Jump to content
Sign in to follow this  
wizard

Daca Ai Un Accident!

Recommended Posts

Nu stiu daca s-a mai discutat chestia asta,dar cred ca sunt necesare niste sfaturi.Cum trebuie procedat?Unde suni?Cui te adresezi pentru un accident minor,dar pentru unul major?Astept sfaturile voastre.

Share this post


Link to post

daca e un accident usor:

te dai jos la ala cu care te-ai lovit :rambo:

dupa ce terminati gloantele b-(

dup ce obositi :spumelagura:

 

Sau de dai jos civilizat dai noroc cu omu' calmezi femeile, faci 2-3 poze cu locul accidentului, daca nu stii unde te afli notezi strada, numarul, intersectia, drumul, km, parcarea... , intrebi si tu unde e cea mai apropiata sectie de politie, si cand ajungi acolo te asezi la coada sau dai buzna si iei un formular pe care-l completezi cat mai clar, si cat mai scurt. cand ti-a venit randul intri cu partenerul (partenerii) de accident. Cate-o data e tare distractiv dar mai dai peste idioti care sustin tot felul de idei absurde (cum ca el mergea regulamentar, si tu ai cazut de pe un bloc pe masina lui si nici nu te-a vazut, dar s-a oprit ca a auzit ceva suspect) D-aia e bine sa faci poze care sa-ti demonstreze nevinovatia (eu pana acum nu am avut nici un accident din vina mea cu o singura exceptie cand imi blocase unu' locul de parcare :mrgreen: )

dupa ce iesi de la politie e clar.

IN PRINCIPIU NU EXISTA VINA UNUI SINGUR OM, CHIAR DACA DIN PUNCT DE VEDERE LEGAL EL ESTE VINOVAT PENTRU CA INCALCAT O REGULA. Asa ca mi se pare copilaresc sa te porti ca un magar.

 

daca e ceva grav si nu esti ranit grav:

nu fugi ca un las

suni la politie, salvare, pompieri

acorzi ajutor

Share this post


Link to post

Ai uitat un amanunt, imediat dupa accident (detalii pe PM, forumul DaewooClub nu admite ca prin intermediul lui sa fie facute publice astfel de sfaturi)

Share this post


Link to post

@wizard

Pe situl Directia Politie Rutiera gasesti ceva indicatii in sectiunea de Intrebari frecvente, iar Politia Romana si adresele sectiilor de politie.

In plus, de curand a intrat in functiune un sistem de urgenta apelabil cu 112, care preia si distribuie apelurile referitoare la diverse situatii (evident, urgente) printre care presupun ca si accidente, dar nu stiu cat de bine functioneaza (ar fi bine sa n-am nici nevoie, Doamne fereste). Asta in plus fata de ce gasesti la PR.

In Bucuresti, nu toate sectiile de politie fac constatari pentru accidente usoare si din pacate nu cred sa gasesti pe net o lista. In sectorul 6 e Sectia 22.

Sper sa n-ai nevoie.

Edited by Abram Burel

Share this post


Link to post

Abram Burel: esti sigur? Ca stiam ca 21 face constatari (in spate la Gorjului), acum e si la 22? (asta parca-i in Drumul Taberei).

Edited by cchrism

Share this post


Link to post

Ooops! Mii de scuze!

Da, e vorba de 21.

Multam Chris.

 

:o fftopic: Ma cam streseaza in ultima vreme mishto-ul la greu care se face la fiecare post mai "de incepator", ca sa nu mai zic de consacratii, experimentatii si vanatorii de "prospaturi". Dupa o rafala de zli si tribuni (oare mai modereaza cineva pe-aici?) m-am grabit sa-i dau un cap de ata "vrajitorului" (care astepta pe topic sa afle ceva, ceva) si dupa ce am incurcat cele doua situri indicate (dar le-am corectat) am facut ca tipul din reclama cu vaza sau ca Sid in Ice Age si am dat cu sectia 22 de pamant.

Share this post


Link to post

Consideram ca este o tamponare usoare, fara victime:

 

- afli si iti notezi nr. de la masina celui cu care te-ai busit, datele lui personale din buletin (masina poate sa nu fie a lui), un nr. de telefon.

- incerci sa afli pe ce strada esti, sau daca esti in intersectie, ce strazi se intersecteaza, daca nu cunosti zona.

- afli in ce sector esti.

- te duci la sectia de politie a sectorului respectiv care se ocupa de zona respectiva, daca nu stii intrebi primul politist pe care-l gasesti

- ai grija cand te duci la sectia de politie sa ai la tine toate actele: permis, buletin, talon, asigurare RCA, asigurare CASCO si cred ca o copie dupa asigurari.

