Jump to content
Sign in to follow this  
FLEX

Optimism? Daewoo Auto Romania incotro?

Recommended Posts

Poate oi sti coreeana ceva frate, ca eu nu dibuiesc nici un pret, daramite pentru piata chineza ... Fii amabil si pune un ecran sa vad si eu, nici s-o traduc n-am reusit ... Eu pana una-alta am pus un articol de pe un site destul de bun unde scrie negru pe alb ... n-am spus ca am cumparat eu Spark din China cu 4600$, nu inteleg de unde tonul asta suparat ...

 

Inca un link : http://www.businessweek.com/magazine/conte...19010_mz001.htm

 

Aici se combat idei, nu persoane, da?

Edited by smailmiami

Share this post


Link to post

:o fftopic:

Uite un screenshot de pe GMDAT.com post-725-1160247791_thumb.jpg

Despre Chery nu pot da preturi pentru ca ele nu exista pe vreun site. Oricum GM a dat in judecata Chery pt QQ si nu cred ca poate intra pe piata europeana.QQ se vinde doar in China, Pakistan, Singapore si Malaesia. NU am gasit QQ in alte tari .Peste tot pentru pret tb sa suni .

Oricum QQ este o copie fidela de Matiz dar cu multe probleme, pentru cine este interesat de QQ cititi http://paultan.org/archives/2006/02/18/chery-qq-crash-test/

Share this post


Link to post
:o fftopic:

Oameni buni, linistiti-va... Chiar nu a mai supravietuit nici un moderator?

 

Off topic la Off topic

E bine ca te avem pe tine moderator voluntar pana una alta. Pe aceasta cale iti multumim :D

 

On topic

Are cineva vesti noi despre cati au mai ramas in cursa pentru DAR? In afara Ford, bineinteles.

 

"Compania Ford va participa la licitatia pentru Daewoo Automobile Romania

 

Presedintele pentru Europa al companiei Ford, John Fleming, a exprimat, marti, intr-o intrevedere cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, intentia ferma a companiei americane de a se implica in procesul de licitatie privind privatizarea SC Daewoo Automobile Romania SA."

 

Restul cititi aici.

 

Sunt aproape convins ca stirea nu este o noutate, dar nu am mai gasit nimic nou. Sa fie doar Ford pana la urma?

Share this post


Link to post

Din cite mi-am dat eu seama din culise ,Ford vrea sa vina la Craiova sa produca nu sa vinda ca GM-DAT.

Prin mutarea productiei de la Valencia de Fiesta ,ei vin cu piata de desfacere cu tot ,lucru foarte important si vor atrage mai mult ca sigur si furnizorii lor incoace ,lucru pe care coreenii nu l-au facut si nu-l vor face pentru ca interesul lor este sa-si vinda marfa produsa in Korea ,nu s-o produca in alta parte.

In Korea electronica autohtona este mai scumpa ca la noi ,pentru ca politica lor este subventionarea exportului ,chiar daca nu este corecta .

Dar sa revenim , GM-DAT reprezinta a doua alternativa ,in conditiile in care Renault s-a retras .

Share this post


Link to post

Pe cat facem pariu ca domnul ultim ministru Moliceanu va achizitiona uzinele de la Craiova?

Share this post


Link to post

@Matizel si cu @Scorpion.. voi va auziti ce spuneti?

Cum naiba sa achizitioneze Tariceanu o uzina auto? =))

@scorpioane.. piata se castiga nu se aduce.. ca nu o aduci intr-un portbagaj de fiesta, si europa de est nu o sa se vanda in veci un numar comparabil cu cel din vest. Si n-ai cum sa vinzi daca nu produci decat daca esti intermediar, nu producator. Bre, daca se subventioneaza un sector economic, costurile sunt mai mici nu mai mari :) ) Si ca sa-ti dai tu seama daca e corect sa subventionezi ceva sau nu (intr-o alta tara inca).. eu zic ca e cale lunga > :)

 

Cine va veni, are calculele bine facute, si probabil facilitatile negociate vor fi determinante, lucrurile astea nu se fac la intamplare sau dupa cum vrea unul sau altul dintre muritori.

