Jump to content
Sign in to follow this  
FLEX

Optimism? Daewoo Auto Romania incotro?

Recommended Posts

Ruşii nu îndeplinesc condiţiile pentru cumpărarea Daewoo Craiova

Ultima ora

 

 

JSC Russian Machines, deţinută de grupul Basic Element al miliardarului rus Oleg Deripaska, este interesată de uzina Daewoo Craiova, însă nu îndeplineşte condiţiile impuse AVAS, susţine cotidianul rus Kommersant, citat de NewsIn. Firma rusă este, alături de Ford şi General Motors, una dintre cele trei companii care au depus oferte neangajante pentru preluarea Daewoo Automobile Craiova. O condiţie pentru investitori ca să poată participa la negociere este să înregistreze o cifră de afaceri de minim 10 miliarde de euro şi o producţie de cel puţin un milion de autoturisme pe an. Kommersant scrie însă că Russian Machines nu îndeplineşte niciuna dintre condiţii, din moment ce a înregistrat anul trecut vânzări de 4,5 miliarde dolari şi a produs 216.300 vehicule.

Kommersant scrie că uzina Daewoo Craiova a fost evaluată la 110 - 120 milioane euro şi are o capacitate anuală de producţie pentru 120.000 de automobile plus 380.000 de motoare pe benzină.

Share this post


Link to post
Ruşii nu îndeplinesc condiţiile pentru cumpărarea Daewoo Craiova

...

 

Fara sa incerc sa jignesc pe cineva DAR ASTA E VESTE BUNA! :drinkers:

Chiar nu este nevoie sa citezi in INTREGIME mesajul anterior...

Edited by Wolfman

Share this post


Link to post

In Belgia e scandal la Opel Anvers (dupa ce abia s-au calmat la VW)... deja au inceput cu grevele. GM Europe i-a anuntat ca din 2010 vor produce doar 80.000 masini (modele chevrolet ..  <img src= )"> fata de 200.000 acum si ca probabil vor trebui sa "piarda" aproximativ 1400 oameni. Oricum, noua Astra I nu va fi produsa la Anvers asa cum sperau ei.

 

Prin ziare se spune ca productia se va muta in Romania / :) Ar fi frumos sa fie adevarat, insa tare mi-e ca-n in ziare se bat campiii...

Oricum, nu au spus nimic de Craiova ci doar de Romania, oricum fiind la capatul lumii locatia exacta nu mai conteaza...

Share this post


Link to post

Calendar pentru Automobile Craiova

2 Mai 2007

 

 

 

Premierul Tariceanu i-a cerut presedintelui Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, sa-i prezinte rapid un calendar al etapelor de privatizare a societatii Automobile Craiova, nemultumit ca planul prezentat de seful AVAS contine masuri generale, nu si termene clare

 

 

 

Sa speram ca va avea vreun rezultat , nu numai taraganari :osanale:

Share this post


Link to post

S-ar putea ca interesul GM pentru fabrica sa scada

 

 

Cetatenii Uniunii Europene au toate sansele sa plateasca mai putin pentru autoturismele sud-coreene incepand cu anul viitor.

 

 

 

 

 

 

UE si Coreea de Sud au demarat negocierile pentru incheierea unui acord de comert liber care va permite cresterea schimburilor comerciale dintre cele doua parti, acestea valorand, in prezent, aproximativ 80 de miliarde de dolari anual, potrivit Reuters. Iar aproximativ 19% din exporturile Coreei de Sud in statele UE sunt reprezentate de vanzarile de autovehicule.

 

Mai mult, oficialii UE estimeaza ca exporturile tarilor europene ar putea creste cu 40 de miliarde de euro, daca blocul comunitar va incheia noi acorduri de liber schimb cu state asiatice.

 

Coreea de Sud, a 11-a mare economie a lumii, s-a angajat sa reduca semnificativ taxele vamale si alte bariere privind comertul cu bunuri si servicii. Statul asiatic va aduce si o serie de reglementari in domeniul proprietatii intelectuale.

