Jump to content
Sign in to follow this  
Abram Burel

Anvelope Iarna/vara

Recommended Posts

Am cautat "caucicuri iarna " (nimic relevant) si "anvelope iarna" (primul topic la "subiect" -a doua pagina- era al lui Nicu Barbu care oferea asa ceva pentru "gama Daewoo").

 

Deci... de ce ne trebuie asa ceva? Crapa mai greu? Costa mai mult? Ajuta la ceva? Sau, care-i poanta?

 

N.B. Cica cu cele de iarna poti sa pleci (mai bine) de la stop sau din panta (evident, oare, iarna).

 

N.A. Trebuie sa-mi reconosc ignoranta: in vreo 16 ani de soferie, n-am "incaltat" niciodata cauciucuri de iarna, dar am avut cu adevarat dificultati cu cei ce se "dadeau" la mine cand plecau de la semafoare. Cat despre pante... he, he, he... sa va aud/vad!

Edited by Abram Burel

Share this post


Link to post

Sa mai discutat aici:

http://www.daewooclub.ro/forum/index.php?s...294&hl=anvelope

Pe scurt ce cred eu:

Anvelopele all-season sunt de fapt de vara (multe anvelope se vand atat ca all-season cat si ca anvelope de vara, de ex ale mele Firestone)

Iarna anvelopele de iarna sunt foarte bune comparativ cu cele de vara.

Se poarta cand temperatura e sub o anumita valoare, ceva gen 6 grade.

Daca le porti vara sau cand nu trebuie, se fac praf rapid, fac galagie si creste si consumul.

Nu prea se merita sa pui numai 2 pe fatza , cum se mai practica, la frane mai serioase fuge spatele si e chiar periculos.

Share this post


Link to post

Din ce stiu eu (nu am folosit inca), anvelopele de iarna au printre avantaje :

- profil mai bun pentru zapada;

- 'ingrediente' speciale pentru iarna (nu trebuie sa suporte temperaturi f. inalte, ca cele de vara sau all season, in schimb sunt optimizate pentru temperaturi scazute).

But again, conduc doar de un an si ceva, si inca nu am folosit anvelope de iarna.

Poate ar fi bun si un poll.

Share this post


Link to post

Nici eu nu am mai avut gume de iarna pina acum, iar Tico se descurca magnific cu Kumho-urile alea originale.

 

Insa am avut norocul sa prind cu Accent-ul zapada aia din primavara cind s-a anulat nu stiu ce meci pe Steaua.

Spun noroc pentru ca am avut ocazia sa vad cit de naspa sint pe zapada cauciucurile pe care le are masina.

Asa ca mi-a ramasa ca un cui in cap ca trebuie sa iau de iarna.

 

Dupa multe cautari am luat si jante de rezerva, ca sa nu frec gumele cu pune/scoate, (plus ca astea originale sint foarte bine echilibrate, la 195/h nu tremura nimic), deci cum spuneam am luat jante de Cielo, care merg de minune (ca idee: jante de tabla la Hyundai Romania cca 90E -bucata!!!! :wallbanger: iar de Cielo: 17E!)

 

In plus am reusit sa prind promotia de la Carrefour cu Dayton de iarna 3+1, deci cu 500 lei am incaltat-o si echilibrat-o!

 

Va spuns cind vine iarna daca se merita, dar numai uitandu-ma la profilul Daytoanelor si ma simt mai bine!

Share this post


Link to post

Stimabililor.. pana acum fro' 2 ani ziceam ca asta e un moft... pentru aia care nu au pe ce arunca banii... pana intamplator am pus si eu pe masina cauciucuri de iarna... s-a terminat joaca... diferenta e super mare.

Totusi, daca nu ati mai experimentat o zapada cu cauciucuri de iarna, nu aveti cum sa va dati seama. Eu cel putin nu as fi crezut pe nimeni pana m-am convins pe pielea proprie...

Share this post


Link to post

corect...

pana nu le incerci nu crezi ca este diferentza...

exemple... : eu am la firma 2 suzuki swift care au venit echipate cu Kleber de vara...(proaste anvelope...)...si cand a dat zapada anu' trecut nici macar nu am putut sa le misc de pe loc...degeaba roteam volanul la stanga sau la dreapta...mergea in ce directie voia...pardon...am zis mergea? nuuuu... aluneca...