Share this post


Link to post

Nenea Tommy facem prinsoare ca la uzinele Craiova se va produce din pacate Citroen?

Share this post


Link to post

Citroen se produce pe aceleasi linii ca si Peugeot, cel putin modelele C4 si 307 sunt identice ca sasiu, motor si repere din interior. N-ar fi o drama sa vedem PSA la Craiova dar nicaieri nu am vazut ca si-ar fi exprimat interesul...

Share this post


Link to post
Pe cat facem pariu ca domnul ultim ministru Moliceanu va achizitiona uzinele de la Craiova?

Asta-i cel mai recent zvon lansat de Boureanu-Stolojan ?

Share this post


Link to post

Probabil s-au bagat ca Musca-n lapte. Intru la pariu Matizel. Daca se fabrica oltcit.. iti dau dublu.

Noroc ca nu l-a lansat C. Gusa, ca iesea ca or sa fabrice barci de cauciuc. Cu arome.

Share this post


Link to post

Deocamdata nu s-a finalizat preluarea de catre statul roman a fabricii ,asa ca mai asteptam .

Share this post


Link to post

Finalizarea tranzactiei la Daewoo Craiova

Trimite unui prieten Tipareste articolul

Marti, 31 Octombrie 2006

Finalizarea tranzactiei prin care Automobile Craiova va cumpara actiunile Daewoo Motor la Daewoo Automobile Romania, pentru 60 milioane dolari, va avea loc la inceputul lunii noiembrie, a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres. El a precizat ca reprezentantii companiei sud-coreene au anuntat ca vor efectua, saptamana vitoare, o vizita in Romania, in vederea finalizarii tranzactiei. Termenul anterior privind finalizarea tranzactiei era anticipat de autoritati pentru perioada 15-20 octombrie. Ministrul Economiei si Comertului a precizat ca mai multe firme straine si-au manifestat interesul pentru reprivatizarea uzinei de automobile de la Craiova. "Pe langa Ford, General Motors si Chery Automobile (China), s-a aratat interesata de preluarea Daewoo si firma indiana Tata", a mentionat Seres.

 

romanialibera

Share this post


Link to post

Daewoo va fi scoasa la vanzare in decembrie 2006

(19 Octombrie, 2006)

 

 

Ministerul Economiei si Comertului va finaliza pana la sfarsitul acestei luni preluarea producatorului de automobile Daewoo Craiova, urmand ca in decembrie sa il lanseze la privatizare, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul de resort Codrut seres.

 

"In a doua jumatate a lunii octombrie partea coreeana vine la Bucuresti sa semnam ultimele hartii pentru preluarea Daewoo Craiova. O sa scoatem societatea la privatizare in luna decembrie, iar in primul trimestru al lui 2007 ne asteptam sa avem numele viitorului proprietar", a spus seres. intrebat care va fi pretul de vanzare al fabricii de automobile de la Craiova, ministrul a spus ca acesta poate porni de la suma de 61 de milioane de dolari, cu un milion de dolari mai mult decat a platit statul pentru rascumpararea companiei.

 

"Stim sigur ca Ford si General Motors sunt interesati de Daewoo. Cand o sa publicam anuntul o sa vedem daca si Cherry Automobile din China confirma interesul", a adaugat oficialul Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Guvernul a aprobat, la inceputul lunii septembrie, contractul de preluare de catre statul roman de la Daewoo Motor Coreea a 51% din fabrica de automobile Daewoo Craiova. Statul roman, reprezentat de Automobile Craiova, a redobandit controlul asupra fabricii de automobile Daewoo, prin semnarea contractului de transfer de actiuni si tranzactie asupra creantelor intre Daewoo Motor Co. Ltd Coreea si Daewoo Automobile Romania.

 

Daewoo Craiova si-a rascumparat cu bani din bugetul sau 51% din capitalul social, coreenii primind in schimb 60 de milioane de dolari (pachetul de actiuni avand valoarea de 50 de milioane de dolari, iar 10 milioane de dolari reprezentand datoriile uzinei catre firme din grupul Daewoo).

