Jump to content
Sign in to follow this  
florinbad

Un Tur De Forta 1-3 Mai

Recommended Posts

Un tur de forta prin pânzele ploilor care au fost, dar au lipsit cu desavârsire.

Perioada: 1-3 mai (joi-vineri-sâmbata).

Grupul: 4 familii, 13 persoane, 3 masini.

Am asteptat excursia asta (planuita de vreo 2 luni) ca si cum as fi plecat la Paris…

Tintele majore au fost: Târgu Jiu, Hunedoara, Sibiu.

Buletinele meteo ne avertizau pentru sfârsitul de saptamâna: ploi, ploi, ploi. Sa nu plecati nicaieri, sa stati în casa si sa faceti copii deoarece avem peste 3 milioane de emigrati. Nu iesiti la gratare, la pescuit, la mare, la munte sau aiurea. Lasati-o naibii de natura…

Ba nu! La drum, fratilor, indiferent de vreme!

 

Ziua 1

Pitesti-DealuNegru-Rm.Valcea-Horezu-Tg.Jiu-Valea Jiului-Hateg

DealuNegru: mici babani, grasani, rotofei, dolofani, pufosi, gustosi (miam-miam)!

Horezu: cumparat oale, farfurii, pasarici care cântau trilu-trilu daca le umpleai cu apa, vizitat Mânastirea Horezu, impresionanta, frumoasa foc (stie familia Baselu’ de ce se duce acolo…), apoi:

Pestera Polovragi: aici, ca de obicei (cam în toate pesterile din Romania) ghidul ne-a turnat vrute si nevrute despre…Zalmoxis (oriunde te-ai duce prin tara, pâna si prin Maramures sau Delta Dunarii, afli de la ghidul oricarei pesteri ca Zalmoxe a disparut 3 ani în pestera respectiva. Realitatea o stie toata lumea: Pestera Ialomicioara (oare?) este cea în care a disparut marele preot si zeu. Peste câtiva kilometri: Pestera Muierii. N-am vizitat-o deoarece am presupus deja ca Zalmoxe disparuse si aici 3 ani de zile.

Targu Jiu: Coloana Infinitului, Poarta Sarutului, Masa Tacerii. Oftat, exclamat, pupat, pozat în draci. Oras frumos, curat.

Valea Jiului: superba, salbatica. Atentie la furatul peisajului…Demonul frumusetii pândeste la fiecare pas!

Sântamaria-Orlea: vizitat biserica (castelul nu…)

Hateg: stop la o pensiune aflata la iesirea din localitate, pentru somnica, tzuiculita de Razvad facuta de mandea, mâncarica, berica, berica, berica, berica, berica… :beerchug:

 

Ziua 2

Hateg-Densus-Sarmizegetusa Ulpia Traiana-Hunedoara-Deva-Alba Iulia-Medias

Hateg: rezervatia de zimbri (nu ne-am dus)

Densus: deoarece celelalte 3 familii nu stiau despre Densus, m-am carat într-acolo fara sa le spun, cu gandul sa-i ajung din urma la Sarmizegetusa. Ceilalti, hop dupa mine, derutati, ca am gresit drumul, ca unde-i duc, ca trebuia s-o luam spre Sarmis. Un drum simplu, fara nicio localitate sau masina (am avut asa, un feeling, ca la Histria, Sarmizegetusa, Voineasa), ce te imbia la vise placute la volanul unui Porsche sau Ferrari cu o blonda în dreapta. Vorba lui Paunescu (bardul): nu tinta este importanta, ci drumul, tinta este inclusa în drum. Ajuns la Densus, impresionat peste masura. Un preot extraordinar, cu o voce blânda, ne-a explicat in 15-20 minute toata istoria salasului de cult si a avut rabdare sa raspunda la toate stupizeniile noastre (vrajitori si vrajitoare, celti, daci, preotese etc). M-au uimit numele de familie aflate pe morminte, care se terminau in “esti” (Ionesti, Petresti, Radulesti, Maicanesti, Alexandresti, Zabulesti, Vaxxiesti, Satoricesti, NFSesti, Clazesti, Tolinesti, Mircesti, Cumnatucesti, Zmeul-cel-Rau-ce-esti si tot asa – ceilalti forumisti sa ma ierte, sunteti prea multi fratilor ca sa va amintesc pe toti aici pentru posteritate. Aferim!). Apoi lespezi cu inscriptii latine, coloane sculptate, semne esoterice de tot felul (romane, chirilice, rhunice). Totul in jurul bisericii are o aura de mister. Cand am plecat de acolo, parca ne încarcasem cu energie, nu mai zicea nimeni nimic, nu mai era nimeni suparat ca-i abatusem de la ruta initiala…Voi reveni cu siguranta aici !

