Jump to content
Sign in to follow this  
sebian

Mai Este Dieselul O Afacere?

Recommended Posts

Mai este dieselul o afacere?

 

 

In ultimii ani ne-am inghesuit tot mai multi romani sa cumparam masini cu motoare diesel, pe ideea ca facem economii de carburant si le putem folosi o perioada mai indelungata. Timul a trecut, piata s-a dezvoltat, au aparut marci noi, reprezentante noi, chiar tehnologii noi si ne intrebam daca un diesel mai este o afacere atat de buna sau doar un mit.

 

Statisticile arata ca dieselul este inca foarte apreciat nu numai in Romania, ci in intreaga Europa, mai ales ca benzina are un pret de comercializare prea mare. Exista insa si situatii in care motorina este mai scumpa decat benzina si nici in Romania diferenta nu mai este atat de abrupta intre cei doi carburanti.

 

De ce am spune ca dieselul nu mai este o asa mare afacere?

 

Haideti sa o luam in ordine. Sunt convins ca voi starni polemici (eu insumi fiind posesor de masina diesel), insa situatia nu mai este aceeasi ca in anii ´90 cand un Golf 2 diesel reprezenta visul romanului care a strans niste mii de marci si se ducea in Germania sa isi ia o masina la mana a doua.

 

O aducea in tara si rula cu ea 300.000 de km fara reparatii majore, motorina era ieftina, in timp ce majoritatea facea coada la Pitesti sa isi ia o mult-indragita Berlina.

 

In acea vreme, diesel spuneai la ARO, camionul de gunoi, TIR-uri, tractoare, dube, autobuzul din statie si vreun Mercedes "Bot de cal", fost TAXI in Austria.

 

A fost o perioada in care motorul diesel s-a confundat cu ideea de fiabilitate, simplitate, piese ieftine, un plin ieftin, cam tot ce ne putem dori fiecare de la o masina.

 

Situatia s-a schimbat si au ramas numai miturile

 

1. Dieselul este scump. Diferenta la cumparare, fie ca masina este noua sau SH este mare, de circa 1.800-2.000 de euro, bani pe care nu ii amortizati daca nu faceti kilometri multi.

 

2. Iarna exista probleme, chiar si la cele mai performante motoare diesel, pornirea se poate face foarte greu sau chiar deloc. Motorina romaneasca nu este nemaipomenita, iar unele benzinarii chiar avertizeaza ca ceea ce punem in rezervor s-ar putea transforma in magiun la -20 de grade.

 

3. Intretinerea este costisitoare. Dieselul (in special cel turbo, de altfel majoritatea din Romania) nu se impaca bine cu filtre infundate, porniri in tromba sau ulei ieftin. Reviziile sunt foarte dese (pentru Romania anumiti constructori recomanda schimbarea uleiului la 7.500 de km si a filtrului de ulei, iar filtrul de motorina la 15.000 km).

 

Uleiul pentru diesel modern (turbo) este scump, are indicativ 5w-40 sau 0w-40 si exista chiar uleiuri "dedicate" anumitor motoare (vezi TDI-pumpe duse), care vin direct cu indicativul motorului (505.01).Toate foarte scumpe.

 

4. Fiabilitatea este cu dus-intors.

 

Da, motorul este fiabil, dar ce ne facem cu debitmetrul, EGR-ul, injectoarele si turbo-suflanta? Debitmetrul se infuda si se strica, EGR-ul (exhaust gas recirculation-supapa de recirculare a gazelor) se imbacseste si decedeaza, injectoarele (mai ales cele pompa-injector TDI) nu se pot curata si sunt extrem de costisitoare, iar turbina moare, pentru ca se distrug lagarele.

 

Fara turbina motorul este viu ca un melc, iar aceasta piesa este extrem de scumpa. E adevarat, o sa ziceti ca nu se strica toate la un loc si ca oricum poti sa il tii multi ani, ca dieselul ajunge la prima tinerete abia la 150.000 de km. DA si NU. Ce ne facem si cu ambreiajul, care de la trepidatii si trepte date aiurea se distruge?

 

Dupa 100.000 de km, motorul poate incepe sa manance ulei, fumega, se chinuie, injectoarele sunt astupate iar bujiile incandescente (scumpe) sunt pe moarte si ele.

 

5. Cu toate reclamele si strategiile de marketing, dieselul ramane ZGOMOTOS, CU TREPIDATII si FUMEGA. Rapid, dar fara sa il bruschezi, dupa 4.500 de ture iti spune "noapte-buna" si nici sa nu te gandesti sa te iei la intrecere cu vreo masina pe benzina, pentru ca finalul se cunoaste. Cuplul motor este foarte bun, dar nu te duci in fiecare zi la arat.

