Jump to content
Sign in to follow this  
Corneda

Cielo Exe 2006 / Spark 2008

Recommended Posts

Cu voia dumneavoastra, m-am gandit sa imi prezint si eu mijlocele de locomotie.

 

Povestea incepe prin 2010 cu mine, aproape proaspat posesor de permis, 23 de ani la acea data. Dornic de a-mi achizitiona un automobil pentru a ma plimba si eu, studiam piata pentru a ma incadra in putinii bani stransi din salariu. Tot ce vazusem erau niste Solenze peste buget, SuperNove rupte, un Clio cu defecte si o Nubira, ce se tinea destul de bine pentru cei aproape 300.000 km pe care ii avea. Intr-o zi prietena mea a aflat de o masina scoasa la licitatie de o banca, masina pe care nimeni nu o cumpara. Am zis "Hai sa vad si eu cum arata", mai ales ca stiam ca este Cielo, model ce l-am apreciat de mic copil.

Asa ca am vazut-o:

 

post-32081-0-19469300-1375561584_thumb.jpg

 

Murdara, statuta si nepornita de 3 luni, cu casetofonul smuls si plina de frunze, tapiterie super murdara, doua roti pe 13 ruginite si doua roti pe 14 cu cauciucuri de dimensiuni diferite, lovita pe partea dreapta si reparata, precatalizator usor indoit cu zgomot de turbo, kilometraj necunoscut (in bord arata 9000 km, banca zicea ca are 109.000, in cartea de service in 2008 avea 60.000 km), oglinda dreapta prinsa cu scoci, totusi tinerica, din 2006 si conform cartii Euro 3 (detaliu aflat mai tarziu, intrucat nu stiam de trecerea la 8V a motoarelor de Cielo). Toata lumea spunea sa nu o iau ca e un jaf in care voi baga bani aiurea.

Cand am bagat cheia si a pornit la sfert, toate comenzile functionau ireprosabil iar AC-ul a inceput sa bage racoare in 10 secunde am fost vrajit :X . A mea a fost doua zile mai tarziu.

Dupa ceva piese schimbate (incluzand neaparat distributia) si o curatenie chiar si cu spirt prin interior broasca a devenit mai lebada:

 

post-32081-0-15910200-1375562145_thumb.jpg

post-32081-0-91992000-1375562235_thumb.jpg

post-32081-0-10607700-1375563747_thumb.jpg

post-32081-0-90744700-1375562130_thumb.jpg

 

Pana in ziua de azi sunt foarte multumit de ea. Probleme tehnice majore nu au existat, doar schimburi de piese uzate (capete bara, pivoti, discuri, placute, garnitura de la capac tacheti, comanda AC). In rest consumabile si benzina.

Consumul era putin crescut, cam 11-12 in oras, dar de jumatate de an am pus bujii NGK BPR6ES si fise noi acum am cam 10 in oras, insa cu o usoara 'puturosire' a motorului (urca rapid in ture, dar nu mai are acel zvac).

 

Din pacate nu a fost scapata de catre posesori de permis auto cu capete goale, si am avut mereu de furca cu colturile zgariate + usa stanga spate usor infundata. Am zis totusi ca mai astept sa iasa rugina care din pacate incepe sa isi arate coltii in anumite zone (in special pe la baza usilor) si daca voi avea bani, intr-un an doi o voi revopsi toata.

Ce imi mai mananca sufletul este bordul care trancane foarte urat cand trec peste denivelari. Poate odata ma incumet sa il desfac.

 

Poze mai recente:

 

post-32081-0-59024300-1375562830_thumb.jpg

 

Acum cand privesc poza parca imi dau seama ca si vopseaua a inceput sa se mai matuiasca. De, incepe sa adune ani...

 

Si cu febletea prietenei:

 

post-32081-0-82106000-1375562931_thumb.jpg

post-32081-0-23500600-1375562948_thumb.jpg

 

Micul Spark achizitinat tot la 9000 km (culmea) dar acestia pe bune. Galbejitul e masina noastra de naveta la servici iar Cielo a ramas masina de week-end.

