Jump to content
Sign in to follow this  
EXE

Timoneria Schimbatorului De Viteze

Recommended Posts

Deocamdata am observat ca e in maneta,in loc de a 2 intra a 4.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Da plasticul jos de linga maneta si vezi cat de tare joaca in bila jos.

Share this post


Link to post

salut

am avut si eu cam aceeasi problema cu cele descrise mai sus -"ciriia", dar nu tot timpul, cind vroiam sa o bag in marsarier si intra greu in treapta 1, iar schimbatorul de viteze era ca "facaletu in ceaun". am schimbat timoneria si s-a rezolvat (cost mat+manopera 230ron)

Share this post


Link to post

Ovi,te rog (si nu numai),am montat timoneria (in fata blocului),am reglat-o aproximativ,dar vreau sa stiu cum se face reglajul corect?In ce pozitie a manetei se strange acel surub cu cap de 12?Din cate am citit in manual se trage maneta la pct mort in pozitia treptelor 1 si 2 .Ms pt raspunsuri !

Share this post


Link to post

-Se slabeste acel surub al colierului de pe tija care iese din habitaclu.

-Se da plasticul din jurul schimbatorului intr-o parte si se fixeaza schimbatorul intre treapta 1-2 cu un bolt care trece prin plasticul de jos al schimbatorului si rama de fixare in podea(merge cu o surubelnita).

-In capacul de sus al cutiei unde este cautatorul pe partea din spate este un dop din plastic care se scoate afara si se introduce un bolt de 5 mm care trebuie sa intre 2-3 cm(se misca de axul timoneriei care intra in cutie pentru a se alinia si face loc boltului.

-Se stringe surubul colierului ,se scot elementele de fixare si se pune totul la loc.

Share this post


Link to post

Cand debreiez brusc (ridic brusc piciorul de pe ambreiaj cand am schimbat treapta de viteza) masina capata un ...fel de ...balans FATA-SPATE, nu puternic, dar deranjant. Daca debreiez usor acest lucru nu se mai intampla...

sa fie tot de la timoneria asta sau...de pe la suportii motorului?

aveti careva simptomele astea?

 

Aceeasi intrebare a pus-o si Cata73 mai de mult.

Share this post


Link to post

Nu cred ca are treaba cu timoneria, verifica furtunul epurator si/sau cel de ventilare carter, de obicei cand se infunda face chestii de genul, este frana de motor care nu actioneaza constant din prima. La mine a mers treaba partial, le-am curatat si desfundat ( vezi in avatar ca eu am alta masina) si amplitudinile miscarii inainte-inapoi la debreierea rapida s-au atenuat, nu au disparut de tot (intre timp am invatat sa debreiez din instinct mai fin si nu mai simt fenomenul decat foarte rar). Miscarea asta e un semn bun, ca ai frana de motor, deci compresie :) >-

Share this post


Link to post

Am si eu o problema legata de timonerie.

Cand vreau a-V-a intra a treia.asta nu se intampla tot timpul(cand face cand nu).

am schimbat o tija (comp.motor) care are capetele de plastic era f dusa dar la fel face.

bila de la schimbator are uzura destula.

Acum intrebarea -- Ce pot face cat de cat ca sa pot pleca in concediu si sa merg linistit - timoneria fiind hotarat sa o schimb dar dupa.

Multam pt sfaturi.

Share this post


Link to post

Mai bine fa un efort financiar si schimb-o ,am simtit pe pielea mea asta...acum totul e ok.Risti sa strici dantura pinioanelor din cutia de viteze.Ca o solutie provizorie mergi la un meserias sa ti-o regleze(e in jur de 20 RON)

Share this post


Link to post

O completare la postul lui ovi_jer :

NU INCERCATI sa bagati in viteza inainte de a scoate elementele de fixare in special cel din cutia viteze , sa vedeti daca ati reglat bine . Se rupe sigur atunci elementul de fixare din cutia viteze .

Faceti verificarea numai dupa ce ati scos elementele de fixare .

Share this post


Link to post

Daca NU scoti elementul de fixare de la maneta,nu poti baga in viteza...logic :tongue:

Edited by Mircea

Share this post


Link to post
Salutare!

Cine stie de ce cv intra mai greu in treapta a II-a de viteza? de cele mai multe ori intra usor dar cateodata se mai aude cate un crrr...  <img src= (">

Daca stiti cam cat costa afacerea cu reparatu'

 

 

Du-te la un mecanic si spunei sa regleze timoneria mie la cielo asa imi facea la marsarier dupa ce am fost nu mai am trb cu marsarierul.Bafta

 

Salutare!

Cine stie de ce cv intra mai greu in treapta a II-a de viteza? de cele mai multe ori intra usor dar cateodata se mai aude cate un crrr...  <img src= (">

Daca stiti cam cat costa afacerea cu reparatu'

 

 

Scz si pretu a fost 30 lei in timisoara

Share this post


Link to post
Am si eu o problema legata de timonerie.

