Jump to content
Sign in to follow this  
closchkutza

Toyota Avensis

Recommended Posts

Super masina colega! Sa te duca bine si la cat mai multi km!

Uite, azi am vb cu o vecina care are un Corolla 1.4 la fel cum avea Tommy, doar ca a lui era 1.6. O are de noua ani, 90.000km, si nu i-a facut decat service ulei si filtre. Si nu i s-a rupt cureaua!

Japonia-Toyota= masini de exceptie

M-a luat nostalgia cand imi aduc aminte de Toyota Celica din '60 rosie pe care o coxam eu cand abia imi luasem carnetul, prin '96, era a unui prieten care statea pe la bucla drumul taberei. I-am dat 140 in bucla si mergea ca pe sine, frate! Ala m-a invat sa fac powerslide si cerculete cu ea, si cu alti maniaci din DT :) Tractiune spate, solutia clasica e cea mai buna!

A-cel care o avea si m-a invat "rautati" era zis: Nazistul! :) )

 

Edited by Senna

Share this post


Link to post

~114.600km

Weekend-ul trecut s-a infaptuit cea de-a 4 revizie pe anul curent, prilej de schimbare a uleiului motor + filtru ulei + ulei cutie viteze (ambele filtre de aer fusesera schimbate de mine cu ~3 saptamani inainte). Ca de obicei, am mers pe consumabilele OEM.

De asemenea, s-a verificat masina, nu o doare nimic, toate-s in regula.

Cu prilejul reviziei am aflat si eu un nimic interesant, anume faptul ca la capota motor sunt 2 pozitii de fixare a tijei, una ce o tine mai jos (pozitia normala) si una de lucru la motor care tine capota dechisa aproape vertical, pentru a nu da cu capul de ea :) . Interesant ca s-au gandit la asta in faza de proiectare.

 

De asemenea, am constatat zilele trecuta faptul ca, dupa mai bine de 3 ani in campul municii (3 ani si 3 luni mai exact) stergatorul din dreapta are un mic caz de inceput de sfarsit asa ca am comandat un set de stergatoare NWB (firma ce le produce pe cele OEM la Toyota) vandute pe piata sub numele de Denso Hybrid si le-am montat astazi.

 

post-5484-0-26894600-1418158447_thumb.jpg

 

Ca prime impresii, mult mai aratoase decat cele OEM (clasice) pe care le-am folosit pana acum (asa ar fi trebuit sa vina din fabrica :) ), sterg impecabil si sunt foarte silentioase (cele vechi scoteau un sunet cand ajungeau la capat de cursa si plecau inapoi).

Daca sunt la fel de longevive ca cele OEM, clar raman cu ele (desi am impresia ca nu vor face cei de la NWB avere cu mine, avand in vedere cat au tinut cele OEM ale masinii).

 

Altfel, toate bune, nimic nu pare s-o opreasca din a devora kilometru dupa kilometru. Dupa mai bine de 3.5 ani inca ma uimeste ce consumuri poate sa scoata. Exemplu, ultimul consum calculat pe un traseu de 666km, format din:

- Corbeanca - Focsani - Corbeanca

- Corbeanca - Bucuresti - Corbeanca X 2 in weekend + frecus prin Bucuresti

- Corbeanca - Bucuresti - Corbeanca luni si astazi la ore de varf (medii orare de ~23km/h).

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

Odo: ~118.000 km.

Astazi, dupa 6.5 ani de rezistenta darza si multe cicatrici adunate, dupa intalnirea cu o piatra de 2-3 cm in diametru parbrizul meu a cedat. In urma loviturii a ramas o floare circulara de ~1cm diametru, fara raze plecate din ea.

So, se pare ca vom apela la domnul Casco. De vazut acum modul in care voi organiza reparatia, deoarece as vrea sa asist la ea si in plus iau in calcul varianta de a pune parbriz cu incalzire sub stergatoare. Oricum, pana se termina iarna parbrizul ramane pe masina.

Altfel, toate bune si frmoase, nici o problema de raportat.

Share this post


Link to post

Din pacate, de la iarna la iarna creste nivelul de precipitatii cu... meteoriti romanesti, banuiesc, antiderapanti! Ce sa mai... e jale. La cataroiul ala cred ca parbrizul meu se facea zop. Km fara gropi!

