Jump to content
Sign in to follow this  
CT_ZDB

Constanta - Praga De Revelion

Recommended Posts

O sa fim un grup de 8 persoane (2 masini)... plecam pe 28 decembrie si pe 29 trebuie sa ajungem in Praga. Ca traseu ar fi: Ziua 1: C-ta -> Drajna -> Slobozia -> Urziceni -> Ploiesti -> Bv (valea prahovei) -> Sighisoara -> Ludus -> Oradea (800 km) Ziua 2: Oradea -> Bors -> Budapesta -> Praga(800km).

Am inteles ca infrastructura in Slovenia si Cehia lasa de dorit.. asa ca as evita Slovacia si as merge prin Viena si nordul Austriei.. mai ales ca drumul se face iarna...

 

Acum intrebari: Cum e traficul prin vama Bors? mai ales ca o deplasarea se face in perioada vacantei de iarna?

Stara drummurilor de la Tg Mures spre Oradea Bors este o.k.??

Europeanul Bors - Budapesta (nu prin Debretzen) este o.k. - ca toate E-urile ungurilor?

Probleme cu dezapezirea la unguri/cehi? ca in austria nu imi fac probleme...

Masinile vor fi Corolla si un Logan 1,5D ... de a mea nu imi fac griji.. am testat-o pe zapada destul, am senile de iarna bune (Pirelli 190 SnowSport parca...) si la nevoie VSC+TRC.

 

Ce ar fi de vazut in Nordul Austriei - sudul Cehiei?

Share this post


Link to post

Anul trecut exact in perioada aceea am iesit pe la bors pana la Viena. La vama nici la intrare, nici la iesire nu au fost probleme, doar verificat buletinul. Am mers pe M3, unde am prins numai ploaie, iar in Austria era vreme insorita. In 2010 in vara, drumul normal spre Budapesta era bun, atat ca este doar 1 banda pe sens.Personal am ajuns sa prefer autostrada pana la Budapesta, din cauza satelor si a drumului doar cu 2 benzi. Oricum trebuie sa cumperi vigneta pt bucata Budapest-Austia, deci am ajuns sa folosesc si M3, cu toate ca la inceput alegeam si eu varianta drumului national. La intoarcere deja a nins in Ungaria, dar drumul era dezapezit. Dupa inca 2 zile, a venit un prieten tot din Austria si drumul prin Ungaria nu arata asa bine. Iti pun si cateva poze.

Aici sunt pozele de la prieten cand a venit inapoi.post-12023-0-80116600-1317131399_thumb.jpgpost-12023-0-45194800-1317131415_thumb.jpg

Dupa vamapost-12023-0-54205000-1317131687_thumb.jpg

Autostrada HUpost-12023-0-15520100-1317131727_thumb.jpg

Autostrada AUpost-12023-0-33916700-1317131790_thumb.jpg

La intoarcere in HUpost-12023-0-07082800-1317131858_thumb.jpg

Sper ca ti-au fost de folos informatiile smilies29.gif

Edited by raresh20

Share this post


Link to post

De la Bors la BUdapesta pe M3 sunt 50 km in plus fata de national... iar la distanta respectiva GPS-ul spune o diferenta de timp de 1 min in favoarea autostrazii... deci nu s-ar merita in conditii o.k. de drum. Daca e zapada.. nu stiu ce sa spun... ar fi un risc mai mare de coliziune pe autostrada... caci si ungurii au bizonii lor, iar pe national ai putea avea probleme daca nu curata drumul cat de cat.. cu toate ca nu prea cred sa se inchida drumul.

 

In tara este ok de la Gilau incolo?

Edited by CT_ZDB

Share this post


Link to post

Man, sa fii nebun sa ai autostrada si sa mergi pe drum national. Eu am tot batut vestul in ultimii ani si numai pe ruta asta merg (in ungaria pe m3). Pe autostrada aia merg cu 160-180 constant, nu e nici picior de politist ca e aproape goala... Gandeste-te ca pe national treci prin sate unde frecvent ai limite de 30 si cu radar...

