Jump to content
Sign in to follow this  
tolin

OTTO versus DIESEL

Recommended Posts

Azi la -4 grade dci 1.9n-a vrut sa se urneasca. Am plecat la cumparaturi cu Tico-ul consoartei. Am pornit-o 2 ore mai tarziu dupa ce am mutat-o la soare. I-am pus contactul cam de 7 ori fara sa ii dau cheie, pana cand nu s-a mai aprins becul de la bujii. Apoi a pornit.

 

Si despre consumurile minune aud pe la altii. Megane-ul meu scoate 9 L real (plin la plin).

Skoda Octavia 1.9 tdi (90cp) tot 9 L scoate in Bucuresti!

 

Unde este marea economie? 2L / 100 km fata de un benzinar 1.6 (~110 cp)? Pretul de intretinere este dublu. Mai dai si aprox 1500 euro in plus cand iei masina! Schimbi bateria la 2 ierni grele (si am Bosch Silver). Si mai ai si bucuria de a nu putea pleca cu ea. :mda:

Deci unu la mana masina ta are ceva. Am in familie Megane (II e adevarat) 1.5 dCI si a pornit fara exceptie in fiecare zi de iarna de 2 ani incoace indiferent de grade. Iar -4 grade chiar nu e cine stie ce temperatura.

Doi la mana mai am un Peugeot 1.6 benzina (110 CP) care urban acum imi consuma intre 13% si 16% (deci nu sunt chiar 2l). Asta in conditiile in care Megane-ul (80 CP) are consum mediu 7% pe traseu zilnic Berceni Baneasa.

Nu ma intelegeti gresit. Nu sunt neaparat un fan diesel. Cand am luat Peugeot-ul pe benzina fata de HDI dieselul era cu 2.000 EUR mai scump iar eu fac sub 20.000 km pe an. Deci si acum tot benzina as lua. Dar diferenta de consum exista si e clar in favoare dieselului. Iar chestia cu pornitul sigur e de la altceva. Am avut si Clio DCI si a pornit fara probleme la Predeal la -15 grade. Cei de la firma au Clio dci si la Miercurea Ciuc si chiar porneste la temperaturi mult mai mici ( e adevarat ca stai o vesnicie pana se stinge indicatorul din bord si ca se aude motorul ingrozitor la inceput dar asta e, porneste).

 

Azi a venit tata pe la mine si mi-a spus ca Golful 4 al unui vecin NU a vrut sa porneasca. A facut "hrrrr" si caput. Masina e un G4 1,9 tdi, 90 cai.

 

Aceeasi observatie ca mai sus. Un diesel recent nu are voie sa nu porneasca la -4 grade din motiv de temperatura. Cauza e probabil alta.

Share this post


Link to post

Masina omului e din 2001, acuma nush cat de recenta e tehnologia folosita la motorul acela, insa uneori are probleme la pornire, Dimineata, cand porneste masina, se aude trepidatia motorului in tot blocul (deh, primul diesel luat de un co-locatar). Ceilalti au dacii (pornesc ele intr-un sfarsit) iar tata aveo (care nu face figuri la pornire- ar fi nasol daca ar face).

Omul respectiv ia motorina de la Petrom (nush de care), insa masina e ingrijita, omul nu-si bate joc de ea (o are de la fratele lui). Insa cu trepidatiile, pana se incalzeste motorul- e mai nasol, in sensul ca face zgomot mult. Insa la consum e fain, ca scoate de obicei mixtul cam 5,2. Acum, in perioada asta- poate cel mult un litru in plus. Am uitat sa precizez, omul cu G4 nu locuieste la oras, deci faza cu consumul e reala.

Cat priveste Clio- e adevarat, pornesc relativ usor la temperaturi joase (are morarul de la noi asa ceva si nu s-a plans niciodata de masina).

Share this post


Link to post
Doi la mana mai am un Peugeot 1.6 benzina (110 CP) care urban acum imi consuma intre 13% si 16% (deci nu sunt chiar 2l). Asta in conditiile in care Megane-ul (80 CP) are consum mediu 7% pe traseu zilnic Berceni Baneasa.