Share this post


Link to post

Ca o solutie temporara (sa nu te trezesti cu el zdrentuit), poti folosi ceva de genul http://www.popularmechanics.com/cars/how-to/maintenance/1272411

Acum o luna am crezut ca raman si eu fara parbriz, am primit o piatra destul de mare (~3 cm diametru), dar a nimerit in stalp; nu stiu cum de n-a lasat nicio urma, am avut mare noroc.

Share this post


Link to post

Adezivul ala e apa de ploaie, la mine a tinut pana cand am folosit stergatoarele mai intens (prima ploaie). Sunt cateva serviceuri de parbrize care rezolva profesional genul ala de craturi, insa daca parbrizul este ca al meu (ciuruit de-a lungul timpului), pietroiul a venit la fix :d . Din pacate metoda folosita pentru a da jos parbrizele nu este deloc ortodoxa, vopseaua de pe marginea parbrizului fiind zgariata si lasand tabla expusa, ceea ce grabeste aparitia ruginii. Intereseaza-te bine unde sa faci lucrarea inainte ;) . Nu ar fi deloc rau sa cumperi niste vopsea la culoare si sa o ai acolo, just in case...

Share this post


Link to post

Update pe aceasta tema:

-> maine sunt programat la Casco, pentru constatarea daunei si deschiderea dosarului.

-> tot maine am programare la un service de geamuri (Carglass) pentru a se incerca "repararea" ciobiturii.

Planul este asa:

a. daca reparatia reuseste si semnul ala devine aproape invizibil atunci parbrizul mai ramane pe masina.

b. daca reparatia nu are rezultatele scontate si semnul ramane in continuare atunci parbrizul se schimba pe Casco.

 

Daca varianta b. devine realitate atunci partea logistica se complica putin deoarece:

- vreau sa pot asista la demontarea / montarea noului parbriz;

- vreau sa fac operatia asta in reprezentanta;

Din cele 2 de mai sus => faptul ca va trebui sa vorbesc la Focsani sa vad daca:

1. accepta "provocarea" :) ;

2. se poate schimba parbrizul si pleca cu masina la drum in aceeasi zi;

3. daca 2 nu este posibil, au sa-mi dea o masina de imprumut care sa ma duca acasa si apoi inapoi sa-mi recuperez masina mea.

 

Daca 2 si 3 de mai sus nu sunt posibile...avem o problema..si ne mai gandim :) .

Ca idei de principiu, idei pe care o sa le impartasesc si lor (referinta la pct. 1 de mai sus):

- nu vreau sa se atinga de vreun pic de vopsea de pe plafon / stalpi (elementele vopsite din vecinatate). Nu exista toleranta la asa ceva si nici nu-mi propun sa vopsesc jumate de masina datorita unui schimb de parbriz, chiar pe banii lor fiind.

- vreau sa fie cea mai grijulie si mai profi demontare / montare de parbriz din viata lor. Le platesc eu inca 2-3h de manopera in plus daca e insa vreau sa se miste ca si cand la fiecare miscare masina ar urma sa explodeze.

Sunt sigur ca se poate scoate un parbriz de pe masina fara sa jumulesti jumate din vopseaua de pe elementele vecine.

 

Oricum, vedem ce va fi maine.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

Din cate stiu trebuie sa lasi adezivul ala 12/24 ore, fara sa misti masina. Nu mai stiu exact, citisem pe 'net. De asta sunt si eu oticat cu parbrizul, pentru ca am si eu o miiica ciobitura + alte zeci microscopice, nu mai zic de matuire, dar prefer sa-l tin pe asta decat sa-mi distrug alte elemente ale masinii cu inlocuirea parbrizului; mai ales ca, in cazul meu, nu am vazut sa existe "original", iar acela aftermarket l-am vazut, e cam nasol.

Bafta!

