Jump to content
Sign in to follow this  
Andrei.ss

Serbia Si Muntenegru

Recommended Posts

Intentionez in iulie sa fac o excursie catre o destinatie nu foarte frecventata, si anume Serbia si Muntenegru. Traseul pe care l-am gandit ar fi: Bacau - Brasov - Sibiu - Moldova Noua – Krusevac – Brzece (parcul National Kopaonik) – Novi Pazar – Rozaje (intrarea in Muntenegru) – Zabljak (parcul national Durmitor) – litoral (localitatile Ulcinj sau Bar).

 

Obligatoriu voi lua la mine harta rutiera a ambelor tari (ar trebui sa ma ajute si faptul ca inteleg caracterele chirilice). GPS voi lua doar daca gasesc de la cine sa imprumut, altfel nu dau bani pe unul. Cand am trecut prin Bulgaria am avut surpriza sa constat ca nu a fost bun aproape de nimic si imi indica drumuri care nu existau.

Ce am aflat pana acum (puteti confirma sau infirma):

- in Serbia se plateste taxa de autostrada (nu stiu daca mai trebuie platita si vreo vigneta)

- drumurile din Serbia sunt in general in stare acceptabila (din ce am citit pe forum doar un singur user s-a plans de starea lor)

- Muntenegru are drumuri bune, dar sunt in mare masura montane, inguste si virajate (la fel, nu stiu daca se plateste vigneta)

 

As fi interesat de sugestii sau sfaturi in ce priveste traseul, atat prin Romania, cat si prin tarile straine, starea drumurilor, daca se plateste sau nu taxa de drum, unde se pot schimba avantajos dinari, posibilitati de cazare, locuri care merita vizitate, benzinarii (ne)recomandate, etc. Vreau sa imi fac o vacanta cat mai flexibila, in sensul ca nu imi voi rezerva dinainte camera la hotel pentru ca voi decide la fata locului daca doresc sa raman mai mult timp undeva sau nu.

Ii sunt recunoscator oricarui user care imi poate imparatasi sugestiile/experientele sale.

 

Share this post


Link to post

Punctual, incerc sa-ti raspund la intrebari si sa-ti dau cateva sfaturi.

1. EVITA iesirea de la Moldova Noua. Am facut 60 de km in 3 ore acolo in iulie 2011. Daca starea drumurilor nu s-a schimbat (si avand in vedere saracia din zona mi-e greu sa cred ca s-a schimbat), o sa chinui inutil atat masina cat si ocupantii ei. Iesi pe la Drobeta, malul romanesc vazut dinspre Serbia e mult mai frumos decat malul sarbesc vazut dinspre Romania, pentru ca drumul lor e la o inaltime de aproximativ 100 de metri deasupra nivelului Dunarii, in timp ce la noi e aproape la acelasi nivel.

2. Daca ai de gand sa innoptezi in zona Novi Pazar ar fi bine sa te orientezi totusi din timp de cazare. Orasul e locuit in majoritate de musulmani, cu un comportament relativ dubios, motiv pentru care ne-am invartit o ora, 4 insi, fara sa gasim nimic care sa ne inspire incredere. Pana la urma am stat la un motel din zona, dar...cred ca am avut noroc.

3. Fa un efort si ia-ti un GPS. Nici eu nu-s fan dispozitive electronice, dar nu prinde rau in zonele alea, unde hartile pe hartie oricum sunt depasite, iar sarbii nu exceleaza la engleza. Si sa stii ca pe mine nu prea m-a ajutat cu mare faptul ca stiam alfabetul chirilic, asa ca nu te baza prea mult pe asta.

4. Dpdv benzinarii, eu am alimentat de la EKO (parca) si au fost ok

5. Taxele de autostrada in Serbia sunt mici, din cate tin minte (e adevarat ca ma raportez la cele din Croatia, care sunt...zdravene :D )

6. In Muntenegru am platit o singura vinieta, de 10 eur, fara alte taxe.

7. Daca te duci in Muntenegru ar fi pacat sa nu mergi macar pana la Podgorica, drumul e superb, exclusiv montan, cu niste peisaje... Eu ti-as recomanda sa mergi pana la Kotor, pe malul Adriaticei. Cauta un pic pe google imagini de-acolo si-o sa intelegi ce spun.

8. De asemenea, relativ in zona, mai este parcul national Plitvice (google it), aflat la granita dintre Bosnia si Croatia. E la aprox 500 de km de Belgrad, dintre care vreo 400 (pana la Zagreb)

sunt pe autostrada. L-am vizitat de 3 ori si m-as duce de inca 10. Trebuie sa-ti aloci macar 6 ore doar pentru vizitarea lui.

