Jump to content
Sign in to follow this  
NGruia

Lucerna , Ca Trifoi N-Am Gasit !

Recommended Posts

Iar a venit vremea de concediu . Dupa cel absolut banal de anul trecut la Baden , langa Viena , unde am fugit de 36 de grade ca sa dau de ... 37 , anul asta eram in pana mare de idei . Acum fiind doar doi in echipa suntem mai nazurosi ca niciodata si ciufuti nevoie mare cand e vorba de concediu si ... cheltuielile aferente . Asa ca pas idei , cel putin exprimate prin viu grai . Nu mai merge cu improvizatii , lucruri la intamplare , mai ne tempereaza si varsta , o gramada de restrictii reale si imaginare (astea mai ales ) . Pana si obisnuita provocare "mai mergem in concediu undeva" a trecut oarecum fara vreo replica pe masura , indiferent de emitent . A dracului , vremea trecea si iar o facem lata sau nicicum .In timpul unei sedinte de navigare pe net , 2 laptopuri puse spate in spate , nori de fum (si vapori ca incercam si aia electronica) , iar arunc nada , doar doar ... si musca . Uite sa mergem la Lucerna (bag seama ca a dat pe net din intamplare si ... ) . Unde , sar alarmat , chiar in Elvetia iti pica pata ? Mda , era cu pata pusa si cica sa mergem acolo . Tracasat cu casa de asigurari (intotdeauna asa , e , se pare , starea naturala si obligatorie) ma las prins in joc . Mergem cum sa nu . Facem un popas la Salzburg si apoi Lucerna . Eventuala sugestie de a trage o fuga si pana la Trifoi nu a fost deloc bine primita , chiar vorbea serios :spumelagura: .

Ma apuc sa caut rute , cazari (daca se poate fara card de credit) , toata frenezia initiala de concediu . Greu a dracului cu astia , se chitira pe cardul de credit si o tineau otova . Dupa vreo doua zile de cercetari , madam ia problema in mana si rezolva cu Eximtur tot , cazari dus , la si intors . Perioada numai buna 21-30 iulie . Eu cu gandul la contractul cadru anuntat cu surle si trambite pentru 1 iulie sunt de acord (anul asta e mai complicat , conducerea se retrage si trebuie practice reinfintat cabinetul sub un alt "patronaj" , acte de iti vine a ... ) . Reuseste performanta uluitoare de a ma scoate sambata in oras , la Eximtur , sa platim totul in avans . Ei , amabili , ne-au incasat la greu (vreo 6000 de lei) si totul parea OK . Vreo cateva zile oricum . Bineinteles ca nu putea fi asa de usor . Indiferent de caracterul technocrat sau nu al guvernului , in domeniul sanatatii albul nu e chiar alb iar negrul nici atata . Comunicatul oficial cu 1 iulie se transforma in aditional pe iulie si contractare pentru 1 august . Toate date peste cap . Termenul de depunere acte , generos , 6 zile lucratoare . Dar nu oricand ci exact cand trebuie inchis iunie , deschis iulie pe vechiul "sistem" . Bineinteles haos total , nu mai stiam ce sa fac intai . Daca cineva isi inchipuie ca e floare la ureche sa inchizi un cabinet cu 9 angajati si sa pornesti unul "inlocuitor" cu 10 ... ii spun eu ca se inseala (avize , aprobari , vector fiscal , ajofm , ITM , evaluare , samd ) .

Trecand peste "maruntisurile" organizatorice , mai apuc sa mai caut pe net una alta , mai planuim cat de cat ce si cand sa facem , ne luam cu vorba . Intr-un tarziu ne gandim ca poate elvtienii astia vor avea neobrazarea sa pretinda sa utilizam moneda locala . Trebuie deci sa cumparam ceva franci . Zis si facut , probabil in ziua cand era cel mai mare curs posibil . Ma duc la banca unde are si cabinetul cont si le golesc sertarul de franci . Era cam subtire , au avut doar 1380 pe loc . Adevarat ca nici nu prea aveam ce sa le dau in schimb . Ajung si astia ma autoconsolez . Las si acolo vreo 5600 de lei . Bani sa ai ...

Cu euro stam ceva mai bine dar majoritatea miniconcediului o facem pe ...franci totusi . Om vedea .

Pe la sfarsitul lui iunie imi fac damblaua si o cadorisesc pe madam cu un MacBook Pro 13'' , asa ca un premiu pentru "intreaga activitate" . Inainte de achizitie , dar si dupa am devorat forumurile de marca (Apple) si tot citind pe acolo imi sar repetat in ochi postari despre preturi ale sculelor in diverse tari . Gasesti forumisti de unde crezi si nu crezi , din India , Rusia , SUA (normal) , UK , Germania , Franta si , se putea , Elvetia . Elvetienii (ca vreo 2 am "descoperit") se tot plangeau de pretul sculei la ei (era mai mare ca la noi , ciudat ! ) . Taxe si tot tacamul . Desi in general era un forum civilizat , de data asta au primit-o de la restul destul de "franc" si in fata : pai la nivelul vostru de venituri ce atata tam-tam ? Ma , dar de unde stiu astia "nivelul" asa de bine ? Normal ca , daca esti cat de cat interesat si consecvent , colcaie netul de informatie , trebuie doar sa te uiti . Zis si facut si ... am tacut vreun ceas din gura  <img src= "> . Astia nu se joaca drace . Intai am gasit preturi la una alta si nu e de bine pentru buzunar . Scump drace . Situati neplacuta , ca , indiferent de fanfaronade si grozaveala , de mancat trebuie sa mananci , iar micul dejun inclus nu are cum sa tina toata ziua . 100 de franci o masa in doi x 5 zile :scarpin: , acu' sa vezi distractie . Pana si posirca aia neagra la 330 ml bate in 4 franci . Nici apa nu-i cu mult mai ieftina . Cica salar mediu net 5230 de franci ... pe LUNA . Vor fi vremuri interesante . Unde mai pui ca madam vrea cu vaporul pe lac , asta-i "numai" 40 de franci de persoana . Dusul ! Intorsul il poti face cu trenul cu numai 17 de caciula . Doamne ajuta ca hotelul ara parcare proprie gratuita pentru client . Iar de mers in oras (noi vom sta in suburbia Horw) se merge cu autobuzul , asa cam la 6 franci de persoana . Tare sunt curios pe unde scoatem camasa , ma rog tricoul , acolo .

