Jump to content

Viktor

Membru
  • Content Count

    4626
  • Joined

  • Days Won

    196

Posts posted by Viktor


  1. In cazul asta ii rog (sabotii) si cu zeama de flex ! Altfel da, is in stare ... reconstructie mai pe genunchi asa ... Chiar nu m-ar deranja ca-s reconditionati intr-un atelir undeva ori de indieni sau alta specie, daca ar face treaba de calitate ca doar se poate o vopsea cum trebuie, un ferodou aliniat, dara sa ... muma lor de natingi cu treaba de mintuiala. Am fost in trecut intr-un atelier specializat unde puneau ferodou pe saboti, personal i-am dus sa-i faca frumosi si mi-a placut lucrarea, ferodou la alegere, luat in calcul uzura tamburului pentru a compensa cu grosinea ferodoului, pasuirea ferodoului cu tamburul ... tare mi ca nimeni nu mai ia in calcul acest aspect de verificare a pasuirii si ajustare de e necesar pentru a obtine din start frine OK. Chiar nu mai stiu unde ii atelierul in cauza, de o mai exista ca e treaba veche de ani de zile. Ca urit imi e treaba de nimic facuta oameni de nimic !


  2. Mda. Ca sa inchei subiecul facaturilor ATE.

    In final nu am returnat sabotii pentru simplu fapt ca nu vreau sa fie repasati vreo unui service avind la baza motoul "merge si asa" ori sa fie revinduti cuiva mai putin ori deloc in cunostinta de cauza in ale mecanicii. Asa ca ... de data asta zic, fie si un lup mincat de-o oaie (!) asumindu-mi in cele din urma o investitie aiurea. Asadar, apelind la vechiul meu amic ce raspunde la numele baros, am schimbat nitel modelul facaturilor in ideia de a ma asigura c-o sa mearga la cuptior (la topire) si nici din greseala pe masina vreo unui nevinovat ! Ei, acum m-am mai linistit nitel ! Acum sa puna ferodou nou pe ei daca-i tine ! 😅

     

    20240418_115951.jpg


  3. On 4/13/2024 at 5:15 PM, stefannnnn said:

    Mecanicul mi-a mai spus că a curățat supapele,nu știu in ce fel le-a curățat, și m-am gândit să nu fi stricat scaunul unei supape...

    Test compresie urmat de test pierderi, daca avem suspiciuni in aceasta directie. Ori, de ce nu, una din bujii o iesit la pensie intre timp.


  4. Nu, nu e caterica ci DE (!) caterinca !

    Spune-ti si voi astea-s o facatura in atelierul lui Dorel ori pur si simplu ATE s-o timpit ! Cica made in germany si calitatea originala ... Pe dracu ! Eu o asa calicatura n-am mai intinlit nici la chinezarii ! Ferodou montat haisa, vopsea de tot rahatu si inflorita deja unde pun pariu ca dedesupt, sub vopsea e rugina !

    20240412_125839.jpg

    20240412_125848.jpg

    20240412_130002.jpg

    20240412_130241.jpg

    20240412_130301.jpg

    20240412_130319.jpg

    20240412_130510.jpg

    20240412_130408.jpg

    minta.png

    • Confused 1

  5. In cazul asta da, pe aluminium as merge si eu iar ala 1mm nu se baga de seama. Conexiune fier - aluminium oricum ar fi mai dificila de realizat, s-ar complica treaba si nici estetic n-ar da prea bine.


  6. Da, foarte valabile ! Mai ales in cazuri in care trebiue luata in calcul perioada de forfecare cum ar fi in cazul desurubarii bujiilor, in special celor incandescente scazind sansele de a le rupe. Iti vine sa fugi in padure cind vezi cite unu cum minuieste o cheie dinamometrica, dupa ce ca nu esti in stare a face o setare corecta ... o mai folosesti si ca inlocuitor de ciocan, o arunci din mina, o tii in ploaie ... Fereasca ! Da' stii "tu" oare ca aceasta e o scula de precizie si calibrata iar de iti bati joc de ea iti bati joc de tine ? Intreb si io ... Ma rog ...


  7. On 4/5/2024 at 10:09 AM, Viktor said:

     90 Nm +60° ; altii ca 110 Nm ;

    De data asta n-am stiut-o dar am nimerit-o ! Pentru a deslusi misterul am luat de baza 3 surse din care una fiind mandea, adica io. La demontarea piulitei am sesizat o usoara deconectare ceia ce vrea sa insemne ca s-a folosit un cuplu de stringere scazut, in jur de 100 Nm (de e sa compar, la mina, cu desfacerea prezonului unei roti strins la 120 Nm). Un alt mecanicos a spus din start 110 Nm, iar un altul de-asemeni mecanicos a grait 100 Nm +60° ce vrea sa insemne ~110 Nm. Ca info doar ... pentru cei interesati a se lua la trinta cu mertane seria 169.


