Jump to content
Sign in to follow this  
Berti

Condensatoare 1f Sau Mai Mari...

Recommended Posts

Am simtit nevoia sa deschid un topic nou, fiindca n-am gasit prea multe pe forum despre condensatoare...

 

As vrea sa-mi pun un condesator de macar 1 farad, dar nu stiu de unde sa-l cumpar mai ieftin.

 

Merita cumparat cu voltmetru sau fara!

 

Voi cam ce aveti pe masina voastra?

Ce marime si la ce pret l-ati gasit!

Si de unde? As prefera un magazin on-line!

 

Multumesc!

Share this post


Link to post

Condesatorul este util daca ai o linie audio in care este inclus si un wofer mai maricel.Eu am cond. de 1F marca Diez,are afisaj electronic(fara nici nu stiu daca se mai gaseste) si am dat pe el 2,4 mil Rol.Pana la 1000 W poti sa pui linistit de 1 F ca iti ajunge.

Share this post


Link to post

1000 w de care?

Share this post


Link to post

Eu am 4x45w + 140w pe sub... OK, deci am stabilit ca-mi trebe de 1 F.

Acum ramane sa-mi dati o mana de ajutor la cumparare.

 

Tu de unde l-ai luat pe al tau cu 2,4 mil si cand?

Edited by Berti

Share this post


Link to post

din intamplare azi am disutat cu niste meseriasi care se ocupa de sonorizari auto, tipii au aranjat o masina de SPL, pt cine stie ce e.

in sfaturile legate de ordinea conceperii unei sonorizari potrivite pt masina, baietii plasau condensatorul pe ultimul loc.

 

motivul: acea dracie iti va da necesarul de curent in fractiunea de secunda in care subul o sa aiba nevoie, dar va trebui sa se incarce, si ghici de unde? yup, din aceiasi baterie.

 

atata timp cat nu ai o baterie profesionala pt sonorizari, adica in mediu uscat, nici acel condensator mare lucru nu va face. e mai mult un moft la acest nivel.

 

bafta

Share this post


Link to post

Da ma gandesc ca de multe ori tocmai de curentu ala ai nevoie... cateva fractiuni de secunda cand ai basu mai puternic.

 

Oricum mai astept pareri, cei care aveti asa ceva pe masina, ati observat vreo diferenta, cu sau fara condensator?

 

Intre timp am mai cautat pe net... cu google n-am gasit nici un pret. Dar am gasit la firmele de care stiam. La Telezimex condesator SAL de 1 Farad cu voltmetru 2,950,980 +TVA, iar la Vitacom fara voltmetru tot de 1 Farad vreo 4 mil

Share this post


Link to post

Ala de la SAL e cel mai ieftin acum e chiar promotie daca te duci si e 2.500.000. Vezi tu trebuie sa se incarce din aceeasi baterie dar se incarca in timp, iar cand ai nevoie de varf de amperaj face fata nu iti rupe instalatia electrica. La incarcare nu e nevoie sa traga la fel de mult curent deoarece depinzand de timp trage mai putin in timp mai mult ...cam asa se explica in mare deci nu e chiar un moft!

Share this post


Link to post

n-ai inteles. tot din baterie ia curentul. iti da acum, si dupa aia se incarca.

cine are poate sa zica cat ii e de util. parerea mea e ca apare o automotivare aici. ca sa nu simta omu ca a dat banu degeaba...zice ca ii prieste.

 

hai sa iti zic ce am vazut azi: un mp3 clarion din gama high end, scula fara amplificare proprie, cu 2 pe componente de 16 in usile fata, izolare completa dynamat, 2 statii audison VRx, si un sub JL de 4000w. masina a scos 141 la un SPL. omu nu avea condensator, in schimb avea baterie uscata.

 

acum vezi si tu. mai bine izolezi masina ( mai bine zis usile in care ai boxe) cu banii de condensator . banii sunt ai tai. faci ce vrei cu ei.

Share this post


Link to post

Soran: Unde e 2.5 mil condensatorul de la SAL, la ce firma? Oare trimit si prin posta?

 

Eu chiar nu inteleg, cica Telezimexul e importator oficial SAL, la ei costa cum am zis si mai sus 3511662 (TVA inclus), iar astia de care zici tu il dau cu 28% mai ieftin, chiar daca ar avea 10-20% discount de la telezimex... tre sa mai puna si adaos.

