Jump to content
Sign in to follow this  
omurau

Sfaturi/pareri Vanzare Masini

Recommended Posts

Vad ca sunt multe sfaturi legate de cumpararea de masini, dar nici unul legat de sfaturi in legatura cu "divortul" de masini, adica vanzarea lor.

 

Nu deschid topicul asta in ideea de "cum sa te faci samsar", ci in ideea de "cum sa recuperezi cat mai mult din costul masinii, dupa ce o vinzi, fara sa dai teape".

 

Cand s-o mai incalzi afara, doresc sa-mi vand masina, un kalos berlina 1.4 16v, 116000 km, a/c si geamuri electrice, istoric complet cu facturi.

 

Masina nu are probleme mecanice, ci doar probleme optice, primite "cadou" in parcari (de-am ajuns sa fac poze cu telefonul la numere dupa ce parchez in spatii mai stramte) - mici urme unde s-au frecat nenorocitii cu femoare/cutii de masina mea, si zgarieturi mai mari pe colturile barelor.

 

Intrebarile mele sunt:

 

1- cat credeti ca as putea sa pierd la vanzare din cauza zgarieturilor? Are rost sa-i revopsesc macar barele inainte (nici nu stiu cat costa) si sa-i fac un detailing exterior complet (asta ar mai costa vreo 400 de lei)?

2- cu cat se vinde la momentul actual o masina ca a mea? Pe autovit masini similare apar intre 3200-3800€, dar nu stiu cat e de relevant.

 

PS: Nu stiu daca am postat in aria potrivita, dar nu stiu unde s-ar incadra mai bine subiectul.

Edited by omurau

Share this post


Link to post

Nu ai specificat anul de fabricatie.

Parerea mea este ca nu merita sa vopseti sau nici macar un polish.

Ideea e sa o speli bine si sa-i faci interiorul, eventual bagi un strat de ceara ca nu e scumpa si iti faci si tu un calcul la cat ar ajunge vopsirea reperelor aproximativ, pe care-l scazi din pretul dorit .

Ajungi la o sum aproximativa si mai pui 100-200 de euro in plus exentual ca sa ai de unde sa negociezi.

Eu asa as face.

Dar trebuie sa fii realist la stabilirea pretului de vanzare ca altfel stai cu ea mult si bine.

Share this post


Link to post

Mersi de raspuns, o sa-i dau cu ceara, sa vad cum arata.

 

2006.

As baga-o pe 3200€, fiind dispus la 2700 ultimul pret. Sper ca o sa se dovedeasca "realist", ca decat sa o dau pe gratis mai bine o las unui prieten care se ocupa cu inchirieri auto, evident cu riscul sa primeasca "terminal damage" pana apuc sa imi scot banii :) )

Edited by omurau

Share this post


Link to post

Un 2900-3000 ai putea sa iei pe ea daca faci anuntul atragator, pui multe poze si mentionezi la descriere ca ai istoric complet.

Share this post


Link to post

Eu dupa vasta mea experienta (tocmai mi-am vandut scuterul vechi :) ) ) cred ca anuntul e doar prima faza... e ceea ce face potentialul cumparator sa te contacteze.

 

Insa daca va cumpara de la tine sau la ce pret depinde de impresia pe care i-o faci la intalnire. Daca are impresia ca ascunzi ceva, nu-i inspiri incredere sau ceva de genul asta, ca ii raspunzi la intrebari cu "texte" invatate pe de rost, etc degeaba a fost atragator anuntul...

Share this post


Link to post

N-am ce "texte" sa zic, singura problema "ascunsa" sunt flansele, pe care o sa le schimb cu unele noi cand ii scot arcurile sport.

 

O sa-i fac niste poze dupa ceruire, pe soare, cu dslr-ul, sa se vada tot clar si sa n-am discutii de genul "dom'ne in poze nu era zgariata". Ultima masina pe care am vrut s-o vand, acum vreo 3-4 ani, dupa ce pusesem anunt pe vreo 10-12 site-uri, cu poze, detalii, etc, s-a dat cu 10% peste pretul pietei, in urma unui anunt pus de tata in ziar, asa ca ramane de vazut :)

Share this post


Link to post

O masina face atat cat este cineva dispus sa dea pe ea. Primul lucru la care se uita oamenii este pretul.

