Jump to content
Sign in to follow this  
catapkz

Covid 19

Recommended Posts

neah, s-a terminat frica de amenzi... o sa ne inchida din nou, ma gandesc sa o tai iar la mare

Share this post


Link to post

Pai și eu care ma gândeam sa vin pe acolo sa sprijin economia locala... Dacă ne închide în case nu mai vin! 

Share this post


Link to post

Hai la mare ... sigur iti gasesti un loc printre cei peste 100.000 de turisti aflati pe litoral in weekendul asta ...

Share this post


Link to post

E intr-adevar necesara imbulzeala asta la mare  - la soare. Cind s-o ascute coasa si se intra in brazda, iar ne dam loviti in aripa si o tinem in "vaaaaiiii" in ce lume de cuvint urit traim, vaaaiii ticalosii ca ne tin inchsi in case, vaaaiiii ... vai, vai, vaaaiii ... Cind si-o face omu cu mina lui ... lucru manual se numeste ! 😂

Share this post


Link to post

Da, corect ... Insa mai sunt si fraierii care au fost corecti si care si-o incaseaza !! Si aici chiar nu ai ce face ...

  • Like 1

Share this post


Link to post

De aici se naste si intrebarea : adica ce, io's mai prost sau cum ?

Mie unu mai degraba imi sade bine prost, cretin si idiot, decit iresponsabil ca vre gajica me la mare ca e alba pa pisioare.

Cu riscu de a ma repeta, eu unu as pune pe fiecare sa dea din condei pe proprie raspundere ca in caz "de", daca in ultimele trei'j de zile ai luat parte la bairamuri, mitinguri (aiurea) plaje si alte discoterii ... te priveste, primesti asistenta zero ! N-ai decit sa pleci in tabara ! Sa vezi cum le trece a flutura sparanghelu' pe ulita ...

  • Thanks 1

Share this post


Link to post

Victore, la fel as face si eu...

Share this post


Link to post

No, sintem fruntasi la infectari cu nevazutu', bag seama. De-ar durea prostia ... cita vaicareala - cita vaicareala ...

Share this post


Link to post

No ? Aproape 3000 cazuri/zi ? Nu-i rau ...

Share this post


Link to post

Deloc ... va fi mai bine ... stai sa vezi in preajma sarbatorilor de iarna ...

 

 

Share this post


Link to post

S-a trecut la masura Garcea in civil asa ca, nu prea mai tine cu ne furam singuri caciula sa-ti pui "bornita" doar cind vezi melitianu'. " Mi-s jmakerpunctro " scade in intensitate la faza asta pe o masura bine venita.

Share this post


Link to post

Eh ... mereu exista consolarea ca nu suntem cei mai prosti ...

Share this post


Link to post

Hai ca ma bag si eu in discutie, la tara, in Jud. Calarasi, intr-o zona de sat cat de cat civilizata, adica oameni cu locuri de munca in agricultura, majoritatea caselor bine intretinute, deci nu un sat uitat de lume. Nu se poarta masca aproape nicaieri, doar la unul dintre magazinele satesti vanzatoarea poarta masca, bineinteles doar peste gura. In rest nimeni nu poarta si dupa ce am discutat cu cativa localnici, unul dascal la biserica (ma inteb daca poarta masca cand e la biserica 😮 ), am inteles care e treaba, ei nu cred ca exista virusul. De fapt nu se indoiesc de existenta virusului, ci de cat de agresiv si contagios este. Plus ca bineinteles masca ii deranjeaza...

