Jump to content
Sign in to follow this  
gabriel261392

Electrod bujie indoit

Recommended Posts

Buna ziua si bine v-am gasit.

Va scriu fiindca nu am mai patit pana acum asa ceva.

In weekend am vrut sa schimb termostatul la Matizelul meu, fiindca nu baga caldura mai deloc. Am desfacut carcasa filtrului de aer si m-am oprit pentru moment fiindca ma incomoda delcoul.

Impreuna cu un prieten care ma ajuta am decis sa desfacem si delcoul. Toate bune si frumoase. Am facut loc in cele din urma la cele 2 suruburi in care se prinde termostatul, dar din pacate nu am reusit sa desfac si celalalt surub din spate si neavand si silicon rosu sa etansez termostatul am renuntat la idee pentru moment pana ce cumpar tot ce am nevoie (fiindca era sambata si era trecut de ora 12, inchisese la magazinul de piese auto).

Montez totul la loc, mentionez ca delcoul a fost scos cu totul, nici o fisa scoasa sau orice altceva, a fost scos cu totul cu tot cu partea ce intra in motor.

Bagat la loc, supriza, se auzea doar un sunet cum ai descuia usa odata si atat. Parca nu invartea deloc. Mai incerc odata, la fel. Schimb si bateria (desi era cumparata in vara), poate ea era cauza si acelasi sunet. Duminica mai incerc odata si parca parca dadea sa invarta putin dar nu a pornit.

Desfac bujiile si alta surpiza, prima bujie de langa delcou era electrodul (cel care este mai lung) acela care intra in camera de ardere, indoit, aproape lipit de cel central. Schimb bujia, la fel, invarte foarte putin si apoi la fel, se auzea acelasi sunet si nu invartea deloc.

Pana sa ma apuc sa demontez totul a mers perfect, a pornit perfect , doar ca nu baga caldura.

Aveti idee ce ar putea fi cauza? De montat noi am pus la loc la fel delcoul, pus in acelasi loc delcoul. Am mai auzit de la diverse persoane ca ar fi electromotorul, dar pana acum de ce a mers bine? Eu tot banuiesc ca ar fi ceva pus incorect acolo...

 

Multumesc,

Gabi

Share this post


Link to post

Pai cand ai bagat inapoi delcoul l-ai mufat si electric? Dar inapoi cum l-ai bagat? s-a lipit de chiulasa?

Ceva sigur ai facut acolo aiurea de nu porneste...

Share this post


Link to post

Ai pus prost delcoul.Poate ai memorat pozitia corpului delcoului,dar,sigur,s-a rotit axul si aprinderea e dereglata.De aia invarte electromotorul greu si in hopuri.Bujia a lovit-o cineva la montaj si n-a observat ca s-a deplaat electrodul.

 

Share this post


Link to post

Multumesc colegilor, insa, am imbulinat-o mai mult decat as fi crezut.

Ducand-o la cel mai apropiat mecanic, mi-a spus ca a fost dereglata de la punct. Mi-a spus si mi-a aratat demontand chiuloasa, ca pistonul a lovit in bujie, de aceea s-a si indoit, pe langa astea mai sunt si 2 supape rupte. Ca nu a fost de ajuns, chiuloasa in zona unde veneau supapele (rotundurile acelea) este si ea deformata putin si dat fiind locul nu se poate rectifica si filetul bujiei este dus. Am deci 2 variante: sa iau un motor sh si sa iau de pe el pistonul, supapele si chiuloasa, fie schimb motorul cu totul.

Doar chiuloasa, un piston si 2 supape as gasi noi? Si la ce preturi?

Am inteles de la acelasi mecanic, ca motorul acum ar fi piesa de schimb si nu ar mai trebui omologat la rar. Doar trebuie sa am cartea si talonul masinii si seriile motorului sa fie aceleasi.

Avand in vedere toate de mai sus, ce ma sfatuiti? Merita sa schimb/repar motorul sau sa incerc sa caut alta masinuta?

