Jump to content
Sign in to follow this  
hydro314

Raed Arafat, Atacat În Direct De Traian Băsescu.

Recommended Posts

Mai putem lua inapoi spitalele dupa privatizare – daca va fi un ESEC?

Daca firmele franceze pun mana pe spitalele romanesti si olandezii pe casele de asigurari- MAI POATE ROMANIA SA LE IA INAPOI?

 

SA NATIONALIZEZE SPITALELE?

 

Mai putem lua inapoi spitalele? Daca vor alinia tarifele medicale la nivel UE, dupa modelul PETROM, care a fost preluat de Statul Austriac prin OMV?

progress.gif

Share this post


Link to post

@Ileana.

 

In acest moment conform legislatiei strict pe exemplul de mai sus, cel cu consiliul local, asa este Ileana, dar aici era vorba de o lege viitoare nu de legislatia actuala. ;)

Pe de alta parte, sunt suficiente comune care nu au probleme cu banii, in special cele din apropierea marilor orase sau a parcurilor industriale.

De asemenea, daca birocratia din administratia locala si limitarile legislative legate de achizitii ti se par a fi o problema poti pune linistita in locul consiliului local din exemplul de mai sus, sa zicem, o fundatie si ai rezolvat toate probleme. Doar asa a inceput si Ahmed prin 90, tot cu o fundatie.

Problema mea legata de acest individ este ca se opune liberalizarii pietei si ca vrea monopol. Nu-i contest calitatile de medic si de fondator S.M.U.R.D. Faptul ca a stiut sa-si creeze o imagine publica buna, inseamna doar ca a avut consilieri de imagine buni, nu ca tot ceea ce spune sau face este neaparat 100% corect. Banul e ochiul dracului si in general persoanele transpartinice care au rezistat de-a lungul vremii indiferent de culoarea legislativului au multe schelete prin dulap. Tocmai asta ma sperie. Indarjirea cu care se opune acum la un lucru pe care el l-a facut in urma cu 20 de ani, lucru care s-a dovedit a fi eficient. :)

Share this post


Link to post

Problema mea legata de acest individ este ca se opune liberalizarii pietei si ca vrea monopol.

 

Dl. meu- armata nu are monopol, mascatii nu au monopol?

Cum sa nu aiba statul monopol la URGENTE?

Cum sa nu aiba statul monopol pe Academie, pe sistemul de inalta tensiune, pe drumuri...

Vreti sa apara drumuri private, mascati privati la 112?

Share this post


Link to post

Hai sa ne intoarcem inapoi la comunism atunci si vom trai cu toti fericiti intr-un mare monopol daca pui problema asa. Vezi Coreea de Nord. Statul e in toate, inclusiv in lacrimi.

Pacat de cei peste 1000 de morti din '89.

 

Personal imi doresc un sistem de sanatate pe stil american. M-am saturat de bolnavii inchipuiti, de concedii medicale date pe motive de lene s-au n-am chef si m-am saturat de spagi in spitale, de achizitii aranjate, de pierderi intr-un sistem dovedit falimentar care doar inghite sume din ce in ce mai mari oferind servicii din ce in ce mai proaste.

De ce platesc contributiile la casa de asigurari daca o consultatie la privat e mai mica decat spaga la un medic de la stat?

De ce unul care plateste 2000 de ron pe luna este tratat la fel ca unul care plateste 100 ron sau nimic?

 

LE: Uite doar un mic exemplu legat de scheletii din dulap de care vorbeam mai sus.

http://www.evz.ro/de...fat-961005.html

 

Poate o sa intelegeti de ce se opune Ahmed asta viitoarei legi a sanatatii care in acest moment este doar in faza de dezbatere publica.

In loc sa contribuie la realizarea ei, ca profesionist, el isi vede doar interesul financiar. ;)

Edited by Elfu

Share this post


Link to post

Pigmeii si oamenii de nimic vor intinde degetul si vor poci numele celor care au facut ceva, s-arate ca nu au fost cumva ceva deosebit, ci tot un netrebnic ca si ei.