 

In rest...nu stiu ce sa-ti spun despre paritati valutare si alte chestii de genul asta. Am scos bani de la bancomat cand aveam nevoie, de pe unde am nimerit. La benzinarii am platit cu cardul, la restaurante sau la cazari la fel (cand s-a putut) si nu am vazut nimic dubios pe extrase, ulterior. Exista niste comisioane, e drept, dar nu sunt mari si nu-mi bat capul cu casele de schimb

 

Daca spui cat vrei sa stai si care ti-e bugetul, in mare, iti mai pot sugera cate ceva, in special prin Croatia, unde am fost de 4 ori, mai ales ca in iulie am planificat un traseu de-o saptamana pe-acolo.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post

Amintirile mele din zona sunt destul de vechi. Ti-as sugera totusi sa inlocuiesti Ulcinj si Bar (unde e cam ca la Mangalia in port) cu Kotor si Budva. Si nu te feri de drumurile alea montane... sunt de o frumusete rara. In plus, ai ocazia sa treci prin cel mai adanc canion din Europa si al doilea din lume, dupa vestitul Grand Canyon.

Si mai interesant e de mers cu trenul pe acolo! Tunel-viaduct-tunel-viaduct... si tot asa... calea ferata e mai sus decat soseaua, iar privelistea e... "breathtaking", cum ar zice francezu'.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Nu am citit recomandarile colegilor insa eu am facut iesirea pe la Portile de Fier, asta inseamna inoptare la Baile Herculane, plimbare pe malul sarbesc cu o panorama spre Cazanele Dunarii, daca imi aduc aminte malul sarbesc e mai inalt si vizibiltatea excelenta dupa care neaparat daca tot ajungi in Muntenegru treci prin Croatia nu rata Perla Adriaticii superba cetate Dubrovnick! Gaseti aici cateva impresii http://forum.softpedia.com/topic/259094-chevrolet-aveo-14-16valve-94cp/page__st__126

Coasta Marii Adriatice e superba e pacat sa nu o faci pe o portiune cat mai lunga la dus sau la intors, incearca un circuit rotund sa vezi cat mai multe!

P.S. Am recitit din jurnal, nu scrie mare lucru care sa te intereseze, revin cu orice detaliu care te-ar interesa! Si inca ceva....Google Earth iti spune tot daca ai rabdare si dorinta de studiu, eu pe baza acestei aplicatii eram soferul si ghidul familiei cand am ajuns in Paris, iti ofera cele mai mici detalii, am avut marcat pe gps si locul de parcare gratis amplasat strategic spre toate obiectivele folosind, auto, metrou sau nativele picioare. Inca o data nu rata Dubrovnick e senzational si mult prea aproape de locul pe care il aveai in plan ca sa-l ratezi! Succes!

Edited by starsteel

Share this post


Link to post

mergi pe malul sarbesc, nu pe malul romanesc pe la Moldova Noua. Drumul este f prost iar privelistea este mai spectaculoasa pe malul sarbesc. Vei vedea peisaje minunate. Iesirea obligatoriu pe la Portile de Fier I. Autostrada se plateste la sarbi si nu e chiar ieftina.in linkul de mai jos se vad sumele exacte

 

http://www.amss.org.rs/?option=com_content&view=article&id=176&Itemid=139

 

Share this post


Link to post

Va multumesc tuturor pentru ajutor. In urma sugestiilor primite am modificat un pic traseul in felul urmator: Drobeta Tr. Severin (innoptare) - Pozarevac - Kragujevac - Mokra Gora (cel putin o noapte) - Pljevlja - Zabljak (cel putin o noapte) - Ulcinj. Stiu ca nu e Ulcinj ceva extraordinar, insa are doua avantaje: plaja nisipoasa si cazare relativ mai ieftina din ce am vazut.

 

Intentionez oricum sa vizitez in timpul sederii acolo atat Dubrovnik, cat si Kotor. Parcul Plitvice il pastrez pentru o alta vacanta, pe care o voi petrece in Croatia.

Share this post


Link to post

Intentionez oricum sa vizitez in timpul sederii acolo atat Dubrovnik, cat si Kotor.

