Jump to content

Recommended Posts

Duminica m-am varat si eu pe sub Nubirik. Stiam mai de mult ca penultimii idioti care mi-au schimbat bara fata n-au mai pus clipsurile care prind bara si semiscuturile pe dedesubt de traversa fata. Si cum aveam cele 4 clipsuri noi noute prin bunavointa lui nicubarbu si a lui andreib, care mi le-a adus la mare, intentionam sa le montez.

Prima constatare, un surub nestrans in partea stranga :-W A doua ca nici un clips nu intra in gaura in care trebuia sa intre... :mda: Am purces la identificarea cauzei... Primul lucru pe care l-am observat a fost ca semiscutul din stanga era in spatele celui din dreapta, in loc sa fie invers. Chestia asta se vedea cu ochiul liber. Fortand un pic, le-am adus in pozitia normala. Bun, dar tot nu intrau X( Am vazut ca erau oarecum defazate gaurile din bara de cele din semiscuturi si mult defazate de cele din traversa! Am observat apoi si cauza! Idiotii de la al doilea service care mi-a vopsit bara (la primul am stat langa ei si n-au facut asa ceva) au prins semiscuturile cu un soricel de plastic de... INSTALATIA ELECTRICA care vine la ventilatoare. X( Am zis ca turbez. Am taiat soricelul, am adus semiscuturile in pozitia normala si am bagat cele 4 clipsuri.

A iesit cam asa:

clips1.JPGclips2.JPGclips3.JPG

Pe cand ma uitam la cum se aseaza acum bara, am mai descoperit ca lipseste un surub in partea dreapta, dar si mai grav, ce cele 4 piese de fixare mediane ale spoilerului nu sunt puse la locul lor si arata cam asa:

clema1.JPGclema2.JPG

clema3.JPGclema4.JPG

Acum trebuie sa demontez bara, sa o asez in pozitia normala, sa pun cele 4 piulite la locul lor si sa fixez totul cum trebuie...

Concluzia: Cand luati masina din service, nu va uitati numai la cum a iesit vopseaua, ci si la cum au facut aia restul treburilor! :wallbanger:

Share this post


Link to post

De ce nu te-ai dus cu masina inapoi la service sau cu pozele macar?

 

:o fftopic: Oare cand o sa se faca treaba asa cum scrie la carte, de la un capat la altul, in tara asta? Toate parca sunt carpite si facute in scarba!

Share this post


Link to post

He he, scandal o sa fac! Nu m-am dus cu masina inapoi pentru ca trebuie sa bat drumul pana la Targoviste si retur. Dar de mine or sa auda :D

Pacat de vopsitoria excelent facuta! Pacat! Stilul romanesc de a se da cu parti moi curgand in fasole!

LE Sa va zic si service-ul: MECOPROD Targoviste! Vopsitorie super, relatia cu clientii super... treaba de mantuiala la montaj.

Prima vopsitorie am facut-o la Socom unitatea 16, pe cutitul de argint, vopsea aplicata direct pe bara, fara matuire, fara primer. A rezistat 4 luni!

Share this post


Link to post

Vreau sa-mi iau si eu in curand Leganza si sunt indecis daca sa fie cu sau fara GPL.

Motivul este ca portbagajul ramane numai de 310l (dupa datele tehnice). Are cineva o poza de portbabaj cu gaz ? Multumesc.

Edited by LLX

Share this post


Link to post

Pai si ce legatura are cu Nubira ? :)

 

Cred ca mai bine studiezi topicul despre GPL, unde gasesti si poze, precum si precizarea ca se poate pune butelie toroidala (in locul rotii de rezerva), care are o capacitate putin mai mica decat butelia clasica. Poza cu toroidala: aici .

Share this post


Link to post

Miercuri, din cauza unui bidonas de OMV 5.1, ce cazuse intre rezerva si oala rezervei, unde facea un zgomot infernal la fiecare frana si demaraj, am urcat masina pe rampa si am constatat un jos la rulmentul de pe dreapta spate. Am desfacut in graba cu un baiat de la munca roata, am dat capacelul afara si am constatat cu stupoare ca nu mai avea de mult vaselina...  <img src= ("> Am curatat cat de cat rulmentul, am bagat vaselina la greu si apoi am strans si reglat ca sa nu mai aiba joc.

