Jump to content
Sign in to follow this  
Dj_Dark

Espero 1.5 Dohc Bej

Recommended Posts

Esti nebun,in sensul bun al cuvantului.

Share this post


Link to post

Boon , deci motorul este mecanic complet.

Ieri s-au efectuat ultimele chestii, s-a intins electrica pe motor, s-a schimbat uleiul, s-a montat evacuarea, racirea si..multe operatiuni.

Dupa s-au scos bujiile si s-a invartit putin cu demarorul, totul pare in regula.

Cam asa arata bujiile:

post-2698-0-32720800-1479970946_thumb.jpg

Da, stiu, un cilindru are amestec sarac, altul consuma ulei, ceilalti 2 sa vedem :) Pe fosta masina conductele de alimentare au fost cam obturate, la mine nu e cazul, vom vedea dupa teste cum e.

Am tras tare ieri, chiar aveam chef sa il pornesc si mi-am depasit capacitatea fizica de munca si concentrare, drept urmare m-am incurcat putin la electrica si am preferat sa renunt pe moment si sa o las pe data viitoare cand voi fi fresh :)

In principiu totul este conectat insa nu am gasit unde vine + contact pe ecm, cine l-a montat ultima oara nu am inteles bine ce a facut acolo, mie nu imi da bine deloc si neavand schema era complicat la ora aia, nu am vrut sa risc sa fac vre-o prostie.

Si..nu am uitat, uite poza cu electrica si mufele notate.

post-2698-0-29644200-1479971501_thumb.jpg

Deci dupa ce porneste mai ramane de facut asa:

Sudat evacuarea

Pus ventilatorul de racire de pe interior (am omis fiindca oricum voi da iar jos galeria)

Aranjat putin electrica, acum e trasa sa vad ca merge

Aaa si am uitat, am bagat termocupla in circuit pe viteza joasa ventilatie.

Cam atat, daca imi mai aduc aminte ceva mai postez.

Pentru intrebari, pareri, sfaturi, misto-uri ...etc va stau la dispozitie :)

  • Like 1

Share this post


Link to post

Prinderea e definitiva ? O fi iluzie optica insa mie mi se pare ca motorul e putin lasat inspre distributie.

Share this post


Link to post

Ai ochi buni :) . Din pacate asa sta, toate care le-am vazut sunt asa, ca sa il ridic necesita multa munca. Sa vad cum afecteaza asta si daca e cazul vad ce solutie gasesc. Oricum e chestie de pana 1 cm diferenta nu cred ca afecteaza extraordinar.

Insa o problema mai mare este alta. motorul e mai aproape de radiator cu partea aia lasata decat partea dinspre cutie.

Oricat am incercat sa il egalez nu "vine" si nu am inteles exact de ce, tamponul median care il tine drept este prins de cutie, deci sistemul vechi pe care motorul vechi venea cum trebuie.

Este posibil din cauza ca e mai lasat sa para asa, tamponul mai sus mentionat nu coboara si se comporta ca o parghie, automat daca e mai lasat, e si mai aproape coltul asta de radiator. Aici am masurat exact, este 1 cm diferenta.

Vom vedea cum afecteaza, planetarele oricum nu mai sunt drepte de la suspensia vietii, ce mai conteaza si cm asta :D , iar la ulei nu cred ca e asa grav.

Apropo de asta, deoarece caseta de directie e "confirmed kill" ca sa ma exprim asa, din cauza suspensiei, am un plan prin care bieletele de directie ar trebui sa fie drepte (sau aproape), mai multe detalii daca reuseste manevra.

Si un alt plan ar fi sa desfac cutia veche sa iau pinioanele de la vit -5 sa le pun in cutia asta de pe masina fiindca m-am saturat de 4000 de ture la 120, dar intai sa porneasca motorul.

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

De planetare ma tem.

Share this post


Link to post

Spor in continuare. Mircea astept filmuletul. Daca stiam ca esti la garaj azi, am fost prin zona, pe 17 o sa fiu iar in zona...poate ne vedem atunci daca nu vine masina la Bucuresti pana atunci.