Spark-ul este varianta cu volan, motor, roti si cam atat (nu are nici macar servodirectie). Nu a cerut nici un ban pe piese si acum, doi ani dupa achizitie cu 27.000 km merge impecabil. Singurul repros: greierasi pe la polita pe care intentionez sa ii vanez

 

post-32081-0-43444200-1375563218_thumb.jpgpost-32081-0-85952200-1375563264_thumb.jpg

 

Consumul este super pentru mine, cu 30 de litri de benzina parcurg aproape 550 de km.

Culmea, si pe el il gasesc julit pe la colturi  <img src= "> , noroc ca bara e neagra.

 

 

 

 

Edited by Corneda

Share this post


Link to post

Frumos.... :) placut povestea cu cielo. desi nimeni nu ti-a recomandat sa o iei, ti-au urmat instinctul. bravo

Share this post


Link to post

Povestea ta arata ca daca ai putina pasiune, ceva bani si chef de munca orice masina poate deveni din rabla o masina de incredere.

 

Bravo! Sa le stapanaesti sanatos si sa ai grija de ele.

Share this post


Link to post

PEntru colturi iti recomand niste protectii, asa am protejat si eu spark-ul. Se monteaza simplu pe colturile spoilerelor si ai scapat de o grija.

Share this post


Link to post

Multumesc pentru urari.

@Mircea: Intr-adevar intentionez sa cumpar si pentru Spark un set de aparatori de colturi precum cele pe care le-am pus pe Cielo, care sunt luate din targ, dar care s-au facut treaba pana acum. Multumesc de sfat :)

Share this post


Link to post

Legat de trancanitul bordului, iata cateva chestii simple de facut (zic eu) care le-am aplicat la masina mea si care vor atenua/elimina zgomotele neplacute. Nu ai nevoie decat de niste tile (soareci) de plastic mici pentru a prinde firele si niste burete adeziv din acela folosit pentru etansarea geamurilor la apartament. Ambele ar trebui sa le gasesti foarte usor la magazine cu materiale de constructii.

 

Important: inainte de a aplica buretele adeziv nu uita sa cureti sprafata si sa o degresezi cu spirt si diluant.

 

Iata ce trebuie sa faci:

1. Verifica daca usita torpedoului nu are joc. Cand e inchisa apasa pe ea in diverse puncte pe toata lungimea si vezi daca nu bate. Daca ai identificat un punct care produce zgomot aplica buretele in zona producatoare de zgomot.

2. Rabateaza spatarul scaunului din dreapta la maxim si baga capul sub bord in dreptul unde ar sta picioarele pasagerului. O sa vezi acolo niste fire care ar fi bine sa le legi cu tile de ceva sa nu se mai miste aiurea.

3. Demonteaza "buzunarul" acela in care ar fi trebuit sa fie airbagul pasagerului. Pentru asta dai jos torpedoul, grila aeratorului din dreapta (ca sa ai acces la ultimul surub) si apesi clema pentru a scoate capatul "buzunarului" din tubulatura. O data ce l-ai demontat vezi daca nu mai sunt fire sau alte chestii care se misca liber pe acolo, priponeste-le si pune burete pe zonele in care plasticul "buzunarului" ar putea intra in contact cu firele.

4. Verifica daca firul antenei radio nu se bate de carcasa de plastic a aeratorului pentru picioare. Il gasesti foarte usor bagand mana prin spatele unitatii audio. Daca e nevoie aplica burete.

 

Sper sa te ajute sugestiile mele. In principiu nu dureaza mai mult de 1-2 ore sa efectuezi operatiunile astea.

Share this post


Link to post

Azi am decis sa urmez indicatiile lui Andrei.ss caruia ii multumesc pe aceasta cale si am mai redus si zgomotele bordului. Sa zicem ca am fost darnic cu buretelul adeziv.

 

post-32081-0-91756700-1376248090_thumb.jpg

 

post-32081-0-27950800-1376248181_thumb.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post

Din fabrica am vazut ca exista montat genul acesta de burete dar de culoare neagra si ceva mai subtire pe toate elementele de imbinare ale bordului. Cu timpul datorita slabirii strangerii suruburilor si al tasarii initiale a acelui burete acesta nu mai indeplineste functia de atenuare a zgomotului de imbinare.

Ce mi se pare interesant este ca la modelele Nexia facute pentru vest nu exista aceasta problema comuna pentru modelele facute in Romania. Alte standarde de calitate.