Buc - Budapesta cu mers prin Tg Ms - CJ - M3 e cam cu 1-2h mai lung decat pe valea oltului - deva - arad dar, din punctul meu de vedere merita toti banii sa eviti valea oltului si deva - arad (am o maaaaaare aversiune fata de portiunea aia - parca pluteste accidentul in aer acolo...)

 

 

 

Gilau Oradea e fff ok, daca ai si o statie sa eviti radarele te-ai scos. sa ma fi vazut pe mine acum 2 luni cu un SLK cu nr de DE cu statie... Mi-a zis un tirist cu tristete in glas: "Du-te domne, ca ai cu ce..."

PS: SLK nu e al meu, doar i-am facut TUV in ghermania si l-am adus inapoi...

Edited by alx

Share this post


Link to post

pai pentru a evita Valea Oltului, Sebesul, Nadlac-ul si altele din astea o iau pe acolo... mai ales ca o sa iasa multi din tara le la Nadlac. Tinand cont de lucrurile astea am zis sa ies mai pe la nord din tara.

Share this post


Link to post

E bun drumul dupa Gilau, mai ales in judetul CJ. In BH mai este cate un val sau cate o portiune de asfalt zgrumturos, dar nu sunt probleme. La urcare de obicei se fac 2 benzi, e loc sa depasesti tirurile.

Sunt de acord cu Alx, M3 e o autostrada foarte goala.Sunt foarte putine tiruri, majoritatea care merg spre RO vin pe M5. Gpsul iti calculeaza la viteza maxima legala, pe autostrada poti lejer sa mergi cu 150. Plus ca pe drumurile nationale nu poti merge liniar conform gps-ului, de prinzi un tir si nu poti sa-l depasesti nu prea ai ce sa faci.

Plus ca la un mers de 130 consumi sigur mai putin decat mersul prin sate si retrogradari pt depasiri. In aprilie am mers cu aveo, iar pe M3+M1 pana in Gyor a iesit consum 5,5 la 120-140 pe ora, 2 persoane. Nu cred ca pe drumul national iesea asa putin, chiar daca e mai scurt cu 50 de km.

De obicei nu ar trebui sa fie probleme cu ninsoarea, decat in cazul in care atunci incepe sa ninga foarte tare si nu apuca sa o curete.

 

LE. : Avand in vedere unde stau, si de 2 luni am fost la Constanta, mi-e cunoscuta si partea cealalta de drum.Tot pe Valea Prahovei vin spre Constanta, cel putin la mers, cand merg direct spre mare, nu sunt probleme nici pe aici, in afara de vreo 2 poduri unde doar se fac ca muncesc si nu se poate folosi o banda.

Edited by raresh20

Share this post


Link to post

Granita cu Austria -> Bv este mai scurt cu 1h pe M1 - M3 - Oradea - A3 - Sighisoara - Bv sau Oradea - A3 - Sebes - Sibiu - Bv decat pe ruta prin M1 - M5 - Arad - Deva - Sebes - Sibiu - Bv datorita lipsei ocolitoarelor localitatilor din RO.

 

Daca mergi prin Sighisoara, nu trebuie sa ajungi la Tg. Mures, exista o scurtatura buna intre Acatari si Ungheni.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Asa e, cu mica A3, scapi de Cluj si Turda si satele dintre ele. Din Gilau pana in Campia prin oras faci o ora , o ora jumate, iar pe autostrada faci maxim 30 de minute. E totusi o economie buna de timp in Ro.

Share this post


Link to post

Alta economie de timp esentiala este evitarea traversarii Sebes, Orastie, Simeria, Deva, bara la bara cu toate camioanele !

 

Un mic amanunt esential: voi veti merge in coloana, deci alege sa mergi cat mai mult pe autostrada.

Share this post


Link to post

Alta economie de timp esentiala este evitarea traversarii Sebes, Orastie, Simeria, Deva, bara la bara cu toate camioanele !

 

 

Pai traseul prin Oradea este facut sa scap de Sebes - Arad - Nadlac.

Ar mai fi fost o varianta C-ta - Bucuresti - Craiova - Drobeta - Tm - Cenad (asta cred ca o sa o fac la intoarcere :D ) - in functie de situatia meteo o sa ma orientez atunci.

