Jump to content
Sign in to follow this  
sp67

Probleme Si Reparatii Aer Conditionat (a/c)

Recommended Posts

cauta pe internet ca gasesti originala dupa cod,numai sa suni inainte de a comanda sa fie dimensiunea de 800

 

poate difera cureaua de la primul model corea de cielo la alea mai noi care sau facut la noi

 

 

Share this post


Link to post

Intinzatorul de la AC are de unde sa preia diferenta, in cele mai multe cazuri.

Share this post


Link to post

Buna ziua. Am incarcat instalatia de ac cu freon, a mers cateva zile si acum l-am pierdut. Cand pornesc ac se aude un sunet sub bord in partea dreapta, banuiesc ca pierde presiune pe acolo, ceva rasufla. Imi poate spune cineva cum ajung la radiatorul acele de sub bord sau traseul conductelor. O poza o schema sa stiu ce sa verific. Mentionez ca si la incarcarea instalatiei baga aer rece dar nu foarte rece temperatura in masina nu scadea extrem de mult.

Share this post


Link to post

Salutare tuturor forumistilor!

Am si eu o problema pe care nu am reusit sa o rezolv nici sa o inteleg oricat de mult am citit pe forumuri. :caaalm: Poate ca nu s-a intalnit nimeni cu aceasta problema. Sa va povestesc pe scurt.

Am un Cielo din 95 in 8 valve cumparat in 2012. In vara lui 2013 au inceput sa apara niste zgomote puternice la cuplarea A/C. In primul service miau spus ca s-a dus o supapa de la compresor. Am cautat si am gasit unul SH la 350 de roni, iar cu montaj si incarcare cu freon la ei (service autorizat RAR) am platit 520 roni. Bun. Ma duc la service, monteaza compresorul numai ca nu se mai potriveau conductele. :-/ Au scimbat si conductele, au mai schimbat si condensatorul. Asta pentru ca cred eu au schimbat compresorul meu care functiona pe R12 cu altul pentru R134. Bun si aici. Au incarcat instalatia si alta surpriza  <img src= "> huruia rulmentul de la fulia compresorului. Fiinca era in luna august 2013 si veneau concediile convin sa merg asa 2 saptamani dupa care sa revin sa-l schimbe. Dupa 2 saptamani ma duc inapoi cer sa schimbe rulmentul pe care l-eu luat de pe compresorul vechi. Asta a durat o luna pentru ca nu gaseau o presa cu care sa extraga ambreajul compresorului :evilfork: .Bun. Ajungem in octombrie si ma duc sa-l monteze. Il monteaza dar la final isi cer scuze ca nu pot sa-l probeze deoarece nu mai are cina sa foloseasca instalatia de incarcare si pana angajeaza pe altcineva....sa ne vedem in primavara. A venit vara nu au angajat pe nimeni asa ca mi-au dat banii sa-l incarc eu. La prima proba pierdea pe la oringurile de la compresor. Scimb singur oringurile si probez cu aer comrpimat. A pornit ventilatorul de cum am bagat aer si se tura si motorl cum facea inainte cand porneam aerul. Ma duc la un service, verifica cu aparatul special prin vaccum scaparile, nu mai sunt incarca cu ulei si agent frigorific, dar nu porneste. :shock: Ma duc laun alt service si constata ca ar fi dusa bobina de la compresor. Cum s-o fi dus?!!? Si inca ceva...ledul de la butoonul de pornire sta mereu aprins chiar si cand scot cheia din contact. Nu se aude nici cuplajul compresorului nici al releului. :osanale: Si acum rugamintea mea...poate a mai intalnit cineva asemena probleme findca m-am saturat de ,,meseriasi".Multumesc pentru intelegere!!

Share this post


Link to post

@smihaes

Partea electrica ce tine de AC, sa fie adusa la comportamentul NORMAL ! Apoi se poate depista daca ... mai sunt si altele - inclusiv comanda si starea electroambreiajului, ...

De verificat : începând cu contactul cheie ( se sting becurile din bord, bricheta mai are curent, ventilatorul de climatizare si radiocasetofonul mai functioneaza cu cheia scoasa din contactul mecanic ? ),

In mod normal, daca nu este pornit ventilatorul de climatizare, nu lumineaza becul de pe butonul de comanda AC, implicit nu cupleaza electroambreiajul la compresor.( chiar daca motorul masinii este pornit )

De la distanta ... greu de facut diagnoza.

Apeleaza LA UN ELECTRICIAN AUTO CARE SA CUNOASCA electrica masinii !