Share this post


Link to post

Din August 2014 am si eu parbrizul reparat in urma unei intalniri cu o piatra coltoasa. Se comporta perfect, reparatia a fost facuta profi. Totusi, desi spartura initiala a avut cam 1,5 cm in diametru, in urma reparatiei a ramas un mic semn "tehnologic" respectiv o zona de cca 2mm in diametru. Nu genereaza probleme stergatorului de parbriz in sensul ca nu raman dare sau urme, nu deterioreaza cauciucul. In cazul meu singura neplacere este ca pozitia este fix in fata soferului si fix la jumatatea (pe inaltime) a parbrizului. Am optat pentru reparatie in locul schimbului de parbriz fix din motivele pe care le-ati povestit si voi mai sus.

Share this post


Link to post

Facut astazi constatare la Casco insa se pare ca nu voi avea nevoie pana la urma de un parbriz nou, cel putin nu acum :)

Dupa constatare am fost la Carglass pentru repararea ciobiturii. Rezultatul a fost peste asteptari, tot ceea ce a mai ramas vizibil este un punc (ca o piscatura mica), chestie care nu se vede mai deloc (decat daca o caut cu privire) si o chestie ca un halou pe conturul fostei ciobituri, chestie care la fel, o vad doar daca o caut cu privirea. Astea ziua, noaptea nu se vede nimic-nimic. Repararea nu a presupus gaurirea (chiar si superficiala) a parbrizului sau largirea gaurii deja existente.

In concluzie, la acest moment, ma declar multumit de rezultat. Ii recomand.

 

P.S: Sfatul celui care a efectuat reparatia: oricat de bine este facuta schimbarea parbrizului (inclusiv ei fac montaj de geamuri) este mai bine sa ramana pe masina cel din fabrica.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

121.500 km. Nici un junghi. Foca sais "Hi":

post-5484-0-36087500-1427127500_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Odo: 122.800km. Probleme: zero.
Vineri am facut revizia, destul de light, am avut de schimbat ulei+filtru de ulei si bujiile (aveau ~45.000km de la ultimul schimb). Filtrele de aer sunt schimbate de mine cam acum 1 luna. Bujiile, ca si data trecuta, foarte-foarte curate, toate uzate egal, toate aratau identic. Asta-mi spune ca motorul arde extrem de bine amestecul, pe toti cilindrii, ceea ce este promitator smile.png. Imi pare rau ca nu le-am luat sa le fac o poza.
Dupa revizie am facut si un test de amortizoare, de curiozitate, sa vad cum se prezinta. Situatia este asa:
- fata dreapta: 80%
- fata stanga: 77%
-spate (ambele): 65%
Limita minima pe fata este de 50% iar pe spate 20%. Dezechilibrul maximi 10%.
Presiunea rotilor: 2.3 bar (toate 4).
Tipul care mi-a facut testul mi-a zic ca:
- cu amortizoare noi se scoate undeva la 85% pe fata si pana in 70% pe spate.
- cu tot nou (bucsi, flanse, etc) se scoate undeva la 90% fata si maxim 75% spate.
In concluzie, toate par sa fie la locul lor si probabil vor duce inca pe atat.
Altfel, toate bune si frumoase, nu s-au descoperit probleme, frane mai avem pentru cel putin 30-40.000km (atat fata cat si spate) => urmatoarele revizii pana la 150.000km vor fi numai cu ulei si filtre.

Cine vrea sa vada cum arata un Avensis de 7 ani pe burta, am facut cateva poze cat timp mecanicul verifica nu stiu ce pe la puntea spate:

post-5484-0-44092800-1428446001_thumb.jpgpost-5484-0-47459000-1428446008_thumb.jpg

 

Zonele mai inchise la culoare nu sunt murdare ci reprezinta protectia suplimentara (un fel de teroson cauciucat gros) aplicata pe zonele mai expuse la apa/petre sau pe zonele ce prezinta suduri.

