Jump to content
Sign in to follow this  
tolin

Superficialitatea

Recommended Posts

Care sunt atuurile superficialitatii care o fac atat de prezenta peste tot, mai ales in mediile cele mai vizibile (media, forumuri, politica) ?

Share this post


Link to post

Daca te intrebi public inseamna ca te-ai gandit deja la ceva.

Share this post


Link to post

"Atotcunoasterea". :)

Share this post


Link to post

E cat se poate de simplu: oamenii nu mai fac fata! Superficialitatea este o "masura de protectie" mascata de tot felul de tactici menite a da impresia ca de fapt totul este sub control. Dintre acestea:

- agitatia maxima - eu ii numesc "tropaitori", cei mai versati fiind cei din vanzari

- atitudinea... flexibila - daca te iei mai ferm de unul care de fapt habar n-are ce zice, o sa-ti spuna ca nu esti... flexibil

- ignoranta pragmatica - daca incerci sa explici ceva, o sa ti se spuna ca esti filozof

- orientarea pe termen (foarte) scurt - intreaba-i ce vor vace la anu' si iti vor spune ca e irelevant, carpe diem!

Din pacate, atat pentru noi, cat si pentru ei, singura modalitate de supravietuire (ei sunt specia in expansiune, noi pe cale de disparitie) este sa te... adaptezi. Aproape nimeni nu mai are timp de detalii in ziua de azi, iar daca ti le servesc pe tava nu stiu sa-ti spuna cu ce se mananca :(

Share this post


Link to post

Nu m-am gandit, am cazut pe ganduri. Toate mediile vizibile sunt pline de superficialitate precum iarba in diminetile de toamna. Daca, pana la un punct (procent), este o stare de normalitate, dominatia ei in zilele noastre a devenit suparatoare, adica nu mai ai butoane la "telecomanda' pentru a "schimba canalul". Pozitia preferata de dezvoltare a superficialitatii este orizontalul si invadeaza orice este orizontal. Am fost deceptionat pana si de o serie de filme cu "profa de franceza". Ma asteptam sa vad varianta "necenzurata" la "Ultimul tango la Paris". Aiurea, aia au ajuns sa nu mai gaseasca nici in pat ceea ce cauta, defapt, nici nu stiau cum sa caute. Cel putin in domeniul acesta, orizontalitatea este o stare de gratie, sa nu cumva sa incerce cineva sa se ridice deasupra dungii patului, s-ar putea sa descopere doi caini imbarligati si in calduri. Inclin sa cred ca o pozitie joasa iti ofera un orizont cunoscut, o liniste existentiala si lipsa confortabila a unei comparatii. O pozitie inalta iti ofera un orizont prea larg pentru a fi cuprins, a fi memorat si a fi cunoscut si o dimensiune reala (mult prea mica) a umenescului. Cand esti furnica, te crezi Gagarin, iar cand esti Gagarin, te vezi o rama taratoare. Intotdeauna am fost mirat de marea cantitate de interviuri date de un cosmonaut inainte de primul zbor si de lipsa totala de impresii la reintoarcerea pe Pamant. E adevarat, prima intrebare a reporterilor era, inevitabil, "l-ati vazut pe Dumnezeu?"

Share this post


Link to post

Din punct de vedere introspect, nu exista atuuri ale superficialitatii.

Altfel, atuurile sunt evidente. Daca nu poti deveni mai destept, ajuta-i pe ceilalti sa fie mai prosti.

Share this post


Link to post

Probabil pentru ca superficialitatea e o parte a noilor valori ce apar in societatea in care traim. Ne (in mare parte) alegem modele ce imprima o imagine de succes cladita nu pe valori clasice precum rigoarea, munca, inteligenta, moralitate ci pe flexibilitate, superficialitate, mediocritate. Probabil pentru ca esentialul zilei de azi este mai mult si mai mare iar acestea nu se pot atinge decat printr-o atitudine superficiala in societate, fata de mediu, fata de responsabilitati, fata de valori morale, fata de tine insuti.

 

LE: Faptul ca acest topic a fost initiat de tolin nu este un lucru intamplator, sper ca rezultatele sa nu fie cele previzibile, superficiale la care probabil se si asteapta.

Edited by andreib

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...