 

UE este al doilea mare partener comercial al Coreei de Sud, dupa China, iar statul asiatic ocupa locul opt pe lista partenerilor blocului comunitar, cu un excedent comercial de 18 miliarde de dolari in relatia cu UE.

 

„Un acord comercial va extinde oportunitatile pentru ambele parti, oferind, totodata, un impuls valoros liberalizarii comertului mondial”, a declarat Kim Hyun Chong, ministrul comertului din Coreea de Sud.

 

Prima runda de negocieri va avea loc la Seul, in perioada 7-11 mai. Oficialii sud-coreeni se asteapta ca discutiile sa dureze aproximativ un an. Negocierile cu UE urmeaza incheierii unui acord comercial intre Coreea de Sud si SUA.

Share this post


Link to post

Inca un pas spre privatizarea Daewoo Craiova

 

AVAS a publicat anunţul de privatizare a companiei Automobile Craiova şi aşteaptă oferte din partea investitorilor până la începutul lui iulie. Producătorii americani General Motors şi Ford, precum şi firma rusă JSC Russian Machines, şi-au exprimat deja interesul pentru preluarea firmei.

 

Ofertele pot fi depuse până la 5 iulie şi vor fi deschise în prezenţa potenţialilor cumpărători, a doua zi. Strategia de privatizare a Automobile Craiova prevede vânzarea întregului pachet de acţiuni deţinut de AVAS, împreună cu participaţia de 22,06% a SIF Oltenia şi a celorlalţi acţionari minoritari care îşi exprimă intenţia de a vinde acţiunile.

 

Cumpărătorul va trebui să asigure o producţie de 100.000 autoturisme după primii doi ani de la privatizare şi de 200.000 unităţi după o perioadă de patru ani.

Sursa: The Money Channel

Share this post


Link to post

Un pas inainte , unul inapoi

 

 

Daewoo se vinde după reguli noi

Economie - Bogdan GROSEREANU

(citeste alte articole de acelasi autor »)

 

 

Condiţiile de precalificare au fost eliminate de Consiliul Concurenţei. Ofertele potenţialilor investitori pot fi depuse până pe 5 iulie, după care încep negocierile. Investitorii interesaţi sunt americanii de la Ford şi General Motors, precum şi mogulul rus Oleg Deripaska.

 

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a publicat ieri anunţul de vânzare a pachetului majoritar de 72,4% din acţiunile AUTOMOBILE CRAIOVA SA (ACSA), singurul acţionar cu drept de vot la DAEWOO AUTOMOBILE ROMANIA SA (DWAR). Potenţialii investitori vor putea depune ofertele până pe 5 iulie, după care AVAS va anunţa programul de negociere cu deponenţii ofertelor.

 

Normele UE desfiinţează condiţiile de precalificare

 

ACSA deţine 49% din capitalul social al DWAR, restul de 51% din acţiuni fiind în proprietatea societăţii, după ce a fost răscumpărat de la partenerii coreeni. Alt acţionar majoritar semnificativ este SIF Oltenia - cu 22%, restul fiind deţinut de alţi acţionari persoane fizice şi juridice. Companiile care şi-au manifestat interesul pentru a participa la privatizare sunt giganţii americani Ford şi General Motors, la care se adaugă JC Russian Machines, o companie controlată de mogulul rus Oleg Deripaska, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin. Deripaska face parte din noua oligarhie rusă şi deţine un imperiu financiar, având în portofoliu, printre altele, grupul RUSAL - unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din lume, afaceri importante în domeniul energiei, şi GAZ - al doilea mare producător de maşini de pe piaţa rusească, titular al mărcilor Volga şi Gaz. După ce firma şi-a exprimat interesul pentru DWAR, presa rusească a speculat că firma lui Deripaska nu poate participa la privatizarea uzinei craiovene deoarece nu îndeplineşte criteriile de precalificare impuse de statul român: cifră de afaceri de zece miliarde de euro şi o capacitate de producţie de circa 300.000 de unităţi pe an. Ministrul Mihai Voicu, unul dintre membrii comisiei de privatizare de la DAEWOO, infirmă aceste condiţii, desfiinţate recent de Consiliul Concurenţei.