Alta problema este cea data de uzura bolturilor de la usile fata si se manifesta la plecarea de pe loc si la franari bruste... ca un zgomot care se aude dinspre portiera si senzatia ca aceasta se misca in intregime.

 

Ce planuri mai ai pentru ea ?

Share this post


Link to post

Bolturile de la usa soferului imi trosnesc si mie, insa numai cand deschid/inchid portiera, in mers nu scot nici un sunet. Le paste totusi si pe ele schimbarea. Am gasit si eu prin bord materialul negru la imbinari, insa nu pot spune ca era burete, mai degraba banda izolatoare de panza. Probabil ca au inceput sa tot subtieze materialele spre sfarsitul productiei :lol: . Oricum ce era pus acolo era insuficient si pus doar pe la imbinarile clipsurilor. Singura problema ar fi suruburile de prindere de prin bord care se rotesc in gol, momentan vad ca tin si asa dar cred ca voi cauta pe viitor unele putin mai groase.

 

Urmeaza o reparatie, si anume schimbarea bieletelor de directie, dreapta a capatat putin joc in bucsa de la prinderea pe caseta. Ma gandesc ca daca tot le schimb sa inlocuiesc si capete de bara + prezoane de reglaj + bucsa ochelar ca sa nu stau sa le mai iau iar la mana cand or cadea (si implicit iar geometrie etc).

 

Share this post


Link to post

Iaca a mai trecut ceva vreme de la ultima postare.

Cielo a primit bielete de directie noi, cu tot cu prezoane de reglaj si capete de bara. A aparut un usor zgomot pe spate, insa desi rulmentii au putin joc, cei de la service-ul unde merg eu de obicei mi-au aratat ca sunt batai de la cauciuc (oricum era ultimul an pe masina pentru ele). Am mers cu ea in concediu pe la vecinii bulgari si nu am avut nici o problema.

 

Spark-ul in schimb mi-a dar emotii aseara. Pornit, mers 500 de metri si apoi din senin a inceput sa smuceasca, sa nu mai aibe vlaga si se tremura rau la relanti. Check engine-ul s-a aprins si am mers in doua pistoane pana la service unde am parcat-o peste noapte. Dupa ce am pus tester-ul a dat cod P0300 - rateu aleatoriu.

S-au inlocuit bujiile originale Bosch ce aveau 30.000 km cu Champion RN7YC. Am pus si niste benzina OMV100 in ideea ca benzina cu care o alimentasem in aceeasi zi cu simptomele o fi fost mai slaba si acum sper sa nu mai fie probleme, motorasul toarce acum din nou linistit.

 

Urmeaza distributia la Spark, intrucat are 30.000 km si aproape cinci ani. b-(

Edited by Corneda

Share this post


Link to post

S-au inlocuire bujiile originale Bosch ce aveau 30.000 km cu Champion RN7YC.

 

Nu sunt pentru motorul asta, trebuia RN11YC - 4 sau, mai bune, NGK BPR5EY - 11.

 

Share this post


Link to post

Bine de stiut. Le voi tine o perioada pe acestea si le dau jos apoi, in functie de cum merge motorul

Share this post


Link to post
......................................................

 

Urmeaza distributia la Spark, intrucat are 30.000 km si aproape cinci ani. b-(

 

Distributia la Spark se schimba la 6 ani / 90.000 km.

Share this post


Link to post

Azi am reusit sa fac o tampenie :wallbanger: . Nu am observat o anvelopa de tir intinsa pe jos la spalatorie. Imi este ciuda de mor.

 

post-32081-0-74740300-1385834542_thumb.jpg

 

Sper sa poata fi reparata ok.

 

Edited by Corneda

Share this post


Link to post

Nu cred ca are sanse, aia lucreaza si pe interiorul tablei...in plus, e si sarita vopseaua.

Share this post


Link to post

nu cred ca iese cu metoda din filmulet... pragul e rigid, nu sare tabla la loc. cred ca mai curand cu sudura de "cuie", nu stiu exact cum se numeste... se sudeaza niste sarme cu mig-mag, la tensiune mica sa nu topeasca tabla si se trage de ele.

