Jump to content
Sign in to follow this  
Obi_wan_Kenobi

A Spalat Cineva Motorul Lui Matiz La Spalatorie?

Recommended Posts

Azi am vazut si eu pentru prima oara cum pala astia motoarele la spalatorie, subiect, o Dacie. A pus un baiat d-ala o punga pe delcou, si a dat cu nu stiu ce degresant si pe urma turnat la apa cu jetul de a rupt locul. La Matiz se poate? E utila operatiunea? Se poate strica oarece?

Share this post


Link to post

La ce-ti foloseste ca-l speli? Stai toata ziua cu capota ridicata si-l admiri? Parerea mea este ca te risti, oricat de priceput ar fi ala care spala.

Share this post


Link to post

Domnilor, motorul se spala cand se vinde masina. Nu ajuta cu nimic si la nimic ca dansul sa fie curat.

 

In + poti da de alte belele cum ar fi sarirea unei mufe din locul ei (in cazul meu cea de la electromotor) si sa nu mai pornesca si sa incepi sa te injura ca ce te-a mancat in kure sa speli motorul...

Share this post


Link to post

Al tau, daca-i euro3, n-are delco, asa ca poti sa-l speli linistit.

Share this post


Link to post

Eu l-am intrebat pe nenea care s-a ocupat cu montarea alarmei si a casului... va sa zica, ing. electronist... mi-a zis ca daca suport sa-l vad nespalat, sa nu-l spal... ca are o groaza de senzori care se pot deregla.

Asa ca nu l-am spalat niciodata. Si nici n-am de gind, nici macar cind o fi s-o vind.

Share this post


Link to post

Ce senzori sunt aia care se deregleaza de la apa si se pun pă masina? IP cat trebuie sa fie? Nu trebuie sa crezi pe toti care iti zic ca o sa cada drobul de sare peste copil. Inginer electronist pentru ca a reusit sa iti monteze casetofonul si alarma? La dracu, inseamna ca fac facultatea degeaba!

Share this post


Link to post

:) ) Stiu ca nu e la fel de complicat motorul, dar pot sa va impartasesc experienta mea cu Tico, la care am spalat de 2 ori motorul.

Prima oara l-am spalat pt ca efectiv era prea jegos, si nu-l mai suportam eu, avea cam 4 ani masina. A doua oara l-am spalat prin toamna trecuta, ca aveam niste zemuri si nu stiam ce supura si pe unde (era pompa de benzina)

 

Prima oara totul a fost perfect, a pus ala o punga, l-a spalat, am pornit si gata.

A doua oara a fost cu cintec, idiotul nu mai pus punga si a bagat tare.

 

Culmea, masina a pornit la sfert! Nu mi-a venit sa cred, dar am zis saru-mina si am tulit-o. Pina la coltul strazii, ca dup-aia a inceput sa mearga in suturi. Din ce in ce mai rau, pina s-a oprit, nu a mai vrut neam.

 

Asta e, m-am dat jos si m-am bagat sub capota, directia (evident) delco. De unde am scurs apa! Literalment a curs apa din capacul de la delcou in momentul cind l-am slabit din suruburi. Imi este imposibil sa inteleg cum a putut functiona cca 5 minute, pina s-a oprit de tot. Am uscat totul pe acolo si cu asta basta, am rezolvat.

 

Dar cum spuneam, asta era la Tico, pentru Matiz nu stiu...decit eventual "Don't try this at home!".. :banana:

Share this post


Link to post

Nici un senzor sau oricare alta componenta de pe motor nu se strica de la apa. Asa sunt proiectate si realizate. Pana si conectoarele sunt etanse. Ing. ala ielectronist este un pafarist in aceasta problema. Toate motoarele sunt facute pentru a fi spalate. Eu spal motorul de 2 ori pe an. Motorul Matizul meu are 12 spalari pana acum. Murdaria nu poate decat sa faca rau, bine in nici un caz. Dar nu este obligatoriu sa speli un motor, "merge si asa". E doar o problema personala.

 

@zetics > a functionat pana s-a depus sare pe contactele de la distribuitor.

 

La motoarele cu aprindere directa pe fiecare bujie nu exista distribuitor (singura piesa neetansa, tocmai pentru a elimina vaporii), asa ca a disparut si aceasta problema. Din 12 spalari, fara protejarea capacului de la distribuitor, doar la una a patruns apa in el.

 

Dar atentie, nu se spala motorul incalzit cu apa rece, niciodata !!!

Edited by tolin_afc

Share this post


Link to post
Inginer electronist pentru ca a reusit sa iti monteze casetofonul si alarma? La dracu, inseamna ca fac facultatea degeaba!

Ba pardon, aici vorbesti in necunostinta de cauza. Nu d-aia e el inginer. :) ) Mai degraba viceversa.