 

Poate lucreaza cu adaos negativ -8% =))

 

Chiar ma intereseaza numele firmei, daca nu se poate aici, da-mi te rog un MP. Multumesc!

Share this post


Link to post

Danmoise: dupa logica mea tehnica, iti dau dreptate, dar...

 

Oare exista baterie uscata pentru matiz? Ma refer la dimensiunile fizice!

Cam la ce pret se ridica o baterie uscata?

 

E cu mult mai scumpa decat un condensator?

Si unde se gaseste asa ceva?

Share this post


Link to post

Domne din partea mea credeti ce vreti cu condensatorii...eu nu am asa ca ziceati ca ma automotivez ca nu am dat banii degeaba... cat despre inteles eu cred ca am inteles.

La Telezimex e o oferta si intradevar am facut socoteala este cu vreo 200.000 mai ieftin si decat il au aia la SAL pe site-ul lor. Acum nu stiu daca mai aveau poate era o lichidare de stoc acum 2-3 saptamani cand am vrut eu sa iau pentru ca mai aveau doar 2 bucati!

Share this post


Link to post

Eu am condensator de 1F (Stinger USA) si este super util ,desi am baterie de 105Ah tot este folositor ,ma tinea inainte fara condensator cam 30min-1H max pe muzica iar dupa ce l-am montat tine 4h deci merita .Eu nu puteam sa las motorul pornit cum fac unii pe aici ca sa fac un demo pt ca am diesel si strica acustica :D .A era sa uit am alternator de 140Ah :) ) .

Daca nu aveti peste 1000W RMS nu va trebuie condensator ,devine un moft ,eu aveam 3 statii si in total 1000W RMS (Magnat 560W +2xAlpine 200W RMS) .

Edited by BogdanG

Share this post


Link to post

una la mana condensatorul se incarca atunci cand nu e nevoie de un varf de putere si se descarca atunci cand e nevoie de putere mare pe t scurt. eu personal nu ascult melodii cu bass continuu ci mai degraba cu beat-uri cu o oarecare pauza intre ele, so...

a doua la mana, eu am un alpine de 240w si il folosesc la 1/2 din gain si 1/2 din sub control, deci pe la 1/4 si deja la 70% din volum imi palpaie faruri si simt cum nu e chiar bass-ul care ar trebui...

Share this post


Link to post

DA asa e condensatoru te ajuta la bassu ala profund unde e nevoie de curent sa misti difuzoru. Nu e ideea cu peste 1000W ideea e ca daca sursa aia in comutatie care se gaseste in statiile cu MOS-uri nu e capabila(are si ea la randul ei 2-4 condensatori) trebuie ajutata eventual cu un condensator extern. Chiar daca ai baterie mare nu e capabila in timp scurt sa de un varf din ala de amperaj, sau ii dauneaza...aici intervine condensatoru. Ai doua variante cu basu ala care nu e tocmai cum trebuie cand nu are "energie" destula: ori iti intra statia in protectie si se opreste sau limiteaza volumul ori continua sa mearga distorsionat!

Share this post


Link to post

@soran: eu ma refeream la berti ca nu a inteles, mai exact la mesajul #6. nu la tine.

 

 

@tico rs: pun pariu cu tine ca daca pui baterie uscata nu mai palpaie farurile. dar e doar parerea mea.

 

@berti: nu stiu cat e o baterie uscata. o sa ma interesez si iti zic. spre exemplu ground zero face asa ceva.

Share this post


Link to post

In primul rand trebuie cabluri serioase direct pe acumulator ca sa fim siguri ca lipsa de curent se datoreaza bateriei si nu pierderilor din conductoare!

Share this post


Link to post

Hai sa incercam sa nu mai "dam in bobi" (prietenii mamei Omida stiu ce e) si sa vedem cum stam.

Faradul se obtine din 1C(oulomb, asta-i unitate de masura pentru sarcina electrica, stiti voi electroni, chestii d-astea multe, multe) la 1V(olt, asta-i mai clar).

Hai sa zicem ca tensiunea bateriei este de 10V (ca sa nu ne incurcam la calcule).

Asta inseamna ca pe un cond de 1F se va acumula cam 0,1C.

Ca sa facem ceva cu Coulombii astia (a nu se confunda cu Columb asta e cu alte chestii) trebuie sa inchidem un circuit electric si atunci, ati ghicit, ia nastere un curent (tot electric si el).

