Jump to content
Sign in to follow this  
kikosro

Montare Buton Starter + Problema Immo

Recommended Posts

Buna seara . Vreau sa va cer parerea si ajutorul in montarea unui buton "starter" . Vreau sa recurg la aceasta metoda deoarece la masina mea un cielo am o problema cu contactul cel mecanic si partea eletrica foarte des . Ori mi se rupe contactul , ori mi se arde partea electrica deoarece numai gasesc la nici-un magazin local piese originale , doar aftermarket de o calitate proasta . Cel original ma tinut pana acuma 1 an si jumatate cand sa rupt cel mecanic si o bucata de tija a ramas in cel electric si nu am mai putut sa o scot si le-am schimbat pe amandoua . Dupa 6 luni iarasi sa rupt cel mecanic si cel electric merge dar tot a ramas o bucata inauntru care nu se poate scoate . Pe urma am inceput sa cumpar din astea aftermarket care sau stricat 3 in 6 luni si m-am cam saturat sa dau banii aiurea pe ele .

Momentan masina o pornesc cu surubelnita iar butucul l-am lasat pentru a debloca volanul , dar vreau sa trag firele in mufa in care intra partea electrica si sa pun buton , dar nu gasesc nicaieri in manual care si cum sunt combinatiile de culori la ele , ce anume reprezinta . Stiu ca mai sunt persoane care au facut la fel , dar nu a explicat nimeni cum se face ..

Si mai am o problema cu imobilizatorul . Nu imi citeste cheia cum o pun in contact si nu stiu ce anume are , dar are urmatoarele simptome : Pun cheia in contact , pun contactu becu nu se stinge . Scot cheia si o bag inapoi , becu se stinge si o pot porni . Uneori dupa ce scot cheia trebuie sa o bag pe sub volan ca sa se stinga becul sau sa iau contactul si sa il repun de 3-4 ori pana o citeste .



Imi cer scuze daca nu am fost prea explicit sau pentru anumite greseli de exprimare/scriere !

Share this post


Link to post

Referitor la imobilizator: Demonteaza masca cu butoane ce vine peste tabloul cu aparate de bord si priveste in coltul din dr. spre jos (sortul bordului - din carton cu musama gri); ilumineaza cu o lanterna. Daca nu exista spatiu suficient, demonteaza si tabloul cu aparate. Deci, acolo, pe interior, lipita pe carton cu o banda adeziva (verde, mi se pare) este bobina receptoare ("antena") imobilizatorului. Seamana cu acele marci antifurt care sunt lipite in locuri ascunse pe anumite articole de imbracaminte, numai ca este conectata la modulul imm. Vezi daca nu cumva s-a dezlipit si s-a indepartat din zona (cea mai apropiata de transponderul atarnat de cheie). Este o ipoteza.

Firele care vin la contactul cu cheie sunt: Rosu (sectiune mare 4 mmp) - 30 (BATT), alimentare contact; Rosu/Alb (sectiune mare 4 mmp) - 15 (IGN); Rosu/Alb (sectiune medie 2,5 mmp) - 15A (tot ce inseamna climatizare si racire motor) = in timpul functionarii motorului este conectat cu 15 (IGN) numai la actionarea demarorului (START) este intrerupt; Rosu/Galben (sectiune mica 1 mmp) - ca (AUX), recte aparatul media; Violet (sectiune medie 2,5 mmp) - 50 (START) actionare demaror.

Functie de acestea iti alegi un comutator care sa reziste cel putin la 30A si un buton cu revenire (cu contacte de 20A) pt. actionare demaror. Poti utiliza un comutator "mai soft" care sa actioneze 2 relee tip auto de 40 respectiv 30 A si, daca vrei un al treilea de 30 A care sa actioneze demarorul cu comanda de la un buton cu revenire mai putin "puternic". Toate releele vor avea bobinele scurtcircuitate la autoinductie cu diode (pt. a proteja contactele butoanelor mai "firave"). E ceva de munca, fiindca trebuie sa faci ceva de calitate sigur si durabil, dar nu este complicat.

Cred ca nu mai este nevoie sa amintesc ca, inainte de a te apuca de lucru, de la bord la contactul cu cheie si, in general, tot ce este legat de inst. electrica, trebuie sa scoti borna minus de la baterie.

