Jump to content
Sign in to follow this  
marckcos

Inlocuire Becuri La Bord Sau Din Butoane

Recommended Posts

Salut,

 

M-am hotarat sa fac un mic tutorial pt cei cu Nubira 2 care vor sa monteze 4 LED-uri in loc de 1 singur la consola de comanda a geamurilor. Probabil din zgarcenie cei de la Daewoo au omis sa monteze cele 3 LED-uri lipsa.

 

Aveti nevoie de surubelnite (cap cruce, cap normal), un ciocan de lipit, 4 LED-uri verzi de dimensiune 3mm, 1 rezistenta de cca 300-400 Ohmi si de aproximativ 1-2 ore.

 

1. Se desface consola de pe usa - intai surubul de prindere, apoi se forteaza usor cu o surubelnita normala pentru a desprinde complet consola. Se scot mufele, apasand usor pe sigurantele mufelor (inspectati vizual cu atentie si o sa le vedeti).

 

2. Se desfac suruburile (3 la numar) care prind carcasa cu butoane de fata consolei.

 

post-4287-1161690916_thumb.jpg post-4287-1161690981_thumb.jpg

 

3. Se scoate butonul de blocare a geamurilor (numai partea neagra care se vede la exterior).

 

4. Se demonteaza carcasa cu butoane apasand usor clipsurile laterale care o tin.

 

post-4287-1161691186_thumb.jpg

 

5. Se identifica PCB-ul pe care e fixat LED-ul montat din fabrica. Se pot vedea si gaurile date pentru celelalte LED-uri, dar nu exista fire trase pana la ele. De aceea va trebui sa legati in serie cele 3 LED-uri pe care le adaugati, precum si o rezistenta de aproximativ 300-400 Ohmi (pentru a trece un curent de 15-20mA). Eu am folosit 2 rezistente de 670 Ohmi legate paralel (asta am gasit), rezulta 335 Ohmi. Asasez si o schema cu legaturile dintre LED-uri si rezistenta de limitare a curentului. Atentie la legarea LED-urilor pentru ca "+" este pe piciorusul mai lung.

 

post-4287-1161692277_thumb.jpg post-4287-1161692466_thumb.jpg

 

6. Ultimul pas a fost sa schimb si LED-ul original pentru a nu exista diferente de luminozitate (astea care le-am pus sunt mai stralucitoare). Rezultatul final este ca acum am toate butoanele de la consola iluminate :banana: .

 

post-4287-1161692863_thumb.jpg

 

Spor la treaba! :) >-

 

PS: Costuri: pt mine zero, in magazin costa probabil in jur de 1-1,5 lei cele 4 LED-uri si cele 2 rezistente.

Edited by ches

Share this post


Link to post

Cred ca la finalul tutorialului trebuia pusa o fotografie facuta noaptea cu consola montata pentru a se observa diferenta intre un led si patru led-uri.

Share this post


Link to post

Corect Gamerule, ai perfecta dreptate!

Modificarea pe masina am facut-o astazi de dimineata, asa ca abia acum pe seara am putut face o poza in care sa se vada rezultatul final. O adaug in postul acesta :) .

 

post-4287-1161709874_thumb.jpg

 

Toate cele bune si nu va fie frica, e simplu de montat/demontat, iar pt lipirea diodelor si rezistentelor puteti apela la un prieten care a mai folosit ciocanul de lipit ;) .

 

PS: Multumesc moderatorilor ca au mutat topicul in postul acesta. Eu ma gandiseam ca e mai potrivit la sectiunea tuning.

Share this post


Link to post

Foarte frumos asa, nu-mi vine sa cred ca s-au gandit coreenii sa reduca costurile renuntand la 3 led-uri si o rezistenta...

Share this post


Link to post

Am gasit becurile care se pun in butoane!!!

Pe Str. Doamna Ghica (cred), pe linia tranvaiului 16, de la Lizeanu spre Tei, 2 statii.

Sunt o gramada de magazine de electronice.

Se numeste BEC DE SCALA.

Sunt de 12V, 9V, 5V, asa ca atentie.

Eu am luat albastre!

