Jump to content
Sign in to follow this  
aporob

Montare antena exterioara Matiz

Recommended Posts

Salve Denis!

Ca sa montezi antena trebuie sa fi un pic pregatit si psihic si material (nu cu sensul de bani, ci de scule).

Trebuie sa-ti spun ca o antena de interior nu se poate compara niciodata cu una de exterior. Cea exterioara are o receptie net superioara. Gandeste-te ca am receptie radio fm chiar si in tuneluri de pana in 6-700m lungime.

Chiar daca o sa-ti manance 2 ore din timpul tau liber (timp pretios in Italia) merita efortul si pot spune ca iti da si o mica satisfactie. :) >-

Deci sa incepem:

*MATERIALE: - 4-5 m cablu coaxial subtire

- antena oblica sau orizontala (recomand oblica - mult mai estetica vezi poze mai sus)

-bormasina cu baterie (si mai bine daca ai acces la curent- una normala)

-burghiuri de marime <= cu marimea boltului pe care-l are antena

-patent, un cutter, un cleste dezizolant, izoler band, chei fixe sau tubulare de marimea piulitei de la bolt

-cateva grame de silicon sanitar alb sau incolor

- cateva surubelnite diverse marimi cap cruce sau normale

- 3,4 beri reeeci (depinde de vremea de afara) :drinkers:

 

*PASI DE URMAT:

1)demontat manere de sustinere deasupra usilor spate, cu usile spate deschise desprinzi incet chederul de guma situat in interior(nu pe usa ci pe caroserie)

2)incearca sa scoti bolturile de plastic ce sustin capitonajul cupolei (cele de pe spate, laterale spate si mijloc) Nu este necesar sa dai jos tot capitonajul. Vezi sa nu distrugi bolturile ca se gasesc cam greu

3)deschizi hayoul si desprinzi de pe caroserie chederul de guma (numai partea de sus). Incearca sa indepartezi capitonajul din partea de spate, nu prea tare pt ca este din carton iar la mijloc va face niste cute inestetice cam greu de eliminat.

4) vei observa, daca te uiti din lateral cadrul de sustinere al cupolei. Exact pe mijloc va avea o mica "umflatura din fabricatie. Exacat acolo incepe sa gauresti de jos in sus(interior spre exterior) de preferabil mai intai cu un burghiu mai fin si dupa cu cel pe marimea surub. antenei. Dupa aceasta curata bine spanul din jurul gaurii.

5)incepe montajul antenei. Antena trebuie sa aiba o garnitura de guma cae va veni pe capota. Incearca sa pui silicon (nu foarte mult) atat intre corpul antenei- garnitura cat si intre garnitura si tabla acoperisului(sa fie curata!). Fixeaza in interior piulita si strange-o, avand grija ca corpul exter. al antenei sa nu se invarta (risti sa zgarii tabla si manjesti cu silicon). Strange pana vezi ca se curbeaza ext acoperisului foarte putin

6) trece firul antenei prin cadrul de sustinere al acoperisului spate si apoi lateral dreapta pana la stalpul fata dreapta. E destul de usor intrucat are gauri din 10 in 10 cm. Scoate ornamentul de plastic al stalpului si introdu firul sub bord pana la player. Dupa ce l-ai conectat, incepe remontarea masini. La asta te pricepi f. bine cred.

 

Pe ici pe colo mai adapteaza pt. ca cred ca am mai omis ceva detalii.

Scuze daca am fost plictisitor. Sa stii ca nu e asa complicat pr cat pare. Daca nu te simti in stare e mai bine sa o monteze cineva (sau chiar eu daca ne intalnim - gratis) sau instaleaz-o pe cea de interior (daca faci ceva fa-o bine!). Adrsa mea este apo_rob@yahoo.com

 

Bafta si a la prossima! :uff:

Share this post


Link to post

Completare tutorial.

 

Dupa cum vedeti in poze eu mi-am pus antena oblica, dar se poate pune aproape orice tip de antena doriti (mai putin tip rechin, ca aia da naspa :dizzy: - ma rog gusturile nu se discuta). Eu am optat pt montarea antenei prinsa de cadrul de sustinere al cupolei pt ca asa rezista mult mai bine la viteze mari (fata de montajul direct pe tabla cupolei - risca sa se indoaie) si pentru ca asa am reusit sa maschez piulita si boltul de prindere in interior.

 

Bafta!

post-3140-1143461405_thumb.jpg

post-3140-1143461417_thumb.jpg

post-3140-1143461468_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Mai exista varianta antenei aplicate (lipite).