Alt necaz e cu temperatura medie multianuala si cu vremea prognozata pentru perioada noastra . E prea rece , cade verdictul madamei . Iaca nu mai pot ! Da , dar trebuie sa luam si haine mai groase . Asta , da , sunt de acord , ca altfel iar patesc ca la cehi si isi completeaza garderoba la fata (si preturile) locului . Nu va spun ce morcov am (si unde ) .

Momentul plecarii se apropie si : banii imi par insuficienti (francii) , contractarea cu casa este nefinalizata (astia au acum brusc timp , pentru acte "fu" omor) , juniorul are de aprofundat pana in toamna la vreo 3 materii (drept a vrut , na , drept are ) , la cabinet e ca la Plevna (noi suntem ... turcii la faza asta) . Unde mai pui ca am sarit calul cu Nubira si am uitat sa mai dau pe la Honda . Rezultatul a fost previzibil , cheia a fost singurul lucru ce s-a invartit ! Impinge afara din curte , da-i curent de la Nubira , fa drumuri a moaca sa se incarce , etc . Grozavia cea mare e si mai si : fiind deja de un an sofer de Matiz , madama are pretentia uluitoare de a conduce si in concediu >-) !!! In plus cand conduce trebuie sa fie liniste in masina (iaca scart , am cumparat o pereche de casti si am pus 2 Gb de muzica pe telefon , ii urez suces) . Alta boacana cu GPS-ul (in sfarsit am luat) . N-am putut lua unul pe care sa si vad ceva cu ochelarii de distanta , nu dom'le , s-a bagat si dracul ala impielitat de junior si m-am trezit cu un Garmin Nuvi 2589 LM . Frumusel dar de vazut pauza . Asa ca , copilotul o sa aiba onoarea de a supraveghea GPS-ul cu ochelarii de rigoare si v-a dirija ... soferul . Drept e ca pana la intrarea in Salzburg si respectiv Lucerna nu e cine stie ce , dar inauntru ...

Planul de atac :

- eu +madam

- Honda Jazz

- Timisoara - Salzburg Parkhotel Brunauer **** 21.07

- Salzburg 22.07

- Salzburg - Lucerna Hotel Felmis *** 23.07

- Lucerna 24-28.07 + eventuale "iesiri in decor"

- Lucerna - Salzburg Parkhotel Brunauer 28.07

- Salzburg 29.07

- Salzburg - Timisoara 30.07 (seara tarziu !!!)

- duminica 31.07.2016 ... chestii organizatorice la LUCRU !!! 8-X

 

Buget : 1380 franci si ... inca nu am aflat cati Euro .Totusi combinatia dintre Salzburg 29.07 si McArthurGlen imi da speranta unei sume rezonabile (sa vedeti de nu ma aleg iar cu budigai de vacar !!) .

 

PS Avem bagaje putine deci este ... loc in masina :( . Si in buzunare din cate se pare .

Edited by NGruia
  • Like 1

Share this post


Link to post

Superba avant-premiera de vacanta! Eu am vazut Elvetia in 2008, la intoarcerea din Franta si pot sa iti confirm ca este frumos si... scump!

Ai uitat un lucru esential: iti trebuie vigneta pentru soselele elvetiene, iar aceasta era (in 2008) vreo 35 euro pentru... un (1) an! Perioada mai mica nu aveau la granita Nantua-Geneva (FR-SUI).

Inca ceva: ai grija cu vitrinele cu Tissot sau alte ceasuri de gen... Sunt mai ieftine ca la noi si de aceea foarte atragatoare!

 

Ca drum, din Salzburg as recomanda superbele sosele nationale austriece, un popas de cateva ore in minunatul Innsbruck (daca nu te grabesti) si apoi, via Feldkirch, intri in Elvetia.

 

Drive safe!

Edited by lsniculescu

Share this post


Link to post

Vigneta elvetiana e 40 de franci (si iata cum s-au dus aproape 3% din fonduri ) .

De vitrine o sa am grija ... sa nu le vad . Zice si madam (cu interese ascunse banuiesc) ca nu mai e trendy sa porti ceas (da' de cand sunt eu trendy :scarpin: ) . Oricum la fondurile in moneda locala posedate e cam sui sa ma uit la ceasuri .

Cu traseul m-ai pus pe ganduri tocmai ce voiam sa intreb cam ce parere are "lumea" : sa o iau pe autostrazi (si un pic prin Germania ) sau sa ma arunc pe drumurile "secundare" , adica bas pe unde propui . Bineinteles ca de decis o sa decidem la locul faptei , dar poate luam decizia "solomonica" un traseu la dus , unul la intors . Depinde si de indarjirea cu care madam o sa vrea sa conduca :rolleyes: . Ce m-as distra sa dam de un ambuteiaj cu ea la volan :banana: !

 

PS Am aflat si bugetul in Euro . Fiind mai bine de dublul celui in franci e clar ca la Salzburg "face" shopping . :shocking:

Share this post


Link to post

Doar atat pana una alta : de frumos e frumos , da' scump al naibii . Ca termen de comparatie 2 portii la Salzburg + 2 cola light + 2 cappucino au avut acelasi pret cu 1 portie de acelasi lucru aici ...fara vreo cafea sau cola 👿 .

