Jump to content
Sign in to follow this  
expero 16V

Instalatii GPL - Espero, Cielo, Nubira, Leganza

Recommended Posts

trebuiesc inlocuite membranele!De ce mi-e frica de-aia nu scap?!!

Sincer da, asa facea si a mea pe vara, dimineata cand era racoare pornea bine, apoi in cursul zilei cand se incalzea si dupa ce mergeam cu ea trebuia sa ii dau cate 8-10 secunde la automat, i-am schimbat membrana de la plaman si a fost totul in regula, dar cand a venit iar au aparut alte probleme etc, o dai din cola in fanta si apoi in sprite daca ai instalatie gpl (in viata mea nu o sa mai iau masina pe gpl).

Share this post


Link to post

Marian,consider ca orice cheltuiala inutila trebuie evitata,de aceea mai cer si alte pareri.Daca trebuiesc schimbate membranele o sa le schimb pentru ca am mers totusi 60.000 km si cred ca si-au scos banii!Spre deosebire de tine eu am o instalatie clasica,mai putin costisitoare si nu renunt la gaz pentru atata lucru mai ales acum cand i-am cumparat si butelie noua  <img src= "> .Cred ca la noi tehnologia le-a luat-o inainte mecanicilor si de aici balbaiala asta a lor cand vine vorba de diagnosticare a unei probleme.Problema la mine este ca nu se pot aduce membrane decat dupa anul nou si pana atunci ma cam chinui cu pornirea.

Share this post


Link to post

Este destul de greu de evaluat exact daca informatiile sunt zgarcite. Ce este clar este faptul ca intra gaz in mod necontrolat in galerie (inteleg ca nu este cazul de benzina). Nu stiu daca surubul de suplimentare (cel din bronz) este deschis sau inchis complet. Daca este deschis (pt reglarea ralantiului), poate intra gazul care, POSIBIL, nu este inchis bine de electovalve. Trebuie verificat. Nu miroase a gaz ?. Din ceea ce ai expus s-a umblat la membrana de dozare (cea subtire). Ea actionaza ventilul de gaz sub influenta depresiunii dar, chiar in stationare acest ventil este putin deschis (altfel ar fi "goluri" in turatia imediat mai sus de ralanti). Gazul trebuie sa fie bine inchis de electrovalve (in aceasta ultima situatie intra in joc si a 3-a, cea de pe reductor; s-a presupus in aceasta ultima ipoteza ca surubul de bronz ar fi inchis). Membrana reductorului (cea groasa, "cu apa" la periferia ei) chiar daca este sparta, in stationare gazul trebuie sa fie inchis de electrovalve. Deci fara verificari (simple !) si detalii facem ipoteze ... Singurul lucru cert este ca mecanicii "nu prea le au" cu GPL-ul.

Edited by smv

Share this post


Link to post

Imi pare rau ca nu dau amanunte mai multe decat daca sunt tras de limba,poate pentru ca ceea ce mie nu mi se pare important pentru un cunoscator s-ar putea sa fie informatia "cheie".S-a ajuns la desfacerea plamanului pentru ca cei de la service au spus ca "nu are reglaj" nici din surubul de bronz nici din celalalt,de plastic,mai gros.Dupa montare am plecat de la ei in proba "sa-si dea drumul membranele" si am fost nevoit sa desfac un pic din surubul de bronz pentru ca aveam relanti de 500.Dupa inca vreo 30 de km si 5 porniri,aceleasi simtome ca inainte cu porniri greoaie;m-am intors la ei au refacut reglajul pe intuneric,n-am vazut cum.Initial s-a verificat daca scapa gaz din plaman pe furtunul ala gros dar timp de un minut,ori mie la un minut imi porneste bine,defectul apare pe la 10-15 minute de la oprire.Seful de la service inclina spre membrane iar unul din angajati spre un oring(pe care nu stie daca il gaseste separat sau doar in kit cu membrane).

