Jump to content
Sign in to follow this  
ciprian

Reglare Carburator Tico

Recommended Posts

danutzu_72, ai PM.

Turatia de ralanti la rece ai putea sa o maresti un pic. Incearca sa pornesti dupa ce dai doua sprituri si vezi daca mai ezita.

 

Sv3bb3, daca rotesti delcoul in sens orar (spre parbriz) creste avansul. Invers, scade. Insa daca il pui prea mare la ralanti, la accelerare motorul se va chinui. La fel si daca il pui prea mic. Un indicator al corectitudinii avansului este ca temperatura de regim a motorului va fi scazuta. Un altul este regularitatea ralantiului, iar un altul este vioiciunea motorului la accelerare. Si, in sfarsit, consumul e minim cu avansul fixat corect, la acelasi stil de condus.

Cauta bine-bine pe forum ca s-a discutat in detaliu cum se regleaza avansul daca nu ai stroboscop.

Toate cele bune.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Nu stiu ce sai mai fac,am procedat exact cum miai spus kinetix dar nu o mai ia la sfert de cheie asa cum o lua alta data. Ce altceva am mai observat e faptul ca dupa ce o ia tot trebuie ajutata cu pedala de acceleratie pentru ca moare motorul dupa citeva secunde.Asta pina la urma nar fi o problema,Marea problema e consumul pe care il voi avea dupa ce am tot surubarit! Tiam spus ca pina la aceasta interventie aveam un consum foarte bun!!

Share this post


Link to post

Atunci de ce ai umblat acolo? Carburatorul nu e un lucru in care sa-ti bagi degetele la primul impuls, asta daca vrei performanta si consum optime.

 

Legat de avans, eu nu am modificat niciodata pozitia delcoului in 12 ani de cand am masina, cu toate ca ma mai mancau degetele cateodata... Atat timp cat consuma putin si dupa cei 264.000km rulati, ma declar multumit.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Scoate bujiile ,invarte motorul cand pistonul de la cilindru nr 1 ajunge in PMS trebuie sa ai scanteie la fisa cilindrului 1 ,asta este reglaj static, dupa aceea la cald poate ii mai dai putin avans in nici un caz nu il micsorezi !

Asta asa ca ai intrebat de metode batranesti ! :thumbl:

  • Like 1

Share this post


Link to post

danutzu_72, tu vrei sa fii ajutat dar nu asculti indrumarile. Ti se pare fair-play? :-?

In primul rand, ti-am trimis Mesaj Privat (MP sau PM) cu cinci intrebari concrete pentru a intelege mai bine ce nu merge la motorul tau. Am asteptat un raspuns...

In al doilea rand, daca nu se tureaza la ralanti la rece, ti-am spus sa maresti un pic turatia de ralanti la rece din surubul corespunzator. Ai facut-o?

In alt treilea rand, nici eu si nimeni de pe forumul asta nu suntem responsabili de marirea consumului masinii tale sau defectarea motorului, etc, daca umbli pe acolo fara sa stii ce faci. Trebuie sa te informezi bine in prealabil, apoi sa iti asumi responsabilitatea pentru ce faci la masina.

 

ToPser, poate poti sa-i dai o mana de ajutor omului daca nu se descurca cu reglajele alea si daca ai timp, desigur. Mi se pare ca stati destul de aproape. Chiar sunt curios ce vei gasi acolo.

 

Toate cele bune.

Edited by Kinetix
  • Like 1

Share this post


Link to post

Daca sunt solicitat DA !

Share this post


Link to post

multumesc din suflet tuturor,sunteti adevarati prieteni!!Imi cer mii de scuze ca nu mai am timp sa raspund lui kinetix,iar pe topser,am sal vizitez cat de curand.Am o mare problema,si trebuie sa fiu acolo,sper sa ma intelegeti! Am multe de invatat de la voi,asa ca dupa citeva zile imi voi rezerva catevA ore ptr ''barfa''.Doamne ajuta tuturor!!  <img src= ">

Share this post


Link to post

Salut.

Nu-mi mai spune "mestere". Cineva ar putea crede ca sunt mecanic auto, ceea ce nu e adevarat.

Incearca asa:

1) verifici daca clapeta de soc inchide bine la rece. Daca nu, o reglezi. Daca da, atunci

2) scoti mufa electrica de la electrovalva de ralanti accelerat (vezi poza), dai doua "sprituri" si pornesti motorul (nu mai apesi acum acceleratia). Daca se tureaza bine, ok. Daca nu, atunci

3) ridici turatia de ralanti la rece din "surubul lui Pepino". Daca se tureaza bine, dar tot se opreste la scurt timp dupa pornire, atunci

4) imbogatesti un pic amestecul la ralanti din surubul corespunzator (cel cu tija flexibila), pe care il rotesti in sens antiorar o jumatate de tura. Daca problema persista, mai desurubezi inca un sfert de tura si verifici din nou.