Share this post


Link to post

Un aspect oarecum neplăcut este că după relativ puţin timp (depinde de cât stă aprins becul) culoarea aia începe să se... ardă şi lumina pe care o dă becul se va trece spre verzui apoi gălbui.

Share this post


Link to post

Abram Burel in cazul asta poate ne ajuti cu un sfat pentru ca ar fi avizat din cate vad. Ce tip de becuri recomanzi, asta nu inseamna ca te vom pune la zid in cazul unui esec sau nemultumire :) >-

Share this post


Link to post

Păi, s-ar numi... led şi, aşa cum spunea un coleg de-al nostru pe un topic activ la ora asta, sunt câteva locuri pe ici pe colo pe forum unde puteţi citi.

În rezumat, dacă e ce-mi închipui eu:

- led de 3 mm de culoarea dorită (ar putea să fie necesară un pic de pilire pentru a împrăştia lumina)

- rezistenţă de 470 ohmi - x Kohmi (în funcţie de led şi de luminozitatea dorită)

- ceva migală pentru a pune cele două de mai sus pe soclul original (pentru înlocuirea unor becuri mai mari se pot folosi alte tipuri de leduri, dar asta e de la caz la caz).

Eventual puneţi o poză sau mai multe cu becul/soclul/butonul în cauză şi studiem pe caz concret.

Share this post


Link to post

Sau poate ne onorezi cu prezenta Sambata la intalnire si ne prezinti bordul on-line ;) Ce zici? Aici gasesti detalii.

Share this post


Link to post

Salutare tuturor forumistilor!

De ieri ma confrunt si eu cu o problema,nu se mai aprinde becul martor pentru usi deschise din bord.Becul de la plafoniera se aprinde cand deschid usa,deci tind sa cred ca nu este intrerupatorul nici uneia dintre usi de vina.Problema mare nu ar fi,doar ca m-am obisnuit ca totul sa functioneze la masina.Asa ca intrebarea mea adresata celor care au mai patit asa ceva este daca se poate schimba becul(care banuiesc ca este ars) fara a trebui dat jos bordul,si ce tip de bec se foloseste?

Si pentru ca tot sunt pus pe intrebari,cu toate ca este un pic off topic,mai am o problema si cu antena,mai precis la pornirea radioului antena se ridica,dar cand este sa coboare nu mai vrea.Am inteles ca ar trebui schimbat dipolul(cred ca am zis bine).Intrebarea este cat de greu este de schimbat,si daca se poate face fara a apela la mecanic?

Multumesc anticipat celor care-mi vor raspunde.

Mii de kilometri fara capota motorului ridicata!

Share this post


Link to post

Sunt niste becuri mici de tot, de 5W, care nu au fasung, ci doar 2 "pini" turnat direct in sticla becului, lunguiete. Se gasesc cam greu din cate stiu eu. De schimbat am inteles ca se pot schimba cu niste maini subtiri si lungi, stand cu capul sub bord ... dar n-am vazut pe nimeni sa faca asta.

 

Cu antena, vezi aici: http://www.daewooclub.ro/forum/index.php?showtopic=977

Share this post


Link to post

Gata! :banana:

Am reusit sa schimb becul.Multumesc pentru ajutor si,mai ales,pentru ca datorita voua,tuturor,am prins curaj si am reusit sa-l schimb singur.Becul l-am gasit aici in Alexandria,la 1.5 RON,fara soclu(l-am folosit pe cel vechi.Pe scurt,am desfacut cele 2 capace de la volan,am scos suportul de plastic care contine butoanele si toate cele,dupa care am desfacut cele 2 suruburi ale cutiei cu ceasuri,in felul acesta avand acces usor la soclul becului.Schimbat becul si montat totul la loc in ordine inversa demontarii.

Inca o data multumesc frumos pentru ca datorita voua am prins curaj si am umblat singur la masina. :osanale:

Share this post


Link to post

Unde se pot gasi "prezervative" albastre?

 

SORAN, nu ai tu cumva ramase 4 bucati? :D

post-4881-1170324525_thumb.jpg

Edited by uskt2005

Share this post


Link to post

Ce marime iti trebuie? Se gasesc si pe maica domnului insa nu-ti face iluzii ca o sa se vada lumina albastra.