Masina era folosita doar ca masina de naveta printr-un drum putin mai accidentat si pentru moment folosesc un logan dar nu as vrea sa fie folosit prea mult timp pe drumul acela.

Share this post


Link to post

Discutia a degenerat, oarecum, in pareri. Inainte de a sesiza lipsa caldurii, si, implicit, de a schimba termostatul, masina a mers ok? S-a manifestat intr-un mod ciudat? A fost schimbata distributia anterior? Ceva nu se leaga...

Share this post


Link to post
16 hours ago, cris06 said:

Discutia a degenerat, oarecum, in pareri. Inainte de a sesiza lipsa caldurii, si, implicit, de a schimba termostatul, masina a mers ok? S-a manifestat intr-un mod ciudat? A fost schimbata distributia anterior? Ceva nu se leaga...

Masina a mers bine, ce sa zic? Doar lipsa caldurii (chiar si cu carton in bot) era o problema... Acum sunt mai multe. Stiu, si mie mi s-a parut extraordinar asa ceva... dar chiar am vazut cu ochii mei cand m-a chemat mecanicul ca a desfacut motorul (fiind un vecin a fost dusa tractata).

A mers bine, chiar inainte sa ma apuc de operatiile mentionate am mutat-o prin curte ca era un loc mai greu accesibil unde era parcata initial. Distributia a fost schimbata undeva in la inceputul lui 2018 (februarie martie, nu mai stiu exact, la un service). De pornit a pornit "la sfert ".

 

1 hour ago, vrazvanc said:

Chiulasa noua. Piston. Stiu ca ai Euro 2, dar sa-ti faci idee de preturi.

Uau! Am inteles acum...daca ar fi, mai bine as lua un motor sh si schimbat piese sau inlocuit cu totul daca este posibil. Am incercat sa sun la r.a.r Ploiesti dar nimeni sa raspunda...

Share this post


Link to post

Din pacate, seria noului motor se trece in CIV pt ca la ITP te prinde... Deci, nu scapi de RAR care au niste tarife... Ia un motor sh, dar probat pe masina donatoare si ia de pe el tot ce trebuie. Eu zic ca e cea mai buna varianta. Incearca sa gasesti un Matiz busit cu motorul intact ca sa-l poti proba.

Inca un aspect: daca masina ta e putreda la caroserie (din pacate e boala nr unu la Matiz) probabil ar fi mai rentabil sa o dezmembrezi si sa-ti iei alceva. Tu decizi cum e mai bine!

Share this post


Link to post

Subscriu in totalitate la ce a scris cris06 mai sus. Chiar si cu piese SH (+manopera, +garnituri, + .., +...) vei face o investitie care se va apropia de valoarea masinii, daca nu o va si depasi. Daca ti-e draga buburuza, probabil ca merita facuta. Totusi, fa o evaluare serioasa a celorlalte elemente inainte de a merge mai departe cu reparatia.

Share this post


Link to post

Multumesc pentru raspunsuri. Sincer asa stiam si eu ca seria se trece in cartea masinii, insa nu doar mecanicul ci si inca o persoana imi spusese faptul ca mai nou acum motorul e considerat piesa de schimb si trebuie doar sa am actele de pe masina donatoare. De aceea am intrebat sa fiu sigur. Dupa cum am mai spus am tot incercat sa sun la ei, la rar dar nu se sinchisesc sa raspunda...

Un motor sh care merge plus manopera mecanicului ajunge undeva pana in maxim 900 de lei. Masina nu are rugina momentan, nu se pune problema de draga sau nu, ca pana la urma e un fier.

Daca as lua alta masina, clar va fi ori una mai mare, mai inalta (de preferat 4x4, dar si costurile sunt pe masura) ori o masina tot asa micuta, nu merita ceva foarte scump tinand cont ca va fi folosita tot la naveta.

Deci, ce spuneti? Ar merita reparatia de 900 de lei? sau nu are rost sa o mai fac?

Share this post


Link to post

Eu nu inteleg o chestie, cum a atins pistonul in bujie din cauza distributiei dereglate? Pe bune? 