 <img src= S">  <img src= S">

 

le-am pus vredestein snowtrac...si pur si simplu s-a schimbat totul...

:) >-

 

pe cielo am folosit vredestein quatrac 2 ...mi s-au parut destul de bune ca fiind all season...

pe super nova am avut deasemenea snow trac...si va spun clar...nu am ramas nicaieri in zapada...fie la munte sau in bucuresti...

 

oricum in afara ca "rup" altfel zapada... anvelopele de iarna lucreaza mai bine decat cele de vara si ptr ca sunt facute sa lucreze la temperaturi scazute... si invers... de exemplu, frate-meu pe Laguna, cu anvelope de iarna (a cumparata-o primavara din germania si asa avea) nu prea avea stabilitate pe curbe, pe asfalt uscat...mai mereu se facea esp-ul simtit... dupa ce a pus de vara...iar s-a schimbat totul...

 

parerea mea este ca anvelopa de iarna este necesara... cat despre all seazon...sunt foarte putine anvelope all seazon care le poti tine si iarna fara sa ai probleme...

desigur...asta este parerea mea...

:lavolan:

Share this post


Link to post

Si eu credeam acelasi lucru, cum ca sunt un moft, pana cand am vazut la o intalnire a unui anumit club auto cum baietii (majoritatea cu SRN/SLZ, ma rog si o Nova T printre ei) intrau in ditamai zapada neatinsa inalta de 10-20 de cm fara nici o jena si incepeau sa se roteasca prin ea, eventual se dadeau si cu spatele in toate felurile. Eu cu ce aveam atunci pe masina cred ca as fi facut in 2 ore cat faceau baietii in jumatate de minut. Toti erau incaltati cu Debica Frigo Directional, nu cine stie ce anvelope stralucite, dar oricum isi faceau treaba. De atunci am ramas cu piticul pe creier ca nu va mai fi iarna pentru mine in care sa intru cu cauciucuri de vara, aveam 3 ierni la activ de umblat cu lopata-n portbagaj si de impins la masina. Nu mai zic ca eram cu aceleasi cauciucuri in cele 3 ierni iar acestea se uzasera din ce in ce mai mult. Nu mai ajunsesera la limita de uzura, dar la zapada nu mai puteai face nimic cu ele. Montanele noi merg si la zapada, dar numai in primele mii de km.

Bridgestone-urile pe care le am acum pe masina cred ca sunt catastrofa la zapada, intrucat dungile (citeste santuri) transversale (cele care ajuta la tractiune) sunt foarte inguste.

Asadar pentru zapada sunt bune anvelopele cu dungi transversale late, care pot "apuca" zapada mai usor. Nu strica un profil directional, asemanator cu cel de la anvelopele de tractor.

Un profil cu dungi in forme curbate spre exterior ajuta la evitarea acvaplanarii, lucru deloc de neglijat in sezonul rece, unde mazga face probleme. De asemenea este bine ca aceste dungi sa fie ceva mai late, mazga este mai densa decat apa.

Cum s-a spus si mai sus, o masina este bine sa fie echipata pe toate rotile cu anvelope de iarna, intrucat spatele fuge usor pe gheata. Eu echipez masina doar pe fatza din ratiuni bugetare, dar tot va trebui sa fiu atent. Fac asta pentru a preveni inzapezirea, viteza oricum nu va vedea.

Share this post


Link to post

Eu sint un fel de veteran, folosesc anvelope de iarna din 1998, pe cind conduceam o Lada 1500. Probabil am o structura interioara mai curioasa si predispusa spre experimentari, dar am luat decizia de a incalta rusoaica cu bocanci doar citind intr-un pliant de prezentare care sint diferentele structurale si morfologice dintre un pneu de iarna si unul de vara si oricum ma saturasem de balet dupa un sezon de iarna. Sa le luam pe rind:

- cauciucurile de iarna au in compozitie o proportie mai mare dintr-un compus numit generic "silica", ceea ce le permite sa isi mentina elasticitatea si in domeniul de temperaturi negative; prin comparatie, cauciucurile de vara devin foarte dure la temperaturi scazute; incercati sa va imaginati diferenta dintre o roata de caruta din lemn cu bandaj metalic si o roata de caruta cu anvelopa - cam asta e si intre un cauciuc de vara si unul de iarna la temperaturi scazute.