Share this post


Link to post

Asta e ceea ce expertii bancilor de pe aici numesc "pretul de vanzare fortata". Adica vin si ti-o iau recuperatorii si vor s-o vanda pana la noapte :D De obicei insa asta este un pret sub cel al pietei, dar daca nu esti strans cu usa nu esti obligat sa o dai la pretul ala.

Nu esti obligat sa o dai la prima oferta, sansele sunt foarte mari ca primul care te contacteaza sa fie unu' care sta toata ziua pe net in de chilipiruri. Trebuie sa ii mirosi pe cei care isi cauta o masina ca sa mearga cu ea si pe cei care vor sa faca nu "smen" de genul sa o ia ca sa o revanda peste 2 saptamani cu 1000€ mai mult sau care vor sa o tina un an si sa o revanda la acelasi pret, si din pacate sunt foarte multi smecherasi de genul asta care cauta doi fraieri... unul de la care sa cumpere masina si unul caruia sa i-o revanda.

Share this post


Link to post

Lucrand in vanzari si stiu sa "miros" imediat cine vrea sa cumpere, cine e pus pe abureala, cine isi incearca norocul poate-poate prinde pomana, cine se afla in treaba, etc. :)

 

Asta e situatia, ca "efect secundar" dupa un anunt auto- suna toti tiganii, cu tot felul de combinatii; cu oferte la jumate din pretul cerut, cu schimburi cu toate tigaile de opel astra si bmw pisicuta, plata in rate, s-o las pe numele meu si sa-i dau imputernicire, etc etc.

Cata vreme iau pe ea macar suma minima pe care o vreau, si o radiez de pe numele meu, din partea mea n-are decat sa faca bijnita mai tarziu, sau orice vrea, ca nu ma intereseaza :)

Share this post


Link to post

Eu acum un an jumate mi-am vandut Hyundaiul. Am cerut un pret zic eu cinstit pentru masina respectiva, nici chilipir insa nici specula.

 

Primele 5 oferte au fost in ordine:

unu' din coasta de fildes care imi cere nume, prenume, adresa, numar de cont bancar si cod numeric personal ca sa imi trimita banii (fara s-o vada, el are incredere).

Al doilea imi da banii printr-o firma numita "escrow"... el da banii, vine unul de la firma si ia masina si se ocupa de transport, si cand lui ii ajunge masina imi primesc banii.

Al treilea e de fapt tot primul insa nu mai e in coasta de fildes ci in Anglia. .

Al patrulea e un samsar (intamplator roman) de la o firma mare care imi propune un pret la 60% si ma asigura ca mai mult nu-mi ofera nimeni, ca el cunoaste piata si stie ce spune si-mi face o favoare, ca intre romani, ca deh daca nu ne ajutam intre noi, cine sa ne ajute...

Al 5-lea imi spune ca imi ofera pretul doar daca ii confirma un expert valoarea masinii. Vine expertul, vede masina, eu ii platesc onorariul (300€) si apoi el imi plateste masina + cei 300€.

 

Apoi primul om normal care a vazut-o a cumparat-o, desi saracu' il si repezisem la telefon dupa ce avusesem experienta cu ailalti...m-a intrebat unde stau sa vina s-o vada si mai ca nu l-am injurat de ma-sa...

Share this post


Link to post

Asta cu trimis masina ramburs e prima data cand o aud, e aparuta mai recent :) )

In belgia, nu?

 

Ai riscat ceva platind tu inainte taxa expertizei.. eu n-as accepta asa ceva.

Share this post


Link to post

Asta cu trimis masina ramburs e prima data cand o aud, e aparuta mai recent :) )

 

Nu e aparuta recent. E de citiva ani ca metoda de aplicat la fraieri.