Pistonul nu are cum sa atinga electrodul bujiei decat daca bujia este mai lunga in filet decat prevede producatorul si intra prea mult in camera. Lungimea filetului este data de codul bujiei, vezi daca bujiile sunt ce trebuie pentru motorul ala.

Ai schimbat cumva si bujiile la interventia asta? Mie ceva nu-mi miroase bine oricum in legatura cu mecanicul. Ori nu ai inteles tu bine, ori e mare vrajitor 🙂  

Edited by Dj_Dark
  • Haha 1

Share this post


Link to post
La 14.12.2018 la 11:06, gabriel261392 a spus:

 

Daca as lua alta masina, clar va fi ori una mai mare, mai inalta (de preferat 4x4, dar si costurile sunt pe masura) ori o masina tot asa micuta, nu merita ceva foarte scump tinand cont ca va fi folosita tot la naveta.

 

Foarte logic ce ai spus 🙄

Edited by florinellll

Share this post


Link to post

La o masina din generatia respectiva,e improbabil ca pistonul sa poata atinge bujia.

Share this post


Link to post

Acum nu stiu, daca mecanicul ma minte, asta zic si eu. Si mie mi s-a parut putin asa, dar asa a zis, ca din cauza ca a fost miscata de la punct  ca am scos delcoul . Bujiile nu au fost altele decat cele cu care de dimineata am si mutat masina prin curte, altele nu au fost. Cert e ca au fost atinse si supapele rupte si pistonul busit... Posibil sa fi pus el alte bujii si sa dea acum vina pe mine? Eu nu am fost langa el cand a desfacut motorul, doar a venit, a luat masina tractata, si m-a chemat cand era desfacuta sa imi arate...

Share this post


Link to post

Cursa pistonului este cunoscuta (PMI-PMS) si restrictionata de niste repere clare si fixe: maneton, biela, piston. Bujia, la randul ei, e fixa. Prin urmare ... 🧐

Ca sa sarim putin calul, daca ar fi sa cumulezi niste cuzineti (de biela) praf (inexistenti !) cu un joc urias al boltului pistonului, e posibil ca pistonul sa loveasca in bujie. Insa motorul ala ar fi facut mai rau decat un AK-47 inainte de a nu mai merge deloc ...

 

Share this post


Link to post

Intreb si eu... Distribuitorul e actionat de axul cu came. Cum se poate decala distributia, de la punct, daca distribuitorul (delcoul) se scoate de pe pozitie, fiind in partea opusa curelei de distributie?

Edited by cris06

Share this post


Link to post

Mda. Ecuatie cu multiple necunoscute. De la un shcimb de termostat la RC. Imbirligati timpii lu' matizu'. 

Eu unu exclud ca un piston sa bata in bujie indiferent de decalajul timpilor. Cel mult sa ia contact cu supapa dar nu cu bujia. Asta in cazul in care au fost montate bujii corespunzatoare altfel, se prea poate sa intre in contact cu pistonul sa asta de la prima cheie. Zise el.

Share this post


Link to post

Off topic:

Am un pacient care a incercat sa-si schimbe singur franele si a murit...

Deci ai scapat usor :-))

...Si chiar sunt curios daca o sa aflam pana la urma cauza defectului matizului...

 

Share this post


Link to post

Si eu as fi curios sa aflu cauza defectului, credeti-ma . Nu-s mecanic si nu ma pot pronunta prea mult, doar asa sa desfac un surub ma pricep, ceea ce am si crezut ca fac sa schimb termostatul... si a iesit cum nu se putea... 

Pornita dimineata, mutata prin curte, desfacut delcou, montat inapoi si nu a mai vrut sa porneasca deloc, apoi desfacut bujie si indoita, cureaua nu am depistat-o eu, ci mecanicul (posibil sa ma pacaleasca cu alta rupta... nu stiu asta) si tot el a desfacut si motorul si mi-a zis de piston si chiuloasa...

Ce-si face omul cu mana lui se numeste lucru manual 😄

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...