Mai jos, rezultatul unei sedinte foto "ad-hoc", ca tot era proaspat spalata. Din pacate, am ajuns la fix cat sa intre soarele in nori.

post-5484-0-09475600-1428446016_thumb.jpgpost-5484-0-86972100-1428446023_thumb.jpg

post-5484-0-00306200-1428446031_thumb.jpgpost-5484-0-90423200-1428446038_thumb.jpg

post-5484-0-75654300-1428446045_thumb.jpgpost-5484-0-67495000-1428446052_thumb.jpg

post-5484-0-63018300-1428446058_thumb.jpgpost-5484-0-03578100-1428446066_thumb.jpg

post-5484-0-13407000-1428446073_thumb.jpg

 

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

Odo: 136.256 km. Probleme - zero.
Intre timp, de la ultimul update, am mai facut o revizie (la inceputul lunii trecute) unde nu s-a descoperit nimic dubios in afara de faptul ca nu mai aveam placute de frana pe spate deloc. Dupa schimbare, in mers, mi-am dat seama ca de fapt eu de vreo 7-8.000km nu mai aveam frane pe spate, fapt care a contribuit si la intamplarea cu passat-ul (din testele facute ulterior, la 30km/h franare de urgenta => masina opreste instantaneu).

 

-- Ca o paranteza, intamplarea cu Passat-ul a fost ca din neatentie (plus, asa cum s-a descoperit ulterior, lipsa frane pe spate) in timp ce mergeam in coloana, aceasta (coloana) s-a oprit brusc iar eu si mai brusc de la ~30km/h direct in spatele unui VW Passat model 2013/2014. Avariile la mine au fost bara fata + faruri (s-a rupt majoritatea clemelor de prindere, motiv de care am profitat si le-am schimbat) + grila fata + emblema grila + ranforsare verticala grila. Cu ocazia asta, daca tot a ajuns masina in service, am vopsit si capota motor (ciupituri de pietre) + bara spate (ceva zgarieturi primite de la fostul proprietar odata cu masina). --

 

Oricum, avand in vedere ca la revizia trecuta mi s-a spus ca placutele de frana de pe spate sunt la jumatate am discutat un pic cu seful de service si am agreat protocol cum ca, de acum in colo, la fiecare revizie se va trece in foaia de constatare dimensiunea placutelor de frana in mm, pentru fiecare roata in parte, impreuna cu semnatura mecanicului care a facut inspectia.
Una peste alta, la revizie s-au mai schimbat ulei & filtru ulei si cam atat (filtrele de aer erau schimbate de mine, ca de obicei, cu ~1 luna inainte).
La sfarsitul lunii trecute masina a trecut si pe la Ovidiu pentru o sesiune de "spa" (detailing exterior + spalat scaune & bancheta) astfel ca la acest moment arata ca o masina noua. Vorba unui coleg, as putea lejer sa dau kilometrajul inapoi cu 100.000km, nu ar banui cineva vreodata smile.png
Altfel, toate se prezinta bune si la locul lor, motive de drum sa fie smile.png .

Inainte de iarna vreau sa ii aplic un strat de ceara de protectie pe burta si desi am zis si anul trecut ca fac asta, anul asta sper sa-mi iasa.

 

Cateva poze, cat de cat recente:

post-5484-0-15376600-1442412391_thumb.jpgpost-5484-0-26426100-1442412398_thumb.jpg

post-5484-0-36162600-1442412406_thumb.jpgpost-5484-0-78399300-1442412414_thumb.jpg

post-5484-0-26001800-1442412422_thumb.jpgpost-5484-0-46804200-1442412431_thumb.jpg

post-5484-0-51803200-1442412440_thumb.jpg

 

Avem si strajeri de seama:

post-5484-0-30828800-1442412448_thumb.jpg

 

Cateva reflexii interesante, in functie de "starea" cerului:

 

- innorat

post-5484-0-61464300-1442412457_thumb.jpg

 

- senin:

post-5484-0-65174100-1442412466_thumb.jpg

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

Odo: ~147.000 km. Probleme: zero.

 

Ce s-a mai intamplat in ultimul timp:

- facut revizie la sfarsitul lunii Noiembrie (la 142.000km) la care s-au schimbat: ulei, filtru ulei, con etansare toba finala (garnitura conica din ceva tesatura de azbest..?) si placutele de frana fata (mai duceau vreo 5-6000 km insa cum revizia este la 10.000 nu prea dadeau la calcule). Total : 11xx Ron.