Aceleasi tampenii le aud/vad si in Bucuresti, in zonele pietelor, carciumilor, la terase, in zone de servit mancarea etc. Sincer daca pe mosii care se duc la carciumi ii inteleg, au creierii praf de la atata bautura proasta, pe astia cu terasele nu ii inteleg. Pe deoparte se plang ca nu au clienti si ca guvernul este naspa, pe de alta parte nimeni nu poarta masca corect. Frate, eu vin la voi la terasa sa beau o bere, sa mananc ceva, sa va dau bani, iar voi imi aratati ca va doare in pix de mine si de ce patesc. Chiar am un coleg de munca infectat la o terasa pe care o frecventa de dinainte de pandemie. Probabil ca i-a tusit ala peste bere... eu in locul lui ma duceam cu DSP-ul peste ei. Am mai scris si in alte parti, de 3 ori am cautat sa mananc si sa beau o bere la o terasa asta vara si din 6 terase afkate la distanta mica una de alta nu am gasit una la care chelnerii sa poarte corect masca. Am mers si noi la aia unde purtau masca peste gura, ceilalti purtau peste barbie. Dupa cele 3 incercari am renunutat, beau bere acasa...

Edited by ches

Share this post


Link to post
9 hours ago, ches said:

 Frate, eu vin la voi la terasa sa beau o bere, sa mananc ceva, sa va dau bani, iar voi imi aratati ca va doare in pix de mine si de ce patesc.

Poate vor sa se reprofileze pe parastase si cauta clienti, mai stii ... 😉

Altfel da, bea 🍺 acasa (!) ca tot in matu' ala se duce.

 

 

  • Haha 1

Share this post


Link to post
On 10/9/2020 at 9:32 AM, ches said:

Dupa cele 3 incercari am renunutat, beau bere acasa...

+1 ... Si nu fac parte dintre cei crizati, ba chiar poate sunt mai apropiat de cei care considera ca nu de dracul foarte negru ! Totusi, e chestie de respect, una este ce cred pe persoana fizica si alta este alegerea de a respecta niste chestii decise de unii mai destepti ca mine.

Cred ca totul tine de cum percepem democratia ... Este dreptul fiecaruia de a face orice il taie capul sau este obligatia de a te restrictiona atunci cand risti sa daunezi celui de langa tine ?

Nu va limitati la a acuza doar restaurantele si barurile ... Ati vazut reactia BOR la restrictiile impuse pentru diverse procesiuni religioase ???? Daca primul credincios este infectat cu COVID, dar poarta masca la coada ... chiar nu va lasa nimic pe cutiile de sticla/inox pe care le pupa si le sterge ? Cei 100-1000 de credinciosi care fac acelasi lucru deupa el oare au mai multe sanse sa nu se infecteze in comparatie cu contactul cu un chelner care poarta masca la misto ???

Edited by Salex
  • Like 1

Share this post


Link to post

Biserica e in spirit a lui Dumnezeu, dar in carne e a oamenilor si o asemenea perturbare a "fortei" ca anul asta, nu s-a mai vazut. Pelerinajele sunt o sursa de venit dar si o valoare tangibila a credintei oamenilor. Biserica se teme ca parte din credinciosii ei va cadea in pasivitate si mai tare.

@Salex dracul e foarte negru fiindca am om in echipa mea de la munca, ce s-a infectat acum doua luni. De Covid a scapat, dar complicatiile ulterioare il tin "in corzi" si nu poate reveni in activitate. Si tine cont, back office, de acasa, dar nu are nici macar energia sa stea la servici alea 8h,  barem sa fie productiv.

Pe de alta parte, Covid-19 este un "wake-up call" radical pentru cei care credeau ca trec prin viata ca gasca prin apa. Horeca este doar un domeniu dar mai sunt multe altele impactate. Stiu ca nu pare dar chiar asa e si uite un exemplu:

- Restaurantul X nu mai are voie sa serveasca la interior, dar are terasa. Vanzarile scad cu 55% (zic si eu)

- Personalul se injumatateste, apare somajul

- Achizitiile de materii prime scad si ele cu vreo 50%, deci din start furnizorii au de suferit

- Serviciile de curatenie externe daca exista) se vor internaliza pentru a mai pastra 1-2 angajati in plus

- Chiria spatiului va fi renegociata si va scadea, sa localul se va muta, proprietarul va fi impactat financiar si la fel si cheltuielile lui

- Va scadea transportul privat in zona (taxiuri, uber etc) de vreme ce clientii nu vor mai veni, ori vor fi mai putini

Si lista poate continua. De fapt, acum e momentul cand business-urile conduse cu cap se vor optimiza, vor evolua la un nou nivel iar cele facute pe genunchi vor disparea.

