Jump to content
Sign in to follow this  
FLEX

Consum Matiz

Recommended Posts

Hai sa imi laud si eu... Bubulina.

 

Ieri am fost la tara, facut consumul cum scrie la carte ( ma rog, nu stiu care carte, dar intr-una tot trebuie sa scrie ! :P ). Adica, alimentat pana la click ( plinul ), la aceiasi pompa, exact la iesirea din Bucuresti ( sos Alexandriei ), o viteza medie orara de 70km/h ( asa suntem noi, mergem mai "batraneste" ), 154km distanta totala, 7.53litri benzen ( de 95 ) ! .Sincer, nu imi venea sa cred, am incercat sa indes benzina pana in "buza" si nu am reusit decat pana la 8,04l. Ma rog, deci consumul a iesit aproape de cat spunea fostul propietar, pe care l-am cam "flituit" la vremea respectiva crezand ca minte cu nerusinare ca sa isi vanda marfa(4,5%). Deci rezultat normal 4,89%, rezultat maxim 5,19%. Daca mai stau sa ma gandesc bine, scazand si vreo patru popasuri ca care am mai stat pret de 20 min/total si la care am mai tinut putin motorul pornit ( sa zicem cam 10min ) + o zona de circa 2x4km in care am mers aproape numai cu a doua din motive de gropi imense, pornit A/C vreo doua trei minute pentru dezaburire ) se apropie de ce zicea "fostul".

 

In schimb, in oras, in zilele acestea friguroase/ploioase, consumul este de 10% clar ! (dar in cazul meu fac uzual/zilnic 8km ) cu o viteza medie orara mai mica sau egala cu 12Km/h. ( deh, bara la bara, fac acesti 4km intre 20 min si 40 min. De multe ori ma gandesc sa o iau pe jos . :mda: )

 

Va doresc multe drumuri usoare !

Share this post


Link to post

Matiz A/C 2005

Urban: facut plin pana sus imediat dupa aprinderea martorului. A intrat 37 L si pana la next martor aprins a parcurs 100 % urban 540 km adica 6,85 L / 100km. AC-ul folosit cam 60-70% din parcurs din cauza ploilor si nevoii de a deumidifica interiorul. Am facut plinul din nou 37, 6 si pana acum am parcurs 364 km ,iar acul indicator a ajuns la semnul de 1/2.

 

Extraurban: facut plin complet si parcurs 94 Km cu AC pornit. Realimentat de la aceiasi benzinarie 4,8 L rezulta 5,1 L la 100 km

 

NOTA la relanti unii constructori dau consumul a fi echivalent cu 1/6 din consumul mediu.

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

Marturie la cele afirmate mai sus. Am uitat sa precizez, benzina 95 Moll. (Fulga)

post-2099-1133356098_thumb.jpg

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

prietena mea are un matiz din 2003 si ii consuma 10-12% in bucuresti si nu stiu de ce.

masina a fost noua,are toate reviziile dar la consum e prima,mi se pare anormal sa consume un matiz 10%

Share this post


Link to post

Cine stie cum o "calca"...

E mult, intr-adevar... dar nu e inexplicabil... posibil ca masina sa fie ok, si doar stilul de condus sa fie defectuos.

Exemple:

-acceleratia la blana la demaraje

-turat motor aiurea, accelerat, deplasat 5 metri, pus frina strong in fundul celui din fata (in general la semafor, in aglomeratie)

-plecat cu motorul "rece", adica pornit motor, bagat in viteza, plecat instant, apoi dat forja ... fara a lasa motorul sa se incalzeasca macar 1 minut.

-folosirea necorespunzatoare a treptelor de viteza (subturat sau mult prea turat),

-accelerare intr-o treapta de viteza superioara la viteza mica fara a retrograda in prealabil

-etc...

 

Asta presupunand ca masina e ok dpdv tehnic (filtre curate, etc)

 

 

PS. Exemplele sunt date din ce-am vazut pe la nevasta-mea, care in rest nu conduce rau de loc.

Share this post


Link to post

nu e genul care accelereaza la blana,frane...etc,nu stiu cum sa descriu...oricum conduce bine fata de alte femei pe care le-am vazut la volan,oricum cu proxima ocazie cand ma duc la service o sa-i intreb pe aia ce are de consuma atat, pentru ca ei ii este rusine sa intrebe :) )

Share this post


Link to post

Mai bine nu intreba, raspunsul primit va fi clasic, ceva in genul descris de NFS

Share this post


Link to post

Ceea ce am observat adesea la majoritatea doamnelor si domnisoarelor cunoscute de mine este faptul ca tureaza tare motorul fara sa dea drumul complet la ambreiaj. Nu stiu de ce au obiceiul asta dar l-am intalnit de mai multe ori. Mi se pare un obicei pagubos mai ales la plecarea de pe loc sau urcarea unor borduri.

