Jump to content
Sign in to follow this  
masterbobs

A Venit Frigul... Motorina - Aditivi - Statii?

Recommended Posts

partile proaste ale acestei metode

 

Pai care parti proaste? Conform celor care folosesc ulei 2T in diesel, nu exista parti proaste pentru aceasta metoda. :lol:

 

Am citit multe posturi in forumuri interne si internationale si nu am reusit sa gasesc pe cineva care foloseste ulei 2T si in acelasi timp sa scoata in evidenta si aspectele negative ale acestei metode, conform teoremei ingineresti: 'la un avantaj ai doua dezavantaje'.

Edited by hitman

Share this post


Link to post

Pai alea negative le-am evidentiat eu. Nu tin cu nimeni, poate cei ce folosesc chiar stiu ce vorbesc, poate chiar nu are nici un efect negativ, insa pana la proba contrarie merita luate in considerare si acestea.

Nu folosesc deci nu am exemple concrete cum ca ar dauna, insa in general cand se purcede la ceva e bine sa iei in considerare toate aspectele.

Pe de alta parte nici nu am avut defectiuni care sa incline ca as avea nevoie de un asemenea "tratament"

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Pai alea negative le-am evidentiat eu.

 

Pai tu nu folosesti ulei 2T. :mrgreen:

 

Altfel, pareri de efecte negative se mai gasesc pe forumuri de la cei care NU folosesc acest ulei.

 

Vreau si eu sa vad niste pareri de efecte negative de la cei care folosesc ulei 2T in diesel.

Share this post


Link to post

Si ce mama masii inseamna injectoare mai silentioase? Ca frecarea e mai mare si se distrug mai repede in timp? Sau ca ungerea e mai buna si e mai bine pt. injectoare? Si acelasi lucru nu cumva se intampla si cu pompa de injectie?

 

Va rog eu mult, nu mai comparati uleiul 2T cu uleiul 4T, sunt total diferite. Unul e conceput sa arda, celalalt nu.

 

Intrebare: daca multi au spus ca le-a crescut distanta intre regenerarile DPF, asta nu inseamna ca e de bine?

 

In pompele de injectie de Raba exista pentru ungere 0,800 litri ulei T90, deci nu necesita ulei 2T in motorina. La motoarele generatie veche nu conteaza ca adaugi ulei in motorina sau nu, cum nu conteaza nici ce tip pentru ca orice ulei arde. Diferenta intre 2T, 4T, T90, H46 tine de vascozitate si anumite caracteristici care in momentul amestecarii cu motorina nu prea conteaza in afara de cantitate. Si cand fac aceste afirmatii ma refer la motoare clasice, fara turbo. Faptul ca in motoare generatie 2010-2011 ajunge ulei 2T chiar nu stiu daca este recomandat avand in vedere toleranta la care sunt construite subansamblurile. Oare pe paletii de la turbo ce se depune cand arde acest ulei, mai ales cand mai mergi si la consum? Pompa sa zicem ca rezista, injectoarele sunt silentioase, insa turbina v-a avea depuneri mai devreme sau mai tarziu. Filtrul DPF nu se mai regenereaza asa des pentru ca funinginea depusa in urma arderii pacaleste senzorul. E o simpla teorie, acum invat si eu in ale dieselului insa problema ar trebui sucita pe toata partile pentru a vedea rezultatul. Plus de asta ar necesita destul de multe ore de functionare ale unui motor care a functionat cu 2T pentru ati da seama care sunt consecintele. Sau poate nu sunt... :-/

Share this post


Link to post

Mai oameni buni :) eu nu inteleg cat de greu este de priceput un lucru: doar pompele de injectie Delphi, care sunt proaste, au probleme la folosirea motorinelor cu continut de sulf mai mic decat cele pentru care au fost concepute, deci a motorinelor cu proprietati de ungere mai slaba.