Share this post


Link to post

Obrazul subtire cu cheltuiala se tine . Cel putin unul dintre noi e ...neobrazat , ca ne ard astia la greu . Vreunul mai milos ar putea trimite o pita si niste slana 😳 . Desteptul de GPS aka James m-a dus pe cele mai scurte trasee adica prin Viena Schonbrunn , Salzburg unde era mai aglomerat si , logic , prin centrul Lucernei . Dar ne-a si scos de peste tot , inclusiv din Zurich . Cand revin ... vor fi multe de zis . Iar de imagini se ocupa madam de zici ca d'aia am venit aici .

Edited by NGruia

Share this post


Link to post

Ati ajuns cu bine, asta conteaza! Si abia asteptam parerile... :)

 

Share this post


Link to post

Am revenit cu bine . Intamplari multe de sistematizat de preferinta dupa ce "inchid" luna , radiez cabinetul actual , "inrolez" (asa se zice fratilor , parca am fi la oaste ) noul cabinet si alte amanunte birocratice .

Puncte cheie :

- descult

- GPS-ul aka James e cand cu , cand contra noastra

- elvetienii te ard inca din Liechtenstein

- hotelul din Horw se extinde chiar acum

- excursia pe lac NU ESTE 40 de franci

- nici aia de pe munte

- Zurich in parcarea cu plata ... multa

- la astia legea nu este facultativa

- cat ii "haul" nu mai circul eu in sambata legata de vacanta bavarezilor si "revenirea" in patria mama a "francezilor" ...

- daca noi suntem cu "xx" zeci de ani in spatele austriecilor , apoi si ei sunt tot asa fata de vecinii elvetieni

- "francezii" (aia adevarati nu ...altii) sunt saraci , citat din chelnerita de la restaurantul hotelului din Horw (Lucerna)

- masina mica cu inima mare

- "talpa" madamei nu are legatura cu marimea la incaltaminte

- pariu castigat ... normal daca era fara miza

 

Rupere ?

Mda , se pare ca nu . Ghinion !

Pornim conform planului , joi dimineata , adica pe la 9:30 . Conform conventiei eu conduc pana in Ungaria . Iesire prin Cenad , nu inainte de a schimba vreo 300 de lei in forinti (sa fie ) si de a alimenta la refuz in statia de langa de langa frontiera . Conform intelegerii conduc pana la primul "pihenohely" sau parcare , care va place mai mult . Trece madam la volan si il setam pe James catre Salzburg , Elisabethstrasse 45A , unde-i hotelul . Si pornim . Ca vijelia as zice eu , madam apasa pe acceleratie cu ravna si sarguinta ! Totusi la a treia tentativa de a trece peste 150 o mai temperez . Inutil sa spun ce tambalau facea James , tot in rosu scria viteza momentana de deplasare . Madam , ca sa imi faca in ciuda ... presupun , se prinde ca dupa ce iti face odata , daca nu cobori sub limita legala tace (asa-i daca nu-l setezi pe avertizare continua) , tace si doar inroseste coltul din stanga jos . Faza cu "tocmai am primit un email de la rendorseg" e primita cu sarcasm , de ce ai primit tu ? Pai eu figurez ca proprietar , uite ai vazut ca si la frontiera ne-au cerut (prima data in decursul a 10 ani) talonul . Da ce , ti-au cerut si numarul de telefon ? Na drace , apoi daca-i asa , "mana" tu mai departe si vedem noi . Pe la Budapesta se mai calmeaza si merge cat de cat omeneste pana la Nickelsdorf . Aici facem schimb de locuri dupa ce achizitionam vigneta de Austria . De Ungaria am luat acasa pe zece zile cu termenul 30.07.2016 ora 24:00 (sau 00:00) , ora Ungariei . Precizare nu tocmai inutila .

Traseul pana la Viena il stiu aproape ca ala spre serviciu , asa ca merg tantos si relaxat . Na ca era sa uit : madam a lasat masina cu o medie de 6,2 l/100km . Talpa grea . Prin apropiere de Viena , James ma dirijeaza pe un drum nou pentru mine . Ascult cuminte , ca daca tot am dat o lopata de bani pe el , macar atata . Merg tot mai aiurea dupa parerea mea , cand deodata semnul de gata autostrada . Ala ca ala , dar mai grav era ala cu Wien si 50 km/h . Ma , unde fras ma duce afurisitul asta . Recunosc ca la selectarea traseului l-am ales pe cel mai scurt si iute , nici nu m-am uitat la altceva . Las ca ma uit acum , cum tot cresc cladirile in inaltime si masinile la numar . Daca am intrat in hora , acuma joc , doar ce era sa fac ..."piua" ? Daca tot e de mers prin oras , macar se observam una alta . In primul rand unda verde chiar exista si functioneaza . Daca scrie 50 se merge cu 50 daca e 30 cu 30 ! Nimeni nu traverseaza strada aiurea sau pe rosu . Ah , da , uite Schonbrunn-ul in stanga ! :-/ Unde mergem afurisit ce esti !!??

Fiind inteleptul in afacerea respectiva , cedez si ma las pe mana lui . Sa vezi si sa nu crezi , ne scoate teferi si inca repede din Viena . Bun baiat mi-am zis . Continuam spre Salzburg prin Linz . Destul de aglomerat , iar , ca intotdeauna cand merg eu :tongue: , astia au lucrari la autostrada . E drept ca in portiunea Nickelsdorf - Viena chiar se cereau facute , dar nici acum nu au pornit chiar de unde trebuie , au mai lasat vreo 4 km la granita sa te ... trezeasca , cred . Bagatele totusi , tinand cont de lungimea etapei . Un fior totusi ramane ...la Salzburg oare cum face . Mai ales ca hotelul nu e de periferie de data asta , fara a fi totusi in centru , e numai langa ... gara . Am si alimentat dupa cursa madamei si , da , metoda diferentei duce la acelasi consum ca si cel aratat de CB : 6,2 a mancat !! Pana la intrarea in Salzburg cobor media la 5,9 . Nu-i bai ca ne baga asta , James , unde era mai aglomerat dar nu ambuteiaj . Si incepe comedia ...