„Consiliul Concurenţei nu este de acord cu criteriul privind cifra de afaceri de zece miliarde de euro şi cea referitoare la capacitatea de producţie, pentru că nu ar fi în concordanţă cu normele UE. Ei spun că teoretic oricine ar trebui să poată participa la privatizare. Evident, noi avem nişte criterii de care nu ne împiedică nimeni să ţinem cont. 35% din punctaj va fi preţul oferit pe acţiuni, 25% - investiţiile asumate, 20% - numărul de unităţi fabricate anual şi 20% - gradul de integrare a forţei de muncă şi a produselor româneşti“, a declarat Voicu pentru GdS.

 

Oferta SIF Oltenia - un mister

 

Ministrul a făcut şi câteva precizări importante în legătură cu litigiul în care fiscul revendică DWAR circa 752 de milioane de euro, fapt ce ar fi o frână pentru privatizare: „AVAS este extrem de încrezătoare că va câştiga procesul cu fiscul. De altfel, DWAR a şi câştigat la prima instanţă. Evident, pe parcursul negocierilor, AVAS aşteaptă şi decizia finală a instanţei în litigiu“. De asemenea, deşi reprezentanţii SIF Oltenia au afirmat că au făcut către AVAS o ofertă concretă pentru vânzarea pachetului de 22% deţinut la ACSA, Voicu a spus că nu ştie nimic de acest lucru şi că nu este neapărat nevoie ca statul să negocieze şi pentru acţiunile deţinute de SIF.

„Nu am cunoştinţă despre o eventuală ofertă concretă a SIF Oltenia, pentru pachetul de acţiuni deţinut de această societate. Important este să vindem pachetul majoritar prin care se poate deţine controlul şi apoi mai vedem“, a concluzionat ministrul.

Share this post


Link to post

Daca sunt cumva offtopic va rog sa ma scuzati. Am citit pe forum unele informatii cum ca la Craiova nu se mai fabrica Cielo. Doresc sa redau mai jos mailul primit de la DWAR.

 

Stimate Domnule Horatiu,

 

 

 

Zvonurile cu privire la scoaterea din fabricatie a autoturismelor Daewoo Cielo, sunt false.

 

Daewoo Automobile Romania produce in continuare autoturismele sale fara nicio restrictie, conform planificarii, pana in anul 2008.

 

Din informatiile pe care le avem, este posibil ca uzina sa fie preluata de un investitor strategic, ceea ce ar fi foarte bine. Acest lucru insa poate sa se infaptuiasca sau nu, in viitorul apropiat. In legatura ca autoturismele Cielo, acestea se vor fabrica pana la venirea noului investitor, care va decide ce va produce in continuare.

Share this post


Link to post

Teoretic ,din punct de vedere tehnic Cielo se poate fabrica in continuare .

Practic , pentru a vinde Cielo intr-o tara a UE sint necesare mai multe omologari care trebuie facute si costa , lucru care in situatia actuala conteaza .

Daca s-ar vinde la export in alta zona decit UE ( ex fosta URSS ) se poate fabrica si vinde in continuare .

Rog moderatorii sa nu se supere , voiam sa trimit mesajul pe PM .

Edited by scorpion

Share this post


Link to post

Nu se mai fabrica. Joia trecuta in fabrica mai erau 170 Cielo noi.

Share this post


Link to post
Nu se mai fabrica.

 

Dar piese originale se vor mai gasi? Sau vom fi nevoiti sa ne multumim cu cele facute pe vapor (care cu totii stim ce calitate au).?

Share this post


Link to post

Atat timp cat exista cerere va exista si oferta.

Share this post


Link to post
Nu se mai fabrica. ...

Si sursa?? Se poate dezvalui? Sau e din auzite? Nu cred ca s-ar fi coborat cei de la DWAR pana acolo incat sa minta cu nerusinare.Mai ales ca o dadeau in sus si in jos ca au contracte pana in 2008.