Celelalte pompe de injectie, de alta marca, nu au probleme pe durata de viata medie pentru care e conceputa o masina.

Eu am dCi, deci pun ulei. Cei care au pompe de alte marci pun doar daca vor sa reduca zgomotul.

 

Catre cei care asteapta efectele negative: dupa cat timp ar trebui sa apara acestea, si cum ar trebui sa sa manifeste? Vreau sa va ajut, si sa va furnizez toate informatiile pe care le am, in acest sens.

Eu folosesc de aproximativ 50000 km, si pana acum nu am observat efecte negative, dar puteti sa ma intrebati punctual.

Zicea cineva de cocsarea segmentilor. Nu stiu ce sa zic. Consumul de ulei este de aproximativ 1 litru la 15000 km, adica la fel cum e de cand a fost noua masina. Ulei folosesc sintetic hidrocracat sau PAO, de care am bani sa iau, dar mereu 5w40 si care sa corespunda normelor specifice Renault diesel.

Recunosc insa ca folosec si DuraLube la 3 revizii, deci e posibil ca segmentii sa reziste datorita acestei protectii suplimentare.

Share this post


Link to post

Am facut filmuletul promis. Nu ma injurati ca a durat mult, dar am avut mult de lucru in ultima vreme si nici nu am facut plinul pana acum 2 saptamani.

Cum am procedat: am facut plinul cu Lukoil Ecto Diesel de la statia Splai colt cu Mihai Bravu, a doua zi de dimineata am facut filmuletul, apoi am turnat 2T in motorina. Am circulat 2 zile cu masina pt omogenizarea amestecului (aprox 40km), apoi in urmatoarea dimineata am refacut experimentul. temepratura in cele 2 zile a fost apropiata, un pic mai rece in noaptea/dimineata cand am facut filmuletul cu ulei 2T.

 

http://youtu.be/bfJuPX6IBco

 

Concluzia este cea pe care am expus-o si in toamna: la motorina buna, nu se simte o diferenta notabila. Nici macar la temperaturi apropiate de zero grade. In mers zgomotul este usor mai redus cu 2T, dar mult prea putin pt a prinde pe microfon.

 

Urmeaza un clip cu si fara 2T cu o motorina mai slaba, Petrom Diesel Euro 5. Probabil voi face plinul dupa weekendul viitor. Acolo ma astept la diferente mari. Nu va aruncati in declaratii pana nu vedeti si celalalt filmulet :D .

 

Numai bine!

Edited by ches

Share this post


Link to post

Lukoil are motorina buna? :) )

Share this post


Link to post

Reluam discutii pe care le-am mai avut. Da, este cea mai buna :D . Dupa ce am comparat toate celelalte marci pot spune ca din punct de vedere al sunetului motorului si cum trage Ecto Diesel bate tot. Nu stiu nimic despre Ecto benzina, dar pe Aveo am bagat de multe ori Lukoil 95 si n-a avut nici pe dracu. Lacetti merge mai bine cu Petrom. Nu sunt expert in combustibili, dar ca sofer pot sa vad care ii place mai mult masinii.

 

Dupa cum merge si suna masina mea cu Lukoil Ecto comparat cu toate celelalte marci si sortimente pot spune ca este cea mai OK. Lukoil Diesel simpla nu mi se pare deloc grozava, masina e puturoasa. Am mai testat:

- Efix o singura data si nu mi-a placut - motor zgomotos si lenes

- OMV Diesel simpla si mi s-a parut OK - motor zgomotos, trage bine

- OMV Top Diesel/ Petrom Top Diesel sau ceva de genul (banuiesc ca sunt acelasi carburant) - am pus si de la OMV si de la Petrom si este buna, dar un pic mai zgomotos motorul comparat cu Lukoil Ecto si f scumpa

- Petrom Euro diesel 5 - proasta - motor f zgomotos in comparatie cu toti ceilalalti carburanti si nici nu trage la fel de bine ca cele "de top"

 

Cred/ Sper sa va faceti o idee despre ce vorbesc cu Petrom Diesel Euro 5 saptamana viitoare cand fac testul.

