Jump to content
Sign in to follow this  
maximus

Coltul Gurmandului

Recommended Posts

Cartofi copti bulgaresti

sau

Caldura mare si nu ies din casa sa fac cumparaturi :

 

Se iau 4-5 cartofi mari si se invelesc in folie si se baga la cuptor ( din pacate dureaza cam 1,5-2 ore ) :

post-3313-1214744367_thumb.jpg

 

Ii testati din cand in cand cu lingura de lemn prin apasare ca sa vedeti daca s-au inmuiat. NU ii gauriti.

Abia peste minim 80 minute puteti sa incercati furculita in ei, sunt oricum aproape gata.

 

Intr-un castron preparati un amestec de ce aveti prin casa tocat marunt : branza, cascaval, sunca, pui prajit, cremvusti prajiti, porumb fiert samd. Mai puneti si cam 3-4 linguri mari de margarina ( preferabil unt ) si o juma de lingura de smantana.

post-3313-1214744514_thumb.jpg

 

Cand scoateti cartofii vor arata asa :

post-3313-1214744531_thumb.jpg

 

 

NU puneti mana pe ei , frig ca dracii. In mod normal amestecul se punea in mijlocul unui cartof despicat si se amesteca si se serveste in coaja originala. Intrucat nu am dispui de cartofi vechi cu coaja groasa, mi-a fost dificil sa fac acest lucru cu cei noi asa ca am luat continutul cartofilor si l-am transpus in castron.

post-3313-1214744642_thumb.jpg

post-3313-1214744659_thumb.jpg

post-3313-1214744667_thumb.jpg

 

Rapoartele dintre amestec si cantitatea de cartof sunt irefevante. Cu cat mai mult continut cu atat mai gustos e rezultatul.

Daca aveti castraveti murati dar d-aia sarati nu d-aia de alimentara, scurgetii bine, taiatii marunt si punetii in compozitie.

 

Se paote asezona cu verdeata / iaurt / smantana samd :

 

Pofta mare :

post-3313-1214744782_thumb.jpg

post-3313-1214744788_thumb.jpg

post-3313-1214744796_thumb.jpg

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post

Am descoperit sosul PERRRRRRRRRRfect !

 

Componente ( pentur 1 portie mancare )

 

:

1 catel usturoi

2 linguri cu varf de smantana

1 varf cutit tarhon

1 varf cutit sare

1 varf cutit busuioc

1 felie de branza sarata cam cat un bisciute

1 bucata branza topita ( cubulet sau triunghi )

 

Se da amestecul prin mixer / blender si gata.

 

Merge la : cartofi prajiti, cartofi natur, carne de ORICE fel, paste, absolut ORICEEEEEEEEEEEEEEEEEEE !

Doamne e delicios rau de tot. Am mancat pur si simplu cu prajitii cartofi, nici n-am mai ajuns la friptura.

Incercati si apoi pomeniti-ma !

 

N-are sens sa pun poze, ele nu repezinta nimic decat o pasta alba, daca insa ati putea intelege gustul si culoarea, pastelul aromei, frumusetea si bogatia gustului, sublimul papilei din poze, acea poza ar avea 1000000000000000 TeraB.

 

 

Eventual pentru paste adaugati jumatate de rosie decojita.

Daca aveti la indemana turnati si o lingura de untura topita. Moarte ficatului, Doamne placerea e ilegal de mare !

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post

Uitasem , si ffffffffff putin chili, dar neaparat sa puneti.

Share this post


Link to post

In Berlin cand mancam carnati cu salata pe marginea drumului nu te gandeai sa faci o salata / ciorba sau ceva . Ai tacut ca soaricele ... n-ai fi zis : las bah ca stiu eu sa fac de mancare , da-l dracu de carnat. X(

Edited by balky

Share this post


Link to post

=))

Hai ma ca a avut si masa in portbagaj in milocul orasurul farmecul ei :P

Share this post


Link to post

Macar s-a compensat cu masa copioasa pe care am luat-o in cel mai celebru restaurant din Arad . :) )

Share this post


Link to post

Au mama, nici gandacii nu pot manca treaba aia , nu o pot numii mancare.

Si asta venind din partea unuia care in armata dadea cu mana afara gandacii din "mancarea" de varza si care se batea cu sobolanii pe cartofi.

Mi-e mila de Aradeni.

Singura ciorba de burta din viata mea care avea gust de picioare nespalate ( am laut o lingura si nu stiam cum sa scuip ) ( nu ma intrebati de unde stiu ce gust au picioarele nespalate :P , am avut o armata grea )

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post
Am descoperit sosul PERRRRRRRRRRfect !

 

Componente ( pentur 1 portie mancare )

 

:

1 catel usturoi

2 linguri cu varf de smantana

1 varf cutit tarhon

1 varf cutit sare

1 varf cutit busuioc

1 felie de branza sarata cam cat un bisciute

1 bucata branza topita ( cubulet sau triunghi )

 

 

mai adauga putin castravete,e si mai bun

Share this post


Link to post

Seamana a ţaţichi amestecatura asta

Share this post


Link to post

Si pentru ca nu mai puteam rabda am mai facut 1 sos d-asta si l-am varsat peste niste cartofi natur fierti in apa cu sare si cu unt si presarati cu verdeata + peste in malai.

