Jump to content
Sign in to follow this  
Senna

Caseta De Directie, Bucsa?

Recommended Posts

Problema asta poate aparea daca caseta nu este "impartita" bine. Adica, pe romaneste, curbeaza roata mai mult pe o parte decat pe cealalta si nu neaparat vizibil cu ochiul liber. Eu am avut problema asta. Se poate rezolva daca mergi la un atelier de geometrie pentru roti ...

Share this post


Link to post

Intrebare... imi scartaie volanul cand dau fie de pe loc fie in mers jumatate de tura de obicei in dreapta...dar se mai intampla si in stanga? Sa fie caseta?

Share this post


Link to post

Si la mine, stanga - dreapta, dar se aude clar ca este undeva in bord. Parca as zice ca e din cauza caldurii. Daca nu va tace, voi studia in primul rand o mica ungere.

Share this post


Link to post

Salut,

A debutat si la mine un zgomot, mai ales la rotirea volanului pe loc,dar si in mers la viteza mai mica, ca un pocnet surd,infundat, de mica intensitate ("de usa veche si neunsa").

Primul diagnostic spune ca s-ar fi "uscat" vaselina din caseta si "asa face toate" :) .

Se poate gresa pe undeva?Exista vreo sansa sa aflam cum poate fi stransa acea patina cu acces "supergreu"?Trebuie dat jos scutul de la cutie si un tampon am inteles ,dar poate se mai pot da niste amanunte.

Multumesc!

Share this post


Link to post

Nu trebuie demontata decat roata din stanga. Iti trebuie o cheie de 14 sau 17 nu mai stiu exact. Atentie insa ca mansonul de cauciuc care acopera capul patrat al surubului de reglaj, sa se puna inapoi corect, altfel se pierde.

Ideal ar fi ca cheia sa fie scurtata, eu am taiat in doua una (modelul mai lung) de 14-17.

Share this post


Link to post

Multumesc!

Cam care e "plaja" strangerii acelei patine?Cateva grade aduc "schimbari importante" sau trebuie rotit "cu turele"?

Cu accentul pe prima silaba, evident :)

Intreb fiindca mi-a zis "nenea mecanicu' " ca e aproape periculos sa umblu acolo."Se deregleaza caseta de abia daca mai poti s-o reglezi",spunea el tragand tacticos din tigara.

E adevarat?Exista vreun algoritm consacrat de reglare corecta a acelui surub/patine?

Share this post


Link to post

Eu am umblat acolo cand deja era prea tarziu, am mai dus-o asa vreo 10-15000km, apoi am inlocuit toata caseta. Imi aduc aminte ca am dat vreo 2 ture.

 

Mari figuri sunt unii mecanici, mie toti mi-au zis ca nu se poate repara caseta de Tico ca-i capsulata. :o Ce sa dereglezi? :D De acolo nu poti modifica chiar daca ai vrea unghiuri sau convergenta, doar melcul fata de snec...

Share this post


Link to post

Si eu am schimbat bucsa, masina are aproape 129000 km, iar in locul ei am pus doua bucse. Pe moment au mai disparut din zgomote, ceva ceva tot se mai aude pe acolo, poate nu neaparat din caseta dar se aude.

Am inteles ca ar mai avea niste elemente de strangere/suporti, care se uzeaza si aia in timp si i-as schimba si pe aia.

 

Daca se strange surubul ala pratic ce se intampla, se mai reduce din joc sau ce? Banuiesc ca va merge mai greu volanul dupa, sau e la fel?

Share this post


Link to post

Se pare ca e o adevarata "filozofie" cu surubul ala(cu cap patrat de 17, de unde se "strange" caseta).

Da, la o anume strangere "mai cu elan", volanul incepe sa se miste greu.

Nivelul la care e strans acel surub e direct proportional cu forta care trebuie aplicata volanului pentru a-l roti.Dar nu asta e problema ca ,la urma urmei, mai greu, dar l-ai regla pana la urma.