Merg ata cum zice , turn left , turn right , etc . Toate merg struna pana la urma ... Si dai turn left . Fac stanga . Iar turn left . Cuminte fac asa . Turn right ... si iaca ce era : (pauza sa schimb browser-ul)

pe jos pe sosea post-153-0-85966200-1469982706_thumb.jpg

si in colt la dreapta post-153-0-59984900-1469982743_thumb.jpg

 

Mai , ia mai dute-n ... . Fac din nou left , si incepe iar turn left , turn left , turn a nu acuma ma uit , nu o fi vreo straduta sau ceva intre ... nu-i !! :scarpin:

Fac iar left de trei ori si agatam , o obisnuinta mai nou , o masina de politie . cum ajungem pe Elisabethstrasse 45A , ca de aici numai de la 15 in jos puteam accesa pe ...roti . Combinatia dintre politist ,limba germana si madam obosita duce la nimic , cica sa traversam liniile de tramvai la dreapta ... nu stiu unde si totul e ok . Urmeaza turn left , turn left , cu gandul ca urmatorul turn left (al treilea sfert de cerc in care ne invarteam) sa il inlocuiesc cu mers inainte si sa ma intep mai sus in strada . Aiurea , turn left numarul 3 nu era ... optional , lucru ce nu il observasem niciunul la precedentele treceri . Asa ca turn left si ... gata turn right sa ne intepam spre dreapta mai sus . Merg un pana la prima intersectie mai cat de cat si hop dreapta si dreapta . Nimerim numere de la 25 in ...jos . Repetam si mai adaugam o intersectie majora . Degeaba , numere de la 40 in jos , dar ... suntem pe drumul cel bun . Refac traseul pana la a treia intersectie unde gasesc liniile alea buclucase de tramvai . Fac dreapta de rigoare si in nici 50-60 de m uite locul cel bun . Da unde fras ii parcarea aia mare si gratuita ? Semnul era pe marginea unei cladiri Parkhotel Brunauer si Pizzeria nu mai stiu cum ! Trag cat mai spre dreapta si trimit artileria grea sa vada ce si cum . Si ea , probabil ametita de atatea cercuri (vreo 7 , 4 de stanga si 3 de dreapta) nu se mai uita ce si cum ci SUNA la prima sonerie ce o vede . Nimic . Vad cum se retrage si pleaca spre coltul cladirii . Se incruciseaza cu o pereche cu caruciorul la plimbare . Cand oamenii aia ajung prin dreptul usii unde a sunat madam iese o doamna in tromba si ii ia la intebari . Pana la urma se inteleg si se intoarce spre vinovata principala ce nu apucase sa dea ...coltul . Dupa vreo 5 secunde de raceala le apuca rasul . S-a prins de eroare si ne indruma dupa coltul cladirii CONFORM SAGETILOR CAT ROATA CARULUI de pe reclama cu numele hotelului . Se despart cordial , asa ca acum stim ca este psihiatra (!!) si are ... Honda Jazz albastru inchis (ce tocmai avea drept companie pe a noastra) .Bine ca nu ne-a consultat , ca cine stie ...

Asta era dupa colt : post-153-0-34162800-1469984460_thumb.jpgpost-153-0-02630800-1469984444_thumb.jpg

in fata , si respectiv

post-153-0-63079700-1469984747_thumb.jpgpost-153-0-50639500-1469984754_thumb.jpg

in spate , langa o parcare de zeci de locuri , gratuita . Parchez ca tot omul in spate , langa parculet . Primim camera 114 cu vedere in fata ... . Invers la a doua tura , dupa Elvetia .

In mod normal , aici era momentul in care , dupa o masa modesta (pizza La Lontra , bine ca scrie in poza) , sa ma dau lovit ca sunt obosit de condus . Nu tine , a calarit (la propriu as putea zice) si ea masina tota Ungaria asa ca ... pas repaus . Na ca era sa uit , cu toata fataiala am cazut pe 6,0 lt/100 km . Am recuperat totusi ceva .

Deci , ce facem noi la ora 18:30 ... mergem sa vedem daca casa de nastere a lui Mozart mai e tot acolo :shocking: ! De data asta insa fara turn left , turn right , ca doar suntem ca acasa in Salzburg pana la ... proba contrarie . Asa ca pe Elisabethstrasse la vale . Trecem frumos pe aici :

post-153-0-35774400-1469985455_thumb.jpg

si continuam pe la gradinile Mirabel :

post-153-0-84580300-1469985550_thumb.jpgpost-153-0-40805100-1469985575_thumb.jpg

 

Palatul si biserica :post-153-0-62741200-1469985767_thumb.jpgpost-153-0-23251300-1469986488_thumb.jpg

 

Ne fixam punctul de reper ...cica : post-153-0-28658500-1469986194_thumb.jpg

 

Intram in centru si traversam raul : post-153-0-11746900-1469986276_thumb.jpgpost-153-0-27725600-1469986310_thumb.jpgpost-153-0-26287200-1469986341_thumb.jpgpost-153-0-74534700-1469986327_thumb.jpg

 

Bineinteles ca hahar nu (mai) aveam pe unde suntem : post-153-0-59503600-1469986733_thumb.jpgpost-153-0-59503600-1469986733_thumb.jpg

 

dar casa cautata se lasa usor gasita : post-153-0-04237500-1469986854_thumb.jpg

 

Ia sa vedem , casa lui Doppler o (mai ) gasim ?