 

Totusi consumul de la Peugeot e... atipic :D Mie Ibiza 1.2 benzina din 1900 toamna imi lua pana in jur de 8 in oras, in conditiile in care faceam 3.5km in 40 minute. Fara clima, ca n-aveam :D . Iar nubira (cu motor de 2L) imi ia 12-13 pe GAZ, si stiu ca pe gaz consumul e cam 20% peste cel de benzina la masina mea. 13-16 cu un 307 cu motor de 1.6 nu e tocmai nu consum de dat exemplu...

Un benzinar modern si cinstit de 80CP si masa megane-ului nu ar trebui sa consume peste 9 respectandu-se deci la diferenta aia de 2L.

 

PS

Peste 13 urban am reusit sa sar doar iarna, cu Moskwich 1500 :D E drept ca nu in traficul bucurestean...

Share this post


Link to post

Pai consumul anuntat de mine este realizat pe un traseu mediu de 4 km, in Bucuresti parcurs in 30 min dimineata si cam 45 seara. Pot de ex. estima ca aproape 1 km di cei 4 il fac doar cu treapta I. Asta si in conditii de iarna cred ca justifica oarecum aceste cifre la consum desi eu totusi sunt oarecum dezamagit. Oricum traficul urban nu mai este ce a fost. Am si un ex. extrem pe partea de diesel. Se da un coleg cu Peugeot 307 1.6 HDI 110 CP. Traseu de aprox 1 km zilnic facut intre 15 min si 30 min. In aceste conditii chiar si dieselul sau are un consum mediu de 10%.

Share this post


Link to post

Mie la frig mi-a sarit consumul urban cu 1-1.5 litri. In afara cam la fel, am ajuns la consum de Nubira. :dizzy: , 7.6% pe 122 de km din care 100 km in extraurban fara prea multa forja.

Share this post


Link to post

Ieri am facut un drum mai lung (cca 180 de km) cu un prieten cu un Clio Symbol 1,5 dCi nou ( abia facuta revizia de 10 000 de km) si pot sa spun cu mâna pe inima ca nu-mi voi masina diesel în urmatorii 7 ani. La plecare am înghetat vreo 20 de km, iar huruitul motorului la viteze peste 100 km/h (la o turatie a motorului de 2500 rpm) mi-a facut capul calendar. Nici Matizul meu cu toata insonorizarea care nu o are, nu mi-a chinuit atât auzul.

Edited by Laurycã

Share this post


Link to post

Revin cu o precizare: pe omul cu G4 il lasase bateria. Deci poate o fi avand motorina buna (dupa ce a luat curent de la alta masina a pornit). Din cauza ca nu face decat drumuri f scurte, cred sa-l fi lasat "curentu' ". Asta e. Cica pe la noi au fost ~-16 grade. Frig, tata, frig...

Share this post


Link to post

Nu doresc sa intru in polemici cu cineva doamne fereste...dar consider urmatoarele lucruri obligatorii pentru un diesel iarna: bujii incandescente si baterie bune si motorina de calitate (aici e un subiect larg discutat pe alte topicuri).

Mie Scenicul II (motor 1.5 dci) mi-a pornit fara probleme in iarna asta, chiar azi dimineata la 7 se inregistrau -8 grade. Consumul mediu este de 7L /100 km facuti doar in oras, peste 300 km pe CB (traseu de 3 km parcurs in fiecare zi acasa - munca - acasa).

Edited by dan22y

Share this post


Link to post

Mai adauga injectoare bune, pompa buna si compresie in parametri si merge brici :) . La noi vezi asa de multe diezeluri care nu pornesc la -15grade pentru ca sunt coji cu nspe mii de kilometri de prin de, revirginizate la baietii mioritici.

Share this post


Link to post

Clio 1.5 DCI nu e cel mai bun exemplu de masina cu motor diesel.

