Jump to content
Sign in to follow this  
Sharpe

Specificatii Si Probleme La Abs

Recommended Posts

Salutare baieti.

 

Am fost plecat prin tara cu Nubira (masina e Nubira I din 2000 cu 200.000km la bord)si am facut vreo 2000km. Inainte sa plec, masina a fost supusa unei mici "revizii", inlocuite capetele de bara pe fatza, placute de frana si verificat restul.

Dupa vreo 1000 de km, m-am trezit ca se aprind martorii ABS si cel Brake. Cand pun contactul, martorii stau aprinsi cateva secunde, apoi se sting, lucru care este normal. In schimb, cand plec cu masina si depasesc viteza de 5km, atunci cand te aude zgomotul acela scurt ca o tabla care atinge(initializarea ABS sau ce o fi), se aprind si raman aprinsi. De asemenea, ABS-ul nu functioneaza deloc (probat pe pietris).

 

Astazi a mers maica-mea cu ea la service. Service-ul Daewoo de la Valea Cascadelor, fiind aproape de serviciu si acolo facand majoritatea operatiunilor asupra masinii pana in momentul de fata.

 

Ce au zis maiestrii mecanici a fost ca puntea spate nu raspunde, si trebuie schimbat (citez): "necesita inlocuire modul ABS, necesita instalatie electrica ABS". Primul ar fi vreo 1900RON si instalatia electrica pe spate ar fi vreo 500RON. Verbal, mecanicul a zis ca e problema la instalatia electrica. De aici a devenit dubios dupa parerea mea. Deoarece, este absurd sa se strice si instalatia electrica si modulul ABS, in acelasi timp :scarpin: . Apoi, intrucat ei au zis ca e de la instalatia electrica, apoi ar trebui sa tb schimbata numai aceasta, nu si modulatorul. Dar eu ma gandesc ca acesti bulang...mecanici, vor doar sa umfle nota. Plus ca nu cred ca au stat ei sa verifice toate circuitele si contactele care le-a postat cineva pe pagina 3 a acestui topic. Ba mai mult, la intrebarea ca daca aduce piesele din alta parte, au zis ca ei nu fac decat cu piesele lor :rolleyes: . Cu alte cuvinte, cred ca nici nu le schimba, ci doar le sterg de praf.

 

La o adica, ce ar trebui sa fac in continuare ?

Deoarece nici sa castig la loto si nu as da 1000 de euro pentru reparatia asta, intrucat masina valoreaza 5000, adica reparatia ar costa 1/5 din valoarea masinii, deci mai bine o vand ca tot banii aia ii iau.

Apoi, la ce service as putea sa merg si sa am incredere ca mecanicii nu mananca kk si nu umfla devizul aiurea, si ca intr-adevar imi repara ce trebuie ?

Share this post


Link to post

Nu te lua si tu dupa ce spun "mecanicii". Este foarte posibil sa fie o problema minora - gen un contact imperfect dar ei mai bine ar schimba jumatate din masina decat sa verifice atent.

In cel mai rau caz, daca intr-adevar sunt stricate cele precizate, le poti cumpara sh de la dezmembrari auto. Nici masina nu mai e noua ca sa bagi atatia bani in ea (parerea mea).

 

Mergi la alt service si vezi exact care este eroarea pe tester. E posibil sa fie un senzor ABS defect (btw, zgomotul ala de la ABS, la plecarea de pe loc, se aude la fel ca inainte?)

Edited by LYM

Share this post


Link to post

Cind ajungi la tester si se uita electricianul , ( bineinteles nu in acelasi service unde ai fost prima data ) , sa-ti spuna daca la codul de defect apare C (curent ) sau H ( history ) .

In primul caz defectul nu dispare si este posibil sa fie ceva mai grav , in al doilea caz este ceva care apare aleator datorita probabil a unor conexiuni imperfecte in conectori caz in care trebuie depistat locul nu hotarit imediat schimbarea cablajelor .

Am un prieten care a patit-o cu Nubira 2 in primii 10k , i-au schimbat modul , pompa si tot asa facea . Pina la urma au gasit ca nu facea contact un fir in imbinarea dintre cablajul podea si cel al unui senzor spate .

Share this post


Link to post

@Yuri, citeste si Problemele mele cu masina... si verifica contactul de masa de langa tubul de umplere cu lichid spalare parbriz si firul portocaliu care intra in habitaclu pe partea volanului...

Share this post


Link to post

Ca sa va povestesc si eu din experienta mea, mai mult ca sigur e un contact imperfect. Aceeasi problema o am si eu uneori, dar fiind fost proprietar de Dacie am invatat sa le rezolv pe toate. Verificarea firului de masa am facut-o si eu, nu e de acolo(cel putin la mine).