Seara, am ajuns la curte, am desfacut si roata de pe stanga si m-am apucat de treaba. Am facut ceva poze, unele dintre ele cu ajutorul sotiei :) ca eu eram prea mozolit pe maini ca sa mai pun mana pe camera.

Asadar:

Operatiuni de intretinere la rotile din spate: Reglaj frana de mana, curatat frana de mana, curatat rulmenti, gresat butuc.

Necesar: diverse chei, o surubelnita dreapta mare, o surubelnita cruce, vaselina cu litiu pentru rulmenti, carpe curate, bunavointa. Berea rece a lipsit de data asta :(

Se incepe prin demontarea rotii si asigurarea masinii.

Apoi se slabesc cele 2 suruburi care tin etrierul si cele doua care tin suportul acestuia.

Se demonteaza etrierul si se scot placutele:

suruburi_etrier.jpgsuruburi_suport_etrier.jpgpozitionare_cheie.jpg

Rezultatul trebuie sa fie asta:

disc_chior.jpg

Cu ajutorul surubelnitei mari se face parghie pentru scoaterea capacelului ce acopera rulmentul. Cand pozitia nu mai permite, se aseaza cheia de roti pe 2 prezoane si se face parghia mai in scurt. In nici un caz nu loviti capacelul cu ciocanul cum faceau ''mecanicii'' la Dacie! Bagati surubelnita intre buza capacelului si butuc, si din aproape in aproape demontati-l asa cum se vede si in poze:

scos_capac.jpgscos_capac_2.jpgparghie_scos_capac.jpg

Se indreapta splintul de siguranta cu ajutorul varfului surubelnitei si se extrage cu un patent, apoi se desurubeaza piulita de fixare a butucului, se scoate saiba de presare, se desurubeaza surubul de fixare a discului si se trage usor discul cu rulment si butuc de pe fuzeta.

splint.jpgscos_splint.jpgsaiba_strangere.jpgsurub_fixare_disc.jpg

Rezultatul operatiunii ar trebui sa arate cam asa:

butuc.jpgbutuc_interior.jpgplacute.jpg

Apoi se desface surubul care tine siguranta de fixare a sabotului:

siguranta_sabot.jpg

Sabotul se impinge usor in sus pana iese din locasele de sus. Apoi se scot cele doua pistonase mecanice, boltul din interior, se curata foarte bine, se greseaza in interior si se procedeaza in ordine inversa la montaj. Se pune vaselina si pe pistonase si in interior, si se aseaza in pozitia cea mai de jos. Se pun cateva puncte de vaselina pe zonele de sprijin ale sabotului pe taler (sunt cateva galme care se vad), apoi se introduce sabotul invers fata de cum s-a scos, eventual facandu-se o parghie pentru a-l forta sa intre in lacasurile de pe pistonase si se monteaza siguranta.

remontare_sabot.jpg

Apoi se trece la butuc. Se scoate discul de pe el prin tragere si se curata foate bine in interior de resturile vechi de vaselina. Se pune apoi vaselina noua, din belsug. Se curata foarte bine si fuzeta si rulmentul exterior (cel interior este capsulat). Apoi se monteaza butucul pe fuzeta, se pune rulmentul exterior, saiba de presare si piulita. Se strange piulita pana la maxim, dupa care se slabeste 1/4 tura astfel incat sa intre splintul de siguranta si sa se invarta usor butucul, fara zgomot.

montatbutuc_saiba.jpgfixare_splint.jpg

fixare_splint1.jpgfixare_capac1.jpgbutuc_montat.jpg

Se monteaza apoi discul de frana si se strange surubul de fixare. Se verifica ca tot ansamblul se invarte usor, daca este cazul se regleaza jocul intre sabot si disc prin rasucirea piesei de reglaj aflata in capatul pistonasului din stanga.