Share this post


Link to post

E veche tehnologia, acum se foloseste un silicon special si niste ventuze la care se ataseaza o scula de genul celei postate de tine, dar nu se mai foloseste sudura.(daca se vrea o lucrare curata)

 

post-4967-0-58841500-1385897470_thumb.jpg post-4967-0-54110700-1385897481_thumb.jpg post-4967-0-30842500-1385897493_thumb.jpg

 

 

Nu cred ca are sanse, aia lucreaza si pe interiorul tablei...in plus, e si sarita vopseaua.

 

Au scule adaptate pt orice zona iar pe interior se intervine doar daca se poate ori daca este necesar. Pentru vopseaua sarita se foloseste dupa indreptare un kit de retus format din vopsea si lac, se aplica vopsea pe zona respectiva(doar pe zona unde a sarit vopseaua), se lasa sa se usuce, se smirgheluieste cu grija cu smirghel de granulatie 2000/2500/3000(dupa caz) si apa, apoi se aplica lac iar dupa ce se usuca se repeta operatiunea de smirgheluire. Asta este varianta mai ieftina, se poate opta pentru vopsirea intregului prag dar cu riscurile de rigoare, vopsea de alta culoare, exfolierea lacului de pe prag dupa ceva timp si alte belele care apar de obicei dupa ce apelezi la o vopsire.

Edited by KumKum

Share this post


Link to post

Si uite ca a trecut deja o luna de la minunata patanie. Buburuza a fost reparata in zilele ce au urmat. Metoda exacta de reparatie nu o stiu, a ramas la latitudinea sefului de atelier. Din ce mi-a povestit a fost folosit un ciocan de tragere, dat "fata" cu o pelicula subtire de chit si apoi vopsit pragul in intregime.

 

post-32081-0-00968800-1388245248_thumb.jpg

 

post-32081-0-45833100-1388245374_thumb.jpg

 

Eu ma declar multumit, nu se observa diferenta de nuanta decat putin seara in lumina becului stradal, la lumina zilei diferenta nu este observabila :banana: .

Cielo are in schimb probleme cu micile pete de rugina, multe punctulete rosii pe vopsea ce usor usor se intind si carora din pacate nu prea am ce sa le fac.

 

post-32081-0-76740100-1388246044_thumb.jpg

 

post-32081-0-50619700-1388246171_thumb.jpg

 

In rest, coafura rezista :mrgreen: .

 

post-32081-0-32326500-1388246335_thumb.jpg

 

Ce mai am de facut este sa desfac bratele stergatoarelor sa verific ce anume s-a uzat, intrucat se misca cu totul din axul de prindere si nu mai apasa cum trebuie lamele pe geam. De asemenea vreau sa fac un test pentru amortizoare intrucat cateodata am senzatia ca se balangane masina mai ciudat, in special cand trec peste linii de tren sau tramvai. Atunci am senzatia ca se rupe masina de-a dreptul. La gropi si denivelari mai usoare nu am probleme, si de asemenea nu sunt zgomote sau scurgeri de ulei pe telescoape.

 

 

 

 

Edited by Corneda

Share this post


Link to post

super tare...cum arata cand ai luat-o si cum arata acum,''felicitari''.(parca nu imi vine sa cred ca e masina din prima poza)

Share this post


Link to post

Sa mai sterg putin praful de pe acest topic. Masinutele merg foarte bine, desi am avut ceva de lucru la ele in ultima perioada.

 

Cielo a primit fise noi siliconice, bujii, toba noua, distributie noua (rola+curea), toate lichidele noi (inclusiv cel de ambreiaj), saboti+cilindrii de frana noi.

Probleme ce asteapta sa fie reparate in viitor: amortizoare fata, intrucat le simt inegale ca si forta (de exemplu cand trec peste limitatoare de viteza, masina "cade" mai rau pe partea dreapta) si flanse fata intrucat au inceput sa se fisureze.

Un alt lucru de care trebuie sa ma ocup este cablul de la capota, nu stiu ce are, pentru ca am inceput sa trag din ce in ce mai greu de manerul din habitaclu pentru a deschide capota, efectiv imi este frica sa nu il rup.

Problemele cu check engine (relatate pe topicul de Euro 3) nu au disparut, dar am inceput sa nu mai bag de seama becul, deoarece e motorul merge fara probleme.

O poza intr-o zi frumoasa, alaturi de cea de-a treia surioara, cea nemotorizata:

 

post-32081-0-20699300-1400870371_thumb.jpg

 

Sparkul se prezinta si el foarte bine, cu exceptia unor noi indoituri pe tabla efectuate de catre dobitoci neidentificati.