Si dai si lupta : post-153-0-34487100-1469986919_thumb.jpgpost-153-0-92068500-1469986938_thumb.jpgpost-153-0-40932600-1469986952_thumb.jpg

post-153-0-40932600-1469986952_thumb.jpgpost-153-0-17474000-1469986996_thumb.jpgpost-153-0-83132900-1469987017_thumb.jpgpost-153-0-70909900-1469987030_thumb.jpg

 

Nu-i si nu-i , ce sa-i faci .

Si plecam spre hotel . Ca un facut lasam naibii punctul de reper si ca urmare ... bucluc . Traseul de la acest hotel spre centru fiind proaspat nu prea am retinut noi mare lucru . Totusi la un moment dat a parut curios ca nu mai gasim palatul si gradinile Mirabel . Dupa inca vreo cateva minute chiar am intrebat unde sunt ? Nu gresisem decat cu 2 strazi :aplauze: .

Cand am ajuns la hotel am devenit uracios . Nu imi placea aerul conditionat ce mergea (sau nu mergea) ca un asmatic . Unde mai pui ca nu pornea din telecomanda lui . L-am pornit din buton si , dupa multe cugetari , parca auzeam si simteam un vag curent de aer racoros . Ies furios din camera 1 (aveam apartament cu 2 camere , nu stiu de ce , dar asa a fost oferta , daca eram cu Juniorul precis nu gaseam ) , si o invit pe madam la o tigara pe balconul camerei 2 (si balcoane erau doua) Aici a apucat-o subit pofta de a posta pe facebook cu un wi-fi daca nu chiar mort , prin coma sigur . IP5s ba vedea ba nu , al ei fiind SE prindea de unde nu te astepti . Dupa vreun ceas jumate , nu stiu ce treaba si-a facut prin ... dormitor , de unde a iesit furibunda . a dracului de aer conditionat , asa asmatic , a facut pana la urma treaba , asa ca acum trebuia aerisit sa ...intre caldura :shock: . Sistem ciudat la toaleta , separata de dus/chiuveta , dar fara chiuveta proprie . Ma rog , obsesii de tot felul .

Curajosi nevoie mare sustinem cu tarie ca niciunul nu are nevoie de somnifer , fiind rupti dupa drum . Nici o problema , pe la 3 noaptea eram pe balconul 2 la tigara ... amandoi . Juraminte solemne ca maine rupem Salzburgul pana cadem lati . Rezultatul : pe al meu zicea ca am facut 18873 de pasi , iar pe al ei 19754 (aia in plus prin magazine) .

Cred ca lumea e satula de Salzburg si vrea Elvetie asa ca ziua a doua o comprim la maxim : mers si iar mers dupa cum am zis mai sus . Casa lui Doppler de negasit . Net excelent (free) la Mirabel Garage langa castel .

Bineinteles ca habar nu aveam ca in 22 incepe festivalul Salzburg nu stiu cum . Asa ca pe la 18:00 eram , eu afara madam inauntru , langa un magazin de semipretioase (cauta chihlimbar) . Si nu crezi ca aud o bubuitura tapana , apoi alta , apoi alta si tot asa pana la opt bucati . Toata lumea in jur uluita si , de ce nu , ingrijorata . Imediat incepe inca o tura , parca tot mai aproape , de zanganeau geamurile ! Madam , femeie practica , isi cumpara nu stiu ce bratara , si apoi iese , chipurile speriata si ea . Seriile nu se mai repeta ! O fi fost vreun atac tero ? Nimeni nu stia nimic pana nu a inceput si muzica . Mama lor , chiar trebuiau sa puste cu tunul inainte ? Habauci si astia , mai ales in perioada asta !

 

Era sa uit ceva crucial . In mod normal nu mai consider de interes o astfel de informatie , dar acum se leaga cu cele din tara cantoanelor . Am mancat la Fabrizio , in plin centrul Salzburgului , pe una dintre trecerile dintre strazile cu priza la turisti . Desi acum pare neimportant sau neinteresant sa luati nota : 2 portii Schnitzel vienez , doua salate , doua cole light si doua cafele 37 Eur . Basca aer mai racoros , fumatul permis , atmosfera destul de intima (8-9 mese are cu totul) . Lasat 40 , ca de . 40 Eur , sa nu avem discutii sau dubii cand ajung la "maine" seara .

Inainte de culcare ("cu" de data asta sa nu mai batem balcoanele la 3) scot Garmin-ul James si ne apucam de ales traseul pentru a doua zi . Bas din camera , ca sa-l derutez . Ne propune trei , din care 2 cu bucati mari de Germania si unul prin Innsbruck si Liechtenstein . Trecem cu vederea existenta unei taxe suplimentare de 9,5 Eur (era tunelul Arlberg de aproape 14 km) si alegem varianta 3 . Drumul parea mai pitoresc , asa ca pe acolo vom merge .

Inca cateva poze din parcul si parcarea hotelului , ca se supara autoarea :

post-153-0-45550700-1469989073_thumb.jpgpost-153-0-07517100-1469989087_thumb.jpgpost-153-0-21483700-1469989101_thumb.jpg

 

Bineinteles cireasa de pe tort , adica poza cu cele mai multe like-uri pe FB pana la Elvetia (Juniorul a fost primul , normal) :

post-153-0-69414300-1469989170_thumb.jpg

 

PS A doua zi am gasit drumul ! Punctul de reper ales cu grija si seriozitate , de mine . Cred ca altfel nu mai ajungeam intregi la hotel .

 

PS 1 Dracu stie ce tot rastoarna asta pozele ! Iar pe aia "orfana" nu o gasesc ...