Se demonteaza glisierele de pe suport se curata si se greseaza, asa cum se vede in poza:

Glisiere.jpg

Se monteaza apoi jugul de fixare a etrierului. Nu uitati sa puneti vaselina pe suruburi, pentru a le putea demonta si a doua oara. Se curata discul de frana cu o carpa inmuiata in benzina sau alcool, pentru a fi siguri ca nu ati lasat ceva vaselina de proba

Se monteaza apoi placutele de frana si etrierul, strangandu-se cele doua suruburi de fixare.

Se monteaza roata si se da masina jos dupa cric.

Aceasta operatie ar trebui facuta la fiecare 20k km rulati. Nu-mi aduc aminte sa fi zis careva in service de ea. :wallbanger:

Spor la treaba!

 

PS Multumiri cui altuia decat lui ovi_jer pentru suportul telefonic acordat in ziua respectiva. :)

piulita_butuc.jpg

Share this post


Link to post

La cielo/espero la 20k km si nubira/leganza la 30k km.

Deci la revizia la care se schimba si lichidul de frana.

Share this post


Link to post

Stiu ca pare absurd... dar... Nubira 2 are tamburi pe spate?! Toate sau doar unele ?!

Share this post


Link to post

SX-ul are tamburi pe spate. A mea e cdx si are discuri, dar frana de mana actioneaza pe un singur sabot circular pe fiecare roata (se poate vedea in poze), aflat intr-un tambur mai mic in mijlocul discului de frana. La fel e si la tine.

Share this post


Link to post

Salut, n-am mai scris de mult da' revin cu o problema.

Ieri dupa ce am mers pe un drum de "gravel" adica la tara am sesizat un zgomot ciudat la roata din stanga fata. Un clantanit metalica ca si cum ceva s-ar fi invartit in zona discului de frana. Zgomotul apare numai la viteze mici, la peste 30 km/h dispare. Ajuns acasa am dat roata jos si cand am invartit la manutza de undeva din zona din spate a discului de frana pe la fantele care fac racirea se aude o chestiutza care se invarte pe acolo. ciudat e ca masina nu trage intr-o parte nu par a fi jocuri pe roata respectiva, nu apar nici probleme la franare. sper sa ajung azi cu ea la service (Sermecom) si sa vedem daca ma sperii sau nu. Din pacate n-am skill-urile lui Mircea ca altfel o faceam ieri bucati. Ori iesea masina ori ceasornic elvetian.

Share this post


Link to post

Posibil sa fi inghitit vreo pietricica dar ciudat rau. "Skilurile" se dezvolta in timp. Cand am venit pe forumul asta habar n-aveam ce e ala IAC!

Share this post


Link to post

Imi poate explica si mie cineva va rog mult cum se pot demonta fetele de usa din fata la Nubira II si respectiv ornamentele din spate de pe polita ca vreau sa imi schimb boxele si din manualul de service nu am inteles cum se procedeaza exact, avand in vedere ca nu am sculele speciale descrise acolo. Multumesc anticipat.

Share this post


Link to post

Pentru polita din spate, sunt niste suruburi in spatele spatarului banchetei, plus suruburile de la lampa de stop suplimentara, la care ai acces prin portbagaj si parca atat. N-am manualul in fata sa ma uit :(

Tapiteria de pe usi se desface relativ usor: Se demonteaza blocul de comanda de la geamurile electrice, se desfac suruburile care sunt de jur imprejurul usii, iar manerul de deschidere se scoate prin tragere parca. Se baga un varf de surubelnita intr-un colt si se trage afara. Nu garantez rezultatul operatiunii, intrucat n-am facut-o niciodata, am vazut intr-un service cum se facea.

Share this post


Link to post

Merci mult Mircea. O sa incerc sa vad daca reusesc, si daca nu ma duc la Radacini unde mi-au pus alarma si le montez acolo. Faza e ca ma costa vreo 60-70 de RON pe care preferam sa ii adaug pentru niste difuzoare mai bune. Oricum am sa fiu atent cum face si am sa scriu exact metoda.