 

La momentul semnarii, ministrului seres spunea ca intr-o anexa a contractului de preluare, partea coreeana si-a asumat acoperirea unor datorii in valoare de aproximativ 530 milioane de dolari. "Este putin probabil sa apara si alti creditori care sa ceara ca Daewoo Craiova sa le plateasca sume suplimentare fata de aceste 530 de milioane de dolari. Parerea mea este ca un astfel de lucru nu se va intampla", afirma oficialul.

 

Negocierile dintre reprezentantii MEC si partea coreeana pentru reintrarea in portofoliul statului a fabricii de automobile din Craiova au durat aproximativ un an de zile. Cea mai spinoasa problema a fost generata de dorinta autoritatilor romane ca Daewoo Motor sa-si asume preluarea tuturor datoriilor pe care posibili creditori le-ar revendica, in afara datoriilor certe in valoare de apoximativ 500 de milioane de euro pe care compania coreeana si le-a asumat intr-o prima faza.

 

In urma tranzactiei, statul detine 100% din capitalul social al Daewoo Craiova prin intermediul companiei Automobile Craiova SA, la care MEC este actionar majoritar, controland 72,4% din capitalul social. MEC a primit mai multe scrisori de interes din partea unor investitori care vor sa preia Daewoo Craiova. Printre acestia se numara Ford Motors, General Motors, Renault-Nissan si Chery Automobile China.

 

Semnalele ca uzina ar putea fi reprivatizata au urcat vanzarile Daewoo in iulie, acestea atingand un maximum istoric lunar de 4.177 de unitati. Dupa primele sapte luni, vanzarile de automobile produse la fabrica de la Craiova au ajuns la 13.717 unitati, in comparatie cu 14,697 vandute in perioada similara a anului trecut.

 

Daewoo Automobile Romania a fost infiintata in 1994 ca societate mixta creata de Automobile Craiova si grupul sud-coreean Daewoo. Grupul Daewoo a intrat in 1999 in faliment, fiind cumparat partial de General Motors, care insa a refuzat sa preia si fabrica din Romania.

Sursa: newsin.ro :thumbl:

Share this post


Link to post

Uzina Daewoo Craiova a revenit in patrimoniul statului

 

16.11.2006

Contractul de finalizare a tranzactiei prin care Automobile Craiova va cumpara actiunile detinute de compania cooreana Daewoo Motor la uzina de automobile Daewoo Craiova, pentru 60 milioane de dolari, a fost semnat ieri, au declarat surse din Ministerul Economiei si Comertului, citate de Mediafax.

„În perioada imediat urmatoare vor fi efectuate modificarile în actionariat si se va relua procesul de privatizare pe principii concurentiale“, au precizat sursele citate.

 

Contractul de transfer a unei participatii de 51% si tranzactia asupra creantelor între Daewoo Motor Co si Daewoo Automobile România a fost semnat la sfârsitul lunii august.

În urma tranzactiei, compania Automobile Craiova si-a majorat participatia la 100%. Statul este actionarul majoritar al Automobile Craiova, cu 72,4% din actiuni, iar SIF Oltenia detine 22% din titluri. Ministrul economiei, Codrut Seres, a declarat recent ca uzina Daewoo va fi scoasa la privatizare în luna decembrie a.c.

 

"GARDIANUL" 16.11.2006

Share this post


Link to post

Statul roman a reintrat in posesia Daewoo Craiova

Statul român a finalizat preluarea Daewoo Craiova prin semnarea de către Daewoo Motor Co. Ltd Coreea şi Daewoo Automobile S.A. a Certificatului de Finalizare a Tranzacţiei, informează un comunicat al Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC).

 

"Prin semnarea Certificatului, compania română a răscumpărat 51% din acţiunile deţinute de compania coreeană şi a fost reglementată problema creanţelor între cele două societăţi", menţionează comunicatul MEC, potrivit agentiei NewsIn. In perioada următoare se vor înregistra modificările corespunzătoare în Registrul Acţionarilor Daewoo Automobile România şi se va relua procesul de privatizare pe principii concurenţiale.