 

 

Bai eu recunosc, la mine in casa e monopol la cheltuirea banului public. Oare sa iau stabil o pitipoanca sa-mi faca si mie concurenta pe pib-ul meu sa cheltui si eu mai eficient pe posete, rochii si sandale?

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Salvare pentru SMURD

Alo, societatea românească?

Salvatorii noştri de la SMURD au nevoie de salvarea noastră!

Mâine, 12 decembrie, în Parlamentul României, e programată o intervenţie de urgenţă pe corpul deschis al actualului proiect de lege sanitară.

Împreună putem opri schilodirea sistemului de urgenţe. Împreună putem salva funcţionarea celui mai performant serviciu de ambulanţă al României: SMURD.

Să dăm câte un Like pe Facebook şi, cu o sută de mii de participări, putem impune salvarea regimului de funcţionare al SMURD-ului.

Cu un mic Like, participă şi tu la un mare Save.

Împreună putem aduce

SALVARE PENTRU SMURD o campanie Observator.

http://www.facebook.com/SalvarepentruSMURD

post-12832-0-05317400-1326353607_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Poate o sa intelegeti de ce se opune Ahmed asta viitoarei legi a sanatatii care in acest moment este doar in faza de dezbatere publica.

In loc sa contribuie la realizarea ei, ca profesionist, el isi vede doar interesul financiar. ;)

Bun, eu unul accept orice argument de genul asta. Am decis, Arafat a fost condus de interese financiare, a fost chiar incompatibil cu functia de sub-secretar de stat ... Este cineva amabil sa imi argumenteze, in aceste imprejurari, calitatea si buna intentie a celor care pun in pozitii cheie astfel de oameni ? Cum de apar astfel de argumente doar (si imediat) dupa ce un personaj sau altul ia o pozitie incomoda ghici cui ? Bate la ochi ... Eu inca astept o pozitie oficiala din partea lui Boc si a ministrului sanatatii, desi nu prea mai e cazul, s-a inteles ideea ...

Share this post


Link to post

Mie mi se pare ca lui Ahmed asta i se cam inchide robinetul de supt/stors bani de la bugetul de stat prin noua lege si prin aparitia concurentei.

El stie foarte bine ca un sistem privat va gestiona mult mai bine fondurile si va acapara foarte repede piata si spun asta pentru ca de fapt asa a inceput si el prin anii '90 cu S.M.U.R.D.-ul, primul serviciu privat de urgenta, care si-a dovedit eficienta.

Care-i problema daca mai apar si alte fundatii/firme etc care daca-si omologheaza ambulantele pot presta via 112 pentru cetateni?

 

Personal, mi se rupe daca la o interventie vine o ambulanta de stat, S.M.U.R.D., B.G.S., etc atata timp cat persoana pentru care s-a solicitat ajutorul este salvata.

 

Ca o picanterie... ia uite cine face parte din consiliul director S.M.U.R.D.  <img src= )">

Oameni de valoare cu o vasta experienta medicala care se gandesc la sanatatea poolimii si nu a contului personal. :)

 

 

Consiliu director Fundatia pentru SMURD

  1. Dl. Dr. Raed ARAFAT, Presedintele Consiliului director
  2. Dl.Generallocotenent Vladimir SECARA, Vice-presedintele Consiliului director, Inspector General, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta
  3. Dl. Adrian DITA, Director Corporate Affairs, IRS Management Group
  4. Dl. Frank HAJDINJAK, Director General, E.ON România
  5. Dl. Emil HUREZEANU, Scriitor, publicist si reputat analist politic
  6. Dna. Mihaela RADULESCU, Realizatoare si moderatoare consacrata de emisiuni de radio si televiziune
  7. Dl. Alex SERBAN, Senior Partner, Serban & Musneci Associates
  8. Dl. Radu TUDOR, Editorialist, analist pe probleme militare „Jurnalul National"

Tu esti foarte slab informat. Fundatia pentru SMURD este cea care a inceput ceea ce azi putem numi fenomenul SMURD. In momentul de fata SMURD este parte a ISU si nu are legaturi de subordonare fata de Fundatia pentru SMURD. Scopul fundatiei pentru SMURD a fost atragerea de fonduri europene, precum si de acel 2% din impozitul pe venit, bani cu care ulterior au fost achizitionate aparatura si ambulante care au fost donate MAI, pentru dotarea SMURD-ului. Asa ca cine face parte din consiliul director al Fundatiei pentru SMURD nu importa decat in ochii prostilor in discutia asupra legii sanatatii.