- daca pe drum catre sectia de politie te pierzi de cel cu care te-ai busit, cand ajungi la sectie ii dai un tel. si-l intrebi daca mai vine, daca ajungi la concluzia ca nu vrea sa dea pe la sectia de politie te duci si dai declaratia singur. Nu esti obligat sa te duci atunci la politie ai termen cred ca 24 de ore sa te prezinti sa declari accidentul.

- inainte de intra in sectia de politie analizezi cu mare atentie toate avariile de la masina, daca ramane una neconstatata o repari pe cheltuiala ta, ai grija ca se poate sa fie si daune ascunse.

- prima oara nu sta la coada, intreaba de unde iei un formular si cand descoperi usa de unde sa ti-l iei intra cu putin tupeu, nu astepta sa-ti dea domnii politisti.

- dupa ce ai primit formularul completeaza toate datele cu atentie si incearca sa faci si schema accidentului, vezi ca gasesti modele pe pereti.

- asteapta cuminte pana te cheama domnul politist constatator la masina sa-ti noteze daunele constatate de dansul personal pe formularul pe care l-ai completat

- apoi astepti sa intri in birou si sa povestesti ce si cum s-a intamplat.

- cu dovada de la politie te prezenti in mare graba, cred ca 2 zile, la firma de asigurari, cea la care ai incheiat polita CASCO, dar vezi unde au puncte de constatare avarii, ca nu la toate sediile se face constatare de daune.

- apoi la service, dar la unul din cele agreate de ei, daca te duci in alta parte risti sa nu-ti recuperezi banii pe daune.

 

ATENTIE:

- daca ai polita CASCO si tamponarea e din vina celuilalt repara-ti masina pe asigurarea lui, daca dupa 1 an nu ai nici o dauna la masina ai o reducere la polita CASCO pe urmatorul an.

- daca dauna este mai mica decat valoarea minima pe care o despagubeste firma de asigurari RCA trebuie sa-i ceri contravaloarea daunelor personal celui care te-a lovit, altfel nu-ti recuperezi dauna decat in instanta.

- daca tu esti de vina si ai si asigurare CASCO, masina ta o repari pe asigurarea CASCO a ta iar masina pe care ai lovit-o din asigurarea RCA pe care oricum ai fost obligat sa ti-o faci.

 

SFAT:

Daca-ti sare o piatra in geam, lovesti un caine, o gasesti lovita in parcare, etc (nu cunosti persoana care ti-a provocat paguba) si tu esti cu masina prin Maramures dar tu esti din Bucuresti, adica te afli departe de casa si nu vrei sa-ti strici concediul pt. ca nu cunosti orasul, sectia de politie, etc dar ai asigurare CASCO procedezi in felul urmator: iti spun prin email. :thumbl:

 

Mai sunt unele sfaturi personale dar de mare valoare pe care le poti afla din experienta sau pe mesageria privata.

Share this post


Link to post

La tamponare este cam in felul de mai sus, cu singura diferenta ca ai la dispozitie 48 de ore pentru a declara accidentul, iar timpul in care trebuie sa te prezinti la asigurator variaza intre 24 si 72 de ore. In orice caz, pe polita ai un telefon, dai telefon acolo, ceri un inspector, iti notezi numele lui, ii comunici accidentul si iti faci programare pentru inspectie. Asta pentru cazul in care mai poti misca masina... Daca nu o poti misca, nu parasesti locul accidentului pana nu scoti epava in afara carosabilului si abia apoi te deplasezi la politie.

In cazul unui accident cu victime ( Doamne fereste).... Opresti masina, incerci sa trimiti victimele cu o masina (alta decat a ta) la spital si anunti accidentul telefonic. Apoi incerci sa te stapanesti si sa gasesti unul - doi martori (eventual le notezi adresele, numele, telefon, orice) Daca esti singurul pe strada, urci victima in masina ta, te duci la cel mai apropiat spital, dupa care te intorci la locul accidentului (ar fi foarte bine daca ai retine exact locatia!) Accidentul il anunti fie telefonic in timp ce te deplasezi spre spital, fie de la spital, si comunici ca te intorci la locul accidentului.

In afara numarului 112 care functioneaza la nivel national (sau cel putin asa se lauda autoritatile) si care poate fi format de pe orice terminal telefonic, indiferent daca are sau nu cartela in el, mai exista 955 si respectiv 954 (Politia Rutiera). Incearca sa retii numele dispecerului!