 

MEC mai informează că mai multe firme printre care Ford, GM Daewoo Auto&Technology, Renault – Nissan, Cherry şi Tata şi-au manifestat interesul privind reluarea acestui proces de privatizare.

 

În urma tranzacţiei, statul deţine 100% din capitalul social al Daewoo Craiova prin intermediul companiei Automobile Craiova SA, la care MEC este acţionar majoritar, controlând 72,4% din capitalul social.

 

Daewoo Automobile România a fost înfiinţată în 1994 ca societate mixtă creată de Automobile Craiova şi grupul sud-coreean Daewoo. Grupul Daewoo a intrat în 1999 în faliment, fiind cumpărat parţial de General Motors, care însă a refuzat să preia şi fabrica din România.

:lavolan:  <img src= ">

Share this post


Link to post

Mai baieti, puneti si voi ceva daca e stire, noutate ceva ca visez dreaq noaptea cate actiuni are ACSA la Daewoo si vorbesc in somn cine este interesat de preluare ... Chiar 3 posturi ditamai care spun acelasi lucru, care lucru s-a mai spus si discutat de vreo 10 ori inainte ...

Share this post


Link to post
Mai baieti, puneti si voi ceva daca e stire, noutate

Iaca noutatea:

"Daewoo Craiova are comenzi pentru motoare şi cutii de viteze pentru tot anul 2007

Daewoo Craiova are comenzi pentru exportul de motoare şi cutii de viteze pentru întregul an 2007, iar producţia de automobile va continua, deoarece licenţa de producţie este pe termen nelimitat, au spus vineri pentru NewsIn reprezentanţii companiei.

 

"Uzina are comenzi pentru întreg anul viitor pe partea de producţie a motoarelor şi a cutiilor de viteză. (...) Sperăm ca în 2007 volumul producţiei acestor componente să fie cel puţin la nivelul de anul acesta", a spus directorul de Comunicare al Daewoo Craiova, Valeriu Gârlea.

 

Uzina estimează o producţie 140.000 de motoare şi 190.000 de cutii de viteze, cu mult peste nivelul din 2005.

 

Gârlea a adăugat că indiferent de cine va deveni proprietar la Craiova, nu ar fi rentabil să se renunţe la producţia acestor componente. "Niciun manager responsabil nu ar renunţa la comenzi clare şi la o activitate eficientă. N-ar avea sens să se întâmple asta, mai ales că noi exportăm motoare şi cutii de viteze încă din 1998 şi avem deja clienţi stabili care au nevoie de aceste produse".

 

Uzina foloseşte la 90% capacitatea de producţie a acestor componente.

 

El a adăugat că Daewoo Craiova a angajat în acest an 440 de oameni pentru acest segment de producţie. Nou-veniţii au fost angajaţi în două tranşe, una în mai şi una în septembrie, iar numărul total al angajaţilor uzinei a crescut cu 12%, şi a ajuns la un total de 4.000.

 

O bună parte din producţie este exportată către uzinele GM Daewoo din Coreea de Sud, iar restul merge către Polonia, Ucraina şi Uzbekistan, la uzine cu care General Motors are legături comerciale.

 

Vineri, 17 noiembrie 2006,

 

Multumit?  <img src= ">

Share this post


Link to post

Acelasi lucru l-am spus si eu citeva posturi mai sus  <img src= )">

Pina una alta nimic nou sub soare, sa vedem in 2007 ce se va intampla .

Share this post


Link to post

Proaspat:

 

Dinel vrea sa renunte la Daewoo

 

 

SIF Oltenia nu a obtinut profituri din afacerea Daewoo

Soarta producatorului de autoturisme Daewoo România (DWAR) ramâne pentru câteva luni in mâinile singurului actionar ramas dupa plecarea coreenilor. SC Automobile Craiova SA a devenit actionar unic pâna când statul va gasi un cumparator pentru pachetul majoritar de actiuni. In acest timp, SIF Oltenia vrea sa renunte la afacerea Daewoo.

