Jump to content
Sign in to follow this  
trandafir_andra

Supapa Egr Matiz

Recommended Posts

Buna ziua,

 

Va rog sa ma ajutati cu un sfat sau ceva detalii... am un matiz din 2007 si mi s-a aprins in bord check, am fost cu masina la tester unde mi-au iesit 2 erori: electrovalca EGR defecta si senzor drum. Masina merge destul de greu in treptele inferioare de viteza, tremura ca si cum nu ar avea suficienta benzina... mi-au comunicat ca imi pot schimba aceasta supapa dar costa 700 lei mi se pare enorm, intrebarea mea: ce este de facut, chiar trebuie schimbata ? daca da, de unde as putea sa cumpar aceasta piesa mai ieftin? Multumesc si scuzati exprimarea nu prea ma pricep :) )

Share this post


Link to post

Aceeasi problema am avut si eu in urma cu doi ani, idem matiz 2007 euro 4, cu electrovalva EEGR obturata sau ceva de genul si sonda oxigen I defecta, si de atunci merg cu CHECK aprins pe bord.

 

Ceea ce am facut eu a fost sa obturez conducta EEGR si am mers ceva mai forjat, gasesti detalii pe forum.

 

Nu sunt neaparat recomandari, dar eu asta am facut si pare OK.

 

 

 

 

PS: ai grija ce decizii iei, matizurile euro 4 sunt mai putin fiabile ca cele anterioare, probabil productia romaneasca ...

 

 

Share this post


Link to post

Nu ai putea sa trimiti un barbat(eventual care si stie ce-i EGR-ul ala) in service sa-l schimbe, ca s-ar putea sa-l coste acelasi lucru 250 ron, fata de 700 pentru o femeie.

Edited by argon

Share this post


Link to post

ms ms ar trebui sa-l caut :) )) da hai sa va zic ... am rezolvat pana la urma am gasit un mecanic bun si nu a tinut cont ca sunt femeie si a zis ca mai intai sa o curete si abia apoi de ce e cazul sa o schimb ...si surpriza avea un fir iesit din ea , asta de fapt era problema mea la EGR si am platit 60 de lei in loc 700 lei... multumesc oricum ;)

Share this post


Link to post

Prin care racord isi trage sistemul EGR gaze din evacuare? Din manual reiese existenta doar a unor legaturi intre electrovalva, selenoid, supapa si galeria de admisie.

Share this post


Link to post

Nici eu n-am dibuit inca treaba asta. Investigatii superficiale...

Share this post


Link to post

Din cate se vede din manualul de service, trage gaze de evacuare prin baza mai groasa a tubului metalic EGR, de la locul prinderii acestuia pe chiulasa, si tot pe acolo printr-un canal paralel le trece prin tub in galeria de admisie, doar ca nu imi dau seama cum se face legatura de la galeria de evacuare catre locul respectiv, pentru ca intr-o schema simplificata din manual arata ca legatura e direct de la galeria de evacuare. Probabil legatura se face printr-un canal existent in chiulasa, si care porneste de la vreun orificiu lipit de chiulasa al galeriei de evacuare ori imediat de dupa supapele de evacuare.

Share this post


Link to post

. Probabil legatura se face printr-un canal existent in chiulasa,

Bingo!!In chiulasa este un canal de grosimea tevii de refulare a gazelor in galeria de admisie care face legatura intre galeria de evacuare si supapa EGR.

Edited by sergiu2010

Share this post


Link to post

la euro 2 stie cineva cum se poate anula?.... egr are vreo legatura cu senzorul din cutia de la filtru de aer? ... daca da nu e mai simplu sa deconectezi mufa de la senzor?...

Share this post


Link to post

N-am Matiz si nici nu m-am bagat in asa ceva deci poti ignora parerea mea !

 

Facand paralela cu alte modele Daewoo, senzorul la care te referi masoara temperatura aerului asa ca nu prea vad legatura cu EGRul

  • Like 1

Share this post


Link to post

aha...inteleg... totusi astept poate stie cineva care si cum e treaba cu egr de euro 2 ... teoretic e simplu dar practic e altceva... are acel furtun care vine din galerie totu e corect pe acolo vin gazele inerte iar in partea de sus are un furtun care vine pe el un T si unu se duce spre clapeta de acceleratie si celalalt se duce la o chesti electronica de langa senzorul MAP .... aici da cu virgula ... si bineinteles ca mai este o conducta de metal pe acolo care intra tot acolo la admise p langa clapeta de acceleratie ma rog dupa ea... e greu de blindat cu o garnitura moarta de metal... pt ca este foarte stramt acolo.. si ma gandeam ca poate solutia vine de la unu din acele furtune cumva !

Share this post


Link to post

Daca supapa egr nu mai inchide trebuie demontata si curatata.Nu are rost sa o blindezi dar daca vrei sa faci asta trebuie sa o demontezi si sa pui blind intre supapa si chiulasa.Se mai poate pune blind si in partea din fata dar trebuie sa demontezi galeria de admisie de pe chiulasa.Supapa este actionata vacuumatic si se defecteaza foarte greu spre deloc(doar daca se sparge membrana de vacum) asa ca daca o cureti nu ar trebiui sa ai probleme.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Multumesc man!!! intradevar ramane deschisa ... dar ma bate un gand sa o blindez... tot citind despre acest egr la majoritatea facand asta tot spun ca au numai de castigat ... ba consum mai mititel, nu mai iese fum ca la locomotiva si motoru e mai sprinten chiar daca puterea nu este crescuta semnificativ... acel sprint la acc face toti bani... oare o fii efect placebo sau chiar asa este ma rog nu am auzit pe nici unu cu matiz ... cu cu altele vw bmw opel etc ...