 

 

 

post-153-0-11640900-1469985618_thumb.jpg

Edited by NGruia
  • Like 3

Share this post


Link to post

Dupa un somn relativ bun am tras un mic dejun sanatos ... adica mare . Ne-am satisfacut si curiozitatea de a vedea cum se mananca cu burka pe fata la restaurant . Intai am fost dezamagiti , pe cele mai tinere le lasa sa o dea intr-o parte cand sunt la masa (de preferinta mesele cat mai in spate si mai ferite) , dar pana la urma am prins si cazurile asteptate . Pur si simplu isi strecoara bucata de paine pe sub val , il ridica cu mana pentru furculita si il dau f.f. discret la o parte pentru cana . Sper ca dupa o masa il schimba :mrgreen: . Ca tot veni vorba , pe masura ce ne apropiam de centrul Salzburgului pe jos zilele trecute , incepeam sa mai auzim si conversatii in germana . Altfel araba e la putere numeric , tonal si volumetric , urmata de limbile slave . Dar si in centru nu as fi sigur de o majoritate absoluta a vorbitorilor nativi de germana , mai ales cand apare si puhoiul de extremul orient . Aia insa probabil sunt numai turisti . Supusii lui Allah probabil nu ... sunt numai turisti .In sfarsit fiind lamurita aceasta chestiune importanta ne punem pe drum . Drumul cel mai scurt ca distanta (498 km) dar cel mai lung ca timp , avand cele mai lungi tronsoane fara autostrada .

Fain lucru de data asta James . Ne scoate fara nici o problema din Salzburg pe directia Innsbruck - Feldkirch - Chur ...etc . Iesim curajos pe autostrada si , numai dupa cativa kilometri ne dam seama ca este sambata asa ca nu-s camioane . Fain . Pe partea noastra insa . Din celelalat sens era potop , ditamai ambuteiaje kilometrice , mai ales cu cat ne apropiam de Germania . In care am si intrat fara sa observam . Nu , nu vreun punct de trecere frontiera , ci ca a disparut cerculetul cu 130 de pe GPS . Nici in ... nu ne durea de asta si puteam trece fara sa stim ca am fost , daca nu aparea Chiemsee in dreapta . Cum am fost deja de doua ori (dar din alta directie totusi ) acolo madam , ca si copilot constiincios , observa asta , ca de drum se ocupa altii . Repede mana pe telefon sa faca poze . Nu ies bine din masina in miscare : post-153-0-76809100-1470496474_thumb.jpg

 

Ca norocul gasim un refugiu , facut probabil tocmai ca sa scape oamenii de bataia la cap . :aplauze:

Face poze multe , ca cica din partea asta n-am facut . Vezi sa nu imi zic in minte , am fost pe aici , dar aveai alte preocupari ... inalte (trebuie sa fie prin topicurile din trecut si escapade la Innsbruck prin ...Wattens !!) . Si dai si lupta :

post-153-0-26180200-1470496648_thumb.jpgpost-153-0-85592500-1470496655_thumb.jpgpost-153-0-98126000-1470496663_thumb.jpgpost-153-0-50475700-1470496669_thumb.jpgpost-153-0-80751800-1470496679_thumb.jpg samd .

 

Dupa o vreme am avertizat-o ca trebuie sa mergem totusi si in Elvetia . Inapoi pe drum . N-am apucat sa profit deloc de lipsa de limitare a vitezei , ca imediat dupa Bad Tolz si despartirea de Rosenheim , am si reintrat in Austria . Si "fu" liniste pana la Wattens cand a parut sa aiba revelatia la care ma gandeam eu mai sus . Ca norocul nu a vrut sa mergem sa vedem daca au ... schimbat astia ceva pe la cristalele lor ca nu era prevazut in buget si , declaratie auzita a doua oara (prima data nu am mentionat-o considerind-o neverosimila) si anume din aia 3000 de Eur (pe langa 1380 Franci) vrea sa se intoarca cu cel putin 1000 necheltuiti . Nu , sa nu radeti de pe acum , asteptati un pic .

Trecem deci netulburati prea tare pe langa Wattens . Innsbruck-ul fiind si el vizionat in trecut o luam voiniceste spre Lucerna . De aici incolo era terra incognita , asa ca am oprit mai des si a tras si niste poze . Trebuie sa le pun pentru orice eventualitate , mai sti cand o apuca ?

post-153-0-01731500-1470497187_thumb.jpgpost-153-0-91543000-1470497192_thumb.jpgpost-153-0-78146200-1470497202_thumb.jpgpost-153-0-45841400-1470497218_thumb.jpgpost-153-0-78101500-1470497226_thumb.jpgpost-153-0-96321000-1470497238_thumb.jpgpost-153-0-96760400-1470497268_thumb.jpgpost-153-0-11086900-1470497306_thumb.jpgpost-153-0-20056500-1470497316_thumb.jpgpost-153-0-75550100-1470497323_thumb.jpgpost-153-0-58226000-1470497332_thumb.jpgpost-153-0-04966900-1470497342_thumb.jpgpost-153-0-06763000-1470497351_thumb.jpgpost-153-0-69819900-1470497359_thumb.jpg

 

Pe drum o multime de tuneluri unul mai fain ca altul .

post-153-0-32742900-1470497412_thumb.jpgpost-153-0-82947000-1470497440_thumb.jpgpost-153-0-86880500-1470497450_thumb.jpgpost-153-0-50061400-1470497461_thumb.jpgpost-153-0-39671600-1470497471_thumb.jpgpost-153-0-62395800-1470497490_thumb.jpg

 

