Jump to content
Sign in to follow this  
mongoose

Etape Inmatriculare Masina Second Hand

Recommended Posts

Masina se ia in leasing sau cu banii jos?

Share this post


Link to post

Masina a fost platita zilele trecute cu banii jos, iar omul a primit factura de la firma respectiva.

Banuiesc ca intarzierea sedatoreaza eliberarii certificatului fiscal de catre Primarie, nu?

Share this post


Link to post

Se poate sa fie cam complicat putin. De cativa ani, impozitul pentru auto in leasing nu se mai plateste de catre firma de leasing ci de catre utilizator. Daca masina a fost recuperata pentru neplata ratelor, s-ar putea ca nici impozitul sa nu fie platit, in consecinta ar cam fi ceva de umblat/asteptat pana se rezolva lucrurile.

Odata acest aspect rezolvat, urmezi procedurile normale: contract vanzare-cumparare, fisa inmatriculare, cerere etc.

Share this post


Link to post

Hm...chestia asta nu o stiam; daca o fi asta cauza...cam nasol..

Mersi oricum de informatie!

Share this post


Link to post

O intrebare rapida ca sa ma lamuresc eu clar: daca iau masina din Bucuresti si o inmatriculez in Ploiesti, pot sa continui sa merg cu numerele vechi de Bucuresti pana la Ploiesti, unde depun dosarul de inmatriculare ? (adica fara sa mai iau numere temporare).

Share this post


Link to post

DA.

Inmatricularea e continua, adica radierea se face din oficiu in momentul in care tu inmatriculezi masina pe numele tau. In aceste conditii nu se mai elibereaza numere provizorii. va trebui ca tu sa predai in Ploiesti numerele de Bucuresti.

Sa o folosesti sanatos si fara incidente un milion de km pe putin. :)

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post

Multam' de lamurire, sa traiesti! Inca nu e gata treaba, da' ma blindez de informatii data fiind situatia cam alambicata si faptu' ca n-am mai inmatriculat nici un vehicul de vreo 5 ani :)

Share this post


Link to post

Ai 30 de zile sa perfectezi actele dupa cate stiu, in timpul asta poti circula linistit.

Share this post


Link to post

Revin cu chestiunea de acum 2 saptamani. Intre timp intermediarul a primit toate actele de la firma de leasing; maine trebuie sa ma intalnesc cu el pentru a face actele intre noi. Va rog sa ma corectati daca gresesc la etapele care consider eu ca se vor desfasura maine:

-el merge cu actele primite la Administratia Fiscala pentru a lua masina pe rol (sau cum se numeste...);

-apoi mergem impreuna la un Birou Acte Auto pentru contractul de vanzare-cumparare;

-apoi mergem din nou la A F ca el sa scoata masina de pe rolul lui si sa primesca un nou certificat fiscal

Acum intrebari:

-masina o trec pe rolul meu acolo sau la Pitesti?

-stie cineva daca pe langa Administratia Fiscala a sect 1 (strada Roma) exista cumva si birou de acte auto?

Multumesc anticipat!

Share this post


Link to post

 

Dat fiind ca tocmai ce-am completat si eu cu succes faza asta, sa completez nitel pasii. De mentionat c-am facut transcriere, adica vehiculul era deja inmatriculat in Romania.

 

  • programarile la RAR se pot face si online, aici; chiar a mers pana la capat, n-a dat nici o eroare saitul, am fost foarte " :shock: "
  • pasul 5 din lista prefecturii (obtinerea vizei de la administratia fiscala pe fisa de inmatriculare) include acum si scoaterea din evidenta a vehiculului pentru fostul proprietar; am completat o cerere, am predat si o copie a contractului de vanzare cumparare, s-a eliberat si certificatul fiscal pentru fostul proprietar si am obtinut viza aia pe fisa de inmatriculare.
  • RCA-ul a fost o mica enigma, deoarece masina avea RCA-ul expirat dar aveam nevoie de RCA pentru a circula. Am intrebat la un broker de asigurari (dl. Mihalache de pe forum, f. amabil si de ajutor) si am aflat ca se poate face RCA pe numele noului proprietar si seria de sasiu a vehiculului (fara a se trece numarul de inmatriculare), iar daca inmatricularea e facuta in 5 zile de la data politei de asigurare atunci polita ramane valabila si pentru noul posesor.