 

Astept un sfat o parere !! Multumesc !  <img src= ">

Share this post


Link to post

Putere la matiz n-ai de unde sa vezi.Prin anularea egr vei distruge prematur catalizatorul.Eu zic sa-l cureti si pe urma vezi cum sta treaba.E greu pana-l demontezi prima oara.Ca peste tot dealtfel !!

Share this post


Link to post

la fumul care il scoate harbu ... e distrus gata ... nush carui fapt se datoreaza ca papa ulei intro veselie si benzina la fel , de vreo 3 luni a inceput cu 11 la suta ...si am schimbat bujiile si valva pvc si a ajuns la 9 la suta indiferent de conditiile de drum sau oras sau afara deasta spuneam de egr poate scap de tiranu asta de consum ... si un fum urat scoate extraordinar

Edited by mcmaker

Share this post


Link to post

Ce fel de fum ? Ulei ars/partial ars sau benzina nearsa ? Foarte probabil sa fie al doilea scenariu, ceea ce ar justifica (ma rog, ar explica) si consumul ENORM. Mie nu-mi ia salupa 9% in afara ! Cred ca ar merita facut un test de compresie.

Share this post


Link to post

nush cum dar e si alb cateodata..si mai inchis da miroase a ulei partial nears ...

Share this post


Link to post

In conditiile astea nu te mai preocupa de EGR, motorul tau are probleme mult mai grave. In cel mai fericit caz trebuie schimbate doar simeringurile supapelor insa nu as elimina si necesitatea unei segmentari.

 

Daca e asa cum spun, supapa EGR clar are probleme in functionarea corecta (gazele de esapament + ulei nears => smoala :) ). In plus, au de suferit: supapa PCV, clapeta de acceleratie si multe altele.

Share this post


Link to post

adevarat!!!! nu se merita segmentat ... deci alt motor sau alt harb ...


azi am masurat compresia din cilindrii si surpriza este bine valoare medie este 11, 10,5 10, 6 dar poate ca sunt de vina segmentii de ungere de papa ulei... nea gigi a zis ca compresia este buna relativ la 200k de km semerigul d la distributie este bulit... dar si egr dupa probele facute de el este blocat p deschis totusi cum se schimba tre sa dau jos si clapeta de acc si capacul de la motor sau cum so chema nu le am cu termenii astia ... dar in principiu in mare stiu cum e treaba... a mai dat jos cineva egr jos sal curete... alta metoda mai simpla care ar fii :) Multumesc !

Share this post


Link to post

Daca nu stii de ce sa te apuci mai bine mergi la cineva care are ceva scule si e si priceput(cineva gen nea gigi).Inlocuirea segmentilor si a semeringurilor la supape la matiz nu costa mult comparativ cu alte masini.Inlocuirea motorului nu este o optiune pentru ca te costa mult si risti sa cumperi un motor cu probleme similare.

Share this post


Link to post

astazi am spart mitul... cum ca supapa egr daca este blindata consuma mai putin si da randament mai tare... practic imposibil asa ceva... dupa cum va spuneam aveam un consum de 10 , 11 indiferent in afara sau in oras... pe langa uleiul care il papa fff repede... astazi mam apucat la surubarit si am dat tot jos tot pana am ajus la supapa egr ... intradevar e al naibi de greu... adica incomod de desfacut etc.Si dandul jos surpriza mare a fost ca prin orificiul pe unde intra gazele era infundat absolut compet fara dramatizare, cumva sa blindat singur nu mai era nevoie de nush ce garnitura moarta... infine... am curato ff greu cei drept si am puso la loc toate bune si frumoase inainte de asta cumparasem o valava pcv pt ca se auzea cum nu fuctiona si faca ca toti negri la relatiu. Si am dat o tura de 50 de km(50 dus 50 intors) pe europeana si spre surprinderea mea consumul a mai scazut spre 7 la suta ... dar tot nu e bine ca papa ulei ... si clar ca tre sa trec p la nenea gigel sa segmentez motorul... :D

Share this post


Link to post

1. Te rog sa iti corectezi stilul de scriere, este un ultim avertisment inainte de Warn. Ne este, tuturor, mult mai usor sa citim un text cu majuscule, semne de punctuatie. Nu mai zic de cratime si alte alea.

2. Acel "blindaj" este "smoala" de care iti mentionam pe pagina anterioara. Consumul de ulei nu are legatura cu EGRul

3. Avand in vedere culoarea fumului (pe care tu ai precizat-o) si compresia motorului iti recomand inca o data sa inlocuiesti simeringurile supapelor. Altfel s-ar putea sa faci segmentarea complet degeaba ! Epoca Daciei 1300 a cam apus ...

Share this post


Link to post

Stiam ca erg nu are treaba cu consumul de ulei ci doar spuneam ca asta a mai ramas de facut asa ochiometric [-( cand se va baga nea gigi la surubarit atunci se va vedea ce si cum mai este daca mai este ceva de facut :) ) .

Share this post


Link to post

la euro 2 stie cineva cum se poate anula?... egr are vreo legatura cu senzorul din cutia de la filtru de aer? ... daca da nu e mai simplu sa deconectezi mufa de la senzor?...

Daca vrei sa anulezi egr inlocuiesti garnitura tip ce are gaura intre egr si conducta de inox ce intra in galeria de admisie cu una facuta dar fara gaura si ai anulat egr trebuie sa demontezi corpul clapetei de acceleratie demontezi furtunul ce duce la servofrana si iti trebuie un imbus de patru o alta problema a egrului fiind vacuumatic este ca masina ramane turata daca egrul nu inchide bine

Edited by dmngelu

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...