 

Daca mergi prin Sighisoara, nu trebuie sa ajungi la Tg. Mures, exista o scurtatura buna intre Acatari si Ungheni.

Sa inteleg ca e o.k. tronsonul asta (cred ca mai tai vreo 40 min din timp pe aici)

 

Din alte deplasari tot cu 2 masini am in dotare 2 bucati walkie talkie care au o raza de acoperire de vreo 7 km :D

 

Harta pentru Romania ar fi cam asa: 788 km in 10 h 20 min.

post-471-0-94286800-1317208102_thumb.jpg

Edited by CT_ZDB

Share this post


Link to post

Atentie la Acatari, daca alegi ca drum de dus, varianta este foarte prost semnalizata, trebuie sa faci la stanga intr-un viraj larg la dreapta. Daca o scapi, mai bine te intorci la capatul satului decat s-o iei prin Tg.Mures.

Share this post


Link to post

neah, ai intre orsova si tm multe portiuni in lucru... m-am tepuit eu asa acum vreo 2 ani... Daps, tolin, evident ca pe varianta tg mures e bine.

Radu, eu am facut drumul asta in August. Si nu e prima data. Acum 2 ani am facut record Muenchen - Valea Doftanei (langa campina) in 18 ore, ceva mai mult de 1500 de km (2 soferi).

 

Neaparat sa aveti ceva walkie talkie cu voi, ajuta mult la depasirea plictiselii si daca sunteti 8 iese cu show... in .ro va ajutati si la depasiri. Dar totusi, ideal ar fi sa aveti statii CB.

 

 

 

Ah, si mai e ceva, eu am facut drumul spre Alpi in fiecare an in ultimii 4 sau 5 exact in preajma revelionului (ski). Fa-ti griji de starea drumurilor in .ro, odata ce ai trecut granita ai scapat. Doar sa nu ai un ghinion cat casa sa prinzi vreun super viscol... dar totusi slabe sanse...

 

 

 

Ah, si inca ceva, eu as pleca in locul tau din ct la 5 (better 4) si as merge pana-n bucuresti, centura (la 7 e ff ok) si apoi ploiesti bv sighisoara, acatari, ungheni, iernut, campia turzii, gilau, oradea.

 

Atentie ca te va prinde noaptea, nu prea aid e ales... eu deobicei la drumuri lungi evit sa prind noaptea, prefer sa plec ffff devreme si apoi toata ziua decat sa prind noaptea la sf zilei de condus.

 

 

 

Vigneta de Ungaria poti sa-ti iei online de aici, de ex http://vinieteungaria.evignette.com/viniete-ungaria-online-plata.php?c=d1c 47 ron sau de la tonetele dintre oradea si bors (51 de ron in August).

Edited by alx

Share this post


Link to post

In primul rand felicitari pentru alegerea locatiei, daca mi-ar permite bugetul as merge trimestrial in Praga. Este un oras de vis. In vara mergand spre Praga am avut 2 variante de drum in ideea tot de a evita Slovacia. Drumurile lor(ale slovacilor) sunt insa foarte ok, autostrada e cam ca la unguri, ale cehilor insa sunt groaznice,asadar nu stiu daca merita sa ocolesti slovacia, poate doar ca sa nu mai platesti vinieta. . Si pentru ca antevorbitorii au abordat problema recomandarilor cu privire la varianta de traversare a Romaniei, eu o sa iti spun cate ceva despre cele doua variante intre Viena si Praga pe care le-am abordat:

La dus Viena-Poysdorf-Miklov-Brno-Praga. Odata iesit de pe autostrada vei intalni niste peisaje deosebite care sigur te vor fascina. De mentionat ca pe autostrada benzina e cam cu 0,15 eurocenti mai mult decat pe drumurile nationale, insa nu iti pot spune nimic despre calitatea ei. Odata intrat in Cehia nici nu mergi bine ca o sa ramai surpins de cate castele au precum si un lac enorm (nove Mlini daca am retinut bine). Brno e un oras interesant, o imbinare de vechi cu nou foarte curat si zic ca merita sa faci un mic popas. Odata intrat pe autostrada sa te pregatesti pana la Praga de o autostrada pe care se poate rula cu viteze mari insa care isi va scoate peri albi din cauza zgomotului de rulare. Comparativ este cam la fel ca autostrada soarelui pana la km 36.