 

daca vine salvarea de stat ,la care platim darile , nu platim cursa., dar daca vine un privata platim cu virf si indesat cursa,.am si io o parere ,buna rea ,voi decideti;

SA SE STRINGA TOATE SALVARILE ASTEA IN DISPECERATUL 112 SI CIND SUNT SOLICITATE, SA VINA INDIFERENT ALE CUI SUNT , FARA SA PLATIM, CA ORICUM IAU BANI DE LA STAT.

 

News for you: Ambulanta si SMURD sunt gestionate de sistemul national 112. Care va fi criteriul prin care se va trimite la un caz o ambulanta de stat, una privata si una a SMURD? Apropierea de caz? Dotarea ambulantei? Sau "de cine" apartine firma privata?

In momentul de fata sistemul de urgenta national este format din SMURD, Ambulanta, Unitati Primire Urgenta din spitale. Sistemul de transport al bolnavilor nu este gestionat de sistemul 112 si este format doar din Ambulanta si firmele private. Aici din partea mea poate sa concureze oricine, atat timp cat nu vorbim de urgente majore. In cazul unei urgente majore, scopul este sa duci pacientul in cel mai scurt timp acolo unde el poate fi ingrijit corespunzator si sa-l duci in viata! Aici nu trebuie sa vorbim de scop comercial.

 

@hydro314

Cine sa se deprofesionalizeze mai frate? Ti se pare ca in acest moment Romania are prea multe ambulante si ca stau degeaba?

Cu cat o sa creasca numarul de ambulante o sa scada timpul de interventie, respectiv o sa ai mai multe vieti salvate.

Dispecerul 112 va trimite la interventie cea mai apropiata ambulanta indiferent ca e de stat sau privata.

 

In caz de accident tu preferi sa astepti 20 de minute sa ajunga ambulanta la tine sau 10 de exemplu?

Toata isteria asta cu Arafat a plecat strict de la interese financiare. In acest moment SMURD este o entitate care functioneaza foarte bine, doar ca are monopol ca sa zic asa pe tot ce inseamna interventie de urgenta.

 

Daca in Bucuresti sau in Targul Mures de ex. sistemul functioneaza foarte bine nu acelas lucru se intampla in restul localitatilor din tara in special in zona rurala.

Care-i problema daca consiliul local din comuna X de exemplu aflata la 35-40 de km de un oras mare are bani (poate chiar fonduri europene) si achizitioneaza o ambulanta care indeplineste standardele cerute si primeste omologare de la Ministerul Sanatatii si intra in circuitul 112?

 

Din punctul meu de vedere eu inteleg ca oamenii din comuna X primesc o sansa in plus sa fie salvati la timp. Pana sa vina ambulanta de stat sau SMURD din orasul aflat la 40 de km moare dracu pacientul. Asa ai o ambulanta privata care opereaza pe zona respectiva si care isi deconteaza serviciile de la bugetul de stat la fel ca si o ambulanta de stat sau SMURD.

 

Problema lui "Ahmed" este ca trebuie sa dea din ciolanul lui (destul de mare avand in vedere ca are monopol) si la altii, intelegi?

 

Vise Elfule, vise. Studiu de caz:

Comuna Dalga achizitioneaza o ambulanta (pe fonduri europene ca de la stat lipsa) pe care o inscrie in programul 112. Aceasta ambulanta sta in Dalga la garaj si este deservita de un personal minim de 9 oameni (in realitate trebuie 12, plus personalul tehnic). Acesti 9 oameni sunt platiti cu un salariu mediu de 1000 ron fiecare, la care se adauga taxele si ajungem pe la 15000 ron lunar. Ambulanta Dalga are intr-o saptamana 3 interventii, si intr-o luna 20 de interventii. Care va fi costul total al acestei ambulante si a serviciilor prestate?