Cind mergi spre Dubrovnik te sfatuiesc sa eviti punctul de trecere a frontierei de pe drumu' "principal" E65 si sa faci un mic ocol pe ubrovnik,+Croa%C5%A3ia&hl=ro&ie=UTF8&ll=42.445881,18.471451&spn=0.067643,0.15398&sll=42.47982,18.44038&sspn=0.077101,0.154324&geocode=FVXRhwIdwkgaAQ%3BFczhhwIdBbgZASkVGFo3ED1MEzG3C0-PGl-mjA%3BFSnMigIdVxkUASl96DUIootLEzEA1SuGUK0ABA&t=h&mra=dpe&mrsp=1&sz=13&via=1&z=13" rel="external nofollow">aici. Spun asta din proprie experienta - in sezon e foarte aglomerat (in august 2011 am stat intre iesirea din Muntenegru si intrarea in Croatia vreo 3 ore pe E65 - sint vreo 2 km intre cele 2 puncte de control la frontiera)

  • Like 1

Share this post


Link to post

Iata ca din pacate vacanta de 2 saptamani a luat sfarsit si a venit vremea sa imi prezint experientele (foarte placute de altfel), in cazul in care sunt utile cuiva. Pot spune ca mi-am indeplinit 100% obiectivele in ce priveste locurile de vizitat.

 

1. Bacau (ROM) - Tekija (SRB)

 

In asta a constat prima zi de concediu in care am parcurs cam 600 km in vreo 12 ore (cu tot cu mancat la pranz 1 ora). Traseul a fost Bacau - Onesti - Brasov - Pitesti - Craiova - Tr. Severin - Tekija. Am ajuns la Tekija, localitate care se afla cam la 10 km dupa trecerea granitei. Este de fapt un satuc destul de cochet pe malul Dunarii unde am gasit pe loc cazare cu 35 euro pentru 2 camere la o tanti care vorbea si romaneste. A doua zi ne-am plimbat putin dimineata pe acolo dupa care am purces iar la drum.

 

post-4414-0-42671100-1377027689_thumb.jpgpost-4414-0-06565200-1377027694_thumb.jpgpost-4414-0-41841500-1377027698_thumb.jpgpost-4414-0-45417600-1377027703_thumb.jpg

 

2. Tekija (SRB) - Mokra Gora (SRB)

 

- Prima parte a drumului a constat in parcurgerea malului sarbesc al Dunarii, care ofera niste panorame incatatoare. Am vizitat putin si ruinele cetatatii Golubac, destul de bine pastrata. Dupa Pozarevac a urmat intrarea pe autostrada unde am parcurs cei 50 km in mai putin de 20 de minute. M-am si distrat tinandu-ma dupa un S Klasse de Austria cu 180 km\h.

 

post-4414-0-66689900-1377027790_thumb.jpgpost-4414-0-01462000-1377027796_thumb.jpgpost-4414-0-62213900-1377027805_thumb.jpgpost-4414-0-33883000-1377027811_thumb.jpgpost-4414-0-39242600-1377027816_thumb.jpgpost-4414-0-97115500-1377027820_thumb.jpg

 

- Am ajuns pe dupa-amiaza in statiunea de munte numita Mokra Gora, aflata la vreo 2 km de granita cu Bosnia. Cazare foarte decenta cu 20 euro de camera la niste sarbi care nu vorbeau nicio limba internationala, dar cu care ne-am inteles excelent, mai ales dupa ce ne-au servit cu niste Rakija. Statiunea este destul de mica si nu foarte cunoscuta, insa se vede ca s-a investestit mult acolo in ceea ce reprezinta atractia centrala: plimbarea cu mocanita. Este vorba despre un tren cu locomotiva cu aburi si vagoane produse in anii '20. Traseul presarat cu tuneluri dureaza vreo 2 ore si jumatate, timp in care se pot admira peisaje minunate si se fac opriri in cateva halte frumoase. Una dintre ele este chiar Golubici, unde s-a filmat minunatul film al lui Kusturica intitulat Zivot je cudo (sau Life is a Miracle).

 

post-4414-0-26661400-1377027854_thumb.jpgpost-4414-0-78044300-1377027859_thumb.jpgpost-4414-0-28078100-1377027867_thumb.jpgpost-4414-0-96489400-1377027871_thumb.jpgpost-4414-0-96989200-1377027876_thumb.jpgpost-4414-0-20453300-1377027882_thumb.jpgpost-4414-0-38765900-1377027887_thumb.jpgpost-4414-0-14332700-1377027894_thumb.jpgpost-4414-0-23931700-1377027900_thumb.jpgpost-4414-0-56441100-1377027906_thumb.jpgpost-4414-0-82001300-1377027911_thumb.jpgpost-4414-0-05148400-1377027917_thumb.jpg

 

3. Mokra Gora (SRB) - Zabljak (MNE)

 

A doua zi am plecat spre Muntenegru si ca s-o luam mai de-a dreptul am parcurs o portiune de vreo cateva zeci de kilometri prin Bosnia. Traseul a fost Mokra Gora - Priboj - Prijepolje - Pljevlja - Zabljak.