Sarmizegetusa: Feeling-ul drumului care duce catre o tinta cu blonda în dreapta, lupte imaginare în amfiteatru, ode în metru antic declamate în templul lui Jupiter, discutii aprinse în Forul Roman (urias, nene, urias!). La prima vedere, am crezut ca stramosii nostri aveau cel putin 2 metri înaltime…

Hunedoara, Castelul Huniazilor: Oau! Misto! Cool! Super! Mancati-as! Sa fiu al naibii! Maiculitaaaa! (si tot asa…). Vezi pozele.

Deva: superb oras! Poate nu v-am spus: superb oras! Sa va reamintesc: superb oras! Bulevarde largi, trotuare largi, un arhitect sef destept, o aura de oras occidental, linistit, curat, multa verdeata, oameni calmi, nu nervosi ca în Bucuresti. Am avut impresia ca umblam pe bulevardele din Constanta. In viata urmatoare, vreau sa ma nasc aici! Urcat sus la cetate cu “telefericul”, vazut panorama orasului (în stânga blocuri si alte edificii impunatoare – de ziceai ca-i orasul nou, în dreapta numai case, de ziceai ca-i orasul vechi…). Admirat cetatea si munca celor care au construit-o, multe schele (am înteles ca s-au primit fonduri pentru restaurarea ei) si atentie la…vipere! Am coborat în jos, Luceafar blând alunecând pe teleferic si-am încalecat caii cei multi ai masinii catre…Sibiu?

Ba nu, decide majoritatea: catre Alba Iulia! Pai, Sibiul? Alta data.

Alba Iulia: idem începutul de la Deva, superb oras, maiestuos, catedrala arhiepiscopala maiestuoasa, zidurile maiestuoase ale cetatii (stilul Vauban – vezi documentarul de pe Discovery Channel), biserica romano-catolica maiestuoasa, fântana muzicala maiestuoasa, portile maiestuoase ale orasului (toate portile se afla într-un proces complex de restaurare) etc. Impresionant! Târgovistea mi se pare acum un piti-piti pe lânga Deva sau Alba-Iulia. Câta istorie, Dumnezeule mare…

Dar…s-a înserat. Dilema: unde înoptam? Aici, la Apulum? Nu. Mergem înainte. La Blaj? Nu. La Copsa Mica (brrrrr…)? Nu! Atunci, unde fratilor? Nu se mai termina drumul, este noapte, nu stim pe unde mergem, sepentine, curbe, drumuri întortocheate, cucuvele, lilieci, întuneric, deja-vu, Transilvania, tara lui Dracula, mister, mister, mister. Thriller? Da! Da! Da!

Ba nu, adio thriller, apare Mediasul la orizont! Suntem salvati! Este ora 12 noaptea si suntem singuri cuc (sau cuci) în centrul orasului chiar în fata Hotelului Central. Stop pentru dormica, mâncarica, tzuiculica, berica, berica, berica, berica, berica, hâc… :drinkers: Va gânditi si la prostii :redface: ? Nu, suntem prea obositi! Prostiile le lasam pe alta data.