 

 

Si acum revenind la ce a facut dr. Raed Arafat, cu intamplari reale.

In 2007 serviciul SMURD functiona in cateva localitati, grefat ca si acum pe ISU, insa erau apelati prin pompieri, nu prin 112, intervenind cu precadere la accidente. Ambulanta venea la serviciul 112. Caz concret, pe 1 ianuarie 2007 i se face rau lui fi-miu - care avea un an - si lesina. isi revine, sotia suna la 112 si spune ca avem un copil de 1 an care si-a pierdut cunostiinta si si-a revenit. Ambulanta soseste dupa 45 de minute de la apel ( in conditiile in care statia de ambulanta se afla in celalalt cartier al orasului, la 3 km distanta!), cu sofer si o asistenta medicala cu un termometru in mana si un tensiometru!!!! 3 luni mai tarziu ma aflam la o vulcanizare in Crevedia Db, la 2 km de statia de salvare Buftea si i se face rau unui batranel ce locuia langa vulcanizare. Sunam la 112, omul se invinetise (facuse un atac de cord), dupa 20 minute sunam iar si ni se comunicam ca se stie de caz si ca vine o ambulanta de la Racari ( circa 20 km de Crevedia)!!! La intrebarea noastra ca de ce nu vine de la Buftea, ni se comunica ca Buftea este in Ilfov si nu poate veni ca nu are voie sa depaseasca limita judetului!!! Am sunat pe numarul direct la ambulanta la Buftea si a venit la insistentele noastre un medic si o asistenta cu masina lor privata (ambulanta nu avea voie) ca sa incerce sa-l tina in viata pana ajunge ambulanta. Medicul, un doctor tanar care intamplator il cunostea pe patronul vulcanizarii si de-aia a venit. Ambulanta de la Racari a sosit dupa circa 50 de minute cand omul, cu toate eforturile medicului era deja mort...

Cum functioneaza sistemul acum, dupa interventia organizatorica a echipei doctorului Arafat: dupa apel la 112 dispecerul verifica care este cea mai apropiata ambulanta corespunzatoare si o trimite la caz, necontand de unde este ambulanta. Daca inainte o ambulanta de la Buftea avea voie doar sa ia pacienti din Ilfov, acum poate lua pacienti din orice loc, judet etc. Daca inainte o ambulanta de la Buftea se ducea cu un pacient la un spital din Bucuresti, lasa pacientul apoi se intorcea la baza goala, acum ea raporteaza ca a terminat cu cazul, a igienizat masina (daca e cazul) si i se repartizeaza cel mai apropiat caz de locul in care se afla ea. Asta inseamna eficientizare.

Si acum exemple personale:

Am asistat la un accident in 2009 pe soseaua Sisesti si am sunat la 112. in circa 5 minute au ajuns acolo o masina de descarcere si o ambulanta SMURD. Ambulanta de stat a ajuns dupa alte 30 minute... In ianuarie anul trecut am fost nevoit sa apelez personal; la 112. Masina sosita a fost de la SMURD, cu medic si life support, adecvata cazului pentru care o solicitasem, in circa 3 minute si in alte 15 minute tatal meu era consultat la UPU la spitalul Elias. Inutil sa spun ca statia de salvare era in spatele blocului si ca primii au ajuns cei de la SMURD, care au baza la circa 4 km...

Anul trecut am fost martor la un alt accident rutier cu victime, in intersectia de la Casin. Prima masina sosita a fost tot SMURD, de la baza din Damaroaia si nu ambulanta de la Spitalul de urgenta...

Referitor la modul in care functioneaza sistemul medical privat pot spune ca am fost trimis cu copilul cu febra dintr-o clinica privata unde platisem consultatia, cu masina mea, la Grigore Alexandrescu, pe motiv ca ei au facut cam tot ce puteau si nu-i scade febra si la ora 4 trebuie sa plece... Cumnatu povestea de un accident in care a solicitat un serviciu privat intrucat accidentul era chiar in fata sediului lor si au refuzat sa vina..

 

 

Revenind la legea sanatatii, ceea ce vor sa faca cu serviciul de urgenta este o mica parte. Legea instituie si alte taxe si impozite...