Anul trecut Fiat-ul (Stilo 1.9 JTD) a pornit la -20 de grade fara nici o problema. Binenteles cu un zgomot infernal dar a pornit la prima cheie.

Edited by Pedala

Share this post


Link to post

De obicei, in fiecare duminica merg la targul de masini cu un amic care are o o Astra 2.0 DTI. De obicei insista sa mergem cu a lui, azi m-a intrebat daca vreau sa merg cu a mea. Stiind problemele lui anterioare cu o bujie incandescenta, din cauza careia se aprindea ceckengine in bord, am acceptat. Cum de la mine la el sunt 2,5 km tipul nu s-a asteptat sa gaseasca caldura in masina in timp si distanta asa scurta. Eu cu el am mers de multe ori, si spun cu mana pe inima ca fara 5 km parcursi cu toata clima lui clantaneau dintii in masina de frig. Basca servodirectia electrica o simti sensibil mai grea la virare decat cea hidraulica a Nubiricii. El zice acum ca nu ar mai schimba dieselul pe o benzinara (anterior a avut Oltcit si DSN) da eu nu prea il cred.

Share this post


Link to post

Mie imi porneste "tractorul" la sfert, indiferent de temperatura de afara. Se aprinde becul de bujii incandescente, se stinge dupa maxim o secunda, chie si a luat-o. Sper sa o tina si in continuare tot asa. :lavolan:

Share this post


Link to post
Basca servodirectia electrica o simti sensibil mai grea la virare decat cea hidraulica a Nubiricii. El zice acum ca nu ar mai schimba dieselul pe o benzinara (anterior a avut Oltcit si DSN) da eu nu prea il cred.

 

Are el o problema.. normal cea electrica e mai usoara :)

Daca face comparatie cu asa limuzine.. OZN si DSN.. cred si eu ca prefera DTI-ul :)

Share this post


Link to post
Cum de la mine la el sunt 2,5 km tipul nu s-a asteptat sa gaseasca caldura in masina in timp si distanta asa scurta. Eu cu el am mers de multe ori, si spun cu mana pe inima ca fara 5 km parcursi cu toata clima lui clantaneau dintii in masina de frig. Basca servodirectia electrica o simti sensibil mai grea la virare decat cea hidraulica a Nubiricii.

Si la mine in zilele trecute, cand termperatura a scazut neasteptat de mult(zic neasteptat...comparativ cu ce ne asteptam) a pornit foarte bine,iar in 1-1.5 km deja baga cald. Referitor la servo electrica in mod normal ar trebui sa mearga mult mai usor decat cea hidraulica.

Share this post


Link to post

De ce să meargă mai uşor ca cea hidraulică mecanică ? :scarpin:

Share this post


Link to post

Pentru simplu fapt ca are un motoras electric in plus? :scarpin:

Share this post


Link to post

Nu mai amestecati lucrurile! Aici nu discutam de servodirectii electrice, electrohidraulice sau hidraulice. Este chestiune de reglaj al asistarii.

Este adevarat ca un diesel trebuie intretinut sa porneasca perfect. Si la fel de adevarat este ca si benzina poate sa nu porneasca daca nu este intretinuta.

 

Iar panzer, te rog sa nu mai dai exemplu jaful ala de Megane de care am auzit ca a facut tot felul de tuninguri "eco". Cine stie ce idioti au umblat la ea si ce varza e...

Share this post


Link to post
Doi la mana mai am un Peugeot 1.6 benzina (110 CP) care urban acum imi consuma intre 13% si 16% (deci nu sunt chiar 2l). Asta in conditiile in care Megane-ul (80 CP) are consum mediu 7% pe traseu zilnic Berceni Baneasa.
Se da un coleg cu Peugeot 307 1.6 HDI 110 CP. Traseu de aprox 1 km zilnic facut intre 15 min si 30 min. In aceste conditii chiar si dieselul sau are un consum mediu de 10%.

Naspa. Cielo rar mi-a trecut iarna de 14. Coyota 1.6 benzina nu sare iarna de 11 fugarita.