Aceasta salveaza caroseria de la gaurire, pentru ca are doua parti componente ce se lipesc de o parte si de alta a geamului, formandu-se astfel un cuplaj intre antena exterioara si cablul din interior ce ajunge la radio.

Eu am folosit la matiz spatiul parbrizului de langa oglinda retrovizoare, care e innegrit oricum si astfel antena nu ia nimic din spatiul vizual.

Cablul interior l-am tras foarte simplu prin plasticul plafonului si apoi pe sub plasticul stalpului din dreapta fata pana a ajuns sub bord, iar de acolo in radio.

Instalarea a durat 30 de minute, nu necesita gauri, suruburi, iar estetica masinii nu este alterata.

Daca sunteti interesati, revin cu poze.

Share this post


Link to post

vasilet,

 

"Daca sunteti interesati, revin cu poze."

 

te rog, daca poti, sa pui ceva poze.

Share this post


Link to post

Ce ar trebui mentionat este ca daca se doreste instalarea unui eleron (ca la SE), sau aveti eleron deja montat antena trebuie montata mai in fata, ca sa nu atinga atunci cand deschideti hayonul.

Share this post


Link to post

Multumesc mult pentru informatii. Au fost foarte concrete si la obiect. Deocamdata nu am timp dar sper ca zilele urmatoare sa o montez, cat despre indemanare nu-ti fa griji acum sunt acasa si am toate sculele necesare la indemana, plus de asta ma si pricep mult. Dealtfel sincer sa fiu nu am dat importanta antenei ca poate daca aveam timp reuseam si singur. Dar oricum e suficient ca atunci cand te apuci de ceva sa stii ce trebuie sa faci, pentru asta inca o data multumiri pentru sfaturi :) >-

post-3081-1143544854_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Adaug cateva poze de exterior si interior cu antena lipita, ce nu necesita gaurirea plafonului.

post-1477-1143981107_thumb.jpg

post-1477-1143981204_thumb.jpg

post-1477-1143981308_thumb.jpg

post-1477-1143981380_thumb.jpg

post-1477-1143981496_thumb.jpg

post-1477-1143981554_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Mie la Matiz E mi-au montat antena interioara in service. Antena a costat vreo 450.000. Sunt foarte multumit de ea. Am facut comparatie cu Cielo la care am antena exterioara obisnuita si pot sa va spun ca in afara orasului se aude mai bine la Matiz (fara intreruperi cand merg printre dealuri) decat la Cielo. Antena mi-au montat-o pe parbriz in spatele oglinzii retrovizoare. Am mai avut un Matiz S care a venit cu radiocasetofon si antena exterioara din fabrica. Uneori cand ploua imi curgea apa in masina pe la lumina de pe plafoniera.

P.S. Antena mea interioara nici nu se observa din afara si nu mi-e teama ca o sa mi-o fure sau indoaie cineva.

Share this post


Link to post

Salutare! E dificil de conectat antena la cass.? Adica necesita cumva demontarea partiala a bordului?

Share this post


Link to post

Antena mea de interior

post-402-1151447010_thumb.jpg

Edited by tolin_afc

Share this post


Link to post

Si cum functioneaza? Mai intra ceva in mufa pentru antena din cass? Pentru ca mie mi-au montat baietii cassul fara a pune antena, deh, am avut incredere!  <img src= (">

Share this post


Link to post

@alexino: mufa antenei se cupleaza la head-unit prin intermediul unei mufe adaptoare (vreo 7 - 8 RON). Eu ca sa pot face aceasta operatie am scos cutia de acte si am usurat accesul la spatele aparatului.

Referitor la antena, eu am montat una de Dacie (gaurind pavilionul) si-s foarte multumit de receptie.

Share this post


Link to post

Alexino, conectarea unei antene chiar nu e dificila. Depinde de casetofon si de antena. Sunt 2 tipuri de mufe pentru antene: cele tip rca sau cele tip jack. Depinde acum de ce mufa accepta casetofonul si de ce mufa are antena care ai luat-o tu. Totusi 99% din antenele care le gasesti in comert au mufe gen jack. La fel si casetofoanele, majoritatea accepta mufe tip jack. Daca mufele nu se potivesc, du-te la Vitacom pe Maica Domnului ca au acolo adaptoare si de la jack la rca si de la rca la jack. Eu am luat unul luni si m-a costat 27 de mii de lei vechi (de la rca la jack).

 

Daca iei antena de interior, ai grija ca aceasta mai are un fir pe care va trebui sa-l conectezi la iesirea remote a casetofonului sau sa o legi la orice fir din masina pe care vin +12V la punerea contactului. E mai misto totusi sa o legi la iesirea remote pentru ca asa antena se va alimenta numai cand ai casetofonul pornit. Ce rost are sa o alimentezi daca ai casetofonul inchis?

