Jump to content
Sign in to follow this  
VIPER

Casatoria

Recommended Posts

Un eveniment personal legat de titlu m-a facut sa deschid acest subiect, bau-bau pentru unii, comic pentru altii, sfant si de inima pentru multi dintre noi (sper...).

 

O sa incep cu aniversarile si semnificatia lor populara:

 

fiecare aniversare a casatoriei are o denumire (deci se pot oferi cadou obiecte din materialele corespunzatoare aniversarii):

- 1 an - nunta de hârtie

- 2 ani - nunta de bumbac

- 3 ani - nunta de piele

- 4 ani - nunta de fructe sau de flori

- 5 ani - nunta de lemn

- 6 ani - nunta de zahar sau de fier

- 7 ani - nunta de lâna sau de cupru

- 8 ani - nunta de bronz sau de lut

- 9 ani - nunta de rachita

- 10 ani - nunta de tinichea sau de aluminiu

- 11 ani - nunta de otel

- 12 ani - nunta de matase

- 13 ani - nunta de dantela

- 14 ani - nunta de fildes

- 15 ani - nunta de cristal

- 20 ani - nunta de portelan

- 25 ani - nunta de argint

- 30 ani - nunta de perla

- 35 ani - nunta de coral

- 40 ani - nunta de rubin

- 45 ani - nunta de safir

- 50 ani - nunta de aur

- 55 ani - nunta de smarald

- 60 ani - nunta de diamant

- 65 ani - nunta de alabastru

- 70 ani - nunta de platina

- 75 ani - nunta de diamant (nu stiu de ce tot diamant ca la 60...)

 

Superstitii:

 

Se spune ca:

...cel care este asezat la coltul unei mese, nu se va casatori.

...cel care este maturat din greseala nu se va mai casatori.

...daca treci peste gunoiul strans dupa maturat, nu te mai insori.

...cel care scutura fata de masa dupa apusul soarelui, va ramâne necasatorit.

...daca primul om care intra in casa unei fete nemaritate in prima zi a Anului Nou este barbat, sunt sanse de casatorie pentru ea in anul abia inceput.

...daca intr-o casa sunt mai multe fete nemaritate si aseaza cate un pantof in sire, in ordinea varstei, pornind de la marginea camerei catre usa de la iesire si punand ultimul pantof inaintea primului pantof, repetand miscarea pana cand un pantof iese din casa, se spune ca fata al carei pantof a parasit primul casa se va marita prima.

...la biserica, daca in aceeasi zi au loc mai multe nunti, miresele nu trebuie sa se zareasca una pe alta la iesirea din biserica, pentru ca vor avea ghinion.

...e semn bune in ziua nuntii: sa vezi un curcubeu, sa ai vreme insorita, sa intalnesti o pisica neagra, sa intalnesti un cosar.

...e semn rau in ziua nuntii: sa vezi un mormant deschis sau sa vezi un calugar sau o maicuita.

...miresele nu trebuie sa poarte perle (nici bijuterii, nici pe rochie).

...miresele nu trebuie sa-si croiasca propria rochie de nunta.

...mireasa nu trebuie sa probeze voalul cat timp este imbracata in rochie de mireasa.

...e bine ca voalul sa fie imprumutat de la o alta mireasa.

...aduce ghinion sa te casatoresti in ziua ta de nastere sau dupa asfintit.

...daca mirele scapa pe jos verigheta la ceremonie, casatoria este blestemata.

...mireasa trebuie sa intre in casa noua numai pe usa principala si nu trebuie sa se impiedice si sa cada.

...primul - sotul sau sotia - care va adormi in noaptea nuntii va muri mai intai.

...cel care il calca pe celalalt pe picior in timpul ritualului bisericesc din timpul cununiei numit "Isaia dantuieste" va fi conducatorul cuplului.

...miresele pot scrie pe pantof, inainte de nunta, numele prietenelor nemaritate, ca sa "traga bine piciorul".

...aduce noroc sa plangi la nunta sau botez.

...daca in ziua nuntii ploua, se zice ca vei avea o viata imbelsugata.

...casatorile facute in luna mai nu tin mult.

...cei care au doua "vartejuri" de par in crestet se vor casatori de mai multe ori.