Share this post


Link to post

Ce-i drept, nu pentru mine cautam masina dar am vazut si testat citeva in ultimul timp. Ce ma interesat a fost starea masinii. Unul din vinzatori mi-a taiat elanul cind a zis ca: "masina o conduce mai mult nevasta-mea". :shock: Am tait-o de pe lista. :) )

Un alt proprietar (o domnita) pe care o sun in asi prezenta masina imi spune la telefon ca ea circula mult si nu stie cind ajunge acasa, asadar ne dam intinlire undeva la jumatea drumului intre adrese. Bun. Ajung la fata locului si ce vad: o masina jegoasa, interior jalnic parca dormea in masina, ulei sub minim si negru ca dracu, vasul de expansiune gol unde-i atrag atentia. Zice ca nu prea circula cu ea si nu stie ce se pune in vasul ala. De un ultim pret nici n-a mai incaput vorba. Taiata de pe lista.

Share this post


Link to post

@Viktor- eu pana acum n-am vazut masina de femeie care sa nu arate ca o cocina de porci (nu mai zic de intretinere), cu exceptia cazurilor in care ori era abia cumparata ori se ocupa altcineva de masina.

Share this post


Link to post

n-am vazut masina de femeie care sa nu arate ca o cocina de porci

Eu zic ca ai vazut prea putine si ai generalizat mult prea repede. Personal cunosc masina impecabila (condusa si intretinuta de femeie), nu le are cu mecanica sau su busonul de la nu stiu ce, nu deschide capota decat pentru lichid parbriz dar... face revizii (la nr. km sau la zgomote/martori etc ciudate). Reviziile de la service se desfasoara, dupa cum bine stiti, cu schimbarea a cat mai multe repere (pentru o factura rotunjica) astfel masina este "in termen" cu toate hangaralele. Curatenia ... hm.. se opreste la spalatorie si face un interior/exterior ...

PS Am plecat in Grecia (fiecare cu masina din dotare), deci un drum mai lung... nu a plecat fara sa faca in prealabil o vizita la service pentru o revizie generala, deci... exista

Share this post


Link to post

Eu zic ca ai vazut prea putine si ai generalizat mult prea repede.

 

Probabil s-a referit la 50%+1, deci la Ro astea inseamna majoritatea :wink: . Ceea ce am observat si eu ca se intimpla cu masiniile conduse de persoanele in discutie.

Share this post


Link to post

...

Ai riscat ceva platind tu inainte taxa expertizei.. eu n-as accepta asa ceva.

 

Ideea e ca dupa ce ai platit 300€ nu mai auzi nici de expert, nici de cumparator (care in realitate sunt unul si acelasi)... e o schema similara celei cu masinile de cusut singer care era la moda in Romania in provincie acum cativa ani :) )

 

Valabil si cu plata ramburs... vezi sa nu mai vezi vreun ban... ever.

 

E plin netul de escroci, si faptul ca nu au murit de foame ma face sa cred ca e si plin de fraieri. Orice mosulica are acces la net si de multe ori se lasa probabil fraieriti.

Share this post


Link to post

@mr_: La tine acolo poate inca mai prind tepe de genul asta, la noi oamenii nu cred ca sunt atat de creduli, mai degraba sut suspiciosi.

 

@omurau: Eu in locul tau as face asa:

- Cumpara un polish de mana Prevent si o ceara solida si fa-i detailingul acasa. O sa iti ia cateva ore si o sa te doara mana de la frecat insa pentru un ochi neavizat diferenta intre un polish profi si asta facut de tine nu o sa se vada. Insa vei scoate o buna parte din panzele de paianjen si vei curata vopseaua. Asta ii va da stralucire si cine va veni, va ramane incantat de ea. Curatarea interiorului este la fel de importanta, dar cu o jumatate de zi la dispozitie, un aspirator, un batator (sa scoti praful din scaune) si un biocarpet le-ai rezolvat.

