Jump to content
Sign in to follow this  
MarioESP

Un Simplu Senzor Abs Defect Poate Avea Urmari Grave !

Recommended Posts

Scriu intr-un topic separat pentru a fi mai vizibil pentru cei interesati de aceasta problema.

 

Am un Chevrolet Aveo Hatchback din 2007, nu am avut nicio alta problema majora cu exceptia ABS.

S-a intamplat de mai multe ori si abia am reusit sa opresc masina la limita (inclusiv la treceri de pietoni !).

 

O mare problema la Aveo/Daewoo (din cate am mai citit pe forum) este conectica, mufele... oxideaza, nu mai fac contact etc...

Aceasta problema apare si la mufele senzorilor ABS, interpretata de multe ori ( si platita ) ca un senzor ABS defect.

 

Marea belea este insa la modul in care lucreaza sistemul de franare: daca la pornirea motorului toti senzorii sunt OK, becul ABS se stinge si sistemul functioneaza normal.

Insa daca in mers, de la vibratii sau gropi, mufa unui senzor intrerupe continuitatea electrica, modulul ABS crede ca roata respectiva nu se mai invarte (ca aluneca) si pune in functiune asa numitul "modulator ABS", identificabil prin zgomotul sacadat pe care il produce (tzacanelile specifice ABS), chiar daca pedala de frana nu e apasata ! Dupa un timp sistemul isi da seama ca ceva nu e in regula si dezactiveaza ABS-ul (se aprinde martorul din bord si la o franare pe suprafata alunecoasa nu mai actioneaza).

 

Partea grava apare daca trebuie apasata frana chiar in momentul in care lucreaza modulatorul comandat de semnalul fals ca o roata ar fi blocata. Modulul ABS crede ca presiunea aplicata pe frana e prea mare, ca roata e deja blocata si decide sa reduca presiunea franei, avand ca efect SCADEREA EFICIENTEI FRANEI ! Practic frana nu tine bine, cu cat apas mai tare pe frana, cu atat modulatorul se aude tzacanind mai tare. Era sa lovesc oameni pe trecerea de pietoni din cauza asta.

 

E normal ca modulatorul sa lucreze chiar daca pedala de frana nu e actionata? Toate masinile fac la fel?

Pe forum am mai citit de probleme asemanatoare, totusi nu mi se pare normal ca un semnal lipsa (pulsurile de la senzor) de la o roata, aparut in mers, sa poata avea consecinte atat de grave. O sa scot sigurantele de la ABS pana masor care senzor face probleme, macar sa nu mai fie ABS deloc decat sa scada eficienta franei.

Edited by MarioESP

Share this post


Link to post

Nu cumva e vorba de recall-ul asta ? pare similar din descriere.

Share this post


Link to post

E normal ca modulatorul sa lucreze chiar daca pedala de frana nu e actionata? Toate masinile fac la fel?

Are ESP? Daca da, e normal, daca nu are atunci nu este normal.

Share this post


Link to post

Nu stiu daca e normal, dar asa se intampla. Am incercat eu, de curiozitate. Iarna, zapada, tragi frana de mana puternic, sa se blocheze rotile spate, fara sa atingi pedala si ... modulatorul ABS intra in functiune ... Oricum, nu sunt de acord ca mufele si conectica sunt o problema la Daewoo. Daca pe la ele umbla toti desteptii e foarte posibil sa le strice.

Share this post


Link to post

Am avut si eu probleme cu mufa de un senzor ABS acum cativa ani dar problema nu se mainfesta asa. Cand detecta ca senzorul nu mai merge dezactiva ABS-ul si aprindea becul in bord, nici vorba de reducerea capacitatii de franare. Problema s-a rezolvat simplu, prin curatarea mufei si nu a reaparut.

 

PS: Daca tu consideri ca daewoo are probleme cu mufele sa vezi reno :) )

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...