Jump to content
Sign in to follow this  

Recommended Posts

Sper sa nu gresesc cand deschid acest topic. Eu am reusit sa parcurg forumul si am gasit diferite informatii la problemele care ma interesau dar nu structurate cat de cat.

Iata despre ce este vorba. ma gandesc sa imi aranjez si eu masina (un cielo '96), dar mi-e teama sa nu platesc amenzi aiurea. cateva intrebari:

1. se poate trece in talonul masinii sau certificat un alt tip de roti (as vrea ceva mai de om serios  <img src= "> 195/50/15? pe cielo ( :lavolan: 1996 :lavolan: ) sunt 175/70/13...parca asa scrie in cartea mea.

2. referitor la lumini, se poate preciza ceva tot pe acolo?

3. geamuri fumurii: exista o specificatie ceva care sa poate fi trecuta in certificat si sa nu mai am batai de cap. sublinez ca vreau sa acopar cu folie toate usile si luneta(daca se poate si parbrijul-evident cu unamai transparenta) . RAR-ul pe care mi-l dau aia care imi pun foliam am intes ca uneori nu e luat in seama, iar mie nu-mi place sa ma ridic la nivelul unui amarat de politai sa ii explic cum e treaba.

 

daca, considerati interesante aceste lucruri si mai ales daca aveti raspunsuri va rog sa le postati. eu cred ca e utila aceasta discutie pentru ca mai sunt cu siguranta multe intrebari care isi pot gasi raspunsul.

:drinkers:  <img src= ">

Share this post


Link to post

"1" se poate sigur. Te duci la RAR şi fac modificare în talon.

 

"2" nu. E interzis prin lege să umbli la lumini.

 

"3" nu. Singura soluţie e să ai la tine certificatul de la cei care au pus folia.

Share this post


Link to post

o veste buna cu rotile.

sper sa mai scrie si altcineva despre chestii aparent ilegale...ca in 1-2 luni imi schimb si eu certificatul si vreau sa le am pe toate completate.

 

in ceea ce priveste foliile inteleg ca nu au ce sa imi faca politaii chiar daca imi pun pe toate geamurile (cu sau fara parbriz?)?

 

:drinkers:

Share this post


Link to post

Înţelegi greşit.

 

Se acceptă maxim 70% opacitate pentru geamurile spate şi lunetă, maxim 30% pentru geamurile faţă. La parbriz nu e voie.

Share this post


Link to post

mersi. inca o problema solutionata. oricum nu vroiam sa exagerez cu opacitatea.

Share this post


Link to post

Despre folii (sau in general geamuri tonate) ar mai fi de spus ca, chiar daca umbli cu tidula de certificare dupa tine, nu esti scutit de unele discutii cu domnii oameni ai legii rutiere.

Recomandarea mea: o comportare decenta in fata lor; nu umila, nu plangacioasa, nu nestiutoare (ba din contra), nu aroganta, nu de nabab (poate ii tenteaza, daca e asa se aranjeaza pana la urma.

Share this post


Link to post

Din cate stiu eu se pot omologa numai anumite modificari. Ca regula de baza se omologheaza numai modificarile care au existat pe alte masini omologate de strada.

 

De exemplu, daca s-au fabricat masini cu jante pe 18 (si li s-a permis circulatea in Romania), poti si tu, presupunand ca le iei din magazin. Modificarile care nu sunt pe nici o masina de streada nu pot fi omologate (cel putin nu usor). Se poate, ca artizanat, dar e acelasi proces pe care il urmezi sa iti omologhezi orice alta chestie. Care, in Romania, e similar cu incercarea de a baga un elefant ptrintr-un ac.

 

Stiu pe cineva cu un ML (Mercedes) care are luneta funurie fara nici un act. Pentru ca Mercedes vinde lunete fumurii pentru ML. Schimbarea s-a petrecut intamplator, cineva a scapat o piatra in luneta si nu mai aveau decat fumurii. N-a trebuit omologare.

 

Daca stii pe vreunu care are legal <ce vrei tu sa-ti pui> atunci se poate. Jante, cauciucuri, masca, etc. Daca nu, mai bine te lasi.

Share this post


Link to post

Sant prea mari rotile care vrei sa le pui pe masina si nu iti va omologa nimeni asa ceva.In cel mai bun caz vei obtine o omologare pentru 185/70/14.Dimensiunile alea mari modifica multi parametrii ai masinii in rau cum ar fi coeficient de frinare si garda la sol.Un alt mare dezavantaj va fi consumul marit si demaraje scazute pentru ca si asa rapoartele sant prea lungi la cielo.

Share this post


Link to post

185/70/14 rezulta un cauciuc mult mai mare in diametru decat 195/50/15...comform calculelor: http://www.chris-longhurst.com/carbibles/i...tyre_bible.html

 

franarea nu are cum sa fie mai slaba in cazul cauciucurilor mai late.

greutate...fata de tablele astea nu cred ca sunt mai grele.

garda la sol: 195/50/15 ~ 175/70/13 digerenta e de 3 mm conform acelorasi calcule. deci modificari minore. acelasi lucru si pentru rapoarte. scriu ei acolo ca in loc de 70 mile/h cat arata ceasul indicator, viteza reala este 70,1 ( :lavolan: )

 

o singura problema vad eu la aceste roti : PRETUL.

Share this post


Link to post

Dar stimabile, ai incercat sa pui niste cauciucuri de calitate pe dimensiunile tale standard?