 

Nu vreau sa fac reclama nici unui producator de carburanti, dimpotriva sunt cat se poate de obiectiv si judec prin prisma observatiilor facute pe masina proprie. Aproape tot anul trecut am mers cu Petrom Diesel Euro 5 (si fara ulei 2T in perioada calda) pana cand am descoperit ca pt o diferenta f mica (aprox 13RON la 55 litri) pot sa pun Ecto si sa am o masina mult mai silentioasa si ceva mai vioaie.

Share this post


Link to post

Atunci cine pune benzina/motorina lukoil pt o economie de un pachet de tigari la plin sa nu se planga de injectoare. la fel si cu 7T-urile.

Toti mecanicii spun ca este cel mai prost combustibil cu putinta.

 

Si btw, nu exista omv top diesel.

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

@ches:

 

Clar se aude mai bine cu ulei adaugat! Ideea e ca motorina din RO e prea uscata sau prea aditivata pentru motoarele Euro 3-4.

 

Astazi, dupa ce am trecut de RAR cu Nissanul meu euro 2, am bagat la un plin de motorina 2 litri de ulei 2T. Am facut 54km si nu am nici o modificare in mers sau la pornire. Sa mai adaug ulei? :-/

post-3263-0-12590600-1331148252_thumb.jpg

Edited by nt98adu

Share this post


Link to post

Mie mi se pare enorm 2 litri la un plin, cred ca depasesti concentratia de ulei chiar si pentru un motor 2T.

Share this post


Link to post

.. am bagat la un plin de motorina 2 litri de ulei 2T. Am facut 54km si nu am nici o modificare in mers sau la pornire. Sa mai adaug ulei? :-/

Eu zic sa te bucuri ca nu ai nici o modificare :)

Share this post


Link to post

Eu am intrebat... Cert este ca neoficial mi s-a recomandat sa bag la un litru de ulei de transformator la 60 litri motorina.

 

@Salex: Am bagat ulei in rezervor sperand ca voi sesiza o modificare de zgomot. Cand am ajuns la 2 litri, m-am oprit dandu-mi seama ca e aiurea, practic incerc dintrun tractor sa fac limuzina. Deasemeni, am constatat ca atunci cand nu ai treaba, iti gasesti :-j

Share this post


Link to post

Cu ulei de cutie de viteze ai incercat?

 

Da' cu margarina?

 

Asta cu uleiul de transformator imi aduce aminte de gluma aia de autobaza facuta unui muncitor de catre colegi: au prins o cioara, au prajit-o in ulei de transformator, dupa care i-au servit-o fraierului in farfurie.

 

Totusi, motorina vanduta in tari cu apa calda nu este si ea tot subtire? Acolo de ce nu e nevoie de ulei 2T in motorina?

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Cine a zis ca nu e nevoie? Chestia asta a pornit chiar din tarile cu apa calda (.de, .uk, etc)

Share this post


Link to post

@Felix: Man, trebuie sa pui concentratie 1:200, adica la un rezervor de 60l bagi 300ml de 2T. Nu cred ca are nimic daca ai bagat prea mult, mai ales ca tu nu ai DPF si alte nebunii, dar nu trebuie s-o faci "oil burner". Pe forumul din UK ziceau ca zgomotul se reduce dupa ce rulezi mai multa vreme cu masina. La mine cand am pus prima prima data s-a simtit imediat, aveam motorina Petrom normala in ea, nu stiu cat a contat. Tu ai observat o imbunatatire substantiala la generatorul ala sau in ce ai pus tu, dar ala era un diesel clasic cu un rezervor foarte mic. Mai mergi cu masina, ascult-o si vezi daca se imbunatateste ceva. Ce motorina folosesti de regula? Are biodiesel?

