Jump to content
Sign in to follow this  
NGruia

Timisoara-Venetia-Nisa Si Altele(?!)

Recommended Posts

Ei iata-ma si pe mine cu un topic . In mod normal as sta linistit dar vad ca la aceasta sectiune stam cam slab, iar colegul FlorinBad a cam ..uitat sa isi continue splendida descriere a Turciei (altfel) . Poata ca citind ce scriu eu , sigur mai putin amanuntit si mai sarac in toate cele , sa isi revina ca ar fi pacat sa o lase in coada de peste .

Sa o luam metodic :

- echipajul : eu , sotia (KGB) si al mic (oare , are 14 ani si 1,75m) aka Teroristu'.

- masina : Nubira II (Euro tot 2 ptr. simetrie) 2004

- plan de concediu : Timisoara- inoptare Gyor - inoptare Noventa di Piava - Saint Laurent du Var (Nisa) (5 nopti) - revenire Noventa di Piave cu vizita Venetia - vizita surpriza la cei 2 mari (nu spun care sa stimulez cititul) - inoptare Gyor - Timisoara . Scurt si intens .

- premize : rezervari pin Hotelnfo la Noventa (Hotel Base2Stay 4*) si SaLaudVar(Hotel Novotel 3*) , respectiv prin "nu stiu cum" (e in maghiara!) la Hotel Amarilis 3* Gyor . Toate fara credit card (un pic mai scumpe deci si cu obligativitatea sosirii la hotel pana la ora 18:00 a zilei de intrare) .

- finante : suficiente , ba chiar in exces , lucru un pic ...regretabil mai tarziu .

 

Si a venit ziua de 15 august (Sf. Maria ) . Noi pe cai . In sfarsit plecam in concediu (data fiins absenta acestuia anul anterior .. e clar de ce eram asa copti sa plecam) . O luam vitejeste respectand insa numeroasele limitari de viteza de pe drumul (sosea ?! hmm) Timisoara-Cenad , limitari ce par a fi insa a fi dedicate noua , ceilalti participanti la trafic (sau o mare majoritate) neparand afectati de ele . Alimentam la max. inainte de iesire si voiosi trecem in Ungaria . Imediat la ghereta cu vignete . Vreti si de Austria . Normal zic , dar uit sa precizez un mic amanunt , pt. Austria nu de azi ci de maine , imi da cu valabilitate de 10 zile ce expira exact cu o zi inante de reintoarcerea prin Austria (asta am calculat ulterior pe drum cand imi dadeam seama ca ceva nu e chiar cum trebuie ) . Avand deja un motiv serios de enervare mergem in contiunuare spre autostrada intrarea de la Mako . Intram si dai bice . Necuratu' (banuiesc acum la ..rece) ma pune sa dau drumul la CD-ul cu Nightwish , astia sar ca arsi , cica imi canta ei si dai inainte cu Frere Jaques in canon , Treceti batalioane romane ... , cosmar ce mai . Ei bine masina s-a gandit ca este prea mult asa ca a decis ca la viteze de peste 90 km/h sa intervina si ea in concert , desemnand pentru aceasta rulmentul dreapta spate . Oameni buni , nici Pavarotti , Domingo si Careras impreuna nu au capacitatea unui rulment "cantaret" ca sa nu mai vorbim de tenacitate si constanta . Urmatorii 4200 de km a fluierat cat de des a putut ...si a putut . La moment dat , intr-o pauza de tigara (nu e buna tigara e clar) KGB-ista isi manifesta dorinta (sau mai bine zis vointa) de a conduce si ea . A reusit aceasta pentru vreo 100 si ceva de km , unde , dupa incercarea aproape reusita de a impinge un TIR pe banda de urgenta si eventual mai incolo , dupa circulatia cu viteze amendabile oriunde cu exceptia Gemaniei , a avut loc o lovitura de stat , majoritatea (eu si teroristu') decizand ca asigurarile de viata sunt inutile daca toti placam spre o alta lume oricat de evident mai buna ar fi ea . Revin la volan si continuam ...era sa spun cu bine , dar ce bine poate fi cand urla rulmentul ala in draci . In sfarsit ajungem la Gyor , ne prezentam la hotel (mult inaintea termenului de ora 18:00) si placam pe centru . Atentia la parcare . Zis si facut , gasim o zona cu parcometre (sau cum le zice) si tot bagam la monede in unul din ele (ce monede au si ungurii astia) in asa hal incat pe bonul de iesire ne anunta ca avem parcarea platita pana a doua zi la ora 8:23. (drept e ca de platit se plateste pana la ora 18:00 si spoi din nou a doua zi de la 8:00 , dar aparatul vazand ca nu are cu cine discuta a luat de buna "dorinta" noastra.

Gyor-ul nu este cine stie ce minune asa ca ma rezum la a mentiona faptul ce ne-a frapat : la ora 18:00 trecute fix , mare vanzoleala mare , oamenii ..inchideau totul cu exceptia unor terase de restaurant . I-am porcait in gand si , in mod cu totul neasteptat , am fost razbunati de o mica furtuna ce le-a stricat "terasistilor" afacerea . Bineinteles ca si noua plimbarea , asa ca plecat urgent la Tesco , ce este situat destul de aproape de hotel . La coborarea din masina nu ne-am gandit sa luam si umbrela din dotare cu ideea ca se gata pana iesim . Am cumparat cele de ale gurii pentru seara , am cascat ochii si iesim . Afara potop . Umbrela in masina la loc uscat ! Sa merg pana la masina si inapoi ? Hai sa mai stam . Mancam un ditamai langos cu cascaval (sper ca diabetoloaga mea nu citeste glucide + grasimi !!) mai sedem un pic , ploaia reuseste sa ne stropeasca si sub copertina , asa ca pana la urma fugim la masina , lucru ce il puteam face in aceleasi conditii si cu o ora mai devreme . Unde nu-i , vai de .. . In sfarsit ajungem la hotel . Acesta fiind de trei stele asa mai pitice nu are AC asa ca in camera era zapuseala . Greu de dormit , toti ne-am fatait toata noaptea , cel mai nervos fiind eu si dand vina pe ceilalti cu avertizarea ca poate ajungem in pom maine daca nu dorm . Degeaba , am dormit foarte prost !! Am mancat decent de dimineata si la drum . Ei bine , desi stiu ca devine un cliseu incazl nostru si la acest hotel , atat eram de morcoviti incat am pornit vitejeste spre ...Budapesta cu vinovatii impartite : eu de neatent (si obosit vezi Doamne) , ea nedorind sa porneasca o discutie la ora si dispozitia aceea , teroristu' din pur ...dezinteres . Intoarcem la prima iesire si o luam pe drumul corect . Intram in Austria ..

Lipesc cu obida vigneta valabila inca de ieri si nevalabila la intoarcere (!? mate-fizica + inginerie si tot nu merge adunarea) si la drum . Reconstat calitatea mai slaba a autostrazilor austriece (probabil e o chestiune legata si de varsta) , in rest totul merge struna . La "rascruce" reusim sa alegem traseul spre Graz fara nici o problema . Nu la fel am facut cand s-a despartit autostrada spre Linz-Salzburg (noi voind in continuare Graz!!) dar ne-am prins repede . Am decis ca 2 porniri in directii nedorite sunt suficiente , am ingropat securea razboiului , au oprit cantatul ...vocal , ramanand doar cel instrumental de ..rulment . Totul a decurs apoi destul de lin . Langa Graz am tras inspirat la un OMV unde , dupa "hranirea" masinii , ne-am gandit si la noi . Aveau un "salon" de fumatori , iar dupa o lunga cugetare am decis sa renuntam la orice din vasta oferta de paini sau chifle umplute cu te miri ce si sa luam meniul zile la 7 Eur de persoana . Ei bine dupa o supa cu galuste respectabila a urmat un fel 2 chiar mare , atat de mare incat sotia a avut nevoie de ajutor la consum . Acesta (ajutorul) a fost prompt din partea masculina a familiei si sincer sa fiu amandoi am mai fi ..ajutat-o . Daca treceti pe acolo si sunteti infometati nu ezitati e brici (verificat si la revenire) . La drum Klagenfurt , Villach ...

Italia ...ba pardon , la iesirea din Austria imi fac semn sa opresc se uita cu atentie la vigneta (uita-te "animal rumegator cu coarne" bine ca la intoarcere "maestrul" o sa aiba alta ca-i mai destept !!) . Italia ... tichet , autostrada si directia Venetia . Am intrat si in Tarvisio (in orasel ca sa fie clar) , dar nu pentru ca am gresit ceva la drum , noo , asa am "vrut" noi (acum e de ras dar atunci iar aveam 300 tensiunea mica!!) . In sfarsit revenim pe autostrada si dai bice . Tot "biciuind" am remarcat peisaje exceptionale , zeci de partii ce probabil iarna sunt pline , circulatia destul de ordonata (aveam o oarecare frica de Italia dar nu s-a adeverit) precum si ca la 140 zgomotul de rulment se disipa oarecum .Si cand mergeam mai bine , hait , plata . O mica paranteza : la "programarea" concediului am scos constiincios de pe ViaM traseele si plati de facut . Acestea au trecut in sarcina sotiei care ca angajat ANAF se ocupa de ...finante (de alea mici dar las-o sa fie fericita) . Ei bine prima plata preprogramata s-a dovedit a fi cu 10% mai mare decat anticiparea , drept fiind ca eu am scos datele in februarie si eram in august . Motiv bineinteles de o mica iritare , dar a trecut . Mergem mai departe cu ochii pe indicatoare sa iesim la Sao Dona di Piave (incercarile mele de a ii povesti teroristului de bataliile de pe Piave intre italieni si austro-ungari soldate cu sute de mii de morti in partea italiana si cu modificarea perceptiei unui participant la ele , unul Benito Mussolini , au fost in van ) . Zarim in timp util iesirea si ..iesim la o alta plata = plata + 10% din ce stiam noi . Asa , in timp ce eu cautam din priviri hotelul (gasit la 200 m de iesire , cu numele vizibil si clar ) , "atentii" ceilalti au gasit , privind bineinteles in partea opusa ...necazul . In sfarsit ajungem la hotel cu peste 2 ore inainte de termen , iar aici treaba a mers snur . Stiau cnu numai ca venim (logic) dar ca vom reveni pentru 3 nopti si toate cele . In plus "am" in Italia un mare avantaj , sotia fiind o excelenta vorbitoare desi acum era practic prima data acolo (scurta intrare pana la Triest din Croatia a fost doar de 3 ceasuri , nerelevant) . Nu stiu cum se face dar isi adapteaza parca si frecventa si timbrul vocii si turuie mai ceva ca ...Natalina din Don Matteo . Ei bine de aceasta data expeditivitatea si viteza aveau o explicatie ...sa-i zicem logica . La 500 de m de hotel este un outlet (McArthurGlen Veneto Designer Outlet) , asa ca amandoi (bina mai da' ala micu are scuza varstei !) erau nerabdatori e putin zis , pe jar sa il "vizitam" .

@ FlorinBad - retrag "criticile" nu este usor de scris !!

post-153-0-20885100-1325932878_thumb.jpg

post-153-0-36040700-1325932882_thumb.jpg

Edited by NGruia

Share this post


Link to post

Of of of, topicul asta imi starneste nostalgii... prin 2003-2004 am batut si eu traseul asta (in sens invers :D ) cu o Ibiza 1.2 - 71CP, punctul terminus fiind Galati. Drum superb iarna, criminal vara (fara AC...).