Asigura-te ca ai pus clapeta selectoare pe pozitia "winter"

Dupa ce termini reglajul si iti merge bine, montezi la loc mufa de la electrovalva de ralanti accelerat.

Asteptam rezultatele.

Succes.

 

Salutare, ce eveniment declanseaza electrovalva de ralanti accelerat ?

Eu pana acum credeam ca e pentru marirea ralantiului in momentul pornirii a/c , mai are si alt rol la pornire ?

Eu mi-am pus instalatie de A/C (modelul meu nu avea) , iar cand apasam pe butonul de A/C nu se tura motorul, asa ca am luat direct din buton un fir si l-am conectat la electrovalva iar cand apas pe A/C o comanda pe direct. Acum ma gandesc ca am facut o prostie daca mai are si alt rol... :wallbanger:

 

Later Edit : Am mai rascolit pe forum si am gasit ce face electrovalva(cand este detectata turatie scazuta se declanseaza) ,dar nu inteleg ce anume o declanseaza .?

La modelul meu nu am aprindere electronica(delco fara platina cu senzor) , atunci ce anume detecteaza turatia scazuta ?

Edited by vinkator

Share this post


Link to post

Pai aia e o electrovalva de vacuum. Marimea vacuum-ului din galeria de admisie este monitorizata de electrovalva prin unul din furtunasele care vin la ea. Cand apare conditia prestabilita (actionare A/C sau turatie scazuta), electrovalva comuta traseul de vacuum pe furtunul capsulei mici din partea dreapta-jos a carburatorului. Aceasta, la randul ei, actioneaza clapeta de acceleratie.

Toate cele bune.

 

P.S: Nu mai cita integral mesajul anterior. Forumul risca sa devina foaaarte stufos...

Edited by Kinetix

Share this post


Link to post

Ms de raspuns, am priceput acum.

Am mai observat ceva in poza pusa de Kinetix cu carburatorul: pe furtunul care iese din capacul chiuloasei vad ca vine o supapa cu o parte colorata albastru inchis pe care eu nu o am :scarpin: . Despre ce supapa e vorba ? :rolleyes: , e importanta ? :-?

Share this post


Link to post

Aia e valva P.C.V si face parte din sistemul de control al poluarii. Pe acolo se reabsoarbe in galerie o parte din gazele de carter.

Share this post


Link to post

Si eu daca nu o mai am , inseamna ca imi intra mai mult volum de gaze din carter in admisie? sau imi intra amestecul din admisie in carter(varianta asta e mai putin probabila pt ca depresiunea e mai mare in admisie) ? Ce fel de supapa era ? supapa de sens, reglare debit sau ce rol ? :lavolan:

Share this post


Link to post

Pai este topic separat cu valva asta.

Este si de sens, dar deschiderea ei este si variabila in functie de depresiunea din galeria de admisie.

Hai sa vorbim despre carburator pe topicul asta.

Toate cele bune.

Edited by Kinetix

Share this post


Link to post

cine ma poate ajuta...nu mi mai sta masina deloc la relanti...am pus un alt carburator si merge ,cu al meu nu sta deloc  <img src= ("> ce ar putea fi?

Share this post


Link to post

Pai daca nu ai umblat la suruburi si dintr-o data a inceput sa nu mai stea ralantiul, atunci cel mai probabil ai un gunoi pe jiclorul de ralanti . Poti incerca cu un spray de curatat carburatoare(eu nu am reusit niciodata sa il desfund cu astfel de spray,dar poti incerca ..e cea mai usoara metoda) sau il desfaci si il cureti . Cand ai schimbat filtrul de benzina ? Ai incercat totusi sa il maresti din surubul de reglaj ralanti ?

Eu mi-am pus 2 filtre de benzina : cel original care este langa rezervor in spate si inca unul suplimentar in compartimentul motor si nu prea am mai avut probleme cu gunoaiele.

 

@Kinetix : Ms pt raspunsuri, oricum imi cumpar supapa P.C.V. dar eram curios ce face :scarpin: (in manual nu este descris rolul ei pe larg).

Referitor la surubul de amestec (cel cu tija de reglaj lunga) in medie voi cam cate ture il aveti desfacut ?

Edited by vinkator

Share this post


Link to post

Numarul de ture la surubul de amestec este interdependent cu reglajul din surubul de turatie ralanti la cald. Parca era ceva de genul 2.5 ture.

