Jump to content
Sign in to follow this  
dAKuL_maniaK

Probleme Electrice Matiz

Recommended Posts

Eu cred, că problema a început cu instalarea radioului. Undeva cele 2 circuite s-au atins, şi când apăsai pe frână, curentul mai puternic al frânelor (15 A) a ars siguranţa habitaclului (10 A). Neavând nici siguranţă de frână, lămpile nu mergeau. Acum, frâna îţi merge împreună cu circuitul lui propriu şi curentul accesoriilor. Verifică unde se *amestecă* cele 2 circuite, altfel o să-ţi ardă în continuare siguranţe, şi vei avea aceleaşi probleme.

P.S. Ai siguranţele corecte pt. fiecare component?

 

Radioul este cel original LG, montat in fabrica. L-am scos eu acum pentru a fi sigur ca nu este el cauza (oricum mai are o siguranta de 10A pe propria alimentare care nu e arsa).

Daca af fi de la radio + frana nu inteleg de ce sunt in acelasi scurt si "semnalizarea" si "cluster-ul"?

 

Da, asta spuneam, frana aste alimentata acum si prin acel scurt, prin accesorii, siguranta de 15A fiind practic suntata. Interesant este ca atunci cand scot siguranta de la semnalizare, scurtcircuitul se intrerupe !?

Acum merg fara acea siguranta si semnalizez prin usoara apsare a franei, deci scurtul se produce doar cand apas pedala de frana.

 

Am folosit doar sigurante la amperajul specificat deci este exclusa aceasta cauza.

Share this post


Link to post

Eu am Matizul de 2 ani, nu am avut nici o problemă electrică până acum, dar nu am nici casetofon, nici închidere centralizată, nici alarmă. Ce am spus e din experienţa mea cu Dacia care am avut-o înainte, dar Matizul e mai complicat. O fi vre-un releu? Ar fi bine să ai schema electrică a circuitelor. Ai cartea tehnică? Poţi descărca de pe net, versiunea română sau cea engleză.

P.S. Stai puţin, ziceai clusterul, turn şi audio. Păi sunt pe acelaşi circuit astea trei, de la cheie, fiindcă accesorii şi aprinderea de obicei sunt legate, dar cu un fir rezistor, iar circuitul break are un scurt cu astea trei! (Frâna ţi-a ars siguranţa audio, frîna îţi aprindea martorii, şi semnalizarea acum merge numai cu frâna apăsată). Scurtul nu dispare; dacă scoţi siguranţa semnalizării nu are cum să meargă oricum, decât cu pedala din cauza scurtului, iar martorii la aprindere primesc curentul lor. Accesoriile singur nu aprind martorii, e un fir rezistor între accesorii şi aprindere.

Edited by Cellist
  • Like 1

Share this post


Link to post

Salut. Azi dimineata cand sa pornesc masina bateria era aproape moarta. Am pornit-o cu cabluri de la alta baterie ai am plecat la drum. Am facut cam 40km in care am observat ca atunci cand puneam frana se oprea casetofonul. Dupa ce am oprit motorul n-am mai putut sa-l pornesc. Am impins-o si a pornit imediat dupa care am facut alti 40km pana acasa. In mers mai aprindeam plafoniera si lumina "tremura". Cand am oprit motorul, bateria nu avea curent nici sa inchida usile, si m-am gandit ca alternatorul nu mai incarca.

Am gasit un amic care era in pauza de masa si avea un voltmetru cu care am masurat tensiunea la bateriel, era 12V. Cand am pus contactul becurile din bord s-au aprins normal numai pentru o secunda apoi abia se vedeau. Tensiunea, fara sa incerc sa pornesc motorul, era 8V. Am pornit motorul cu cabluri si tensiunea era putin peste 14V(voltmetrul era analog). N-am mai masurat tensiunea cu consumatorii porniti ca se grabea amicul, Am dus masina in parcare si am facut un scurt intentionat la bricheta si motorul a murit.

Martorul baterie din bord nu ramane aprins dupa ce porneste motorul, amicul zice ca am vreun scurt pe undeva si ca nu lasa bateria sa se incarce. La ce sa ma uit prima data?

Edited by raduuPRI

Share this post


Link to post

La baterie, cu motorul oprit si amicul cu instrumentul. Cum spuneai, bateria e slabita si are 12V in gol. Daca ai bagat ceva consumatori modesti, a cazut la 8V. Posibil batranetea, posibil lipsa incarcare. Cei 40 Km i-ai facut intr-o ora, insuficient pentru a revigora o baterie descarcata. De pus la un incarcator cam 12 ore. De retinut, cand merge motorul, ai pe baterie tensiunea generata de alternator, aia 14V.

Share this post


Link to post

La 10V sau mai putin, in gol, bateria se arunca.

  • Like 2

Share this post


Link to post

La 10V sau mai putin, in gol, bateria se arunca.

Uitat o data pozitiile si pana cand m-am prins, m-am ales cu 7V in gol. Pus pe incarcator cam 15 ore si recuperat, era tinerica, merge si azi.

Share this post


Link to post

Nu cedeaza ea asa repede,eu am ajuns pe la 6-7v iarna,am incarcat-o si a pornit fara probleme de atunci

Ca intr-adevar se distruge e alta treaba,dar pana la urma motorul porneste si cu 5Ah iarna (testat cu o alta baterie originala,care evident era praf)

Share this post


Link to post

Eu am invatat si am avut tot timpul sa verific teza: "orice amanare creaza costuri suplimentare".

 

Daca exista un scurt pe instalatie, se depisteaza usor: se deconeteaza borna de minus a bateriei, se face un scurt intre cabluri pentru a descarca toti condesatorii si se masoara cu un ohmetru bun rezistenta interna a instalatiei sau se masoara cu un ampermetru curentul scurs din baterie. Aceste masuratori elimina orice dat cu presupusul.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Masurarea rezistentei nu va fi eronata din cazua condesatorilor?