Ca sa nu te incurc iti zic si varianta de intoarcere insa dinspre Viena spre Praga. Viena-Holabrun-Znojmo-Jihlava-A1-Praga. Un drum interesant prin munti, cu sate cehesti cam saracacioase si un drum nu prea reusit intre Jihlava si granita cu Austria. Iarna l-as evita pentru ca sunt portiuni intregi unde ai impresia ca nu se mai termina padurea. Eu am avut nenorocul sa pun benzina de la Omv-ul cehesc si 100a pe deasupra si sa nimeresc cu gunoaie. Ei si acolo in mijlocul nicaieriului sambata dimineata la 8 masina mea facea ca toti dracii, a dat sa se opreasca, parca mergea in 2 pistoane, le-am facut semne catorva care treceau insa vazand nr de Romania nu a oprit nimeni. Pana la urma am pornit-o am ambalat-o si si-a revenit. Cand am ajuns in Austria am pus de 95 tot de la Omv si s-a stins si Check-Engine masina mergand perfect. Atentie mare la combustibil!

 

Asadar e simplu pentru siguranta si comfort poti alege primul drum pentru peisaje al doilea. Atentie cum ai trecut granita ca si politistii cehi sunt cam ca ai nostri. Nu mica mi-a fost mirarea sa vad o masina de politie ascunsa pe dupa niste pomi langa un lan de porumb. Iar in Praga o alta masina de politie sta in rand cu altele cu un radar asemanator cu ce au ai nostri.(ma refer la cel nedetectabil).

Share this post


Link to post

Neaparat sa aveti ceva walkie talkie cu voi, ajuta mult la depasirea plictiselii si daca sunteti 8 iese cu show... in .ro va ajutati si la depasiri. Dar totusi, ideal ar fi sa aveti statii CB.

pai exact 8 persoane sunte :D si stiu ca nu se pune problema plictiselii

 

 

Ah, si inca ceva, eu as pleca in locul tau din ct la 5 (better 4) si as merge pana-n bucuresti, centura (la 7 e ff ok) si apoi ploiesti bv sighisoara, acatari, ungheni, iernut, campia turzii, gilau, oradea.

 

Atentie ca te va prinde noaptea, nu prea aid e ales... eu deobicei la drumuri lungi evit sa prind noaptea, prefer sa plec ffff devreme si apoi toata ziua decat sa prind noaptea la sf zilei de condus.

 

De plecat o sa plecam pe la 4 si de la Slobozia la Urziceni e F bun drumul (E) iar de la Urziceni la Albesti-Paleologu iar este super o.k. (este asfaltat de curand 1-2 ani in urma parca.. am mers pe el in primavara si e o.k. se merge lejer 100-120... iar in jur de 5:30 - 6:00 pun pariu ca nu o sa fie tipenie de radar pe acolo :D so nu are sens sa ma complic cu DN1 Buc-Ploiesti :D

Daca toate or sa fie bune si daca ne punem in miscare pe la 4 din C-ta pe la 8-8:30 ar trebui sa fim la intrare in Brasov :lavolan:

 

Acum despre ce am scris referitor la drumurile din Cehia - Slovacia imi confirma cineva informatiile? Sunt chiar asa praf? Eu am auzit de placi din beton dinainte de '90 facute ciur... si se lasa cu dureri de spate si bubu la amortizoare pe autostrazi... :scarpin:

 

In nordul Austriei spre Praga nu prea sunt autostrazi... da cica ar fi locuri frumoase :)

 

@Razvante - cred ca am postat in acelasi timp :D

Edited by CT_ZDB

Share this post


Link to post

Referitor la Acatari si Ungheni in iunie am fost la Bv si portiunea a fost proasta de tot, erau gropi de nu aveai cum sa le ocolesti, noroc ca nu era aglomerat pe contrasens. In august erau frezate si asfaltate cam jumate din ele. Cred ca acuma ar fi destul de bun, oricum nu poti merge foarte tare ca sunt sate si curbe destul de multe.