Bineinteles , cand ajungem la tata lor , nu sunt poze , ca era ciufuta cu taxa . Eu am vazut si stiam ca e cu taxa , dar madam s-a burzulit , pai ce , doar am platit vigneta . In timp ce parlamentam inutil , era cat pe aici sa ne facem de ras si sa ajungem in dreptul locului de taxare in scandal . Finalmente scoate 10 Eur si achitam taxa de 9,50 . A ramas bosumflata pana si cand a vazut anuntul cu cei 13970 (sau 4) m lungime . Pare interesant , asa ca se uita si nu pozeaza . Fiind cu limitare de viteza am timp sa cuget . Ma gandesc la haosul , dublarea timpului de executie si tot tam-tam-ul facu de primarul nostru in Timisoara pentru un flintic de subpasaj (2 ani , cativa zeci de metri) , si la aceeasi previzibila desfasurare la largirea unui pasaj de cala ferata (14 luni , 1/4 din oras blocat ) . La ritmul nostru ar fi trebuit sa inceapa astia pasajul cap pe cand a fost Mihai Viteazu la Rudolf al II-lea (sau mai iute , pe vremea lui Carol Cvintul in a carui imparatie soarele nu apunea niciodata ? ) . Ma foiesc inciudat numai la gandul ca trebuie sa ma ... intorc  <img src= "> .

PS Taxa nu imi pare inutila sau exagerata , chiar s-a muncit ceva pe acolo !!

 

Prudent alimentez la refuz in Austria ca francii-s putini . Constat ca am adus consumul mediu pe calatorie la un mult mai digerabil 5,6 l/100 . Mergem mai departe spre Feldkirch . Fara autostrada si cu limitare la 80 . Cand ne este lumea mai draga trecem printr-un tunel pe sub un minicastel si la iesire James ne anunta triumfator ca a pierdut satelitii . Ca norocul eram in localitate , cu semafoare , iar unda verde era pentru altii . S-a redresat rapid . Nu mai facem mult si observam o gramada de masini cu numere alb pe negru si cu prefixul ciudat pe FL . Na drace , iaca cumnatu' si nepotu' ce vestiti is , toti is Florini pe aici . Aiurea , erau cetateni ai Fürstentum Liechtenstein , de unde si FL . Intram pana la urma si in Liechtenstein . Era pusa o limitare la 20 pe locul un ar fi punctul de trecere al frontierei , dar nimeni nu ne-a intrebat nimic . Vitezele mai molcome , 50 , 80 , 110 (nu am gasit insa autostrada aia cu 110) . Primul gand ... vigneta de Elvetia , ca astia ard greu la buzunar (daca e cineva curios sa caute pe net ; de vazut si amenzile ce se pot lua pentru depasirea cu 1-5 respectiv 6-10 km/h a vitezei !!!) . Vab un BP si tragem repede pentru vigneta . Merge madam cu gandul de a ii convinge sa achitam in Euro ca avem mai multi ... inca . Reuseste si mai primeste si rest ceva franci , vreo 3 (de la 40 Eur) . Mergem fix cu 70 sa nu am surprize , trecem Nendeln si , cat ai clipi , hop Schwiz  <img src= /"> .​ Aici erau cu 50, 80 si 120 .

Elvetia :

post-153-0-87860200-1470499730_thumb.jpgpost-153-0-83262400-1470499740_thumb.jpg

 

Gasim autostrada si merg numai cu 100-110 ca avem timp si nu ... franci . Uluitor , mergeam in directia buna : post-153-0-49092700-1470499816_thumb.jpg

 

Si asa am mers o vreme , pana cand James a decis ca e momentul sa nu mergem azi la Zurich , ci la Lucerna . Si , fain frumos ne scoate de pe autostrada (impecabila , as putea zice cea mai buna din toate calatoriile auto de pana acum !!) turn right , take slippery road on right ... toate bune si frumoase pana la un loc in care el avea pretentia sa o iau stanga iar eu vedeam sageata "inainte" pe sosea . Cu experienta Salzburgului nu ma las si o iau inainte . Recalculeaza si ma lasa sa merg drept . Vorba vine ca drept , ca soseaua era destul de sinuoasa . Frumos de vazut nu de condus . In schimb consumul era in extaz , atingand limita minima de 5,4 l/100 (unde a si ramas aproape tot concediul) . Niste semne de pe margine ne confirma ca mergem spre Lucerna . Continuam linistiti pana intram in zona sensurilor giratorii , si aici dai si lupta : at roundabout take first, second rar third exit . Continue along ... . Si incet incet au inceput sa apara localitati in toata regula . Se pare ca este firesc ca reprezentantele auto si ... moto sa fie in afara marilor centre urbane :

post-153-0-86595900-1470500495_thumb.jpgpost-153-0-36664200-1470500508_thumb.jpg .

 

Apoi insa s-a ingrosat gluma cand ne-am dat seama ca , voit sau din cauza nerespectarii intocmai a indicatiilor , James ne duce sa traversam Lucerna . Pas sa opresti sa sa mesteresti la GPS , iar cu parcarile neplatite stau tare prost in Elvetia :evilfork: . Dam inainte si ce o fi o fi . Porcotanul ne-a bagat fix prin centrul Lucernei . Madam a vazut gara , portul , podul de lemn si alte puncte de reper . Eu am vazut ... rosu in fata ochilor . Era banda pentru biciclisti , intre doua benzi pentru masini (pe fiecare sens) . Am mai vazut o armata sau doua de oameni (zilele viitoare vom descoperi ca majoritatea erau turisti) si cateva sute sau mii de masini . Vreo 2 minute am fost un pic panicat . Ajungand spre centru am constatat ca , indiferent de impresia mea , se circula extreme de civilizat si de prudent . Ca norocul chiar in centru agatam autobuzul 21 ce stim ca merge si la hotelul nostru . Dupa el . James era si el de acord . Avand asa o avangarda drumul a devenit o placere . Vreo 4 statii , pana cand am avut loc de depasire si am trecut in fata . Eram in aproape dincolo , spre iesirea cu Horw , suburbia unde trebuia sa ajungem . Deodata , parca luate de o mana gigantica , dispar agitatia , traficul si pietonii . Raman ceva biciclisti , destul de insistenti , mai ales ca era si o etapa de urcare . Case , apoi o pauza , apoi iar case , o intersectie unde cotim la dreapta asa cum trebuia (nu-i de ras , Kastanienbaum strasse asta are numere pana la 200 si , iar noua ne trebuia 91) , un mic santier , drum in lucru si pe stanga , o parcare ce o recunoastem din poze . Drept acolo tragem pe locurile marcate cu galben , rezervate pentru clientii hotelului si restaturantului Felmis . Trecem strada si patrundem in hotel . Cazare imediata si fara probleme. Noi rupti . Azi nu mai e rost de Lucerna , dar mergem maine sa vedem ce si cum . Imprejurimile arata cam asa :