Prima oara insa nu am mers prin Austria ci prin Slovenia. Imi amintesc ca atunci cand am platit autostrada, mi-au dat rest in monedele lor, care erau cu pesti, pasari, d-astea... iar eu credeam ca sunt jetoane pentru urmatoarele bariere, ca nu aduceau a bani de om serios :mrgreen: . De stat la Venetia am stat intr-o rulota in camping, cu 17€/noapte, de hoteluri nu ma puteam apropia... Ce vremuri...

Share this post


Link to post

Sa continuam . Hotelul Base2Stay este nou si ..se vede asta . Totul curat si functional , personal amabil (inca) , parcare lejera , tot tacamul . In camera AC mergea fixat la 23 de grade (adica vreo 9-10 mai putin decat afara) , LCD , paturi solide , scaune de luat acasa (sotia are o pasiune in a dori ceea ce nu se poate in acel moment) , baie super . Dar in mod ciudat s-a sarit peste cuvenitul si necesarul dus iar de odihna nici nu putea fi vorba (ce ai condus si tu vreo 650 de km si esti obosit ?!) , toate acestea in numele unui "greater good" (vorba dr. Rush din SGU) vizitarea (vise baieti ca-i numai vizitare) outletului . Ce sa-i faci , naclait , nervos (desi acum chiar ca nu aveam motive acute) si un pic speriat de avantul companionilor , hai la outlet . Este sub forma unui orasel (Doamne ajuta) asta insemnand ca pentru noi" sunt banci unde poti sedea si astepta (fumand vreun pachet de tigari daca iti ..ajung) oamenii seriosi veniti la cumparaturi . Nu are rost sa enumar firmele prezente acestea fiind accesibile pe site-ul corespunzator . Si au reusit sa umple fara nici un timp mort toate ele 5 ore pana la inchidere ! Lucru curios pana si nevoia de nicotina a consoartei a scazut la nivelul unei singure tigari in 5 ore !! (record personal in concediu ) Cat despre terorist e clar ca face parte din generatia "rasinilor" (fenol-formaldehidice modificate cu butanol ?) , mai ceva ca onorata lui mama . Nu s-a putut fara o curea Armani (aici desi l-am avertizat ca poate ustura tare si nu numai la buzunar) , pantofi Baldinini , tricou dracu mai stie cum , tricou Prada (nu aveau marimea lui dar aduceau peste o saptamana , drace , exact cand am revenit noi pentru Venetia ) . Nici mama lui nu s-a dovedit mai prejos , asa ca Baldinini a iesit in castig , ca si Prada . Oricum am fost oarecum razbunat de faza de la Les Copains . Dupa cel putin 30 de minute de asteptare pe banca din fata , pigmentata cu vreo doua iesiri de genul "ce parere ai sa iau asta sau aialalta" oricum soldate cu cel mult un marait acru din partea mea) iese mandra cu o fusta , faina nu zic nu , violeta (asa e bine , Hai Poli !) , ieftinita de la 175 la 75 si apoi la 15 Eur . Afacere ce mai . Mai ales ca pe interior scria cu litere nu foarte mari dar ce mi-au sarit imediat in ochi "Made in Romania . Cred ca hohotul de ras s-a auzit macar pana la Timisoara , acompaniat de terorist care rareori are ocazia sa o ironizeze pe KGB-ista. Chiar cu aceasta explozie de bucurie si bunadispozitie cred in continuare ca pedeapsa pentru cei 50 de lei (din aceia mai verzi cu A.I.Cuza pe ei) sterpeliti din geanta bunicii acum 35 de ani este cam mare . In sfarsit am reusit sa ii conving ca s-au inchis cam toate si am plecat inapoi la hotel . Baie prelungita , atmosfera mai destinsa si un somn cat de cat mai odihnitor desi inca era loc de mai bine .

Hotelul este potrivit pentru oprire de etapa sau pentru cei ce vor sa viziteze Venetia (asta mai incolo ce si cum) . Este la 38 de km de Venetia si la 30 de Lido de Jesolo (sper ca am scris corect) si la 0,5 de de ...outlet ! Pana dimineata s-au strans si ceva automobile dar si foarte multe autocare dintre care predominau cele cu olandezi . A fost si un moment delicat la micul dejun pana i-am convins ca nu suntem din vreun grup si suntem clienti "privati" (adica nu din aceeia cu autocarul) . Mancarea buna , variat si suficienta , dar cafeaua a trebuit sa o servim afara pntru a o acompania cu cantitatea regulamentara de fum (tutunul e o planta periculoasa , fumati-o sa o starpiti) .

 

Na hai spre Nisa ca aici mai venim la intoarcere . Pornim , luam tichet la intrare si la atac . Trecem pe langa Venetia Mestre (las' ca-i vine randul Venetiei aia buna) . Bineinteles ca regiunea isi ia ramas bun de la noi ..cu 10% mai scump decat aveam pe lista noastra veche . Trecem , din pacate pe linga Vicenza , Verona , Cremona (daca o iei la strictete ai putea sta ani in Italia fara sa vezi tot ce e de vazut) si ajungem la Piacenza

unde ViaMichelin ne arunca afara (o tot dadea cu Ovest , na ma Ovest ! ) dar se pare ca de data asta nu noi am interpretat creativ instructiunile ci ei erau de vina . Cel putin asa sustine un domn (ca domn a fost) de la o benzinarie de dupa "iesirea" in fals , care spunea ca mai mult intoarce turistii (mai ales pe aia duri , fara navigatie , asa ca noi) decat vinde benzina . L-am onorat cu un plin si ne-am continuat drumul. De burdihane ne-am ingrijit la un AutoGrill cu ceva paste (asa-i daca ai restrictii la glucide !! Bea Grigore ...methformin daca mintea-i in vacanta) , dar acum ce sa mananci in Italia daca nu paste , pizza si din astea (verdeturi vor zice puristii dar ajung si la alea sedeti blanzi) . Ca o parere nu pare a fi suficienta autostrada cu "numai" trei benzi pe sens spre Milanio . Ocolim tot ce este de ocolit si ajungem pe Autostrada Florilor (Autostrada Dei Fiori) . Ei uite aici am retras o parte din numeroasele injuraturi adresate ..tuturor la momentele de plata , chiar ca este o realizare ce isi merita banii . Totusi ramane un gand de nu prea bine fata de magrii care au hotarat amplasarea bensinariilor sau parcarilor in asa fel nu poti sub nici o forma sa faci o poza ca lumea a peisajului de o frumusete deosebita . Parca intentionat le-au plasat pe cuvant . Si dai si tunel si dai si tunel si dai si ... , mai da multe tunele mai au aici . Aprecierile au variat intre 50 si 70 cu promisiune ferma de a le numara la revenire (rezultatul a fost nu semnificativ ci gigantesc de diferit !!) . Ne mai taxeaza de ramas bun , dar nu mai injur sincer impresionat de munca depusa pentru aceasta autostrada . Ventimiglia si ...

 

Franta

O revedere dupa 16 ani cu mici diferente (atunci eram in tren si ceva mai tineri si doar 2 , ce tineri am fost mai ales eu si ce batrani suntem mai ales tot eu !!) . Tichet ! Faina metoda de intampinare . Asta tot bombanea ceva de La Turbie , La turbie sa-i fie ca acolo era o plata (mica) . Trecem si vedem Nisa de pe autostrada , o priveliste destul de impresionanta , apoi coboram si noi si reusim sa iesim chiar unde ne-am propus (deja suntem rutinati ce mai tura vura) . Iesim dar nu chiar intram . Vedem hotelul , dar cu atatea giratorii si strazi cu sens unic pierdem mult mai mult timp decat ar crede un observator neutru . Reusim sa patrundem pe ulita noastra si ...opreste daca ai unde . Luand drept exemplu un Peugeot cu numere franceze , pun avaria si trimit echipa la hotel . Se intorc in 3 minute si putem introduce masina in parcarea hotelului tastand de neimaginatul cod 2011 . Ocazie buna de a observa ca aveau chiar in fata intrarii hotelului vreo 2 locuri unde puteam stationa si nu ar fi fost necesara recurgerea la "avarii" . Parcam si intram ...in sfarsit pauza si pentru mine .

post-153-0-48741800-1325937260_thumb.jpg

Edited by NGruia

Share this post


Link to post

Ca sfat personal, pentru astfel de drumuri sa iei un GPS la tine, scapi de stress-ul de a cauta hotelul, doar bagi coordonatele si te duce fix in parcare. Pe mine m-a dus si la Kiev si la Florenta fara nici un fel de bataie de cap.

Asta vara am fost si eu pe o ruta apropiata de a ta, (Bucuresti-Budapesta-Ljubjana-Venetia-Florenta-Venetia-Zagreb-Belgrad-Craiova-Bucuresti), fara ca la plecare sa ma gandesc ca ies din tara, fara sa am pasaportul la mine, fara alt card decat cel de salariu, GPS-ul cu igo 8.3.4 si cu documentare facuta aproximativ la un calculator cu internet la hotel in Budapesta.

 

In rest, felicitari pentru calatorie, intotdeauna ma bucur cand aud de oameni care cauta sa cunoasca si sa calatoreasca cat mai mult. Asteptam continuarea.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Bineinteles ca tot un pic iritat eram (aveam si un motiv serios vor vedea cititorii mai rabdatori) . Noroc ca totusi un al 6-lea simt (unii zic ca in cazul meu ar fi chiar singurul , exagarari ) m-a facut sa nu imi expun iritarea in expresii mai dure ca doar cine ma intelege ? Dupa cateva secunde de convorbire in frangleza si italiana cu receptionera o auzim (si oarecum intelegem) pe receptionera chemand-o pe colega ei ...sunt de ai tai . Eram ca brazii , romani de vita veche , iar colega ei la fel . Super faina fata , atenta , amabila (apoi cine imi vedea mutra de murat varza ce mai , cum sa fi fost) , ne preia . Avem rezervare ? Iat-o ! 3 Persoane 5 nopti . Mic dejun ? (asta nu era bifabil la rezervare online in cazul celor fara card ) . Pai stim si noi , hai pune . Cati a ani are ? 14 .Aha , atunci el mananca (fiti fara grija a facut-o !!) pe gratuitate daca voi platiti . Capac la toate de la 775 initial am ajuns la 930 (cu tot cu taxe de statiune si alte acareturi) . Primul soc : plata . Tacticos am scos 2 de 500 de Eur . Franceza mai sa cada din picioare , a noastra stia ea ceva si nu a clipit . Pai cum platim cash ? Ironia mea marunta cum ca ar putea si in rate nu a tinut . Ca pedeapsa ca folosim bancnotele emise de tarile ce au adoptat Euro a trebuit sa mai lasam inca 100 ca garantie (cu diferenta de 1000 , garantia a ajuns la 170 , asta e) . Acum sincer mi se rupea ca am lasat garantie (desi si aici am eu un dinte si anume de ce sunt considerat aprioric un posibil infractor) ca doar nu depindeam de 170 de Eur dar asa microiritare cu microiritare se face bubuiala mare . In sfarsit incepem sa caram bagajele . Diferenta substantiala intre cele 4* italiene si cele 3* franceze ... in defavoarea francezilor . Normal ca in timpul transportului bagajelor inevitabilul s-a produs si ochii celor 2 mari cumparatori ai familiei au zarit Cap3000 Outlet la 25 de m de hotel (acolo incepea parcarea) . Asa ca scenariul din Noventa se repeta , cu mentiunea ca aici era pe langa outlet si un La Fayette gourmet , adica o ..alimentara mare . Prin urmare ai mei fiind scapti de grija mesei de seara , au navalit in outletul propriuzis . Ei drace , aici nu era tip orasel asa ca adio tigari si banci , un chin ce mai . Crede cineva ca dupa cele din Italia nu au gasit nimic de cumparat ?! Vreun naiv , asta ca sa fiu rezervat . Au reusit sa imi stoarca si ultima picatura de energie . Ala micu' parca daduse strechea in el , iar unul dintre adulti ii tinea isonul (su nu eram eu) . Era sa nu mai prindem "alimentara" deschisa cat au cutreierat prin rest . Intram si acolo si luam niste mizerii de mancare (la asta cica faceam economie , bina ca la curele si tricouri si papuci si altele nu ) . Marea ? Treaba ei ca doar e departe , aproape 50 de metri deci nu avem timp . Ah ca era sa uit , la "alimentara" am luat produse de vreo 20 de Eur iar momentul platii a fost savuros (poate au fost si la celelalte cumparaturi dar cum eu nu participam...) : ii intindem o bancnota de 100 Eur ; frisoane , ochi peste cap , pipaiala (a bancnotei) , discutie cu casierita de alaturi , spectacol ce mai ! Noa hat mi-am zis, ca doar nu eu am emis tzadulele aste ci voi mai! Inutil a spune ca aproape peste tot orice bancnota cat de cat respectabila era acompaniata de acelasi comportament cvasipsihotic . Mi-a explicat apoi finantista casei ca e ceva legat de responsabilitate , daca e cardul masluit sau furat e treaba bancii , daca e bancnota falsa e treaba celui ce a primit-o . In fine m-am simtit mai racorit ...pana a doua zi . Ast amai incolo insa .

