Jump to content
Sign in to follow this  
FLEX

Aerisire Sistem De Frinare

Recommended Posts

Scule necesare: spray degripare suruburi (bun si lichid de frina), set de chei (cel mai bine inelare), tub de perfuzie (1/2 m, 3mm diametru interior sau pe acolo), tovaras sa dea la pedala.

Piese de schimb si consumabile: lichid de frina (vedeti ce DOT recomanda fabrica, nu amestecati DOT-urile, daca nu stiti ce lichid aveti pe masina, mai bine schimbati de tot, caz in care la cantitatea indicata de constructor mai adaugati ~200ml, ca sa fie), AERISITOARE set complet (se desfac greu si se poate strica hexagonul, sint din fier mort, insist pentru schimbare), daca puteti adapta capacele protectoare pentru aerisitor, va puteti pune mintea si cu 4 capacele (de la Matiz, de exemplu, numa` sa gasiti).

Zi fara precipitatii sau garaj.

1.Se scoate capacul rezervorului de lichid de frina

2.Se scoate roata (se incepe de la roata cea mai departata de pompa de frina, respectiv dreapta spate, apoi stinga spate, dreapta fata si ultima stinga fata).

3. Se desface surubul aerisitor, pina incepe sa "plinga" cu lichid de frina, nu de tot; daca s-a desfacut usor si sinteti sigur ca nu s-a bulit hexagonul (de-aia-s bune inelarele), nu se impune schimbarea, daca aveti cea mai mica indoiala, trebuie schimbat si pus unul nou, eventual cu capacel montat in prealabil; aveti grija sa nu pierdeti mult lichid pina schimbati aerisitorul, puneti deshtiul sau o cirpa in gaura.

4. In capul surubului aerisitor puneti tubul de perfuzie, capatul celalalt sa fie imersat intr-un fund de PET, cu ceva lichid pe fund (poate fi si apa, lichidul care curge din instalatia de frinare e oricum contaminat si bun de aruncat)

5.Stringeti surubul de aerisire cit sa inchida gaura, nu definitiv si rugati amicul sa dea la pedala de 5-6 ori, apoi sa tina apasat.

6. Desfaceti usor aerisitorul pina scoate lichid pe furtunel - scopul furtunelului e sa ai control vizual la ce iese din instalatie, se vad foarte bine bulele de aer - cind amicul a ajuns cu pedala jos, o tine acolo, iar tu stringi aerisitorul la loc; dupa ce ai strins, amicul elibereaza pedala; se repeta miscarea asta de 4-5 ori sau pina nu mai ies bule de aer pe furtunas.

7. Se completeaza lichidul in rezervor.

8. Se pune roata la loc si se trece la urmatoarea, in ordinea mentionata.

 

ATENTIE la lichidul de frina! e nasol daca iti intra in ochi, gura, nas, si daca ajunge in contact cu vopseaua, beleste pina la tabla in 2-3 zile; daca s-a intimplat sa ajunga pe vopsea, stergeti repede cu o cirpa umeda.

 

Daca aveti groapa la garaj sau gasiti o rampa, se poate face si fara sa scoateti rotile. In timpul operatiei, amicul de la pedala va simti intarirea progresiva a frinei, la masinile cu servo poate n-ar strica si pornirea motorului, caz in care grija mare! sa n-o ia nebuna la vale de pe cric; apropos de cric, mai bine puneti ceva mai solid sub masina suspendata, cricurile pantograf sint de toata jena, cele hidraulice merg si fara proptea.

 

Adaggio: lichidul de frina este garantat sa isi pastreze calitatile 2 ani; dupa acest interval, se impune schimbarea.

 

Simptomul cel mai evident pentru care se impune aerisirea este intarirea progresiva a frinei cind "faci pedale"; aerisirea e obligatorie la orice interventie care presupune depresurizarea circuitului hidraulic (schimbat garnituri, cilindri, etc.)

 

:thumbl: la cele de mai sus aici: http://www.daewooclub.ro/forum/index.php?s...indpost&p=58040 :thumbl:

Share this post


Link to post

facut acum 2 luni schimbarea completa a lichidului de frana de la reno..

ghidul lui flex este super-complet, asha am facut shi io atunci.. FELICITARI!