Iar tipul e chiar foarte priceput. Masinile multora dintre cei de pe aici au trecut prin mainile lui pt diverse motive (temporizari, oglinzi, car-kituri, etc). Si marea majoritate au plecat multumiti de la el.

Hai sa nu fim rai, aiurea'n tramvai!

 

Edit: intre timp au mai scris si zetics si tolin (scriu eu incet sau voi repede :rolleyes: )

apropos de pafarist... acu io ce sa zic, cunoscindu-ti cit de cit experientza... nu s-or strica senzorii aia ca multi isi spala motoarele... dar mie la vremea aia mi-a sunat destul de logic. Iar acum... amintirile ma chinuieste!

Share this post


Link to post

Si io l-as spala mai des da nu-mi da mana sa-l spal. Oricum nu cred sa aiba probleme dintr-astea existentiale motorasul pentru ca eu nu ratez nici o balta pe ploaie torentiala si il spal de-l iau dracii. La o balta dintr-asta cat toata soseaua l-am bagat la spalat de m-am rotit vreo 150 de grade la vreo 90-100 la ora (a fugit fundul), asta ca sa va faceti o idee cam ce torenti circula pe la mine pe la masina. asa ca fie ca intra pe sus, fie ca intra pe jos, apa nu prea are ce sa dauneze. Cel mult apa la delcou, da si aia se scurge. Sau sa intre pe undeva si sa rugineasca acolo, da mai rar la noi.

Da ce parere aveti despre spalatul motorului fierbinte? Poate sa crape blocul cumva? Ca mie asa mi-a spus cineva si mai mult de asta mi-e frica cand spal motorul.

Share this post


Link to post

Nu l-am spalat niciodata insa am o pensula cu cot cu care dau praful jos din zonele greu accesibile si restul il sterg cu o carpa umeda.Dureaza destul de mult dar rezultatul este de-a dreptul multumitor.

Nu ma iau dupa toti care afirma ca se spala sau nu , insa inclin sa cred ca exista un dram de adevar.Un cunoscut a avut probleme mari cu un Cielo E3 dupa ce a spalat compartimentul motor.(intreruperi,lipsa putere,etc) :thumbl:

Share this post


Link to post

Sa traiti si sa-nfloriti! Eu fac la fel, cu cirputa, cu pensulica, ma cam chinui ca e mare aglomeratie p-acolo, dar iese ceva! Am pus intrebarea ca i-am vazut si pe unii cu pricopsenii care faceau spalari de motor, ca cica-ti da cu nu stiu ce solutie de ramine motorul ca nou. Ideea e ca nu voi face ca ei, ci ramin la manufactura!

Share this post


Link to post

Tot o zdreanta de carpa am si eu :D . Ata ete asa o sa fie aranjata la motor de acu incolo chiar daca stau o ora sub capota :D .

Share this post


Link to post

E adevarat ca motoarele suporta spalare, dar eventualele mici uzuri, crapaturi in cauciucuri, mufe, etc apar si vor tot aparea.

 

Majoritatea nodurilor sunt asezate stategic, sus, imediat sub capota, unde apa nu ajunge aproape niciodata. O mufa poate sa fie crapat din fabrica si sa mearga brici pana la o spalare.

 

Plus, spalatul cu jet ajunge unde apa nu ajunge normal. Claxoanele standard, goarnele de alarme, etc sunt "splash-proof" nu "water proof". Adica sunt pregatite daca sare apa din vreo balta dar le ia mama dracu daca bagi jetu pe unde nu trebuie.

 

Am o gramade de amici cu brobleme de la balti mari luate pe drum (electrica).

 

Sincer, nu vad rostul unui risc inutil. Nu ca nu ar trebui curatat din cand in cand, sa mai vada omu' pe unde curge si ce. Dar jetul nu e o idee buna. Personal am o carpa cu care mai iau grosu'. Da nu tot ca dupaia nu mai vad unde curge apa ;)

Share this post


Link to post

Motorul se spala fara probleme ,baietii de la unele spalatorii sunt chiar vrajitori in protejarea partilor electronice importante ,si dupa o spalare de 30 min masina porneste si merge fara probleme ,o spalatorie buna este pe Sos. Chitilei dar e cam full toata ziua. ca vin samsarii cu peste 20 masini pe zi, deci se poate.

 

Problema mare este ca dai 150.000 lei si dupa prima balta mai mare motorul este murdar la loc (mai ales la Espero) eu imi spal motorul cam de 2 ori pe an si tot murdar este :(

Share this post


Link to post

Si eu am spalat motorul la Matiz de vreo 2-3 ori, pana am inteles ca e inutil...