 

Gata , am renuntat la odihna de dupa amiaza , ca imi trece avantul si fac ca FlorinBad !!!(la lucru maestre) .

Prima zi completa in Franta (si oriunde pana acum in concediu) . Mic dejun ...ei bine le-am tras-o frantujilor (las ca mai cer ei altadata garantii) . Am mancat cat trei oameni (fiecare dintre noi pentru conformitate) . Exceptional croissantul (aici singularul este o mare figura de stil) nici o asemanare cu produsul cu acelasi nume de oriunde am fost pana acum . Cafea la discretie , lapte , sucuri , mezeluri , branzeturi (dar ar fi necuvincios sa povestesc despre branzeturi fiind acolo unde ..eram) , omleta , carnaciori , fructe (aveau si borcanele cu mustar de Dijon ...mai avem si acum din ele ) . Mancat pe terasa deci cu tutun permis , asa ca ne-a tihnit ...mai ca ma apuca somnul .(in seara de dinainte am apelat la un somnifer ca nu mai puteam) . Plecam de la masa spre ..mare ? Credeti voi baieti . Spre outlet . Sincer mustarul (nu ala "completat" de la masa) a inceput sa imi sara . Astia 2 neatenti si chititi pe devalizarea magazinelor nu au observat , poate se evita necazul "hazliu" de mai tarziu. Mergem la magazine . Revelatii ... pentru mine . Firma G Star exista si are tricouri pentru al mic la numai 41 Eur .Lacoste face si blugi la numai 85 de Eur si papuci (nu sport dar astia chiar sunt ca lumea , poate mai frumosi ca aspect chiar si decat Baldinini) la 93 parca . In fine . "Se" decide ca si eu am nevoie de blugi si anume neaparat Levi's . Ca sa scap de scandal si batai de cap accept demn pedeapsa divina si achizitionam 2 perechi la 99 Eur ...bucata (noa uita ce imi lipseau mie pantaloni de vacar la 100 de Euro ) . Atunci "s-a decis" ca si consoartei i-ar trebui imbracaminte in consonanta cu ...domnul ei , asa ca vrea si ea blugi . De dama la raionul "tz" tot aceeasi marca . Mergem si gaseste (ea gaseste mai greu din cauza taliei de viespe fara ironie de data asta) . Daca tot au blugi , vreo fusta nu au cumva . Nu . Rasuflu usu ...nu mai apuc ca are colega de raion vreo 2 care crede ca i se potrivesc . Prima o putea purta acum intre 28 si 30 de ani deoarece lungimea nu era punctul ei forte . O dau si eu cu vorba , pai cum sa umble asa cai "fonctionar" public , crr , mrr , a doua insa este buna . Si uite asa se duc sume respectabile pe carpe si eu mananc ton in sos catalan la conserva !! (cica-i sanatos) . Credeti ca erau gata ? Ei nu dar eu da! Mi-am iesit din pepeni si le-am spus franc (ca tot eram acolo nu-i asa) ca este rusinos , acusi sunt 24 de ore si nici nu am vazut marea (eu o vazusem de fapt ca am iesit la fumat afara in partea cu marea ...fara sa imi observe cineva lipsa) , doar nu am venit aici la cumparaturi si (mare eroare) oricum ne intoarcem pe la outletul din Noventa ...tot tacamul . Si imi este foame (necuratu' iara) . Facem 10 metri si in outlet inca apare un microrestaurant . Gata aici mancam . Vine chelnarita ce vrem : eu o salata "nicoise" , al mic o salata cu fructe de mare , madam , intepata, nimic . De data asta a avut ea dreptate , mai bine mancam ...conserve. Pai vine fata aceea cu 2 farfurioace ; in fiecare un brat zdravan de frunze/ierburi . In salata mea ceva urme de peste (cica ton , da de unde sa stiu eu ce-i?) . La terorist niste crustacee cu toate cele de la mama lor . Noa manca sanatos imi zic , ca nici Joiana lui bunica n-ar fi atins atata vegetatie , eventual cu o ..copita . Inghitim cu noduri , amuzandu-ne de patania celor de langa noi care au cerut "tartar" . Si lor le stateau dumicatii in gat . Iesit deci si mai nervos , transmitand starea intregului "grup" si inlesnind aparitia si desfasurarea comediei "negre" ce urmeaza .

 

Si iata cum iti cauti necazul cu lumanarea . Fiind prea tarziu sa mergem pe plaja , era dupa amiza , hai pana la Nisa , ocazie cu care vom depista si gara pentru excursia cu trenul la Monaco . Intrebam la receptie de autobuz . Simplu , dupa colt , 1 Euro pana la Nisa . Mergem . Vrem sa urcam in primul , dar era cursa retur (datorita sensurilor unice si strazilor strmate opresc in aceeaasi statie) . Gasim pe cel bun . Sus , 1 Eur de persoana si dai bice . Peste Var de hotel si outlet este aeroportul din Nisa (al doilea ca numar de calatori din Franta) .Trecem cu autobuzul de aeroport , mai mergem un pic , asa vreo 7 statii , moment in care soria decide ca trebuie sa coboram . Avea dreptate , eram pe Promenada Englezilor (Promenade des Anglais) si pe langa Hotel Negresco . Acum cei care se astepata la o descriere completa si coerenta tip FlorinBad n-au decat sa astepte . E frumos , pitoresc si deosebit (pentru noi 3 cel putin ) . La acest tronson o sa atasez mai multe poze dar nu mai stiu cum faceam inainte cand le puteam insera in text , asa ca ... Am mers si paralel cu marea o vreme pe promenada , iar apoi am "intrat" spre restul orasului . Au destule zone pietonale cu piatra cubica . Magazine cat poftesti (asa ca degeaba am scapat din lac outlet ca am dat de put !!) . Terase de nu ai loc sa circuli . Foarte multe cu meniuri in ...rusa !! Este plin de rusi si nu sunt prea discreti . Din "interiorul" orasului am retinut Place Massena (maresalul lui Napoleon , cui ii pasa , teroristului in nici un caz) cu statui translucide pe coloane luminate diferit noaptea . Tramvaiele par din filmele SF si sunt extrem de silentioase (mai putin cand claxoneza) . Cautand (fara succes) gara am ajuns si in zone mai putin turistice unde am avut un usor sentiment de nesiguranta (nu stiu de ce dar asa a fost) . Negasind gara a m decis sa ne intoarcem pe alt traseu la promenada . Pe drum ne-am oprit la un restaurant cu specific libanez unde am mancat si am fost serviti excelent . Poate ca este numai o impresie dar dupa ce ne-au chestionat de unde suntem parca au fost si mai amabili (daca asta mai este posibil) . Se intuneca cand am iesit pe promenada , cautand o statie de autobuz . Am gasit ...statia si inca vreo 10 persoane asteptand . Trece un 200 , dar nu ne este bun . Nici majoritatii din statie dealtfel . Mai trece un 200 in mormaielile alarmate ale celor din statie . Un destept cu un A8 nu vede o bordura inalta langa statie si ramane cocotat cu o roata in aer . Cheama service-ul . Vine service-ul dar autobuze nu prea . Ma uit la ceas 9:15 ora lor , ultima cursa fiind trecuta la 9:23 . Mai trec 15 minute . Baiatul cu depanarea gandeste planul maiastru de a elibera Audi-ul . Mai un sfert de ceas . Opreste in statie un Peugeot electric (ceva experimental) si se ofera sa duca doamnele si copii pana la aeroport sau in zona . Nu este cazul nostru , noi vrem mai ...departe , asa ca pleaca portughezele din statie . La schimb mai vin niste rusi . Dupa 45 de minute de gandire si actiune Audi A8 este eliberat . autobuzul insa ... . Gata ne-am hotarat , o luam pe jos , eventual il prindem la una dintre statiile urmatoare (povesti , soferul era demult acasa la un vinisor) . Ora 22:00 locala plecam . Apoi oameni buni nu am mai mers in asa ritm si cu atata furie ..entuziasta niciodata . Problema cea mare era din nou la mine , avand slapi , pe cand cei 2 cumparatori frenetici aveau sandale . Nu a fost problema de a tine ritmul , iar Nisa este parca mai frumoasa ..noaptea (ca seara nu mai era) . Dupa prima jumatate de ora am renuntat la a mai injura tot ce misca si ne-am lasat cuprinsi de frumusetea celor din jur si de ineditul situatiei . La moment dat o propunere a teroristului de a lua un taxi a fost primita cu dispret daca-i bal bal sa fie . Nu va spun ce entuziasm a fost cand am ajuns la marginea aeroportului de acolo mai fiind cam 3 statii de autobuz !! . Ca sa nu o lungesc prea mult , am mers neintrerupt 127 de minute . Rezultatele au fost multiple cuprinzand printre altele si renuntatarea la vreun somnifer (nu mai aveam putere nici sa-l scot din geanta) , crampe musculare iar la mine ca-s mai "ocos" doua besici serioase : la dreptul cam cat jumatate de ou de gaina , la stangul mai mica . Asta seara , ma rog noaptea la culcare . Ca dimineata ...

urmeaza

 