Share this post


Link to post

Aha cred ca de aia nu m-am insurat inca ca am facut cel putin 10 chesti descrise mai sus :D desi sunt de 10 ani impreuna cu actuala consoarta nici acum nu ma prea incinta ideea de casatorie desi la 20 ani stabilisem deja data nuntii dar au intervenit niste discutii si s-a aminat ...dar la anu cica trebuie sa ma insor zice ea ,eu inca nu stiu ce sa zic :-?

Share this post


Link to post

Casatoria e ca o loterie... Si s-a dovedit stintific ca intr-o casatorie, dragostea dureaza doi ani :> iar ce ramine dupa aia e respectul reciproc, afinitatiile comune, copii, etc. :) >- . Sigur, mai exista si exceptii de la regula asta, in sens pozitiv, sa nu intelegeti altfel. :X

 

PS: secretul pt. o casnicie durabila este fraza 'da, draga!'

Edited by hitman

Share this post


Link to post

"..mireasa trebuie sa intre in casa noua numai pe usa principala si nu trebuie sa se impiedice si sa cada"

 

eu stiam ca mirele trebuie sa intre in casa cu mireasa in brate

 

si ar mai fi obiceiul/superstitia ca mirele sa nu-si vada consoarta imbracata cu rochia de mireasa pana in ziua nuntii(la biserica)

Share this post


Link to post

Eu era sa cad cu mireasa cu tot pe scari cand am dus-o acasa... Am scapat usor, dar jumatate din costumul meu negru era alb de la pereti...  <img src= )">

Share this post


Link to post

kkturi..asta sunt toate astea...oricum daca vrei sa strici o nunta trebuie doar sa deschizi o polemica cu si despre obiceiuri...

pana una alta pana acum am vazut in realiatate vorba cu:

 

"cate bordeie atatea obiceie"

 

Cand am iesit si eu din tara prin europa m-am facut de cateva ori de kko in baza superstitiilor noastre stupide (nu ca europenii nu ar avea si ei tampenii de astea).Spre exemplu cand ma tot frasuiam eu sa gasesc un numar impar de flori sa nu fie ca la mort.

Share this post


Link to post

Desi, asemeni lui Steph si a lui Laurentiu 83, si eu sunt prea mic pt insuratoare pot sa spun cu bucurie in suflet ca sunt impreuna cu cineva drag de mai bine de trei ani si ma simt foarte bine, dar cand va veni momentul nuntii (probabil peste cativa ani) o voi organiza asa cum vrem eu si ea fara sa tinem cont de aceasta sumedenie de obiceiuri.

 

Verry important PS: nu se va auzii nici o manea la fericitul eveniment :) >-

Share this post


Link to post

am o colega care s-a casatorit saptamana trecuta si nunta(cu totul) i-a costat 6000 euro :shock: (cat o buburuza cu AC!)

Share this post


Link to post

mai baieti si fete, voi cu superstitiile astea, imi luati painea de la gura!..prea multe, prea incalcite, greu de retinut..n-ar fi mai usor: respect, un dram de dragoste si toleranţă si totul va merge struna?!

Share this post


Link to post

Copiii moshului, io le-am pus doar asa, de info, nu zice nimeni sa va luati dupa ele! Fiecare face cum simte! Noi, de exemplu, ne-am distrat incercand faza aia (importata, recunsoc...) cu "ceva albastru, ceva de imprumut, ceva nou, ceva vechi" si a fost fun. Plus ca, de exemplu, soatza mea nu a avut naframa/batic pe cap, ci o palarie foarte hoatza... Pana la urma e chestie de cum vor mirii. Si cu datinile, si cu superstitiile, si su muzica, si cu aranjamentele... La nunta noastra am angajat cel mai ieftin DJ dar care avea o mare calitate: stia exact ce muzica vor mirii: eu... A, si ca tacamul sa fie complet si nunta non-conformista, din 3 gasti care o vanau pe mireasa sa o fure a castigat cine nu s-a asteptat nimeni: tot eu! Mi-am furat singur mireasa si am plecat de nebuni pe strazi vreo ora...

Share this post


Link to post
PS: secretul pt. o casnicie durabila este fraza 'da, draga!'

Mai adaug:

- facem cum vrei tu, draga!

- ai dreptate, draga!

- n-am spus nimic, iubito! Gândeam cu voce tare > :) ...

Share this post


Link to post

@Viper Si cine a platit pentru mireasa ta ? Si mai ales cit ? :scarpin:

Edited by BogdanG

Share this post


Link to post

Hehehe, m-am scos la faza asta, nu? Ma sunau toti disperati: "ti-au furat mireasa!!!", "unde esti, ca e varza muzica, nu se mai ocupa nimeni de ea", etc... Si, ca sa incheiem in acelasi ton, a 2-a zi la pranz am fugit in saptamana de miere!

