Jump to content
Sign in to follow this  
MethodRO

Cabanele Din Carpati!

Recommended Posts

Cabana Poiana Izvoarelor reconstruita

 

Corpul central al Cabanei Poiana Izvoarelor (cel care a ars in luna octombrie a anului trecut) este in plina reconstructie. Odata cu reconstructia lui cabana va adaposti din nou un numar mai mare de turisti, corpul central fiind cel care putea oferi majoritatea locurilor de cazare. Toata stima pentru cei care au pus la cale acest proiect.

Share this post


Link to post

Este destul de usor de ajuns si peisajul foarte frumos. Acolo e mereu plin. Am vazut mereu tabere de copii. Asa ca au tot interesul sa o refaca.

Share this post


Link to post

Cabana Podragu - Muntii Fagaras, 2136 m altitudine

Este asezata in caldarea principala a Podragului, pe o prispa de stinca in partea vestica a lacului mare. Cabana este formata dintr-un corp principal si o anexa. Cladirea principala, cu parter si etaj, este construita din zid de piatra. La parter se afla dormitoarele, sala de mese, bucataria si grupurile sanitare. Etajul cuprinde trei dormitoare camera cabanierului si grupurile sanitare.

Cabana dispune de apa curenta la bucatarie si la grupurile sanitare.

- capacitate de cazare70 locuri, paturi si priciuri

- este deschisa in perioada mai - noiembrie, iar in timpul iernii, linga cabana este lasata deschisa o anexa, care functioneaza ca si refugiu.

- cabana dispune de instalatie electrica, avind un grup electrogen propriu, tensiune 220V.

 

SCURT ISTORIC

-In anul 1885, Societatea Carpatina Transilvaneana (SKV) din Sibiu, a construit la lacul Podragu un adapost de piatra, care nu a durat mult, ci s-a darapanat. -In anii 1937-1939 Turing Clubul Romaniei a luat hotarirea de a construi o cabana turistia la Lacul Podragu, scop in care a arendat terenul necesar de la locuitorii comunei Ucea de Sus, a intocmit planurile si a executat cabana la Talmaciu, urmind ca apoi sa fie transportata in bucati si montata la locul stabilit. Totodata, asociatia a pornit la deschiderea si amenajarea drumuluisi a cararii care duce pe Valea Podragului pina la lac. Datorita unor piedici aparute in calea realizarii acestei cabane, TCR-ul a renuntat la proiectul initial si a transportat cabana in apropierea Virfului Suru, montind-o pe locul numit Fruntea Moasei. - Actuala cabana Podragu a fost construita prin anii 1948-1949 de catre Banca Nationala a Romaniei pentru salariatii sai, fiind data in folosinta in anul 1950. Actualmente ea este folosita ca si cabana turistica.

Share this post


Link to post

Muntele Cozia:

Situat in Carpatii Meridionali, Masivul Cozia atinge 1688m in Ciuha Mare inaltandu-se cu peste 1000 de metri fata de Depresiunea Lovistei. Aflata impreuna cu statia meteo din zona larga dintre Ciuha Mica si Varful Cozia.

 

Cabana Cozia:

 

(1573 metri) are 50 de locuri de cazare. Cele doua corpuri de cladiri au in alcatuire camere cu 2-5 locuri de cazare. Are un restaurant cu 50 de locuri (meniurile fiind traditionale romanesti), bar, grup sanitar, dusuri cu apa calda si rece. Pretul la cazare este de 200.000 pat/persoana/zi. Accesul se poate face cu masina mica sau cu microbuzul pe drum din macadam sau, plecand din statiuea Cozia pe traseul marcat cu punct albastru si banda galbena. Acest traseu necesita cca. 4 ore si jumatate de mers pe jos , fara a fi de dificultate. In drum se ajunge la manastirea Stanisoara , situata intr-un cadru minunat ales prielnic pentru reculegere si recrere.

 

Pentru drumul de intoarcere se poate alege marcajul cu banda rosie coborand pana in dreptul manastirii Turnu (monument istoric) in preajma careia se afla si Gara CFR. Rutele cele mai bune sunt cu trenul pan/a la Calimanesti (pe varianta Bucuresti-Valcea sau pe Sibiu) sau cu autoracul din Bucuresti prin firma Dacos Rm.Valcea. Si bineinteles cu mijloacele de transport proprii.

