Jump to content
Sign in to follow this  
razvani

Antigel - Apa distilata ... proportii.

Recommended Posts

Ce proportii se foloseste la lichidul de racire?

 

Are ceva daca pe perioada de vara folosesc DOAR apa distilata?

 

... sau iarna o proportie mai mare de antigel?

 

 

 

PS: Cum pot sa testez deca imi functioneaza electroventilatorul de la radiator? Eu nu l-am vazut niciodata pornit. Temperatura in bord arata normal. (un pic sub jumatate)

Share this post


Link to post

Proporţia este 50-50%. Se foloseşte aşa pentru că temperatura de fierbere a amestecului e mai mare decât a apei distilate simple, şi temperatura de îngheţ este mai jos decât a antigelului simplu.

 

Dacă nu-l auzi, nu înseamnă că nu porneşte ! atâta timp cât acul nu sare de jumătate, înseamnă că lucrează OK. Testul se poate face stând la ralenti cu capota deschisă, şi aşteptând. Temperatura va urca încet-încet, şi când ajunge acul la jumătate va porni ventilatorul.

Share this post


Link to post

Eu la Tico am 1/2 antigel cu 1/2 apa il schimb o data pe an cind incepe iarna, in rest daca e cazul il completez.

 

 

Testul se poate face stând la ralenti cu capota deschisă, şi aşteptând. Temperatura va urca încet-încet, şi când ajunge acul la jumătate va porni ventilatorul.

Sau cum mi-a aratat Flex: pe loc, cu capota ridicata si accelerind, merge mai repede.

Share this post


Link to post

Păi accelerând, tot aia e ... grăbeşti încălzirea. Eu nu fac aşa pentru c-am înţeles că nu-i bine să turezi în loc motorul, fără sarcină.

Share this post


Link to post

De regula antigelul se vinde concentrat si se amesteca cu apa distilata, asa cum s-a mai spus, in proportii egale. Dar mai sunt si exceptii. Cel mai bine este sa citesti atent si sa respecti ce scrie pe eticheta. Este indicat sa pui in congelator la frigider o mica cantitate pentru cateva ore, intr-o sticluta de plastic. Daca la -15 grade (cam asa este acolo) nu ingheata, totul est ok. Asta seamana cu suflatul in iaurt dar sa nu uitam ca o reparatie dupa inghet, inseamna faliment financiar. Apoi hartia din care este facuta eticheta suporta orice (toate calitatile sunt la superlativ). Mai sunt si produse contrafacute care arata excelent (la ambalaj)

 

In ce priveste apa in motor, asta este pentru tractoare, folclor de parcare, etc. In toate manualele de utilizare pe care le-am citit scrie clar ca motoarele sunt construite pentru a functiona cu antigel in toate sezoanele. Acest lichid a fost conceput special pentru a asigura transportul caldurii din motor in radiator. Are toate calitatile necesare pentru acesta functie. In plus asigura lubrefierea elementelor in miscare din instalatie (pompa de apa, termostat, robineti daca exista, etc) si foarte important, are calitati antioxidante. La un motor corect exploatat din acest punct de vedere si cu un antigel de buna calitate, nu se observa in timp modificari ale culorii lichidului de racire. La mine dupa un an si mai bine, lichidul este curat si albastru ca in prima zi. Se pare ca ce a pus Daewoo in motor este ceva bun.

Se recomanda schimbarea dupa o perioada de timp a lichidului (cam 2 ani) datorita alterarii calitatilor (vezi manual Daewoo). La Seat Cordoba din 2002 nu se schimba lichidul. Se completeaza daca este nevoie. Interesant din acest punct de vedere.

 

Nici eu nu auzisem electroventilatorul si imi faceam probleme in legatura cu starea lui. L-am auzit din plin in aceasta vara, pe drumuri de munte off-road (forestiere). Poti face un test asa cum s-a scris mai sus si daca totul este ok, te poti bucura ca ai un sistem de racire in parametri si care in conditii normale de trafic, nu are nevoie de ventilare suplimentara.

Share this post


Link to post

Că bine a zis Doru, lichidul de răcire trebuie să prevină şi oxidarea pieselor metalice cu care intră în contact, aşadar aveţi grijă şi ce apă băgaţi în instalaţie (hint: apa aia de la benzinărie de 10.000 sticla nu prea e apă distilată).

Share this post


Link to post

ba este.. (cea de la petrom..)

este obtinuta prin condensarea aburului de la centralele termice...bla-bla..

am citit shi io ce scrie pe eticheta.. ca doar d'aia folosesc, in combinatzie 1:1 cu antigel ARAL.

practic e tot o distilare..

Share this post


Link to post

Daca folosesti numai apa, nu se va mai unge pompa.deasemenea la espero 1.5 cel putin se va manca capacul la termostat si apo vei avea o reala problema.

Ventilatorul vezi daca merge dand drumul la AC si ridicand capota.

Simplu, nu?

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...