Intr-adevar masurarea curentului e cea mai buna solutie

Share this post


Link to post

Daca tii ohmetrul conectat suficient cat sa se incarce condensatorii, masuratoarea va fi buna. Si totusi, pana se incarca condensatorii realizezi pe baza indicatiilor daca e scurt sau nu.

Share this post


Link to post

Un scurt este mai lung decat un cond pentru ca el este permanent.

Edited by tolin
  • Like 2

Share this post


Link to post

Salutare am si eu o problema la un matiz din 99 in cadeta de sub capota nu exista releul de pompa de benzina de claxonreleu ceata fata dupa schema am desfacut panoul si nici fire nu sunt care sa duca in respectivele mufe ce sa fie oare? este normal? am problema cu masina la plecare dupa loc nu se accelereaza daca ma dau mai mult la ea moar asta face doar intrantaia si adoua treapta dupa aia ruleaza doarte bine mi sa spus de la service ca ar fi pompa de benzina mai are rost sa dau bani pe ia si sa umblu o fi vreo improvizatie de nu stiu ce mester de nu are respectivele relee mai are rost sa incerc s-o fac???????

Astept sugesti.Multumesc anticipat

post-28942-068729400 1282573651_thumb.png

Edited by mentorul_d

Share this post


Link to post

Matizul euro2 n-are releu separat pe pompa de benzina si pe claxon. Pompa este actionata de catre releul principal. Ca sistemul de alimentare cu benzina sa functioneze, filtrul mecanic si regulatorul de presiune din rezervor trebuie sa functioneze, plus filtrul de benzina de sub masina. Pe traseul electric din rezervor exista un comutator din care se poate porni/opri motorul electric al pompei.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Dupa problema de la postul #245, mi-am facut timp si am schimbat si eu capacul de la distribuitor (tip DAC) impreuna cu ruptorul. Am mai avut in trecut cateva probleme cu el si periodic trebuia sa-l desfac si sa curat contactele oxidate. Dupa cum se vede in poze, electrozii de aluminiu de la capac sunt destul de mancati si adanciti; de asemeni ruprorul nu mai avea suprafata neteda si era plina de rugozitati. Dupa inlocuire nu am simtit nici o schimbare in mersul masinii, dar sunt sigur ca a meritat schimbarea...si pe viitor nu o sa mai imi faca probleme distribuitorul.

Capacul a costat 17 ron si ruptorul 10 ron.

post-7765-075950800 1283169714_thumb.jpg

post-7765-090395200 1283169722_thumb.jpg

Share this post


Link to post

salut!de ceva timp am observat ca dupa ce las frana de mana mi se mai aprinde la intervale mici de timp martorul luminos,de obicei in viraje mai stranse.mentionez ca maneta o las complet si rotile nu merg infranate.de la ce poate fi?

Share this post


Link to post

Prea putin lichid de frana in pahar

Share this post


Link to post

m-am uitat si la lichid si e exact la nivel(la gradatia de pe vas).pot completa cu orice lichid de frana sau trebuie sa il schimb pe tot?

Share this post


Link to post

Schimba placutele, sunt prea subtiri, acesta-i motivul pentru care ti-a scazut lichidul. Apoi, schimba si lichidul, precis este mai vechi de 2 ani.

  • Like 3

Share this post


Link to post

am luat placute dar faza e ca nu am cum sa le schimb pana saptamana viitoare.are ceva daca mai completez cu lichid de frana in pahar peste cel existent?nu stiu daca cel din borcan e la fel cu cel pe care l-am cumparat.

Share this post


Link to post

Nu se amesteca tipurile de lichid de frana! Tu chiar te joci nitel cu focul... Dureaza 20 minute inlocuitul placutelor de fata si 15 minute inlocuitul lichidului de frana...

Share this post


Link to post

Si de unde stii cand s-a schimbat lichidul? Presupunand ca si cel vechi e inca transparent

Share this post


Link to post

Si de unde stii cand s-a schimbat lichidul?

Stie pentru ca este o problema electrica.

  • Like 2

Share this post


Link to post

Salut.

Am plecat si eu cu matizul meu in Italia iar pe autostrada aproape de Milano s-a rupt cureaua de la alternator.

Am oprit in primul peco de unde am cumparat o baterie sa am de rezerva ptr atunci cand se consuma cea montata deoarece era sambata si nu mai era deschis la nici un service.

Cand s-a consumat bateria am tras pe dreapta sa schimb bateria, baterie care nu era ptr matiz dearece avea bornele mai groase.

Am reusit sa conectez bateria dar am facut un scurt intre borna plus a bateriei si firul care este legat la masa la cutia de sigurante.

Motorul se invarte dar nu porneste si cred ca e ceva in scurt deoarece fara sa pun cheia in contact se aprind vag becurile in bord.

Am chemat asistenta care a ridicat masina pe platforma si a fost dusa la parcarea lor.

Abia luni pot suna sa vad cat costa reparatia.

Aveti idee cat de grav ar fi?

In afara de curea si sigurante sau relee poate fi ceva mai grav?

Edited by lupescui

Share this post


Link to post

 Salutari tuturor!

 

Vin si eu cu o problema aici:nu am nici o lumina la bord si nici la ventilatie.Singurele lumini care imi merg la bord sunt martorul de la benzina,cel pt frana de mana trasa si faza lunga,in rest,intuneric total.E foarte urata treaba,sa mergi pe bezna asa :) .Nu sunt mare priceput dar sigurantele le-am verificat toate(cele din masina si cele din compartimentul motor)

 

 

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...