Si a sosit dimineata . Daca vreun binevoitor cred ca besicile au fost impresionate , ei bine nu . Erau acolo , la locul lor , doar un pic mai mari . e o senzatie cu totul aparte sa mergi pe un fluid vascos si dubios dar cine m-a pus ? Mergem la micul dejun cranceni , hotarati sa razbunam tradarea firmei de transport in comun . Nu cred ca am pagubit Franta cat de un autobuz ...dar nici mult nu a lipsit . Apoi ne-a venit gandul cel bun sa intrebam de tren spre Monaco la receptie . Normal ca este gara si in Saint Laurent Du Var asa ca anabasa noastra din ziua precedenta era cu atat mai deplasata (iar daca nu am fi cautat gara am fi prins autobuzul) . Un sfat totusi : nu dati din cap ca ati inteles pana nu ati ...inteles . Nefiind in tura fata noastra traseul spre gara ne-a fost explicat de un baiat de la receptie. Ati inteles ? Da! Ei bine da-ul asta pripit ne-a mai costat un mic ocol , neglijabil in conditii normale , dar nu pe doua ..besici . Gasim gara , luam bilete . vine trenul ...full . Na drace , credeam ca numai la "altii" prin est si cand colo si aici . Pe la jumatatea traseului SNCF si-a cerut scuze pentru numarul insuficient de vagoane in huiduielile tuturor calatorilor . Serios , au huiduit , mai ales localnicii mai ceva ca la miting . Afara iad , asa cam la vreo 34 la umbra (dar am avut si mai rau mai incolo) . La Monaco gara in munte . Racoroasa . Si cu trepte daca ma intelegeti bine , de parcurs si la dus si la intors . Cat am coborat a fost bine ca era inca umbra , dar la iesire din "conul de umbra" dezastru . O luam la stanga , normal acolo era un urcus . trecem si pe partea cealalta sa vedem yahturile mai bine. Apoi retraversam ca era nu stiu ce magazin de "rasini" si noa trebuie vizitat . In fine ajungem la Cazinou . Ala micu uita (scurt timp din pacate) de toate si ii ies ochii ca la melc dupa limuzine . In mod ciudat si mama lui cea neinteresata de ele pare decisa sa umple SD pe loc . Reusesc sa-i urnesc . Dam de un parculet unde izbutesc sa pip o tigara linistit cu pretul unui picior tras cu toata nadejdea intr-o teava din aia folosita la inchiderea portilor (era in drum la dracu) . Iesim de acolo si mai trecem odata pe la "cazenou" prin fata apoi o luam voiniceste pe o straduta . Stiu ca FlorinBad ar scrie ce strada si unde duce dar eu sunt mai modest si nici nu aveam in plan sa scriu ceea ce scriu acum , asa ca scuze . Tatal tuturor rasinilor descopera magazinul LV . Eu refuz sa intru asa merg ei doi . Cand sa puna mana pe clanta , hop portarul le deschide . Intra si am liniste 3 minute . Ies plouati . Pentru a parea interesat ii chestionez despre preturi . Aici era buba , nu-s afisate . Cica acolo nu mergi sa te uiti la pret ci sa cumperi . Las' ca asa va trebuie . Mai in sus pe strada dam de Hotel Hermitage iarasi cu o colectie de masini (observati pozele facute de ea deci ...) . La un momemt dat apare si Dacia asa ca am pozat si asta . Ne plimbam acum in sesn invers coborand spre La Condamine si mergand apoi spre rezedinta principelui . Cica nu era acasa asa ca nu am insistat . Ne-am ospatat cu o pizza (e clar ce regim hipoglucidic am tinut) si hai sa facem si turul cu autobuzul . 17 Euro de caciula cu posibilitate de intrerupere si reluare in cursul aceleiasi zile . Nu vrau sa par un snob sau un exagerat , dar Monaco in sine ca oras nu e cine stie ce (compar si eu gresit probabil cu Luxembourg,Paris,Viena,Venetia ce sa mai zic) . Este probabil atractia exercitata de prezenta unor personalitati (si masini sau yahturi) mai mult decat orasul in sine . Pe autobuz am asistat si coparticipat la o porcarie ce sincer ne-a stricat ziua . Intr-o statie au urcat 2 compatrioti un baiat si o fata . Dupa urcare si verificarea biletelor , au dat biletul altui cuplu (autobuzul este descoperit) . Soferul a observat ceva . A plecat din statie dar inainte de urmatoare a oprit . Aici a fost un pic de bucluc . El a vazut in oglinda ca o persoana cu tricou galben a dat biletul , asa ca la oprire tusti la mine "votre bilet" . Bineinteles ca biletul era in ultimul loc din vasta ei geanta dar era . Apoi s-a calmat si s-a dus ata la ceilalti 2 romani asezati cu 2 scaune in fata noastra . M-am bucurat ca s-a rezumat la a ii da jos fara sa-i mai intrebe de unde sunt si altele . Sincer am fost jenat !

Am mai batut orasul(ele) un pic pe jos si apoi ne-am reintors . Intai la gara ceea ce nu era chiar o bagatela pentru mine date fiind besicile . Am reusit intr-un final si ne-am reintors la Sanit Laurent Du Var. Bineinteles ca drumul de la gara la hotel a fost altul decat la dus (asta fiind probabil si cel indicat de receptioner dar pentru urechi mai receptive ) si mai scurt . De data asta am fost chiar pulbere toti trei , asa ca am decis ca ajunge cu vizitatul . Prin urmare Cannes si Antibes alta data daca o mai fi asa ceva . Pur si simplu am hotarat se mergem doua zile la ...mare

 

Si o noua dimineata . Cred ca fracezii regreta "institutia" micului dejun suedez , dar sa le fie de bine . Cred ca nici un nor de lacuste nu erau mai constiincioase decat noi (garantie da, las' pe noi ). In sfarsit prima zi de plaja . Plaja publica si gratuita dar cu pietre (nici pietricele nici bolovani ci chiar pietre ) . Totul pare bine , ne intindem rogojina (din aia de paie impletite , cred ca asa ii zice) si spre apa . Aici e buba si la propriu si la figurat . Am tisnit din slapi pe pietre si va inchipuiti ce parere au avut talpile mele besicate . Uite un bun prilej de a inventa injuraturi noi , din pacate lipseste creativitatea , asa ca m-am rezumat la o ploaie din cele vechi atat organice cat si mistico - religioase . Dar socul cel mare vine in ...mare . Asta-i sarata oameni buni si cand a dat de bunatate de besici si rani plantare ...va inchipuiti ce a iesit . Efect insa de scurta durata , dupa vreo cateva secunde organismul renuntand la lupta cu neuronul si nemaiemitand semnale dureroase . In apa nisip fin . Ca o parere , Adriatica imi parea mai transparenta , e drept ca fara nisip pe fund si poate cu mai putine elemente opacizante . Rare scoici si cate un crab . Dubioasa senzatia la aterizarea avioanelor , mai ca puneam pariuri asta aterizeaza pe pista sau pe ...noi . Atmosfera calma (poate si de aici impresia ca toata lumea imi poate auzi imprecatiile ce insoteau orice deplasare fara slapi) , un singur vanzator ambulant de cacahuetes (alune si migdale glazurate) si 2 negrii cu tot felul de rochii(te) si articole de plaja dar neagresivi . Pe plaja lume amestecata si de toate culorile ! Cei mai exuberanti , fara a fi deranjanti insa , erau negrii ai caror copii aveau o vitalitate de invidiat . Mare lucru nu este povestit , a fost doar plaja timp de doua zile , mancare "nesanatoasa" sambata si rece duminica (CAP 3000 e inchis duminica) . Pentru a evita monotonia cei 2 cumparatori au decis sa viziteze dealerii locali de automobile (ziceti si voi daca astai-s cu toti boii acasa ?) . Au gasit dealerul local BMW , mai precis Mini si puteam trage un pui de somn cat au stat inauntru . La iesire am aflat ce stiam : o bijuterie scumpa dar aproape irezistibila , Noroc ca bugetul familiei e ca un zid de care s-au sfarmat ale tale oferte Baia ... Mini Cooper . Culmea ca de data asta sotia a fost capul rautatilor (si este in continuare =)) ) ca teroristu' , fitos cum este , nu are nevoie de masina sub 300 cp . Chiar am dubii ce s-a intamplat inauntru ca de atunci turuie ca o melita despre Mini desi banii ... . Ca fapt divers inauntru era un cuplu ce si-a achizitonat unul la modicul pret de 38000 Eur . Brrr. Apoi au trecut si pe la dealerul de Suzuki unde iarasi erau sa imi plece cu un Swift Sport (tot bugetul saracul a rezistat) . Cel mai slab s-a prezentat dealerul GM care chiar in fata mea a pierdut un amator de Aveo in favoarea celor mai amabili de la Suzuki . Asa ca am plecat acasa cu brosuri de la Mini si Suzuki , nu si de la GM .Acum pe bune astept idei serioase (nu alea stiti voi care) sa-i scot sotiei Mini-ul din cap . Pana acum esec total si asta nu stie multe , odata ma trezesc cu el in curte , iar de spalat vase in contravaloare e mai greu !!

In rest ce sa zic zile calme , odihna in sfarsit , ala micu rosu ca para focului de nici tratamentul traditional cu iaurt nu l-a mai putut ajuta (sau nu este asa de bun iaurtul francez ?) .

A venit si ziua de luni . Plecarea . In talpi nu mai aveam besici , doar ...rani . La micul dejun am lucrat in continuare cu seriozitate si perseverenta , asa ca daca il vedeti scos de la optiuni macar stiti cine este vinovatul .

Formalitati de plecare , recuperarea garantiei si la drum , Venetia ne asteapta . Si nu numai !!

post-153-0-00364100-1325945424_thumb.jpg

post-153-0-10062100-1325945458_thumb.jpg

post-153-0-33098800-1325945479_thumb.jpg

post-153-0-07778700-1325945499_thumb.jpg

post-153-0-76385500-1325945515_thumb.jpg

post-153-0-72825600-1325945532_thumb.jpg

post-153-0-48426300-1325945566_thumb.jpg

post-153-0-53539000-1325945588_thumb.jpg

post-153-0-25508800-1325945613_thumb.jpg

post-153-0-87916500-1325945637_thumb.jpg

post-153-0-96062700-1325945660_thumb.jpg

post-153-0-08316200-1325945681_thumb.jpg

post-153-0-77513000-1325945691_thumb.jpg

post-153-0-58797800-1325945721_thumb.jpg

post-153-0-76188600-1325945743_thumb.jpg

post-153-0-85047400-1325945763_thumb.jpg

post-153-0-26298300-1325945797_thumb.jpg

post-153-0-22246800-1325945811_thumb.jpg

post-153-0-56195500-1325945827_thumb.jpg

post-153-0-61742700-1325945850_thumb.jpg

post-153-0-65952000-1325945865_thumb.jpg

post-153-0-29211900-1325945890_thumb.jpg

post-153-0-76586900-1325945905_thumb.jpg

post-153-0-43376100-1325945924_thumb.jpg

post-153-0-85313400-1325945943_thumb.jpg

post-153-0-43215200-1325945962_thumb.jpg

post-153-0-24091200-1325946005_thumb.jpg

post-153-0-67172400-1325946037_thumb.jpg

post-153-0-40295200-1325946060_thumb.jpg

post-153-0-11560500-1325947107_thumb.jpg

post-153-0-33203100-1325947118_thumb.jpg

post-153-0-56556100-1325947305_thumb.jpg

post-153-0-70492500-1325947332_thumb.jpg

post-153-0-17575400-1325947370_thumb.jpg

post-153-0-01158400-1325947390_thumb.jpg

post-153-0-47360100-1325947411_thumb.jpg

post-153-0-02228600-1325947438_thumb.jpg

post-153-0-64277500-1325947463_thumb.jpg

post-153-0-71091900-1325947482_thumb.jpg

post-153-0-06777200-1325947669_thumb.jpg

post-153-0-41528800-1325947696_thumb.jpg

post-153-0-20640500-1325947993_thumb.jpg

post-153-0-24497000-1325948006_thumb.jpg

post-153-0-28337600-1325948017_thumb.jpg

post-153-0-15189400-1325948028_thumb.jpg

post-153-0-26768100-1325948100_thumb.jpg

post-153-0-41858700-1325948276_thumb.jpg

post-153-0-08687300-1325948314_thumb.jpg

post-153-0-12067200-1325948329_thumb.jpg

post-153-0-09916000-1325948799_thumb.jpg

post-153-0-38639200-1325948823_thumb.jpg

post-153-0-79560100-1325948855_thumb.jpg

post-153-0-92752000-1325948898_thumb.jpg

post-153-0-27133700-1325948929_thumb.jpg

post-153-0-46127100-1325948964_thumb.jpg

post-153-0-76441700-1325948983_thumb.jpg

post-153-0-87368200-1325949311_thumb.jpg

post-153-0-67472800-1325949653_thumb.jpg

post-153-0-09405000-1325949779_thumb.jpg

post-153-0-18606000-1325949804_thumb.jpg

post-153-0-99643600-1325949861_thumb.jpg

post-153-0-47921100-1325949896_thumb.jpg

post-153-0-11283400-1325949914_thumb.jpg

Edited by NGruia

Share this post


Link to post

Am ajuns si eu pe Coasta de Azur anul trecut, am stat cam o saptamana si am vazut-o de la Sant Tropez pana la Sanremo, in Italia. Am mers si cu autobuzul a carui bilet costa 1 euro, dar am preferat mai mult trenul, costa 2-3-4 euro, insa era climatizat si mergea mult mai repede.