Share this post


Link to post

stiu cum se face conectarea...in cazul meu prin mufa jack, fiind vorba de un radio-cd sony. Problema la mine e ca, cassul e deja montat si e cam greu (aproape imposibil) de a ajunge la mufa. Cel putin asa mi s-a parut mie...cunostintele mele fiind cam limitate :redface:

Share this post


Link to post

Nu e chiar asa. Poti ajunge la mufe daca scoti casetofonul, in bord ramanand numai partea metalica de care se fixeaza acesta. Toate casetofoanele cu fata detasabila vin insotite de o "cutie" metalica care se fixeaza in bord si de care mai apoi se fixeaza corpul casetofonului. Odata cu casetofonul ar fi trebuit sa ti se dea si niste tije metalice pe care le impingi usor in doua gauri date in corpul casetofonului pana auzi nite click-uri. Dupa aia tragi usor de el si iese. Asta e valabil in cazul in care au folosit la motaj acea cutie. Daca ti l-au prins direct de bord e mai nasol si trebuie sa te uit sa vezi cum l-au fixat acolo.

Share this post


Link to post

Tocmai mi-am montat o antena exterioara pe un Matiz E. Numai ca nu am vrut sa gauresc tabla sub nici o forma asa ca am montat-o undeva langa stergatoare. P'acolo e o "ceva" din plastic - chiar sub parbriz. Am gaurit plasticul asta si am tras cablul din compartimentul motor in masina printr-o gaura care este undeva sub cutia de acte . Partea mai proasta e ca acum aud bazaitul motorului ceva mai tare pt ca nu am apucat sa montez calumea capacelul ce acoperea gauretele amintit .

Share this post


Link to post

@MasterYoda ceva poze, sa vedem cum arata?

Share this post


Link to post

Asa ceva, am avut eu la fosta berlina. Pe langa receptia mai slaba, in afara orasului, ma mai impiedicam si cu privirea de ea, iar cand batea vantul mai tare, si se misca, ochii mei se indreptau automat catre ea :) Trei luni mai tarziu, mi-au venit dracii, si am pus-o la locul ei. Asa ca recomand una de interior, cu amplificare,care este doar putin mai slaba decat cea exterioara, montata pe grila din fata parbrizului.

Edited by guru

Share this post


Link to post

Scuze de intrebarea putin aiurea, DAR:

AM luat matizucul la mana a doua, si avea antena de interior montata.

Antena cu pricina mere mediocru, adica dupa ce ies din oras nu mai gaseste nici un post, si uneori in oras, printre cladiri, pierde semnal ( se aude fashait radioul).

Antena asta mai are un mic cablu metalic cu un inel la capat, care cred eu ca trebuie legat undeva, da nu stiu unde. Sa fie nevoie de a il lega la caroserie, pentru o mai buna receptie, sau ceva de genul asta? E un cablu metalic multifilament, si are in capat inelu ala, ca o saiba, cred pentru a fi prins la ceva surubel...

Share this post


Link to post

Daca papucul (inel) este legat la ecranul cablului da ,trebuie legat la masa ! Nu cred ca se va imbunatati receptia !

Share this post


Link to post

Tocmai ce am citit mi sus ca la antenele de interior trebuie sa legi unul din fire la 12 V. Am studiat antena mea, care merge cam prost, si am observat ca are 3 fire ce se duc spre HU. Acolo, sunt legate de un coaxial, deci cu 2 fire. Banuiesc ca unul dintre cele trei fire trebuie legat la 12 V pentru ca antena are in cutiuta aia a ei un soi de amplificator de semnal, care ii imbunatateste receptia. E corecta banuiala mea?

Share this post


Link to post

Da, ai dreptate; antenele de interior au incorporat un mic amplificator de semnal si, obligatoriu, se alimenteaza la +12V.

Share this post


Link to post

Deci 2 fire in coaxial, si unu la 12v.

Sarumana boiarule :)

Share this post


Link to post

L.E. AM legat firul la 12 V, exista o urma de imbunatatire, dar nu e dramatica. Hm... cred ca o sa incerc sa imi pun si eu una exterioara.

Share this post


Link to post

@Muscarul: initial am folosit si eu o antena interioara cand mi-am luat Matizul. Dupa nicio saptamana am returnat-o amicului care mi-o imprumutase (enervat de pierderea semnalului si in oras printre blocuri) si am montat singurel una de Dacia, sus pe plafon. Receptia este mult mai buna, practic receptionez posturi de radio din Pitesti chiar si la sotia la tara (la 50 km de oras), asa ca, nu mai sta pe ganduri...

Edited by costinel

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...