Share this post


Link to post

Si..traieste  <img src= /">

S-au facut ultimele legaturi la electrica si a pornit, ce-i drept destul de greu, nu a vrut fara spray de pornire dar a luat-o.

Turometrul nu merge, trebuie sa vad ce nu am legat bine.

Si..are check engine-ul aprins, o sa execut testul cu agrafa imediat ce identific care fir trebuie legat la masa pentru self check :) Sunt 2 posibile.

In rest, binenteles ca avem doar galeria din evacuare, drept urmare duduia betonul sub ea :)

Acum trebuie aranjata electrica frumos, am mai observat ca nu imi merge directionarea aerului la aeroterma, fasaie prin bord pe-acolo, cel mai probabil vechea problema cu vacuumurile, am o clema rupta si nu mai sta bine rondelul ala cu furtunele, se rezolva.

In rest incarca, merge frumos la relanti fum nu scoate, ventilatoarele pornesc, apa o indica in bord, all good.

Aaa si era sa uit, uite un teaser...

 

 

  • Like 2

Share this post


Link to post

Intinde te rog spray-ul ala sa prnesc videoul, Dj-ule. :mrgreen:

 

Vezi ca e pe privat si nu poate fi activat (din pacate).

Share this post


Link to post

Gata s-a rezolvat cred :) . Am ramas de pe vremea cand erau doar 2 optiuni in youtube.

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Da bravo! ti-am zis ca nu te prinde iarna :) )

Inca putin si te plimbi cu ea :)

Share this post


Link to post

Daa, stai ca am uitat ceva :)

post-2698-0-98285200-1480320066_thumb.jpg

Mircea a fost binenteles prezent, a venit de la Bucuresti special pentru eveniment :)

Am mai uitat ceva, costuri:

Ulei gm 10W40 5L + antigel + filtru = 120 RON

 

Pornirea greoaie a fost cel mai probabil de la benzina expirata din rezervor care are 2 ani cel mai probabil. Bine ca a fost "primenita" cu vre-o 5 litri acum 2 saptamani ca altfel cred ca ne chinuiam mult si bine. Fac pariu ca joi cand ma duc iar nu porneste :)

 

LE. Ma uitam in schema electrica si m-a lovit :) . Check-ul e aprins cel mai probabil fiindca se pare ca am uitat sa conectez la + rezistenta de la sonda lambda. E un fir albastru pe-acolo mai gros de care ma tot incurcam si...cred ca ala e, trebuie legat la releul pompei de benzina pe acelasi pin cu pompa aparent.

Sonda lambda e cu preincalzire.

Pana joi mai gasesc sigur chestii :) . Pacat ca a fost vandalizata instalatia asa rau de trebuie sa fac eu urmarire de fire. Nu mai zic ca minusul de la check era legat pe un pin de la releu, banuiala mea este ca atunci cand lega releul la masa (adica atunci cand se invartea motorul si pornea) se stingea :) ). Smecherie maxima.

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Buna treaba :D

Share this post


Link to post

Si..a cedat pompa de apa, faptul ca nu a fost schimbata la ultima distributie isi spune cuvantul acum.

Oricum nu conteaza, o mai tin aici 2 saptamani timp in care ma tin cu apa dupa ea dupa care intra iar la garaj, a primit in sfarsit si ultima piesa pe care mi-am dorit-o intotdeauna si pentru care o pregatisem, insa nu am avut niciodata bani sa o cumpar. Nu dau mai multe detalii, doar ca va fi un proces indelungat de montare.

O sa ma reapuc usor de ea sa o aduc pe linia de plutire, parca acum dupa ce am mers cu ea mi-a revenit cheful :) .

Probabil sunt eu foarte norocos, insa pompa de apa de la Leganza are 280.000 km si e ok

Share this post


Link to post

Si..e in Bucuresti, ieri am petrecut toata ziua sa o pun pe roti repede sa imi fac damblaua.