( o fi mai scump, dar, te fereste de SURPRIZE ! ).

Succes !

Share this post


Link to post

@pernaku

Multumesc de sugestie. De stins se sting toate in afara de ledul de la A/C. Ultimul meserias in electrica mi-a spus de bobina sa o schimb. 80 de ron manopera. Da mi-e frica sa nu dau de altele. Supapa de joasa sau inalta presiune. Oricum ma gandesc sa-l scimb la cel care mi l-a vandut. Multumesc!

Share this post


Link to post

Daca nu s-a facut pana acum, pana la electrocuplaj, trebuie verificat releul care il alimenteaza. Subscriu la sfatul pentru verificarea cu prioritate a instalatiei electrice care se pare ca are probleme.

Share this post


Link to post

@smv

Demontat si montat tot la bord (foarte mult de munca, foarte multe de demontat), inlocuit becuri care s-au ars toate?!!, montat inapoi, verificat conexiuni si totusi beculetul ramas aprins. Inversat intre ele toate releele...aceiasi problema. Curios ca la mufa care alimenteaza panoul de control (pornirea ventilatoului) am tot timpul un pin cu +12v.

Edited by smihaes

Share this post


Link to post

Este o problema prin instalatie. Cu cheia scoasa nu ar trebui sa existe tensiune pe nici un pin. Identifica-l si mergi inapoi pe instalatie (te poti folosi de schema instalatiei). Becurile de care spui (2 buc de 1,2W), de multe ori nu sunt arse ci nu fac bine contact in soclu (asa am patit eu cu amandoua).

Share this post


Link to post

Salutare tuturor,

Luni am schimbat compresorul, am incarcat instalatia si a pornit. Dar nu se mai oprea! :shocking: Chiar daca aduceam la zero ventilatia. A trebuit sa trag siguranta. Bun, marti am fost la serviciu iar dupa amiaza m-am dus pana la piata. Am cuplat siguranta si am mers cu aerul pornit.

Cand sa ma intorc am observat ca se stinsese becul cu pricina, dar nici compresorul nu mai pornise de capul lui. Il apas si....surpriza :banana: A inceput sa porneasca aerul. Il opresc apoi il pornesc din nou, iar il opresc. Vad ca functioneaza. :aplauze: Numai ca acum am observat ca in momentul in care aerul este oprit se aude un releu din cutia cu sigurante care cupleaza si decupleaza incontinuu ca si cum ar fi cel de semnalizare. O fi releele de vina sau am un cablu care intrerupe pe undeva?!!

Multumesc pentru sfaturi.

Share this post


Link to post

Am si eu o problema cu ac-ul, legata de curea mai exact. Daca accelerez cu ac-ul pornit, cand iau piciorul de pe acceleratie se aude acel sunet de curea, acel scartait. Daca inchid ac-ul nu mai am probleme. Are cureaua intinzator ceva? Ar trebui sa fie noua cureaua, masina e luata recent de la unchiul meu care are magazin de piese auto si mi-a spus ca mi-a pus-o la punct

Share this post


Link to post

La Cielo are rola de intindere. Este in punctul cel mai de jos al motorului. Cred ca si Espero are la fel. Este bine sa faci si o "revizie" acelei role (vaselina la rulment).

  • Like 1

Share this post


Link to post

Salut as dori si eu daca stie cineva ordinea de la panoul AC la furtunasele de vacum

Share this post


Link to post

Am si eu o problema cu ac la cielo executive din 2001 lam cumparat de curand ac nu mergea iam bagat freo a mers jumatate de an si acum am urmatoarea problema nu imi mai porneste compresorul apas butonul ac se aprinde ledul dar compresorul nu pleaca, de la ce poate fi? Sigurantele le am verificat releul nu stiu care e am inteles ca are si un releu .Daca ma puteti ajuta cu pareri care ar fi cauza din carenumai pleaca motorul de la ac raman dator! Va multumesc!

Share this post


Link to post

Releul care activeaza cuplajul electromagnetic este sub tablou, al doilea dinspre stanga in sirul releelor de format mic (toate sunt 5 buc. de culoare neagra).

Mentionez ca daca freonul din circuitul AC s-a pierdut (chiar daca a fost recent incarcat !), releul nu va fi actionat chiar daca este valid, deci compresorul nu va functiona.

Share this post


Link to post

Salut.

Am un Chevrolet Kalos 1.4 16v din anul 2004.

Si de cand il am nu am avut probleme cu A/Cul.