  8. Da, intr-adevar, ce graieste producatorul aia trebuie luat de bne insa greu accesibile, secretizate as spune valori de stringere, caz in care nu cumperi intreaga baza de date. Se merita, sigur, caz in care esti un service si nu un Dorel de pe ulita cheia franceza. Ce-am gasit pe net cu trimitere la modelul mai sus amintit ii destul de bulversant, unii spun ca piulita planetarei in cauza se stringe cu 90 Nm +60° ; altii ca 110 Nm ; altii vin cu 170 Nm ; un altul zice 180 ... cite bordeie atitea obiceie se pare. Un site interesant de piese (spre ex. rulment roata) specifica si valoarea de stringere in Nm, din pacate modelul in cauza nu e afisat. Avind in vedere ca noi defapt rulmentul il stringem, cei de la SKF au si ei variantele lor pe ceia ce produc SKF 1 ; SKF 2 . Am piticul meu de a avea piulite (suruburi, in cazul planetarelor cu surub) strise ca la carte mai ales in puncte cheie. Daca ii insuficient strins is sanse a se slabi si iti buleste rulmentul, de ii prea strins iar nu-i bine, si in cazul asta iti buleste rulmentul inainte de vreme. Dupa cum n-am vreun interes a lasa cheia dinamometrica sa rugineasca ... 

    Apropo site-ul interesant. dupa ce se introduce datele necesare (rulment roata fata spre ex.) se ca click (in stinga sus) pe "Torque Specifications > Okay > la specificatii.


  9. Trei mari produse minune : WD40, silicon si spuma poliuretanica . Cine nu detine aceste produse ... nu e gospodar ! Bai frate, prosusele astea rezolva orice problema cred unii, in mare parte defapt. WD40 doar pe filete si pe nimic altceva, cel putin eu unu nu folosesc la altceva. Am vazut se foloseste pe lamele stergatoare parbriz, pe vopsele si pe toate cele. Mi ca ne furam singuri caciula cu produsul minune, intrebuintat la nimereala ... cu urmari pe masura zic eu.


  10. Da, un pic cam gros de 18mm dar ii OK. Se mai trezesc vorbind aiurea si astia pe mina carora is lasate astfel de materiale si cum obijnuiesc eu a spune, probabil pina mai ieri fu cofetar ! Dupa vreo 2 ani de practica in industria lemnului (asta in tinerete) unde am invatat foarte multe in acest domeniu ce tine de materiale, prelucrare, ansamblare, scule necesare (de la dalti, rindea manuala, circulare, freze, masini chertat etc) ma simt usor in masura a face  recomandare si anume, pentru astfel de obiecte (lazi, sertare si nu doar) eu as recomanda ca si material placaj melaminat ignifugat (placaj multistrat). Foarte rezistent, usor de prelucrat, tine la uzura, la umezeala, slabe sanse de deformare, poate ramine natur, doar lacuit, doar vopsit, priza extrem de buna la imbinari, cepuit in orice mod, caneluri adincite tip sina pentru usi culisante incorporante, tapitat cu foaie autocolant ( mocheta ori orice altceva) etc. Un produs extrem de bun ! Si folosit cu incredere la diverse. Pentru o lada gen, un 8, maxim 10mm grosime ii mai mult decit suficient ! Un aspect de memorat : "inima" unui sifonier spre ex. ii placajul ala amarit din spate pe care multi nu dam doi bani, ala stabilizeaza tot intregul, de ala nu-i montat ca la carte ... se hideste, se prabuseste si asta valabil in otice situatie, ca e vorba de sertare, lazi si alte cele cu imbinari.   Ca ideie doar ... fara a ma da flacau dastept !


  11. Nu-mi dau seama ce material ai folosit la cutie.Pal sau ce e ala? Pare prea fin pentru a fi pal ... cel putin astfel pare din croiala (taiat) materialului.


  12. Practica o cutie din asta in care sa tii maruntisiri la un loc si nu peste tot prin masina. Calerstile ce le-am alergat in trecut gen microbuze au fost inzestrate cu cutii pe ambele parti pe toata ungimea platformei un pic mai inalte decit un flacon de 5l lichid spalator parbriz (ca se cere, cind se ia in calcul traseu de mii de km intr-un singur fum)  ce incapea la fix plus alte cele mai mult sau mai putin necesare, lanturi de iara, etc. Io ... imi tot fac planu' ca rromu' ca o sa-mi fac o cutie cu parametru aferenti da' inca nu-i veni timpul si tot intr-o cutie (ladita) de plastic poposesc maruntisurile. Mi urit sa vad toate cele inprastiate care pe unde ...


  13. 11 hours ago, Geo_ZGA said:

    Prin parcari, prin fata blocului... unde avem loc, noroc ca sunt inalte masinile si e loc destul 🙂

    O rampa v-ar cade manusa, ca tot aveti posibilitatea si placerea de a o pune de cite o intinleala, mestereala la o birfa mica. Faceti chita pentru fiare a unei rampe iar io v-o sudez, cu o conditie : din cind in cind sa-l lasati si pe nenea VAXXI sa se dea pe sub tractoras ! 😉

 

×
×
  • Create New...