Share this post


Link to post

Cel mai bine ar fi ca reglarea ralantiului sa se faca numai din surubul negru (sensibilitatea, tensionarea membranei dozatoare), cel de suplimentare (bronz) ramanand inchis. Am explicat anterior din ce cauza (specifica plamanului Lovato si nu numai). Ar trebui verificat daca linia electrovalvelor inchide bine (ideal ar fi sa se testeze scaparile la fiecare in parte: cea de pe multivalva rezervorului, cea cu filtru si cea de pe plaman). Dar nu este de respins a se incepe cu o testare globala a inchiderii: dupa ce s-a oprit motorul se scoate furtunul de la mixer si se cufunda intr-o baie cu apa si sapun ( se cufunda superficial pentru a nu se crea presiune semnificativa). In mod normal nu ar trebui sa se evidentieze scapari de gaz. Repet, reglarea trebuie facuta cu surubul din bronz inchis. Daca el este deschis, un timp oarecare vor fi scurgeri de gaz (provenit din conducta cu gaz lichid), dupa care, daca electrovalvele din amonte (cea cu filtru si cea de pe multivalva) inchid bine, ar trebui sa inceteze. Bineinteles ca acea cantitate (din conducta) este suficienta pentru a cauza neplaceri la pornirea dupa cateva minute sau zeci de minute (timpul necesar a se scurge gazul dependent de cat de mult este deschis surubul din bronz).

Share this post


Link to post

Verificarea la iesirea din plaman s-a facut scotandu-se furtunul gros din plaman si obturand cam un minut cu degetul acel cot care iese din plaman peste sare s-a dat cu solutie de sapun,dar cred ca intr-un minut nu s-a strans sufucient gaz acolo ca nu s-a observat nici o bula.In schimb astazi dimineata dupa ce am pornit masina (grila de la stergatoare era acoperita de zapada,ventilatia la 2) s-a simtit miros de gaz in masina pana cand s-a ridicat un pic apa ceea ce ma conduce la vreun oring sau garnitura contractata de frig,dar asta nu exclude nici problema cu pornirea la cald.Sa inteleg ca surubul de bronz trebuie sa stea inchis tot timpul sau doar pe timpul reglarii?

  • Like 1

Share this post


Link to post

Bine ar fi sa stea numai inchis. Am scris anterior de ce anume: La aceasta marca Lovato (model RGE92) de reductor-vaporizator, calea care se deschide prin acel surub din bronz este directa, adica gazul nu trece prin electroventil ci direct din conducta de gaz lichid, neavand nici un obstacol chiar cand motorul a fost oprit si cad (se inchid) toate electrovalvele. GPL-ul trece nestingherit, direct, fara reducere de presine, din conducta de cupru in furtunul care este racordat la mixer ! Electroventilul inchide numai calea de intrare in camera secundara care face dozarea. Din pacate, majoritatea dispozitivelor similare sunt concepute la fel de prost (exceptia pe care o cunosc eu este BRC AT90 - am asa ceva pe Dacie - cand inchid electrovalvele gazul se inchide complet chiar daca surubul de suplimentare este deschis, cum il si tin de altfel, fiindca imi pot permite; chiar am si implementat un sistem electronic de cut-off - mers in gol fortat = frana de motor - folosind ca element de executie electrovalva plamanului). La instalatia Lovato de pe Cielo s-a mai adoptat inca o solutie constructiva la montaj nefericita: s-a montat electroventilul cu filtru in partea cealalta a motorului astfel incat exista "la dispozitie" a se deversa in galeria motorului oprit (prin orificiul deschis al acelui surub), tot continutul (de gaz lichid !) acelui aproape 1,5m de conducta. Daca electrovalva cu filtru ar fi fost montata langa plaman (solutie mult mai buna !), cantitatea de gaz ramasa pe conducta (f, scurta in acest caz, numai de cativa cm) ar fi fost infima, deci incapabila sa inece motorul.

Edited by smv

Share this post


Link to post

:aplauze: ! Luni le tin sedinta celor de la service!

Share this post


Link to post

Salut, am o mare problemă. Aseară a ieșit fum din comutatorul de gaz(Brc bristol 41) și nu a mai vrut să comute pe gaz sau pe benzină. În cele din urmă am făcut un ștrap la mufa care intra în comutator, mai exact între pinii 1 și 4. Nu vreau să schimb comutatorul pentru că deja este al 4-lea și m am săturat. Teoretic ar trebuii să reușesc să pot pune un ștrap între alți pini ca să o fac să comute pe benzină apoi o să-i pun un buton mai robust.

post-43380-0-47474700-1420878437_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Nu inteleg ce doresti de fapt. Ar fi trebuit (ar trebui) sa utilizezi un releu auto ca interfata intre buton si alimentarea electrovalvelor (firul verde). Astfel nu mai trebuia sa "colectionezi" butoane. Totusi este ceva dubios cu consumul electrovalvelor. Eu am butonul original al instalatiei BRC (SH ! - are vreo 10 ani) si inca rezista.