- dispunerea si morfologia blocurilor de profil - la anvelopele de iarna sint mult mai adinci si cu spatii mari intre ele, blocurile nu sint neaparat mai mari decit la cele de vara; chestia e ca aceasta amprentare accentuata "calca" mai bine pe zapada, se agata in ea, isi creeaza microrelief in care sa se ancoreze; de asemenea, evacuarea zloatei (compususl acela de apa+zapada prezent pe toata perioada de iarna in Romania) se face mult mai bine decit la niste anvelope de vara, fie ele excelent proiectate pentru evacuarea apei.

- microlamelele care brazdeaza blocurile mari la anvelopele de iarna moderne sint una dintre cele mai misto inventii de la nascocirea rotii pe Terra; ce face ele? cind blocul de cauciuc intra in contact cu suprafata de rulare din cauza presiunii exercitate de greutatea pe roata- bloc de profil, acesta isi cracaneaza lamelele care prind intre ele mici creste de zapada - ei bine, cind blocul ajunge perpendicular pe suprafata de rulare microlamelele se string si sub actiunea presiunii la temperatura ambianta se transforma in gheata, solidarizind cu zapada de pe jos, rezultind crampoane instantanee la purtator; odata iesit din zona de contact blocul expulzeaza "crampoanele" sub actiunea fortei centrifuge si in urma relaxarii lamelelor.

- umerii profilului (zona de contact dintre talon si banda de rulare) sint mai proeminenti si lamelati, pentru a adauga si tractiune din lateral la taierea drumului rotii prin zapada.

- marea majoritate a anvelopelor de iarna au profil directional, exact pentru a favoriza tractiunea in medii instabile, pe principiul rotii de tactor agricol; atentie deci la montare, sensul de rotatie e indicat pe flancul anvelopei.

- ca eficienta comparata intre anvelopele de iarna si cele de vara io as spune 200% (adica dubla) pentru rularea pe zapada afinata si batatorita, 150% pentru rularea pe zloata, 110% pentru rularea pe gheata, 100% (adica egala) la rularea pe zloata peste piatra cubica.

- inca un domeniu interesant de utilizare a anvelopelor de iarna este prin noroi sau pamint moale (de obicei anvelopele de iarna poarta indicativul M+S, adica mud+snow) si amatorii de expeditii off-road cu masini de strada au la dispozitie material tehnic mult mai eficient decit anvelopele de vara, datorita geometriei specifice.

 

- la deficiente, as enumera zgomotul la rulare mai mare pe asfalt curat si utilizarea in domeniul de temperatura nefavorabil (temperatura ambianta peste 7gC); rulajul pe timp de vara genereaza uzura ceva mai accentuata (cam 20%) si o marire simtitoare a distantelor de frinare (la frinarea de urgenta, cam 10-20%).

 

Am intilnit deseori pe forumuri si in viata reala conceptia ca "m-am descurcat foarte bine pina acum, sint un sofer bun, n-am nevoie de fitzele astea de iarna" - inclusiv taica-meu ma besteleste ca arunc banii pe prostii - dar cine a incercat stie despre ce e vorba si devine instantaneu partizanul utilizarii anvelopelor de sezon; din fericire, ideea prinde contur, vinzarile cresc de la an la an si ... e posibil ca dupa integrare anvelopele de iarna sa devina OBLIGATORII (spre exemplificare, in Austria daca ai avut accident iarna si nu erai echipat corespunzator esti considerat vinovat indiferent de circumstante, iar asigurarile NU DESPAGUBESC).

Flex dixit.

 

PS: Debica Frigo Directional sint niste anvelope de iarna foarte bune, la un pret decent; estimez ca un cauciuc de 2 ori mai scump e cu doar 10% mai eficient decit DFD - pentru cine nu are constringeri de buget merita si acei 10% in plus, pentru altii ...

PPS: Montarea gumelor de iarna doar pe puntea motoare mi se pare pierdere de vreme, la tractiunea fata intervine o supravirare foarte puternica, la tractiune spate o subvirare accentuata; practic, nu cistigi nimic in viteza de deplasare, mergi la fel de chinuit ca si cu anvelope de vara, ai un mic avantaj la demaraje si la iesirea din buclucuri si cam atit.