 

6. Consumul. La fel, este discutabil. Decat un motor mare diesel care sa consume 11%, mai bine un motor mai mic pe benzina, care sa consume 7%. Nu are sens toata investitia, daca nu aveti nevoie de cuplu non-stop, mai ales la o masina de oras. Un diesel care consuma mult este inutil. La fel de inutil este un motor mic diesel pe o masina greoaie.

 

Este adevarat ca un 4X4 da bine cu diesel si isi face treaba corect, dar o masina de oras cu motor 3.000 cmc diesel este chiar aberanta.

 

Dieselul ramane un taur de forta, in timp ce benzina poate fi comparata cu un cal de curse. Nu poti cere fiecaruia ce face celalalt.

 

Nu putem contesta ca ne plac consumul mic, mia de lei diferenta la un litru de motorina, cuplul demonic, chiar si motorul care mormaie sub capota, dar per ansamblu platim mai mult, mult mai mult decat la o masina pe benzina. Nu le putem avea pe toate, nu?

 

stefan.barliba@mediaon.ro

 

BaniiNostri.ro, 07 sep 2005

 

eu nu comentez... :tongue:

Share this post


Link to post

Aha, uite ca citeste cineva si ce s-a discutat pe forum > :)

Share this post


Link to post

io ma abtin ca sa nu nasc alte controverse... sebiene, de d-astea aveam nevoie acu, nu?

Share this post


Link to post

:D me flamer  <img src= )"> Glumesc...mi s-au parut cunoscute anumite pasaje din articol si am zis sa vedeti si voi...Let the show begin  <img src= )">

Share this post


Link to post

Este ptr unii jmecheri .. am un prieten si ia naiba stie de unde motorina euro 4 cu 24.000/l . I-am zis sa ma rezolve si pe mine la benzina si-a dat din umeri ca nu poate X( :wallbanger:

 

 

P.S. Poate ..da nu vrea :spumelagura: .

Share this post


Link to post

sa inteleg ca articolul se bazeaza pe fragmente luate de pe forum? :scarpin:

Share this post


Link to post

Nu neaparat, dar majoritatea argumentelor s-au discutat si pe forumul nostru, cu concluzii mult mai detaliate.

 

@Lucian79: cat de buna e motorina aia ? Un motor diesel e mult afectat de calitatea combustibilului.

Share this post


Link to post

Eu personal nu suport ideea de Diesel. Cu toate astea, daca stateam mult mai bine cu finantele, poate luam motorizarea de 1.9CDTi de 150CP care are un consum maxim de nesimtire: 11% si asta in conditii de forja maxima... Acceleratie 0-100 in 8.x secunde, etc... Si nu scoate fum deloc, e plin de filtre. Dar e scump la consumabile si nu fac curse in fiecare zi.

Mi-a placut aia cu "nu iesi cu masina la arat in fiecare zi"!!! Toti posesorii de Diesel incearca sa-mi explice ca e mai bun ca benzinarul ca "are cuplu mare"... OK, si la ce ma ajuta?

Share this post


Link to post

Se uita un avantaj al motorului Otto - merge si cu GPL!!!

Avantajul Diesel a ramas doar pe hartie!

Share this post


Link to post

Si pe motorul diesel merge pus GPL ! asa ca avantajul nu e doar pe hartie :)

Share this post


Link to post
@Lucian79: cat de buna e motorina aia ? Un motor diesel e mult afectat de calitatea combustibilului.

 

Nu stiu nici cat de buna e .. nici de unde o ia. Banuiesc ca are ceva prieten la ceva benzinarie. El are un Opel Astra 2001 DTL ..banuiesc ca nu baga orice motorina

Share this post


Link to post

Tocmai cuplul unui diesel este acel ceva inexplicabil care ma atrage la el. Un cuplu decent la turatii mici lipseste aproape cu desavarsire la Maty.

Share this post


Link to post

E adevarat ca la diesel (cele mai vechi) s-a reusit sa se mearga cu un amestec de ulei vegetal si ceva motorina. Am vazut la Top Gear. Erau incantati de uleiul care se arunca la fast-food-uri.

Share this post


Link to post

nici eu nu vreau sa dau nastere la polemici sau controverse.. dar..

singurele dezavantaj la diesel sunt pretul de achizitie - mai mare ca la benzina, si eventual zgomotul

 

la sub -20 se pune petrol si n-are nici pe drequ

fiabilitatea este crescuta (turatii mai mici)

 

performanta motoarelor pe benzina cred ca se face simtita doar in fata "celebrelor" renault 1.5 dci (la capacitati similare - evident)

 

si inca una.. dupa un drum de 500 km cu 2 masini, un cielo si un focus diesel, mers tare, eu am ajuns la linia rosie la benzina, si el la juma de rezervor..