Dupa aia, la depunerea dosarului de inmatriculare:

 

  • la luarea in evidenta a vehiculului la administratia fiscala (a doua stampila pe fisa de inmatriculare), dura 5 zile o nenorocita de stampila ! se rezolva platind vreo 85 de lei taxa de urgenta, si se obtine stampila pe loc.
  • placutele cu numarul de inmatriculare se duc impreuna cu dosarul la politie, unde sunt taiate pe mijloc si returnate. Daca fostul proprietar vrea sa isi pastreze numerele, trebuie sa achite o taxa, iar noul proprietar se prezinta cu copia acestei chitante la ghiseul de inmatriculare in loc de numere.
  • in textul de pe site-ul prefecturii scrie ca la dosar trebuie depusa fisa de inmatriculare vizata pentru fostul proprietar (ca n-are datorii, amenzi, impozite neplatite) sau certificatul fiscal. Mie mi-au cerut fisa de inmatriculare vizata si certificatul fiscal.

Share this post


Link to post

De studiat ORDIN nr. 1.501 din 13 noiembrie 2006

 

privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor

 

 

 

ORDIN nr1501_2006.doc

 

Ar fi bine de retinut printre altele si urmatoarele aspecte importante zic eu si anume:

 

ART. 6

 

(1) Înmatricularea se face numai pentru autovehiculele şi remorcile omologate, potrivit legii, de către Regia Autonomă "Registrul Auto Român".

 

(2) Înmatricularea poate fi permanentă sau, prin excepţie, temporară.

 

(3) Înmatricularea permanentă este continuă, în sensul că de la admiterea în circulaţie în România şi până la scoaterea definitivă din circulaţie a unui vehicul, acesta este înscris permanent în registrul naţional al vehiculelor înmatriculate, pe numele proprietarului sau, după caz, al proprietarilor succesivi.

 

(4) Înmatricularea temporară se realizează în cazul vehiculelor de provenienţă străină care beneficiază de regimul vamal de admitere temporară sau pentru vehiculele destinate exportului.

 

 

 

ART. 24

 

(1) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate pot solicita radierea din circulaţie, dacă fac dovada depozitării acestora într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii.

 

(2) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din circulaţie în termen de 30 de zile de la data:

 

a) când vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unităţi specializate, în vederea dezmembrării;

 

b) scoaterii definitive din România a vehiculului;

 

c) declarării furtului vehiculului;

 

d) trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane.

 

(3) Vehiculul declarat, prin dispoziţie a autorităţii administraţiei publice locale, fără stăpân ori abandonat se radiază din oficiu în termen de 30 de zile de la primirea dispoziţiei respective.

 

(4) Vehiculul pentru care poliţia rutieră a dispus radierea din circulaţie, potrivit legii, se radiază de la data comunicării măsurii.

 

(5) Radierea se comunică în termen de 30 de zile, de către autoritatea care a efectuat-o, organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale.

 

 

 

 

Share this post


Link to post

Peste 2 luni termin si eu leasingul la masina si au inceput sa ma preocupe intrebari existentiale despre inmatriculare. Ce stiu pana acum este ca o sa primesc de la firma de leasing niste acte, dintre care stiu sigur decat de Cartea de Identitate a masinii. Ce se intampla apoi..e un mare gol. Masina este inmatriculata pe Bucuresti. Eu am domiciliul din buletin in Campina. S-a platit pana acum impozitul in Campina.

Pot cumva sa-mi pastrez numerele acuale ale masinii(cele de Bucuresti)? Pe talon sunt trecut ca utilizator.

Ma poate ajuta cineva in tema cu niste raspunsuri?

Merci anticipat.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

Daca vreau sa vand masina de pe firma (amortizata complet) mai trebuie contract de vanzare cumparare sau e suficienta factura fiscala (cu o valoare de 100RON)?

 

Pot sa pastrez acelesi numere fara sa mai platesc taxa de numere preferentiale?

Share this post


Link to post

Numerele poti sa le pastrezi fara problema. Cealalta problema nu o stiu.

Share this post


Link to post

Daca vreau sa vand masina de pe firma (amortizata complet) mai trebuie contract de vanzare cumparare sau e suficienta factura fiscala (cu o valoare de 100RON)?

 

Pot sa pastrez acelesi numere fara sa mai platesc taxa de numere preferentiale?

 

Trebuie si contract de v-c. in ceea ce priveste valoarea facturii...trebuie sa te gandesti bine pt ce va urma la un eventual control de la finante

Edited by andreiorga

Share this post


Link to post

impunerea la primarie o poate face doar proprietarul sau poate si altcineva sa mearga in locul lui?

Share this post


Link to post

Legal o poate face doar proprietarul...ori...imputernicitul legal. Este nevoie de semnatura pe declaratia de impunere. :)

Share this post


Link to post

Legal o poate face doar proprietarul...ori...imputernicitul legal. Este nevoie de semnatura pe declaratia de impunere. :)

 

am sunat acuma la Primarie in Timisoara si mi-au spus ca poate oricine sa faca impunerea.Oricum,multumesc.