Rezultatul :

post-3313-1225915944_thumb.jpg

post-3313-1225915951_thumb.jpg

post-3313-1225915957_thumb.jpg

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post

Ciuperci umplute cu ce-am gasit prin frigider:

Am luat cateva "ciupercute" pe care le-am curatat, scos coditele, spalat si asezat intr-o tava.

Rotation_of_Image157.jpg

 

 

Am tocat marunt ceva afumatura (gusa, ceafa, bacon) si coditele ramase.

Image158.jpg Rotation_of_Image159.jpg

 

 

Am pus in ciuperci putin delikat, un varf de linugurita de unt, un catel de usturoi, tocatura de mai sus, putin piper si o feliuta de rosie. Le-am bagat la cuptor cam juma' de ora. Inainte de a le scoate, am pus desupra putin cascaval feliat si le-am mai lasat un pic in cuptor.

Rotation_of_Image161.jpg Rotation_of_Image163.jpg

 

 

Nu stiu cu ce garnitura mergeau, eu le-am mancat fara. Sunt super usor de facut, de gust nu va mai spun :P

Image165.jpg

Share this post


Link to post

Bre Regino, esti off topic. Asta-i topic pentru barbati :P

Share this post


Link to post

Da-ma afara din trib :P

Share this post


Link to post

Doamne mooooooooooor !

Face cineva in bloc scrumbie sarata pe plita sau ceva de genul ca miroase de moooooooor !

Are cineva idee de unde as putea cumpara niste hamsii sau ceva de genul asta ?

Share this post


Link to post

In hala Obor e sectiune de peste si gasesti toate natiile de peste, de la crap romanesc pana la rechin...de unde o fi el :mrgreen: Eu n-am avut surprize neplacute pana acum si am cumparat de multe ori de acolo

Share this post


Link to post

Mai exact banuiesc ca undeva la subsol nu ?

Share this post


Link to post

Maine ( astazi ) am chef de o chestie speciala, bashinoasa, deosebita, cum vreti voi. Arome puternice, fineturi.

Ceva iesit din comun, ce recomandati ?

Share this post


Link to post

O fasole cu ciolan? Ai avea 3 in 1 asa cum ti-ai dorit! :) )

Share this post


Link to post

Meet Joe Black ( pe Cinemax ) si alaturi o portie zdravana de rondele de calamar in loc de seminte sau floricele... superb.

Share this post


Link to post

Cremvusti facuti acasa :

Cremvusti5 (pornind de la cremvusti 2, reteta 1982)
Pentru obtinerea acestora se utilizeaza ca materii prime, 1 kg de carne de porc de lucru pentru bradt. Bradt-ul este pasta fin macinata, care asigura masa si consistenta produsului. Pasta de carne de pe oase (MDM) 50 g(asta nu o bag), emulsie de sorici 25g. Condimentele necesare obtinerii gustului si savoarei specifice erau: usturoi 1.5g(un catel) , boia de ardei dulce 1g( jumate de limgurita), coriandru 1g, nucsoara jumate de lingurita, condiment universal (vegeta) 2g, in timp ce drept materii auxiliare sunt folosite: mate subtiri comestibile de oaie, sfoara si clipsuri.

Carnea se toaca prina masina de tocat, se condimenteaza, se amesteca, se trece inca o data prin masina de tocat carne, pe urma se pune in blender sa se faca pasta.
Pasta fin omogenizata obtinuta din materiile prime, adaosuri si condimente era introdusa in membranele naturale (mate de oaie), formandu-se crenvursti de 12-15 cm lungime. Crenvurstii se aranjeaza pe bete si rame si se introduc in afumatorie. Afumarea calda se face la temperatura de 75-95ºgrade C, timp de 20-30 minute. Urmeaza procesul de pasteurizare la 72-74ºC, timp de 10-20 minute, temperatura in interiorul produsului trebuind sa atinga minimum 68-69ºC, pentru distrugerea microorganismelor patogene.
Merge si neafumat.
Pasteurizarea se face punand cremvustii intr-o sita si tinuti pe baie de abur 15-20 de minute
Emulsia de soric se obtine prin fierberea soricului 4-5 ore( ca pentru casul de porc dar cu mai putina apa) si tocarea amestecului obtinut. Are rolul de a tine compozitia laolalta sa nu se sfarame la taiere. Pun 75 de grame in loc de 25, deoarece pasta de carne de pe oase are acelasi rol.

Pasta de carne de pe oase se obtine la fel ca emulsia de soric, doar ca se folosesc oase de vita si se toaca putina carne care este pe ele.