Ce e cel mai nasol(si ,probabil, de asta se feresc toti mecanicii sa umble acolo), este ca atunci cand il slabesti se mutileaza siguranta "antidesfacere accidentala" a surubului si nu e bine sa-l tot reglezi, ci sa ii nimeresti o pozitie optima numai strangandu-l.Ceea ce e , evident, mai complicat...

Are cineva amanunte suplimentare privitoare la chestia asta?

Multumesc!

Share this post


Link to post

...

Are cineva amanunte suplimentare privitoare la chestia asta?

Multumesc!

 

Nu e chiar greu, daca ai o cheie dinamometrica, altfel, poti sa faci chestia asta "la mana"...

post-21601-1272992939_thumb.jpg

Edited by srulz
  • Like 1

Share this post


Link to post

Multumesc frumos!

Nu-mi sta in obisnuinta sa contest date atat de exacte , provenite probabil direct din manualul de service, pus la dispozitie de constructor insusi, insa, "la bunul simt". imi este complet straina necesitatea alternarii strangerii la 95 (Nm) urmata de rotirea "de la cap la cap" a rotilor,plus inca o strangere, de asta data , la 8 (Nm), urmata de o desfacere "cu un unghi de maxim 90 de grade", pana la "cuplul cel bun", adica 0,8-1,3 Nm.

Din pasul 3) intelegem ca daca se verifica strangerea si e bine(presupun ca 0,8-1,3 Nm), nu mai trecem prin algoritmul asta extrem de complicat, si care pare, cel putin la o prima vedere , absurd.

A facut cineva chestia asta cu cheia dinamometrica exact cum scrie in manual?Pana una-alta incerc sa gasesc o dinamometrica...Voi incerca sa strang fara "intermedieri" la 0,8-1,3 Nm.

Multumesc inca o data!

Edited by iuliu m.

Share this post


Link to post

Cum au ajuns specialistii la valoarile de 95 Nm si 8 Nm habar nu am. Algoritmul, insa, nu este chiar asa de absurd cum pare. Rostul stringerii la cuplu mare si a celor 5 curse complete stinga-dreapta-stinga este acela de a aseza foarte bine cremaliera pe pinion. Daca ai desfacut vreodata o caseta de directei atunci stii despre ce vorbesc. De ce cuplu atit de mare intr-o prima faza ? Pentru ca in spatele cepului de reglare ar trebui sa existe un arc iar asta ar prelua (prin deformare) o mare parte din presiunea exercitata prin stringerea cepului. Banuiesc eu ca valoarea aia mare a cuplului este valoarea la care arcul este complet comprimat, insa nu am date concrete, este doar o banuiala :) .

Share this post


Link to post

Salut,

Am incercat sa strang azi, un pic, cepul "buclucas".Acolo n-ai loc "sa arunci un ac",asa ca m-am marginit sa strang, cam 30 de grade, cu o cheie fixa(singura care intra acolo, din ce aveam eu la dispozitie), respectivul "impingator" fara sa simt vreo opozitie evidenta.

Volanul nu merge mai greu insa zgomotul s-a redus vizibil in intensitate, aratandu-mi ca sunt "pe drumul cel bun".Cand mai am timp repet operatiunea pana "scap".

Probabil ca ar fi fost mai usor sa se urmareasca algoritmul "oficial", daca ar fi fost caseta data jos de pe masina.Ceea ce, desigur, nu-i o presupunere corecta fiindca ce s-ar intampla atunci cu cursele complete de volan stanga-dreapta?

Cel mai probabil exista un S.D.V. destinat expres acestui reglaj prin service-urile de reprezentanta.

Eu sper sa ma descurc prin metoda asta ,a "incercarilor iterative"(pas cu pas).

Multa bafta!

 

 

Share this post


Link to post

Tocmai ce am terminat operatiunea. Se apropie data la care expira ITP si pe langa altele, am verificat si caseta. Avea joc in partea stanga in momentul in care ajungeam la maxim dreapta. Jocul l-am rezolvat in proportie de 95% (pt cat timp oare)? Caseta asta are 35.000km, cumparata noua si completa, cu capete de bara. Cea veche a rezistat 225.000...