 

- Canionul Tara: Este al doilea canion ca marime din lume dupa cel format de raul Colorado in SUA. Las pozele sa vorbeasca.

 

post-4414-0-70236300-1377028017_thumb.jpgpost-4414-0-37569300-1377028022_thumb.jpgpost-4414-0-20363300-1377028027_thumb.jpgpost-4414-0-66470400-1377028031_thumb.jpgpost-4414-0-07234500-1377028036_thumb.jpg

 

- Zabljak: Oarecum dezamagitor ca statiune in sensul ca este de fapt o aglomerare de case pe un platou montan neimpadurit. Da senzatia unei dezvoltari haotice si ca fiecare a construit cate-o casa pe unde s-a putut. Cazare ok cu 20 euro de camera. DAR in ciuda aspectului statiunii, atractia principala de acolo este Lacul Negru, care ofera un peisaj extraodinar. Pentru 5 euro m-am putut da cu tiroliana pe deasupra lacului.

 

post-4414-0-30021900-1377028730_thumb.jpgpost-4414-0-76932100-1377028734_thumb.jpgpost-4414-0-16501400-1377028739_thumb.jpg

 

4. Zabljak (MNE) - Ulcinj (MNE)

 

Ulcinj este singura statiune aflata pe malul marii din Muntenegru care beneficiaza de plaja cu nisip, toate celelalte fiind stancoase. Spre deosebire de celelalte este ceva mai aerisita si mai putin "de fitze". Am gasit cazare 6 nopti cu 25 euro pe noapte, conditii acceptabile la Vila Sadiku (interesant nume, nu?) la mai putin de 10 minute de mers pana la plaja.

 

- Ca impresie generala, plajele private aratau foarte bine, in timp ce pe portiunile neamenajate se mai gaseau unele gunoaie, dar nimic de speriat. Se poate sta pe plajele private si fara sa inchiriezi sejlong. Apa e foarte curata, fara alge, si destul de putin adanca, in sensul ca mergi multe zeci de metri pana asa te ajunga la gat. Fiind vorba de o plaja lunga de multi km, nu am simtit aglomeratie. Capatul vestic al plajei ar fi de evitat pentru ca este destul de murdar si acolo isi fac simtite diverse miasme fetide. In rest, nici vorba de miros de peste mort sau ceva de genul.

 

post-4414-0-16384500-1377028906_thumb.jpgpost-4414-0-85271300-1377028910_thumb.jpgpost-4414-0-21076400-1377028917_thumb.jpgpost-4414-0-23395900-1377028921_thumb.jpgpost-4414-0-54278500-1377028927_thumb.jpgpost-4414-0-32894300-1377028932_thumb.jpg

 

- Orasul vechi este destul de interesant, mai ales cetatea de pe malul marii, unde am putut manca la preturi mai mult decat rezonabile si ne-am bucurat in acelasi timp de o panorama asupra marii. Este acolo si un muzeu al orasului care ne-a placut.

 

post-4414-0-33065800-1377028959_thumb.jpgpost-4414-0-83778200-1377028964_thumb.jpgpost-4414-0-56124300-1377028970_thumb.jpgpost-4414-0-12750600-1377028975_thumb.jpg

 