Eu as prefera urmatorul lucru: Sa platesc contributii la sistemul de stat de sanatate de 5% din venituri, bani care sa includa asistenta de urgenta pentru mine si persoanele aflate in intretinere (copii), iar pentru restul asigurarii de sanatate sa fiu lasat sa-mi gestionez cum vreau acest lucru printr-o asigurare medicala privata la care sa platesc cat vreau eu, cand vreau eu, in conditii negociate doar de mine. Numai ca asta ar insemna ca sistemul medical de stat se privatizeaza sau devine super eficient.

Share this post


Link to post

Mircea, tu vorbesti de privati care nu aveau nicio obligatie/contract sa iti asigure anumite servicii (chiar si cel la care platisei consultatia). Nici unul dintre ei nu asigurau urgente. O faceau in limita disponibilitatilor lor. Lucrezi in privat si stii ca totul lucreaza, teoretic, dupa o planificare. Toate exemplele tale nu sunt de rog portivite cazului in care un privat ar lucra pe baza unui contract. Oricum, nici atunci nu iti vor raspunde tie, direct, ci vor raspunde dispeceratului 112, care va trebui sa stie daca respectivul privat este disponibil sau nu. La o adica, poate unele ambulante private nu vor fi disponibile 24h/24, prin contractul lor cu statul (denumire generica). Poate unele ambulante vor deservi alte servicii (exclusiv cu plata dela end-useri) 2 ture/zi. Nu e problema ta. Serviciul 112 trebuie sa iti trimita cea mai apropiata Salvare disponibila. Se intampla si acum ca salvarile din cea mai apropiata statie sa fie plecata la interventii cand tu ai urgenta...

 

SMURD va exista in continuare.

Share this post


Link to post

Nu musai Zmeule. Tocmai pentru ca lucrez la privat stiu un lucru esential: un privat trebuie sa aiba profit. Si de aici vor incepe problemele romanesti pe ochi si pe spranceana...

Mai spunea cineva intr-o emisiune tv ce se va intampla in cazul in care la o urgenta majora trebuie riscata integritatea echipamentelor medicale, gen intrat cu ambulanta intr-o zona greu accesibila, deteriorata etc. O ambulanta de stat nu va avea o problema in a face asta, pentru ca oricand are un back up, una privata insa sigur va avea o problema legata de eventuala indisponibilizare viitoare a masini, ce ar avea ca rezultat pierderi financiare...

Share this post


Link to post

Exista asigurari CASCO sau de alte tipuri. Prin contract, se pot solicita despagubiri de la beneficiar (statul), care oricum se platesc si acum din buzunarul nostru etc. Oricum, nu inteleg ce vrei sa zici prin faptul ca "la stat exista intotdeauna backup".

 

Altfel, toate activitatile oamenilor presupun profit. Trebuie platiti soferul ambulantei, dispecerul, doctorul, directorii, dobanzile la banci etc, chiar si la stat.

Share this post


Link to post

Da mai exista casco, dar masina sta! vorbim de masini care costa @ 100.000 euro! Nu oricine isi permite sa aibe una de rezerva. La stat exista back up, poate aduce o ambulanta din alta zona mai putin solicitata, una de pe tura de noapte etc.

Share this post


Link to post

Pai exista si altfel de asigurari, in afara de Casco clasic. Oricum, ma indoiesc ca aici ar fi vorba de entitati cu o singura masina.

Share this post


Link to post

In conditiile in care am vazut firme de aprtament luand contracte grase cu statul, permite-mi sa am indoieli!

Share this post


Link to post

La fel si aici, e tot comercial!

Share this post


Link to post

@Mircea

Stiu foarte bine cine coordoneaza SMURD acum si care este scopul fundatiei SMURD.