Pe termen mediu si lung, mie mi se pare ca pandemia asta va contribui la progresul economic, dupa o criza nasoala.

 

Share this post


Link to post

Subscriu la reactia BOR. Acuzatiile mi se par absurde in conditiile in care cei de la BOR stiu ce se intampla an de an la pelerinaje. Dar cum spunea si @raven84, sunt sursa de venit si asta arata adevarata fata a bisericii. Un mesaj echilibrat de la BOR ar fi calmat spiritele si ar fi trimis cele cateva zeci de manifestanti acasa inainte sa se transforme in sute. Ieri circula pe Whatsapp un indemn luat de pe facebook pentru ca oamenii sa mearga cu copiii la Iasi si sa bage copiii in grupuri in biserica pt ca nu au buletin si nu au ce sa le faca politistii 😮 . O asemenea cretinatate nu am vazut in viata mea, cel care a scris asta chiar merita sa fie dus cu forta sa faca munca voluntara in spitalele covid la ATI.

Daca este sa fiu adeptul unei teorii a conspiratiei, atunci teoria mea este ca Rusia si China profita de situatia din Europa si SUA si incearca sa starneasca populatia impotriva masurilor. Scopul este destabilizarea economica pentru ca trebuie sa moara si capra vecinului, nu? Bineinteles potul unei crize economice este cumpararea unor companii pe bani putini, fix ceea ce s-a intamplat dupa criza din 2009 cand chinezii au cumparat o buna parte din companiile cu vechime in Europa si SUA pe cativa banuti. Apropo de China, voi ati vazut cat de putine cazuri au acum zilnic acolo? Ieri 228 cazuri. Chiar daca mint si situatia este de 100 ori mai grava, tot ajung la 22800 cazuri zilnic (cam cat are Franta) la o populatie de 20 de ori mai mare ca a Frantei 😮 .

In Romania imi aduc aminte de mitingurile "anti botnita", de mesajele impotriva mastii si masurilor restrictive care circula pe social media si de pozitia PSD la inceputul crizei sanitare. Practic cand s-a vazut ca pandemia era tinuta sub control si ca astia de la putere vor iesi cel mai bine din toata criza, au inceput sa livreze prin intermediul mass media informatii false cu privire la virus. Cei care oricum nu credeau in virus au primit confirmarea ca au dreptate si de aici a inceput toata miscarea asta. PLM, oameni care nu au nici o treaba cu domeniul medical, dar care sunt cunoscuti (Serghei Mizil, sportivi de performanta, latraii obisnuiti de la Romania TV si A3) erau chemati sa comenteze masurile luate si sa-i discrediteze prin orice mijloace (6 case, hotii de copii, procese penale, dosare de evaziune etc) pe cei din guvern. Fix aceeasi strategie am vazut-o aplicata si in SUA si in alte tari din Europa - intai informatii false in mass media, apoi o mana de oameni care reusesc sa convinga si sa mobilizeze din ce in ce mai multi.  

Criza economica este imposibil de oprit acum, partea buna este ca a fost prevazuta din timp si s-au luat masuri pentru a amortiza efectele ei, cel putin in Europa. In SUA lucrurile par scapate de sub control si probabil alegerile care tocmai vin vor adanci sau vor remedia situatia.

Cam atat despre conspiratii si manipularea maselor pt un singur post, probabil daca puteam iesi la o terasa la cateva beri aveam ce sa vorbim o noapte intreaga 😄 

Edited by ches
  • Like 4

Share this post


Link to post
16 hours ago, Salex said:


Cred ca totul tine de cum percepem democratia ...

