 

P.S. Doleanta ei cea mai mare este ca acel instructor sa nu tipe la ea :P

Share this post


Link to post

Pentru cei care vor sa faca scoala in Brasov.

 

Eu am facut la Scoala de soferi la Codreanu in Brasov si am luat o mare teapa. Cu 2 saptamani inainte de terminarea scolii mi s-a spus sa platesc tot ce mai aveam de platit ca imi dau dosarul sa il depun iar restul de 8 ore pe care trebuia sa le mai fac o sa le fac pana la exament. Numai ca tzeapa instructorul a disparul nimeni de la scoala nu stia sa dea de el, iar de la secretariat mi s-a spus ca imi aduc al instructor dar trebuie sa il platesc separat (desi eu le platisem lor scoala integral). Numele instructorului este Lazar Adrian. Poate mai citesc si altii acest post si nu o sa ia aceeasi tzeapa ca mine.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...