Cand vreau a-V-a intra a treia.asta nu se intampla tot timpul(cand face cand nu).

 

 

Evident ca raspunsul (sau mai bine zis completarea) este tardiv(a) - (n-am mai intrat pe site de doua luni jumate)-, insa mentionez ca aceasta problema am avut-o si eu. Se manifesta doar dupa ce mergeam mai mult de 40 de km in viteza a V-a, la peste 130-140 km/h, fara a schimba treapta (sesizam de obicei la sfarsitul autostrazii cand intram in localitate , treceam in a patra - observam o cursa neobisnuit si inadmisibil de luuunga - dupa care nu mai primea a 5-a decat dupa chinuri mari sau chiar oprire. Desi banuiam o problema mai grava (avand in vedere ca timoneria nu avea mai mult de 7 luni si 10.000 de km ) am constatat ca buba era tot de acolo .

Am rezolvat prin schimbarea din nou a tijei schimbator (94580787) , a ghidului schimbator cv (96332660) , a unei agrafe si a 2 bolturi. (Cu tot cu montaj la reprezentanta - 190 ron). Mecanicul se mira ca masina mergea totusi in treapta a v-a, atat de deteriorat era plasticul... Si nu ma credea ca la rece sau daca schimbam mai des, nu aveam nicio problema.

Acum sa ma astept oare ca peste alti 10.000 sa fac din nou o vizita pt. aceeasi belea ?

Poate exista o alta cauza a reaparitiei defectului decat cea a calitatii execrabile a pieselor de schimb ? Sa aiba legatura cu faptul ca uneori simt ca nu se debraiaza complet (desi pedala e la fund? - am inteles ca nu se poate regla nimic pe acolo, ca la anticele dacii...)

Edited by Bel_Ze-but

Share this post


Link to post

De la un timp incoace ( aprox. o luna ) maneta schimbatorului de viteze nu intra intotdeauna in tr.I si-n marsarier, :wallbanger: mai agata uneori, daca fac o pedala intra(ridicat si apasat imediat) ciudat e faptul ca pompa de ambreiaj am schimbat-o in toamna trecuta iar timoneria cu reglajele aferente prin vara aceasta, tind sa cred ca cilindrul ar fi de vina am citit pe aici tot felul de indicatii este posibil sa fie necesar un nou reglaj sau sa schimb si cilindrul ( mi-e sa nu fac o investitie inutila), este drept ca am joc cam maricel si la maneta acolo unde se afla garnitura inelara chiar pe maneta schimbatorului de viteze din cate am inteles nu se gaseste decat cu totul iar ultima oara mecanicul mi-a dat afara un adaos(folie) pe care o pusesem acolo pentru a mai diminua jocul,a zis ca nu are a face cu intratul in viteze.Orice sfat din partea voastra este salutar, multumesc anticipat!toate bune! :osanale:

Share this post


Link to post

Din experienta mea proprie (4 ani de Espero si 8 ani de Leganza), jocurile de la timonerie cam apar in 2 locuri:

    1. La maneta, unde se inlocuieste garnitura de cauciuc si se pune multa vaselina siliconica.
    2. In compartimentul motor, acolo unde se introduce axul vertical ce fixeaza timoneria in cutie (cel cu sigurante). La asta puteti inlocui "O-ring"-urile de cauciuc. Eu am incercat altceva si, as zice eu, cu destul de mare succes. Cu timoneria data jos, am scos O-ringurile si am introdus axul de fixare bine uns cu vaselina. Am montat unul din capacelele de teflon si apoi am bagat SILICON transparent - sanitar (e mai ieftin si isi face treaba f. bine, dupa care am pus si celalalt capacel de teflon. Rezultat: daca introduceti cu grija axul veti avea o timonerie SUPER precisa dar ceva mai rigida decit una noua. Oricum, pentru un stil de condus sportiv e super. Schimbarea vitezelor se face ca si cind ati avea o grila la maneta, imposibil sa mai aveti rateuri sau zgomote ...

Chestia asta o puteti incerca pentru prima data cind e evident ca vechea timonerie trebuie schimbata ... oricum nu pierdeti nimic ;)

Share this post


Link to post

VA ROG IMI ZICETI SI MIE VA ROG UNDE E BUSONUL DE LA ULEIUL CUTIEI DE VITEZE MANUALE ?

 

MERSI

Share this post


Link to post

Esti sigur ca Cielo are asa ceva ?

Share this post


Link to post

ufff, am si eu o problema. De intrat in viteze intra usor, nu am probleme, chiar ma enerveaza un pic ca atunci cand merg cu a 2-a si am viteza mica si vreau sa-i dau a 1-a nu merge decat daca roata sta. Dar ce ma deranjeaza mai mult e faptul ca atunci cand schimb viteza tre sa iau foarte usor piciorul de pe ambreiaj ca altfel smuceste, deci daca vreau sa conduc un pic mai sportiv nu pot. Masina trage bine, atata doar trebuie sa iau foarte finut piciorul de pe ambreiaj dupa ce schimb viteza ca altfel ma smuceste, si ambreiajul tine cam jos , nu stiu ce sa cred , unii mi-au spus ca s-ar putea sa fie placa de presiune si in cazul asta tre sa schimb tot kitul ambreiaj. Voi ce spuneti? Ce ma sfatuiti

 

mersi

Share this post


Link to post

De cat timp mergi cu masina din semnatura???