Share this post


Link to post
si  inca una.. dupa un drum de 500 km cu 2 masini, un cielo si un focus diesel, mers tare, eu am ajuns la linia rosie la benzina, si el la juma de rezervor..

 

Cam deplasata comparatia intre cele doua. De ce nu compari un motor benzinar cu un diesel ..ambele sa fie din aceeasi generatie...si vei ramane surprins cand vei vedea ca diselu va avea la 500 km cu indulgentaaaaaa 10 l in plus la rezervor.

 

Edit: .. neah 10 l e prea mult la 500 km :D

Edited by Lucian79

Share this post


Link to post

Varianta echivalenta ca putere la mine era 1.7CDTi de 100CP. Papa mai putin cu sub 2l in oras, 1.1l afara, 1.6 combinat. A, si era cu 1000eur mai scumpa... Deci aveam pe termen lung consum mai bun, dar era cu 1000eur mai cheala in accesorii... Hmmm, ce sa fi ales la o medie de 10-15.000km/an?

Share this post


Link to post
Dieselul ramane un taur de forta, in timp ce benzina poate fi comparata cu un cal de curse. Nu poti cere fiecaruia ce face celalalt.

 

stefan.barliba@mediaon.ro

 

BaniiNostri.ro, 07 sep 2005

"Ca sa intelegi mai bine voi face apel la o alegorie. Inlocuieste motorul Otto cu un cal si cel Diesel cu un magar. Primul, daca ii acorzi ingrijire si afectiune, te poate face castigator de curse. Cu al doilea o faci in zadar, cand nu vrea el nu merge nimic. La primul poti sa experimentezi, sa incrucisezi rase, sa obtii exemplare de colectie, pe cand la al doilea trebuie sa-i dai doar "apa, paie si bataie" si va face tot cum vrea incapatanarea sa. Primul este salbatic, trebuie strunit si apoi calarit, pe cand despre al doilea se poate spune doar ca are extremitatile mari, dar asta nu-i ajuta la nimic, mai mult il incurca, la mers. Din aceste motive, primul este cel mai vechi prieten al omului, iar al doilea a ramas doar animal de povara."

 

Mi-am gasit textul asta prin arhiva, ca-mi suna cunoscuta comparatia.

Share this post


Link to post

Dupa doua benzinare si un diesel pot spune doar ca urmatoarea mea masina va fi cu siguranta tot un diesel...Afirmatiile din primul post pot fi demontate una cate una dar avem deja un topic Diesel vs. Otto unde s-a discutat si rediscutat...

Share this post


Link to post

Pot fi demontate, dar care este pretul vis-a-vis de un benzinar asemanator ca putere?

Share this post


Link to post

Adostar, m-am uitat. Si iaca: "Now there are a few specialist companies developing systems that combine LPG and Diesel into a Dual-Fuel system. This allows the engine to be run on Diesel alone or a Diesel/LPG mixture." Deci un motor diesel nu poate functiona cu GPL. Daca eu am 1% apa in benzina pot spune ca masina mea merge cu apa? In nici un caz nu. Iar CNG-ul ala chiar e un alt gaz, cu care se pot alimenta motoarele diesel.

 

EDIT: si nu uitati: diesel are putere echivalenta sau mai mare la aceeasi cilindree, dar numai cu injectie la presiune inalta si turbina.

Edited by tatabobu

Share this post


Link to post
Pot fi demontate, dar care este pretul vis-a-vis de un benzinar asemanator ca putere?

 

Cu cat puterea creste (si pretul masinii evident) cu atat diferenta de pret se atenueaza...Uite, ia exemplul pe care-l stii foarte bine: Opel Astra 1.9 CDTI 150 cp cu echivalentul din punct de vedere al performantei 2.0i 16V 170CP TURBO ...Preturile sunt identice! Performantele aproape identice: viteza maxima putin mai mare la benzina si un demaraj cu 0,2s mai bun. Amandoua turbo, amandoua aceeasi cilindree! Dieselul consuma 8 urban, benzina 13. So?

 

PS: daca vorbim de masini ieftine cu motoare mici atunci diferenta aia de cateva sute de euro - 1000 euro o sa usture mult mai tare pentru ca bugetul este unul limitat in general...

Share this post


Link to post

Aici ai dreptate, m-ai batut cu armele mele. Dar in segmentul de motoare "normale" diferenta ustura...

Share this post


Link to post

Corect, una e sa dai 1000 euro in plus pentru un diesel de 100cp maxim la o masina de 10-11000 euro (10% in plus) si alta e sa dai tot 1000 euro pentru un diesel puternic la o masina care costa de la 17000 in sus...La genul asta de masini deja dieselul ofera placeri ale condusului nebanuite de unii forumisti :) )

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...