- La capitolul alte activitati, Sadiku (asa se numea proprietarul vilei) ne-a dus la plimbare intr-o livada de maslini, unii dintre ei fiind batrani de sute de ani. Peisajul te facea sa te simti de parca te-ai intors in timp pe vremea lui Jesus. Sadikul ne-a recomandat si pe un tip cu o barca care ne-a facut un tur al orasului de pe apa cu 30 euro pt 4 persoane. Tipul cu barca, probabil un fel de macho man local foarte cahrismatic (ar fi putut juca in Baywatch) si care vorbea perfect engleza, ne-a povestit diverse chestii interesante despre istoria orasului si a tarii, cum pe vremea lui Tito turismul mergea mult mai bine si si-a destainuit fata de noi si vederile antisemite. Tot Sadikul ne-a aratat o plaja aflata la vreo 4 km vest de Ulcinj pe malul golfului Valdanos. Plaja este cam stancoasa si mai sunt si cateva alge, dar eu am gasit acolo altceva mult mai interesant: este paradisul oricarui explorator urban. In spatele plajei se gaseste fostul Auto Camp Valdanos, un complex turistic imens cu locuri pentru rulote, sute de bungalouri, restaurant, punct sanitar, etc. construit pentru armata in 1983 si abandonat cu putin timp in urma. M-am plimbat aproape 3 ore printre cladirile parasite (complexul are cam 2 km de la un capat la altul si e construit pe mai multe nivele), dar in stare foarte buna, am si intrat in multe dintre ele si am facut sute de poze. Ar mai fi de mentionat zona Ada Bojana, care se afla langa granita cu Albania, dar care in afara de plaja de nudisti nu mi s-a parut nimic special. Doar ca plictisindu-ne la plaja am luat-o pe un drum secundar neasfaltat si am petrecut dupa-amiaza pe malul raului in curtea unei case de vacanta al carui proprietar nu era acasa. A fost foarte placut si linistit.

 

post-4414-0-44363500-1377029006_thumb.jpgpost-4414-0-49573400-1377029011_thumb.jpgpost-4414-0-86032900-1377029021_thumb.jpgpost-4414-0-71310500-1377029026_thumb.jpgpost-4414-0-20728400-1377029035_thumb.jpgpost-4414-0-15094400-1377029042_thumb.jpgpost-4414-0-24268500-1377029049_thumb.jpgpost-4414-0-46220400-1377029054_thumb.jpgpost-4414-0-16756400-1377029059_thumb.jpgpost-4414-0-86769300-1377029063_thumb.jpgpost-4414-0-17044900-1377029071_thumb.jpgpost-4414-0-33559700-1377029078_thumb.jpgpost-4414-0-74042000-1377029082_thumb.jpgpost-4414-0-87490500-1377029087_thumb.jpgpost-4414-0-72052600-1377029095_thumb.jpgpost-4414-0-87446600-1377029101_thumb.jpgpost-4414-0-26199500-1377029107_thumb.jpg

 

5. Ulcinj (MNE) - Herceg Novi (MNE)

 

Am plecat in cele din urma din Ulcinj cu dorinta de a vizita riviera adriatica muntenegreana. prima oprire a fost Budva.

 

- Budva este un oras destul de inghesuit, aglomerat si galagios, adecvat mai mult pentru cei interesati de viata de noapte. Parcare se gaseste doar cu plata, cam 1,5 euro pe ora. Este insa ceva mai curat si ingrijit decat Ulcinj. Plimbarea pe faleza este agreabila, in ciuda aglomeratiei. Orasul vechi este plin de stradute inguste, dar nu m-a impresionat. Am petrecut cateva ore in total si am plecat.

 

post-4414-0-47397900-1377029279_thumb.jpgpost-4414-0-76485500-1377029283_thumb.jpgpost-4414-0-67124500-1377029288_thumb.jpgpost-4414-0-20403000-1377029300_thumb.jpg

 

- Tivat a fost urmatorul oras vizitat. Aflat pe malul golfului Kotor, mi-a lasat o impresie frumoasa, nu mi s-a parut aglomerat, este foarte ingrijit si acolo se gaseste si Porto Montenegro unde se pot vedea unele dintre cele mai luxoase iahturi din Mediterana. Nu am petrecut decat cateva ore si acolo.

 

post-4414-0-90103200-1377029323_thumb.jpgpost-4414-0-46660000-1377029328_thumb.jpgpost-4414-0-60912000-1377029332_thumb.jpg

 

- Am continuat drumul pe malul Golfului Kotor, o experienta deosebita (si nu doar d.p.d.v. al drumului foarte ingust) spre Herceg Novi. Las iar pozele sa vorbeasca. Din pacate pentru ca era tarziu n-am mai avut timp sa vizitam si orasul Kotor.