 

Uleiul de transformator nu cred ca a fost facut sa arda fara cenusa/reziduuri, si risti o sa imbacsesti tot motorul si evacuarea daca pui.

 

@laurentziu: Nu am nici un interes sa ma contrez pe forum aiurea, dar atat tehnica cat si concentratia de 1:200 au venit din tari cu multa "apa calda" (desi vesticii am vazut ca sunt niste zgarciti cand vine vorba de incalzire si apa calda :) ). Mai exact concentratia de 1:200 se spune ca a fost stabilita de Mercedes cand au facut nu stiu ce tur cu masini diesel din Europa pana in Rusia (parca). Poti sa citesti forumul din UK dat in primele pagini ale topicului si o sa afli de unde a pornit toata chestia cu 2T.

 

Numai bine!

 

Edit: Si uite ca am gasit un studiu foooarte interesant despre lubrifiere si diferiti aditivi (si nu e de la fraierii astia de romani):

http://www.johnfjens...ditive_test.pdf

 

Se pare ca cel mai mult ajuta sa pui biodiesel, apoi vin niste aditivi si uleiul 2T. Articolul si testul par cat se poate de independente din moment ce pe locul 1 se afla o solutie la indemana oricui (pui motorina cu biodiesel in loc de de-aia chioara), iar produse "de top" laudate pe alte forumuri din afara obtin calificative inferioare. Uleiul 2T e si el pe acolo, pe locul 7.

 

Rezultatul testelor se potriveste cu observatiile mele:

- cand pun Lukoil Ecto care are 5% biodiesel motorul este mai linistit si uleiul 2T nu se simte

- cand pun Petrom/OMV/Mol/Lukoil normal care nu au biodiesel motorul este mai galagios

Edited by ches

Share this post


Link to post

Cu ulei de cutie de viteze ai incercat?

 

Da' cu margarina?

 

Asta cu uleiul de transformator imi aduce aminte de gluma aia de autobaza facuta unui muncitor de catre colegi: au prins o cioara, au prajit-o in ulei de transformator, dupa care i-au servit-o fraierului in farfurie.

 

Totusi, motorina vanduta in tari cu apa calda nu este si ea tot subtire? Acolo de ce nu e nevoie de ulei 2T in motorina?

 

 

Nu am incercat nici cu T90 si nici cu margarina, dar nu este imposibil. Vrei sa fac un test sa-ti spun cum se comporta? Am ochit niste gogoserii si ma duc sa vad daca pot lua ceva ulei uzat sa bag in rezervor.  <img src= )"> Spre deosebire de tine care postezi doar din ceea ce te documentezi, mie-mi place sa testez miturile pentru simplu motiv ca am un motor ce se preteaza sa consume diverse soiuri de fluide fara sa pateasca mai nimic. Eventual afuma mai pronuntat in sarcina.

Share this post


Link to post

Felix, stiu pe cineva cu un Renault diesel din anii 80 care chiar facea jumi-juma motorina cu uleiul de gogosi. Il strecura printr-o palnie cu o sita suplimentara din tifon si mergea de n-avea treaba. A ta totusi e Euro 2, deci ai catalizator si niste injectoare mai noi, eu nu m-as baga pe ulei de gogosi :P .

Share this post


Link to post

Era doar o posibilitate, insa daca tot cumpar motorina cu 3 lei/litru, iti dai seama ca nu ma pretez la reziduuri de la gogosi. Am incercat cu ulei 2T crezand ca mai reduce zgomotul injectoarelor, la serviciu reusind treaba asta la o motopompa Novus (motor italian diesel). Cum am mai spus, din tractor nu am a face limuzina si la un consum de 6% mixt nu am ajuns atat de disperat incat sa merg pe ulei.

 

Revenind la ideea topicului, se merita aditivii de motorina care se gasesc prin peco? La Evanda si Peugeot mai pun din cand in cand cate o solutie de curatat injectoare, insa la diesel nu prea am curajul. Am incercat cu ulei, insa cu minunile respective nu prea am curaj. :rolleyes:

Share this post


Link to post

[...]