Poate si asta e o cauza a consumului crescut, ar trebui s-o urmaresti o data sa vezi daca asa face. Nu cunosc exact stilul ei de mers dar data fiind statistica mea am zis ca e un aspect ce poate fi verificat usor.

 

Multa bafta si la consumuri cat mai mici !

Share this post


Link to post

Salutare dragi forumisti proprietari de Matiz!

Exact in urma cu o saptamana am intrat in posesia unui Matiz E nou. Acum urmeaza problema: am efectuat pana acum 120 km, din care aproximativ 80 extraurban; am pus benzina de la Agip si cu acest rulaj mi-a consumat 12,5l (exact cat am pus). Mie personal mi se pare fantastatic de mult. Mentionez ca vitezele le schimb fara a tura prea tare motorul, nu conduc anormal (conduc de 8 ani); pana si cu batrana 1300 ieseam mai bine. Ceva sfaturi, pareri?!

Share this post


Link to post

Dupa parerea mea nu cred ca poti obtine o valoare reala luand in considerare doar 120km. Cum ai calculat consumu?

 

Metoda cea mai eficienta este metoda din plin in plin.

Share this post


Link to post
.. Mentionez ca vitezele le schimb fara a tura prea tare motorul, nu conduc anormal (conduc de 8 ani); pana si cu batrana 1300 ieseam mai bine. Ceva sfaturi, pareri?!

 

Sa nu fie tocmai asta problema (mers subturat)...

Eu am bagat pana acum vreo 46 de litri in ea (de la aproape zero), dar am si facut vreo 520 de km, din care vreo 100 urban, si imi arata acul jumatate (probabil arata gresit, dar oricum mai e ceva in rezervor...)

 

 

Edit: greseala de calcul.

Edited by JMu

Share this post


Link to post
Exact in urma cu o saptamana am intrat in posesia unui Matiz E nou.

Nu te speria. Daca masina e noua, normal e sa consume ceva mai mult. Consumul tau e aprox 10%, din ce zici. Pe linga ca e nou, acum e si rece afara. (Conduci de 8 ani, deci stii ca iarna nu-i ca vara) :)

Si vezi ca nici mersul subturat nu face bine la consum.

 

Si eu (pe linga toti ceilalti), am patit la fel: cumparat de nou in decembrie, primul consum a fost 9,8! Isi revine pe masura ce se mai lasa motorul. Cam in 3-5000 km, ar trebui sa ai consumul normal.

 

S-o stapanesti sanatos!

 

PS. Poate ne faci onoarea sa-ti completezi locatia la profil, iar daca pui si-un avatar cu masinutza din dotare deja ne umpli de respect. :)

Share this post


Link to post

@AAdorjan: referitor la consum - cand am plecat de la dealer s-a aprins becul, atunci am alimentat 12,5l benzina si am citi km azi cand s-a aprins din nou becul, exact 120km

@JMu:eu zic ca nu merg subturat; schimb a II-a la 15 km/h, a III-a la 35, a IV-a la 50.

Oricum, din ce am citit pe aici cred intr-adevar ca trebuie sa se mai lase motorul care nu e rodat, nu?!

ps: multumesc pentru raspunsurile prompte.

 

Multumesc pentru urare NFS!

Share this post


Link to post

Cam asa schimb si eu, doar putin de tot "mai sus"...

Si eu cand am luat-o de la dealer (saptamana trecuta, joi, 15.12.2005 - e mai "tanara" ca a ta! :P ) s-a aprins becul, am bagat pana acum de 150 RON, si dupa 500+ km acul e f. aproape de a doua linie... (ma declar foarte multumit).

Oricum, s-o stapanesti sanatos.

Share this post


Link to post

Metoda cu aprinsul becului e f imprecisa, becul se poate aprinde la +/- cativa litri buni in functie de incarcarea masinii, panta in care este pozitionata etc.

 

PS: Incearca cu 5km/h in plus la fiecare treapta.

Share this post


Link to post

Va multumesc tuturor pentru urari si sfaturi.

Acum va las ca trebuie sa plec la munca. O zi buna!

ps: cat de curand voi incerca sa adaug si o fotografie la profil.

Share this post


Link to post

Am mers de la constanta la bucuresti acum 2 zile in urmatoarele conditii:

drum de iarna cu zapada, zloata, material antiderapant, majoritatea drumului noaptea.