Gara din Nisa o gaseai daca, din piata Massena, mai urcai pe strada cu linia de tramvai cam 2-3 statii. Eu am stat atunci la Ibis-ul de langa gara. Era bine sa fi cumparat o harta a regiunii, erau trecute toate mijloacele de transport in comun pe ea. Pana in Italia am ajuns cu trenul, trecerea granitei se face pur si simplu printr-un tunel, dupa care iti dai seama ca sunt cladirile ceva mai nasoale. La Cannes am luat vaporul si am mers pana pe insula Sf Margareta, la cativa km in larg. Nu e cine stie ce acolo, dar ca plimbare merita.

La Monte Carlo n-am ales autobus descoperit de city tour, ci autobuz clasic, cu abonament pe o zi, de vreo 4-5 euro, mai ales ca Monte Carlo e foarte mic si nu se justifica sa cheltui multi bani pe transport.

Per total, mi-a placut Riviera Franceza mai mult decat Parisul, poate pentru ca aici e o atmosfera mai de vacanta, la Parisul e ceva mai sobru.

Share this post


Link to post

Merci Laurentiu83 , asa am rupt si eu monstrul asta de relatare cu ajutorul tau .

Si plecam din Franta . O altfel de Franta decat dea de acum 16 ani . Atunci am fost in zona Agen si un pic la Hossegor (langa Biaritz) la invitatia unor localnici mai aconservatori si mai asezati . In plus la Paris mai ...nordic , mai rece si mai plin de turisti decat orice pana la ceea ce urmeaza sa relatez . Stiu si eu ce sa zic cu privire la ce si cum imi place ? Cel mai mult mi-a placut Luxemburgul , apoi linistea bavareza , dar si linistea dintre Lot si Garrone , dar si ...of Doamne ca poti sa o iei razna destul de usor . Mai bine ma abtin si revin la chestii mai simple cum ar fi ...numaratoare tunelelor . Ei bine deoarece pariurile interne au fost ca sunt intre 50 si 70 am pierdut toti . Din greu . Nu are rost sa va va explic cum , dar fiecare a iesit cu un alt numar cel mai mic fiind ... 164 al meu (ala micu zice ca poate nu am fost atent (adica sunt neatent la volan copile!!) si am pierdut cateva din acelea succesive la distante foarte mici . Despre calatorie nu ar fi mare lucru de spus , mergi destul de lejer . O singura situatie de ambuteiaj ...bineinteles ca intr-un tunel , dar fara nici o emotie . Peisajele in zonele imediat adiacente frontierei sunt mult prea frumoase pentru vocabularul meu redus , asa ca mergeti la fata locului !  <img src= ">

Din nou autostrada pare insuficienta cu trei benzi si in acest sens de circulatie cand este vorba de Milano . Si din nou la Piacenza ne-a pacalit ViaMichelin si tot cu Ovest-ul lor dar eram prea relaxati sa ne mai enervam . Am intrebat pe cineva de la drumuri care lucra ceva in zona si a fost simplu . Pe masura ce ne apropiam de sediul de operatiuni italiene am putut observa o stare de nervozitate in randul echipajului . Emotii pentru Venetia ...sau pentru outlet (mai degraba) . Ajungem suficient de devreme si de relaxat in asa fel incat nu pot obiecta la dorinta de a revizita aceasta tocatoare de bani . Inainte de a pleca spre outlet o pun pe sotie sa intrebe la receptie de ...gara pentru a lua trenul a doua zi spre Santa Lucia Venetia . Vine mandra cu ideile imprimate pe creier (vorbe goale monser) si cu o schita . Mergem la outlet unde habaucii aia de la Prada i-au adus teroristului tricoul (pai la 57 de euro :twisted: cred si eu) . In semn de recunostinta hotarasc sa viziteze din nou toate magazinele de ziceai ca e prima oara . In mod ciudat nu mai m-am ofuscat chiar asa , cine stie poate am devenit mai ...bun =)) . Drept recunostinta am dreptul ca in urma a 40-50 de minute de incercari si rasincercari sa achizitionez o pereche de pantofi Fratelli Rosetii la nesimtitul pret de 128 de Eur . Reusesc deasemenea sa impun cumpararea unor obiecte de uz gospodaresc (tigai si grill de aragaz) pentru cele 2 soacre de acasa . Dat la schimb acord de parfum Prada . Totusi pe la 21:00 le-am solicitat sa verificam si cu gara , sa o localizam atat pe ea cat si parcarea publica si gratuita si cu locuri (hm, ar fi prea frumos) libere dimineata . Daca am invatat ceva este ca de acum sa fiu mult mai atent cand o sa fiu pus in situatia de a da indicatii unor oameni din alte zone sau tari , deoarece ceea ce este pentru mine loc comun este tot noutate absoluta pentru ei . Ca si pentru noi acolo . Asa ca am reusit sa traversam de 2 ori Sao Dona Di Piave fara nici urma de gara . Pana la urma tot italiana si "farmecul" sotiei ne-au salvat primind de la un biciclist informati a ca daca intoarcem (mergeam inapoi spre hotel) si o luam pe prima la stanga ajungem la "ferovia" . Asa era si pe schita de la hotel dar erau 2 strazi spre stanga cu un mic ecart intre ele si noi am ales-o intotdeauna pe cea gresita . Gasim gara , ne intiparim traseul in creier si inapoi la hotel . Acolo am avut niste mici probleme de rezolvat , dracu a stiut ca AC se opreste si daca deschizi geamul de la baie !! Apoi ne-am uitat un pic la TV unde am aflat 3 lucruri "interesante": a doua zi urmau sa fie la Venetia 35-36 C , tot maine se anunta cel mai mare numar de turisti din ultimii nu mai stiu cati ani si , cel mai hilar , ca Venetia a devenit un exemplu de lupta contra negrilor aia cu cearceaful care vand lucruri contrafacute . Sa fie ei sanatosi ... aia de la stiri vreau sa zic .

A doua zi , dupa un mic dejun sardanapalic , hop in masina si fuga la gara. Culmea gasim loc in parcare (nu chiar usor dar era) , ne luam bilet si repede in tren . Conform traditiei in picioare , dar macar mergea bine AC . Repede pana la Venetia Mestre , mai lent apoi ca sunt restrictii de viteza si ajungem in gara "noastra" (ca si acum 16 ani) Santa Lucia .

Aici intrerup sa vad cum se "taie" ca ar fi pacat sa amestec Venetia cu orice altceva .

 

Doamne da chiar m-am tampit , nu-s in stare sa scriu decat in continuare !! Cum fac sa incep intr-o noua postare ?

 

Avand in vedere ca nu se poate "rupe" relatatarea si nimeni nu se indura sa imi dea vreun reply , merg in continuare , dar este pacat ca se amesteca pozelele!

Ajungem deci in gara Santa Lucia . Sincer nu credeam ca la varsta mea mai pot fi impresionat de un loc oricare ar fi el . De data asta insa am tacut cu lacrimi in ochi (adica te-ai ramolisit monser ar zice unii ) . Trecem podul si intram in Venetia "noastra" . In primul rand e cald , foarte cald . Apoi negrii aia cu cearceaful erau la locul lor netulburati in vadita contradictie cu cele anuntate la TV . Puhoiul de turisti insa era acolo conform prognozei . Si am mers fratilor de simteam ca am cuie in talpi . Bineinteles ca o incercare de descriere a Venetiei in cuvinte , mai ales cand nu esti de meserie manuitor de acestea , este o incercare mult prea dificila , asa ca voi incerca sa anexez cat mai multe poze . Am insa nemultumiri majore : suntem prea multi (turistii) , sunt prea multe gondole (au ..ambuteiaje) iar caracterul este parca prea comercial . toate acestea in comparatie cu excursia din 1995 . Dar am avut si bucurii . Parca teroristu' e mai tacut ca de obicei . Pare chiar a privi prin jur . Totusi ceva il misca pana si pe el cel mai cool dintre cool-i . In mare secret ii marturiseste mamei ca ii place ce vede si o vreme scapam de enumerarea firmelor de rasini sau de pomenitul bolizilor inaccesibili . Drumul ne poarta incet spre San Marco , dar decidem sa pranzim preventiv . Si gasim o terasa unde este meniu "venetian" . Madam nu serveste , treaba ei . Teroristu' intrebat vrea meniu cu peste iar eu iau cu altele . Bineinteles ca la sosirea comenzii el nu mai vrea meniul pescaresc ci pe al meu si asa am ajuns sa mananc spaghetiti alle cozze adica taitei cu midii . Rasul lumii . In acelasi timp "mogarul" baga in el carne de pui si porc cu garnitura de ...polenta . Na desteptule , ca ai ajuns sa manci mamaliga la Venetia ! Mai bem si trei sucuri tip Venetia , adica la volum mai mic decat in restul lumii , dar cu pret mai mare sa nu se supere nimeni . Vine cu plata si avem dovada ca memoria ne lasa . Pe nota cate 2 euro taxa de servire la terasa , exact ca acum 16 ani la Venetia si ...Paris (bine in alte monede e drept) . Asa sarlatanilor , dupa ce ca ma asez la masa voastra stimuland si pe altii sa o faca (cand treceam noi era gol si l-am lasat plin ...locul) in loc sa imi dati voi ceva tot eu platesc . De suparare le-a m folosit toaleta si am plecat manios . Atat de manios incat incuvintez mecanic achizitia unei bautur idin aceea din gheata pisata si neatent trag un gat zdravan . Ioai istenem (vorba romanului) ca m-a sagetat pana in varful capului chiar si in zonele banuite de inexistenta de tesut cerebral sau / si irigatie sanguina . Cam asa a simtit oare Zeus cand a nascut-o pe Atena prin cap ? Unde mai pui ca si tinea senzatia , iar mai tarziu oricat de atent degustam tot ma sageta in draci . Profitand de starea mea deplorabila si de uluirea teroristului , sotia intra in fiecare magazin de posete din drum . Noroc ca nu erau multe cam 1/3 din numarul total de magazine !! Bineinteles ca a luat una la numai 80 de euro in uralele (pe fata) si injuraturile (prin gand ) ale restului echipei . Da Dumnezeu de ajungem in San Marco . Si soarele la fel . Parca am lovit un zid ce apoii iti cade in cap caramida cu caramida . O caldura umeda numai buna de scazut populatia ! Inghesuiala atat de mare incat porumbei erau refugiati pe statui si pe turn . De basilica nici nu te poti apropia decat daca ai de gand sa dormi la rand . Palatul dogilor asa cum il stiti Cele doua coloane rosii (rozalii) indica locul de executie al marimilor vinovate de tradare sau alte pacate capitale (asa zic unele ...surse) , inclusiv dogele Marino Falier . Totusi , cu toata inghesuiala , mesele de la restaaurante sunt goale , ceea ce inseamna ca si altii au invatat din ceea ce si noi am patit acolo (in 1995 am consumat Coca Cola cu gheta la 190 ml cu 7 dolari sticla !!) . Degeaba pandesc chelnerii si sefii de zona (ca sala nu-i) ca nici dracu nu se aseaza . Cel putin cat am fost si noi pe acolo . Dam coltul la stanga sa vedem puntea suspinelor . Teroare si deziluzie , nu stiu ce firma , adica stiu dar ... , probabil sponsorizeaza refacerea asa ca puntea deabia se vede dintre panouri publicitare . De asemenea acum 16 ani nu erau gondole acolo la "mare" , acum era plin . Beau cu mare grija inca o gheatra din aia (degeaba ma feresc tot imi trec fulgere prin craniu) . Facem o pauza echipa stand la baza unui stalp cu steagul Italiei si admiram o coada la apa (noi mai modesti ne-am cumparat) . Era sediul carabinierilor din Venetia . Iar mergem spre Rialto acum . Ajungem si acolo . Tot podul e plin de buticuri cu marfa la un pret ...exagerat. Parca e prea mult , intrega Venetie semanand cu un urias magazin . Bineinteles ca a trebuit sa mai luam o posetuta de acolo (una in forma de vaporas) ca era asa de ..draguta !! Inca o gheata cu cele de rigoare . Asa-i ca suna calp Venetia descrisa in cuvinte : mancare , gheata aia , apa , poseta , magazine . Asa si este la descris . Trebuie vazuta si totul de schimba . daca si teroristu' a tacut inseamna ca ..e ceva de capul ei . Am mai batut orasul cautand si gasind pensiunea unde am stat scum 16 ani , am mancat (ce spuneam mai inainte dai cu burdihanul) o pizza la Beppo , am luat niste suveniruri pentru nepoti (de sora mai !) si ne-am tras incet catre gara . Bine ca am lasat un mic inteval ca acolo nu functiona nici un aparat de marcat biletele . Dupa o goana ca in filmele cu prosti am gasit la peronul 12 sau 13 un aparat ce mergea pentru a face cele de cuviinta . Iar in tren , fiind start de linie am gasit si locuri pe scaun ! Ne-am intors la Sao Dona franti dar fericiti . Fratilor faceti p dracu in patru dar mergeti odata acolo . O sa va schimbe parerea despre frumos sau cel putin despre ...interesant . Acum voi abuza si voi posta cate poze pot , dar imi pare rau ca sunt din acelea resized . Ale sotiei sunt toate de 7 mb si are si forumul limitele lui (si foarte bine face) . As mai continua azi dar nu pot rupe textul si pozele si ar fi pacat ca ceva sa interfereze cu Venetia . Chiar daca acel ceva este din/la Maranello sau San'Agata Bolognese . Hm , cel putin acum stiti mai mult decat teroristu' in seara aceea , el nestiind de surpriza FerarrioLamborghinica pregatita cu atentie de parinti . Va dati seama ce si cum a fost !!