Stiu io, stiu io ...

Democratia e perceputa in functie de doza bunului simt al fiecaruia, asta fiind primul factor de baza a unei democratii sanatoase. Bunul simt se preda, se invata, se copiaza, nu precum prostia dobindita inca de pe canalu' cracilor si dusa in extreme in diverse forme daunatoare mediului inconjurator. Dupa cum de unde nu e nici Dumnezeu nu cere ... ne complacem cu gloata in postura idiotului util neavind habar incotro, doar sa fim "in rind cu lumea". 

Vad circul in ce priveste purtarea "bornitelor" cu victimizari copioase, "vai ma sufoc, vai ma sufoc ..." Ai las-o dreq ... iti acopera botoxu' si nu da bine, ai ? Da' din ce-ti debiteaza ramasita de materie cenusie ori ce-ti refula pompa de apa nu te sufoci ? Ce rau iti poate face bucata aia de cirpa pe figura nu pricep neam, medicii le poarta zinlic si nu se mai vaita, iar "tu", faci nazuri pentru alea citeva minunte zinlic ? Mai sa fie ...

Poate nu mi-s suficient documentat in legatura cu BOR dar mi-s convins ca au grija altii de a face din tintar armasar pe nemultumirile astora.

Share this post


Link to post

Iote veninu', libidinoasa fara de respect de sine (fix ce aminteam anterior) si tare-n clanta. "Docomentu', docomentu, dati-mi docomentu' unde scrie ca n-am voie ... " Pun pariu ca-i insarcinata cu scamatorii pentru a face sa miroase urit ! Oh, sexu frumos si baticu' la misto ! Halal !

Edited by Viktor

Share this post


Link to post

Din pacate sunt multi idioti ca tata Leana asta care facea filmarea. Dar pe tata Leana eu o consider "un influencer", ea stie f bine ce face, face scandal si pune pe facebook pentru ca sa vina turma cu scandal la moaste. Faptul ca a aparut la un post de stiri mi se pare cel mai de cacao, trebuia raportata de aia cu minte pe facebook si ii stergeau postarea. Aparand la stiri, i se face reclama si sunt multi care se uita la TV si pun botul la ce zice, mult mai multi decat urmaritorii de pe facebook.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Corect !

Aceleasi lichele ce se screm in bataia vintului pe la proteste CapVid promovate in malaxoarele propagandiste de casa de unde intunecimea isi trage seva. Pur si simplu nu suport sa vad pe altu' mai prost ca mine ! In halul asta sa te lasi spalat pe creier de cite o sparanghelista fara sa te taie pe crestet "scopul si durata vizitei" ii de noaptea mintii. Si ce-i mai interesant si totodata halucinant, ca nimeni (deocamdata) nu-i trage la raspundere pentru zadarnicirea combaterii bolilor ce-i sub litera legii.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Eu cred ca propaganda și prostia sunt doar jumătate din problema. 

Jumătatea ailaltă vine din comunicarea extrem de slaba, aroganta sau manipulatoare, sau chiar inexistenta a autorităților. Și din păcate masuri luate din seria "hai sa arătăm ca facem ceva" care afectează foarte mulți oameni și care nu au niciun efect. Nici în România nici în Belgia de exemplu nu mai pot controla clusterele, și cu toate astea amândouă au impus carantina la călătorii și doua teste deși în faza asta nu mai folosește strict la nimic iar capacitatea de testare e din nou depășită. 

Masurile care ar avea efect subt închiderea școlilor, și (în mod necesar) telemunca. Cifrele din zona mea spun ca primul loc de contaminare e familia, însă aici n-ai ce face. 