Pt a avea un acces facil la "patina de presiune", trebuie virat maxim stanga. Mai este imperios necesara si o cheie fixa de 14-17 , de la care se pastreaza (prin retezare) numai capatul de 17. Lungimea astfel rezultata a cheii nu trebuie sa depaseasca 12- 13 cm.

Share this post


Link to post

Salutare! Intervin si eu...

La mine se aude o bataie seaca transmisa parca pana in bord / volan cand dau cu roata stanga in "piedici" gen santuri, gropi etc. Cu roata dreapta nu face ci doar cu stanga.

Am tras de roata cu pricina (stanga) in toate directiile si se pare ca nu am joc la rulment, la bucse, pivot, bieleta de directie sau capul bieletei de directie. Am pus pe cineva sa traga in scurt stanga-deapta de volan si am pipait bieleta de directie ... se pare ca ea nu este uzata dar totusi se simte o mica bataie ce vine din caseta. Daca era pe dreapta ma ducea gandul la faimoasa bucsa de teflon dar cum e pe stanga, ma gandesc sa mai strang surubul buclucas. Mentionez ca volanul merge usor.

Cum aici exact despre surubul ala este vorba, intreb si eu : se demonteaza ceva pentru a avea acces la acel surub ca se discuta pe aici ca trebuie demontat ceva scut cutie, tampon cutie ... ? Accesul se face pe sub masina sau pe deasupra? Mi-am aruncat fugar o privire si am vazut ca, caseta de directie este lipita de pedalier si nu am vazut acel surub. Din schema de mai sus nu prea mi-am dat seama exact unde este situat. O poza era ideala daca a facut cineva "la locul faptei".

Multumesc anticipat!

Edited by ionascu_doru

Share this post


Link to post

Din pacate n-am cablul de date la mine, sapt viitoare pot pune poze daca nu sare altul pana atunci.

De demontat nu trebuie decat roata! Iti trebuie insa cheia taiata...

Accesul se face din lateral-stanga, nu trebuie sa te vari sub ea.

Edited by BZN

Share this post


Link to post

Am vazut c-au mai pomenit si altii de chestia asta, dar n-am vazut nici un raspuns concret, asa ca o sa mai pun si eu o data intrebarea, cu scuzele de rigoare pt repetitie: deci, la mine la matiz, dupa ce se incalzeste vremea cand misc de volan dreapta, dar nu tre mult sa rotesc volanul, chiar si la o mica rotatie dreapta, imi scoate un scartait ca plastic pe plastic, dar doar la dreapta.Am fost la un service(cica cel mai bun de la mine din oras) si mi-a zis ca tre sa schimb toata caseta de directie.; si am vazut c-ar fi vreo 600 de lei. Asa sa fie? Sau o pot remedia cu vreo ungere? Ca partea ciudata e ca face asa doar dupa ce se incalzeste afara, toata iarna n-am probleme cu ea, indif cat de cald e in masina. dar cum da un pic caldura afara, hop si scartaitul20000001.gif Dati-mi va rog si mie un sfat. va multumesc anticipat77000000.gif

Share this post


Link to post

Eu zic ca trebuie doar unsa caseta de directie. Am patit si eu in primavara asta. Din pacate sfaturi practice exacte despre ce trebuie sa faci nu pot sa iti dau deoarece nu am facut cu mana mea, ci doar am fost la mecanic.

Share this post


Link to post

Mersi oricum Andrew. Mai astept si alte pareri si/sau sfaturiok.gif

Share this post


Link to post

O intrebare am..caseta e ok, dar volanul are un joc, dar nu pe directiile de virare, ci sus jos, banuiesc ca e o bucsa ceva pe ax, cum se schimba?

Share this post


Link to post

Dar nu are nici o legatura cu caseta, poate nu ai inteles. Jocul vine de unde se prinde volanul in partea de sus, si pe unde se invarte axul, banuiesc ca e o bucsa, ceva.

Share this post


Link to post

Cand esti cu masina stationata ai joc in volan ?

Share this post


Link to post

banuiesc ca e o bucsa, ceva.

 

bucsa volan,coloana directie

Share this post


Link to post

Am patit si eu. La mine problema era la crucile coloanei de directie care nu erau imbinate cum trebuie.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...