Toate cele bune.

Share this post


Link to post

Ei bine eu am facut alta ghidusie, am reglat surubul minune al socului asa incat aceasta sa nu fie deloc turata la relanti cu motorul rece, dar, am folosit electrovalva si un banal buton, pe electrovalva comanda este data pe un fir de minus asa incat am legat inca un fir acolo si printr un buton la masa - asa incat dimineata ii dau o singura pedala o pornesc tin un pic accelerat si cand se simte ca motorul nu mai are tendinta sa se opreasca (acceleratia constanta dar creste turatia), cuplez acel buton, electrovalva se deschide si motorul ramane turat - turatia se poate regla de la surubul de pe dreapta carburatorului, cel care merge la acea membrana (poza 2) - avantaje: turatia poate fi reglata cum considera fiecare de cuviinta la fel si timpul de actionare - eu il tin de regula 1-2 minute sau mai mult daca vreau ca motorul sa se incazeasca mai repede.

 

Am uitat sa specific - firul de minus este cel inspre motor, cel dinspre habitaclu este de plus permanent (cu contactul pus)

 

 

 

stii ce face electrovana aia? accelereaza motorul la pornire si e comandata de tensiunea care vine la electromotor la bendix . Electrovana aia nu functioneaza decit atunci cand merge electromotorul deci decit citeva secunde la pornire cat dai la cheie.

 

cine ma poate ajuta...nu mi mai sta masina deloc la relanti...am pus un alt carburator si merge ,cu al meu nu sta deloc  <img src= ("> ce ar putea fi?

 

Dar porneste? Sau cum face : Porneste si daca il tii turat merge daca nu nu. Te pot ajuta la id mes cgamberea dar tre sa imi dai detalii.

  • Like 1

Share this post


Link to post

stii ce face electrovana aia? accelereaza motorul la pornire si e comandata de tensiunea care vine la electromotor la bendix . Electrovana aia nu functioneaza decit atunci cand merge electromotorul deci decit citeva secunde la pornire cat dai la cheie.

 

Nu se actioneaza si la pornirea A/C ?

Share this post


Link to post

Nu se actioneaza si la pornirea A/C ?

 

nu stiu la aa ca ticutzul meu nu are ac , la mine e conectata la bendix ca stiu ca am simulat cu tensiune functionarea electrovanei si imi anclansa bendixul. Apoi am observat ca electrovana da drumul la aer si apare o depresiune care actioneaza o membrana din partea dreapta a carb , spre pompa de frina care face sa se incline clapeta de acceleratie .

Edited by cgamberea

Share this post


Link to post

stii ce face electrovana aia? accelereaza motorul la pornire si e comandata de tensiunea care vine la electromotor la bendix . Electrovana aia nu functioneaza decit atunci cand merge electromotorul deci decit citeva secunde la pornire cat dai la cheie.

 

 

 

Dar porneste? Sau cum face : Porneste si daca il tii turat merge daca nu nu. Te pot ajuta la id mes cgamberea dar tre sa imi dai detalii.

 

 

 

 

da imi porneste masina merge,ier de ex am mers 70 km cu ea dar nu sta la relnati deloc :( nu am umblat la reglaje deloc numai ca aveam infundat furunul care iesea din termoelelmentul socului si l am desfundat,dupa ce l am desfundat si am pus carburatorul la loc PA nu a mai stat la relanti :(

 

 

 

 

Pai daca nu ai umblat la suruburi si dintr-o data a inceput sa nu mai stea ralantiul, atunci cel mai probabil ai un gunoi pe jiclorul de ralanti . Poti incerca cu un spray de curatat carburatoare(eu nu am reusit niciodata sa il desfund cu astfel de spray,dar poti incerca ..e cea mai usoara metoda) sau il desfaci si il cureti . Cand ai schimbat filtrul de benzina ? Ai incercat totusi sa il maresti din surubul de reglaj ralanti ?

Eu mi-am pus 2 filtre de benzina : cel original care este langa rezervor in spate si inca unul suplimentar in compartimentul motor si nu prea am mai avut probleme cu gunoaiele.

 

@Kinetix : Ms pt raspunsuri, oricum imi cumpar supapa P.C.V. dar eram curios ce face :scarpin: (in manual nu este descris rolul ei pe larg).

Referitor la surubul de amestec (cel cu tija de reglaj lunga) in medie voi cam cate ture il aveti desfacut ?