post-153-0-42819700-1470501657_thumb.jpgpost-153-0-46000100-1470501669_thumb.jpgpost-153-0-17669200-1470501679_thumb.jpgpost-153-0-95932800-1470501694_thumb.jpg

Viata la ... tara !

Dupa ce poluam un pic zona cu vreo trei tigari de caciula facem o mica recunoastere . Este o suburbie rezidentiala , pe o raza de 500 de metri nefiind spatii comerciale cu exceptia cazului in care vrei o masina de spalat Miele sau vreun frigider la fel de ... scump . Case frumoase , mari si excelent ingrijite . Doua aveau la intrare anuntul ca in data de ... s-a nascut "xxxxxx" semn de bucurie , copil de sub un an (cica ar fi o traditie , n-am inteles daca a locului sau a tarii) . Trotuarul din dreapta impecabil , cel din stanga , in lucru , dat cu adezivul ala negru ce nu il mai scoti de pe talpa papucului daca apuci sa calci . N-am calcat . In dreapta hotelului de construieste de catre proprietar un set de locuinte (www.felmispark.ch) . Utilaje prezente , dar ne doar in basca , doar nu am venit sa stam la hotel , numai sa dormim . Mda.

Hai totusi sa si mancam . Surpriza totul e plin la hotel . Tracanim cu chelnerii si picam la intelegere sa ne intoarcem pe la 8:30 sa mai vedem . Intre timp exploram de afara , tragem cu ochiul la pepiniera Herboland , mai pipam vreo 2 tigari . Intre timp apare o pereche in varsta cu o decapotabila "americana" (rau e sa nu vezi ,asa ca nu stiu marca) si se duc la restautantul hotelului . Na drace , asa nu mai gasim loc . In 5 minute ies plouati , nu sunt locuri . Sa vezi drace de nu ramanem nemancati . Hai in forta sa facem taraboi la o adica . Aiurea . Pentru clientii hotelului , lucru ce nu l-am preciat anterior la negociere , este o terasa suplimentara la 2 metri de locul faptei , unde nu era decat o masa din 12 ocupata . Asa ca ne-am asezat mandrii , desi lipsa scrumierelor era evidenta (mai tarziu am aflat ca putea solicita , fiind terasa in aer liber ) . Vine o tipa cu meniul si ne tot foim derutati de preturile parca un pic cam ... duble fata de cele de la Salzburg . Ne conversam incurcati , folosind si termini mai putin academici . Aaahh , vorbiti romaneste sare tipa ! Hait in gand , cine stie cate referinte la cele "sfinte" am tras ... Ea este din Sibiu si plecata din 1991 , de mic copil , din Romania . De bucurie ca poate exersa romana a stat de povesti cu noi de era sa uite de ceilalti clienti . Pana la urma comandam si ne aduce asta :post-153-0-74515000-1470503249_thumb.jpg

Mancam linistit , dar bautura racoritoare fara zahar nu-i . Luam o apa minerala la jumate (ps. 700 de ml cf. bonului!!) . Vine si nota , si cum o imagine face cat 1000 de cuvinte , iaca imaginea : post-153-0-34582600-1470503366_thumb.jpg

 

Cand achitam (80 de franci ca era de a noastra , asta chit ca a incercat sa ne mai aduca si ...desert ) o luam la intrebari monetare . Nu prea aveam franci in hartii mici sau moneda si am intrebat-o daca exista ceva restrictii pe aici sa nu patim ca in Franta cu 100 de Eur ce a provocat aproape o criza de epilepsie . Este vreo limita cum e aia de 500 la Euro ? Nu zice ea , poate la bancnota de 1000 de franci (auoleo , exista si din aia ) . Am linistit-o , nu era cazul , nostru cel putin . Puteam schimba la receptie oracand . Dar de ce intrebam ? Povestire , Franta 100 Eur , Austria 500 Eur , totul in detaliu . A zice ea , pai in Franta nu se mira FRANCEZII SUNT SARACI PENTRU EI 100 DE EURO SUNT MULTI BANI . Hai incoace sa te "tuc" imi venii gandul . Bravo fata noastra . Da' voi cum stati cu monetarul ? Mult mai bine . Indiscret plusez cu intrebarea mai intima . Are "pe acolo" (acolo e salarul mediu net 5200 !!) . A adaugat sfatul sa mancam cat mai departe de oras , deoarece desi pretul e cam acelasi , "taranii" iti pun si dublu in farfurie ! Ghinion ca o cheama si alti clienti , iar noi nu mai rezistam fara pipa , asa ca plecam .

Pe duminica planul era clar : Lucerna cu autobuzul , daca se poate apoi pe lac . Preturile le stiam : 6 franci autobuzul si circa 40 pe lac + 17 tren la intoarcere de unde te lasa vaporul . Niciodata n-am luftat in asa hal cu preturile , ca planul a iesit groso modo . Dar astea altadata ...

 

 

Edited by NGruia
  • Like 3

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...