Ieri ziua a inceput bine dar s-a terminat prost. S-a sudat evacuarea si dupa ce s-a facut liniste am auzit ca motorul trage aer fals pe undeva, drept urmare m-am apucat sa demontez clapeta si negasind nimic in neregula m-am gandit ca e vre-un o-ring de la vre-un injector.

Drept urmare am dat rampa de injectie jos si...am avut dreptate, o-ring-ul injectorului nr 3 fusese taiat in marginea gaurii la remontare, s-a pus unul de daewoo si s-a potolit.

La testele de dupa s-au mai descoperit urmatoarele probleme:

Turometrul nu merge

Vitezometrul nu merge

Check engine aprins

Ambreiajul nu debreiaza

Cand e rece porneste doar cu spray de pornire.

Are o scartaiala pe la roata din dreapta dupa ce se incalzeste un pic

Motorul consuma ulei la turatii mari.

Unghiul de fuga nu prea e in parametri

 

S-a rezolvat ambreiajul si vitezometrul, restul raman

Problema cu pornirea sigur e releated cu check-ul ala, tre sa identific firul de self test sa vad ce coduri de eroare semnalizeaza.

Turometrul e legat bine, firul nu e intrerupt, ajunge pana in bord si nu da la masa dar dintr-un motiv necunoscut nu functioneaza. Am testat si cu alt bord, aceeasi problema. Sa caut sa fac rost de un turometru de gle sa vad daca problema e acolo sau nu da calculatorul semnal si in functie de asta vedem in ce directie investigam.

Ambreiajul nu debreia fiindca volanta motorului e mai subtire decat cealalta. Defapt e la fel numai ca placa de presiune e ingropata in ea. Oricum s-a pus un adaos la cilindru si e ok acum.

Vitezometrul avea cablul sarit din bord, nu mai prinde clema aia dintr-un motiv necunoscut.

Aaa si ieri pe drum mi s-a spart si racordul flexibil, nu ajungea ca oricum urla mai tare toba la capacitate marita, acum mi-e frica sa ma intalnesc cu politia pe drum, face ca toti dracii, zgomot de borla + zgomot de admisie + racord, mai da si rateuri in frana de motor sau la schimbarea treptei la turatii mari.

 

 

Si acum partile bune :)

E senzatie, trage de rupe chiar si asa cu check-ul aprins. Ieri m-am distrat pe drum putin "the sweet spot" e dupa 4000 de ture in sus cand "rupe" efectiv de acolo pana in limitare (presupun ca dupa 4000 dupa zgomot si viteza in bord, dupa cum am zis nu am turometru :D )

Si ca viteza am tras doar o repriza de test si atat fiindca nu am incredere deplina in restul masinii asa cum este acum, insa se duce in 200 mai repede decat bmw-ul si se mai duce sigur insa am zis ca e suficient pentru moment.

Se face asa usor pana vara viitoare va fi gata si asa cum trebuie

Duminica o duc inapoi ca sincer e nasol sa pornesc la spray de fiecare data :) . Am crezut ca e de la benzina expirata insa nope, e altceva, am pus si pompa pe direct si tot asa face, scanteie are, ceva nu e bine, daca nu descopar nimic concludent la test (gen senzor axa came defect sau ceva releated) o sa duc injectoarele la curatat.

Si o poza de aseara

 

post-2698-0-28673300-1480659733_thumb.jpg

 

LE ca am uitat, un litru ulei servodirectie 30 RON la costuri

Am descoperit ca problema mea cu pornirea la rece poate fi de la senzorul CTS (Coolant temperature) care in timp oxideaza, se altereaza rezistenta si da informatii eronate cum ca temperatura apei ar fi mai mare decat este defapt, drept urmare ECM-ul nu "trage socul" :)

Il voi deconecta de tot pana iau altul si teoretic fara el ar trebui sa porneasca, vad diseara.