Share this post


Link to post

Si iarasi o chestie suspecta, cand merg pe un drum can palma si schimb vitezele totul e ok, dar atunci cand merg pe un drum mai denivelat si schimb viteza, de exemplu sunt cu a 3-a, calc ambreiajul sai dau a 4-a, deci practic se decupleaza simt miscare in tija de la schimbatorul de viteze din cauza denivelarilor, de parca s-ar misca cutia de viteze , poate nu stiu sa explic prea bine, dar ma gandeam ca s-ar putea sa fie dusi suportii de la cutie sau de la motor. Ciudat. A mai avut cineva simptomele astea?

 

De cat timp mergi cu masina din semnatura???

 

 

 

O am de 7 luni am cumparato cu 112mii km, si acum are 122mii km (am facut 10 mii, sambata trecuta am schimbat uleiul si filtrul), si simptomele sunt aceleasi ca si atunci cand am luato, nu sau accentuat, si ma gandesc sa nu fie vreo chestie minora de pe la ambreiaj si sa nu dau degeaba atata amar de banet sa schimb kitul, pt ca totusi masinuta trage super, nu patineaza ambreiajul. Nu stiu ce sa zic, e o ciudatenie dupa mine.

Share this post


Link to post

Daca partea hidraulica e OK, atunci faptul ca iti tine jos cred ca se datoreaza furcii. Cind am avut Espero, am patit o chestie nasoala, respectiv s-a deformat furca si ansamblul a ramas blocat. Evident, s-a intimplat cind nu eram in Bucuresti ... ca deh, nenea Murphy loveste cind nu te astepti. Deci, grija mare. Daca ai senzatia in viitorul apropiat ca se intareste pedala de ambreiaj, eu te sfatuiesc sa te indrepti repede spre un service.

 

Chestia aia cu zmucitul mie imi cam suna a disc de ambreiaj dus. Nu ma refer la partea de frictiune ci la acele arculete care au tocmai rolul de a prelua zmuciturile. Probabil ca s-au decalit si nu-si mai fac treaba.

 

Apropos, figura mi-a facut-o cind masina avea 100.000km condusi doar de "ai casei". Avind in vedere ca tu ai luat-o deja utilizata, inca o data, grija mare !

Share this post


Link to post

mersi salex, ma gandeam si eu la arculetele alea, de furca ce poti sa-mi spui, se gaseste, e scumpa?

Share this post


Link to post

Furca e impropriu zis ... stiu, chiar eu am spus-o primul :D . Piesa respectiva arata ca un ax care are la capat urechea in care intra cilindrul receptor de debraiere (cel pe care il poti vedea sub capota uitindu-te de sus la cutie).

 

Sper ca nu te-am ametit prea tare :( , daca da, uita-te pe linkul asta la piesa nr. 20 : http://www.autoware.ro/catalog.php?car_id=...iteze%20manuala

 

Oricum, nu asta era important. Piesa e comuna la toate cutiile (fara Tico si Matiz) si ar trebui sa coste maxim 30 RON.

 

PS: M-am uitat si eu pe catalog si piesa se numeste Levier Debraiere ;)

Share this post


Link to post

cand ma uit de sus la cutie, am observat un ax, ca un mecanism cardanic, tija e lucioasa, nu stiu ce e cu el, credeam ca e de la schimbatorul de viteze, am observat in ultimul timp ca pe langa axul ala curge ulei , se vede pe carterul de la cutie , sa tot fie vreo cateva luni de cand am observat asta, si cand am fost la service la reprezentanta, mecanicul meu mi-a verificat nivelul de ulei la cutie si mia zis ca e ok si ca nu am de ce sa ma ingrijorez , e o pierdere mica, deocamdata. E vorba de axul de care zici tu? sau vad eu altceva?

 

e in pozitie orizontala , nu verticala

Share this post


Link to post

Nu la ala ma refeream. Apropos, ala pierde ulei din cauza unui prapadit de simering care nu te costa mai mult de 5-6 RON.

 

Ti-am trimis anterior un link si o referinta. Uita-te acolo pentru "furca" (levier debraiere):

 

 

Sper ca nu te-am ametit prea tare , daca da, uita-te pe linkul asta la piesa nr. 20 : http://www.autoware.ro/catalog.php?car_id=...iteze%20manuala

 

 

PS: Oricum nu o poti schimba decit daca dai cutia jos ! Si atunci o sa schimbi fara indoiala disc, rulment, placa presiune, furca ...

Edited by Salex

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...