post-153-0-16380700-1325954061_thumb.jpg

post-153-0-99167200-1325954078_thumb.jpg

post-153-0-89168600-1325954133_thumb.jpg

post-153-0-83688100-1325957772_thumb.jpg

post-153-0-30374900-1325957796_thumb.jpg

post-153-0-74250100-1325957813_thumb.jpg

post-153-0-89397300-1325957856_thumb.jpg

post-153-0-04726500-1325957876_thumb.jpg

post-153-0-82152900-1325957906_thumb.jpg

post-153-0-84091200-1325957924_thumb.jpg

post-153-0-86914800-1325957955_thumb.jpg

post-153-0-82643300-1325958000_thumb.jpg

post-153-0-22026100-1325958024_thumb.jpg

post-153-0-05369100-1325958070_thumb.jpg

post-153-0-94523700-1325958173_thumb.jpg

post-153-0-78677600-1325958209_thumb.jpg

post-153-0-72326000-1325958224_thumb.jpg

post-153-0-29084100-1325958243_thumb.jpg

post-153-0-98888600-1325958250_thumb.jpg

post-153-0-60591800-1325958258_thumb.jpg

post-153-0-35868300-1325958305_thumb.jpg

post-153-0-36594100-1325958324_thumb.jpg

post-153-0-86723500-1325958346_thumb.jpg

post-153-0-01768300-1325958369_thumb.jpg

post-153-0-69854300-1325958395_thumb.jpg

post-153-0-81275200-1325958426_thumb.jpg

post-153-0-00098700-1325958445_thumb.jpg

post-153-0-32459900-1325958470_thumb.jpg

post-153-0-19823300-1325958534_thumb.jpg

post-153-0-89668100-1325958549_thumb.jpg

post-153-0-93769200-1325958566_thumb.jpg

post-153-0-85672900-1325958588_thumb.jpg

post-153-0-86453100-1325958619_thumb.jpg

post-153-0-93229500-1325958639_thumb.jpg

post-153-0-24101700-1325958665_thumb.jpg

post-153-0-37124500-1325958705_thumb.jpg

post-153-0-74256100-1325958769_thumb.jpg

post-153-0-07708200-1325958790_thumb.jpg

post-153-0-92933400-1325961226_thumb.jpg

post-153-0-34540000-1325961269_thumb.jpg

post-153-0-86484700-1325961560_thumb.jpg

post-153-0-79133000-1325961589_thumb.jpg

post-153-0-18659500-1325961625_thumb.jpg

post-153-0-60226400-1325961640_thumb.jpg

post-153-0-04982500-1325961714_thumb.jpg

post-153-0-34096400-1325961784_thumb.jpg

post-153-0-31307400-1325961823_thumb.jpg

post-153-0-42797500-1325961844_thumb.jpg

Edited by NGruia

Share this post


Link to post

Excelenta " povestire " ...foarte detaliata si complexa...Felicitari !

Share this post


Link to post

Foarte tare povestea! Continuati, dom' doctor :)

Share this post


Link to post

Excelenta " povestire " ...foarte detaliata si complexa...Felicitari !

Merci Voicu si pentru apreciere (exagerata zic eu ) dar si pentru posibilitatea de a iti raspunde deci foaie "curata" .Inainte de a incepe descrierea celor intamplate in ultima zi de Italia sa mai stam un pic la ..hotel . Trimitem copilasul (asta-i pentru eventualitatea ca citeste si el topicul !) la baie sa putem pune la punct surpriza de a doua zi . Si deodata harmalaie din baie , huruieli si suieraturi ! A gasit al dracului "bumbul" de pornire al cadei cu hidromasaj . Zgomot ca la aeroport preusupun (acum la rece) datorita nivelului prea scazut al apei . Apasam in draci sa oprim magaoaia dar nimic . De sunat la receptie nu prea ne vine dupa faza cu fereastra de la baie si AC-ul , asa ca ,romaneste , tragem de heblu , sau mai pe sleau scoatem cartela de acces . Se opreste haosul auditiv si ne ajustam si noi vocile sa nu ne facem de ras . De "suparare" a trebuit sa coboram la inca 2 tigari de caciula (am uita sa mentionez si aici si in Franta au fost hoteluri de nefumatori) . Pipam distrandu-ne de fapt pe socoteala lui (de parca noi am fi fost mai breji daca apucam sa fim primii la baie ) si revenim. Somn de brute dupa toate cele ale zilei .