Atunci cand am cumparat masina(SH, bugetar,de!) am observat ca la armarea alarmei din telecomanda lampile de semnalizare nu clipeau decat pe partea stanga. Am mai miscat eu pe la fire pe sub bord si luminile si-au revenit, dar de atunci, cateodata, la plecarea de pe loc patesc si eu faza cu initierea ABS. In mod sigur e o problema electrica, contact imperfect pe acolo pe undeva, pentru ca, atunci cand se mai deranjeaza contactele si lampile de semnalizare dreapta nu mai functioneaza la armarea alarmei, ABS-ul functioneaza fara probleme. Incurcata, nu?

Share this post


Link to post

:-/ Chiar nu stie nimeni de ce nu imi detecteaza scanerul sistemul ABS?

 

Mai e o chestie ciudata nu reusesc sa gasesc releul si siguranta principala a sistemului. Conform manualului ar trebui sa fie in comp motor langa busonul de umplere lichid parbriz. Ei bine am scos busonul, am scos si vasul cu antigel si tot nu l-am gasit. Masa am gasit-o e deasupra farului stanga impreuna cu alte doua fire(am curatat si acolo). Am scos si alea doua mufe care intra in EBCM, par a fi in regula.

 

Firele care vin de la senzorii rotilor fata intra in manunchiul ala mare care pleaca undeva sub aripa si de acolo intra probabil in habitaclu sub bord. O se le caut si pe alea din spate .

Ati mai patit asa ceva? Unde sa mai caut?

 

Nu stiu daca are legatura dar langa mufa de diagnosticare al ecm-ului am mai gasit o mufa alba cu trei pini libera. Aia pt ce e? A si mufa de diagnostic de la ECM are doar vreo 5 pini activi e normal?

Edited by aly

Share this post


Link to post
Pe pinul K din mufa ALDL exista tensiune?

Nu ai raspuns la aceasta intrebare.

 

Da este normal sa fie numai 5 pini in mufa.Cealalta mufa de linga cea de diagnoza este jumperul pentru setarea cifrei octanice.

Share this post


Link to post

Tot caut prin manual sa vad care e pinul k si cum se masoara dar nu am gasit.

Share this post


Link to post

Dupa mult chin si tavaleala pe sub bordul masinii( am scos pana si aparatoarea de plastic de deasupra aripii), am zarit ceva cu lanterna, sub bord pe partea stanga, deasupra ECBM. Este o cutie neagra cu ce niste inscriptii pe ea. Problema e ca pt a avea acces acolo trebuie sa demontez ECBM-UL. E greu, risc ceva? Mai are cineva releul si siguranta ABS acolo(sper ca acea cutie sa fie cea cu releu ca in alta parte chiar nu mai stiu unde ar putea fi)?

 

De masurat am pe la mufele ECBM asa:

-masa pe pinu ''B'-este

-tensiune pe pinii d8 si d9 (de la sigurantele f6 si f17)-exista

 

 

 

 

LE: Pt a masura daca releul functioneaza manualul spune asa:

"La acest pas se verifica functionarea corespunzatoare a releului de initializare a functionarii ABS si a circuitelor adiacente:

 

SE PUNE CONTACTUL DE APRINDERE PE ''BLOCAT".

 

SE DECONECTEAZA AMBII CONECTORI AI EBCM.

 

SE CONECTEAZA UN SUNT CU SIGURANTA ÎNTRE MASA SI TERMINALUL ''D6" AL

 

CONECTORULUI C1.

 

SE PUNE CONTACTUL DE APRINDERE PE ''PORNIT".

 

UTILIZÎND UN MD, SE MÃSOARÃ TENSIUNEA ÎNTRE MASÃ SI TERMINALUL ''A" AL

 

CONECTORULUI C2 AL EBCM.

 

ESTE ACEASTA TENSIUNE MAI MARE DE 10 VOLTI?

 

Am masurat si asta si releul face "click" iar tensiunea e 12.5 volti. Asta inseamna ca si releul si siguranta sunt bune nu?

 

 

O poza cu mufa ALDL sa vad exact care sunt cei doi pini care vin din ECBM nu are nimeni ca in manual nu am gasit nimic inca?

 

 

Asa arata mufa mea ALDL. Care ar fi configuratia pinilor pe litere?

post-8596-1188396298_thumb.jpg

Edited by aly

Share this post


Link to post

Din greseala te-am informat incorect in legatura cu pinul K pentru ca este tot pe pinul M de la motor.La espero este diferit fata de alte modele daewoo.