Am dat componenta consiliului director al fundatiei pe forum pentru a se intelege ce interese au aumiti oameni din presa sa sprijine demersul lui Arafat, ma refer in special la Hurezeanu. ;)

 

Pe de alta parte... inca un articol interesant despre Arafat:

http://www.evz.ro/de...nta-961165.html

 

Si ca sa nu mai apara aberatii gen sa privatizam armata si servicile uite mai jos principalele declaraţii ale şefului statului: (sursa: adevarul.ro)

 

- Pentru dumneavoastră jurnaliştii, vă fac cadou capitolul cu serviciul de urgenţă din noua lege pe care să îl duceţi în redacţii şi să vorbiţi în cunoştinţă de cauză.

- Aici nu se vorbeşte de privatizarea ambulanţelor de stat, a serviciului de urgenţă şi a SMURD-ului.

- Introducerea răutăcioasă a fost făcută.

- De ce s-a implicat Preşedinţia: unul dintre mandatele mele a fost modernizarea statului.

- A existat o comisie prezidenţială, formată din specialişti de prestigiu şi pe urmă preşedintele comisiei a fost rugat să transfere în nişte idei, într-un proiect, ce s-a constatat în Sănătate.

- A fost un efort de patru ani pentru ca această lege să apară.

- E foarte greu să înţeleg furia împotriva acestei legi, care pleacă de la dezinformare.

- Foarte puţini ştiu cum funcţionează SMURD-ul.

- Nu este vorba despre o unitate a Ministerului Sănătăţii, ci de o unitate militarizată, care face parte din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, iar toţi sunt calificaţi ca paramedici.

- Sunt interese gigantice în neadoptarea unei legi a Sănătăţii.

- Cei care au vorbit despre privatizarea SMURD au dezinformat.

- Structurile militarizate nu se pot privatiza. Vreau să înţelegeţi capcana în care a căzut presa în legătură cu privatizarea SMURD. Noua lege deschide doar o portiţă către administraţiile locale: dacă vor să cumpere mai puţine panseluţe şi mai multe salvări, pot contribui şi ei. Pot fi parte a sistemului de Ambulanţă. Îşi vor schimba priorităţile şi vor cumpăra ambulanţe.

- Nu e nimic rău şi nu trebuie să ne supărăm, există posibilitatea cumpărării de ambulanţe, care să fie plasate în mediul rural, unde se pierd vieţi pentru că întârziem intervenţia acolo.

- SMURD-ul nu a fost creat de-un om. Sistemul a fost creat cu banii românilor, nu a venit niciun personaj din ţara asta cu banii în buzunar. El a fost creat pentru cetăţeni şi condus de-un om. Abordarea publică mi se pare deplasată. SMURD-ul poate fi condus şi de alte persoane. Sistemul a fost creat cu banii românilor, nu a venit niciun personaj din ţara asta cu banii în buzunar. El a fost creat pentru cetăţeni şi condus de-un om.

- Ne pregătim să deschidem larg porţile clinicilor private.Trebuie să depolitizăm sistemul şi să eliminăm corupţia.

- Sistemul nu a progresat, deşi s-au introdus de cinci ori mai mulţi bani. Nu spune nimeni că nu avem somităţi şi spitale bune, dar sentimentul legat de securitatea cetăţeanului este îndoielnic şi toată lumea critică sistemul, fie din punct de veredere al performanţelor, fie al corupţiei.

- Nu am o discuţie sterilă cu nimeni. Dacă vrem ca dezbaterea să fie serioasă trebuie să fie scoasă din sfera persoanelor şi dusă la fondul ei.

- Intervenţia mea a venit atunci când am observat că s-a depăşit orice limită a dezinformării. Nimeni nu va putea face un serviciu de urgenţă separat de cel al statului. Vom continua să investim sume mari în sistemul de urgenţă. Vreau să fac un apel la a discuta serios această lege. Eu nu spun că somităţile care au lucrat la această lege au avut şi lucruri pe care le-au omis, dar se poate ajunge la o formă şi mai bună.

- N-aş vrea să se repete experienţa de la legea educaţiei, care în dezbatere a fost superpolitizată şi a fost trecută prin angajarea răspunderii. Aş vrea să avem şansa unei dezbateri decente.

- Sunt mulţi interesaţi să blocheze legea. Nu voi spune un nume. Sunt toţi cei printre degetele cărora se scurg miliardele necesare modernizării sistemului.