Apoi, la fata locului, uita-te cu atentie cum se fac masuratorile (trebuie sa se masoare exact distantele dintre masina si borduri, intersectii, semne rutiere etc, urmele de franare.) Trebuie sa se faca fotografii, din care cel putin una cu soferul langa masina si in fotografii sa apara si benzile de masurare, pentru a se putea determina si distantele, trebuie sa fie testati cu alcooltestul fiecare participant implicat. Solicita politistului sa ia declaratii si de la eventualii martori. Pastreaza adresa acestora si numele si prenumele, pentru cazul in care aceste declaratii dispar de la dosar (s-au vazut cazuri!). Solicita apoi deplasarea cu politistul la spitalul unde a fost dusa victima si solicita recoltarea probelor biologice de la victima. Daca victima sau celalat sofer este sub influenta alcoolului, nu te multumi cu alcooltestul, solicita deplasarea la IML pentru recoltarea probelor. Citeste cu atentie fiecare declaratie si semneaz-o pe fiecare pagina! Daca ai obiectii la procesul verbal intocmit, solicita politistului sa le mentioneze in proces si abia apoi semneaza! Atentie mare! de multe ori o declaratie poate schimba vinovatia in dosar.

In rest... DOAMNE FERESTE!

Edited by Mircea

Share this post


Link to post
- daca dauna este mai mica decat valoarea minima pe care o despagubeste firma de asigurari RCA trebuie sa-i ceri contravaloarea daunelor personal celui care te-a lovit, altfel nu-ti recuperezi dauna decat in instanta.

In prezent limita minima la RCA este 1 milion lei.

Share this post


Link to post

Va multumesc la toti pentru sfaturi.Nu am patit nimic si Doamne fereste de un accident.Dar m-am gandit ca ar fi utile sfaturile pentru toti.

Share this post


Link to post

Problema: #-o

Azi m-a lovit cineva in parcare. Zece minute am lasat-o acolo. Cind am venit am gasit aripa infundata si bara zgiriata. La intoarcere, am stiut ca s-a intimplat ceva, ca alarma mi-a dat avertizare pe pager, iar in locul acela nu putea sa dea fals alarm decit daca a fost cu adevarat ceva. In timp ce admiram 'cadoul' facut a oprit un nene si mi-a zis ca a vazut totul. A fost o masina care a dat cu spatele si a tulit-o dupa aceea :rambo: .

Mi-a dat nr. masinii pe care il retinuse si telefonul lui personal daca am nevoie ca martor. Nu stiam ca mai sint oameni de genul domnului respectiv care a oprit special sa-mi spuna ce s-a intimplat :osanale: .

M-a deranjat atitudinea individului (sau individei ?) care a tulit-o :rambo: .

Acuma, cum e mai bine sa procedez?

1. Cascoul meu e la asigurator, pt. ca tocmai ce mi-am reparat-o in urma unor zgirieturi si o sa-l recuperez de abia peste 3 saptamini.

2. Sa ma duc la politie si sa dau nr. masinii respective care m-a lovit si sa-mi vad linistit de procedura? Dar o sa-mi dea politia actele sa ma dug la asiguratorul meu? Sau o sa astepte sa vina respectivul, cine stie cind, cu RCA-ul lui?

3. Sa incerc sa aflu cine e propietarul masinii, avind numarul masinii si tipul? Sa incerc sa stau de vorba cu el? :-W Cum as putea sa fac asta?

4. Sa mi-o repar iarasi pe asigurarea mea, dar nu am contractul care poate sa vina de abia peste 3 saptamini?

5. Io as prefera 4, pt. ca m-as duce la un service bun si de incredere, dar care repara numai pe Casco, nu pe RCA. Ma gindesc daca as lua RCA-ul individului m-ar obliga sa ma duc in alta parte.

Multumesc anticipat de sfaturi.

Edited by hitman

Share this post


Link to post

La Politie pentru constatare merge si doar cu copie dupa Casco. Poti invoca un motiv oarecare (chiar cel care este, iti iei ceva dovezi despre vechiul accident). Iti faci constatarea si te duci l;a asigurator pentru constatarea lor. De aici intri pe "normal", sincronizarea trebuie sa o asigure... asiguratorul. Evident ca e "accident cu autor necunoscut", altfel te complici (cum am patit-o eu de vreo 2 ori pana mi-a venit, sper, mintea la cap).

Share this post


Link to post

Mersi mult Abram Burel, asa m-as fi gindit si io.

Share this post


Link to post
1. Cascoul meu e la asigurator, pt. ca tocmai ce mi-am reparat-o in urma unor zgirieturi si o sa-l recuperez de abia peste 3 saptamini.
Sa platesti inainte sa declari prima de reintregire.
2. Sa ma duc la politie si sa dau nr. masinii respective care m-a lovit si sa-mi vad linistit de procedura? Dar o sa-mi dea politia actele sa ma dug la asiguratorul meu? Sau o sa astepte sa vina respectivul, cine stie cind, cu RCA-ul lui?

