Jump to content
Sign in to follow this  
cipiamon

Mersul Economic

Recommended Posts

motorul daca nu se invarte nu da putere. (turatie maxima = putere maxima)consumul creste odata cu turatia.

trebuie vazuta curba de putere vs cuplu pt acel motor. dar marea majoritate a aspiratelor au consum minim in zona 2000-3000rpm.

Turatie maxima in parcare = motorul posibil sa debiteze 10% P.max.

Turatie maxima in treapta I = ...

Turatie maxima in treapta V = P.max.

 

Interesante curbele putere si cuplu vs. turatie, dar nu e clar cum au fost trasate. Cu motorul pe banc ? Dar cum a fost incarcat cu sarcina ? Pe masina ? Dar cum au folosit cutia ?

La Matiz exista si un grafic cu consumul specific [ grame/C.P./ora ] vs. turatie, dar parca incap discutii si aici.

Share this post


Link to post

Curbele motorului (cuplu, putere, consum specific) se ridica pe stand avand ca sarcina o frana.

Share this post


Link to post

Intrebarea se muta mai departe : cata frana la 1000 rpm, cata la 6000 rpm ?

Share this post


Link to post

Cata sa poti obtine 1000 rpm sau 6000 rpm, cata frana bagi, atata cuplu se obtine pe bratul franei.

Share this post


Link to post

Mai greu de intuit. Cu acceleratia deschisa la max., obtii 6000 cu zero frana. Daca franezi tare de tot (! ?), cade la 1000... Cred ca nu asa, dar nu are rost discutia.

Share this post


Link to post

Normal ca nu are rost, tolin are dreptate.

 

Pentru a-i masura cuplul la 6000 rpm, accelerezi motorul la maxim si ii aplici o frana astfel incat motorul sa ramana la 6000 rpm."Cata frana bagi, atata cuplu se obtine pe bratul franei".

 

 

Share this post


Link to post

Da dom'le, incepe sa se faca lumina. Dupa aia ii mai aplici in trepte inca putina frana, ajunge la 5000... la 4000... masori, notezi si trasezi curba.

Share this post


Link to post

Adaug cateva concluzii personale:

 

1.Motorul trebuie sa functioneze eficient adica la minim 90% din curba de cuplu.

-Am analizat cateva grafice de performanta pentru diferite motoare . Concluzia este ca pentru benzinare trebuie sa tineti motorul peste 1800 de ture (cu cateva exceptii), pentru diesel/ benzinare cu turbina peste 1500 ture.

-Zona de consum minim este undeva in jurul zonei de cuplu maxim la deschiderea la jumatate a clapetei de acceleratie, dar nu cel din specificatiile standard ale masinii ci zona de cuplul maxim care se poate vizualiza pe curba de cuplu . De exemplu motorul de Matiz are doua maxime: unul in jur de 3500rpm, scade putin, apoi creste mai mult la 4500rpm (turatie specificata la Matizul euro 3, dar curba reala si la Matizul euro 2. La pagina a doua a documentului aveti curba de cuplu reala a unui Matiz euro2)

 

-Dieselurile sunt mai economice deoarece la accelerare intre 1500-2500rpm 95% din perioda va aflati la cuplul maxim, motorul are eficienta maxima. De aceea este mai dificil sa conduceti economic o masina pe benzina

 

-Veti observa ca treptele de viteza sunt calculate astfel incat atunci cand schimbati la cuplul maxim (exemplu pentru un motor pe benzina) in jur de 3000rpm veti cadea in acei 90% din cuplu maxim adica in jur de 1800rpm. In concluzie, pentru a merge eficient: pe drum drept accelerati ferm pana la viteza de croaziera (50-60 Km/h in oras, 90-100 km/h in afara, schimband vitezele la 3000rpm) iar apoi doar pastrati viteza la o turatie peste 1800rpm. Cand urcati un deal, in functie de gradul de inclinatie trebuie sa urcati in ture astfel incat plaja de turatii la care conduceti sa fie cat mai apropiata zona de cuplu maxim.

 

2. Pentru a conduce cat mai economic trebuie sa pierzi cat mai putina energie:

-apasati frana de picior numai pentru a opri, in rest utilizati frana de motor pentru a incetini (inainte semafor, stop sau cand cei din fata franeaza) sau pentru a mentine viteza legala la coborarea unei pante. (pentru asta trebuie sa formati un reflex sa anticipati traficul si nu sa accelerati cand e liber si sa franati cand cel din fata franeaza)

-motorul nu se lasa sa se incalzeasca ci doar pentru a circula corect uleiul in motor adica max 30 de secunde in anotimpul rece, si nu se forjeaza pana nu se incalzeste.

 

3. Indicatii tehnice.

-se verifica presiunea pneurilor in fiecare luna. Cel mai simplu, puneti benzina inainte de a merge acasa si faceti presiunea cu 0.2bar mai mult decat trebuie gratuit la benzinarie. Apoi dimineata, cand plecati, verificati/ scoateti aer daca este nevoie folosindu-va de un manometru (recomandat electronic)

-se verifica sa se faca reviziile la timp, functionarea corecta a termostatului, sa nu carati obiecte inutile in/ pe masina

 

Ideea este ca pentru cateva saptamani/luni o sa te chinui putin sa inveti sa conduci tinand cont de turatii, trafic, inclinatie, dar o sa intre in reflex si o sa simti cum masina o sa traga mult mai bine decat inainte, la un consum mai mic. Aceste lucruri ar trebui invatate de la scoala de soferi si practicate pe masinile personale, dar instructorii sunt ori foarte in varsta si zic sa nu o turezi ca sar cilindri, ori tinerei care apasa acceleratia tare incepand de la 1000 de ture ca altfel nu trage si intre deou semafoare aplica tehnica acceleratie frana stanga dreapta acceleratie frana.

Edited by cristiangabi
  • Like 1

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...