- Am avut o discuţie cu Raed Arafat. La Cotroceni nu a ajuns niciun raport al lui Raed Arafat.

- Între a cumpăra lalele şi a cumpăra ambulanţe, ce credeţi că vor alege administraţiile locale?!

- Mulţi şefi de Consilii Judeţene sunt interesaţi să cumpere ambulanţe, dar în acest moment nu au voie.

- Sistemul privat poate fi implicat şi în a aduce mai mulţi bani în sistem. Multe societăţi îşi vor asigura suplimentar angajaţii.

Cred că acesată abordare nu face decât să aducă mai mulţi bani în sistem.

- Am şi eu o astfel de asigurare după experienţa de la Viena, când am văzut cât costă dacă nu ai asiguare. Şi acum sunt mulţi români care au asigurări la case din UE. De ce banii să nu rămână în România?

- S-a dovedit că aşa cum merge nu mai merge!

Share this post


Link to post

Repet, nu are nicio importanta cine coordoneaza fundatia pentru SMURD in discutia legii sanatatii, mai mult este absolut normal ca oameni implicati in aceasta munca sa-si apere munca!

Iar SMURD a fost creat de Raed Arafat, indiferent daca asta ii place sau nu lui Basesu si celor din jurul lui.

Share this post


Link to post

Scurt istoric al SMURD

1990

  • Septembrie– Clinica de Anestezie Terapie intensiva a inceput experimentarea unui sistem de urgenta, dupa modelul altor state europene. Serviciul, denumit initial SMUR (Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare) avea in dotare o masina pentru interventiile rapide, fara posibilitatea de transport al pacientului.

1991

  • SMUR primeste prima ambulanta de reanimare, ca donatie din Germania.
  • Octombrie– SMUR intra a inceput o perioada experimentala de 6 luni. Echipajul a intrat sub coordonarea operativa a Grupului de Pompieri Militari Mures, care urma, in aceasta faza, asigura conducatorii auto pentru ambulanta de reanimare si spatii de cazare si instruire pentru personalul medical. Coordonarea medicala era asigurata in continuare de Clinica de Anestezie Terapie Intensiva.

1992

  • SMUR initiaza colaborari de lunga durata cu organizatii din Marea Britanie si Norvegia.
  • Crucea Rosie Norvegiana din localitatea Sauda a inceput sprijinul prin dotarea SMUR-ului cu ambulante si echipament medical de urgenta.
  • Serviciul de Urgenta al Spitalului Regal din Edinburgh si Brigada de Pompieri Strathclyde din Glasgow au inceput un program intens de sprijin pentru dezvoltarea asistentei medicale de urgenta si pentru dotarea si pregatirea pompierilor in noi domenii de interventie (descarcerarea, interventia la accidentele chimice).
  • A fost creat primul laborator de instruire pentru urgenta donat de Fundatia pentru o Societate Deschisa din Statele Unite.
  • 5 noiembrie– Ministrul Sanatatii a declarat proiectul Centru Pilot National, prin ordinul 1094.

1993

  • Mai – a fost creata camera de reanimare din cadrul Spitalului Clinic Judetean Mures, cu sprijinul Serviciului de Urgenta al Spitalului Regal din Edinburgh. Astfel, mortalitatea in cadrul Serviciului de Primiri Urgenta al Spitalului Judetean Mures a fost redusa cu aproximativ 50%
  • Brigada de Pompieri Strathclyde din Scotia a donat prima autospeciala de descarcerare Grupului de Pompieri Mures.
  • Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare (SMUR) a devenit Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD).
  • sistemul de gestionare a urgentelor initiat la Targu Mures a fost adoptat in Oradea si Sibiu

1994

  • 13 iulie – s-a dat in folosinta primul departament de urgenta unic, amplasat in curtea Spitalului Clinic Judetean Mures dupa modelul celor din Marea Britanie si Statele Unite, cu sprijinul Serviciului de Urgenta din Edinburgh si al BBC, Londra.
  • S-a creat prima unitate de interventie la accidentele chimice din Romania.