Anul asta cam acum doua saptamani surpriza n-a mai pornit compresorul.

Nu m-am speriat mi-a dat seama ca dupa 11 ani de neumblat la instalatia de A/C nu mai este freon.

Am fost acum doua saptamani am curatat instalatia, am verificat pierderile si am bagat din nou freonul si uleiul de compresor.

Toate bune si frumoase pana miercuri cand pornesc A/Cul aud un suierat si vine aer rece destul de slab, ma duc la firma care mi-a verificat instalatia, vine patronul imi reverifica instalatia, aer rece nu mai venea de loc, dar compresorul functiona. Reverificarea instalatiei a durat cateva minute si imediat a inceput sa vina aerul rece.

Il intreb care a fost problema si imi spune: "ca angajatul lui a gresit ceva, daca se mai repeta problema inseamna ca n-a gresit angajatul lui si am por in radiatorul A/C".

Acum ce va intreb pe voi:

Ce a gresit angajatul lui, ca el n-a vrut sa-mi spuna?

Edited by Ryco0984

Share this post


Link to post

Nu a vidat instalatia si au ramas vapori de apa care condenseaza, ingheata si astupa duza. Parerea mea: nu este vorba despre nici un por (basme cu pretentii docte pentru ametit clientii !). Cred ca ar trebui reumpluta instalatia in conditiile corecte. Altfel vei avea AC " pe sarite". Eu am patit de doua ori cu aparatele de aer conditionat de apartament (foarte rar meseriasii au pompa de vid, inclusiv cei ce asigura punerea in functiune - daca ii atentionezi, s-a defectat tocmai la clientul anterior !)

Edited by smv

Share this post


Link to post

Merci de raspuns.

Mi-a reverificat pierderile si a completat din nou cu freon (n-a mai durat ca data trecuta), a zis ca nu sunt, a verificat presiunile cu A/Cul pornit/oprit si concluzia lui a fost ca angajut a gresit in proportie de 70%, 30% poate fi un por mic in radiatorul A/C.

Acum ramane de vazut.

Nu am inteles de ce suiera pe sub bord atunci cand porneam compresorul.

 

P.S.

Mi-a pus pompa vid si prima data angajatul.

Edited by Ryco0984

Share this post


Link to post

Suierat = presiune insuficienta in circuit = sistem (foarte) ineficient.

Share this post


Link to post

Pai suieratul a aparut pentru prima data de cand este masina la o saptamana dupa reincarcare.

Acum nu mai suiera.

De ce a pierdut presiunea?

A gresit angajatul asa cum a spus patronul?

Edited by Ryco0984

Share this post


Link to post

Strict pe baza celor scrise de tine, parerea mea este ca DA, a gresit angajatul.

 

O varianta de eroare: la masinile automate de vidare/incarcare, operatorul trebuie sa seteze niste parametri: durata "vidarii", cantitatea de agent refrigerant (in grame, parca), cantitatea de ulei si cantitatea de agent martor (lichid galben, vizibil la ultraviolete). O eroare posibila: nu a citit cat agent refrigerant trebuie introdus si a bagat mai putin (ar fi gasit informatia sub capota, daca mai exista eticheta). De regula, o astfel de incarcare respecta prevederile constructorului in ce priveste presiunea statica in instalatie. Dupa incarcare se face testul de presiune in regim dinamic, turand motorul peste 3500 RPM si citind indicatiile de pe manometru.

 

Inca un aspect: personal sunt TOTAL impotriva COMPLETARII agentului din instalatie. Procedura corecta este clara: recuperare agent/ulei, curatare filtre capilare, vidare, incarcare. Dupa caz, se schimba si uscatorul, mai ales dupa o durata de "viata" considerabila.

Edited by Salex

Share this post


Link to post

Suieratul nu a aparut imediat dupa ce angajatul a incarcat instalatia, ci pe undeva dupa 10 zile.

Share this post


Link to post

S-ar concluziona ca a pierdut din agent dupa ce s-a efectuat operatia de incarcare. Ca atare ar fi trebuit ca la revenire sa se faca o investigatie cu lampa UV pentru localizarea zonei pe unde se pierde (daca a fost introdusa si substanta de contrast). Deci ? REVENIRE la atelier.

Share this post


Link to post

Pai am revenit, iar patronul a reverificat el personal si a spus ca 70% a gresit angajatul, iar 30% este un por mic in radiatorul de A/C.

L-am folosit de vineri in continuu si nu au aparut probleme, sa vad ce se intampla peste 5 zile.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...