În Franța pe locul 2 sunt birourile, și pe 3 școlile. În Belgia sunt școlile pe 2 (46% din contaminarile din din afara familiei, universități (18%), și "altele", incluzând horeca sunt 25%, iar restul insignifiante (incluzând companiile, aici e diferența fata de Franța) . Iar guvernele închid cafenele sau împun restricții de umblat pe strada sau călătorit. 

Eu înțeleg ca închiderea școlilor trebuie sa vina la pachet cu munca la distanta sau închiderea unor activități, și ca treaba asta e păcătoasă și pentru economie și pentru copii. Însă trebuie comunicata mai des, mai clar, și evitat sa dai în continuu în același sector de activitate, care de fapt nu e "vinovat" decat de un procent redus din contaminari. Sau sa condamni în continuu tinerii ca sunt cauza problemei ca se betivanesc prin baruri fără sa respecte distanta deși ei sunt cei care trag cel mai tare ponoasele economice, și de fapt eforturile făcute de ei sunt pentru generația 65+ cărora le plătesc și pensiile, și care își țin banii în bănci în timp ce economia se duce la vale și datoriile pe care tinerii trebuie sa le plătească explodează. 

Cu alte cuvinte autoritățile au o parte majora din vina pentru care idioțeniile anti-botnita iau amploare. Dacă n-ar mai trata oamenii ca pe niște copii cretini și ar explica deschis raționamentele din spatele masurilor care sunt apa de ploaie, și ar explica deschis riscurile și beneficiile poate ar avea mai multa credibilitate.  Si asa stressul si izolarea te tampesc...

 

Edited by mr_

Share this post


Link to post

@mr_ Ai dreptate intr-o buna masura, dar ce faci cu faptul ca ceea ce comunica autoritatile este reintrepretat, scos din context si folosit in campanii de discreditare a autoritatilor si instigare la nesupunere?

Exemplu concret de aseara: Amaratul ala de Arafat apare la toate televiziunile si spune acelasi lucru: de ce sa nu vina lumea in pelerinaj, ca se pot infecta in mijloacele de transport (autocar, tren) chiar daca mentin distanta la biserica. Partea asta din declaratie pare ca a trecut complet pe langa urechile lui Ponta si al aluia de la A3, pentru ca ei pun problema asa: "daca la vot s-a putut sta ordonat la coada de ce nu se poate sta si la moaste? Sa vedeti voi dupa alegerile din 6 decembrie cand ne vor inchide in case". Coa*e, pe bune? Ala a zis ca se pot infecta pe drum, de aceea aveau voie doar aia din Iasi sa vina sa stea la coada ca la vot.

Al doilea exemplu concret: Tot aseara se dadea exemplu din iunie cand Arafat zicea ca asimptomaticii trebuie internati, pe cand in octombrie Orban zicea ca asimptomaticii trebuie sa stea acasa. Comentariul era " Ce sa mai credem? Au gresit atunci sau gresesc acum? Iar Ponta zicea au gresit in ambele cazuri" si a bagat o explicatie politica de rahat, of course. La fel, pe bune? Pai in iunie aveam sistemul medical super relaxat si bineinteles ca si astia vroiau sa afle cat mai multe despre cum se manifesta virusul la asimptomatici, poate erau ingrijorati cu crearea de focare in jurul asimptomaticilor, ceea ce s-a aflat ulterior ca se poate, dar e mai putin probabil, plm, asimptomaticii erau cobai. Acum, cand sistemul medical e sub presiune, normal ca le spune sa stea acasa.

Nu zic ca nu sunt balbe, sunt multe, dar trebuie inteles de toata lumea ca si personalul medical invata inca cu ce au de-a face si cauta un tratament universal, ceea ce momentan nu a fost gasit, fiecare e tratat in functie de ce simptome are. Cand opiniile specialistilor in medicina trec prin filtru politic apar si mai multe balbe, iar cand este rea vointa ca in exemplele date de mine mai sus, atunci cine se uita la ei zice ca totul e un dezastru.