Mai exista o teorie ca mai bine montezi doar la puntea libera, controlul e mult mai bun - lucru extrem de important, desigur, dar pierzi la plecari de pe loc, e ca si cum n-ar fi.

Share this post


Link to post

Unde gasesc DFD? :(

Share this post


Link to post

Da' Vredestein?

Share this post


Link to post

vredestein va zi eu unde...

cine e interesat astept mesaje...

:) >-

Share this post


Link to post

am avut pe dacie nu mai stiu exact de care, dar cred ca debica erau

intr-adevar fac toti banii, iesi din zapada ca bulsu'

am avut doar pe fata, si mie mi s-a parut suficient, evident ca ideal e sa ai pe toate 4

pe cielo am montana, si in prima iarna am fost cam debusolat la inceput :) dar m-am obisnuit si cu astea.. ma rog, nu-s perfecte pt zapada (nici macar pt asfalt uscat)

Share this post


Link to post

Prietenu' Google nu stie de stocurile lor si, din pacate, nu au dimensiunile pe care le vreau eu.

Share this post


Link to post

si in special NU ARE PRETURI!!!

Share this post


Link to post

140RON sunt DFD la 155/65/R13.

 

220RON m-ar fi costat probabil Vredsteinurile.

Share this post


Link to post
140RON sunt DFD la 155/65/R13.

 

Mda ... anul trecut erau 122.5RON/buc. ... romanie, romanie ... :mda:

 

PS: va rog sa vizitati aria "Utile" a acestui forum si in special topicurile "cauciucuri-dealeri.ro" si "cauciucuri-producatori" si este imposibil sa nu gasiti ceva sa va convina ca pret si sa se potriveasca la dimensiune; cine mai poate imbogati lista e rugat sa o faca, nu va fi considerata reclama ... evident, un link sau un telefon, nu mai mult.

Share this post


Link to post

sti cumva si debica frigo de tico ? adica cele r12, pt ca mailul furnizat pe pagina magistral nu este bun

Share this post


Link to post

Incearca telefonul din Baneasa ... pentru a verifica daca exista dimensiunea necesara, mergeti pe saitul producatorului. Apoi puteti incerca sa aflati daca se si importa in .ro.

Share this post


Link to post

dar 185*65*15 T-uri cat sunt?

Share this post


Link to post

Va trebui sa suni.

 

Eu acum sunt in dilema: sa astept dupa DFD (nu se stie cand vin, in jur de 2 milioane bucata) sau sa iau Vredestein Snowtrac2 cu 230-240 bucata? :(

Share this post


Link to post

#-o ce ma nedumereste pe mine

sa zicem ca e vreme cit de cit rece dar nci nu e decembrie, mai precis inceputul lunii viitoare

pun gumele de iarna temperatura dimineata cind plec spre servici e negativa. Dar spre prinz? cind se ridica peste zero de multe ori chiar si in decembrie ce facem rulam asa cu ele :lavolan: nu se duc pe pustie?

acealai lucru e valabil si cind am venit anul trecut de la munte prin februarie am venit cu zapada pe masca si aeroterma data le 4 pina pe la cimpina. si de acolo erau 10 grade soare trai nineaca

Share this post


Link to post

bine pusa problema...ce te faci cand intr-o zo e zapada cat casa(ma refer chiar si in buc) si a doua zi dezapezesc baietii(stiu...mai rar)...atunci ce faci, schimbi zilnic cauciucurile, sau mergi asa cu ele cat tine sezonul calendaristic?

Share this post


Link to post

nu e problema... uni am vazut ca nu le-au dat nici vara jos.. se incalzesc ceva mai tare si se uzeaza ceva mai repede decat ecle de vara sau allsezoanele..

dar sa zicem ca le pui acum... cati km faci pana in martie?

te tin ce-l putin 2-3 sezoane de iarna...

Share this post


Link to post

Mergi tot sezonul, nu au nimic daca mergi la 10 grade pe asfalt uscat! A explicat cineva foarte frumos mai devreme, chiar daca toata iarna e uscat, gumele de iarna se comporta mai bine pe temp scazute din cauza elasticitatii mai bune decit a celor de vara la temp scazute.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...