Nu cred ca te poti conecta la el decit cu scanerele daewoo SCANER11 sau SCAN100 cu memoria pentru abs-urile de tip vechi pentru ca necesita secventa de initializare.

abs.JPG

Edited by ovi_jer

Share this post


Link to post

Deci sa inteleg sa din cauza scanerului nu s-a detectat ABS-ul meu, si trebuie sa caut un service care are Scaner11 sau Scan100, corect?

 

In Iasi daca mai are cineva Espero cu ABS il rog sa posteze sa-mi spuna si mie un service care ar detine un asemenea scaner.

 

Pe schema mufei mele de mai sus care ar fi configuratia pinilor?

Edited by aly

Share this post


Link to post

De la stanga la dreapta, jos: A , B si de la dreapta la stanga, sus: G, J, M.

Share this post


Link to post

Mii de multumiri.

 

Iata cateva masuratori facute de mine:

 

1. Pe mufa de la ECBM:

-senzor roata stanga fata-1105(ohmetru pe scala 2000)

-senzor roata dreapta fata-1070(ohmetru pe scala 2000)

-senzor roata stanga spate-1077(ohmetru pe scala 2000)

-senzor roata dreapta spate-1064(ohmetru pe scala 2000)

 

-motor stanga fata-0.8(ohmetru pe scala 200)

-motor spate-0.8(ohmetru pe scala 200)

-motor dreapta fata-0.8(ohmetru pe scala 200)

Am masurat si direct pe pinii de la modulator(cel din com. motor) si am obtinut acelesi valori.

 

-solenoid(electrovalva) dreapta fata(pinul D13+masa)-3.8(ohmetru pe scala 200)

-solenoid(electrovalva)stanga fata(pinul D14+masa)-3.8(ohmetru pe scala 200)

Si la solenoizi am masurat si direct pe pinii de la modulator si am obtinut aceleasi valori.

 

Sunt bune valorile sau nu? Ce asi putea sa mai masor?

Va rog daca mai aveti opinii sau sfaturi postati.

Edited by aly

Share this post


Link to post

In sfarsit am gasit si eu pe cineva cu scanner 100 si am scanat ABS-ul. Prima data afisa o multime de coduri(din cauza ca eu am tot scos mufele alea pentru diferse masuratori-asa zice mecanicul), pe care le-a sters apoi am facut proba si binenteles ca becul s-a aprins din nou aratand de data asta codul "A021"(viteza rotii stanga fata egala cu 0).

Aveti idee cam cat ajunge un senzor pt Espero in caz ca la verificari o sa rezulte ca acesta e defect?

 

In caz ca se rezolva problema becul se stinge singur sau trebuie iar scanate si sterse codurile?

Edited by aly

Share this post


Link to post

Scuze de deranj...

Am dat un search pt ABS, probleme ABS...stiu ca parca s-a mai discutat...dar nu am mai gasit postul...

 

De 2 zile imi raman aprinse becurile ABS si BRAKE...s-a mai intamplat acum 3 sapt dar a durat o zi...

 

Se poate intampla asa ceva de la lichidul de frana ca nu l-am schimbat de cand am luat masina...si nu stiu cand a fost schimbat...

 

Din ce am citit pe forum nu am inteles sigur ce DOT sa folosesc...pe capacele de la lichid frana si ambreiaj scrie DOT3... merge pana la urma DOT 5.1 parca ?

 

La service pe scanner mi-au zis ca e de la calculator ABS, dar ca cica ar fi si semzorii de la roti...mai sigur sa caut un calculator second de imprumut sa-l testez si mai vedem atunci...chiar nu se poate vedea pe scanner care e adevarata belea? L-am intrebat pe mecanic daca poate fi vreun releu si a zis ca nu "CREDE"... :)

 

P.S. Ce DOT sa fol pana la urma? Cine a mai avut probleme cu ABS-ul poate imi da ceva idei...Sau daca e careva din Bacau poate imi da un nr. de tel sau o adresa a unui mecanic adevarat?

 

Cu respect, Razvan.

Share this post


Link to post

Deci eu nu mai inteleg nimic cu service-urile de pe la noi...

Cica trebuia sa schimb calculatorul de ABS si apoi sa mai vedem ce mai are...

 

Am fost ieri in alt service si mi-a pus un baiat de acolo "scan 100" pe masina (mentionez la primul service aveau "scan 11"), i-a aparut ceva la senzorul stanga fata, a dat un reset...a plecat in probe cu masina cu testerul pus...s-a intors si a zis ca e ok nu are nimic...poate de la spalat sa fi "innebunit" senzorul ala...

S-au stins toate becurile(ABS+BRAKE) si ABS functioneaza impecabil...