Share this post


Link to post

Problema rezolvata partial prin curatarea doar a unei membrane din plaman:consumul a scazut pe la 11% si pornirea e un pic mai usoara dupa 10-15 min de la oprire fata de inainte.Cum reusesc sa-i schimb kit-ul de membrane si-i fac un consum va anunt!Multumesc celor care au incercat sa ma ajute:mai ales SMV-ului  <img src= ">

Share this post


Link to post

Salutare,

 

Petru cine e intersat sa isi faca interfata pentru modulele Loveco prin USB, poate sa o faca foare usor si rapid (si ieftin) folosind un adaptor PL2303-USB-to-RS232-TTL-serial-converter (http://www.okazii.ro/componente-electronice/adaptor/pl2303-adaptor-usb-to-rs232-ttl-serial-converter-3-3v-5v-chipset-pl2303hx-stm-pc-avr-arm-echivalent-ftdi-232-firmare-routere-ddwr-camera-a169459331) si 3 fire conectate astfel:

Adaptor Modul Loveco

GND -> GND

RX -> TX

TX -> RX

 

Atat.

 

Se conecteaza rapid si merge fara nici o problema.

 

Bafta !

Share this post


Link to post

Va salut,

 

Azi masina mea a inceput sa mearga intrerupt intre 2-3 mii de ture, cand apas acceleratia " da in nas", nu se tureaza deloc, abia dupa cateva secunde incepe sa accelereze. Se aude un zgomot ca si cand ar merge in 3 cilindri, suna de parca motorul se chinuie sa invarta si il tine ceva. Ca atunci cand porneste direct pe gaz la minus 10 - 20 de grade, si antigelul e prea rece, doar ca se aude mai tare. Sau ca si cand da sa ramana fara gaz. ( acum mai are 7-8 litri din butelia de 34) Asta cu motorul incalzit: pornit pe benzina, mers cateva minute, apoi trecut pe gaz. La alte turatii merge bine, relantiul il tine fara probleme, iar de la 3 mii la 6 mii merge normal.

 

Dupa cateva schimburi de viteze, am trecut din nou pe benzina si a mers normal, fara nici o intrerupere, sau lipsa de putere. Cand am ajuns acasa am mai mers 6 km pe drumuri libere la turatii mari ( 4-5-6 mii ) si pe benzina si pe gaz. Dupa asta, revenit pe gaz la turatii de 2-3 mii, a inceput iar sa mearga intrerupt. Intrerupe si cand o turez pe liber, pe loc, deci nu e de la cutie, ambreiaj sau altceva. Filtrul de aer schimbat asta vara... maxim 6-7 mii km. Capacul e etans. Senzorul e la locul lui. Bateria are cam un an jumate. Bujiile au 22 mii, o sa le schimb in curand. Instalatia e Landi Renzo.

 

Luna asta am pornit masina de 4 ori, la drumuri scurte prin oras, 4-5 km maxim, turatii mici, in general sub 2 mii de ture ( gheata, zapada, nu s-a putut mai mult). E posibil sa se fi format depuneri pe bujii, pe injectoare ? Ajuta la ceva sa ies din oras la un drum de 50 km la turatii mari?

Edited by OmCret

Share this post


Link to post

Deci ce sa intelegem, face "figuri" pe benzina, pe gaz sau cu ambii combustibili (expunerea este cam nebuloasa) ?

Share this post


Link to post

Face figuri doar pe gaz. Pe benzina merge bine.

