Jump to content
Sign in to follow this  
Vlad

Creste sau scade Temperatura Apei

Recommended Posts

Am o problema cu indicatorul de temperatura al apei. Daca pornesc motorul si-l las la relanti, acul urca incet incet si se stabilizeaza la prima pozitie (deci normal). Insa daca plec si merg cu viteza (90-130) uneori, destul de des, acul incepe sa coboare si uneori ajunge si la mini, iar daca reduc viteza incepe iar sa creasca pana la normal. Sa fie termostatul de vina. ramanand pe blocat deschis? Poate afecta asta in vreun fel motorul (exceptand consumul mai crescut de benzina) in caza ca asta ar fi problema? Stiu ca normal ar trebui sa-l verific/schimb, insa se ajunge al naibii de greu la el la CIELO , trebuind data toata distributia jos.

Share this post


Link to post

Asteapta sa vina iarna si atunci vei face lucrul asta de nevoie ...

Share this post


Link to post

99,(9) %. Termostatul, probabil, nu ramine deschis insa s-a decalibrat in timp si incepe sa deschida prea devreme.

Share this post


Link to post

Tot ma macina o chestie,cand pornesc motoru lichidu de racire circula prin radiator,adica furtunu scurt din stanga de langa distributie se incalzeste si radiatoru la fel,in oras ajunge la 90~ de grade,dar la drum intins scade la jumatatechiar un pic sub jumatate,dupa gradatia ceasului,(am aflat de la rusi),acum meu sta la 60~70 de grade conform schemei de la rusi,sa schimb termostatu?

 

 

La seat imi sta acu la 90 de grade mereu,la asta nu mai pot,scade si creste mai rau decat la o dacie ochelarista.

Share this post


Link to post

Eu zic sa-l schimbi pana nu da frigul.

Share this post


Link to post

Sa il schimb,la espero acu sta foarte jos sub gradatie cu motoru oprit,m-am gandit mai bine,si oare 60~70 de grade pe ceas,plus spatiu de sub gradatie ar veni cam 90 de grade,dar de ce urca pe pana la 90 de grade dupa gradatia ceasului,caldura baga iar nu mi-am distrus motoru in vara, nici nu sa aprins check engine.

 

O pun pe tester si sa vad ce temperatura am in timpu mersului.

Share this post


Link to post

O problema am si eu...nu imi pornesc electroventilatoarele la nubira 2...sunt doi senzori acolo,unul pentru indicator si unul care le porneste...care dintre ei este acela???20 sau 21 din schema??

post-32389-0-86122200-1317812520_thumb.jpg

Edited by nubira2001

Share this post


Link to post

Cred ca e vorba de piesele 20 sau 21... Oricum, comanda ventilatoarelor o da ECM in functie de temperatura lichidului de racire... As verifica intai cablaje, contacte oxidate...

Share this post


Link to post

... si termostatul.

Share this post


Link to post

Salutare!

 

Daca tot vorbiti despre variatiile acului indicator de temperatura, ma confrunt de ceva vreme cu urmatoarea problema: in mers, cateodata dupa 1 minut, 2 de la pornirea la rece, alteori dupa ce indica la jumatate, si cateodata pot trece zile intregi pana sa faca, indicatorul de temperatura, urca rapid la valoarea maxima, H+ si daca cateodata isi revine singur, la jumatate relativ repede, alteori ramane asa 20-30 de km in mers, sau mai pot scapa daca opresc motorul si il repornesc.

 

Va dati seama ca de cateva ori m-am dat jos panicat in mijlocul drumului, sa verific daca imi fierbe antigelul, dar nu se vede nimic anormal in vasul de expansiune, si temperatura asa la ''deget'', e cam pe la 90 de grade, cum banuiesc ca ar trebui sa fie.

 

Recent am schimbat distributia, inclusiv pompa de apa, si termostatul, fara niciun efect la problema mea.

 

Ma poate ajuta cineva? Cu vreo idee, sugestie? ce sa mai verific, unde este senzorul de temperatura de la motor(care ar putea fi cu problema)? Daca pot merge linistit asa fara sa risc defectiuni?

 

Multumesc!

Share this post


Link to post

Am si eu probleme cu un fir de la temperatura apa caruia nu-i gasesc locul.(Espero, DOHC 1,5, 16V)

Am schimbat la un service alternatorul. La aceasta operatiune mecanicul se pare ca mi-a smuls mufa de la senzorul de temperatura (am observat CheckEngine-ul aprins si electroventilatorul care nu se opreste deloc).

Asa ca am bagat mufa la loc in senzorul de temperatura (la mine se afla in chiulasa sub galeria aia mare). CheckEngine-ul s-a stins, electroventilatorul s-a oprit dar acul nu se ridica. M-am mai uitat si am mai gasit un fir cu un papuc simplu caruia nu-i gasesc locul. Am crezut ca e o "masa", dar cand il leg pe masina, acul de la temperatura urca pana la maxim.

E o "masa" sau unde naiba trebuie sa-l infig ???

Share this post


Link to post

Daca spui ca s-a umblat la alternator, vezi schema de mai jos, ar trebui sa te ajute.

 

Sonda.JPG

Share this post


Link to post

Multumesc, am verificat, cu schema in mana, dar nu e acolo. La mine e altfel. Ma gandesc sa nu fi fost legat cu unul dintre firele de la alternator si mecanicul sa nu-l mai fi pus la loc.

Am cautat peste tot, m-am bagat si pe sub masina si pe deasupra (oricum sunt niste pozitii imposibile), de-abia am acces la senzorul de temperatura, dar firul asta nu stiu unde sa-l pun, iar fara el, chiar daca se stinge CheckEngine-ul, cred ca indicatorul de apa nu se ridica.