 

Dar piese originale se vor mai gasi? ...

Din cate stiu producatorii sunt obligati sa asigure piese de schimb 10 ani de la scoaterea din fabricatie a modelului.

Edited by BH ZNS

Share this post


Link to post

Rusii ezita sa intre in hora privatizarii Daewoo

 

 

Doar firmele Ford, asistata de avocatii NNDKP, si GM, consiliata de avocatii Musat & Asociatii, au cumparat pana acum caietul de sarcini.

Varfurile industriei auto modiale, in spatele carora stau campionii pietei locale de avocatura, s-au inscris in cursa pentru fabrica de automobile din Craiova. Ele au intrat, saptamana trecuta, in data room (camera de date - n.r.) si au inceput sa auditeze Daewoo Automobile Romania (DWAR). Armatele de consultanti lucreaza sub presiune, pe de-o parte din cauza timpului extrem de scurt alocat acestei operatiuni, iar pe de alta parte - fiindca trebuie sa auditeze trei societati legate prin actionariat. Colac peste pupaza, in urma cu trei saptamani instanta a decis ca datoriile DWAR catre Vama, de 850 milioane euro, sunt reale si trebuie platite.

Ofertele pentru pachetul de actiuni, de 72,4%, detinut de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la Automobile Craiova (Daewoo) pot fi depuse între 23 mai si 5 iulie, conform anuntului de privatizare publicat de AVAS. Asta inseamna ca auditul pentru cele trei companii - Daewoo, tinta privatizarii, Automobile Craiova, societatea prin care statul controleaza DWAR, si Mecatim Timisoara, societate la care Daewoo are pachetul majoritar de actiuni - trebuie incheiat in urmatoarele doua saptamani. Camera de date a fost deschisa saptamana trecuta. Companiile Ford, careia firma de avocati Nestor, Nestor, Diculescu, Kingstone, Petersen ii asigura serviciile de consultanta juridica, si General Motors, care a ales casa de avocati Musat & Asociatii, au intrat deja in data room si analizeaza documentele companiilor. Statul este consiliat in aceasta tranzactie de Tuca Zbarcea si Asociatii.

Firma JSC Russian Machines, ce apartine oligarhului Oleg Deripaska, nu cumparase caietul de sarcini saptamana trecuta. Surse din AVAS ne-au declarat ca rusii erau in discutii cu firma Bostina si Asociatii, dar nu ne-au putut preciza daca intre cele doua entitati a fost semnat un contract. Referitor la intrebarea pe care ne-ati adresat-o referitoare la o eventuala implicare a casei noastre de avocatura in procesul de privatizare a Automobile Craiova SA nu avem vreun comentariu de facut la acest moment. Daca dezvoltarile ulterioare o vor impune, cu siguranta ziaristii de la ŤSaptamana Financiarať vor fi printre primii (sic!) care vor fi informati, a precizat PR-ul firmei Bostina si Asociatii.

 

Daewoo n-a scapat de datorie

Situatia societatii devine din ce in ce mai complicata, dupa ce instanta a hotarat, in urma cu trei saptamani, ca datoriile Daewoo catre Vama, in suma de 850 milioane dolari, sunt reale si trebuie platite. Asta este problema noastra cea mai mare la ora actuala. Daca nu se rezolva, nu stim cum vom vinde societatea. Am contestat aceasta decizie, vom vedea ce va decide Inalta Curte, au aratat sursele noastre in AVAS, care prefera sa ramana anonime. Procesul este in derulare, a confirmat Valeriu Garlea, directorul de comunicare al Daewoo. Litigiul este unul singur, dar tehnic sunt mai multe dosare, din motive avocatesti, a spus Valeriu Garlea.