 

post-4414-0-38259700-1377029373_thumb.jpgpost-4414-0-69942700-1377029377_thumb.jpgpost-4414-0-11706200-1377029384_thumb.jpgpost-4414-0-86157700-1377029388_thumb.jpg

 

- Herceg Novi nu mi s-a parut ceva extraordinar. N-am vazut decat tineret pe acolo (gen in jur de 18 ani), zonele de langa malul marii sunt foarte ingramadite, strazile inguste si nu se gasesc locuri de parcare. Am reusit sa-mi las masina undeva in afara zonei turistice intr-o parcare de bloc. Herceg Novi a fost singurul loc unde nu am reusit sa gasesc cazare. Peste tot era plin, sau daca nu era plin, atunci nu aveai unde sa parchezi pentru ca hruba se afla pe o strada medievala ingusta. Cu mare greutate am gasit cazare in Igalo, chiar langa Herceg si in legatura cu asta ne-a ajutat o blonda siliconata de la o agentie imobiliara locala. A costat 35 euro pe noapte camera, cel mai scump pret pe care l-am platit tot sejurul pe cazare, dar era un aprtament foarte bine pus la punct cu 2 camere, AC si terasa. Plaja din Igalo este si ea foarte aglomerata, mai putin stancoasa, dar fundul marii e plin de alge.

 

post-4414-0-28764300-1377029425_thumb.jpgpost-4414-0-60456900-1377029429_thumb.jpgpost-4414-0-77851900-1377029433_thumb.jpg

 

6. Herceg Novi (MNE) - Dubrovnik (HR)

 

Motivul principal pentru care am venit la Herceg era ca sa ne aflam aproape de granita cu Croatia ca sa tragem o fuga la Dubrovnik. Pentru trecerea granitei mutumesc user-ului adrian_r5, precum si blondei siliconate de la agentia imobiliara care m-au indrumat spre punctul alternativ de trecere a frontierei, unde am asteptat foarte putin. Legat de Croatia nu pot vorbi decat la superlativ, cu o singura exceptie: preturile sunt mari. De exemplu o ora de parcare costa cam 3 euro. Insa in ciuda spatiului redus al orasului Dubrovnik, totul e civilizat din punct de vedere al traficului. Orasul vechi este foarte frumos, dar si plin de turisti.

 

post-4414-0-20767600-1377029504_thumb.jpgpost-4414-0-86349700-1377029507_thumb.jpgpost-4414-0-89554900-1377029511_thumb.jpgpost-4414-0-21146300-1377029516_thumb.jpgpost-4414-0-54962500-1377029520_thumb.jpg

 

Din Dubrovnik recomand cu caldura o croaziera pana pe insula Lokrum pe care se gaseste un parc minunat, niste ruine ale unui fort, dar si un punct de observatie de unde ai o panorama extraordianra asupra orasului. E drept, trebuie sa te intrebuintezi putin sa ajungi acolo, dar merita. Privelistea e extraodinara. Seara ne-am intors in Herceg.

 

post-4414-0-04225700-1377029537_thumb.jpgpost-4414-0-79098100-1377029541_thumb.jpgpost-4414-0-79023300-1377029545_thumb.jpgpost-4414-0-71286800-1377029550_thumb.jpgpost-4414-0-30287400-1377029556_thumb.jpgpost-4414-0-10158100-1377029561_thumb.jpg

 

7. Herceg Novi (MNE) - Kopaonik (SRB)

 

La intoarcere, din Kotor am luat-o pe un drum regional spre Ceitnje si pot afirma ca cine viziteaza Muntenegru si nu a parcus traseul asta degeaba a mai venit. Este vorba despre un drum destul de ingust care urca si tot urca pana sus pe munte parcurgand 28 de ace de par pana in varf. Privelistea asupra golfului Kotor este ceva ce nu am mai vazut pana acum. Tot de acolo se vede si aeroportul din Tivat.

 

post-4414-0-92923200-1377029615_thumb.jpgpost-4414-0-51463300-1377029620_thumb.jpgpost-4414-0-98859600-1377029624_thumb.jpgpost-4414-0-06104400-1377029629_thumb.jpgpost-4414-0-19586700-1377029634_thumb.jpgpost-4414-0-09521600-1377029638_thumb.jpg

 

Din pacate in zona Kopaonik nu am petrecut decat foarte putin timp si nu am apucat sa fac poze. Am ajuns seara si am pelcat a doua zi dimineata spre Romania. Statiunea este celebra mai ales pentru sporturile de iarna, in sensul ca se mandreste cu cateva zeci de partii si telescaune. In rest, drumuri cu peisaje de munte, brazi, aer curat si cam atat.

 

Cocluzii:

 

- Nu plecati la drum niciodata bazandu-va doar pe GPS. Eu mi-am cautat harti rutiere detaliate pe net si le-am listat in format A1. Am vrut initial sa-mi cumpar un atlas rutier, dar nu am fost satisfacut de nivelul detaliului. GPS-ul s-a descurcat cam in 80% din timp, dar restul de 20% a fost foarte utila harta. Pentru Serbia nu e rau sa studiati putin caracterele chirilice. Si asta m-a ajutat in cateva randuri.