Share this post


Link to post

Fa si niste poze ca nu strica. Mai ajutam si pe altii :) Andreib desfacuse tot ce se putea desface pe-acolo, dar el e in tari calde  <img src= )">

Eu am asistat la desfacerea usilor cand mi-am curatat motorasele de la geamuri, dar partea de demontare a facut-o altcineva atunci si eu n-am cascat ochii foarte mult :) Atentie mare la folia de protectie, trebuie lipita foarte bine inapoi. Spor la treaba!

Share this post


Link to post

Sambata am facut o vizita la Valcea. In program: mestereala, gratare si bere :D

Am inceput cu reglat frana de mana, pentru ca mie imi iesise mai mult teoretic decat practic. Maestrul a stat pe scaunel si mandea a bagat la indicatii reglaje. Am continuat cu joaca cu bujiile (brisk de GPL, schimbat gap de la 0,6 la 1,0 cu rezultate foarte bune), apoi reglat GPL :osanale: ovi_jer, unde surubul s-a dovedit mai desurubat decat prevede legea, Ovi strangandu-l 5-6 ture fara sa scada turatia de sarcina a motorului. S-a trecut apoi la partea dureroasa a scanarii, unde mi s-a aratat inca o data cat de incotopenite sunt injectoarele. Montand la loc capacul de plastic am constatat o fumegare excesiva la busonul de ulei - cauza, furtunul de ventilare a carterului la relanti infundat - desfundat cu ajutorul unor diverse scule intepatoare gasite prin iarba :D

In timp ce ne jucam cu motorul la diferite turatii, maestrul Ovi a observat un zgomot suspect in zona distributiei. Ieri am fost la cel care mi-a facut distributia si verdictul a fost clar : rola intinzatoare intepenita. Azi dupa amiaza am procedat la inlocuirea rolei respective, ocazie cu care am constatat ca si galetul era defect  <img src= (">

Practic rola intinzatoare a ramas blocata intr-o singura pozitie, nemaiexercitand o presiune constanta asupra curelei. Dupa demontare am reusit sa o deblocam cu o surubelnita, destul de greu. Rola parea ca nu a fost suficient de bine prelucrata la partea metalica (scria pe ea made in Koreea si avea o holograma mica) Galetul prezenta zgomot accentuat la rotire cu mana.

La Radacini la gara de nord aveau 3 tipuri de role intinzatoare, 2 made in Koreea, una cu alta fara holograma si una made in Canada. Cea mai bine prelucrata era cea made in canada, prin comparatie cu aceasta, la celelalte doua arata partea de aluminiu de parca ar fi fost turnata pe malul santului...

Galetul l-am luat de la un magazin de undeva din Titan, incercand vreo 8 pana am gasit una care sa nu aiba zgomot si sa opuna cat de cat rezistenta la rotire, semn ca ar avea ceva vaselina. Am scos semeringul si am varat noi vaselina la greu.

Am montat totul si am constatat ca nu se mai aude nici un zgomot.

Si uite asa, mai adaugai o lada de BR la datoria catre ovi_jer :osanale: :drinkers:

Share this post


Link to post

Ce ulei recomandati pt NubiraII?

Am vazut uleiuri Daewoo 10w40 si 5 W40 dar nu stiu nimic despre ele.Primul e semisintetic,iar al 2 lea e sintetic.

Share this post


Link to post

Ulei sintetic doar - Castrol TXT 5W40

Share this post


Link to post

Eram curios ce parere aveati despre Castrol,Havoline si Mobil,toate 5W40,sintetice.Iar cel pe care scrie Daewoo,nu stiu de cine e facut.