Edited by Dj_Dark
  • Like 1

Share this post


Link to post

Felicitarile mele incaodata...aseara am avut placerea sa ma dau o tura cu masina(in dreapta ce e drept,dar cu Alex la volan) si pot spune ca trage de rupee asa cum e...si cateva poze de aseara si de la mine.

post-38483-0-12960700-1480689321_thumb.jpg

post-38483-0-91651200-1480689328_thumb.jpg

post-38483-0-90866800-1480689336_thumb.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post

Puteai sa editezi si tu pozele alea un pic ;)

In alta ordine de idei, azi am dus-o inapoi in garaj, din cauza problemei cu pornirea si cea cu racordul fiindca face ca toti dracii si atrage atentia rau, oricum nu era de scos pe strada in starea in care e.

Am descoperit ca inelul de balansare (sau cum s-o numi inelul ala de cauciuc) de pe planetara stanga atinge in bieleta antiruliu, initial nu am dat atentie bataii dar s-a agravat, drept urmare o sa dau jos ala, planetara originala nu avea asa ceva (era doar pe dreapta) si la cat e de scurta nu cred ca are nevoie.

Data viitoare cand o fi o sa identific firul de diagnoza (cica brown/yellow ar fi) sa il leg la masa sa scuipe toate codurile de eroare.

Intre timp am comandat CTS (temperatura apa) si MAT (temperatura aer admisie) erau ieftini, o sa ii ridic luni.

Si sa vad ce naiba are turometrul ala de nu vrea sa mearga, mi-ar trebui un turometru de gle de test ca cica pe ala a mers ultima oara.

Si o sa ma apuc de suspensie, dau jambele jos, intorc bieletele de directie invers sa vina drepte (am nevoie de un strungar sa imi refaca gaurile din jambe), evaluez planetara aia si bratele de jos daca se pot rectifica sau va trebui sa le schimb cu totul.

 

Si..cred ca am uitat, am luat si bielete antiruliu odata cu bieletele de directie, nu mai stiu daca le-am trecut la costuri.

Per total, data viitoare cand va iesi masina pe strada va fi impecabila la directie, suspensie, frane si caucicucuri fiindca nu-i de joaca, am facut un test de plecare in forta gen blana cu fum din roti treapta 1 si 2 si nu mi-a placut, mi-a trebuit si contrasensul sa o tin pe drum

Mai trebuie umblat si la ambreiaj putin sa mai scurtez surubul ala fiindca am impresia ca patineaza putin, rulmentul de presiune e putin presat pe placa de presiune cu pedala libera, o fi doar o impresie dar vreau sa fiu sigur.

Mai sunt multe, per total mi-am facut damblaua, mi-am pus singur sfi pe masina si m-am si plimbat putin, suficient pe anul asta :D

A si sa nu uit, tin sa-i multumesc lui ZUU pentru motor, la cat am dat pe el merge prea bine ;)

 

Edited by Dj_Dark
  • Like 1

Share this post


Link to post

Caut turometru si ti-l dau Joi la intalnire ;)

Share this post


Link to post

Daca ai si carcasa cu folia adu-o si pe aia (sau macar folia) sa vad suruburile alea care cum sunt.

 

Share this post


Link to post

Ieri am ridicat senzorii mentionati mai sus de la magazin. Cost 95 RON

Nu stiu cand mai ajung pe la masina, cel mai probabil vineri, dar nu-mi arde deloc sa muncesc la -4 grade afara sincer, o sa pun senzorii, dau o pornire de test fara spray si daca tot asa face o sa o pun in mod test sa vad ce erori semnalizeaza becul din bord, am gasit codurile pe net si semnificatiile, e un xls si nu il pot uploada dar se gasesc repede pe net.

Share this post


Link to post

Continuarea :)

 

S-au inlocuit cei 2 senzori, acelasi comportament.

Am descoperit firul de "legat la masa" pentru diagnoza, si a inceput ses-ul sa scuipe coduri, in total 3, dupa cum urmeaza:

Coolant temp sensor voltage high.

Camshaft pos sensor voltage low.

Crankshaft senzor no signal.

Am inceput ce cel mai simplu, CTS-ul. Deoarece tocmai schimbasem senzorul am am masurat cel vechi si cel nou si difereau rezistentele destul de mult. Cand am vrut sa il pun la loc pe cel vechi sa vad daca dispare eroarea mi s-a parut mie ceva ciudat la mufa, drept urmare am desfacut izolatia si surpriza, mufa fusese legata la misto acolo si unul din fire era desfacut.