Si vine dimineata . Azi iti facem o surpriza . Adica ce mergem la outlet (ma astia au ceva buba la cap , toata generatia zic eu filozofic) . Nu las ca vezi tu . Pe cai si spre Bologna . Nu mai detaliez cu taxele ca sigur nu dispar si nici nu ..scad . In schimb , in plina vara , dupa 36 de grade la Venetia acum am priceput rostul marcajelor alea "in caso di nebbia" (sau asa ceva) , Da o ceata de aveai impresia ca intra si prin aeratoarele de bord (cu AC pornit cf. programului de vara) . Capac la toate mergem si mai incet . In sfarsit ajungem la iesirea de pe autostrada . O nimerim deci e clar ca am evoluat inspre ceva mai modern . Asta pana am dat de paienjenisul de drumuri "mici ". Nu pot sa blamez ViaMichelin , acolo scria clar Strada Medicina , apoi cotesti pe Via Medicina , dar ce eu nu-s in stare ce ma tot fataie astia pe aici samd. . .. Am ajuns in situatia de a arunca cu dispret traseul listat si sa ne orientam dupa indicatoare . Asta ar fi bine , dar fiind un echipaj foarte atent de data asta (interesul poarta fesul!!) ala micu ne semnaleaza ca pe un indicator scrie Maranello inainte 23 de km , iar pe altul pe partea opusa Maranello ..inapoi 20 km . Si cica sa eviti stresul si enervarile . Sfaramand grunji de furie intre dinti (dar hotarati sa nu-i stricam placerea) mai facem vreo cateva volte si zeci de km dar intr-un final dramatic ajungem la Maranello la muzeul Ferrari . Si pentru ca intrarea pe la colt mi-a parut prea indepartata am patruns in parcare pe aleea cu piatra cubica din fata (si mai vorbesc de "New Generation" de rau) . Ajungem la intrare , platim bilet de grup (adica 3x9 Euro) si pe ei (ele) . Mult marketing , multa lume dar toaleta comuna si cu rand (aici sunt sensibil ) . La iesire (doar nu credeati ca o sa descriu muzeul aveti toate pozele de acolo!! Asa mici pana gasiti vreo solutie alternativa) un pic prin magazin , un penar , un tricou nimicuri din astea . Umbrela nu ca am luat pe pe Rialto una cu Venetia , e mai sic . Obiectivul unu bifat . Test drive nu vrem din tot felul de ratiuni ...logice . Si acum cap compas Sant'Agata Bolognese . Adica fosta fabrica de tractoare cum zic cu dispret cei de la Ferrari . Pe hartie 27 de km . Si uite ca hartia suporta multe ...sau stam noi prost cu cititul (mai plauzibil) . Doamne ce incurcaturi . Dupa vreo ora de hoinarit intr-o zona frumoasa nimic de zis , daca nu ai altceva precis de facut , oprim la o benzinarie . Drace e din alea fara personal . Era insa un client care insa se jura ca localitate respectiva nu este pe o raza de 100 de km (hai ma las-o jos ca macane) , asta daca exista in general si sa ne luam TomTom . Bine cercopitatule , las' ca ne descurcam noi . Mai valsam prin zona din ce in ce mai aproape de Bologna (si ala cica nu este localitatea acolo pai doar nu-i zice Sant'Agata Bresciese sau Padovanese ce habauc si ala ) . Dam de o benzinarie cu servant . Alimentam . facem toate cele ce nu se puteau la muzeul Ferrari si il chestionam . Mai sa fie da' nici asta nu era sigur . Cica sa continuam spre Bologna ca gasim noi pana la urma . Incurajator . Zis si facut mergem spre Bologna . Apare si indicatorul ca intram in Bologna . Noroc ca mai era inca o benzinarie unde am tras pe dreapta . Gata zic sotiei treci in mod multicore gen I7 sau chiar I9 ca ne facem de cacao fata de copil . Coboram amandoi pentru a da greutate ...chestionarii . Mai culmea dar asta stia ceva . Inapoi la vreo doi km este o deviatie spre San Giovanni In Persiceto si de acolo va descurcati . Nu intrebati cum am retinut noi numele (adica ultimele doua cuvinte era unite in mintea noastra ) .O luam inapoi cu ochii pe kilometraj . Trece un km , mai trecu unul , inca unul (asta-i un dobitoc isi bate joc de noi cu persiceto al lui ) cand dupa 4 km apare deviatia (mai tarziu am cautat date si am fost un pic rusinat de "mistoul" facut de noi la adresa unei localitati cu o vechime de 1800 de ani !!) . Gasim San Giovanni si indicatorul catre Sant' Agata . Gasim si localitatea de destinatie prin care trecem lu viteza melcului . Aproape de iesire (iesirea spre care mergeam noi ca nu e doar una ) apare un monstru din beton (putin) si sticla neagra . Pana ne-am dezmeticit am ajuns in dreptul portii a doua pe unde iesea un ...Aventador nou nout pentru probe !! Aha aici erai maestre . Am lasat in plata Domnului regulile de circulatie si am tras o intoarcere demna de o masina mai sportiva . impresionant dar nu destul pentru a ne permite parcarea acolo , fiind probabil rezervata angajatilor fabricii (si era o padure de masini cu numere de Ingolstadt) . Gasim o parcare (mult prea departe dupa gustul nostru ) si fuga la fabrica . In dreapta este "muzeul" . Intram si trecem la cumpararea de bilete . Aici nu am mai fost grup ci 2 adulti si un student adica 2x13 + 9 Euro . Am fost chestionati dur asupra tarii de origine iar dupa ce am spus Romania ni s-a raspuns cu un "Multumesc" foarte corect ca pronuntie . In sfarsit intram . Lume mult mai putina , masini mai spectaculoase in opinia noastra unanima (nu vorbesc de calitate sau performante dar ca aspect ...), toaleta utilizabila . Pana si finantista a turbat facand zeci de poze . Fara a dori sa pornesc vreo polemica puteti constata ca Lambo e mai atragator (cel putin pentru ea) din rapotul numarului de poze decat Ferrari . Am vazut muzeul , hai si la magazin . Aici a fost cam sumbru ca aveau niste preturi de te rupeau ; un tricou cu Lamborghini e drept brodat costa 104 Euro . Cam mult , asa ca am luat lucruri mai marunte , un tricou imprimat cu 50 si un pix Lamborghini . La iesirea din magazin o surpriza uriasa . Revenise din probe un Aventador (tot alb) si l-au ambalat putin . Poate sunt subiectiv dar facea intradevar ca un taur furios mai ales la finalul ambalarii . Atat a fost de spetaculos incat pana si impertubabilul funtionar public a ramas masca uitand ca poate filma (si cu sunet la dracu) , era hipnotizata . A crezut ca isi poate lua revansa la semafor , unde astepta un alt Avetador sa se faca verde . L-a pozat din fata ( e penultima poza) si urma in mintea ei sa il prinda si din lateral cand se face verde . Vedeti in ultima poza ce a prins ... semaforul , indicatoarele rutiere si Jeep-ul ce state in spatele lui la semafor ce inca nu apucase sa se miste !! Superbe scule , cel putin ca aspect . In sfarsit aveam un pic de liniste si din spate teroristu' fiind fara cuvinte . Asta a tinut destul de mult , aproape pana la hotel , cand si-a adus aminte impreuna cu cealalta donoare de bani ca mai au de cumparat !! Si uite asa se duc dracului toate indicatiile de calm si liniste ale dnei.dr. de diabet , da ce sa-i faci is ai mei si asta este . Acu' iar am dat de belea ca mai am poze dar stric firul narativ . In fine inlocuiti mai sus "ultimele poze" cu ultimele poze cu tenta auto si iese bine .. Mergem la ...outlet ce sa fac . Isi mai cumpara o geaca lunga cu fata suplimentara detasabila pe interior de la Armani (pai da si inca o mai si car eu in plasa) cu "numai" 138 de euro . Mai gaseste si ea ceva nimicuri (oriunde dar nu la pret ..nimicuri) . Din pozele atasate puteti deduce ca numai noi si ...paza mai eram pe acolo ! In sfarsit , la limita oricarei rezistente psihice ii tarasc la hotel . Noi mai iesim la o pipa (asta insemnand intre 2 si 4 tigari) si observam cum la hotelul Base2Work invecinat ferestrele au iluminare variabila ! Oare cum fac fara sa deranjeze clientii ? Cateva poze si cu al nostru BaseToStay adica si una cu celalalt ziua . Furat cu vaicareala era sa uit de tarif 90 de Euro camera tripla cu mic dejun inclus (adica mai putin de 1/2 fata de Novotel 3* la francezi ; e drept nu e statiune ) . Nu-i nici un bai ca ai unde cheltui eventuala diferenta cu varf si indesat . Ne-am culcat tare greu deoarece gandul plecarii nu era deloc incurajator . Cu moartea-n suflet si somniferul la bord am reusit sa adormim (interesant dar revenirea cauza aceleasi probleme intalnite la inceputul concediului) .

Plecam negrii la propriu si la figurat . Mai numaram veo 27 de tunele dar entuziasmul se topeste ca "zapada in desert" (cartea aceea despre Omar Khayyam) . Greu e inapoi oameni buni . Trecem la Villach cu o nou vigneta (asa ca iar aveam motiv sa fiu botos , zece zile si eu stau cateva ore ) . In mod neasteptat OMV-ul de langa Graz ne readuce optimismul . Intai printr-o mancare excelenta (reconfirm calitatea si pretul de 7 Euro) , apoii printr-o cafea cu castiguri . Cat timp noi savuram cafeaua apare un tanar care facea un sondaj de opinie referitor la ea (cafea) si la conditiile de la minirestaurantul OMV . Avand cu noi vorbitorul de germana (ca doar e proaspat licean la N Lenau Timisoara asa ca trebuie sa stie totusi ceva din limba aceea imposibila , iar mama lui ..alaturi de el) suntem de acord sa raspundem chestionarului ; banal ca doar nu era fizica cuantica sau ...reforma romaneasca . La final , pentru amabilitate teroristu' este rasplatit cu un cos de cumparaturi pliabil . Nu cine stie ce valoare dar motiv de dadaceala - vezi daca stii limbi straine cum te poti descurca etc. Mai trecem prin magazinul benzinariei unde acel al 6-lea simt ma serveste sin nou . Luam maruntisuri in valoare de 6,03 Euro . La caserie sotia cauta eurocenti prin vastul ei portmoneu . Ai intervine simtul impiedicandu-ma sa fac comentarii acide si a da indicatii cu tenta nepoliticoasa . Vorbesc normal si o ajut , si bine fac. Dupa achitarea produselor ne trezim cu un calduros "Drum bun in continuare" intr-o romana perfecta din partea casierei . Iar dadeam cu bata-n balta . Pe drum observ ca un Astra cu numere italiene se tine scai de fundul (respectabil nu zic nu) Nubirei . La moment dat parasesc autostrada in favoarea unui drum secundar tot spre Gyor . Ala dupa mine . Mistocareala de prost gust la adresa lor , vin italienii sa le ia purcoiul de boarfe de la outlet si altele de genul acesta . Oprim intr-o parcare . Se dovedeste a fi un roman (ma rog un moldovean din Chisinau) ce venea pentru prima data motorizat din Italia din Frosinone mai precis . Nu stiu ce l-a facut sa creada ca noi am fi mari experti in deplasari de acest gen asa ca s-a lipit de noi . L-am ghidat pana la Gyor si l-am ajutat cu achizitionarea vignetei de Ungaria . I-am atras atentia si de vigneta nostra sa nu aiba neplaceri . Noi am tras la Gyor tot la Amarilis unde receptionerul (care este si copropietar fiind o afacere de familie) ne-a descusut despre toate cele din concediu . In mod neasteptat ne-am inteles destul de bine si am rezistat mult in noapte cu povestitul .

Am ajuns relativ rapid acasa unde toate erau neschimbate . reformele permanente, ordonantele de urgenta zilnice si nesiguranta in floare .

 

Niste mici adaugiri :

- la hotelul din Franta WC era separat de baie si dus , dar in mod ciudat nu dispunea de o chiuveta proprie asa ca nu pricep decat partial logica separarii

- Franta turistica este mult mai vioaie decat "cealalta" dar parca mai rece decat Italia turistica

- la italieni autostrada a fost nesteptat de bune si circulatia chiar fara nici o problema

- in Franta am fost prea putin pe autostrada pentru a putea emite judecati

- francezii sunt putin mai snobi decat italienii avand aere de superioritate uneori nejustificate

- nu am avut probleme la declinarea nationalitatii niciunde

- la italieni la hotel nu au avut manifestari ciudate cand am efectuat plata cash iar pretul era acelasi indiferent daca rezervai cu sau fara card de credit (repet pentru cei care au de mers in zona ..mai ales ca insotitori ai doamnelor la outlet hotelul este brici din toate puntele de vedere)

- am remarcat un numar neasteptat de mare de Mini si Fiat 500 in Franta si respectiv Fiat 500 in Italia . Sa nu credeti ca erau mai multe decat Clio , 207 sau Citroen , respectiv Panda sau Punto ,dar erau foarte multe comparativ cu ce vedem la noi

- la francezi , cel putin unde am fost noi , trecerea de pietoni tinde sa fie "transparenta" pentru soferi

- despre noi : masina s-a comportat exemplar (daca facem abstractie de rulmentul cantaret) ; nici o problema , consum nediu pe concediu 7,2 l/100 km cu AC pornit permanent dar nu totdeauna pe viteza maxima . Echipajul a fost si el cat de cat decent in ciuda micilor frecusuri inerente unei familii ...fericite (cica alea fara frecusuri nu-s fericite pe bune) . Cheltuielile au fost majorate simtitor de prezenta celor doua outleturi dar daca ei sunt fericiti ce mai conteaza cativa lei sau euro (asa grai nababul din mine ala care are lei si euro ...vai de el)

Experienta reusita si in mod ciudat , dupa atatia km si atate intamplari am ajuns acasa odihniti ..sufleteste macar .

 

Imi cer scuze pentru postarile cam lungi , probabil puerile pe alocuri si intesate de greseli . De vina este colegul FlorinBad care a creeat asteptari si acum tace ca "dansul" in papusoi .