 

Ziua 3

Medias-Sighisoara-Brasov-Sinaia-Targoviste

Medias: dormit de voie, sculare de voie (nu va gânditi la prostii! :tongue: ) mâncarica fara berica, plimbare de voie 2-3 ore. Cetate medievala, stradute medievale ce parca anticipeaza Sighisoara, porti medievale, piata medievala, strazi în panta, mai mare dragul sa te plimbi pe ele, limba româna începe sa dispara si apar nasuri cârne si pistrui pe obrajorii rosii de palinca, semne de maghiarime (multa) si germanime (putina). Calare pe cai si ne îndreptam spre:

Sighisoara: idem Hunedoara. Adica: Oau! Misto! Cool! Super! Mancati-as! Sa fiu al naibii! Maiculitaaaa! (si tot asa…). Vezi pozele.

In rest: Cetatea medievala, Primaria, casa lui Vlad Dracul, Casa Venetiana, “tunel” din lemn spre Biserica din Deal (superba! In stil gotic, din piatra) armuri, arme, temnite, obiecte de uz casnic, blazoane pentru diversele bresle, mestesugari, bâlci, domnite pe strazile întortocheate, ademenindu-te la discoteca sau la restaurantul cutare, ladite din metal pentru valori, ladite din lemn pentru zestre, camera torturii, mecanismul ceasului din turn, placute din bronz indicând miile de kilometri catre diverse locatii de pe Terra (inclusiv Polul Sud si Australia). Coplesitor…coplesitor…

Brasov: poposit? Nu, alta data (începusera primii stropi de ploaie).

Sinaia: oprire pentru o pizza? Nu, alta data. (ploua cu galeata)

Târgoviste: oprire? Da. Imprastierea grupului.

 

Concluzia pentru acest tur de forta si pentru minunatiile pe care le-am vizitat: nu a plouat deloc :banana: ! Doar la întoarcerea spre casa, Brasov-Targoviste. Deci, procedati taman invers decât va spun meteorologii.

Poze, mâine. Mai imaginati-va si voi, ce naiba :P ! Acu’, ma doare mâna de la atâta scris!

Sa aveti o zi impecabila!  <img src= ">

Share this post


Link to post

Foarte, foarte tare. Atat de mult imi plac si mie escapadele astea de weekend...

Poze, pune poze ;)

Share this post


Link to post

Foarte tare frate. Imi plac la nebunie aventurile de genu asta. Asteptam poze cu lilieci :D

Share this post


Link to post

:worthless:

Super tare.

Share this post


Link to post

Daca mai ajungi prin zona , poti ajunge si la Sarmizegetusa Regia , este pe linga Orastie .

Eu am fost prin zona in aceeasi perioada , am vazut in plus Manastirea Prislop , Manastirea Colt si cetatea mentionata mai sus .

Pacat de drumul de acces de la Costesti pina la Sarmizegetusa Regia , este intr-o stare jalnica si destul de lung ( aprox 17 km ) . Eu am facut 12 cu masina , numai in vitezele 1 si 2 , apoi restul drumului pe jos .

Am vazut si rezervatia de zimbri , mai aveau doar 4 , din care unul parea foarte batrin .

Zona este superba , dar , la fel ca si alte zone din Romania , foarte putin cunoscuta turistic .

Edited by scorpion

Share this post


Link to post

Intentionasem sa ajungem si la Sarmizegetusa Regia, însa din doua surse (un paznic de la Ulpia Traiana si un padurar din Orastie) ni s-a spus ca, din cauza ploilor abundente, s-au scurs multe aluviuni pe versanti, încât drumul a devenit mocirlos. Dar, ca exista si un dar, drumul se putea parcurge în totalitate cu ajutorul unor baieti destepti care te duceau la sanctuar cu...tractorul :) ) .

Acum atasez si poze. Pozele nu sunt facute de mine. In singura poza în care apare Matizul, îmi puteti vedea moaca (pentru cei curiosi din fire... :P ). Celelalte 2 persoane nu fac parte din familia mea.