 

Interesanta treaba nu? :)

 

Acum pls sa-mi spuna careva pana la urma ce DOT (lichid frana) sa folosesc la masina mea...pe capace scrie DOT 3...am citit posturile despre DOT3, 4, 5.1 ... dar pana la urma nu a concluzionat nimeni care e mai bun de folosit...

 

Nmai bine, Razvan...

Share this post


Link to post

Poti folosi dot 4 compatibil dot 3 sau dot 5.1 (asta e cel mai bun).

 

Ca marca ce vrei tu, OMV, MOL, 2+2..

Share this post


Link to post

Salutare...iar ABS...cred ca trebuie vanduta masina asta :(

 

Azi dimineata cand am plecat de acasa am intampinat o problema grava...cand franez (aprox. 40-50% din frana) imi intra ABS-ul in functiune imediat, se aude un carait in compartimentul motor si vibreaza pedala (parca asa face cand franez cu putere). Precizez ca afara nu este zapada sau gheata, martorii din bord sunt stinsi si functioneaza (la pornire imi face initializare ABS). Mie mi se pare ca ABS-ului i se pare ca se blocheaza rotile-eronat. :(

Daca a mai patit careva asa ceva va rog sa-mi dati ceva sfaturi..

Am uitat sa precizez ca ploua de vreo 2 zile, iar ieri am facut un drum mai lung...balti...umezeala mare...

 

Cu respect, Razvan.

Edited by razvy79rzv

Share this post


Link to post

@Razvan

Daca ai schimbat de curand placute de frana, lichid de frana sau ai aerisit instalatia, e normal sa intre ABS-ul la o franare mai putin puternica, frana a devenit ulterior mai eficace. Mai conteaza si cauciucurile, daca sunt uzate pierd aderenta mai repede si tind sa se blocheze. Problema apare cand se aprinde martorul ABS in bord sau ABS si BRAKE, la a doua varianta e mai nasol, nici frana nu mai merge cum ar trebui, performante de franare diminuate zice cartea. Daca franezi, intra ABS-ul, traiectoria masinii nu are de suferit, totul e ok, nu trebuie sa-ti faci griji. Vibratia in pedala si putin zgomot in compatimentul motor sunt garantia functionarii sistemului (desi la mine nu s-a auzit vreun zgomot din compartimentul motor, sau nu am fost eu destul de atent...).

Share this post


Link to post

Nu te-ai prins de treaba...de la 20km/h ma opream de parca aveam 60km/h...nu am schimbat inca placute, lichid, nici aerisire nu am facut, ce s-a intamplat, s-a intamplat peste noapte, seara am fost la drum pe ploaie si balti mari - s-a aprins ABS de la un senzor sigur (facea initializare si cand incepeam sa merg se aprindea ABS si nu mai funciona), dar frana era OK, dimineata canci frana...intra ABS de parca eram pe gheata si soseaua era doar uda (deci intra ABS desi nu trebuia, ca si cum ar fi sesizat eronat blocarea vreunei roti)...cauciucuri sunt fff bune.

Dar stupoare... m-am enervat rau de tot si am tras frana de mana, am facut 2-3 pedale frana si apoi am tinut apasat cu putere frana pt cateva secunde si s-a schimbat comportamentul...acuma parca e ca inainte. Astept sa vad cum mai evolueaza...ca la service...

- la un service mi-a zis ca trebuie schimbat modulatorul ABS

- la alt service ca e calculatorul de ABS

- ia alt mecanic a zis ca poate o intrat mizerie pe la fire si senzori...

...deci concluzia  <img src= ("> (

Share this post


Link to post

Pare a fi o problema a sistemului de franare si anume : frane zero pe puntea spate.

Cand s-a schimbat ultima data lichidul de frana?Verificare a sabotilor si tamburilor pe spate?

Share this post


Link to post

Fa o verificarea calumea a franelor: placu'e, discuri, saboti spate, schimbat lichid de frana si apoi urc-o pe un stand de franare si vezi ce iese.

Share this post


Link to post

Nu am schimbat nimic (lichid, placute, saboti...) pt ca la service mi-au zis ca mai merg..., masina o am vreo 6 luni...oricum din ce am vazut pe forum aveam de gand sa schimb lichid frana si sa spal instalatia...

 

Deci sa verific mai intai sistemul de franare si apoi sa ma gandesc la modulator ABS si alte chestii pe la el...normal daca se strica modulatorul ala nu trebuia sa ramana stricat?

Astazi de dimineata nu a mai facut figuri, iar aseara a avut o tentativa dar s-a rezolvat cu frana de mana+pedale pe loc...

 

Multumesc pt. sfaturi...

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...