Daca veti considera ca acest topic este de folos ma voi simti incurajat sa perseverez si sa va povestesc si despre concediul antamat pe anul viitor cu punct central Praga (hotel Castle Residence Praga cum sade bine clasei low mid range din Romania). Doamne iarta-ma , anul acesta ca suntem in 2012 ( e clar ceva s-a mai dus din odihna aia sufleteasca ) . Asa ca toate cele bune si ne reauzim cel mai tarziu cu o relatare de la "U Fleku" unde si Svejk ...

post-153-0-12497100-1325968335_thumb.jpg

post-153-0-41999700-1325968339_thumb.jpg

post-153-0-71385000-1325968477_thumb.jpg

post-153-0-13494800-1325968481_thumb.jpg

post-153-0-57199100-1325968484_thumb.jpg

post-153-0-82322200-1325968488_thumb.jpg

post-153-0-25765000-1325968493_thumb.jpg

post-153-0-75339600-1325968496_thumb.jpg

post-153-0-23291900-1325968499_thumb.jpg

post-153-0-59590800-1325968501_thumb.jpg

post-153-0-26773900-1325968526_thumb.jpg

post-153-0-11325700-1325968531_thumb.jpg

post-153-0-71013700-1325968531_thumb.jpg

post-153-0-30514100-1325968532_thumb.jpg

post-153-0-92687100-1325968532_thumb.jpg

post-153-0-57073300-1325968533_thumb.jpg

post-153-0-23258800-1325968534_thumb.jpg

post-153-0-74057500-1325968534_thumb.jpg

post-153-0-35248400-1325968535_thumb.jpg

post-153-0-79586100-1325968535_thumb.jpg

post-153-0-29581900-1325968585_thumb.jpg

post-153-0-26475700-1325968586_thumb.jpg

post-153-0-99539200-1325968586_thumb.jpg

post-153-0-88983400-1325968587_thumb.jpg

post-153-0-39085400-1325968588_thumb.jpg

post-153-0-06154200-1325968589_thumb.jpg

post-153-0-11199100-1325968590_thumb.jpg

post-153-0-10375400-1325968591_thumb.jpg

post-153-0-84281100-1325968591_thumb.jpg

post-153-0-67523500-1325968592_thumb.jpg

post-153-0-32969100-1325968620_thumb.jpg

post-153-0-47709300-1325968621_thumb.jpg

post-153-0-45165900-1325968622_thumb.jpg

post-153-0-47897600-1325968623_thumb.jpg

post-153-0-57198900-1325968625_thumb.jpg

post-153-0-58746800-1325968626_thumb.jpg

post-153-0-03736500-1325968629_thumb.jpg

post-153-0-31971600-1325968631_thumb.jpg

post-153-0-90737100-1325970335_thumb.jpg

post-153-0-22461200-1325970337_thumb.jpg

post-153-0-14005900-1325970338_thumb.jpg

post-153-0-20529200-1325970339_thumb.jpg

post-153-0-30467000-1325970340_thumb.jpg

post-153-0-25723500-1325970341_thumb.jpg

post-153-0-83898700-1325970341_thumb.jpg

post-153-0-52816800-1325970342_thumb.jpg

post-153-0-19572200-1325970343_thumb.jpg

post-153-0-03376500-1325970344_thumb.jpg

post-153-0-14725400-1325970370_thumb.jpg

post-153-0-85311300-1325970370_thumb.jpg

post-153-0-76969500-1325970371_thumb.jpg

post-153-0-07124500-1325970373_thumb.jpg

post-153-0-03701800-1325970374_thumb.jpg

post-153-0-07263000-1325970375_thumb.jpg

post-153-0-98938300-1325970375_thumb.jpg

post-153-0-70463900-1325970376_thumb.jpg

post-153-0-35521200-1325970377_thumb.jpg

post-153-0-22867700-1325970378_thumb.jpg

post-153-0-31728200-1325970392_thumb.jpg

post-153-0-08473800-1325970393_thumb.jpg

post-153-0-01562900-1325970394_thumb.jpg

post-153-0-86761000-1325970394_thumb.jpg

post-153-0-66539600-1325970395_thumb.jpg

post-153-0-68572000-1325970396_thumb.jpg

post-153-0-10777500-1325970397_thumb.jpg

post-153-0-70269900-1325970397_thumb.jpg

post-153-0-35640700-1325970398_thumb.jpg

post-153-0-95242200-1325970398_thumb.jpg

post-153-0-68726700-1325970420_thumb.jpg

post-153-0-80571000-1325970421_thumb.jpg

post-153-0-38391500-1325970422_thumb.jpg

post-153-0-88352300-1325970422_thumb.jpg

post-153-0-45158600-1325970423_thumb.jpg

post-153-0-05545300-1325970424_thumb.jpg

post-153-0-64180500-1325970424_thumb.jpg

post-153-0-12933600-1325970425_thumb.jpg

post-153-0-72349400-1325970425_thumb.jpg

post-153-0-36760200-1325970426_thumb.jpg

post-153-0-52642900-1325970448_thumb.jpg

post-153-0-87895300-1325970449_thumb.jpg

post-153-0-95275000-1325970450_thumb.jpg

post-153-0-53590800-1325970451_thumb.jpg

post-153-0-04706200-1325970452_thumb.jpg

post-153-0-46966400-1325970452_thumb.jpg

post-153-0-06529500-1325970453_thumb.jpg

post-153-0-58909900-1325970453_thumb.jpg

post-153-0-17978400-1325970454_thumb.jpg

post-153-0-79624900-1325970454_thumb.jpg

post-153-0-19099000-1325970471_thumb.jpg

post-153-0-01526200-1325970472_thumb.jpg

post-153-0-72579000-1325970472_thumb.jpg

post-153-0-00097000-1325970474_thumb.jpg

post-153-0-57198500-1325970474_thumb.jpg

post-153-0-31330700-1325970475_thumb.jpg

post-153-0-85057800-1325970475_thumb.jpg

post-153-0-43030100-1325970476_thumb.jpg

post-153-0-94395000-1325970476_thumb.jpg

post-153-0-47129900-1325970477_thumb.jpg

post-153-0-05094700-1325970502_thumb.jpg

post-153-0-93111700-1325970503_thumb.jpg

post-153-0-46023900-1325970504_thumb.jpg

post-153-0-16844800-1325970505_thumb.jpg

post-153-0-80389200-1325970505_thumb.jpg

post-153-0-36326400-1325970506_thumb.jpg

post-153-0-94073800-1325970506_thumb.jpg

post-153-0-49177900-1325970507_thumb.jpg

post-153-0-00153200-1325970508_thumb.jpg

post-153-0-98571800-1325970528_thumb.jpg

post-153-0-29300500-1325970530_thumb.jpg

post-153-0-44668000-1325970531_thumb.jpg

post-153-0-11504700-1325970532_thumb.jpg

post-153-0-59065800-1325970533_thumb.jpg

post-153-0-42805700-1325970534_thumb.jpg

post-153-0-70502000-1325970536_thumb.jpg

post-153-0-88974900-1325970537_thumb.jpg

post-153-0-01527600-1325971588_thumb.jpg

post-153-0-37533800-1325971674_thumb.jpg

post-153-0-08557400-1325971676_thumb.jpg

post-153-0-15976700-1325971678_thumb.jpg

post-153-0-28950500-1325971680_thumb.jpg

post-153-0-70399400-1325971681_thumb.jpg

post-153-0-81779800-1325971682_thumb.jpg

post-153-0-50166400-1325971683_thumb.jpg

post-153-0-74053200-1325971824_thumb.jpg

post-153-0-12388800-1325971827_thumb.jpg

post-153-0-02293900-1325971871_thumb.jpg

post-153-0-43536100-1325971900_thumb.jpg

post-153-0-72230100-1325971901_thumb.jpg

post-153-0-33244900-1325971902_thumb.jpg

post-153-0-79582400-1325971934_thumb.jpg

Edited by NGruia

Share this post


Link to post

- francezii sunt putin mai snobi decat italienii avand aere de superioritate uneori nejustificate

- nu am avut probleme la declinarea nationalitatii niciunde

- la italieni la hotel nu au avut manifestari ciudate cand am efectuat plata cash iar pretul era acelasi indiferent daca rezervai cu sau fara card de credit (repet pentru cei care au de mers in zona ..mai ales ca insotitori ai doamnelor la outlet hotelul este brici din toate puntele de vedere)

- am remarcat un numar neasteptat de mare de Mini si Fiat 500 in Franta si respectiv Fiat 500 in Italia . Sa nu credeti ca erau mai multe decat Clio , 207 sau Citroen , respectiv Panda sau Punto ,dar erau foarte multe comparativ cu ce vedem la noi

- despre noi : masina s-a comportat exemplar (daca facem abstractie de rulmentul cantaret) ; nici o problema , consum nediu pe concediu 7,2 l/100 km cu AC pornit permanent dar nu totdeauna pe viteza maxima . Echipajul a fost si el cat de cat decent in ciuda micilor frecusuri inerente unei familii ...fericite (cica alea fara frecusuri nu-s fericite pe bune) . Cheltuielile au fost majorate simtitor de prezenta celor doua outleturi dar daca ei sunt fericiti ce mai conteaza cativa lei sau euro (asa grai nababul din mine ala care are lei si euro ...vai de el)

Experienta reusita si in mod ciudat , dupa atatia km si atate intamplari am ajuns acasa odihniti ..sufleteste macar .

Francezii sunt prin definitie niste c...ve, au impresia ca sunt cei mai tari dar sunt sufocati de birocratie, vor ca subordonatii sa dea ce e mai bun din ei, in schimb ei merg pe economie in defavoarea calitatii. Am prieteni care nici nu vor sa auda sa lucreze la francezi, eu insa sunt la al doilea job cu care are are legatura cu ei si m-am obisnuit.

Cu declinarea nationalitatii, depinde si de noroc, ai mei parinti au fost priviti la un moment dat chioras pe aeroport la CDG, dar in rest n-au avut probleme. Daca le vorbesti francezilor pe limba lor (am noroc si ca am studiat intensiv franceza in scoala), cam trec cu vederea nationalitatea.

Referitor la numarul mare de masini mici, vesticii sunt in general oameni practici si s-au confruntat cu problema locurilor de parcare inca de acum 20-30 de ani si au invatat ca esti in avantaj cu o masina mica, plus ca ei isi fac majoritatea concediilor cu avionul, nu au nevoie de spatiu prea mare pentru bagaje in masina. Si masinile de inchiriat pentru turisti sunt in general Peugeot 107, Citroen C1, Fiat 500, etc, rareori vezi masini mai mari de Opel Astra, tocmai pentru a se putea descurca turistii pe stradutele lor inguste. Nu mai vorbim ca Fiatul 500 e mandria nationala a italienilor.

La servici am un Fiat 500 hidramat pe care nu l-as da pe nici o alta masina in traficul de Bucuresti si in penuria de locuri de parcare, il parchez chiar si unde nu incape Matizul.

Referitor la problema cu rulmentul, recomand fiecaruia ca, atunci cand masina are ceva ani si kilometri in spate, inainte de un drum in afara tarii, sa treaca pe la reprezentanta pentru o verificare generala. Cei 100 de lei necesari verificarii se pot dovedi nimica toata daca se descopea eventuale probleme care pot strica concediul, ca sa nu mai vorbim de stress-ul de a repara masina in afara tarii.

Share this post


Link to post

NGruia: Am savurat fiecare parte a povestirii tale, foarte tare :thumbl: . In ce priveste rulmentul buclucas, sint total de acord cu Laurenziu83, n-as pleca la un asa drum cu o problema stiuta nici daca m-ai plati regeste.

Share this post


Link to post

Laur si Salex aveti bineinteles dreptate cu privire la rulment . Buba este ca defectiunea a aparut intre revizia efectuata prin mai si data plecarii . Apoi eu fiind mai "asezat" ies foarte rar din oras (spirit de economie ce mascheaza comoditatea ...innascuta) . La viteze de oras (max 60 ) purcelul nu zicea nimic . La revenire baietii mi-au zis la fel , da' ce te costa sa mai treci odata pe la noi la inceputul lui august ? De acord cu ei , asa ca anul asta o sa-i bazai cu o saptamana inainte de plecare si o sa fac si proba de "autostrada" ca acum avem cativa km pana la Arad . Ca o constatare as spune ca masina asta merita niste proprietari mai atenti , mai ales ca nu este deloc pretentioasa . Chiar acum e "plecata" la o revizie mamut cu distributie si toate cele , asa ca sigur se impune o reverificare prin inceputul lui iulie .

Multam de sfaturi (desi sotia spune ca vreti sa plantati pe teren sterp ; a devenit si asta bascalioasa cu ...varsta (ssst ca trec la supa de la frigider sau punga!))

Edited by NGruia

Share this post


Link to post

N-ai mai scris tu demult pe forum, dar si cand ai facut-o... ai recuperat tot, nene! Imi fac ochii asa: :dizzy: . Ca sa nu ti se mai lipeasca automat posturile consecutive, lasa mai mult timp intre ele. Vaxxi ar trebui sa stie mai exact, dar parca vreo 15 minute intre posturi ar trebui sa rezolve problema.

Edited by NFS

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...