Share this post


Link to post

Nu se ridica nivelul indicatorului pentru ca este vorba tocmai de firul care trebuie legat la sonda de temperatura. De asta ti se si duce indicatorul la maxim atunci cind pui firul la masa.

Share this post


Link to post

Da, asa m=am gandit si eu. O sa mai caut week-endul asta. Poate dau de mufa respectiva.

Multumesc oricum.

Share this post


Link to post

Daca esti atent la schema pusa de Salex, n-ai ce cauta sub masina in a cauta senzorul. Vezi gamalia aia mica de linga alternator, iar firul il montezi pe senzor intr-un minunt.

Share this post


Link to post

Multumesc pentru raspunsuri. Intradevar, papucul ala normal intra in motzul rotund :) , care este celalalt senzor de temperatura. Doar ca la mine nu se afla acolo unde arata schema poatata mai sus.

Ideea e ca i-am dat de cap si acum acul merge corespunzator.

 

Dar pentru ca tot suntem la "temperatura" racire motor: M-am uitat la radiator pe partea dreapta si am vazut acolo un senzor, doar ca in el nu e nici o mufa bagata. Am cautat si n-am gasit nici un fir. Ba chiar imi aduc aminte ca la radiatorul dinainte (ca l-am schimbat acum vreo 3 ani) nici nu era senzor acolo. Temperatura insa se ridica, electroventilatorul porneste, oare sa nu mearga una dintre treptele electroventilatorului ca nu e conectat senzorul asta ?

Share this post


Link to post

Daca tot s-a vorbit de Nubira acum ceva timp si de locatia sondelor de temperatura, incerc sa ii iluminez pe cei care mai au probleme in viitor (a se vedea poza):

nubira I-II

La pozitia 20 avem sonda de temperatura ce comunica cu indicatorul din bord - si ATAT. nu comanda ventilatoarele. Are un capat de papuc rotund, si are doar un fir

 

La pozitia 21 avem sonda de temperatura ce comanda electroventilatoarele. La Nubira II sunt doua modele de mufe, ambele cu 2 fire - aveti grija ce cumparati. La modelul meu din 2005, este modelul cu mufa mai patrata si codul este 96253551. La un search pe Google se poate vedea si poza.

Succes!

Share this post


Link to post

buna seara!

sunt nou pe aici si am tot citit pe forum dar nu am gasit nimic legat de problema mea. De curant mi-am luat un cielo an `96 si am depistat urmoatoarea problema.

poresc motorul si dupa o perioada de timp se duce indicatorul de temperatura intre cele 2 puncte abia vizibile,dupa cca 10 min urca,si urca pana pe rosu si sta acolo cam 5 min dupa care coboara pe artea alba al indicatorul,adica imediat dupa liniuta rosie.ceia ce am povestit pana acum este cand stau pe loc. cand merg cu ea pe o distanta de cca 10 -15km acul urca si coboara pana apropape de cele 2 puncte,asta se intampla cam de 3 ori in cei 10 - 15km dupa care ramane cam la 2 mm de cele 2 puncte in partea de sus si pe urmatoare distanta de 20 si ceva km acolo a ramas chiar si in oras,la semafoare si stationari fara a opri motorul.la intoarcere s-a intamplat exact acelasi fenomen.caldura da in masina,radiatorul este cald pe toata suprafata,ventilatorul porneste,contactele din bord le-am curatat si strans suruburile cand am schimbat cateva becuri martor.eu suspectez termostatul ca nu ar mai deschide cand trebuie.apa nu fierbe,apa in rezervorul de apa nu bolboroseste la pornirea motorului...

o sa ajung cu ea in service dar inaintete as vrea cateva pareri sa nu fiu prostit foarte rau :D .

multumesc aticipat !!!

Share this post


Link to post

Contactele ceasului din bord probabil. Daca ar ajunge pe rosu intr-adevar apa nu ar mai fi in vas ci pe langa masina.

Share this post


Link to post

Contactele ceasului din bord probabil. Daca ar ajunge pe rosu intr-adevar apa nu ar mai fi in vas ci pe langa masina.

 

 

contactele sunt curatate...

Share this post


Link to post

Problema asta sigur la tine e de natura electrica, nu ar avea cum sa creasca si mai ales sa scada temperatura apei intr-un interval scurt de timp. Mai mult ca sigur ai un contact imperfect, poate la ceasul de bord trebuie sa-l desfaci sa te uiti, sau poate chiar la sonda de temperatura si nu este exclusa nici varianta traseului(firul electric care vine de la sonda la indicatorul de temperatura). Pana sa ajungi la service sa-ti ia mecanicii bani pentru niste chestii pe care masina nu le are si sa te abureasca mai bine ai verifica si variantele astea 3 si in ultima instanta sa mergi la service.

Share this post


Link to post

o sa verific firul.bordul l-am desfacut:curat contacte indicator plus strans suruburile.o sa schimb si sonda apoi termostatul. as exclude firul pentru ca ceia ce se intampla se intampla in 10-15 km dupa care ramane cuminte deasupra celor 2 semne abia vizibile,daca ar fi firul ar face asa continu,zic eu.

Edited by VAXXi
Nu mai cita mesajul anterior! foloseste butonul "Post" din partea de jos a paginii.

Share this post


Link to post

Papucul care se prinde de sonda nu are o prindere foarte ferma si este posibil de acolo sa fie problema.

Sonda nu e un capat de tara ca bani iar la cielo se schimba usor insa pastreaz-o si pe cea veche, astea noi sunt pe principiul "cat dai atata face" am vazut una care nu indica nimic de noua.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...