 

 

Nu mai pot sa pun poze. Imi pare rau (vad ca am atins limita de 10 megi). Doamne, si cate mai aveam sa pun...

Am uitat sa va spun ca se lucreaza la betonarea drumului spre sanctuar.

Sa aveti o zi impecabila!  <img src= ">

post-76-1211390943_thumb.jpg

post-76-1211390963_thumb.jpg

post-76-1211390977_thumb.jpg

post-76-1211390993_thumb.jpg

post-76-1211391014_thumb.jpg

post-76-1211391026_thumb.jpg

post-76-1211391040_thumb.jpg

post-76-1211391077_thumb.jpg

post-76-1211391292_thumb.jpg

post-76-1211391323_thumb.jpg

post-76-1211391336_thumb.jpg

post-76-1211391351_thumb.jpg

post-76-1211391361_thumb.jpg

post-76-1211391377_thumb.jpg

post-76-1211391391_thumb.jpg

post-76-1211391403_thumb.jpg

post-76-1211391423_thumb.jpg

post-76-1211391440_thumb.jpg

post-76-1211391454_thumb.jpg

post-76-1211391474_thumb.jpg

post-76-1211391502_thumb.jpg

post-76-1211391542_thumb.jpg

post-76-1211391555_thumb.jpg

post-76-1211391574_thumb.jpg

post-76-1211391596_thumb.jpg

post-76-1211391615_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Alte poze:

post-76-1211524369_thumb.jpg

post-76-1211524377_thumb.jpg

post-76-1211524384_thumb.jpg

post-76-1211524394_thumb.jpg

post-76-1211524401_thumb.jpg

post-76-1211524408_thumb.jpg

post-76-1211524417_thumb.jpg

post-76-1211524424_thumb.jpg

post-76-1211524430_thumb.jpg

post-76-1211524436_thumb.jpg

post-76-1211524441_thumb.jpg

post-76-1211524449_thumb.jpg

post-76-1211524454_thumb.jpg

post-76-1211524460_thumb.jpg

post-76-1211524466_thumb.jpg

post-76-1211524472_thumb.jpg

post-76-1211524478_thumb.jpg

post-76-1211524484_thumb.jpg

post-76-1211524489_thumb.jpg

post-76-1211524499_thumb.jpg

post-76-1211524506_thumb.jpg

post-76-1211524512_thumb.jpg

post-76-1211524519_thumb.jpg

post-76-1211524541_thumb.jpg

post-76-1211524549_thumb.jpg

post-76-1211524556_thumb.jpg

post-76-1211524563_thumb.jpg

post-76-1211524577_thumb.jpg

post-76-1211524584_thumb.jpg

post-76-1211524590_thumb.jpg

post-76-1211524597_thumb.jpg

post-76-1211524604_thumb.jpg

post-76-1211524612_thumb.jpg

post-76-1211524618_thumb.jpg

post-76-1211524626_thumb.jpg

post-76-1211524633_thumb.jpg

post-76-1211524640_thumb.jpg

post-76-1211524647_thumb.jpg

post-76-1211524654_thumb.jpg

post-76-1211524661_thumb.jpg

post-76-1211524668_thumb.jpg

post-76-1211524675_thumb.jpg

post-76-1211524681_thumb.jpg

post-76-1211524688_thumb.jpg

post-76-1211524694_thumb.jpg

post-76-1211524701_thumb.jpg

post-76-1211524708_thumb.jpg

post-76-1211524715_thumb.jpg

post-76-1211524721_thumb.jpg

post-76-1211524729_thumb.jpg

post-76-1211524736_thumb.jpg

post-76-1211524744_thumb.jpg

post-76-1211524750_thumb.jpg

post-76-1211524758_thumb.jpg

post-76-1211524764_thumb.jpg

post-76-1211524772_thumb.jpg

post-76-1211524778_thumb.jpg

post-76-1211524786_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...