 

sal...carburatorul l am desfact ieri si l am curatat nu avea deloc mizerie in el l am curatat frecvent cu spray 2+2...jigloarele nu erau infundate...,..Am spus aici am pus alt  carburator de la un prieten si cu el mergea deci nu e de la filtru de benzina,bujii,fise,capac delocu etc cum mai ziceau unii

Share this post


Link to post

Verifica traseul electric al electrovalvei de benzina pentru ralanti si functionarea acesteia:

- mai intai verifica daca vine plus in mufa aia neagra de langa carburator, in partea dreapta-spate a lui

- apoi verifica daca atunci cand aplici 12V pe mufa ei actioneaza si se aude un "ţac". Pentru a nu te pacali, mai intai scoate mufa de la electrovalva de aer pentru ralanti accelerat, ca si aia face tot "ţac", si n-o sa stii cine face acest zgomot de fapt.

Dupa test, nu uita sa pui mufele la loc.

Succes.

Share this post


Link to post

Daca este vorba de electrovalva din poza ea se cupleaza la pornire 1-2 sec sau daca ai AC atunci cand cupleaza compresorul, am mai intalnit la mine si cazul in care motorul tinde sa "moara" se cupleaza sa accelereze motorul un pic, ea  acctioneaza asupra clapetei de acceleratie in partea dreapta a carburatorului, prin intermediul unei valve vacuumatice, acolo exista si un reglaj din care se poate regla turatia, mufa are doua fire, firul dinspre habitaclu este cu + permanent iar cel dinspre fata masinii cu minus (firul de comanda), eu am legat acel fir printr-un buton la masa, cu ajutorul lui tineam motorul turat dimineata cand nu functiona socul automat. 

post-29784-050497500 1290755688_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Verifica traseul electric al electrovalvei de benzina pentru ralanti si functionarea acesteia:

- mai intai verifica daca vine plus in mufa aia neagra de langa carburator, in partea dreapta-spate a lui

- apoi verifica daca atunci cand aplici 12V pe mufa ei actioneaza si se aude un "ţac". Pentru a nu te pacali, mai intai scoate mufa de la electrovalva de aer pentru ralanti accelerat, ca si aia face tot "ţac", si n-o sa stii cine face acest zgomot de fapt.

Dupa test, nu uita sa pui mufele la loc.

Succes.

 

 

 

electrovalva despre care imi vorbesti imi merge amn verificat o acum.Cand ating firul de masa si am pus contactul face ,,tac`` dar carburatorul tot nu merge

 

 

 

 

Aseara am dat jos carburatorul,l am curatat cu sparay,am suflat prin toate jigloarele alea,am verificat cele 2 electrovalve de care a ti spus voi(merg ambele).Am pus carburatorul pe masina am dat la cheie,a pornit si dupa ce clapeta se deshide(incepe sa se incalzeasca motorul) imi moare :( !Am desfact si de surubul de amestec si de cel de relantiu la cald degeaba...

Share this post


Link to post

Bine. Acum, cu electrovalva de benzina anclansata (cu plusul pe ea), baga un tubusor de plastic (cauciuc) in locul jiclorului de benzina de ralanti si sufla in el (vezi poza). Ar trebui sa treaca aerul. Daca nu, fie electrovalva are tija blocata, fie canalul este infundat.

 

Apoi verifica si canalul de benzina si gaurile de progresiune din "talpa" carburatorului (vezi poza).

 

P.S: Surubul de (turatie) ralanti la cald trebuie strans daca vrei sa creasca turatia.

Cel de amestec trebuie desfacut daca vrei sa imbogatesti amestecul.

 

Succes.

post-6669-069576700 1290762703_thumb.jpg

post-6669-072284600 1290762717_thumb.jpg

Edited by Kinetix

Share this post


Link to post

Bine. Acum, cu electrovalva de benzina anclansata (cu plusul pe ea), baga un tubusor de plastic (cauciuc) in locul jiclorului de benzina de ralanti si sufla in el (vezi poza). Ar trebui sa treaca aerul. Daca nu, fie electrovalva are tija blocata, fie canalul este infundat.

 

Apoi verifica si canalul de benzina si gaurile de progresiune din "talpa" carburatorului (vezi poza).

 

P.S: Surubul de (turatie) ralanti la cald trebuie strans daca vrei sa creasca turatia.

Cel de amestec trebuie desfacut daca vrei sa imbogatesti amestecul.

 

Succes.

 

DAP..am incercat sa suflu prin ele si trecea aerul.Tija aceea care intra de la electrovalva am verificat o scoasa si se declanseaza.In legatura cu surubul de turatie relanti la cald am strans de el destul zic eu,chiar acum o sa ma duc si o sa l strang la maxim sa vedem daca apare vreun rezultat si o sa mai dau drumul si la cel de amestec.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...