Desfacand izolatia am descoperit si capatul celalalt la celebrul fir albastru mentionat intr-un post anterior caruia nu-i gaseam logica, in schema zicea "coolant gauge" numai ca aveam deja fir tras separat pentru asta.

Drept urmare am eliminat firul separat, am pus mana pe letcon si am refacut lipiturile la CTS si la firul nou gasit pe care l-am folosit pentru "coolant gauge", tot era sanzorul langa si trecea prin acelasi "tub" cu celelalte, am mai eliminat un fir atarnator pe-acolo :)

Un reset, un contact, au disparut cts si camshaft, singura ramasa era cea de crankshaft.

Am pornit, am turat...iar diagnoza, iar reset, asta e singura eroare care mai exista " crankshaft pozition senzor no signal"

Deoarece senzorul are o izolatie rosie pe jumatate din cablu data viitoare o voi desface si poate am acelasi nororc ca la CTS. Daca nu, e intre 60 si 500 RON unul :)

Oricum, asta cred ca are legatura si cu nefunctionarea turometrului, vom vedea. Tensiune are la punerea contactului insa daca eroarea apare din start, pana sa apuce motorul sa se invarta e clar ca tensiunea de referinta care..oscileaza, lipseste cu desavarsire, cel mai probabil vre-un fir intrerupt sau senzorul praf complet, a fost singurul care a ramas pe motor cand s-a demontat, carat, montat si posibil sa se fi manuit aiurea cablul.

Oricum, usor, usor ajungem undeva :) ce imi pare rau e ca instalatia e tzandari, o sa mai gasesc minuni de genul mai mult ca sigur, acum imi pare rau ca nu am apucat sa o iau la mana cand nu era montata pe masina si sa o fac frumos la caldurica.

Pana la vara o sa-l fac sa mearga in mare iar cand da caldura incep fine tuning-urile. Oricum, nu stiu cum check-ul s-a stins desi eroarea asta persista.

 

 

 

Edited by Dj_Dark
  • Like 1

Share this post


Link to post

Salutare domnu !

 

Ma bucur sa vad ca nu te lasi.

Share this post


Link to post

Salut, long time no see :)

Si s-au mai executat diverse.

S-a demontat evacuarea din nou si s-a inlocuit racordul flexibil cu un bosal nou.

In timpul asta eu am demontat senzorul de impulsuri arbore cotit, am desfacut izolatia si am incercat sa il fac sa mearga fara succes din pacate.

Firele sunt in regula, rezistenta are, ajunge in ECM, nu e nimic intrerupt pe traseu, insa dintr-un motiv necunoscut nu functioneaza, Am facut comanda de un vemo nou, sper sa vina maine sa am de lucru de craciun.

Intre timp s-a rezolvat cu pornirea, CTS-ul era de vina, data trecuta dupa ce l-am inlocuit si refacut instalatia nu am mai avut rabdare sa astept sa se raceasca motorul sa testez, drept urmare testul s-a efectuat acum, a pornit, s-a oprit, dupa care a pornit si asa a ramas :)

Problema cu pornirea ratata se stie, e problema lor deoarece pompa de benzina nu se alimenteaza 2 secunde la punerea contactului sa faca presiune in rampa ci porneste odata cu datul la demaror ceea ce mie personal mi se pare o prostie dar aia e, o sa fac eu o improvizatie cu un releu temporizator dar nu e prioritar acum.

 

Ieri, dupa ce am reusit sa rup un prezon la o roata (probabil nu calca perfect pe conul jantei si de la atata fortat s-a retezat cand l-am strans) am plecat la un test drive pana la tara si inapoi. In afara de faptul ca check-ul se aprinde si se stinge sporadic (in special la mers constant la o turatie) nu am observat alte probleme.

Dupa ce rezolv cu senzorul vietii sa am si turometru o sa vad ce draci mai are, poate totusi se rezolva si asta odata cu inlocuirea lui.