Sunt de acord ca se poate explica mai bine, dar orice explicatie poate fi intoarsa. Voi va dati seama ca sunt cretini (multi) care cred acum ca Pamantul este plat si e buricul universului? 😮 Ce explicatii sa ii dai unuia ca asta, omul are inteligenta unui caine, asculta doar de ordine. Noi traim intr-o bula in care credem ca oamenii sunt inteligenti, pentru ca avem prieteni, rude, colegi toti din aceeasi bula. Eu pana sa lucrez la serviciul clienti al unei firme de telecom nu am crezut ca oamenii in general sunt atat de prosti. Asta era acum mai bine de 15 ani si clar lucrurile nu s-au imbunatatit, ba dimpotriva, vad prostia la fiecare pas. Dar sunt absolut de acord ca mesajul trebuie adaptat pe audienta. Pt prostime dai ordine ca la caini, ii ameninti cu amenzile si cu bataia, pt cei care vor sa inteleaga mai multe ar trebui canale dedicate de comunicare cu explicatii stiintifice, rezultate ale unor evaluari etc. BTW, ieri sau alaltaieri au publicat rezultatele unui studiu in care s-a concluzionat ca la intuneric, la 20 grade celsius, pe anumite suprafete, in general metal, virusul poate supravietui pana la 28 zile. In conditii de lumina sau caldura mai mare virusul moare mult mai repede. La 40 grade rezista doar cateva minute, deci banalul sapun si apa calda il curata rapid de pe orice.

Mizeria maxima in general in Romania este ca nu exista fair play in politica, isi dau la gioale mai rau ca la un meci de fotbal intre prizonierii unei puscarii. Mesajul de a respecta regulile generale impuse de autoritati trebuia sa fie unanim, venit de la toate partidele si din toata mass-media; nu populatia sa fie folosita ca experiment medical pentru avantaje politice si economice a unor grupari. In Belgia banuiesc ca mass media nu este folosita pentru a transmite mesaje atat de contradictorii si a forma 2 tabere atat de opuse.

Lucrurile stau atat de rau incat pana si personalul medical ajunge sa creada ca toata chestia cu covidul e hoax. O vecina, asistenta intr-un spital suport covid imi spunea acum 2 luni ca toata treaba e supraevaluata, astia care vin la ei au doar simptome de gripa usoara. Eu ii dadeam exemple din Italia unde stiam de la martori oculari ca a fost groasa rau si nu ma credea. Ieri m-am intalnit cu ea si era speriata tare, vorbise cu o prietena care lucra in ATI si zicea ca oamenii care ajung acolo sunt carne vie pe interior. WTF, a trebuit sa vada "mortul" ca sa creada ca exista...

Edited by ches

Share this post


Link to post

Evident ca orice explicatie poate fi reinterpretata, insa daca ele sunt lipsa, incomplete sau discutabile le si fac munca trollilor mai usoara. 

Si ce vreau sa spun e ca multi oameni sunt afectati real, si oarecum pe nedrept de masuri, iar aia sunt si mai susceptibili la manipulare, daca nu le explici ce faci de ce faci si nu iei masuri pentru ei. O femeie de servici dintr-un hotel inchis sau o cafenea care sta acasa in somaj cu nasul in feisbuc si are prea mult timp liber e victima usoara campaniilor de manipulare.  Iar campaniile astea de manipulare atunci cand folosesc jumatati de adevar sunt si mai eficiente.. 

Apropo, mi-a povestit un prieten (medic, si nu prea suporta popimea) din Iasi martor ocular la moaste... cica de fapt nu in zona "controlata" de biserica au fost probleme majore, ci in afara ei.  Cica in curte si la coada majoritatea purtau masti si pastrau distanta (cat de cat, probabil de teama sa nu fie dati afara si sa ramana fara moaste),  iar imbulzeala era in afara, Si spune ca au si existat scandalagii care au venit sa provoace jandarmii. 

Edited by mr_
  • Like 1

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...