Share this post


Link to post

Cine isi intretine motorul singur stie de ce-l spala. Pentru cine isi deschide capota doar la service poate fi inutil, depinde de imaginea pe care vrea sa o afiseze acolo si de indiferenta la parerea mecanicilor pusi sa lucreze la un motor murdar.

Share this post


Link to post

Este super enervant sa vrei sa schimbi ceva si sa te murdaresti/ In plus poti baga mizeria in motor cand schimbi ceva si motorul e murdar.

tolin_afc are dreptate mai sus. MOTORUL CALD NU SE SPALA CU APA RECE. in piesele din plastic incinse ~100grade apa ~10grade - pot aparea fisuri care in timp evolueaza.

nu stiu ce efect are asupra fontei de pe motoare noi, fara tratament termic de imbatranire - nu as incerca pe pielea mea.

 

cel mai important e ca toti acopera electronica dar vasul de lichid de frana si lichid de ambreiaj si servodir le lasa asa

capacul de la lichid de frana are un orificiu prin care isi egalizeaza presiunea cu exteriorul. pe acolo sigur intra apa. :shock: APA IN LICHID DE FRANA :shock: este super periculos!

o picatura de apa este MULT

cati dintre voi a schimbat lichidul de frana dupa spalare motor??

tin sa mentionez ca apa in sistemul de franare duce la scaderea performantei sistemului de franare, si la avarierea sa in timp

Share this post


Link to post

Atata vorbarie pe aici mi-a adus aminte ca eu am observat ca pierdeam ulei pe la delcou doar dupa ce am spalat motorul. Cand e curat se vede orice chestie din asta! :thumbl:

Share this post


Link to post

chestia cu lichidul de frana chiar :D nu e vorbe :D !

Share this post


Link to post

Ieu propun sa concluzionam pentru a evita sa postam aberant...

 

Nu este nevoie sa se spele motorul! Nu aduce nici-un beneficiu decat in caz de vanzare. Si asta unuia necunoscator, eu unul apreciez mai tare de ce motorul este nespalat, pt ca pot vedea eventualele scurgeri si supurari de ulei (care pot fi si normale). In cazul spalarii, ideal este spalarea cu pensula si NU cu jet.

Share this post


Link to post

Eu as vrea sa te completez asa: totusi cui ii place sa deschida cu placere capota, fara sa i se faca scarba sau rushine (chiar celor ca mine, care se gandesc ca un mecanic la service apreciaza sa lucreze la un motor curat) pot sa selecteze cu grija o spalatorie cu un om priceput care sa stie ce face cu simt de raspundere. Altminteri, ramane pensul sau carputlita.

 

 

PS. Am fost cu Kalosul la RAR pt. identificare acum cateva zile si m-a pus ala sa sterg toata mizeria adunata de un an  <img src= ("> sa se vada seria. Imi venea sa injur ca s-a luat cam greu, nevasta-mea abia se duce la spalat de exterior, daramite motor... Interesanta Nubira caare nu se prea murdareste de la balti pe-acolo, cred ca e mai bine protejat motorul de balti, la Cielo il spalam regulat - nici o pb. niciodata !

Share this post


Link to post
Ieu propun sa concluzionam pentru a evita sa postam aberant...

Atunci de ce ai mai postat ? Ai ajuns atat de "sus", ca poti trage concluzii ?

Share this post


Link to post
Interesanta Nubira caare nu se prea murdareste de la balti pe-acolo, cred ca e mai bine protejat motorul de balti, la Cielo il spalam regulat - nici o pb. niciodata !

Pe de alta parte prin spalare mai cureti pamantul de pe diferite zone ale motorului si ingreuiaza racirea.

Acum un an am ramas innamolit zdravan cu masina pe un drum comunal din judetul Iasi de am scos-o tractata cu 2 cai. Asa de zdravan a fost noroiul incat a ajuns la ventilator (oprit) si s-a lipit de palete. Cand a fost nevoie sa porneasca, paletele erau deja uscate cu noroi pe ele (era Martie, deci frig) si a inceput sa tremure masina ca toti dracii. Pana n-am dus masina la spalatorie si le-am zis la aia sa bage jetul la greu pe la ventilator n-am scapat de vibratii. Adevarul e ca si acum cred ca mai am noroi prin cine stie ce colturi ramas de atunci. Asadar iata o situatie la care s-a dovedit necesara spalarea motorului, ca daca imi ceda vreo paleta...  <img src= S">

Acu am vazut si o faza, da nu-i gasesc o explicatie: masina spalata merge mai bine :dizzy:

Da nu stiu de ce, a mea cand e umed afara parca merge mai prost, si doar nu i-am modificat admisia.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Cartpa si pensulica, rabdare 1 pachet de tigari si e ca noua, merita o data pe luna sa curat motorashul manual.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...