1996

  • Octombrie – presedintele Romaniei a promulgat Legea 121 a Corpului Pompierilor Militari, care specifica, la art. 9 si art. 18 lit. K, faptul ca Pompierii Militari au ca atributii si acordarea asistentei medicale de urgenta si descarcerarea. In urma noii legi, Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare a primit numele de Statia de Interventie pentru Asistenta Medicala de Urgenta si Descarcerare sau SIAMUD. Unele judete au folosit aceasta denumire o scurta perioada, insa in final s-a revenit la denumirea initiala confirmata si prin lege.

1997

  • S-a creat echipa de interventie rapida. Aceasta include 25 de persoane dotate cu pagere care permit chemarea lor la orice ora in cazul unor accidente grave. Pregatirea in acest domeniu se continua cu sprijinul Ambasadei Frantei care finanteaza anual un curs in domeniul medicinei de catastrofa.
  • S-a infiintat noul dispecerat comun intre SMURD si Serviciul de Ambulanta al Judetului Mures.

1998

  • Iunie – Pompierii au fost dotati cu o barca de interventie pentru apele intrateritoriale.
  • Decembrie – a fost achizitionata cea mai moderna ambulanta de reanimare din Romania, cu banii adunati in urma unei colecte publice initiate in luna iunie 1998.

1999

  • s-a introdus in dotarea permanenta a SMURD un elicopter tip Allouette III.

2000

  • au fost infiintate doua echipaje de prim-ajutor in cadrul Pompierilor civili dotate cu defibrilatoare semiautomate, in comuna Ibanesti si in statiunea Sovata.

2001

  • s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deserveste Pompierii, Politia, Ambulanta si SMURD.

sursa: medlife.ro

Edited by Elfu

Share this post


Link to post

La fel si aici, e tot comercial!

 

Nu, acolo, intr-un apartament, se desfasoara activitatea de vanzare a unor servicii/produse (cu comisioane sau nu), care activitate nu trebuie sa fie mai complexa de atat, fie ca se vinde energie electrica, fie borcane cu mazare. Restul e populism.

Share this post


Link to post

Bingo Elfule, pana la promulgarea legii tot ce scrie acolo e facut de Raed Arafat si de Fundatia pentru SMURD (cred ca se numea altfel atunci), pe fonduri private si donatii.

Zmeu, nu conteaza ce vinzi, interesele comerciale primeaza. Sincer nu vad un serviciu de ambulanta privata riscand dotare de @ 100.000 euro pentru pielea unui cetatean roman.

Share this post


Link to post

Pai doar nu arunca ambulanta in prapastie... Avariile sunt la masini, care au preturi neglijabile vis a vis de pretul total al echipamentelor.

Share this post


Link to post

Nu musai Zmeule. Ia un calcul uin incendiu, o avarie nasoala la o electrocentrala de exemplu, o explozie gen Mihailesti... O chestie urata la care 112 trimite privatul, si privatul zice "nu ma bag ca nu vreau sa stric masina" Din punctul meu de vedere este o chestie posibila.

Share this post


Link to post

Pai si eu ce scriam Mircea cu cateva posturi mai in spate?

 

Nu cumva am scris ca nu ii contesc calitatile profesionale si faptul ca a pus pe picioare un sistem de urgenta eficient?

 

Eu contest atitudinea lui. Dupa ce a invins biroctatia si a creat un sistem care functioneaza foarte bine monopolizand piata vrea sa il conserve.

A lupat 20 de ani sa il dezvolte si acum brusc se opreste si spune ca e perfect si ca nu mai trebuie sa evolueze.

Pe mine asta ma deranjeaza la el ca lupta cu vehementa impotriva principiilor pentru care chiar el a militat ani de-a randul si ca din cauza intereselor din jurul lui s-a romanizat mai mult decat poate ar fi trebuit.

Nu inteleg de ce e deranjat de faptul ca vor presta servicii de urgenta si ambulante private.

 

Pe de alta parte daca tot aspiram la modelul vestic, in Olanda de exemplu sistemul de urgenta se bazează doar ambulanţe private, selectate de guvern în urma licitaţiilor.

Germania, Cehia, Belgia, sunt alte exemple de state care au aplicat cu succes un sistem medical de urgenţă mixt.

Edited by Elfu

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...