Edited by OmCret

Share this post


Link to post

Injectoarele pot fi suspectate cel mult ca nu sunt etanse (picura) sau ca releul emulator nu-si face datoria sa le intrerupa la functionarea pe gaz. in rest nu au treaba cu GPL-ul. Daca nu avem de-a face cu probleme de inecare cu benzina scursa necontrolat din injectoare si daca filtrul GPL nu este imbacsit, cel mai probabil ar fi necesara o revizuire a reductor-vaporizatorului urmata de reglare corespunzatoare. "Golul" de repriza la turatiile imediat dupa ralanti (1000 - 1800 rpm) poate fi pricinuit de o sensibilitate prea mica a membranei de dozare (prea stransa). Se poate intampla ca si membrana reducatoare (cea groasa) sa fi devenit prea rigida (din cauza "batranetii" - accelerata, posibil si de pornirile pe GPL fortate la rece; se flexibilizeaza oarecum cand este bine incalzita). Eliminarea "golului" amintit se face prin gasirea compromisului functional in toata plaja de turatii ca urmare a reglarii din cele 2 suruburi de pe plaman: de suplimentare la ralanti si de sensibilitate membrana dozatoare. In final se regleaza debitul in sarcina maxima din robinetul de pe furtun.

Share this post


Link to post

Am umblat suruburile alea doua si la robinetul de pe furtun. Merge bine si parca are mai multa putere decat pe benzina. Probabil o sa consume mai mult.

Edited by OmCret

Share this post


Link to post

salu baieti am un cielo pe gaz si mi sa dus gura de umplere pot sa o repar cumva sau trebuie sai cumpar alta???

 

  • Like 1

Share this post


Link to post

Probabil ca nu mai etanseaza supapa si, cand alimentezi, pierde gazul din conducta pana la multivalva. Altceva nu vad ce ar fi defect. Desi acest defect nu implica probleme de functionare a instalatiei (nadejdea etansarii ramane pe multivalva), deranjeaza totusi sa "tarasti" dupa tine damf de GPL pret de cateva zeci de secunde.

In aceasta situatie rezolvarea cea mai sigura este inlocuirea.

Share this post


Link to post

Salutare. Am o nubira '99 cu instalatie gpl stag200 si pe vremea asta rece cand trece pe gpl imi fluctueaza turatia si imi "da in nas" pana se incalzeste mai mult motorul. Mentionez ca am masina o am de un an de zile si nu am schimbat filtre gpl sau garnituri prin vaporizator. Merge foarte rau pe gaz pana se incalzeste calumea motorul. Am un coleg tot cu nubira pe gpl si la el cand trece pe gaz nu fluctueaza turatia si nici nu "da in nas". Bujiile si fisele sunt noi. Multumesc anticipat

Edited by marin_mri

Share this post


Link to post

Salutare! Am si eu o intrebare : pot monta GPL pe cielo 1,5 16v pe admisie? am avut montat pe admisie la un vw t4 2,0 benzina si sunt curios daca se poate si la cielo, instalatia o am cu tot cu butelie de 60 litri si ar fi interesant daca se poate pentru ca fie vorba intre noi e cam gurmand cielo, mai ales cel in 16v. Multumesc!

Share this post


Link to post

Daca te referi la montarea mixerului, raspunsul este afirmativ. Se monteaza pe galeria de admisie (inainte de clapeta, in imediata sa apropiere).

Share this post


Link to post

Ce vroiam eu sa zic este ca vreau sa pun GPL fara sa gauresc chiuloasa sa pun acele injectoare de GPL asa aveam eu la t4.


Adica este ansamblu format din plamanul acela de gaz, 2 valve, conductele de gpl, butelia si un furtun din plaman in furtunul acela gros de la filtru de aer.Si sa traga gazul pe admisia de aer.

Edited by JonnyGLE

Share this post


Link to post

Daca instalatia GPL e cu injectoare (secventiala), in mod normal acestea se monteaza in galeria de admisie langa injectoarele de benzina. Nu e nevoie de intervenit la chiulasa. Acum depinde daca instalatia care vrei s-o adaptezi la Cielo permite acest lucru, mai ales acele injectoare. Vezi ca butelia de gaz are valabilitate 10 ani de la data fabricatiei.

Share this post


Link to post

Deci ca sa clarific cum sta treaba, am instalatie de pe acel t4 pe benzina pe care l-am vandut si am luat instalatia de gaz de pe ea inainte de vanzare, are 5 ani vechime timp in care a mers ireprosabil este in stare foarte buna si era montata fara injectoare de gaz si ma gandeam sa o pun exact cum era pusa pe t4 , mentionez ca trecerea de pe benzina pe caz se facea manual din comutatorul din interior.Asa ceva a avut tata pe dacie 1310, in princiupiu este o instalatie clasica, fara interventii in calculatorul masinii si alte chestii cumplicate.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...