- Nu pune poze cu cele mai mici zgarieturi/infundaturi si asa mai departe. Astea le aratati cand vine omul sa vada masina. Ca prima impresie, pozele trebuie sa puna in valoare masina si in nici un caz sa o devalorizeze. Daca ai infundaturi mari, atunci da, pune poze cu ele. Masina are cativa ani buni, deci nimeni nu trebuie sa aiba pretentia sa fie ca noua. Cine vrea una ca nou, sa se duca la dealer sa o cumpere...

- Daca faci ce am scris mai sus sunt sanse ca masina ta sa ajunga pe mana unuia care sa o foloseasca si nu a unui samsar care va face fix ce scrie mai sus si va mai pune 500-1000E. Pana la urma 1-2 zile de munca merita banii astia, nu?

- La un creion la culoare cu caroseria si mascheaza zgarieturile de pe bare. Eu daca as cumpara o masina, mi-ar placea sa o am gata de drum si nu sa umblu sa ii repar zgarieturile. Plus ca multi se vor multumi cu reparatia facuta de tine, deci o vor pastra cu barele zgariate si reparate, nu vor mai baga bani in ea.

- Dupa ce speli interiorul, lasa-l sa se usuce, altfel va mirosi a caine ud. Pune si un odorizant placut (nu braduti de 2 lei) care sa dea masinii un miros de curat. Daca vinzi masina unei femei, cu siguranta va aprecia.

- Nu baga bani in partea mecanica pentru ca nu ii vei scoate sub nici o forma. Mai bine vorbeste cu clientul si spune-i clar care sunt hibele masinii. Daca o vrea la pretul cerut de tine, bine, daca nu, nu. Daca ai probleme pe care le poti rezolva si singur (curatare clapeta acceleratie, schimb fise, schimb bujii etc), schimba-le in cazul in care ai probleme, altfel nu.

- Spune-i clientului ce trebuie sa schimbe la urmatoarea revizie si mai ales cand: ulei/ filtre/ bujii/ placute/ lichid frana etc.

- Nu te grabi sa o vinzi la primul venit. Asteapta mai multe oferte si alege cel mai bun pret.

 

Eu cand am vandut Nubira am urmat aproape toate cele de mai sus (in realitate initial vroiam sa o mai tin un an, deci polisharea si curatarea interiorului am facut-o ca pentru mine). Tipul care a luat-o, samsar probabil (desi nu am gasit-o dupa aia la vanzare) a venit tocmai din Galati si a fost foarte surprins de cat de bine arata si merge. I-am atras atentia inca de cand am vorbit la telefon ca partea din spate a fost vopsita in urma unor incidente minore si ca rulmentul de ambreiaj da semne de oboseala. In anuntul pus pe autovit nu am pomenit nimic de problemele astea, am spus doar ce am schimbat la ea in ultimile 6 luni (erau destul de multe si toate cu facturi si garantie). Restul le discuti la telefon sau cand vine omul sa vada masina. Altfel te descalifici din start.

 

Ce am scris mai sus poate fi si un ghid pentru samsarul cinstit :D . Am prieteni care si-au vandut masinile in ultimul hal si apoi le-au vazut in anuturi revandute foarte curate, cu cauciucuri noi si volan imbracat in husa :D . Bineinteles cu 1-2mii de euro in plus. Pentru cateva zile de munca samsarii obtin un profit foarte bun, bani pe care poti sa-i scoti chiar tu daca te ocupi putin de masina inainte de vanzare.

 

Bafta!

Share this post


Link to post

Scaunul sa fie tras cit mai in fata, cit mai aproape de volan sa para ca a fost condusa de-o dama, incet, linistit sa nu-i intre vreun ... bold in ... roata. :lol:

Share this post


Link to post

Mersi ches, o sa iau in seama.

Barele nu sunt zgariate pana la plactic, dar nici doar lacul, adica e zgariat cam jumate din stratul de vopsea, si pe o inaltime de 3 degete. Nu cred ca am cum sa acopar cu creionul.

Infundaturile sunt cam ca si cum ar fi fost lovita cu montul pumnului, de la distanta nu se observa.

Interiorul e curat in toate masinile mele, am si odorizant, aici n-o sa fiu nevoit sa insist :) .