Chiar si in aceste conditii, analistii spera sa obtina un pret bun la vanzarea DWAR. Anul trecut, cand Tata Motors a anuntat ca e interesata de fabrica de automobile din Craiova, analistii indieni evaluau afacerea DWAR la 600 milioane dolari. Consultantii romani din domeniul financiar au preluat cifra, transformand dolarii in euro. Luna trecuta au aparut in presa opinii care apreciau tranzactia la 500 milioane euro. Cristian Manole, analist la Capital Partners, spune ca pretul final este dat de o formula in care EBITDA - castigul inainte de plata dobanzilor, impozitelor, includerea deprecierii si a amortizarii - este multiplicata cu un indicator ce poate fi influentat de mai multi factori. Eu cred ca valoarea tranzactiei este in jur de 7 EBITDA. Media industriei auto e undeva la 8 EBITDA, insa apreciez ca in cazul Daewoo indicele este mai mic cu o unitate, explica analistul Capital Partners. Insa

n-am vazut cifrele companiei si nu pot avansa o valoare a tranzactiei. Cele 500 de milioane de euro despre care s-a vorbit ar putea fi de fapt 300 de milioane, a continuat Cristian Manole. Indicatorul cu care se multiplica EBITDA depinde de mai multi factori. Analistul Capital Partners spune ca investitorul care are posibilitatea de a integra mai usor Daewoo va oferi cu siguranta mai mult decat cel care ar trebui sa faca investitii pentru a compatibiliza firma din Craiova cu firma-mama.

 

Posibile prelungiri

Reprezentantii AVAS au zambit la auzul estimarilor facute de analisti. N-am reusit sa intelegem de unde a aparut aceasta suma. Daca ar fi stiut ca intreg Daewoo Motors nu s-a vandut la suma asta dupa faliment, ar fi avut alte opinii. Cu o jumatate de miliard de euro se poate construi de la firul ierbii o alta fabrica, langa cea din Craiova, care este la mana a doua. Care ar fi afacerea pentru cel care o cumpara?, s-au intrebat sursele noastre din AVAS, care s-au ferit sa ofere o estimare de pret pentru cele trei societati, legate intre ele, ce vor fi vandute odata cu Daewoo.

Reprezentantii AVAS recunosc ca timpul alocat auditarii societatilor este foarte scurt, dar spun ca-si doresc sa urgenteze privatizarea Daewoo. Este posibil sa se solicite prelungiri; nu poti face un audit atat de detaliat in doar doua saptamani, au recunoscut cu franchete reprezentantii AVAS cu care am stat de vorba.

Comisia de privatizare a companiei Automobile Craiova a anuntat, pe 26 aprilie, ca a primit trei oferte neangajante, de la societatile General Motors Corporation, Ford Motors Company si JSC Russian Machines. Din 6 iulie 2007, comisia de privatizare urmeaza sa faca public programul de negociere pentru depunerea ofertelor finale, îmbunatatite si irevocabile.

 

 

Articolul e din Saptamina Financiara

 

Ford vrea Daewoo Craiova pentru a face faţă cererii în Europa

Ultima ora

 

 

Ford vrea să cumpere uzina Daewoo Craiova pentru a-şi extinde capacitatea de producţie, astfel încât să facă faţă cererii crescânde din Europa, a spus astăzi pentru revista Automotive News, John Fleming, preşedinte al Ford of Europe. Fleming a spus că Ford face tot mai greu faţă cererii din Europa şi are nevoie cât mai rapid de o capacitate suplimentară de producţie.

Ford a produs anul trecut 1,8 milioane de vehicule pe continent, cu 10% peste capacitatea fabricilor sale. Acest lucru nu mai poate continua pentru mult timp, a spus Fleming care a adăugat că Ford are nevoie urgentă de o capacitate suplimentară de 150.000 de unităţi pe an, capacitate care va fi extinsă la 200.000 de maşini anual, informează The Money Channel. Compania americană estimează că, în acest an, va vinde două milioane de automobile pe bătrânul continent.