 

Asta e portiunea

 

post-12023-0-28151400-1317212878_thumb.jpg

 

 

Edit : Alegi CT-Mihail Kogalniceanu-Slobozia- Urziceni sau CT- autostrada-Slobozia-Urziceni?

Intre Mihail Kogalniceanu si Slobozia sunt bucati de drum in care asfaltul este cam batjocorit, fiind multe denivelari urate, mai ales noaptea(din experienta). Dar este si bucata de care ziceai, de 2 ani unde acolo e ca in palma.

Edited by raresh20

Share this post


Link to post

Eu am facut asta iarna o parte din drumul tau insa pe o ruta usor diferita.

La intrarea in Romania am facut Bors-Oradea-Cluj-Sibiu-Brasov-Galati, iar la iesire Galati-Brasov-Miercurea Ciuc - Cluj - Oradea. Diferenta de viteza medie intre cele doua rute a fost enorma, in favoarea celui "de intoarcere", din doua motive: a fost facut duminica pe 2 ianuarie si nu au fost camioane, si al doilea la intoarcere am evitat toate orasele mari, in timp ce la venire le-am luat "in plin".

Am mers doar pe centuri, inclusiv pe la faimosul Acatari si pe celebrul A3 si am castigat foarte mult timp. Am ocolit Sibiu, Tg Mures, Turda si Campia Turzii, Clujul si Oradea si economia de timp a fost enorma. Ca fapt divers, pe ruta Cluj-Turda, la iesirea din Turda la dus aveam mirifica viteza medie de 17km/h... in timp ce pe A3 poti avea de 10 ori mai mult :D

 

Chiar daca pe unele centuri au mai fost si ceva cratere, oricum mergi muuult mai cursiv decat in oras.

 

De la Bors am mers pana la Praga, desi nu asta a fost destinatia mea. ADica am mers la Bratislava, si apoi la Dresda, si am trecut prin Praga. Se merge brici, eu n-am avut probleme deosebite, chiar si pe autostrazile "proaste" din Cehia si Slovacia poti merge fara probleme "la limita legii". Nu inteleg pentru ce sa eviti autostrazile, avand in vedere ca ai de mers destul de multi km oricum nu ai timp sa vezi mare lucru. Incepand cu Ungaria poti face integral drumul pe autostrada pana la Praga intr-o zi fara sa ajungi rupt de oboseala.

Edited by mr_

Share this post


Link to post

neah, ai intre orsova si tm multe portiuni in lucru...

S-a cam terminat treaba ... cu exceptia a 2 - 3 semafoare pe malu' Dunarii intre Dr. Tr. Severin si Orsova restu' drumului este ok.

Share this post


Link to post

Pai daca autostrazile sunt gen Bucuresti-Fundulea altfel sta treaba... la dus o sa fie prin Slovacia... cu o pauza de cateva ore in Budapesta...(cred ca este a 6-a oara cand o vizitez, dar mereu o gasesc in schimbare :D si faleza Dunarii e superba)... iar la intoarcere oricum o sa ramanem vreo 2 nopti in Viena... iar la intoarcere cred ca o sa fie clasicul Budapesta -Szeget-Cenad-Tm-Dr. Tr Sev - Cr - Pitesti - Buc -C-ta.

Acum ar mai fi de facut rezervare pt Viena, pt Oradea si Praga sunt facute deja :D ceva experiente personale placute? Pe unde am mai stat in Viena nu mai au locuri libere in perioada 2-4 ian.2012  <img src= S">

 

Pe drum o sa fac o comparaie in ceea ce priveste consumul intre Diesel si benzinar 1,5 dci 90 cp vs 1,6 dual-vvti 124 cp.