 

Societatea de Investitii Financiare (SIF) Oltenia, cea care detine un pachet de 22% din actiunile Automobile Craiova SA (ACSA), actionara, la rândul ei, cu 49% la DAEWOO AUTOMOBILE ROMÂNIA (DWAR), pare decisa sa renunte la mariajul cu statul in afacerea fabricii de automobile. Presedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, este nemultumit de profiturile pe care le-a obtinut din aceasta afacere societatea pe care o conduce. „Nu vreau sa mai traim in concubinaj, pentru ca noi n-am luat de acolo nici un leu ca dividende. Oferta mea este sa iesim din combinatia cu statul si sa ne compensam cumva. Daca nu se poate, sa cumpere ei partea noastra de actiuni. Vreau sa am o intrevedere in acest sens cu ministrul economiei, Codrut Seres, si cu seful OPSPI. In cazul in care nu vrea, atunci vom trata cu un investitor privat“, a declarat Dinel Staicu.

 

Presedintele SIF este de parere ca datoriile de 752 de milioane de euro la bugetul de stat imputate DWAR de catre Directia Regionala Vamala (DRV) Craiova sunt nereale. „In opinia noastra, aceasta creanta de 752 de milioane de euro este prescrisa. Dupa calculele specialistilor de la SIF Oltenia, doar doua luni de cotizatie la buget nu ar fi prescrise“, a mai spus Staicu. Mai mult, acesta s-a aratat mirat ca presupusele datorii nu au fost descoperite pâna acum si ca tema a fost reluata dupa ce statul a scapat de investitorii coreeni. „Pâna acum ce-au facut de nu au descoperit datoriile? Trebuia sa existe procese-verbale periodice de control, care sa confirme sau sa infirme acele datorii. Trebuia sa existe evidente. In toata situatia asta, cei mai pagubiti sunt actionarii minoritari“.

 

Actiuni suspendate

 

In timp ce Dinel vrea sa renunte la Daewoo, statul se vede pus in situatia de a se grabi cu vânzarea celor 51 de procente din capitalul social pentru care DWAR a platit recent din buzunarul societatii 60 de milioane de dolari. Legea societatilor comerciale nr. 31/1990 prevede ca, daca statul nu vinde cele 51 de procente intr-un an, actiunile vor fi anulate, iar capitalul social va scadea proportional cu 51%. Directorul Oficiului Registrului Comertului Dolj, Gheorghe Celea, a precizat ca dreptul de vot al statului pentru pachetul majoritar de actiuni al producatorului de autoturisme este suspendat. „Statul nu mai poate vota in contul celor 51% din actiuni. Ar fi putut sa o faca doar daca rascumpara el actiunile si nu societatea. Cei de la Automobile Craiova pot vota acum ca si când ar fi actionari 100% la Daewoo România“, a spus Celea.

 

Directorul general si presedintele Consiliului de Administratie al Automobile Craiova (ACSA), Lucian Lutaru, a confirmat ca societatea a depus deja la Registrul Comertului noul act constitutiv referitor la situatia de la ACSA. Acesta a precizat ca statul român si SIF Oltenia, cei doi actionari semnificativi ai Automobile Craiova, au indirect actiuni la Daewoo prin cele 72, respectiv 22 de procente. „Actionarii ACSA nu pot beneficia de nimic de la Daewoo decât prin Automobile Craiova“, a spus acesta.

 

 

Fiscul dicteaza strategia de privatizare

 

Disputele dintre Vama si DWAR in privinta datoriilor de sute de milioane de dolari pe care aceasta din urma le-ar avea catre stat ar putea determina autoritatile sa vânda pachetul majoritar de actiuni catre petitorii DWAR prin strategii diferite, in functie de decizia celor de la Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala.