- Drumurile in Serbia si Muntenegru sunt pe ansamblu mai bune decat in Romania. Singura exceptie a fost drumul regional de la Kolasin la Berane pe care am apucat vazand ca e mai scurt. E singurul pe care am intalnit gropi si e foarte lent si ingust. Recomand sa se urmeze E80-ul, chiar daca e mai lung. In afara de asta, cel mai "prost" drum pe care l-am intalnit (peticit, dar la nivel) era mult mai bun decat de exemplu drumul dintre Targu Frumos si Botosani.

- Cazare am cautat la fata locului, iar sumele au variat intre 20 si 35 euro/noapte.

- Traficul este civilizat si soferii destul de cuminti. De multe ori circula cu viteze sub limita legala. Singurul lucru pe care l-am observat a fost ca nu prea au in reflex sa semnalizeze.

- In Serbia e nevoie de dinari doar pentru a alimenta cu benzina, in rest mi-au acceptat euro inclusiv la magazin sau pentru taxa de autostrada.

- Benzina ca pret e cam ca la noi atat in Serbia cat si in Muntenegru. In Serbia se gaseste benzina de 98 doar la Eko, iar benzinariile astea nu sunt foarte dese.

 

In incheiere multumesc masinii, care m-a purat fara probleme peste 3000 km. Sunt la dispozitia oricarei persoane care doreste sa viziteze zonele in care am fost pentru orice sfaturi sau lamuriri.

Edited by Andrei.ss

Share this post


Link to post

Am citit cu placere randurile de mai sus si am ramas surprins de amploarea dezvoltarii turismului atat de aproape de noi.

Desi pana acum nu am vazut Serbia si Muntenegru ca pe niste destinatii turistice... m-ai facut sa-mi schimb parerea si am convingerea ca nu sunt singurul.

Nu pot decat sa te felicit si sa sper ca urmatoarea escapada pe care o vei face la volanul Cielo se va regasi tot aici in topicul dedicat calatoriilor.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Uite asa devine omul curios . Pana la urma le facem si pe astea ca sunt si la indemana . Iar imaginile te imbie in ...draci !

  • Like 1

Share this post


Link to post

Muntenegru este o bijuterie de tara (a trecut de cativa ani la moneda euro), spre deosebire de Serbia, care mi-a dat senzatia ca ma aflu in... Bulgaria.

Zabljak a fost o mare dezamagire si pentru mine (bine ca am stat doar o noapte aici). A doua zi ne-am pregatit sa calarim canionul Tara pana la Mojkovac, insa un incendiu izbucnit in noaptea precedenta a carat fumul in canion asa ca politia ne-a ordonat sa facem cale intoarsa la... Zabljak. Trebuie sa aflati ca de la podul Durdevica Tara si pana la Zabljak trebuie sa urcati vreo 13 km, cu o diferenta de nivel maricica, cu drum fara parapeti in partea dreapta, spre prapastia generoasa. Asa ca am calarit din nou serpentinele, am (re)trecut prin statiune iar la iesirea din ea ne-a asteptat o adevarata autostrada construita la peste 2000 de metri altitudine! Nu va mai povestesc drumul spre Niksic, deoarece il visez in fiecare noapte si nu mai are rost sa aflati si voi cum a fost :tongue: .

Ceva totusi nu s-a spus: apa marii este destul de rece!

Edited by florinbad

Share this post


Link to post

Zabljak ca statiune arata intr-adevar dezamagitor, insa peisajul din jurul Lacului Negru care se gaseste acolo este foarte, foarte frumos. Nu mai vorbesc de curatenie. Lacul e perfect de vizitat ca o destinatie intermediara in drum spre litoral. Se mai putea lua un telescaun pana intr-un varf de munte de unde se poti admira toata zona, dar nu am mai avut timp si de asta.

In ce priveste apa, nu e calda ca in Turcia, dar mi s-a parut ok. Sau poate are influenta faptul ca sunt nascut iarna :P

Share this post


Link to post

Zabljak ca statiune arata intr-adevar dezamagitor, insa peisajul din jurul Lacului Negru care se gaseste acolo este foarte, foarte frumos. Nu mai vorbesc de curatenie. Lacul e perfect de vizitat ca o destinatie intermediara in drum spre litoral. Se mai putea lua un telescaun pana intr-un varf de munte de unde se poti admira toata zona, dar nu am mai avut timp si de asta.