Share this post


Link to post

Pot sa va spun ca eu am ramas impresionat de un diesel, si anume Fiat Punto cu motor 1,3 Multijet. Sunt in Italia momentan si am inchiriat o masina care era la 0 km cand am luat-o (mirosul de nou te innebuneste, jur ca urmatoarea masina sa fie noua). Ma asteptam la zgomot interior mare dar pot sa va spun ca e liniste la 130 de kilometri pe ora (e adevarat, pe autostrada) cu 3 oameni a cate 90 kg fiecare. Consumul mediu scos a fost de 5,6 litri, in conditiile care am mers si in zona montana, pe serpentine, dar si pe autostrada sau prin oras. Masina se lanseaza destul de bine chiar si la turatii joase, nu e sportiva dar nici puturoasa, comparativ cu a mea Nubira, la care trebuie sa-i dau turatie. E adevarat ca si greutatea difera. Ca o concluzie, parerea mea e ca dieselurile s-au mai rafinat in ultima vreme. Ciao!!  <img src= ">

Share this post


Link to post

Este doar o senzaţie cum că ar fi mai vioaie decât Nubira. Senzaţia apare datorită faptului că e diesel şi ai cuplu la turaţii joase.

 

Dar ia să vezi senzaţie când, cu un benzinar schimbi în a 2-a la 3500RPM, în a 3-a la 4500 - 5000 rpm şi tot aşa...

 

Îţi zic că aceeaşi senzaţia am avut-o şi eu realativ la diesel până când am început să turez motorul ăla de Cielo. Exemplu: sunt în spatele unui TIR, Braşov - Predeal, zone de depăşire foarte scurte - ăsta merge cu 70 - 80. Schimb în a 3-a stau în fundul tirului şi pe urmă să vezi cât de repede ajung la 110 km/h în depăşire fără să schimb.

 

E, chestia asta nu prea îţi merge cu un diesel pentru că exact când eşti în depăşire se trezeşte să se plafoneze şi trebuie să schimbi într-o treaptă superioară pierzând timp care te poate costa sump.

Share this post


Link to post

Asa e, daca turezi e mai vioaie, dar asa se obtin consumurile alea de 7-8 in afara si 13 in oras, nu? Si apoi le compari cu 5.6 de mai sus...

Share this post


Link to post

@alexmohora, ceea ce spui tu despre diesel este valabil pentru motorizarile mai subnutrite, cum este motorul meu de 1.4 cu 68CP. Insa in Focusul de 1.6, de 110CP, de exemplu, chestia asta e doar o poveste. Si cu cat creste capacitatea motorului, cu atat diferenta mi se pare mai mica, intre ce poate un diesel si ce poate o benzina. Totusi nu uita ca tu compari motorul de Cielo, de 1.5 litri, cu un motor de 1.3 litri. Compara-l cu un 1.5 sau 1.6 si dupa aia o sa vezi cam in favoarea cui se inclina balanta in ceea ce priveste reprize de acceleratie...

 

P.S. e drept ca dieselul se conduce diferit de benzina, nu poti sa speri ca vei ajunge vreodata cu un diesel la 5500-6000 RPM sau la un consum de 13% (exclud de aici Mitsu lu' alx) :mrgreen:

Share this post


Link to post
Compara-l cu un 1.5 sau 1.6 si dupa aia o sa vezi cam in favoarea cui se inclina balanta in ceea ce priveste reprize de acceleratie...

 

A uitat sa scrie ca trebuie sa compari turbo cu turbo.

Share this post


Link to post

Si pret de turbo cu pret de turbo :D . Toata lumea zice ca un motor pe motorina e mai scump decat unul pe benzina, dar cand le compara zice ca motorina are turbina pe cand benzina nu. Pai...pune-i turbina la benzina si vezi la cati bani te va duce...

Share this post


Link to post

De ce bagi pretul intr-o discutie despre "zvac"? S-au terminat argumentele?

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...