Si trebuie sa fac unghiul ala de convergenta neaparat, pana atunci nu prea pot pleca in forta fiindca se duce ca disperata in toate partile :)

Abea astept sa vina senzorul, deja ma mananca palmele :D

Am facut si vre-o 2 poze casual asa insa era noapte si au iesit prost, drept urmare nu le mai pun.

 

LE. Vemo venea sapt viitoare, drept urmare am optat pentru un febi bilstein care vine maine ;) Sa vedem ce e de capul lui.

 

Edited by Dj_Dark
  • Like 2

Share this post


Link to post

Za news, am inlocuit senzorul degeaba, era bun ala vechi :)

Pe scurt, ECM-ul da eroare 31 (no signal) de la crankshaft fiindca motorul nu se invarte in momentul testului :) . Yep, e atat de idiot, si eu la fel de prostovan ca nu m-am gandit.

Testul se poate face si cu motorul pornit, am aflat si eu dupa ce am cautat pe net.

Am mai dat cateva ture prin oras de test, Din pacate nu e vreme de teste, cauciucurile de vara +unghi de fuga nasol ma impiedica sa dau tot ce poate, pierde aderenta in primele 3 trepte de viteza de cum calc acceleratia mai serios.

Binenteles ca testul cu motorul pornit nu mai da eroarea 31, in schimb am eroarea 13, de-asta se aprinde check-ul intermitent, mai ales la mers constant.

13 inseamna sonda lambda, cel mai probabil are legatura cu faptul ca nu mai exista catalizator :D . Nu o sa ma stresez prea tare cu eroarea asta, chiar nu are rost sa ma apuc sa fac magarii sa indepartez sonda de evacuare, o sa vad cum se comporta dupa ce refac motorul integral, poate fi si de la consumul de ulei.

Per total sunt multumit momentan, in afara de turometru ca inca nu merge, restul e in parametri, mai trebuie sa ma gandesc cum sa adaptez cutia filtrului original la furtunul de admisie fiindca acum are un zgomot de admisie fantastic fiindca lipsesc toate rezonatoarele si ma enerveaza, cel mai probabil o sa cumpar din ala siliconic desi asa nu voi mai putea pune ambele cutii de rezonanta, dar va fi macar una, cea pe care nu o mai pun lipseste si la cielo DOHC din fabrica deci nu cred ca are mare influenta.

O sa trec la suspensie de data viitoare, se va demonta complet tot ce inseamna jambe, brate, bielete si se va vedea ce revine pe masina, ce se reconditioneaza si ce se arunca direct.

Asa ca plan initial, bratele probabil se vor pastra, se vor suda piulitele pivotilor pe ele fiindca unul are putin joc, posibil se vor inlocui bucsile fata, suruburile lor + piulite si se va construi o bara intre ele din 2 bielete de directie uzate (ca sa am si reglaj folosind un surub din ala cu dublu filet ca la unghiul de convergenta).

Jambele par in regula, nu exista rugina la palieri, rulmentii si discurile de frana sunt ok, sa verific rulmentii de sus poate trebuiesc inlocuiti (desi nu cred) si, cel mai important, trebuiesc duse la un atelier de strungarie sa imi refaca gaurile capetelor de bara pentru a putea intoarce bieletele invers, cred ca am zis undeva mai sus ce am de gand.

Bieletele antiruliu se arunca direct, sper sa fie bucsile de la bara de torsiune bune fiindca nu le-am verificat cand nu aveam motorul pus si erau usor de schimbat :)

Si, alte chestii observate, imi trebuie un alt ansamblu stergatoare, cel din dreapta iar a mancat bucsa aia si nu mai are forta sa apese cum trebuie pe geam.

Binenteles un alt cablu de frana de mana si...mai vedem ce mai gasim cand trecem pe spate.

 

Costuri:

Senzor cranksaft 113 RON febi bilstein.

Edited by Dj_Dark
  • Like 1

Share this post


Link to post

Si mi-am facut singur un cadou de craciun :D

post-2698-0-14556500-1483078676_thumb.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...