Jump to content
Sign in to follow this  
Abram Burel

"Reset ECM" + "Idle Learn" + "Prima Lectie"

Recommended Posts

KALOS

 

Acest post a fost realizat prin prelucrarea informatiilor obtinute de aici, de aici si din manualul de service.

 

Nota: Multe informatii au caracter general si se pot aplica si la alte masini Chevrolet sau Daewoo, dar o parte este specifica Chevrolet Kalos.

 

Reset ECM

 

ECM foloseste un set de "valori de lucru" ai parametrilor de functionare ai motorului. Aceste valori sunt pastrate intr-o memorie al carei continut este "sters" la intreruperea alimentarii ECM (sau la unele comenzi de diagnoza) si in locul lor se foloseste un set de "valori implicite" stabilite de producatorul masinii si stocate intr-o memorie nevolatila (permanenta, nu se sterge).

Resetul ECM presupune tocmai acest proces de stergere a valorilor de lucru si incarcarea celor implicite.

In timpul functionarii motorului ECM poate ajusta valorile parametrilor in anumite limite pentru a produce o "adaptare" la regimul de functionare (benzina, turatii, etc.). Acestea sunt noile valori de lucru. Cum regimul de functionare (statistic) se poate schimba si valorile de lucru se "adapteaza", dar acest proces este lent si poate conduce la un "raspuns" neadecvat al masinii la schimbarea conditiilor de exploatare.

 

Se recomanda a se "provoca" un reset ECM in urmatoarele situatii:

- dupa achizitionarea masinii: daca masina e noua, regimul de functionare de la iesirea din fabrica si pana la iesirea din curtea dealerului este foarte diferit de cel in care veti folosi in mod normal masina (multe porniri cu parcurgerea unor distante foarte scurte, condus oarecum "violent", etc.); daca masina e SH, cu siguranta nu prea stiti cum a condus-o fostul proprietar (sau utilizatorul/utilizatorii);

- la trecerea pe un nou tip de benzina: in principiu este vorba de schimbarea cifrei octanice, dar chiar si a producatorului; in plus, asta nu se aplica pentru alimentari sporadice, ci doar atunci cand chiar ne-am hotarat sa facem o schimbare (de exemplu: "nu mai vreau CO98, de ce sa dau bani in plus, pun CO95" :) );

- la modificarea pozitiei comutatorului CO: daca ati scos sau pus la loc jumperul pentru stabilirea cifrei octanice a benzinei folosite

- schimbarea regimului de functionare: daca de exemplu vreti sa plecati la mare, dupa ce v-ati "tarat" prin oras vreo 6 luni (de la excursia la munte, din iarna); in tot acest timp ECM a "invatat" niste valori de lucru care nu au nimic de-a face cu ce-l asteapta in sejurul ce urmeaza;

- "de intretinere", bi-anual, la inceputul primaverii si sfarsitul toamnei, de dorit inainte de un drum mai lung

 

Operatii

1. Se intrerupe alimentarea ECM prin una din urmatoarele metode:

a. se deconecteaza cablul de la borna - (minus) a bateriei;

b. se scoate siguranta F16 de pe panoul interior de sigurante (deschis usa sofer, deschis usita acces din lateral bord, identificat F16 -vezi desen- si scos).

2. Se mentine aceasta stare pentru cel putin 10 secunde. Durata efectiva depinde de metoda aplicata la punctul 1 si de aparatura pe care o mai aveti prin masina, respectiv:

a. daca ati aplicat 1a, atunci trebuie sa tineti cont daca aparatele care mai sunt conectate permanent la instalatia electrica au in dotare condensatori ce pot face ca tensiunea sa nu scada prea repede la 0; de regula, nu prea se stie exact ce anume se gaseste prin scule, de aceea cresterea duratei la 30 de secunde sau chiar 1 minut poate fi o masura de siguranta ca manevra isi va face efectul;

b. daca ati aplicat 1b, atunci 10 secunde sunt suficiente.

3. Se reconecteaza cablul la borna - (minus) a bateriei sau se repune siguranta in soclul ei, dupa caz.

 

Idle Learn (invatarea regimului de ralanti)

 

Indiferent de metoda folosita pentru controlul regimului de ralanti, prin IAC - Idle Air Control sau MTIA - Main Throtle Idle Actuator, ECM trebuie sa invete "pozitia" dispozitivului respectiv corespunzatoare regimului de ralanti in anumite conditii. Procedura ce trebuie urmata este stricta si este furnizata de producatorul masinii.

Aceasta procedura trebuie (speficatie din manualul de service) aplicata in urma unor operatii pe masina ce au presupus intreruperea alimentarii ECM, deci si dupa resetul provocat ca mai sus.

 

Operatii

1. Se pune cheia pe pozitia contact (fara a porni motorul) si se mentine asa timp de 5 secunde.

2. Se readuce cheia in pozitia de repaus si se mentine asa timp de 5 secunde.

3. Se porneste motorul si se lasa sa functioneze pana cand se incalzeste la temperatura normala de functionare (acul indicator se apropie de gradatia mijlocie).

4. Se porneste aerul conditionat si se mentine pornit timp de 10 secunde.

5. Se opreste aerul conditionat timp de 10 secunde.

6. Sentru masinile cu cutie automata se trage frana de mana, se apasa pedala de frana si se pune schimbatorul pe pozitia D(rive).

7. Se porneste aerul conditionat si se mentine pornit timp de 10 secunde.

8. Se opreste aerul conditionat timp de 10 secunde.

9. Se opreste motorul tip de cel putin 10 secunde.

 

Prima lectie

 

Dupa resetarea ECM este recomandata efectuarea unui parcurs in care ECM sa primeasca prima lectie din care sa invete valorile de lucru "normale". Asta inainte de a face oricare alt drum cu masina.

Efectele primei lectii se vor resimti dupa cateva cicluri de utilizare (pornit - mers undeva - oprit).

 

Conditii (pentru inatarea unui regim "normal": rezonabil de economic, fara a fi lenesa ;) )

- alegeti un traseu liber pe care sa puteti "controla" dupa voie ce faceti cu masina si care sa va permita mersul cu cel putin 60-70 kmph; probabil o autostrada sau o sosea intr-o perioada cu trafic scazut

- folositi accelerari line si frana de motor

- insistati pe un regim de mers constant cu 60-70 kmph in treapta a IV-a

- durata traseului 20-30 minute

 

Nota: Propun ca cei mai cunoscatori (si care in fapt au furnizat informatiile initiale) sa editeze postul unde cred de cuvinta pentru a pastra caracterul de "tutorial" si a nu ne "adanci" iar in discutii pro si contra ca in topicele sursa de inspiratie.

 

Diagrama de localizare a sigurantei F16 la Kalos.

post-402-1150977112_thumb.png

  • Like 4

Share this post


Link to post
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...