Daca nu vrei sa pui soricul, dupa fierberea emulsiei se pune intr-un tifon (cat timp este inca fierbinte)si se colecteaza doar supa in care a fiert.
post-10203-0-55041500-1362752199_thumb.jpgpost-10203-0-79852300-1362752231_thumb.jpg

 

Pofta buna. E facut dupa reteta industriala din 1982.

Edited by danutza

Share this post


Link to post

Supa de cartofi cu chimen si smantana :

Se pun la fiert in apa cu sare, foi de dafin si putin piper multicolor, tacamuri de pui ( puteti folosi si tartite de curcan ) , morcov, ceapa, pastarnac, telina. Legumele le-am pus la 1 ora dupa ce am pus tacamurile la foc mic. Am fiert la foc mic pana a cazut carnea de pe oase.

Supa rezultata se strecoara incat sa ramana numai zeama.

Se caleste putin kaizer ( fara partile grase, doar carnea ) alaturi de 1 lingura de ulei si chimen dupa gust.

Acestea de mai sus se adauga in supa.

Se adauga 2-3 cartofi taiati cubulete mici.

Se dau la fiert pana se fac cartofii.

Intre timp se amesteca aprox 500g smantana cu 2 galbenuse de ou si se dilueaza cu 2-3-4 polonice de supa racita putin.

Cand sunt cartofii facuti se toarna smantana la foc mic in supa amestecand continuu. NU se da in clocot.

Se poate pune patrunjel, marar, dupa gust, dar nu mult intrucat sa predomine gustul de chimen.

 

Superb alaturi de crutoane de paine.



Ciuperci umplute :

Ciuperci mari pentru gratar, se dau pe gratar intai cu gaura in jos apoi cu partea cu piele ( nu se dezpieliteaza )

Separat se toaca ciuperci ff fin, preferabil cele mai mici si mai urate din piata, sunt mai aromate decat cele frumoase. Se calesc la foc rapid alaturi de usturoi tocat fin , sare si piper dupa gust, eventual putin chilli si o lingura mare de unt.

Se toaca marunt kaizer si se caleste la foc mic iar cand e facut se adauga ceapa care se caleste pana devine transparenta.

Se amesteca totul intr-un bol si se adauga marar dupa gust.

Se umple ciupercile cu umplutura si se acopera cu branza rasa, feliata sau calcaval.

Se dau la cuptorul preincalzit la foc mare, 5-10 minute sau pana se topeste topingul de branza.

Pofta mare !

 

post-3313-0-87895600-1365250521_thumb.jpg

post-3313-0-90223400-1365250529_thumb.jpg

post-3313-0-72814000-1365250537_thumb.jpg

post-3313-0-96190800-1365250544_thumb.jpg

post-3313-0-83042100-1365250552_thumb.jpg

post-3313-0-96376300-1365250568_thumb.jpg

post-3313-0-07024100-1365251787_thumb.jpg

post-3313-0-55348100-1365251793_thumb.jpg

post-3313-0-50710200-1365251800_thumb.jpg

post-3313-0-23047000-1365251808_thumb.jpg

post-3313-0-84192700-1365251814_thumb.jpg

post-3313-0-85632100-1365251822_thumb.jpg

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post

Gulas.

 

Se face un foc de lemne, se atarna un ceaun de 13 litri deasupra lui. Se pun 2-3 linguri de untura, cand s-a incins untura punem cam 1kg de carne proaspata de porc sau vita taiata bucati, se prajeste 15-20 de minute dupa care mai adaugam 5-6 cepe mari taiate marunt se calesc impreuna cu carnea 2-3 minute pe urma adaugam 7-8 ardei taiati cubulete, se calesc 2-3 minute impreuna cu carnea si ceapa calita deja se pune 1 lingura de boia si se adauga 1 kg de costita afumata si 1 kg de carnati afumati taiate bucati potrivite. Se Prajesc toate impreuna inca 10 minute si adaugam cartofi taiati sa umplem ceaunul. Cartofii trebuie sa fie jumatate albi jumatate rosii. Se pune apa pana se acopera cartofii se adauga sare sau Delikat si se fierbe la foc mic pana ce sunt fierti toti cartofii. Cartofii albi se vor zdrobii singuri la fierbere formand sosul iar cei rosii vor ramane bucati.

Reteta se poate modifica dupa gust sau dupa ingredientele de care dispui.post-10203-0-63100000-1365392736_thumb.jpgpost-10203-0-48496400-1365392763_thumb.jpgpost-10203-0-74860300-1365392794_thumb.jpgpost-10203-0-77615000-1365392819_thumb.jpgpost-10203-0-30571700-1365392852_thumb.jpg

 

Sper ca n-am uitat nimic.

Pofta mare!!!

 

Edited by danutza

Share this post


Link to post

Esti off topic!! Alea nu-s gatite. :mrgreen: Dar te iertam ca merg la gurmanzi.

Partea buna e ca incepe lumea sa posteze iar pe aici.

:o fftopic: Azi mai fac o tura de cremvusti ca au avut mare trecere la juniori si sunt 100% naturali.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...