 

cand am cumparat masina am fost la o firma de intermedieri acte si am facut un contract de vanzare cumparare intre mine si fostul proprietar dar am observat ca partea de jos cu certificatul de radiere a ramas la ei,de ce?

 

Am cartea de identitate plina.(masina deja a avut 6 proprietari)unde trebuie mers ptr a primi o carte noua si cat costa?

Share this post


Link to post

Am si eu cateva intrebari, sper sa fie la obiect (probabil s-a mai discutat si raspuns, dar poate intre timp s-au mai simplificat lucrurile).

 

Ce acte trebuie sa imi dea proprietarul? (stiu de cartea de identitate, talon cu instrainare si fiscal (care e doar o simpla foaie/adeverinta, sau mai multe?) si cam atat)

 

La ce etape am nevoie de prezenta lui? (RAR?)

 

Contract de VC se mai face? La notar, sau se accepta si de mana, de catre cumparator si vanzator, de comun acord?

 

Multumesc, sper sa ma realatur ca si posesor deplin curand :D

 

 

Share this post


Link to post

Ce acte trebuie sa imi dea proprietarul? (stiu de cartea de identitate, talon cu instrainare si fiscal (care e doar o simpla foaie/adeverinta, sau mai multe?) si cam atat)

Carte de identitate, Talon cu mentiune "instrainat catre ... la data de...", certificat fiscal liber de sarcini, fisa de inmatriculare completata si stampilata la financiar, cu semnatura lui si CNP-ul la rubrica Observatii.

La ce etape am nevoie de prezenta lui? (RAR?)

 

Nicicaieri, ia actele de la el, mai departe mergi singur.

Contract de VC se mai face? La notar, sau se accepta si de mana, de catre cumparator si vanzator, de comun acord?

Da, contract de vanzare cumparare tip, dactilografiat. Il gasesti la acte auto.

 

In afara de ce e mai sus, pentru inmatriculare mai ai nevoie de:

1. certificat de autenticitate RAR

2. Itp valabil

3. RCA valabil pe numele tau

4. Stampila pe fisa de inmatriculare de la financiar, care sa ateste ca masina este luata in evidenta

5. dovada de plata a taxei de inmatriculare si a celei pentru talon.

Edited by Mircea

Share this post


Link to post

Aş avea şi eu o întrebare pt. cei ce citesc acest topic  <img src= "> . Am primit de vreo doi ani un Daewoo Espero de la o rubedenie de-a mea; maşina nu am transcris-o încă pe numele meu. Având în vedere că maşina este înmatriculată încă pe firma vechiului proprietar şi mă cam ustură la buzunar RCA-ul şi că ar trebui să îi fac reparaţie capitală la motor aş dori să o transcriu pe numele meu.

Întrebarea mea este dacă potrivit modificărilor privind taxa de primă înmatriculare/poluare ( iulie 2011) va trebui să plătesc această taxă la transcrierea maşinii ? :-/ Maşina este înmatriculată RO din 1996 şi a avut până la mine 2 proprietari ce sunt trecuţi în Cartea de Identitate a vehicului.

Share this post


Link to post

Daca mai stai mult, va trebui sa o platesti ! Deci, daca vrei sa faci transcrierea, fa-o cit mai repede, inca nu s-a adoptat legea la care te gindesti

Share this post


Link to post

Mulţumesc Salex; dar oare dacă o transcriu şi se adoptă Legea nu mă pun ăştia să plătesc Taxa retroactiv; că citeam ceva pe Net că

se aplică retroactiv până în 2007 :-/ .

Share this post


Link to post

Nu ai inteles legea. Se va plati taxa de prima inmatriculare, dupa promulgarea legii, chiar si pentru autoturismele deja inmatriculate, daca nu s-a platit taxa de prima inmatriculare pentru acestea. Adica, daca iti cumperi o masina SH deja inmatriculata in Ro, dupa ce legea va fi publicata in MO, vei fi fortat sa achiti taxa respectiva, daca masina este mai "tinara" de 2007. Anul 2007 este de referinta pentru plata taxei de prima inmatriculare reglementata prin legile anterioare.

 

Oricum, din ce se discuta, actuala lege (inca neadoptata :) ) va avea o durata de viata scurta 2013-2014

Share this post


Link to post

Cum trebuie sa procedez in situatia urmatoare?

 

Vand autoturismul, proprietatea sotiei, unui cumparator din Bucuresti.

Ma intalnesc cu el astazi sa facem contract de v-c dactilografiat, ii dau masina si talonul si mai departe ce trebuie sa fac eu/sotia pentru a radia de la politie/financiar autoturismul?

Cand pot sa ii dau in "siguranta" CI?

 

Multumesc.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...