Share this post


Link to post

Pentru sustinerea masinii recomand ca in loc de cric sa fie folosite doua roti (rezerva+roata la care se face aerisirea) puse una peste alta. Recomand ca roata ce va veni deasupra sa aiba scos capacelul de plastic. Cricul nu ridica masina suficient incat sa incapa bine doua roti, ele trebuind sa fie introduse prin culisare. Asa mi-am facut franjuri un capacel (bine ca merge si fara).

Share this post


Link to post

Felix, explica-mi si mie te rog: mecanicul mi-a aerisit numai prin spate stinga, cica pe spate numai pe acolo se aerisieste.

E ceva ce n-am inteles... :oops:

Share this post


Link to post

Exista o iegzplicatie ... daca lichidul de frina nu a fost contaminat cu aer si interventia a fost doar la o roata (schimbat garnituri etrieri/cilindri sau ceva ce presupune depresurizarea sistemului intr-un singur punct), atunci se poate face aerisirea doar la roata respectiva, monitorizind insa atent comportamentul frinelor, poate o bulitza de aer a urcat accidental ...

 

Insa daca apare simptomul tipic de aer in sistem (intarire progresiva a frinei pe masura ce dai pedale), e clar ca se impune aerisire generala, la toate rotile ...

 

Teoretic, in anumite limite, sistemul de frinare se autoaeriseste prin vasul de lichid, dar asta e valabil doar pentru cantitati foarte mici de aer, rezultate in urma variatiilor locale de volum a lichidului.

Share this post


Link to post

Circuitul spate la tico spate este cu numai o conducta care merge la cilindrul dreapta spate apoi din acesta pleaca alta conducta spre cilindrul din stanga.Deci aerisitor la tico este numai pe cilindrul stang.

Share this post


Link to post

In urma cu doua zile am fost la mecanic . A schimbat lichidul de frana si normal a aerisit toata instalatia , insa metoda folosita a fost prin cadere libera , fara ca cineva sa mai faca pedale .

Proces tehnologic - se scoate lichidul vechi din rezervor (cu ajutorul unei seringi) , dupa care se toarna lichid nou . Se merge la una din roti unde se monteaza pe aerisitor un tub de perfuzie (asa cum s-a spus la inceputul topicului) , se desface acesta initial cu o inelara iar daca merge usor se trece la cheie normala si se lasa sa curga lichid pana cand acesta are culoarea celui pe care l-ati turnat in rezervor dupa care se poate strange aerisitorul , trecand la oalta roata .

Ce parere aveti ?

Share this post


Link to post

Mecanicul este super, se incepe aerisirea de la roata ce mai indepartata de pompa !!!  <img src= ">

Share this post


Link to post

acum m-am intors de la mecanic, concluzia? sursa tuturor relelor la sistemul de franare de la tico este autoreglajul de la frana de mana si ghidajele de la etrieri care se blocheaza extrem de des :spumelagura: :spumelagura:

Share this post


Link to post

Aia e tentativa de schimbare a lichidului de frina.

In primul rand nu se trage lichidul din pahar cu seringa pentru acesta trebuie scos prin instalatie pe la aerisitoare pentru a se spala conductele.

Masina se ridica pe elevator sau pe rampa si se desfac toate cele 4 aerisitoare(3 la tico) odata iar cele de pe fata trebuie desfacute mai putin pentru a curge la fel de tare si pe spate.

Share this post


Link to post
Mecanicul este super, se incepe aerisirea de la roata ce mai indepartata de pompa !!!  <img src= ">

A descoperit America ? Am ajuns sa ne entuziasmam cand un mecanic face ce a fost invatzat sa faca ? Bravo lui, ca nu vine cu aport personal, ca (,) celalalt.

Share this post


Link to post

La franele asistate, se elimina rezerva de vacuum a servofranei aplicand frana de câteva ori cu motorul oprit pana cand întreaga rezerva este epuizata.

Se tine rezervorul cilindrului principal umplut cel putin pina pana la jumatate cu lichid de frana în timpul operatiei de aerisire si cu capacul deschis.

Se pune o cheie de marime adecvata pe supapa de aerisire. Se ataseaza un tub transparent pe capul supapei de aerisire si se lasa tubul sa

atarne scufundat în lichid de frana într-un container transparent.