- Constanta - Poarta Alba (prin Nazarcea) - 35 km - nu am reusit sa cuplez viteza a V a - drumul era criminal

- pana la Drajna - drum ok dar umed si destul de circulat - mers aproximativ normal in medie 90 - 110 km/h

- Drajna - Bucuresti - pe autostrada - mers constant 110km/h, pe unele porţiuni 120, pe altele 130 (mai scurte)

- folosit metoda "plin in plin" cu alimentare de la Lukoil (Euroluk 95) in Constanta si in Bucuresti de la Lukoil din Militari (langa Cora)

- alimentat 13,1 l

- km intre alimentari - 244 km

- timp scos - pana la intrarea in buc 3h cu o pauza de 15 min la Rompetrol Fetesti (exact la iesirea spre buc) unde poti bea o cafea (capucino sau ciocolata fierbinte) foarte buna - va recomand sa va opriti - e la jumatatea drumului (daca ne referim la timpul de calatorie nu la km) si printre putinele wc curate de pe traseu

 

Consum 5,36 l/100 km - masina s-a comportat excelent, iar de consum sunt multumit (cu ocazia asta am depasit 12 000 km rulati)

Share this post


Link to post

:o fftopic: Bun capucino insa trebuie sa te tii de nas cand il bei sa nu te invadeze mirosul de petrol din rezervoare.

Share this post


Link to post

are dreptate NFS. o tureaza prea mult la plecari probabil.

poate schimba vitezele prea devreme (I>II - 10, II>III 25 ....)

deci trebuie sa si schimbe stilu de conducere.

si a mea consuma 10 -12, dar pe autostrada cand e la 160km/h :D

Share this post


Link to post

oameni buni , am si eu o intrebare - pentru consum optim in oras - cum e mai bine la matizache - mersul un pic subturat (a nu se intelege batraneste) - adica schimbat a 3-a la 40 etc sau schimbat cand motorul trage mai tare?

mentionez ca nu am absolut deloc experienta la genul asta de motor - sunt obisnuit cu motorul de 1.4 de renault (E7J) al carui consum optim (in oras cel putin) era la un mers "usurel", motorul lasat sa toarca la turatii mici in jur de 2000 rpm - diferenta fiind totusi ca "ciupit", acel motor se trezeste imediat la viata, si trage tare, matizul in schimb parand "puturos"... practic cuplul la acel mototr incepe sa se simta de la 2000 la 2800 fiind deja la val. maxima...

 

deci as vrea si eu pareri pertinente de la voi - nu observatii de genul ca nu am experienta etc. - am 8 ani de permis si vreo 100.000 de km la activ.

Edited by madkat

Share this post


Link to post

Postasem in alta parte, da' acu' am gasit si topicu asta!

 

"Chiar ma gindeam de ceva vreme sa "sap" un pic pe forum dupa un topic de consumuri la maty, ca al meu m-a adus la disperare!!!! Piticu' n-a vazut in viata lui, sau cel putin de cind il am eu, consum mai mic de 9!!! Cel putin in perioada asta rece, m-a rupt: 10, 10,..! Deja intrasem rau la banuieli! Fostul proprietar, care mi-e ruda, mergea cu el cam 120-140 km/zi, drum intins si zicea de 4,5!!! Maty e din 2002 (asta de care Euro e? 1? 2?), are deja 95.000 km, da', sa nu vorbesc intr-un ceas rau, merge de rupe. De mers, merg destul de "sportiv", cit de sportiv poti sa mergi prin Bucurestiul asta care e asa cum e, in medie cite 35-40 km/zi, 2-3 porniri/opriri. Am incercat sa fiu mai atent la tuartia motorului, sa merg ma cuminte, sa schimb vitezele mai economic, dar... nici o schimbare! Vad insa ca mai sint altii ca mine, asa ca... m-am mai potolit! E adevarat ca n-am incercat sa fac un consum la plin, dar de obicei pun de 500.000 (OMV) = 15,... l fara plumb si merg cam 150-160km!"

Share this post


Link to post

Si i tot cam asa, bulionu si 300 km. Drept sa spun mi se pare enorm chiar si pentru cel mai sportiv condus(la matiz)... dar asta e.

Share this post


Link to post

ultimile doua consumuri de cand s-a mai incalzit putin mers numai in Buc dar ce-i drept am cam ratat orele de varf: 6,7.

Share this post


Link to post
Vad insa ca mai sint altii ca mine, asa ca... m-am mai potolit! E adevarat ca n-am incercat sa fac un consum la plin, dar de obicei pun de 500.000 (OMV) = 15,... l fara plumb si merg cam 150-160km!"

 

...da, mai sunt si altii. Eu, de pilda. Acum, ca s-a incalzit, consumul o sa-si revina... dar, la toamna, neaparat sa-i schimbi termostatul, ca nu mai inchide bine.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...