Share this post


Link to post

Multumesc, dar ce ar insemna sa vin in Buc pt ele? :D

 

Alta solutie am? Nu imi spune de leduri ca nu am cum sa ajung la tine prea curand sa mi le faci tu :(

 

Am pus philips blue vision de 5W dar lumina nu e ca becul(albastru) e un alb - galbui si de aceea ma gandeam la un fel de "prezervative" albastre cum am vazut la tine si ma gandeam ca mai ai cumva vre-o 4 si nu aveai ce face cu ele :D

 

Daca ai vre-o idee cam ce as putea face te rog sa imi spui

 

Multumesc :osanale:

Share this post


Link to post

Soran : Daca cele verzi,originale,dau lumina verde,de ce cele albastre nu ar da lumina albastra?

Share this post


Link to post

Salut sun si eu relativ nou pe acest forum...si chiar as fi si eu interesat de niste caciulite dealea albastre.Da am si eu aceeasi problema:Trebiue sa ajung la Bucuresti ??K nu prea am drum pe acolo des.Am desfacut si eu bordu la cielo-ul meu cred k de 10 ori.si am reusit doar ce se vede in poza si nu prea sunt multumit.As vrea si eu luminile albastre.Multumesc :osanale:

post-6388-1170971367_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Da detalii te rog ce piese ai folosit si cum ai procedat daca se poate

Share this post


Link to post

Salutari tuturor! Un mic sfat daca se poate. Ati schimbat beculetul din butonul de AC la Nubira 2 ? E filozofie mare sau se poate face? Nu sunt meserias, dar ma descurc binisor la chitibusait :) ...multumesc mult!

Share this post


Link to post

salut!

am si eu o nubira 1 dar are cele 4 leduri din fabrica montate dar nu se aprind, am incercat afara se aprind alimentate separat pe circuit nu se aprind :scarpin: nu mai spun ca usa de pe dreapta nu pot sa o comand desi de pe usa dreapta deschid geamul

daca stie cineva ce are de nu se aprinde si nu pot comanda geamul pe dreapta rog sa ma ajute cu un sfat :osanale:

Edited by multysat

Share this post


Link to post

Hop si eu pe aici.

Becuri mici pt. intrerupatoarele din bord la Cielo 1999, bulb fara soclu diam.=4mm, l=12mm,12V 0.85W si cu 2fire lungi cod catalog Selum=1389.

Am cautat de nebun prin tot Iasul si nu am gasit nici macar la magazinele specializate Daewoo.

Pina la urma am gasit la http://www.selum.ro/index2.htm vedeti ca au ceva cataloage pe acolo.

Persoana de contact Claudiu Popescu 0740114055.

Pretul e de ~ 6000lei cu TVA.

Eu il astept saptamina viitoare cu becurile in Iasi.

Aaaaa aveti si poza atasata la bec dar cu alte dimensiuni.

post-8387-1183109654_thumb.jpg

Edited by lascarica

Share this post


Link to post

Salut tuturor ! Putin ajutor daca se poate . Mai intii tin sa spun ca sunt putin obsedat , daca un bec nu merge ma dau peste cap sa repar situatia. Am cautat sa schimb martorul pentru faza scurta de la bordul Matizului meu . Surpriza. Nu exista nici macar soclu. In cartea tehnica nu este deloc mentionat. Sa ma straduiesc in continuare sau chiar nu este prevazut. Si inca o chestie. Vreau sa scot afara toate ceasurile alea , dar m-am blocat , cred , la cablul de la vitezometru. Imi era teama sa nu il rup. Deci , poate sa imi spuna cineva cum se desface. Multumesc !

Share this post


Link to post

Ai gresit sectiunea.Aici nu se discuta de matiz.

Share this post


Link to post

Am facut butoanele de la geamurile electrice rosii cu led normal de 6 mm. M am oprit la usa soferului. Cum se da acel panou cu butoane de pe usa soferului jos? Am desfacut surubul din maner dar nu misca. Trebuie data jos fata de usa? ceea ce nu cred. Care ati demontat va rog explicati

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...