Se apasa pedala încet o singura data si se tine bine apasata. Se slabeste supapa de aerisire pentru a scoate aerul din cilindru. Se strange supapa si se elibereaza încat pedala. Se asteapta 15 secunde. Se repeta operatiunea, inclusiv pauza

de 15 secunde, pana cand tot aerul este scos.

Este posibila repetarea de 10 ori sau mai mult a operatiunii pana la eliminarea completa a aerului.

O pompare rapida a pedalei împinge pistonul secundar al cilindrului principal în alezaj astfel încat aerisirea devine dificila.

Ordinea de aerisire:la dublu circuit normal se incepe cu cea mai indepartata roata si se termina cu cea mai apropiata iar la cele cu dublu circuit in diagonala:

- Dreapta spate.

- Stânga fata.

- Stânga spate.

- Dreapta fata.

Se verifica pedala de frana sa nu fie elastica. Daca pedala este elastica se repeta intreaga procedura de aerisire.

  • Like 2

Share this post


Link to post

Am ajuns la concluzia ca ar trebui sa schimb lichidul de frana dupa ce am facut 190 000km cu masina, fara sa-l schimb deloc pana acum. :) N-am avut pierderi nici un strop si frana tine bine si acum. :D

 

Dar, pt ca am vazut ca intervalul de schimb ar fi la 20 000km!!! (ridicol) ma gandeam sa-l schimb totusi.

 

Intrebare: de cat lichid de frana este nevoie pentru Espero? Daca ma duc cu 0,5L tip DOT-3 asa cum zice in manualul de reparatii, e suficient? sau mai trebuie ceva in plus? Sau mai bine e sa ma duc fara nimic si sa-i las sa-mi puna ce au acolo?

 

Poate imi dati un sfat...

Share this post


Link to post

Ia un litru si lasa sa curga mai mult pentru a se spala bine instalatia.

Share this post


Link to post

Vreau sa schimb si eu lichidul de frana la Cielo. Pot folosi DOT4 sau doar DOT3?

Share this post


Link to post

DOT3 sau DOT4 care este compatibil cu DOT3.

Share this post


Link to post

In timp in etrier in spatele pistonului se aduna un fel de noroi amestec de lichid de frina si "pilitura" din pompa de frina .Pilitura nu este corect spus pt ca este f fina .Cine a spalat vreodata o pompa de frina si s-a murdarit pa mini ca si cum ar fi bagat mina in bronz stie despre ce vorbesc.Asa ca sfatul meu cind schimbati lichidul de frina spalati si etrierul ca altfel incepe sa tina roata infrinata, sezizabil mai mult sau mai putin si va mirati ca "nu stiu ce are dar a inceput sa consume mai mult " Bafta... :lavolan:

Share this post


Link to post

In weekend am schimbat si eu lichidul de frana la masina pr. mele,inainte de asta am verificat pistonasele,axele glisiere,am schimbat placutele de frana (cele vechi erau un sfert uzate dar f proaste) si franarea s-a imbunatatit radical.Acum chiar ma pot baza pe capacitatea greierasului de a opri...

Share this post


Link to post

Stupid question: daca vreau sa schimb tot lichidul e ok daca desfac aeratoarele pana curge tot, dupa le inchid si pun pur si simplu lichidul nou? Sau cum se procedeaza? :-?

Share this post


Link to post

Exact cum am explicat mai sus.Sau vrei sa iti faci instalatie de franare pneumatica?

Share this post


Link to post

N-am inteles nimic :> Mai bine ma duc la cineva care se pricepe; oricum aia la service au facut o aerisire... :wallbanger:

Share this post


Link to post

Ti-am zis sa citesti in urma cu cateva posturi si sa vezi procedeul de aerisire/schimbare a lichidului de frana.Procedeul care il vrei tu va duce la intrarea aerului in instalatie si nu vei mai avea frane.Deasta te-am intrebat daca vrei frane pneumatice :P

Share this post


Link to post

Ce intrare a aerului mai? Ca numai asta o sa aiba in prima faza :) )

Share this post


Link to post

Ziceam ca nu am inteles nimic din "clindru principal de frana" si "supapa de aerisire" - erau startrek-uri pt mine :P

Share this post


Link to post

Atunci cauta pe cineva care se pricepe ca nu e de joaca cu franele.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...