 

Placutele sunt ca noi, singura cheltuiala necesara o sa fie, peste 10k km, schimbarea distributiei si a pompei de apa, care se poate observa si din cartea de service, motiv pentru care nu o sa o aduc in discutie decat daca ma intreaba.

 

La partea mecanica singura problema sunt flansele, pe care le-as schimba pentru ca au joc foarte mare si fac zgomot in gropi (desi cineva care "nu le are" n-ar observa), si oricum trebuiesc demontate amortizoarele sa schimb arcurile sport cu alea originale (jigodiile alea de la radacini vitan mi-au zis abia dupa ce mi-au montat arcurile sport ca sunt terminate flansele, desi am mentionat de 10 ori, si la receptie si la mecanic, sa ma anunte daca descopera ceva uzat la suspensie).

Share this post


Link to post

mi-a taiat elanul cind a zis ca: "masina o conduce mai mult nevasta-mea". :shock: Am tait-o de pe lista. :) )

 

Scaunul sa fie tras cit mai in fata, cit mai aproape de volan sa para ca a fost condusa de-o dama, incet, linistit sa nu-i intre vreun ... bold in ... roata. :lol:

 

Ori nevasta si cu dama nu se potrivesc (la caracter) ori matale tii cu ursu'  <img src= )">

Share this post


Link to post

Multi neavizati cred ca femeile conduc usor si au grija de masini. Nimic mai fals, femeile conduc in general prost, nu le pasa daca beculetele de avertizarea arata ca un pom de Craciun atat timp cat masina merge bine, interiorul masinilor lor este uzat si murdar si ambreiajul este folosit intensiv. Nu mai vorbesc de zgarieturi minore si alte urme "de buna purtare".

De aceea cea mai buna afacere pt samsari este sa cumpere masini de la femei pt ca le aburesc usor cu probleme (in)existente ale masinii, sa le dea o fatza si apoi sa le revanda.

 

O alta fraza care inca tine la samsari este cu batranelul care a murit sau cu familia de doctori care a plecat in afara =)) . Penibil!

 

Edit: Atentie mare cand vreti sa vindeti masina si va suna x persoane care va ofera un pret asemanator, mai mic in comparatie cu ce ati cerut. Sunt sanse f mari sa fie unul si acelasi samsar care face oferte de pret mic prin intermediul familiei/prietenilor ca sa credeti ca asta e pretul pietei. Pontul asta l-am aflat chiar de la un samsar, deci "din surse oficiale".

Edited by ches

Share this post


Link to post
Multi neavizati cred ca femeile conduc usor si au grija de masini. Nimic mai fals, femeile conduc in general prost, nu le pasa daca beculetele de avertizarea arata ca un pom de Craciun atat timp cat masina merge bine, interiorul masinilor lor este uzat si murdar si ambreiajul este folosit intensiv. Nu mai vorbesc de zgarieturi minore si alte urme "de buna purtare".

 

Asa e, multi au impresia ca daca o masina "n-a fost alergata" inseamna ca a fost condusa bine, cand in realitate poate s-a intrat cu ea in toate gropile, s-a mers grav subturat, s-a apasat abreiajul excesiv, s-au schimbat vitezele fara a apasa complet ambreiajul, etc.

 

Legat de masina mea, am pus-o de 16 zile. Au sunat vreo 10 si m-am intalnit cu 3. Toti samsari. Cu texte de la "asa v-a scos dumnezeu in fata sa va dau eu pretul asta" la "tablaraia nu e buna ca nu e 100% ca noua, ca mecanica nici n-o verific, ca o repar eu toata intr-o zi.", nici n-are rost sa mai detaliez.

Cea mai buna oferta a fost 2650€. Mai astept. Stiu starea masinii si bani nu-mi trebuie urgent.

 

Cel mai mare defect la masina asta e marca si modelul. Daca era golf 4 "tedeiu" din 2000 (cu 6 proprietari doar in Romania si mecanica varza) cred ca o vindeam in 2 zile.

Edited by omurau

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...