Edited by smv

Share this post


Link to post

Am inteles . Am sa ma uit maine de IMMO sa vad poate sa desprins , iar cu contactul daca nu ma descurc am sa apelez la un electrician. Chestia e ca imi trebuie niste fire foarte groase care nu prea le am momentan

Share this post


Link to post

Conductoare tip VLPY gasesti la magazinele cu materiale de c-tii (de 4; 2,5; 1mmp). Nici nu trebuie cantitati mari, cel mult 1 - 1,5 m din fiecare. Poti gasi si recuperate de la dezmembrari fiindca nu trebuie bucati lungi. Relee, la fel, tot de pe acolo.

Share this post


Link to post

Bun pana la urma am fost si am vorbit cu un electrician auto si maine ma duc sa imi pun butonul , totusi as vrea sa anulez si IMMO deoarce daca imi pune contactul pe cheie din nou eu nu am cum sa scot cheia din contact cu contactul pus si sa o bag sub bord ca sa mi-o citeasca . Stie cineva cumva vreo metoda ? Din cate am inteles o anulare e 200-400 de lei ceea ce in momentul de fata nu imi permit ..

Share this post


Link to post

Din punctul meu de vedere, @kikosro, rezolare simpla si eficace ar fi depistarea si remediere cauzei ce-ti haleste contactele in serie, eliminare IMMO si la revedere . Cu botonase si alte multe si marunte, nu faci decit sa complici, nicidecum sa simplifici situatia.

 

E o parere doar, altfel ... e alegerea ta, desigur. Eu unu nu m-as complica cu chestii gen, si nu se exista ca piesa in cauza sa nu faca fata cit timp lucrurile sint facute corect (montate) ca la carte .

Share this post


Link to post

La Cielo nu ai transponderul in cheie ci intr-ul "breloc" atasat la aceasta. Il poti instala "la bord", in zona descrisa anterior, in mod permanent, daca nu doresti folosirea acestui mijloc de siguranta.

Share this post


Link to post

Pai de ce cand pun brelocul ala nu se stinge si cand pun cheia simpla se stinge ? Pe breloc screi "autowatch" .

@viktor asta ar fi cea mai usoara solutie pe moment . As vrea sa fac sa puna pe direct buton pe mufele din contact , sa scap de "partea electronica" la contact dar momentan nu am gasit pe nimeni care sa faca asa ceva ..

Share this post


Link to post

Autowatch e brand de alarma

Share this post


Link to post

Am fost astazi si mi-am montat butonul la electrician . Am vorbit si de imobilizator dar mi-a zis ca dureaza mult pana il anuleaza .. ca este ascuns dupa ceasuri + ca toate firele care pleaca din el sunt negre si dureaza foarte mult pana isi da seama care si cum vine . Momentan il las asa ca vad ca astazi nu mi-a facut probleme , dar parca vad cand ma duc la peco sau la spalatorie si e coada dupa mine atuncea nu vrea sa mearga :) ) . Am patit de vreo 3 ori si mi-am luat carne pentru un an intreg :) ) .

Multumesc tuturor pentru ajutor !

Share this post


Link to post

Am rezolvat si cu imobilizatorul . Nu a trebuit anulat , doar sa desprins de pe "bord" cititorul transponderului . L-am lipit inapoi cu banda dubla adeziva in zona contactului si acuma merge perfect !

Aveti aici doua poze cum arata cititorul , in caz ca mai are altcineva probleme de genul si nu stie cum arata
0620e-9536e2cd-d228-4419-ae02-0d434cc810

0620e-7e1aa1d4-b3fc-40ca-b475-5b544b54e2

Share this post


Link to post

Daca te uitai acolo acum 2 luni si juma', cand ti-am raspuns eu (amanuntit !), o rezolvai de mult, poate chiar pe loc. Nu toate bobinele sunt la fel cu a ta, dar sunt amplasate in ACELASI LOC.

Share this post


Link to post

M-am uitat dar nu il vedeam deloc .. am dat de el intamplator cand ma uitam dupa un modul in spate la tabloul de la sigurante . Am vazut cateva fire negre care duceau in jos si m-am gandit ca poate sa fie ceva de la immo . Cand am tras usor de ele in sus am dat de cititor :D

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...