- in ianuarie am schimbat bateria originala a masinii (o Varta batrana, 60Ah, 360 A curent la rece) cu un Exide Premium de 64Ah - 640 A curent la rece. Cea veche din fericire nu mi-a murit "in brate" (gen sa lase cand mi-era lumea mai draga) insa se chinuia la pornire la -5 grade, invartea destul de incet. Oricum, 7 ani jumate (daca nu mai mult) ii ajung.

 

Ma bate gandul ca anul asta sa schimb si amortizoarele (toate) inclusiv diversele piese de deasupra lor (flanse si ce piesulici mai sunt pe acolo). Chiar daca pe stand par inca folosibile parca nu ma mai satisfac. Le-am cerut o oferta pentru amortizoare + tot ce mai este asociat lor celor de la reprezentanta si a iesit 48xx Ron fara tva. Trebuie sa studiez sa vad exact ce si cat costa. Interesant este ca reperele de pe spate sunt mai scumpe fata de cele de pe fata.

Ulterior mi-a venit ideea ca daca tot fac o treaba s-o fac pana la capat si sa schimb si bratele / pivotii puntii fata. Ar mai ramane pentru alta data bratele puntii spate insa din ce am vazut, acolo buscsile par sanatoase / carnoase (oricum fortele in viraje sunt mai mici acolo). Astfel distractia s-ar duce pe la 7000 ron fara TVA insa as avea o punte fata complet noua / spatele aproape nou si vreo inca 160.000km de "momente unice" pe drumuri virajate :) . Parca prefer sa am totul nou si sa stiu o treaba decat sa le schimb pe bucatele si niciodata sa nu fie toate la 100% capacitate.

 

Facut vineri plimbare pana la Tg. Mures ocazie cu care la plecare am resetat si consumul, sa vad daca ma mai poate uimi. Am revenit acasa cu 5.7l / 100km dribble.gif . La dus am fost 3 persoane si am mers destul de alert (82km/h medie Corbeanca - Brasov; 78km/h medie Brasov - Tg. Mures) - consum la Tg Mures: 6.0 l/100km. La intors 2 persoane, mers calm (ca se poata tine si o alta masina dupa mine, 65km/h Tg. Mures - Brasov; 74km/h Brasov - Corbeanca). Deci da, ma mai poate uimi!
Altfel, nimic notabil. Drumuri bune si benzina sa fie ! peacefingers.gif

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

Bucsele/pivotii merita schimbate daca au joc, daca nu schimbarea "preventiva" n-aduce nimic util.

Share this post


Link to post

Stiu. Treaba este ca, daca la pivoti mai poti verifica ceva, bucsele de la bascula (mai ales cele de la prinderea basculei de cadru) nu prea pot fi verificate pe rampa, fara sa dai bascula jos (nici nu pot fi vazute). Si daca tot o dam jos, pai sa punem una noua, zic. :) Bucsile nu vin separat, doar cu tot cu bascula.

La pivoti din ce s-a verificat pe rampa sunt ok, insa:

- anvelopele de vara sunt super-grippy si solicita subansamblele suspensiei la mers entuziast.

- de obicei cand vad viraje..ma entuziasmez subit, de fiecare data (adica aproape zilnic). Pivotii sunt expusi fortelor aferente virajelor luate cu viteza iar anvelopele le amplifica.

Avand in vedere cele de mai sus + faptul ca masina nu e tocmai noua, ma gandesc ca n-ar fi rau un refresh, mai ales ca schimb tot in rest. Ar fi pacat sa nu schimb si astea si peste 1 an sa inceapa sa bata. Cum am zis, macar stiu ca niste ani (4-5) si niste km nu mai am treaba cu puntea fata. Motiv pentru care vreau sa schimb totul pe original si nu AM.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

he, eu zic ca n-ai ce face cu banii, dar deh, sunt ai tai, ii poti cheltui cum vrei :) Daca te face fericit sa schimbi fara sa fie nevoie, go for it, money are ment to be spent :P

Share this post


Link to post

Subscriu la toate parerile colegilor insa as mai adauga ceva. Rationamentul tau, cum ca vei face o investitie si vei sta linistit 4-5 ani, ar o mica hiba. O groapa bine plasata si imposibil de evitat te poate "ajuta" sa schimbi, total neprevazut, un amortizor, o bascula sau mai stiu eu ce. Cand vine vorba de repere "pereche", ti-e mai mare dragul sa schimbi niste amortizoare care au mai putin de 10.000 km :(

Share this post


Link to post

Da, insa mergand pe rationamentul groapa, ajungi sa nu le mai schimbi deloc, riscul pandeste la orice colt :) .