 

Potrivit directorului ACSA, prima varianta a statului ar fi vânzarea directa a actiunilor. „Daca procesul cu ANAF nu merge bine, datoriile pot fi stinse prin darea in plata a activelor. Apoi acestea sunt aduse ca aport la o noua societate“, a exemplificat Lutaru. Acesta are si o explicatie pentru declansarea controlului la DWAR de catre Ministerul Economiei si Comertului pe care il considera „ciudat“. „Verificarea se face pe baza Legii nr. 71/1994 prin care s-au acordat facilitati pentru privatizarea Daewoo. Controlul a fost declansat inca din 2001, când s-a verificat daca toti cei de la Daewoo Coreea si-au indeplinit obligatiile contractuale in cei sapte ani cât prevedea legea. Atunci nu s-a descoperit nimic, desi societatea a trimis rapoarte lunare catre Fondul Proprietatii de Stat“, a adaugat Lutaru.

 

Potrivit spuselor sale, controlul a fost declansat pentru a-i determina pe coreeni sa plece de la Daewoo.

 

Articol Gazeta de sud Craiova

Share this post


Link to post

Vom circula cu masini indiene?

 

 

Si TATA Motors vine la Daewoo Craiova

Presa de business din New Delhi a facut referire, saptamana trecuta, la intentiile grupului indian TATA de a cumpara Daewoo Automobile Romania, firma reintrata cu acte in regula, luna aceasta, in proprietatea statului roman. Si mai interesant este faptul ca, in evaluarea analistilor de acolo, pretul de pornire in licitatia de oferte ce va avea loc anul viitor s-ar apropia de 0,6 miliarde euro. Un purtator de cuvant al TATA Motors, contactat de „India Times“, a refuzat sa comenteze informatiile din piata, spunand ca nu poate dezvalui strategia de fuziuni si achizitii a companiei. „Achizitia firmei romanesti de catre grupul TATA va da companiei indiene acces la tehnologia de productie a automobilelor Matiz, Cielo, Nubira si Tacuma si va deschide piata europeana pentru automobilele proprii, Indica si Indigo“, se arata in editia online din 17 noiembrie a publicatiei mentionate. „Dar se anunta o batalie dificila pentru aceasta fabrica (din Craiova - n.r.), cu greii mondiali ai industriei de automobile“, a explicat un analist citat de „India Times“. „Daca va castiga cursa, aceasta va fi a treia mare achizitie pentru TATA Motors in afara granitelor. Compania indiana a cumparat deja Daewoo Commercial Vehicles pentru 102 milioane dolari si fabrica Nissan din Africa de Sud pentru o suma ce nu a fost data publicitatii“, mai scrie ziarul.

„Grupul TATA a trimis scrisoare de intentie in doua randuri: anul trecut si, recent, dupa ce luna trecuta o delegatie oficiala condusa de Traian Basescu a vizitat India“, ne-a declarat Mihai Catuneanu, presedintele Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Contractul de finalizare a tranzactiei prin care Automobile Craiova va cumpara actiunile detinute de compania coreeana Daewoo Motor la uzina de automobile Daewoo Craio-va, pentru 60 milioane dolari, a fost semnat la jumatatea lunii noiembrie. În perioada urmatoare vor fi efectuate modificarile în actionariat si se va relua procesul de privatizare pe principii concurentiale. „Nu va mai fi ales un consultant, vom adopta o procedura cat de rapida permite legea. Asta inseamna sa publicam un anunt in ianuarie-februarie anul viitor si, pana in vara, cel mai tarziu, sa finalizam tranzactia de vanzare a DWAR“, a precizat Mihai Catuneanu.

In acest moment, institutiile statului verifica daca Daewoo a îndeplinit angajamentele pe care si le-a asumat atunci când compania sud-coreeana a preluat uzina de la Craiova. În 1994 a fost data o lege prin care investitorul coreean primea o serie de facilitati de ordin fiscal, cu obligativitatea ca, într-o anumita perioada de timp, sa-si respecte angajamentele contractuale.

George Stoica

Share this post


Link to post

Nu va mai faceti griji, se va gasi un Mucea si pentru uzina asta.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...