Stii ce presunune reparatie pe RCA :mda: NU ai vazut cu okii tai , ai gasit-o asa, nu stii cine a lovit.

3. Sa incerc sa aflu cine e propietarul masinii, avind numarul masinii si tipul? Sa incerc sa stau de vorba cu el?  :-W Cum as putea sa fac asta?

consum inuntil resurse/nervi

 

4. Sa mi-o repar iarasi pe asigurarea mea, dar nu am contractul care poate sa vina de abia peste 3 saptamini?

Daca poti sa stai cu ea asa pina termini cu Casco si platesti si prima de reintregire.

Share this post


Link to post

Mersi Shenck, ai dreptate. Prima de reintregire am platit-o, m-au obligat aia de la service unde mi-am facut masina sa o platesc, am si factura.

Share this post


Link to post

CASCO. Nu te complica... Am avut si eu un accident cu un taximetrist beat turta care nu a vrut sa vina la politie din motive evidente. M-au foit cei de la politie timp de 1.5 luni (ma trimiteau pe mine sa il caut si ma plasau de la unul la altul) pana cand am depus plangere la comandantul politiei (inregistrata, scrisoare recomandata :D ) si s-a rezolvat in 2 zile de la depunere (ca i-a luat ala de cap). Rezultat: am obtinut in sfarsit RCA-ul lui ala, am pierdut o groaza ed timp iar ala s-a ales cu 3 mil amenda si permis suspendat 3 luni.

Share this post


Link to post

Deja am pierdut foaia pe care aveam scris nr. masinii ...si n-am vazut nimic. Deci pot sa mi-o fac pe Casco. :uff: Sau ma rog, ce a mai ramas din el.  <img src= )">

Edited by hitman

Share this post


Link to post

Si eu care voiam sa iti cer numarul... poate il gasim, din greseala, pe strada... :-?

Share this post


Link to post
Evident ca e "accident cu autor necunoscut", altfel te complici (cum am patit-o eu de vreo 2 ori pana mi-a venit, sper, mintea la cap).

Si cum, mah, astfel de loaze sa ramana nepedepsite? :wallbanger:

Romania, plai de dor! :-&

Share this post


Link to post

Putem merge in misiune de pedepsire a infractorului daca vrei :> .

Share this post


Link to post

in declarea accidentelor apare o problema: in ciuda faptului ca esti obligat sa te prezinti la sectie in 48 ore de la accident, in momentul declaratiei se face si un alcool test; ori, daca sti ca ai calcat pe bec, faci in asa fel incat sa te prezinti a doua zi, legea iti da dreptul asta... cred ca avem de-a face cu o scapare, sau cel ce a formulat regulamentul era putin "ciupit" :drinkers:

 

PS 1: declararea accidentelor usoare in S1 se face la celebra Sectie 5, in Bucurestii Noi, mai sus de Podul Constanta;

 

PS 2: puteti sa fiti mandri de mine: am busit un Golan la nici 3 saptamani de la aparitia pe piata. si eram mandru: nici un incident rutier din `96 :mrgreen:

Edited by freemind

Share this post


Link to post

Da, faci alcool test dar daca masina era parcata nu te pune nimeni sa faci.

Share this post


Link to post

Surprise! :shock:

 

Te pune si daca era parcata!!!!!!!!!

Share this post


Link to post

Pe mine nu m-a pus cand m-am dus cu masina ca a aruncat un tampit cu o punga de la etajul 6 de i-a indoit acoperisul (la Matiz) si nici de contractul de casco nu am avut nevoie sa il vada ala. Mi-aduc aminte si acum discutia mea de la telefon: " Bahhhhh, ce numar de contract de Casco avem?" si atat...

Share this post


Link to post

Mai, eu asa stiu! :rolleyes:

 

Un prieten a fost busit din spate pe calea victoriei, a fost aruncat in mijlocul intersectiei, bmv-ul care l-a busit a ricoshat intr-un Opel parcat pe trotuar, iar din busitura opelul a tisnit si el in intersectie unde s-a proptit drept in masina prietenului meu.

Partea misto a fost ca proprietarii Opelului parcat, tocmai ieseau din nu-stiu-ce magazin cu mainile pline de papornitze si si-au vazut masina plecand din fatza lor. Cind a venit politia le-a pus si lor fiolele!!!!

 

Deci iti pune cind e vb de un accident.

 

Asa, nici pe mine nu m-au pus, cind m-am dus si am declarat ca am gasit-o zgiriata in parcare!

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...