Toti alearga dupa cauciucuri mai late dar pun pe roti cauciucuri sh... De multe ori, in loc de 1985 sau 195 second hand (sau noi, prod d-alde montana, matador etc) pot fi mai slabe la aderenta fata de un 175 bun (toyo, cont premium contact, bridgestone, etc).

Eu iti sugerez sa incerci cumparand un set de cauciucuri calumea si dup-aia sa-mi spui tu ca cu toyo noi iti derapeaza masina...

 

Tot in biblia aia pe care ai dat-o ex iti spune ca nu totdeauna un cauciuc mai lat este mai bun decat unul mai ingust, in special la masinile usoare (~1 tona) din cauza fortei de apasare pe cmp care se reduce iar forta de frecare este direct proportionala cu aceasta.

 

PS: Modificarile in talon stiu ca se fac prin omologare sau prezentand un accept al producatorului. Prin omologare nu ti-as dori sa treci, am trecut eu si e super-naspa...

Edited by alx

Share this post


Link to post

ati pierdut din vedere un lucru. eu vreau sa arate bine si sa nu mearga mai prost ca acum (ma refer la masina). ce am eu nu e nici masina de curse ca sa intereseza atatea detalii.

 

caut +design nu +performanta. asta binenteles daca nu apre -performanta...stimabile

 

in ceea ce priveste teoria cu forta de frecare...undeva e o hiba. nu vreau sa refac problema de fizica din liceau (si oricum acolo fizica era redusa la puncte materiale)dar dupa parerea ta, niste roti de bicicleta pe cielo ar fi mult mai eficiente la franare.

 

hai sa traim :drinkers: si sa avem un Paste FERICIT.

Share this post


Link to post

nu va speriati, nici eu nu stiu ce am scris in fraza a doua. ca idee se intelege pana la urma :) >-

Share this post


Link to post

Ai uitat sa pui un + la discomfort ,cu cauciucuri cu talie joasa amortizarea cauciucului este 0 ,la gropile din ro nu recomand asa ceva .

La cielo 195 este prea lat si nu mai poti braca rotile ,la denivelari loveste pe spate !

Daca vrei sa arate cool poti lua pe 14" niste 185 iar jantele sa fie ceva aerisit si mai ales ceva de firma nu CMS (cum am eu )

Share this post


Link to post

"niste roti de bicicleta pe cielo ar fi mult mai eficiente la franare"

 

Ignorand faptul ca traim intr-o lume imperfecta, da. Sa nu uitam ca energia de franare se disipa sub forma caldurii si ca stresul pe care il ia un cauciuc de bicicleta il va scoate din parametri dupa 2 rotiri.

 

Apoi mai e faza cu drumurile Romaniei (si cu orice alt drum, dar mai putin) si faptul ca un cauciuc atat de ingust pe un drum denivelat nu va avea niciodata contact ferm cu asfaltul.

 

Ar mai fi. Ideea este ca niste cauciucuri mai late sunt mai bune, dar nu pentru ca franeaza mai eficient. Franeaza la fel (atentie, latire/marire sunt lucruri diferite). Ideea este ca o suptafata mai mare, desi franeaza la fel are o suprafata de contact mai mare, ceea ce duce la o toleranta mai mare la asfalt denivelat, inegal, distribuie mai bine caldura, etc. Ce inseamna o moned pentru un 205 si ce inseamna pentru o bicicleta. Cu bicicleta ai iesit de pe sosea.

 

Si mai e ceva. Nimeni nu fabrica gume late si joase pentru biciclete. Un cauciuc mai smecher este automat mai scump, si se adreseaza unei categorii mai restranse. Unor viteze mai mari. Drept pentru care Un cauciuc 175/70R13 vine rated T, unu 205/50 R15 vine H sau V. Alta lucratura, alta compozitie, altfel gandit. Dealtfel, de aia e mai scump. Un cm de cauciuc in plus nu costa milionu(anele) ala diferenta :)

Share this post


Link to post

io zic sa te duci la aia de la automondial... daca au putut sa faca chestia aia din logan s-ar putea sa scoata ceva si dintr-un cielo de aproape 10 ani...

Share this post


Link to post

:P sunteti carcotasi.vorbiti de 205 cand eu spun 95, vorbiti de performanta cand eu spun aspect, si mai vorbiti si de logan cand eu spun cielo. si masina nu are 10 ani, are 9 :tongue: cat priveste disconfortul cred ca o sa imi pun un burete gros pe scaun. :thumbl:

 

de folie cand incepeti sa va luati? apropo, aveti idee daca este incomoda folia cand ploua? cineva asa imi spunea, ca pe ploaie nu mai vede nimic prin folie...se referea de geamurile laterale evident, iar nimic ... intelegeti voi.

Share this post


Link to post

N-ai treaba cu folia pe ploaie. Eu n-am cel putin. Zi-i respectivului sa si-o puna pe dinauntru. :banana:

 

Din ce stiu pe la lume cu ionizatele e mai nasol pe ploaie, stiu ca pe geamurile ionizate se vede imediat orice. Am un amic care sta cu bata sa nu-i pun mana pe geam si, intr-adevar, raman labele peste tot. Presupun ca e nasol pe ploaie.

 

Cat despre carcoteala, nu stiu altii cum sunt dar cand zic 195/50 R15 82V ma refeream la cielo. De 9-10 ani. Respectiv la al meu. Da, confort mucles. Mai ales ca eu am si amortizoare de marlan.

 

Vand plombe usor uzate, date prin praful de pe presuri ...

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...