 

Pentru o excursie de mai lunga durata , statiunile Cozia Calimanesti-Caciulata, Voineasa-Vidra Govora, Ocnele Mari precum si localitatile Rm.Valcea, Horezu, Vaideni sunt tot atatea optiuni care sa intregeasca sejurul dumneavoastra. In plus nordul Olteniei are una dintre cele mai frumoase salbe de ctitorii si asezari monarhale, amintind Manastirile Hurez, Cozia , Bistrita , Arnota, Dintr-un lemn , Frasinei, Stanisoara, Turnu, Surpate.

 

 

CONCLUZIONAND

 

-Cabana se afla in apropierea statiunii Calimanesti - Caciulata, Vf. Muntelui Cozia la 1573m.

-Cazarea este asigurata in camere cu 2-3 pana la 7-8 paturi; Paturile sunt suprapuse in camerele care contin de la 5 locuri in sus.

-Incalzirea cu lemne in sobe de teracota.

-Apa calda la nivelul barului.

-Alimentare cu curent electric de la retea.

-Cabana beneficiaza de receptie DIGI TV ( cca. 50 de programe TV)

Share this post


Link to post

Cabana Curmatura, muntii Piatra Craiului

 

Altitudine: 1470 m

Capacitate: 82 locuri (iarna 66) in camere cu 2 - 3 paturi si dormitoare comune cu paturi si priciuri (2 cladiri)

Bufet si restaurant. Slow food nu fast food !

Lumina electrica de la grup electrogen propriu

Apa de la izvor in apropiere.

 

 

 

 

Situata in Masivul Piatra Craiului, sub curmatura dintre Piatra Mica si Varful Turnul Pietrei Mari, cabana Curmatura este o importanta baza turistica servind ca loc de popas drumetilor care strabat potecile de pe Piatra Mica si creasta nordica a Pietrei Craiului.

 

Asezata intr-o rariste a padurii de molid care o inconjura si care se sfarseste sub abruptul Turnului, ea este si o baza de plecare in turele alpine din aceasta zona.

 

Drumuri de acces

 

Din Zarnesti (alt. 722 m) se urmeaza soseaua locala de pe Valea Raului Mare ce duce spre comuna Magura, pana la Fantana lui Botorog (alt. 820 m). In continuare poteca amrcata cu banda galbena prin Poiana Zanoaga (alt. 1314 m) pana la cabana. Durata 3 - 4 ore.

 

Din Zarnesti, pe drum marcat cu banda albastra ce urca de-a coasta pe sub Piatra Mica pana la Valea Crapaturii si apoi pe poteca marcata cu banda galbena ce urca pe aceasta vale pana in Saua Crapatura (alt. 1601 m) de unde se coboara la cabana. Durata cca. 4 ore.

Share this post


Link to post

Am fost la cabana Curmatura cam de un an si ceva. E foarte frumos, conditii bune si cabanieri prietenosi. Problema au fost "catelusii" ce pazeau cabana cu care am avut probleme mai multi dintre noi. Am fost odata si eu incoltit si pus la pamant de saint bernarzii de acolo. Nici acum nu stiu cum am reusit sa scap si sa intru in cabana. Mai exista problema asta pe acolo? Nu de alta dar intentionam la anul sa mai fac odata traseul de creasta si sa stiu unde sa stau. :P

Share this post


Link to post

Raul eu nu am avut nici o data probleme cu caine. Chiar ma mir pt ca de obicei sunt foarte prietenosi. Cand am fost ultima data mai erau doar 2. Iti dau un sfat platestele si tu taxa de protectie in oase.

Share this post


Link to post

Si daca platesti si daca nu, tot nu scapi de ei...sunt invatati sa le dea lumea de mancare si sunt in stare sa se urce pe tine numai sa ia ceva de haleala. Dar sunt draguti si neagresivi. Si daca nu le dai nimic, nu poti sa mananci ca se uita la tine de-ti sta mancarea in gat.

Share this post


Link to post

Pot spune ca m-am jucat cu acei "catelusi" de la curmatura de multe ori si nu am avut probleme. Tin minte ca in noptile cele mai geroase, noaptea daca te culcai la pamant veneau sa te incalzeasca (chiar nu e din filme). Atasez o poza...

PS: bine...acuma se mai uita si la om..  <img src= )"> :tongue:

Edited by ileana

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...