Curentul asta, (aproximativ) prin definitie este "variatia sarcinii electrice in unitatea de timp", adica, 1C este "descarcat" de un curent de 1A intr-o secunda.

Ce ar rezulta de aici pentru cazul nostru?

Pai, sa zicem ca o statie de 1000W "suge" 100A dintr-o baterie de 10V (e fals, dar simplificam calculele, ah, era sa uit: puterea era produsul dintre curent si tensiune).

Punem noi condul ala minunat cu 0,1C pe el si sa presupunem ca ne lasa bateria. Abstractie facand de matematica, cu statia la maxim totul tace in 1ms (sper ca n-am grestit la calcule, verificati voi).

Concluzii:

- Condul nu e pe post de baterie, prin urmare a pune un cond in instalatie nu te va face sa asculti mai multa muzica decat fara el sau poate niste secunde, daca asculti in... casti

- Condul ajuta varfurile de putere (care sunt cu adevarat impresionante pe bas) pentru ca furnizeaza un plus de energie pe care o inmagazineaza cand "someaza"

- O baterie buna (rezistenta interna cat mai mica) poate face cam acelasi lucru (asta n-am demonstrat, dar se poate face)

- Condul auto are si un rol marcant de design (voltmetru, capac transparent cu piesulici simpatice care fac chestii secrete sau foarte... profesionale, leduri ca nu se poate fara, etc)

Cat despre valoare: cu cat mai mare, cu atat mai... scump.

Share this post


Link to post

ceea ce domnul abram burel spune sustine ideea prezentata de mine legata de acest moft numit condensator.

 

o singura completare insa: el nu furnizeaza un plus de energie necesar intr-un anumit timp, dracia asta pur si simplu suplineste ceea ce bateria nu mai poate da in acea fractiune de secunda. dupa care se incarca.

 

si tare sunt curios ce se intampla cand condensatorul se incarca si basul are nevoie de curent.

 

 

@berti: ai 1000w rms pe masina?

Share this post


Link to post

Cred ca un conductor gros de + (sa zicem 3 conductori de 2,5mm^2 pusi in paralel) pot suporta varfuri de 50 A cu pierderi de tensiune mai mici de 0,1 volti. Hai sa fim seriosi, alternatorul de Tico nu poate suporta curenti mai mari, asta daca nu vrei sa schimbi bateria anual, deoarece se va sulfata mai repede. Stiam ca pt performante mari se mai pune o baterie dedicata instalatiei audio.

Share this post


Link to post

Se pare ca am deschis un topic destul de interesant...

 

Intr-adevar, condensatorul acela are in mare parte aspect de design dupa cate am observat, exact din acest motiv am intrebat in primul meu post daca exista si fara voltmetru... pana la urma am gasit dar e mai scump decat un SAL cu leduri si alte ghidusii.

 

Costa 3.386.555+TVA, deci asta e doar util nu si frumos [-X dar e cam scump.

 

Nu am nicidecum 1000w pe masina, am cam asa 2x30w fata, 2x60w spate, 2x70w in crossover pe sub, in total 320w.

 

Deci daca voi ziceti ca nu merita e ok, oricum n-am gasit pana acum unul sa se incadreze in bugetul meu de 2,5mil. Poate se mai ieftinesc pe viitor...

 

Oricum orice parere pro sau contra e binevenita in continuare. :osanale:

post-1265-1119023298_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Condensatoarele de valori mari care nu sunt de masina nu sunt bune si nici nu sunt facute sa se descarce repede asa ...

Share this post


Link to post

Hai ca esti tare si tu, Sorane. Poate ne explici putin, ca mie nu-mi iese la socoteala.

Ah, ba da. Asta e cond baban de 1F, cu voltmetru, gras, rotund si frumor pentru masina, iar asta... ei bine, asta e un prapadit de cond, mda, tot de 1F, pe care-l folosea tata sa sudeze tabla. Asta vrei sa zici?

Share this post


Link to post

Pai da eu asa am vazut ca scrie pe toate manualele de statii audio ca nu trebuie sa pui decat condensatori din astia speciali ca daca pui mai multi in paralel sau din astia clasici nu e bine... si nici nu scrie la ce tensiune e ala din poza.

Edited by SORAN

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...