Autonomia la Corolla este undeva in jur de 700 km pentru o viteza medie de deplasare de 85 km/h cu "sandalele" de vara... cu bocancii o sa fie mai jos ceva... deci ar trebui un plin prin Ungaria/Austria la dus (as evita carburantii din Slovacia/Cehia... pret mai mare fata de Austria/Ungaria) si inca unul in Viena la intors. Stiu ca pe autostrada combustibilii sunt mai scumpi si se merita sa pui carburant din localitatile mai mari.

Share this post


Link to post

Avand in vedere ca excursia are loc in perioada cea mai rece, eu as alimenta cu benzina cu cea mai mare CO, aditivul din ea asigurand si volatilitatea cea mai buna.

Share this post


Link to post

Recomand Praga tuturor.. un oras care traieste din / pentru turism... de ce spun asta? Pentru ca pe 31.12 obiectivele turistice erau deschise pana la ora 16 iar pe 01.01 se deschideau de la ora 12:00... iar strazile erau invadate de cohorde organizate in grupuri cu umbreluta/stegulet ridicat in frunte.

 

Orasul... frumos, foarte curat, foarte bine organizat ca si infrastructura/transport in comun... practic a fost mai usor sa lasam masinile in parcarea hotelului si sa folosim mijloacele de transport in comun care ne lasau exact in fata hotelului... abonamentul valabil pe 72 ore este undeva la 310 coroane.

 

Revelionul l-am facut "in strada" pana la un moment dat cand ne-a rapus frigul... pub-urile erau full... iar pe strazi era un adevarat razboi... cu petarde si artificii/rachete de semnalizare...etc. razboi inceput odata cu lasarea serii si terminat undeva in jur de 1-2 ... asa ca ce e pe la noi e asa... "de vara" :D

 

Drumul pana la Praga a fost C-ta - Cernavoda -A2 -Drajna-Slobozia-Urziceni-Ploiesti-Brasov-Sighisoara-Turda-A3-Gilau-Oradea(oprire peste noapte)-Bors-Budapesta-Viena-Hollabrunn-Freeport (cine e interesat, e mai o.k. ca Pandorf-ul, dar si mai mic) -Jihlava-A1-Praga-si intors pe aceeasi ruta pana la Budapesta (oprire pt vreo 2 zile) dupa care M5 - Mako - Nadlac - Arad - Deva - Sibiu (oprire peste noapte) - Rm Valcea - Pitesti - A1 - CB - A2 - C-ta. = 3190 km in 40 ore, cu un consum mediu de 6,9L/100 km... La dus temp de -3 ÷ 5 grade ... o.k. pt causiucurile de iarna (consum de circa 6,7) dar la intoarcere au fost temp de +8 ÷ +12 grade si cu toare ca am coborat am ajut un consum mai mare, ajungand la cel mediu de 6,9.

 

In .ro este de preferat varianta folosita "la dus".. la intoarcere am mers pe aceasta varianta datorita datei de intoarcere cu un trafic redus... (04.01).

Cu 2 soferi experimentati/masina se poate face drumul intr-o singura zi, dar nu cred ca merita oboseala.. tinand cont ca e concediu.

Deocamdata nu am ajut timp nici macar sa descarc camera foto si cea video .. dar sper ca in curand sa pun si niste poze.

 

Pentru Praga si imprejurimi ar trebui o vacanta de 5-6 zile... daca vrei sa nu fi pe fuga mereu... dar poti sa vezi principalele atractii in 2-3 zile.

Cine ajunge pe acolo vedeti ca exista un tur al berariilor si pub-urilor celebre...amicii cu care am fost au ridicat nivelul Romaniei in cunostintele intr-ale berii si consumului de bere in top-ul localnicilor :heavydrinker: :prr: ... asa ca probabil vor modifica pretul turului.

 

P.s. La Oradea ne-am cazat la o pensiune la Sanmartin, intre Oradea si Baile Felix... Recomand pentru tranzit .. Pensiunea Aroma... si de asemenea recomand restaurantul Casa Romaneasca din Baile Felix recomandat de cei de la receptie. :drinkers:

 

PPS. Sorry daca mai sunt greseli de "scriere".. se mai intampla cand scrii pe bucatele, in timp ca mai faci si altceva ... in timpul "programului" :) )

Edited by CT_ZDB

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...