In ce priveste apa, nu e calda ca in Turcia, dar mi s-a parut ok. Sau poate are influenta faptul ca sunt nascut iarna :P

Salut

am si eu cateva intrebari...

trebuie procura pt serbia muntenegru sau croatia?

in muntenegru si croatia se plateste in euro?

cat timp se pierde prin vama?

multumesc anticipat

Share this post


Link to post

Salut

am si eu cateva intrebari...

trebuie procura pt serbia muntenegru sau croatia?

in muntenegru si croatia se plateste in euro?

cat timp se pierde prin vama?

multumesc anticipat

 

1. Mai bine sa ai.

2. In Croatia nu cred, dar in Muntenegru parca mergea euro, intr-o vreme.

3, Nu prea mult (10-15 min), dar la noi trebuie sa depasesti coloana celor cu numere de MH, care-s cu traficu' de frontiera, iar la sarbi tre' sa ai noroc sa nu prinzi vreun autocar in fata. Sau ora mesei. :) )

 

Share this post


Link to post

1. Procura din cate stiu trebuie in toate tarile daca masina e inmatriculata pe alt nume decat al soferului.

2. Muntenegru are moneda oficiala euro, dar pentru Croatia trebuie sa schimbi euro in kune.

3. Atat la Portile de Fier, cat si la Pljevlja am stat maxim 20 de minute. Daca vrei sa intri in Croatia spre Dubrovnik venind dinspre Muntenegru iti recomanda sa folosesti ruta indicata de adrian_r5 in postarea numarul 7. Acolo cred ca am asteptat maxim 5 minute.

Share this post


Link to post

Orele de schimb tura vama PF sunt 7-8 dimineata si 19-20 seara. Cine are numere de alt judet intra pe banda CD sau zice ca e in trecere spre destinatie indepartata si este dirijat spre banda de tranzit daca este coada de masini de MH pe celelalte benzi. In ultima vreme aceste cozi au disparut pt ca s-au inasprit regulile privind "traficul" cu tigari si alcool! Drumul pe partea sarbeasca este mai frumos decat pe partea romaneasca unde este si distrus, mai nou. Obligatoriu oprire pt degustare ciorba de peste in oricare din micutele localitati din Serbia. O sa fii surprins de preturile mici si primirea generoasa. Colegii care au fost la intalnirea de la Orsova stiu! Vezi poze in topicul intalnirii. Pt detalii suplimentare intreaba in pm.

Share this post


Link to post

Cand ies din tara as opta sa ies pe la Calafat ...la intoarcere vreau sa intru pe la Portile de Fier.Iar in Muntenegru o sa intru pe langa Berane parca.

Am vazut postarea 7 cu acel ocol...multumesc

De la Dubrovnik in sus spre Plitvice sau Zagreb nu a mers nimeni?am vazut ce este o vama cu Bosnia...

Multumesc pt raspunsuri si cand o sa revin din vacanta,sfarsitul lui august acum,o sa impartasesc si aici imprestii pareri

Share this post


Link to post

La Calafat iesi in Bulgaria. PT zona aia inseamna taxa pod 6 euro si vigneta bulgaria.

Share this post


Link to post

Stiu...dar nu se merita sa acolesc 150km pt 6euro si vinieta.

Share this post


Link to post

Pt muntenegru cobori prin bulgaria? Din ce directie vii si care este destinatia finala?

Share this post


Link to post

vin de la Bucuresti si ma duc spre Podgorita

Share this post


Link to post

Atunci trecerea prin severin portile de fier este cel mai direct drum. Bulgaria este ocolire.

Share this post


Link to post

pai cum ai calculat tu ca e mai direct pe la Severin?

mie mi se pare ca este mai scurt pe la Calafat...cu cel putin 100km

Share this post


Link to post

Din bulgaria care este traseul pe care il urmezi pana la podgorica?

Acum m-am prins. Sfatul meu, pt evitarea taxei de pod calafat si a vignetei de bulgaria, de la calafat mergi pe malul Dunarii si treci pe laPFII este fara taxa si intri direct in serbia si acolo ai traseul pe care mi l-a aratat si google map. Ocolul este extrem de mic.

Share this post


Link to post

Paracin-Novi Pazar-Mojcovac parca...e simplu daca te uiti pe o harta de la Craiova cobori spre calafat si tot asa spre Muntenegru...nu are rost sa merg pana la Severin si dupa sa cobor

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...