Share this post


Link to post

Salutare tuturor! Am o mica nelamurire. M-am intors de la mare si am observat ca dedesubtul masinii, pe partea dreapta, cam pe sub bascula se vede o ondulatura, si dupa ce am pus mana am ajuns la concluzia ca e ceva de plastic, probabil vreun scut care este putin contorsionat. Aveti idee cum s-a produs contorsionarea pt. ca nu am lovit nici o bordura, nu am luat nici o groapa semnificativa, intr-un cuvant nu am avut nici un incident in partea dreapta fata. Va intreb pentru ca ma gandesc ca poate s-a deplasat bascula sau ceva de genul asta si maine plec din Bucuresti si vreau sa stiu daca pot merge linistit sau trebuie in prealabil sa ma duc la service. In rest nu se aude nici o bataie la articulatie, nu am alte probleme. Multumesc anticipat!

Share this post


Link to post

Posibil sa-ti fi ajuns noroi pe semiscutul respectiv si acesta s-a lasat.

Share this post


Link to post

Nu cred, pentru ca am bagat mana si era doar plin de praf, nu si de pamant. Si in plus e foarte rigid, nu am putut nici sa il ondulez prin impingere cu mana. Oricum, acum deja e putin cam tarziu, :) maine oricum plec. Am sa iau cu mine caietul de service pt. orice eventualitate si am sa merg prudent.

Share this post


Link to post

Salut la lume!

 

Sunt relativ nou pe forum si chiar daca tot am citit ce se scrie aici si am dat si search-uri, as avea nevoie de niste lamuriri din partea voastra... am o Nubira II din 2003 si am mai multe probleme cu ea.. poate ma puteti ajuta sa le rezolv

 

1. Cum pot scoate fata de la portiera? am scos tot, mai putin manerul de deschidere, care, spre deosebire de nubira I, nu are acea rama care sa se dea jos. Ma gandeam sa o fortez, poate iesa peste cadrul manerului, dar mi-e frica sa nu o rup. Incerc sa-mi schimb boxele fata...

 

2. Patesc urmatorul lucru: cobor pe la vreo 50-60 la ora de ex si trec masina in punctul mort... turatiile nu scad cum ar fi normal la 800-900rpm... din cate am inteles este o chestiune generala, pentru a proteja cutia de viteze. Se poate dezactiva?

 

3. Masina are un consum destul de mare pe GPL (in jur de 13 in oras)... instalatia nu este din fabrica, este montata ulterior. Toate filtrele sunt abia curatate si aprinderea e "ceas" :)

 

4. Unde gasesc in bord martorul sonor de la centura? As vrea sa-l dezactivez...

 

5. Unde este filtrul de praf sau de polen?

 

6. Am un zgomot la rotile din spate, in sensul ca atunci cand parchez in panta, dupa ce opresc motorul si trag frana de mana, atunci cand ridic piciorul de pe frana..."crrrr". totusi, ambele frane tin foarte bine

 

7. Se creeaza condens foarte puternic in toba. Este foarte deranjant, pentru ca de fiecare data cand opresc toba face zgomote destul de puternice

 

Imi cer scuze daca unele din aceste probleme par stupide, dar prefer sa arunc o intrebare aici decat sa ma duc cu carul de bani in service... ms ca ati avut rabdarea sa cititi postul asta kilometric :)

Share this post


Link to post

1. Scrie un pic mai sus. Se trage pur si simplu de ele. Mai greu o sa fie sa le pui la loc :)

 

2. N-o mai trece un punctul mort. E periculos, mai ales pe panta si in plus consumul creste.

3. Vezi topicul cu instalatii GPL. Ce inseamna filtre curatate? De regula se schimba...

 

4. Sub scaunul soferului este o mufa alba. Scoate-o. NU-ti recomand sa anulezi beep-erul, pentru ca ala semnaleaza si altceva: faruri aprinse, cheie uitata in contact.

 

5. Cum te uiti din fata cu capota ridicata in compartimentul motor in partea stanga sus, pe peretele de foc. Este un capac negru cu 2 suruburi de 6, din care ies furtunasele de vacuum pentru comanda ventilatiei. Desfaci cele 2 piulite, tragi capacul afara si ajungi la filtru.

 

6. N-ai cautat bine :P E un zgomot absolut normal, cablurile se tensioneaza.

 

7. E normal, mai ales cand mergi pe gaz. Strange bani de o toba noua, a mea deja are gauri din cauza asta.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...