Ford Motor Company este al treilea producător auto mondial ca vânzări, după Toyota şi General Motors. La nivel de grup, Ford a construit, anul trecut, peste 6,6 milioane de automobile şi avea 280.000 de angajaţi în peste 100 de unităţi de producţie. Cea mai mare fabrică Ford din Europa se află în Germania, lângă Koln şi produce peste un milion de automobile anual. În Europa de Est, Ford are o singură fabrică, în Rusia, unde produce, anual, peste 60.000 de maşini din modelul Focus.

În toamna anului trecut, statul român a redevenit proprietarul uzinei de la Craiova, iar în acest an se va încheia procesul de privatizare. Ofertele pentru pachetul de acţiuni de 72,4% deţinut de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la Automobile Craiova (Daewoo) pot fi depuse până pe 5 iulie. În afară de Ford, cele două companii care s-au arătat interesate şi au depus oferte neangajante pentru uzină sunt General Motors şi JSC Russian Machines.

 

Articolul e din Gazeta de Sud

Share this post


Link to post

Ford intentioneaza sa majoreze productia Automobile Craiova daca va prelua compania

 

Ford intentioneaza sa extinda capacitatea de productiei a fabricii Automobile Craiova, in cazul in care va castiga licitatia pentru privatizarea societatii, a declarat Todd Nissen, purtatorul de cuvant al diviziei europene, citat de Reuters.

 

“Europa de Est este o regiune in crestere si trebuie sa ne gandim cum sa ne dezvoltam in regiune. Suntem pregatiti sa facem o oferta pentru fabrica din Romania”, a mai spus Nissen.

 

Purtatorul de cuvant al Ford of Europe a refuzat sa dea detalii asupra ofertei pentru Automobile Craiova, limitandu-se sa spuna ca Ford intentioneaza sa majoreze productia.

 

De Automobile Craiova s-au mai aratat interesati General Motors si grupul rus Russian Machines, detinut de Oleg Deripaska.

 

 

Ofertele finale pentru pachetul de actiuni scos la vanzare de AVAS din Automobile Craiova pot fi depuse pana pe 5 iulie.

 

HotNews.ro, Dragos Comache, 21 iun 2007

Share this post


Link to post

Statul român a pierdut procesul cu Daewoo

Ultima ora

 

 

Statul român a pierdut, la sfârşitul săptămânii trecute, procesul cu DAEWOO AUTOMOBILE ROMANIA (DWAR), prin care cerea societăţii craiovene daune de 750 de milioane de euro, în contul taxelor vamale la importurile de componente auto din perioada 1994-2001. Potrivit unui control efectuat în toamna lui 2006 la societate, fiscul impută DWAR circa 26.000 de miliarde de lei vechi. Compania craioveană a contestat în instanţă rezultatele acestei verificări, susţinând că în perioada menţionată a beneficiat de facilităţi la importuri din partea statului român.

DWAR a fost reprezentată în instanţă chiar de către fostul şef al Autorităţii Naţionale de Control, Ionel Blănculescu. Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs.

Share this post


Link to post

Grupul american Ford a depus o ofertă finalã pentru cumpãrarea companiei Automobile Craiova, cu aproximativ o oră înainte de expirarea termenului limită. Deschiderea plicurilor cu oferte are loc vineri, în prezenţa tuturor potenţialilor cumpărători. Pentru departajarea investitorilor, comisia de privatizare va ţine cont de preţul oferit pe acţiune, investiţiile pentru modernizare şi angajamentul ofertantului de a realiza o producţie de 200.000 de autoturisme pe an în cel de-al patrulea an de la preluarea acţiunilor.

 

Până în acest moment, de preluarea Daewoo s-au arătat interesate companiile General Motors, Ford şi societatea rusească JC Russian.

 

Antena 3

 

Sa inteleg ca vineri aflam... :rolleyes:

Share this post


Link to post

Adica sa intelegem ca doar Ford a mai ramas in cursa?

Share this post


Link to post

Pai si ce sa inteleg ca Ford e castigatorul fiind singurul competitor?

Share this post


Link to post

Nu neaparat. Poate iese pe locul 2 :D (a se citi poate nu i se accepta oferta).

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...