 

post-32081-0-03879600-1400870562_thumb.jpg

 

Si el a primit distributie noua, iar azi botosi noi. Cei originali din fabrica (Kumho Solus) erau acum prea uzati, crapati si strambi si am considerat ca este cazul sa ajunga la gunoi.

 

post-32081-0-29393500-1400870670_thumb.jpg

 

Noii gumari sunt de buget, Debica Passio 2, dar eu sunt foarte multumit. Rularea este silentioasa si cel mai important, nu mai batzaie masina la viteza redusa :banana:

 

post-32081-0-89408200-1400870841_thumb.jpg

 

 

 

Edited by Corneda

Share this post


Link to post

In legatura cu capota, incepe cu cea mai simpla posibila solutie: incearca sa dai cu niste vaselina in gaura unde intra "ciuperca" aia de fixare a capotei, adica deasupara grilei radiatorului. Frecarea fier pe fier fara lubrifiant nu e tocmai eficienta si posibil de aia sa nu functioneze corespunzator.

Edited by Andrei.ss

Share this post


Link to post

Multumesc Andrei de sfat, am rezolvat-o, nu lipsa vaselinei era problema, ci tocmai prezenta ei, doar ca era atat de inegrita si imbacsita incat bloca broasca (lama care prinde ciuperca mergea foarte greu si iesea foarte putin in afara, chiar am patit prin oras sa se deschida capota singura de vreo doua ori). Am curatat bine cu spray decapant, pus putina vaselina proaspata si merge foarte bine. Am mai curatat si contactorii de la usi daca tot mi-am facut de lucru, intrucat aveau cocleala si nu mai faceau contact corespunzator.

Share this post


Link to post

In ultima perioada Cielo incepuse sa aiba pierderi de putere cam mari, practic dupa amiaza cand ma intorceam cu consoarta de la serviciu, in trafic pe caldura, cu AC pornit, mereu plecam foarte greu de pe loc, parca mai trageam inca doua masini dupa mine, iar dimineata plecam in suturi, sau mai exact tineam pedala de acceleratie constanta, iar pe la 1500 de ture pierdea deodata puterea de parca cineva agata aceleasi doua masini deodata de a mea :scarpin: , accelera foarte greu pana la 3000 de ture unde deodata tragea subit.

Initial am banuit probleme la EGR, caruia de test i-am scos mufa si am mers vreo 4 km. Totusi, masina mergea la fel, curios este ca nu s-a aprins check (??); cand am ajuns acasa l-am conectat la loc. In week end am suit masina pe rampa unei firme cu intentia de a curata senzorul arborelui cotit.

Cu ocazia asta am descoperit ca furtunul albastru ce intra in electrovalva de purjare (cea tacanitoare) avea stutul de cauciuc rupt si statea in aer, deci tragea aer fals (pierdere vacuum). L-am taiat la capete si l-am reinfipt la locul lui. Cand am plecat cu masina accelera normal si urca in ture constant, deci problema rezolvata din intamplare.

Am mai descoperit ca pierd din nou ulei pe la simeringul arborelui cotit, simering ce l-am schimbat cu ocazia schimbului de distributie, deci dezamagirea este a mea :roll: .

In rest, check engine tot palpaie cu misfire, fara simptome evidente, la mers turat constant si rugina tot avanseaza, pacat ca producatorul si-a batut joc de tabla masinilor .

 

post-32081-0-20568100-1405699825_thumb.jpg post-32081-0-12411100-1405699830_thumb.jpg

 

Si asta este ce se vede, pe lonjeroane, pe suportul bateriei si altele rugina este mult mai evidenta.

 

In rest benzina si drumuri bune sa fie, eu sunt in continuare foarte multumit de masina si dupa cei 4 ani de cand este a mea.

 

post-32081-0-12161400-1405699893_thumb.jpg post-32081-0-56786500-1405699896_thumb.jpg

 

Planuri de viitor, amortizoarele ce tot aman sa le schimb.

Edited by Corneda

Share this post


Link to post

Inlatura rugina aia si repara portiunile afectate cat mai ai timp. Dupa ce iti perforeaza tabla va fi prea tarziu.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...