Rezultatul testelor se potriveste cu observatiile mele:

- cand pun Lukoil Ecto care are 5% biodiesel motorul este mai linistit si uleiul 2T nu se simte

- cand pun Petrom/OMV/Mol/Lukoil normal care nu au biodiesel motorul este mai galagios

 

Stai ca nu-i chiar asa.

1. Biodieselul este pacatos:

http://forumhyundai.ro/viewtopic.php?f=35&t=575 (asta se gaseste cam pe oriunde, nu doar pe acest forum)

2. 5% biodiesel este obligatoriu: http://www.asrm.ro/pdf/noutati_legislative-octombrie-2011/Hot.%20935_2011%20promovare%20utilizare%20biocarburanti%20si%20biolichide.doc.pdf

Share this post


Link to post

Da, Alice, se pare ca ai dreptate, au mai schimbat retetele, anul trecut nu aveau biodiesel decat la Lukoil (am verificat fisele tehnice). Acum fisele tehnice par trase la indigo.

Am facut ieri plinul cu OMV Euro Diesel 5 (cea normala) si mi s-a parut ca merge fix la fel cu cea de la Lukoil. Doar ca am dat ~15RON in plus la plin :) . O sa vad cum porneste la rece si o sa fac inregistrarea cu si fara 2T sa vad daca s-a schimbat ceva fata de anul trecut in primavara.

 

Cat de pacatos este biodieselul nu stiu, dar tind sa le dau dreptate celor de pe celelalte forumuri; oricum dpdv al lubrifierii cred ca ajuta. Sper doar ca per ansamblu sa faca mai mult bine decat rau :) .

Share this post


Link to post

Sa reinvii putin topicul. Anul trecut am facut experimentul cu Petrom Diesel normala si rezultatele au fost fix aceleasi ca si cu Lukoil normala, zgomotul nu a fost mai puternic cum era inainte sa puna biodiesel. De atunci am mers cu Petrom normala 99% din timp, doar ocazional Lukoil si ulei 2T doar rar pe timp rece. Se pare ca biodieselul intr-adevar reduce zgomotul motorului (creste lubrifierea) pt ca exista o diferenta foarte mica de zgomot intre cu si fara ulei 2T.

 

Am incercat si un aditiv Lukoil pt curatat injectoare pentru intretinere (la Nubira foloseam Casite Injector Stig cam la 10000km) si nu s-a simtit nici o diferenta, deci sunt curate. Sunt curios cum va arata filtrul de motorina dupa un an de folosire (anul trecut l-am schimbat la ~25000km si 2 ani) si arata cam asa http://www.gmclub.ro/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=81556 , nu se vedea o diferenta clara intre interior si exterior. Filtrul este UFI (original).

Edited by ches

Share this post


Link to post

Dupa schimbarea filtrelor de motorina si de aer (octombrie), e posibil sa creasca cu un litru consumul mediu de motorina datorita "calitatii" acestora? (aceeasi motorina - petrom extra, iar consumul e studiat pe durata a 5 luni) Poate fi motorina de vina sau frigul?

 

Scuze pt off-topic.

Edited by Axel7

Share this post


Link to post

Mai mult ca sigur e de vina frigul.

Share this post


Link to post

Nu am avut ce face si am pus si eu aditiv in benzina, pentru curatarea injectoarelor, de la GUNK. Chestia e ca trebuia sa pun aproape 300 ml, iar eu am scapat aproape tot flaconul, a mai ramas un deget pe fundul recipientului. Asta la rezervor plin, dupa ce a sarit pistolul, am mai bagat eu inca 5 pistoale :D Pe eticheta spunea 45-50l benzina cu 350 ml aditiv.

Se poate intampla ceva aiurea? :evilfork:

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...