Serios acum, stiu ca exista riscul asta insa pentru mine e minim, in 13 ani de condus nu am stricat niciodata nimic din cauze de gropi, nici macar indoit o janta de tabla sau ceva de genul (90% din colegii cu masini isi indreapta in fiecare primavara / toamna rotile).

 

Share this post


Link to post

Asa este, 90%dintre colegi indreapta jantele si doar 10% indreapta farurile si bara  <img src= )">

  • Like 1

Share this post


Link to post

Da, insa mergand pe rationamentul groapa, ajungi sa nu le mai schimbi deloc, riscul pandeste la orice colt :) .

Ei, sa nu exageram, sunt convins ca ai inteles exact ce am vrut sa spun :)

Share this post


Link to post

he, eu zic ca n-ai ce face cu banii, dar deh, sunt ai tai, ii poti cheltui cum vrei :) Daca te face fericit sa schimbi fara sa fie nevoie, go for it, money are ment to be spent :P

 

Money is meant, maybe.

 

P.S Aaaa, apropo, eu mi-am "indoit" o singura data O roata. Si sunt si mai smecher, pe deasupra, am 21 de ani de condus.

Edited by Englishman

Share this post


Link to post

Bine mai englezule, mea culpă :)

 

 

Bine mai englezule, mea culpa :)

Share this post


Link to post

Desi masina nu este inzestrata pentru offroad si in general evit sa ma bag pe drumuri desfundate, ieri seara am cam facut. Si cu ocazia asta cred ca am omorat si ambreiajul. Partea buna e ca macar nu am atins-o pe dedesupt. Doar scuturile din fata (zona ce mai joasa) sunt pline de noroi insa par inca intr-o bucata.

A fost nevoie sa intru pe un drum de pamant desfundat, pe o distanta de ~500m. Pana la jumatate a mai fost cum a fost, am putut merge, tinuta in continuu din ambreiaj in treapta 1 (daca dadeam drumu ambreiajului complet as fi mers prea repede, la ~1000rpm am 10km/h). Am ajuns catinel pana la jumatatea drumului moment in care mi-am dat seama ca nu am cum inainta: in fata, pe o lungime de ~100m aveam pe stanga drum pe care as fi putut trece insa trebuia sa bag laterala stanga in niste tufe iar pe dreapta zero tufe insa gauri de 30-40 cm adancime (lasate de camioane). Drum de o masina, deci nu se putea intoarce. Asa ca am inceput sa dau inapoi ca orbetele, dand drumul ambreiajului cat sa ma misc cativa metri, calcat, iar dat drumului si tot asa cam jumate din drumul parcurs anterior, pana am gasit un loc unde sa pot intoarce. Apoi iarasi la pas, cu ambreiajul patinat, pana la drumul cu asfalt. La un moment dat, cand dadeam inapoi, mi s-a parut ca vad fum iesind de sub capota si se simtea miros de ambreiaj parlit. Nu am turat nici un moment motorul peste 1300 rpm, in general a stat pe la 1000-1200 rpm.

Astazi pe drum spre servici totul ok, pana am ajuns in oras si am inceput sa stau la semafoare. Dupa cateva semafoare, la plecare de pe loc a inceput sa scape, se plece cu intreruperi in tractiune (plecare normala, nimic "agitat"). A trebuit sa plec dintr-o rampa usoara si a scapat de vreo 4 ori pana a cuplat definitiv. Mie dupa simptome imi pare un ambreiaj cu inceput de sfarsit insa pana acum nu am fost niciodata in situatia de a avea un ambreiaj uzat asa ca nu prea stiu exact la ce sa ma astept.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

Bre, eu zic sa scrii o carte, merge... . Esti ca politicienii , te pierzi in detalii... Te face pe tine un ambreiaj ? :rolleyes:

  • Like 1

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...