Share this post


Link to post

Superstitii, fratilor!

Va spune unul care a implinit ieri majoratul anglo-saxon in materie. Si, daca ma gandesc bine, nu ne dadea prea multa lume sanse mai ales ca, cica, nu eram compatibili d.p.d.v. zodiacal: eu, peste, ea leoaica. Si totusi, am ajuns pana aici; si mai continuam.

E adevarat ca este o loterie casatoria, dar, spre deosebire de Loteria Nationala unde iti trag altii numerele, aici ti le aranjezi singur.

Share this post


Link to post

Faza aia cu furatu miresei ma face cu nervii... la nunta mea mi-o furat niste prieteni mireasa, si culmea stiau ca ca nu-mi place ideea. M-o sunat sa negocieze, eu m-am enervat si n-am negociat nimic, si mi-am inchis telefonu (ca taranu')... da' pana la urma mi-o adus nevasta, ca urma sa vina tortu si ramaneau nemancati. =))

 

Am avut niste amintiri neplacute, pe vremea cand filmam la nunti am vazut vreo 2 nunti pe la sate unde s-o lasat cu bataie zdravana pe faza asta. La o nunta, unu chel a primit o sticla in cap de s-o umplut toata masa cu sange. [-X

Share this post


Link to post
Desi, asemeni lui Steph si a lui Laurentiu 83, si eu sunt  prea mic pt insuratoare pot sa spun cu bucurie in suflet ca sunt impreuna cu cineva drag de mai bine de trei ani si ma simt foarte bine, dar cand va veni momentul nuntii (probabil peste cativa ani) o voi organiza asa cum vrem eu si ea fara sa tinem cont de aceasta sumedenie de obiceiuri.

Stai putin ca eu nici nu-s nici impreuna cu cineva, de vechime nici nu vine vorba.

 

Parerea mea e ca toate mizeriile astea de obiceiuri mai degraba strica si sunt inventate de babe carcotase si de urate nemaritate (ca sa nu zic altfel, peace :) >- ). N-am suportat niciodata vorbe de genul: iote cu ce stricata e ala, iote ca ta'su-i betiv, ca-s vai de capul lor; ca ea, fata finuta e cu golanul ala etc etc.

Pana la urma mai mult conteaza cum se inteleg cei doi si nu recomand la nimeni sa-si puna pirostriile fara sa aiba macar un an-doi SUB ACELASI ACOPERIS. Aceasta cred ca e o conditie sine qua non ca sa ai o casatorie fara sanse mari de divort.Exact cum spunea si Ileana: respect, un dram de dragoste si toleranţă si totul va merge struna. oricum dragostea se va duce la un moment dat, dar ceea ce va ramane poate fi mult mai important.

Acu cred ca voi aplica si eu metoda Viper cu furatul miresei. De ce sa nu mi-o fur singur si sa astept sa mi-o fure altii? Da pana una-alta vreau sa ma bucur de viata si sa mai treaca vreo 6-7 ani pana la ceremonia funebra. Doamne ajuta.

:o fftopic: Nu stiu la ce emisiune de tv povestea unul venit cu nevasta cum i-au furat nefasta si el i-a cautat, i-a gasit si i-a batut la sange. Cu multa mandrie. Nevasta se cam intreba in momentele alea cum sa slabeasca vreo 50 de kile instantaneu.

Share this post


Link to post

si eu tot singur si tot fara prostii de durata :) ) nunta peste multi ani :D

Share this post


Link to post

Dragii mei colegi tineri (ba chiar un pic mai tineri ca mine :P ) eu ma refeream ca ne asemanam doar in privinta faptului ca ne dorim ca fericitul eveniment :-? sa se produca peste un numar nedefinit de ani, dar cu cat mai multi cu atat mai bine :mrgreen:

Oricum lucrurile acestea (n.b. casatoria) nu prea este bine sa le programezi la un moment dat ca parca atunci chiar nu se implinesc.

Pana la urma noi sa fim sanatosi :drinkers: si vom mai vedea!

Share this post


Link to post

Eu am adormit primul  <img src= (">  <img src= S"> :-? pentru ca eram intr-o stare avansata de ... "oboseala" :D .

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...